HKB 115 – TRADITIONAL DANCE AND CREATIVE 1

TARIAN DARI SABAH NEGERI DI BAWAH BAYU TARIAN MAGUNATIP

PENGENALAN Tarian magunatip merupakan salah satu tarian yang terdapat di Sabah. Sabah memiliki pelbagai kaum dengan pelbagai tarian dan tarian ini adalah salah satu tarian dari suku kaum Murut di Sabah dari suku Kuhijau (Kuwijau). Perkataan “Magunatip” itu sendiri berasal dari perkataan ‘apit’ yang membawa maksud jepit. Hal ini boleh dilihat melalui gerak tari penari dalam Tarian Magunatip itu sendiri. Ketika ketika menari kaki penari terjepit atau terapit di antara dua batang kayu (buluh) jikalau tidak cekap mengelakkannya. Tarian ini selalunya dipersembahkan dalam majlis keramaian untuk memeriahkan majlis tersebut. GERAK TARI TARIAN MAGUNATIP Lazimnya tarian ini tidak memerlukan iringan muzik oleh sebab bunyi buluh itu yang dilagakan dalam tarian ini akan menimbulkan bunyi yang agak kuat serta rentak dan irama yang menarik. Pun begitu, biasanya iringan gong akan mengiringi tarian ini.
1 |Page

HKB 115 – TRADITIONAL DANCE AND CREATIVE 1 Semasa tarian ini ditarikan. 2 |Page . beberapa pasang bambu panjang akan dihentak dan diketuk pada lantai mengikut rentak sementara para penari akan melompat masuk dan keluar di antara ruang hentakan bambu tanpa tersepit kaki.

menyemah semangat. pasti orang akan mengaitkannya dengan tarian ini. Tarian Sumazau ini seolah-olah menggambarkan bahawa petani sedang menghalau burung daripada memakan hasil tanaman padi mereka. Simboliknya. dan mengubati penyakit.HKB 115 – TRADITIONAL DANCE AND CREATIVE 1 TARIAN SUMAZAU PENGENALAN Tarian ini adalah salah satu tarian yang cukup terkenal di seluruh Malaysia. Tarian ini telah menjadi ikon tarian Sabah. GERAK TARI TARIAN SUMAZAU Tarian ini dipersembahkan oleh kaum petani terdiri daripada lelaki dan perempuan dengan memakai pakaian tradisional mereka. Sebut sahaja mengenai Sabah. Tarian ini dimainkan dengan iringan paluan gong. 3 |Page . Tarian ritualnya memenuhi pelbagai fungsi seperti tarian sumazau yang ditarikan untuk mengucap kesyukuran yang berkaitan dengan kegiatan menanam dan menuai padi dan juga untuk menolak bala. Setiap penari hendaklah bergerak beberapa sentimeter saja daripada penari lain tanpa bersentuhan. Tarian ini mulanya berasal dan dipersembahkan oleh suku kaum Kadazan Dusun di Sabah dan hari ini seringkali dipersembahkan dalam Tadau Kaamatan iaitu Hari Penuaian yang dirayakan di negeri Sabah pada setiap bulan Mei.

Sewaktu menarikan tarian ini. tangan dikepakkan keluar dan digerakkan turun naik ibarat seekor burung yang sedang terbang. namun tujuan asal tarian ini ialah untuk menyambut kedatangan "Bambaazon" (semangat padi) yang biasa dilakukan pada selepas menuai padi. Dari segi pakaian pula. Penari perempuan dihiasi dengan selendang serta talipinggang (tangkong) yang diperbuat daripada duit syiling perak (trade dollars). sementara tumit kaki diangkat dan diturunkan mengikut irama lagu. 4 |Page . Penari lelaki pula akan memakai tanjak di samping pakaian serba hitam serta menyendang daun silad kering. Pasangan penari lelaki dan wanita menari berhadap hadapan dan mereka menggerak-gerakkan kaki dengan langkah kecil. Tarian ini ditarikan dengan kedua-dua tangan diangkat ke paras bahu dan dikibarkibarkan umpama kipasan sayap burung. Biasanya Sumazau ditarikan semasa menyambut hari keramaian dan di majlis jamuan.HKB 115 – TRADITIONAL DANCE AND CREATIVE 1 biasanya 6 buah gong yang berbagai ukuran dan satu gendang dengan rentak yang khusus. mengikut alunan rentak yang dimainkan dengan perlahan-lahan dan lemah lembut. Misalnya Tarian Sumazau Penampang agak berbeza daripada Tarian Sumazau Kota Belud. golongan lelaki dan perempuan biasanya akan memakai pakaian serba hitam yang dihiasi dengan corak-corak menarik menggunakan benang berwarna emas. Tempoh dan rentak pukulan gong Sumazau adalah berbeza-beza mengikut kawasan di Sabah.

3. PEBEZAAN TARIAN MAGUNATIP Ditarikan oleh suku kaum Murut Pakaian golongan lelaki ialah cawat dan jaket diperbuat daripada kulit kayu Tujuan tarian adalah untuk memeriahkan majlis Menggunakan buluh sebagai bahan asas dalam tarian Golongan lelaki juga membawa bersama pedang sebagai lambang kegagahan TARIAN SUMAZAU Ditarikan oleh suku kaum Kadazan Golongan penari lelaki mamakai baju baldu berwarna hitam Tujuan asal tarian adalah untuk menyambut semangat padi (Bambaazon) Hanya menggunakan anggota badan dalam tarian Golongan lelaki tidak menggunakan apa-apa senjata SUMBER RUJUKAN 5 |Page .HKB 115 – TRADITIONAL DANCE AND CREATIVE 1 PERBANDINGAN ANTARA TARIAN MAGUNATIP DAN TARIAN SUMAZAU PERSAMAAN 1. Kedua-duanya berasal dari Sabah. 2. Alat muzik yang digunakan seperti gong adalah sama. Banyak menggunakan pergerakan kaki.

wikipedia. http://ms. http://www.HKB 115 – TRADITIONAL DANCE AND CREATIVE 1 1.wikipedia.org/wiki/Murut 3.sabah.asp 6 |Page .org/wiki/Tarian_Sumazau 2. http://ms.org.my/bm/kenali_sabah/tarian_tradisi.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful