TOPIK 1

:

PA_BPTV_KPM

M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA

TOPIK 2:

EKONOMI RUMAH TANGGA
(TAHAP 3)

EKONOMI RUMAH TANGGA
(TAHAP 1)

NAMA TINGKATAN TAHUN SEKOLAH

: : : :

TIDAK BOLEH DIJUAL

CETAKAN PERTAMA 2009

PA_BPTV_KPM

M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA

Cetakan Pertama Disember 2009 © Kementerian Pelajaran Malaysia

Hak Cipta Terpelihara . Sebarang bahagian dalam buku ini termasuk ilustrasi dan isi kandungan tidak boleh diterbitkan semula bagi tujuan komersial dalam apa jua bentuk sa ma ada secara elektronik, fotokopi, mekanik, rakaman atau cara lain sebelum mendapat izin bertulis dari Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional , Kementerian Pelajaran Malaysia, Aras 4&5 Blok E14, Kompleks Kerajaan Parcel E, Pusat Pentadbiran Pe rsekutuan, 62604 Putrajaya.
03 ± 88845194 Faks : 03 ± 88845195

Disediakan oleh: Unit Teknikal Pengurusan Akademik Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia

Diterbitkan oleh : Pengurusan Akademik Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia

Sebagai usaha permulaan modul ini dilengkapi dengan nota ringkas peta minda ( Mind Map) dan soalan -soalan latihan mengikut t opik. Pengurusan Akademik kerana mengambil inisiatif menerajui projek ini. Semoga MTEK yang disediakan ini dapat dimanfaatkan oleh semua pihak yang terlibat dengan penggunaan yang optimum. Pengarah Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional Kementerian Pelajaran Malaysia i . Modul yang disediakan ini selari dengan keperluan sukatan pelajaran tingkatan 4 dan tingkatan 5. Adalah diharapkan modul ini dapat memberi impak yang besar sebagai bahan sokongan pembelajaran yang sekaligus menyumbang kepada keberhasilan pelajar aliran teknikal untuk melahirkan lebih ramai pelajar cemerlang yang mampu bersaing diperingk at lebih tinggi. Selain itu. Ia merupakan bahan sokongan pengaja ran dan pembelajaran yang boleh membantu guru-guru dan pelajar untuk meningkatkan prestasi akademik ke tahap yang boleh dibanggakan.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA PRAKATA M-TEK singkatan kepada Modul Pembelajaran Teknikal dihasilkan ekoran pencapaian pelajar aliran teknikal yang kurang memberangsangkan. Penambahbaikan akan dilakukan dari masa ke semasa agar selari dengan keperluan kurikulum terkini. keupayaan pelajar yang berbeza-beza dalam peperiksaan memberikan cetusa n idea kepada Unit Teknikal. Pengurusan Akademik. Saya mewakili Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional merakamkan setinggitinggi penghargaan kepada Unit Teknikal. Bahagian Pendidikan Teknik dan Vokasional untuk menghasilkan modul ini. Sekalung penghargaan saya panjatkan kepada guru-guru di atas sumbangan dan kepakaran mereka sebagai panel penulis modul. Kekurangan bahan sokongan di pasaran turut menyumbang kepada masalah ini.

Pengurusan Ruang 7 7 8 9 21 8 9 Soalan Latihan Skema Jawapan ii .Peruntukan Diet Yang Disarankan 1 3 4 Pencernaan dan Penyerapan Prinsip Memasak .Melakar stail pakaian sesuai dengan bentuk badan KELUARGA DAN TEMPAT KEDIAMAN Tempat Kediaman dan Teknologi .Prinsip Kebersihan Makanan PAKAIAN 5 6 Pemilihan Pakaian .PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA EKONOMI RUMAH TANGGA (TAHAP 3) KANDUNGAN BIL PERKARA MUKA SURAT 1 Maklumat Am MAKANAN DAN PEMAKANAN iii 2 Diet .Kesan haba ke atas makanan 1 4 5 Sanitasi Makanan .

nota ringkas. Modul yang dihasilkan merangkumi semua topik.Maklumat di tahap kefahaman dan aplikasi Tahap 3 .Maklumat di tahap aplikasi Modul ini merupakan dokumen yang boleh digun apakai oleh semua pihak bagi tujuan menguasai bidang mata pelajaran Ekonomi Rumah Tangga. lengkap dengan peta minda. iii . soalan serta skema jawapan dalam tiga set mengikut tahap berikut: Tahap 1 .PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA MAKLUMAT AM MODUL PEMBELAJARAN TEKNIKAL (M-TEK) EKONOMI RUMAH TANGGA Modul ini merupakan Modul Pembelajaran Teknikal yang dihasilkan untuk tujuan ulangkaji pantas atau bahan rujukan bagi mata pelajaran Ekonomi Rumah Tangga.Maklumat di tahap pengetahuan dan kemahiran Tahap 2 .

PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA .

P makanan 3.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. ibu yang mengandung dan ib u yang menyusukan anak. Kenal pasti %E.3 : PENCERNAAN DAN PENYERAPAN HASIL PEMBELAJARAN Aras 3 y y y y Melakar dan melabelkan gambar rajah si stem pencernaan Menghuraikan proses pencernaan Melakar dan melabelkan gamba r rajah struktur vilus Menerangkan proses penyerapan hasil akhir pencernaan di usus Proses pencernaan KARBOHIDRAT Mulut Kanji amilase dekstrin + maltosa 1.184 kJ = 17 4 4 x 4.RDA HASIL PEMBELAJARAN: Aras 3 y y Mengira nilai tenaga dalam makanan dengan menggunakan Jadual Komposisi Makanan Membanding bezakan kepe rluan tenaga mengikut kumpulan te rtentu Peruntukan Diet Harian Yang Disarankan (RDA) Jadual yang menunjukkan taha p keperluan nutrien harian oleh individu yang sihat mengikut jantina. sukrosa sukrase 1 .184 kJ = 17 9 9 x 4. maltosa 2. umur.184 kJ = 38 Langkah Membuat Pengi raan Nilai Tenaga Dalam Makanan 1. Nilai Tenaga Nutrien Karbohidrat Protein Lemak Kuantiti 1g 1g 1g Tenaga Dihasilkan Kilokalori (kkal) Kilojoule (kJ) 4 4 x 4.2: DIET . Kenal pasti dahulu berat makanan 2. laktosa Usus kecil maltase laktase glukosa glukosa + laktosa glukosa + fruktosa Duodenum Kanji amilase maltosa 3. Mengira nilai tenaga makanan TOPIK 1.

Protein Perut pepsin pepton + polipeptida kasein Usus kecil Polipeptida peptidase asid amino 2. Kaseinogen (susu) renin Proses pencernaan LEMAK Duodenum & Usus kecil Lemak lipase asid lemak + gliserol Struktur Vilus Sel epitelium Lakteal Kapilari Arteri Vena Salur limfa 2 .PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA Proses pencernaan PROTEIN Duodenum Pepton tripsin polipeptida + asid amino 1.

PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA Penyerapan Hasil Akhir Pencernaan Karbohidrat dan Protein Galaktosa Glukosa Fruktosa Asid Amino Vitamin Larut Air Sel epitelium Kapilari darah Vena portal Hati Penyerapan Hasil Akhir Lemak Asid Lemak Gliserol Vitamin Larut Lemak OPIK Sel epitelium Lakteal Disebatikan semula menjadi lemak Sistem limfa Lemak + limfa Saliran darah 3 .

Beras .sayur Kesan haba ke atas ikan.Ikan .5 : PRINSIP MEMASAK HASIL PEMBELAJARAN ARAS 3 y Menerangkan kesan haba ke atas makanan . beras dan sayur Jenis makanan Jenis Haba Haba Kering Haba Lembab Haba Kering Haba Lembab Kesan haba terhadap makanan Rupa Warna Tekstur Kering dan kecut Keperangan Keras dan garing Lembut dan mudah hancur - Pucat Tidak berkilat Warna asal Ringan Perang Rangup Sebiji-sebiji dan kembang Warna putih Peroi tidak lembik Haba Kering - Layu dan lembut Bentuk kekal Perang keemasan Jika salut bater Warna sayur kekal - Haba Lembab - Bentuk kekal Rupa menarik - Rangup tetapi lembut Kentang akan garing jika nipis Lembut tetapi rangup Lembut tetapi tidak hancur 4 .PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1.

7 : SANITASI MAKANAN HASIL PEMBELAJARAN ARAS 3 Menghuraikan prinsip kebersihan makanan. Elakkan pencemaran silang: . Jangan dibiarkan dalam singki atau atas meja kerja Gunakan kain dapur dengan betul. Sisa makanan dibungkus sebelum dibuang Tong sampah perlu ditutup dan dibersihkan setiap hari. kain pengelap untuk lap pinggan mangkuk.elak pegang ikan atau daging mentah dan kemudian memegang makanan . merokok atau meludah y y y y MENYEDIAKAN MAKANAN y y y Alatan dapur bersih sebelum digunakan Tutup makanan supaya tidak dihinggapi lalat Makanan sejuk beku perlu dinyahfroskan dengan sempurna sebelum digunakan Makanan yang telah dinyahfros perlu digunakan semua jangan disimpan semula bakinya. MEMASAK MAKANAN y y y y y Alatan dicuci bersih ± tidak retak ± tidak sumbing Camca untuk merasa makanan dibersihkan sebelum diguna Permukaan meja kerja sentiasa bersih Alat kotor dicuci segera. cirit-birit Rambut ± tutup dengan kep atau skarf Tangan bersih Pakaian dan apron bersih Jika tangan luka balut dengan pembalut kalis air Tabiat bersih ± elak bersin. PRINSIP KEBERSIHAN MAKANAN KEBERSIHAN DIRI y y y y y y Tiada penyakit berjangkit ± seperti selesema.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. kain pencuci untuk lap meja 5 .elak guna pisau yang sama untuk memotong makanan mentah dan makanan yang telah dimasak. batuk. Contoh tuala tangan untuk lap tangan.

telur.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA y MENYAJI MAKANAN y y y y Hidang makanan dalam alatan menghidang ± tidak retak atau sumbing Alatan menghidang bersih dan sesuai dengan makanan yang dihidang Tutup makanan supaya tidak dihinggapi lalat atau serangga lain Ambil makanan dengan camca atau garfu atau penyepit yang bersih Hidang makanan yang telah dimasak dengan segera. mihun dan spageti disimpan dalam keadaan kering Buat semakan berjadual bahan makanan kering supaya Tidak melepasi tarikh luput y MENYIMPAN BAHAN MAKANAN SEGAR y y y y y MENYIMPAN MAKAN TELAH DIMASAK y y y Simpan makanan yang telah dimasak dalam bekas yang bersih Makanan yang telah dimasak perlu disejukkan dahulu sebelum disimpan dalam peti sejuk Simpan secara berasingan dengan makanan mentah supaya tidak berlaku pencemaran silang Elak menyimpan makanan dalam bekas logam terlalu lama kerana boleh menyebabkan keracunan 6 . tepung. TOPIK y Makanan segar seperti ikan. daging. pasta. sayur-sayuran dan susu mudah rosak perlu disimpan segera dalam peti sejuk pada tempat yang sesuai Makanan segar perlu dibersihkan dahulu sebelum disimpan Contoh : ikan disiang. Suhu dalam peti sejuk sesuai dengan bahan yang disimpan Contohnya: telur disimpan pada suhu 4°C selama 3 minggu Makanan kering seperti beras. dibersihkan dan dituskan airnya.

3: PEMILIHAN PAKAIAN HASIL PEMBELAJARAN ARAS 3 y Melakar stail fesyen pakaian yang sesuai dengan bentuk badan Stail pakaian ialah cara sesuatu pakaian itu dibuat atau digayakan . segi empat LENGAN Lengan gelembung.sampan Bentuk V. gelembung.kedut lisu Kocek sisi 7 .V.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA TOIK 2.berlisu Kocek sisi Kolar leper Kolar simpul hias Kocek tampal Ropol.magyar Terang dan cerah (merah. Pemilihan s tail dipengaruhi oleh bentuk badan PEMILIHAN STAIL PAKAIAN TINGGI DAN LANGSING TINGGI DAN GEMPAL Garis puteri Garis bentuk A Garis lurus tegak Nipis dan lembut Bentuk U. kaki kambing. kimono.kuning.jingga) Lengan kaki kambing.bisyop.raglan Gelap dan lembut(hijau hitam .berkolar Bentuk U . segi empat .raglan WARNA Terang dan cerah Gelap dan lembut Tegak dan serong Bersaiz kecil CORAK Melintang Bertabur Bersaiz besar Kombinasi tegak dan melintang saiz besar HIASAN Kocek tampal Skirt berpesak berkedut.bisyop Lengan padanan rata. bulat dengan belah slit berlapik Lengan padanan rata .biru Tegak Saiz sederhanan RENDAH DAN GEMPAL ELEMEN RENDAH DAN KURUS GARISAN DAN CANTUMAN Garisan empayar Garis empayar Garis bentuk A Bahu mendatang Garis V di bahagian badan FABRIK Sederhana tebal Sederhana tebal Lembut Sederhana Nipis GARIS LEHER Bulat .

2 : TEMPAT KEDIAMAN DAN TEKNOLOGI ± Ergonomik HASIL PEMBELAJARAN ARAS 3 y Melakar reka bentuk ruang dapur mengikut kesesuaian BENTUK SUSUN ATUR RUANG DAPUR BENTUK U Setiap pusat kerja terletak di setiap dinding yang bersebelahan dan membentuk huruf µU¶ BENTUK I Ketiga-tiga pusat kerja disusun hampir ke dinding dalam satu barisan di antara kabinet BENTUK KORIDOR Dua pusat kerja terletak pada dinding yang sama dengan pusat kerja ketiga terletak berhadapan dengannya BENTUK L Ruang dapur berbentuk µ L µ mempunyai dua pusat kerja yang terletak pada dinding yang sama.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA ELEMEN AKSESORI TINGGI DAN LANGSING Tali pinggang lebar Beg tangan besar Rantai leher pendek dan besar Skaf/tudung dari fabrik lembut bercorak besar Tali leher lebar dan bercorak besar TINGGI DAN GEMPAL Tali pinggang kecil Kasut bertumit rendah Beg tangan sederhana besar Skaf / tudung dari fabrik yang lembut dan sederhana tebal Rantai panjang RENDAH DAN KURUS Tali pinggang sederhana lebar Beg tangan kecil @ sederhana Skaf/tudung dari fabrik bercorak kecil Tali leher sederhana lebar dan bercorak besar RENDAH DAN GEMPAL Tali pinggang kecil Kasut bertumit rendah Rantai leher pendek Skaf dan tudung dari fabrik lembut dan nipis Tali leher kecil bercorak kecil TAJUK 3. Pusat kerja ketiga terletak pada dinding bersebelahan 8 .

PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA .

P : 100 % Karbohidrat : 76.5 g Lemak : 0. Betik Porsi : 30 g E.7 g Lemak : 2.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1.9 g Lemak : 0.1 g Bubur Ikan Porsi : 225 g E.1 g RAJAH 1 Berdasarkan maklumat di rajah1.2: DIET 1 Rajah 1 menunjukkan sajian tengahari yang dihidangkan oleh Maria untuk adiknya yang sakit.4g Protein : 9.P : 73 % Karbohidrat : 7.P : 100 % Karbohidrat : 8.3 g Minuman bercoklat Porsi : 130 g E. hitungkan jumlah nilai tenaga yang diperoleh daripada sajian itu. Bundarkan jawapan anda kepada dua tempat perpuluhan.1 g Protein : 1.9 g Protein : 4. 9 .

PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA Jawapan : 10 .

4 JADUAL 1 a) Berdasarkan Jadual 1.9 Soto Ayam Susu Segar 250 100 3.9 Karbohidrat 11.P. MENU SARAPAN Bagi setiap 100 gram bahan yang boleh dimakan Porsi (g) % E.3 3.2 4. Bundarkan jawapan anda kepada dua titik perpuluhan Nyatakan dua nutrien penting untuk Puan Salwa b) Jawapan : 11 . hitungkan nilai tenaga dalam kJ bagi sarapan Pn Salwa.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA 2 Jadual 1 menunjukk an menu sarapan yang diambil oleh Pn Salwa yang sedang mengandung. Protein 330 97 1.5 Lemak 5.

0 gram 7.6 gram 7.6 gram 0.P) Porsi 26.P) Tembikai (56% E.P) b) Jawapan: 12 .PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA 3 Rajah 2 menunjukkan sajian sarapan yang diambil oleh Fatin Kek (100% E.0 gram 42.0 gram 6.8 gram 90.4 gram 5.8 gram 56.0 gram Karbohidrat Protein Lemak Porsi Karbohidrat Protein Lemak Porsi Karbohidrat Protein Lemak RAJAH 2 a) Hitungkan jumlah nilai tenaga dalam kilojoule bagi makanan itu.banding bezakan pengambilan diet untuk sarapan dengan keperluan tenaga hariannya 57.2 gram Sandwic (100% E.0 gram 0. Bundarkan jawapan anda pada dua tempat perpuluhan Sekiranya Fati n memerlukan 2100 kkal sehari .2 gram 19.

b) Huraikan proses pencernaan nutrien utama bagi makanan di rajah 1 yang berlaku pada setiap organ di (a).3 : PENCERNAAN DAN PENYERAPAN 1 Rajah 1 menunjukkan contoh makanan. RAJAH 1 a) Lakar dan labelkan organ pencernaan yang terlibat . Jawapan : 13 .PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1.

b) Huraikan proses penyerapan yang berlaku di vilu s Jawapan : 14 .PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA 2 a) Lakar dan labelkan struktur vilus.

Jawapan : 15 .5 : PRINSIP MEMASAK 1 Rajah 1 menunjukkan pelbagai jenis bahan makanan.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. Terangkan hasil kajian tersebut. RAJAH 1 Ani telah menjalankan kajian kesan haba ke atas bahan makanan itu.

RAJAH 1 Suasana itu menyebabkan kantin tersebut di sita selama satu minggu.7 : SANITASI MAKANAN 1 Rajah 1 menunjukkan suasana di kantin sebuah sekolah. Huraikan prinsip kebersihan yang perlu dipatuhi oleh pengusaha kantin tersebut supaya ianya boleh beroperasi semula.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1. a) b) Nyatakan dua punca pencemaran yang boleh dikenalpa sti pada rajah 1. Jawapan : 16 .

3 : PEMILIHAN PAKAIAN 1 Mira mempunyai bentuk badan yang tinggi dan langsing hendak menyediakan sehelai pakaian bagi menghadiri majlis konvokesyen yang akan diadakan di sebuah hotel. a) b) Lakarkan pakaian yang sesuai untuk Mira Huraikan pilihan anda dari segi i Ciri stail pakaian ii Jenis fabrik yang sesuai Gunakan rajah 1 untuk membuat lakaran stail pakaian RAJAH 1 Jawapan : 17 .PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 2.

PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1 3.2( b ii ) : ERGONOMIK 1 Rajah 1 menunjukkan pelan susun atur perabot dan alatan bagi ruang dapur rumah Lia PETUNJUK sinki peti sejuk dapur almari makanan meja kerja RAJAH 1 Lia mendapati susun atur itu mengganggunya semasa bekerja di rua ng tersebut. (a) Terangkan sebab keadaan itu berlaku (b) Lakarkan susun atur perabot dan alatan yang sesuai untuk mengatasi masalah itu 18 .

PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA Jawapan : 19 .

PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA 2 Gambar foto 1 menunjukkan ruang dapur rumah Puan Ainun. b) Terangkan kesesuaian susun atur perabo t di ruang dapur tersebut. a) Lakar dan namakan reka bentuk ruang dapur yang sesuai mengikut prinsip meyusun atur perabot dan kelengkapan. Jawapan : 20 . GAMBAR FOTO 1 Puan Ainun ingin membuat pengubahsuaian kerana beliau tidak sele sa dengan keadaan ruang dapur itu. c) Namakan dua reka bentuk susun atur perabot di ruang dapur selain di (a).

PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA .

6255 kJ 250 x3.7x 17kJ 130 x 8.P 97 Protein 320.1g 250g % E.3 kJ Betik 73 32.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA SKEMA JAWAPAN MAKANAN DAN PEMAKANAN TOPIK 1.2: DIET 1 Menu Bubur Ikan Minuman coklat Porsi % EP 100 Kandungan nut rein per 100g porsi yang boleh dimakan Protien Karbohidrat Lemak 225 x 9. asid askorbik.50 kJ JUMLAH b. asid folik.1x11.9 x17 kJ 130 x 2.625 kJ 130 g 30 g 73 x 30 100 = 21.1x5.4333 kJ 21.4 x17kJ 100 = 144.2 x17kJ 100 = 136 kJ Lemak 320.3 kJ = 25.852 kJ Susu Segar 100 689 kJ 2135. kalsiferol.5x17kJ 100 = 81.9 x17kJ 225x 76.4x 17kJ 225 x 0.65 kJ 130 x 4.9x 0.9g 100 404.9x38kJ 100 = 717.50 kJ Karbohidrat 320. kalsium.74 kJ 21.6642 kJ 250 x4.78 kJ 2 Makanan Soto Ayam Porsi(g) 330g 97 x 330 100 = 320.protein.1x17 kJ 100 = 26.775 kJ Bundar kepada 2 tempat pe rpuluhan 3763.9x17kJ 100 = 647.852 kJ 21 . fosforus * Mana-mana dua nutrien di atas Jumlah 1446.3 x 38kJ 100 100 100 = 378.1x1.5845 kJ 21.87 kJ = 196. ferum.9 x 1.9 x 7.1 x 38kJ 100 100 100 = 103.3 x38kJ 100 = 408.85 kJ JUMLAH 3763.69 kJ = 103.5623 kJ 250 x3.5x17kJ 100 = 5.8322 kJ JUMLAH 225 g 3326. Dua nutrien penting .675 kJ = 2922.1x 38 kJ 100 =0.

8x 38 kJ 100 100 100 = 70.19 kJ 2100 kkal x 4.2x38 kJ 100 = 3.94 kJ = 195.2x 17 kJ 26 x57x 17 kJ 26 x19.4 g 100 599.8x38 kJ 100 100 100 = 31.4x6.4x0.424 kJ Tembikai 56 60.0x17 kJ 100 = 51.4 kJ 1139.21 kJ Kesimpulan :Fatin meme rlukan 7647.21 kJ da ripada sajian ha riannya untuk memenuhi keperluan tenaga ha riannya TOPIK 1.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA 3 Menu Porsi % EP 100 Kandungan nut rien per 100g porsi yang boleh dimakan Protien Karbohidrat Lemak 26 x7.3 : PENCERNAAN DAN PENYERAPAN 1 a) Mulut Duodenum Usus kecil 22 .4x 17 kJ 56 x42.19 kJ 50.552 kJ = 123.6x17 kJ 100 = 5.4 kJ ± 1139.624 kJ 56 x7.8304 kJ JUMLAH Kek 26 g 479.1408 kJ 50.1912 kJ Nilai tenaga yang diambil Perbezaan nilai tenaga = Nilai tenaga yang diambil ± keperluan tenaga seha rian = 8786.3792 kJ 1139.824 kJ = 251.408 kJ JUMLAH Bundar kepada 2 tempat pe rpuluhan = b) Keperluan tenaga ha rian Fatin = = = 1139.388 kJ Sandwich 56 g 90 g 56 x 90 100 = 50.6x17 kJ 56 x5.424 kJ 50.19 kJ = 7647.184 kJ 8786.4x0.448 kJ = 405.

masuk ke dalam peredaran darah 23 . sukrosa maltase laktase sukrase glukosa glukosa + galaktosa glukosa + fruktosa 2 Sel epitelium Lakteal Kapilari Arteri Vena Salur limfa Struktur Vilus Glukosa. Asid lemak dan gliserol.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA b) Mulut Kanji amilase dekstrin + maltosa Duodenum Kanji amilase maltosa Usus kecil 1. Asid amino. laktosa 3. maltosa 2. Vitamin larut air diserap masuk melalui sel epitelium masuk ke dalam kapilari dibawa ke hati melalui vena portal. Vitamin larut lemak diserap masuk melalui sel epithelium masuk ke dalam lakteal disebatikan semula menjadi lemak bercampur dengan limfa (dalam sistem limfa) menjadi cecair keruh.

pucuk dan batang kekal warna berubah lebih gelap / jika disalut bater berwarna keperangan Tekstur lembut tetapi rangup/ jika sayur berubi akan menjadi garing rupa bentuk kekal dan menarik warna biasanya akan kekal tekstur lembut tetapi rangup (sayur kacang) / sayur ubi lembut tetapi tidak hancu r Sayur Haba lembab y y y TOPIK 1.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA TOPIK 1.Alatan dicuci bersih ± tidak retak ± tidak sumbing .Tutup makanan supaya tidak dihinggapi lalat atau serangga lain . buah.Tabiat bersih ± tidak merokok Menyediakan makanan .Alatan menghidang bersih dan sesuai dengan makanan yang dihidang .7 : SANITASI MAKANAN 1 a) i Bahan kimia ii Haiwan dan serangga perosak b) Kebersihan diri .Rambut ± tutup dengan kep atau skarf .Permukaan meja kerja sentiasa bersih . 24 . Memasak makanan . akar.Hidang makanan yang telah dimasak dengan segera. Jangan dibiarkan dalam singki atau atas meja kerja Menyaji makanan .Alatan dapur bersih sebelum digunakan .Sisa makanan dibungkus sebelum dibuang .Alat kotor dicuci segera.Tutup makanan supaya tidak dihinggapi lalat .Pakaian dan apron bersih .Ambil makanan dengan camca atau garfu atau penyepit yang bersih .5 : PRINSIP MEMASAK 1 Jenis Jenis haba makanan y Haba kering y Beras y y Haba y lembab y y Haba kering y Ikan y y Haba y lembab y y y y Haba kering y Kesan haba terhadap makanan Mempunyai rupa ringan Warna perang Tekstur yang rangup rupa kembang dan menarik berwarna putih mempunyai tekstur yang peroi dan tidak keras rupa kering dan kecut warna perang dan menarik tekstur keras dan garing rupa pucat dan tidak menarik warnanya kurang menarik teksturnya lembut dan mudah hancur rupa layu dan lembut tetapi menarik bagi sayuran berdaun rupa sayuran ubi.Tong sampah pelu ditutup dan dibersihkan setiap hari.

3 : PEMILIHAN PAKAIAN 1 a) Lakaran pakaian b) i) Ciri stail pakaian Berkolar supaya leher kelihatan lebih pendek/ tidak jinjang Berlengan gelembung akan menampakkan lengan kelihatan berisi dan gempal Garisan bahu mendatang akan mengurangkan ketinggian ii.corak dan warna Jenis fabrik sederhana tebal Corak yang melintang atau bersaiz besar Menggunakan warna yang terang dan cerah 25 . telur. pasta.Makanan segar seperti ikan.Buat semakan berjadual bahan makanan kering supaya tidak melepasi tarikh luput Menyimpan makan telah dimasak . mihun dan spageti disimpan dalam keadaan kering .PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA Menyimpan bahan makanan segar .Makanan kering seperti be ras. Jenis fabrik. daging. sayur -sayuran dan susu mudah rosak perlu disimpan segera dalam peti sejuk pada tempat yang sesuai . tepung.Simpan makanan yang telah dimasak dalam bekas yang bersih Elak menyimpan makanan dalam bekas logam terlalu lama kerana boleh menyebabkan keracunan SKEMA JAWAPAN PAKAIAN TOPIK 2.

U. banya k buang masa semasa bekerja (b) Lakaran o Kedudukan perabot / alatan betul o Boleh menggunakan bentuk I. banyak membazir masa dan tenaga o Berjauhan dari peti sejuk. memerluk an lebih masa dan pergerakan (iii) Peti sejuk o Bersebelahan dapur akan menyebabkan makanan rosak oleh haba/ gris o Jauh dari meja kerja melibatkan penggunaan banyak masa dan pergerakan. L dan Koridor Contoh lakaran bentuk L 2 (a) Nama reka bentuk : U / I / L / Koridor Lakaran dan bentuk yang sesuai Simbol (kedudukan alatan / perabot) Catatan: jika reka bentuk tak sesuai ± tiada markah) Contoh lakaran bentuk U 26 .PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA SKEMA JAWAPAN KELUARGA DAN TEMPAT KEDIAMAN TOPIK 1 3. (iv) Almari makanan o Bersebelahan dapur kerana makanan akan rosak oleh haba dan almari rosak kerana gris.2(bii) : ERGONOMIK 1a) (I) Dapur memasak o Dapur memasak berdekatan peti sejuk tidak sesuai. (v) Singki o Jauh dari tingkap akan jadi gelap kerana kurang pencahayaan semasa be kerja o Jauh dari dapur. kerana haba merosakkan peti sejuk o Jauh dari singki tidak sesuai kerana perlu banyak pergerakan diantaranya (ii) Meja kerja o Berhampiran laluan mengganggu laluan/ menggalakkan kemalangan o Jauh dari singki.

PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA (b) Peti sejuk o Kedudukan peti sejuk berdekatan meja kerja untuk me mudahkan penyediaan dan penyimpanan bahan makanan o Jauh dari dapur supaya tidak rosak Dapur o Dapur jauh dari tingkap supaya api tidak terpadam atau menyebabkan kemalangan (kebakaran) o Dapur tidak boleh berada berdekatan peti sejuk kerana boleh merosakkan suhu peti sejuk ( diterima jika tidak dinyatakan dalam kenyataan peti sejuk) . Meja kerja o Meja kerja hendaklah diletakkan berhampiran peti sejuk dan almari makanan k erana dapat memudahkan pergerakan (diterima jika tidak dinyatakan dalam kenyataan peti sejuk). o Berdekatan sinki untuk memudahkan kerja membersih dan menyedia bahan makanan o Berdekatan dengan dapur untuk memudahkan kerja memasak (c) U / I / L / Koridor [terima mana-mana 2 selain (a)] 27 . Sinki o o Sinki hendaklah berada berdekatan dengan tingkap supaya cahaya dan udara dapat masuk dan mengeringkan kawasan sinki Berdekatan meja kerja untuk memudahkan kerja mencuci atau membersih.

ia tidak akan berubah hari esok dan selama-lamanya.. .. 10% daripada apa yang kita baca 20% daripada apa yang kita dengar 35% daripada apa yang kita lihat 50% daripada apa yang kita lihat dan dengar 70% daripada apa yang kita bincangkan 80% daripada apa yang kita alami 95% daripada apa yang kita ajar orang lain Buku yang baik umpama sahabat yang paling akrab.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA Kita Ingat.

Perak Nor Shimah binti Mohamad SMK Tuanku Ampuan Durah Seremban.PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA Hamidah binti Talib SMK Alang Iskandar Bagan Serai. Terengganu Salina binti Ramli Smk Batu Kikir(Model Khas) Batu Kikir. Negeri Sembilan Kamariah binti Azid SMK Kerteh Kemaman. Kedah Faridah binti Abdul Rahman SMK Kubor Panjang Alor Setar. Perak Zahnim Adira binti Ahmad SMK Sultan Yahya Petra 2 Kuala Krai. Kedah PANEL PENULIS MODUL PEMBELAJARAN TEKNIKAL (M-TEK) . Kedah Rosemawati binti Ibrahim SMK Pengkalan Cepa 2 Kota Bharu. Negeri Sembilan Fairos Salmi binti Tugimin SMK Gunung Semanggol Semanggol. Kelantan Adawiyah binti Hassan SMK Aman Jaya Sungai Petani. Kelantan Azhani Azwari binti Annuar SMK Melor Kota Bharu. Kelantan Sofiah binti Kasa SMK Tanjung Pauh Jitra.

WAHAB HASRUDDIN BIN HASBULLAH YUSLAFADZLY BIN AMRAN .PA_BPTV_KPM M-TEK_ EKONOMI RUMAH TANGGA HAJI WAN MOHD NOR BIN WAN ENDUT TIMBALAN PENGARAH PENGURUSAN AKADEMIK HJH ZANARIAH BT AHMAD KETUA PENOLONG PENGARAH UNIT TEKNIKAL ISMAIL BIN AHMAD PEMANGKU KETUA PENOLONG PENGARAH TEKNIKAL PENYELARAS NOR MAIZAN BT MOHD ZAIN KETUA UNIT TEKNIKAL JAWATAN KUASA NOR IDZLINA BT IDRIS RAFIDAH BT ABD RAHMAN SAMSURI BT BUANG NORLINDA BT A.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful