Poglavlje 10 Retuširanje portreta

Retuširanje portreta
Ah, konačno jedna dobra pesma za naslov poglavlja - "Photograph" Defa Lepparda. Niste valjda pomislili na onu "šonjavu" pesmu Ringo Stara "Photograph" ili jeste? Hajde, hajde, meni možete da kažete. Mislim da smo izgradili dovoljno poverenja i dovoljno smo se zbližili da možemo da budemo iskreni jedan prema drugom, je li tako? Pomislili ste prvo na tu pesmu Ringo Stara, zar nije tako? Znao sam! Gubitniče! Čudaku! Ne mogu da verujem da Vam se sviđa ta pesma! Nema više nikakve šanse da budemo prijatelji. Vidite, to mi zovemo "okrenuti se protiv" u ovom biznisu. Drugi autori bi to uradili, ali ja ne. To je bila samo simulacija da bih pokazao kako drugi autori, oni nemilosrdni, surovi, bezdušni, sledbenici-đavola-autori, tretiraju čitaoce za koje saznaju da su mislili da je naslov "Photograph" u vezi sa tom "šonjastom" pesmom. Ali ne ja. Ja mislim da imate petlju čim ste izabrali tu pesmu. Mnogi Ijudi (pogotovo neki od onih uobraženih muzičkih kritičara) nasmejali bi Vam se, ali ja nisam takav. U stvari, ja sada osećam više poštovanja prema Vama nego ikada pre i biću prvi koji će stati u Vašu odbranu. Nema sumnje, ja obožavam tu pesmu, bog blagoslovio tu pesmu! Baš sada, dok pišem ovo, počeo sam da razmišljam o nečemu. Prethodne verzije ove knjige su prevedene na veliki broj različitih jezika (uključujući ruski, kineski, korejski, francuski, nemački, japanski i još mnoge druge). Vrlo brzo, kineski ili ruski prevodioci će prevoditi ove "visokoameričke" uvode u poglavlja na kineski ili ruski. Zar ne biste voleli da vidite izraz na njihovim licima?

Fotografija

Retuširanje portreta

Poglavije 10 267

Uklanjanje f leka

Kada se postavi pitanje uklanjanja fleka, akni ili biio kojih drugih nedostataka na koži, naš cilj je da zadržimo što više od originalne teksture kože. Ako taj cilj ostvarimo, naše retuširanje neće izgledati pastelno i očigiedno. Evo tri tehnike koje funkcionišu prilično dobro. a kada imate sva ova tri metoda u arsenalu za retuširanje, ako jedan ne izvrši ispravku na način na koji ste želeli, možete da isprobate drugi, pa, ćak, i treći.

Metod jedan: Clone Stamp alatka Korak jedan:
Otvorite fotografiju koja sadrži neke nedostatke na koži koje želite da uklonite (u ovom primeru mi ćemo da uklonimo mladež sa levog obraza).

Korak dva:
Pritisnite slovo S da biste dobili Clone Stamp alatku iz palete sa alatkama. U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz desno od reči "Brush" i u Brush Pickeru izaberite četkicu mekih ivica, koja je malo veća od nedostatka koji želite da uklonite. Možete da upotrebite Master Diameter klizač u vrhu Brush Pickera da biste odredili veličinu koja Vam je potrebna. Dok radite, ako Vam je potrebno da brzo podesite veličinu četkice, upotrebite tastere sa zagradama na tastaturi: Leva zagrada smanjuje četkicu, a Desna zagrada je povećava.

268

Poglavlje 10

Photoshop CS2 za digitalne fotografe

Korak tri:
U liniji opcija promenite Mode padajući meni za Clone Stamp alatku na Lighten. Sa Mode podešenim na Lighten, Clone Stamp će uticati samo na piksele koji su tamniji od uzorkovanog područja. To znači da će svetliji pikseli (regularni tonovi kože) većinom ostati netaknuti, dok će biti modifikovani samo tamniji pikseli (fleke).

Korak četiri:
Pronađite područje odmah pored fleke, koje je prilično čisto (bez vidljivih tačaka, mana i tako dalje), pritisnite i držite pritisnut Option (PC: Alt) taster i kliknite jednom. Na taj način ćete uzeti uzorak kože sa konkretnog područja. Postarajte se da područje uzorka bude veoma blizu fleke, tako da se tonovi kože poklapaju. Ako se previše udaljite, rizikujete da rezultati budu malo drugačije boje, što znači da ste uzalud retuširali.

Korak pet:
Postavite kursor direktno na fleku i kliknite jednom. Nemojte da slikate! Samo kliknite. Jedan klik će odmah ukloniti nedostatak, dok će istovremeno tekstura kože ostati netaknuta. Međutim, šta urditi ako je fleka svetlija od kože, a ne tamnija? Jednostavno, promenite Mode na Darken, umesto na Lighten - t o l i k o je to lako. Pređimo na metod 2.

^etuširanje portreta

Pogiavije 10 269

Korak dva: Kao i kod Clone Stamp alatke. izaberete četkicu koja je samo malo veća od mane koju pokušavate da uklonite. ključno je da. kada upotrebljavate Spot Healing Brush za retuširanje. pa zato počnite da klikćete (ovde sam ja kliknuo sve vidljive mladeže na licu i vratu). Međutim.Metod dva: Spot Heaiing Brush Korak jedan: Takođe možete da upotrebite Spot Healing Brush alatku da biste efektno i brzo uklonili mane. za razliku od Clone Stamp alatke. Pritisnite J da biste dobili konkretnu alatku iz palete sa alatkama. ne treba da uzimate uzorak područja pre nego što kliknete. 270 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz desno od reči "Brush" i izaberite veličinu koja Vam je potrebna pomoću Diameter klizača (napomena: standardno podešavanje za Spot Healing Brush je četkica sa tvrdom ivicom). Samo kliknite manu i ona će nestati.

Umekšavanje ivica selekcije je veoma važan deo retuširanja lica. Retuširanje portreta Pogtavije 10 271 . idite u Select meni i izaberite Feather. Korak dva: Nakon što je selekcija na mestu. što će pomoći da sakrijete tragove retuširanja.Metod tri: Lasso alatka Korak jedan: Pritisnite L da biste se prebacili na Lasso alatku. U ovom čistom području upotrebite Lasso alatku da biste izvršili selekciju koja je malo veća od nedostatka. primenjivaćete ga veoma često da biste "sakrili svoje tragove". Umekšavanje zamućuje ivice selektovanog područja. unesite 1 piksel za Feather Radius i kliknite OK. Pronadite čisto područje (bez mana. tačaka i tako dalje) blizu nedostatka koji želite da uklonite (u ovom slučaju mladež je na desnom obrazu). Kada se pojavi Feather Selection okvir za dijalog.

naravno) i pritisnite Command-D (PC: Control-D) da biste deselektovali. Kao što možete da vidite. To govori da ćete da kopirate selektovano područje. 272 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Kliknite unutar selekcije i povucite ovo područje čiste kože pravo na nedostatak da biste ga kompletno prekrili. držite pritisnute tastere Option i Command (PC: Alt-Control) i videćete da je kursor promenjen u dvoglavu strelicu . mladež je nestao. otpustite tastere (i taster miša. što za rezultat daje ispravku koja ne može da se primeti. Korak četiri: Kada čisto područje prekrije mladež.Korak tri: Sada. Najbolje od svega je što ste prevukli kožu iz susednog područja i tekstura kože je savršeno očuvana.belu sa crnom koja je poklapa. kada ste umekšali ivice selekcije.

Ova tehnika je popuiarna među fotografima koji snimaju portrefe učenika starijih razreda.nemojte dozvoliti da Vas to obeshrabri. Redukovanje pega ili bubuljica Korak jedan: Otvorite fotografiju koju treba da retuširate. Kada se pojavi Gaussian Blur okvir za dijalog. povucite klizač sasvim ulevo. a zatim kliknite OK. Retuširanje portreta Poglavije 10 273 . ali to ćemo odmah da ispravimo . tragova od boginja ili pega. zatim u Blur. Ovo je naročito korisno kada imate mnogo fotografija za retuširanje (kao što je retuširanje portreta). Trebalo bi da fotografija bude jako zamućena. sve dok ne vidite da su pege (ili akne) zamućene. a nemate vremena da upotrebite metode pomoću kojih rešavate svaku manu pojedinačno. pa su im potrebni smanjivanje iii uklanjanje veiikih područja akni. Uverite se da je dovoljno zamućena i da pege više nisu vidljive. Korak dva: Idite u Filter meni. i izaberite Gaussian Blur. a zatim ga povlačite polako udesno.

Historv paleta takode radi u kombinaciji sa alatkom u paleti sa alatkama koja se zove Historv Brush . Ovo može da bude veoma korisno. 274 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Korak četiri: Kliknite Open State da biste vratili fotografiju na izgled kakav je imala kada ste je originalno otvorili. trebalo bi da vidite dva stanja (States): prvo stanje gde će pisati "Open" (ovo je operacija kojom ste otvorili dokument) i drugo stanje gde će pisati "Gaussian Blur" (ovde ste dodali zamućenje). ali stvarna moć Historv Brush alatke je u tome što možete da slikate iz različitih stanja istorije. U sledećem koraku ćete da vidite na šta sam mislio. ali ćete to uskoro da ispravite. Korak pet: U Historv paleti kliknite u prvu kolonu pored Gaussian Blur stanja. Ako biste sada slikali pomoću History Brush alatke. Ako pogledate listu koraka (koja se zove "Historv States").zato pritisnite Y da biste dobili ovu četkicu. Ova paleta prati poslednjih 20 operacija koje ste izveli u Photoshopu. ona bi slikala nazad fotografiju kakva je bila nakon što ste je zamutili (što ne bi puno koristilo). Kada slikate pomoću nje.Korak tri: Idite u Window meni i izaberite Historv da biste otvorili Historv paletu. prema standardnom podešavanju ona slika nazad fotografiju onako kako je izgledala kada ste je prvi put otvorili.

kliknite umanjeni prikaz desno od reči "Brush" u liniji opcija i izaberite četkicu srednje veličine sa mekim ivicama u Brush Pickeru. Vidite li kuda ovo vodi? Dakle.Korak šest: Da ne biste jednostavno naslikali nazad zamućenu verziju fotografije. Sada. a zatim probajte ponovo. Sada slikajte preko područja nedostataka pomoću History Brush alatke i. četkica će uticati samo na piksele koji su tamniji od zamućenog stanja. idite u liniju opcija i promenite Mode padajući meni History Brush alatke na Lighten. kada slikate. Pre Posle Retuširanje portreta Pogiavije 10 275 . dok slikate. Ako previše izblede i osoba izgleda "previše čista". smanjite Opacity četkice na 50 odsto. pritisnite CommandZ (PC: Control-Z) da biste poništili History Brush poteze. vratite se u liniju opcija. videćete da pege malo blede.

Bar su mi tako rekli Korak dva: Idite u Iiniju opcija i smanjite Opacity Clone Stamp alatke na 50 odsto. Zatim. Pritisnite slovo S da biste selektovali Clone Stamp alatku iz palete sa alatkama. promenite Mode padajući meni na Lighten (tako da ćete uticati samo na područja koja su tamnija od uzorka). pritisnite Z da biste dobili Zoom alatku i uveličajte područje očiju subjekta). Evo dve različite tehnike za uklanjanje tamnih kolutova koji se ponekad jave ispod očiju osobe naročito posle teškog pijančenja. U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz pored reči "Brush" i u rezultirajućem Brush Pickeru izaberite četkicu mekih ivica koja je široka koliko polovina područja koje želite da ispravite. 276 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe .Uklanjanje tamnih kolutova ispod očiju Metod jedan: Clone Stamp alatka Korak jedan: Otvorite fotografiju koja ima tamne kolutove koje želite da smanjite (napomena: ako je potrebno.

Pre Posle Retuširanje portreta Pogiavlje 10 277 . Ako obrazi nisu previše rumeni. nemojte da se plašite da ponovo predete preko iste tačke ako prvi potez nije završio posao.Korak tri: Držite pritisnut taster Option (PC: Alt) i kliknite jednom u područje pored oka gde nema tamnog koluta. možete da kliknete tamo. Korak četiri: Uzmite Clone Stamp alatku i slikajte po tamnim kolutovima da biste ih smanjili ili uklonili. Možda će biti potrebna dva ili više poteza da bi tamni kolutovi nestali. ali najverovatnije ćete moći da kliknete (uzorak) područje odmah ispod tamnih kolutova.

Korak dva: Uverite se da je Patch alatka podešena na Source u liniji opcija i nacrtajte selekciju oko jednog od tamnih kolutova ispod oka. samo držite pritisnut taster Shift i "dodajte" još područja. Patch alatka radi kao Lasso alatka za crtanje selekcija (jednostavno kliknite i povlačite da biste kreirali selekciju).Metod dva: Patch alatka Korak jedan: Idite u paletu sa alatkama i izaberite Patch alatku (kliknite i držite na Healing Brush alatki sve dok se ne pojavi padajući meni ili samo pritiskajte Shift-J dok ne dobijete alatku). držite pritisnut taster Option (PC: Alt). Isto tako kao kod Lasso alatke kada je selekcija na mestu. Ako treba da oduzmete od selekcije Patch alatke. 278 Pogiavlje lO Photoshop CS2 za digitalne fotografe . ako treba da joj dodate.

U Photoshopu CS2 videćete prikaz koji pokazuje kako će "zakrpa" izgledati (zbog toga. Pod tim podrazumevam da ne treba da postavite selekciju da preklapa ivice bilo kog dela lica. vidite dve selekcije na ovde prikazanoj slici). umesto Vas. kliknite direktno unutar selektovanog područja i prevucite ga na deo lica koji je čist i nema nikakvih ivica. prilepiti ga nazad na originalno selektovano područje i izvršiti retuširanje. Korak četiri: Nakon što ste pronašli to čisto područje. Retuširanje portreta Poglavlje 10 279 I . neprekinuto područje kože. Potrebno Vam je čisto. kao što su nos. otpustite taster miša i Patch alatka će automatski uzeti uzorak. usne.Korak tri: Nakon što je selekcija na mestu. obrve. ivica lica i tako dalje.

ali Patch alatka to radi tako brzo i bez napora da joj ja uvek dajem prednost kod ovakve vrste retuširanja.Korak pet: Pritisnite Command-D (PC: Control-D) da biste deselektovali i videćete da su tamni kolutovi potpuno nestali. Pre (tamni kolutovi ispod očiju) 280 Poglavije 10 Posle (tamni kolutovi su uklonjeni pomoću Patch alatke) Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Healing Brush alatka takode može da se upotrebi za izbleđivanje ili brisanje tamnih kolutova.

ali evo detaljnijeg objašnjenja kako da upotrebite ove neverovatne alatke da biste brzo podmladili bilo koju osobu za 10 ili 20 godina. Prema standardnom podešavanju. znakova Uklanjanje l irenja Metod jedan: Healing Brush alatka Korak jedan: Otvorite fotografiju osobe čije znakove starenja želite da uklonite. Healing Brush je podešena da ima tvrdu ivicu. Retuširanje portreta Poglavlje 10 281 . a to obično dobro funkcioniše u ovoj tehnici. Korak dva: Izaberite Healing Brush alatku iz palete sa alatkama (ili pritiskajte Shift-J dok ne dobijete alatku). U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz desno od reči "Brush" i izaberite veličinu četkice koja je dovoljno široka da pokrije bore na slici. N/li smo u prethodnim vežbama ovog poglavlja predstavili malo te alatke.Photoshop ima dve alatke koji su pravi "čudotvorci" kada se javi potreba za uklanjanjem bora oko očiju i drugih znakova starenja na licu.

sve dok ne uklonite sve znakove starenja. Nastavite ovaj proces uzorkovanja čistog područja. SAVET: lako je Healing Brush toliko zapanjujuća. Ostavite Hardness podešen na 100. koja se bešavno stapa sa originalnom teksturom. uklanjajući bore. Na taj način ćete uzeti uzorak teksture područja koje ste kliknuli i upotrebićete ga za retuširanje. Kada imate Healing Brush alatku. četkica kreira ono što izgleda kao šara zvezde. Pa. koji omogućava da te mane nestanu. dok budete slikali.Korak tri: Držite pritisnut Option (PC: Alt) taster i kliknite područje glatke kože blizu bora. tanku ovalnu četkicu. tako što ćete podesiti Angle na -49. Korak četiri: Pomoću Healing Brush alatke izvucite potez preko bore koju želite da uklonite (ja sam slikao preko bora odmah ispod levog oka). a zatim slikanja po području bora. Napravite visoku. Stephanie Cole. ali pravi trik dolazi u oblikovanju četkice. a dovodi do toga da tekstura izgleda nasumično i realistično. ponekad daje umrljani izgled ili možete da vidite kako se tekstura ponavlja u "izlečenim" delovima. Sada. otkrila je jednostavan trik za promenu oblika četkice. Kada prvi put vučete potez. ali sekundu kasnije Healing Brush će obaviti svoje kalkulacije i predstaviti svoju finalnu "magiju". idite u liniju opcija i kliknite umanjeni prikaz desno od reči "Brush" da biste otvorili Brush Picker. 282 PoglavljelO Photoshop CS2 za digitalne fotografe . član NAPP-e. a Roundness na samo 16 odsto. na momenat se nijanse neće poklopiti i retuširanje će izgledati očigledno. a Spacing na 25 odsto.

Duplirajte Background sloj u Lavers paleti. tako što ćete pritisnuti Command-J (PC: Control-J).Pre (vidljive bore na čelu i ispod očiju) Posle (uklanjanja bora na čelu i ispod očiju) Metod dva: Profesionalno uklanjanje bora Korak jedan: Ovo je jednostavan trik koji Kevin Ames. Otvorite fotografiju koju želite da "izlečite". Retuširanje portreta Poglavije 10 283 . Retuširanje ćete obaviti na ovom dupliranom sloju . koristi za još realističnije retuširanje. modni fotograf.samo ponovite metod jedan.

tako da fotografije izgleda mnogo realističnije. ali ni približno mnogo upadljive. sa svim netaknutim borama). Ovde omogućavate da se providi mali deo originalne fotografije (Background sloj. Pre 284 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe Posle (vraćanja izbledellh bora) . U Fade okviru za dijalog možete da smanjite Opacitv da biste vratili neke od originalnih bora. odmah nakon slikanja poteza pomoću Healing Brush alatke. Nastavite da smanjujete Opacitv. sve dok bore ne budu vidljive. SAVET: Možete da dobijete veoma sličan efekat ako izaberete Fade (nalazi se pod Edit menijem).Korak dva: U Lavers paleti smanjite Opacitv da biste vratili neke od originalnih bora.

kliknite je i prevucite na područje lica osobe koje ima čistu teksturu (u Photoshopu CS2 videćete prikaz krajnjeg izgleda "zakrpe" .zato ćete videti dve lasso selekcije). Patch radi kao Lasso alatka. a zatim pustite taster miša. a bore će nestati. Pazite da se selektovano područje ne preklapa ni sa jednim drugim delom lica (kao što su nos. usne. ivice lica i tako dalje). Pritiskajte Shift-J sve dok ne dobijete Patch alatku. uverite se da je podešena na Source u liniji opcija i nacrtajte selekciju oko područja sa borama. Retuširanje portreta Poglavlje 10 285 . Kada to uradite. a da biste oduzeli od selekcije. ja je više volim nego Healing Brush alatku u većini situacija. oči. ako treba da dodate selekciji. držite pritisnut Option (PC: Alt) taster. držite pritisnut taster Shift.Metod tri: Patch alatka Korak jedan: Možete da postignete slične rezultate pomoću Patch alatke. Korak dva: Nakon što je selekcija na mestu. Korak tri: Pritisnite Command-D (PC: ControlD) da biste deselektovali i pogledajte neverovatan posao koji je Patch alatka obavila na desnom oku. selekcija će se "prilepiti" nazad na područje koje ste originalno selektovali. zato što omogućava brže korigovanje veće površine.

Midtones i Highlights. zatim za Midtones (do +74) i na kraju za Highlights (do +45).Bojenje lcose Ova tehnika (koju sam naučio od Kevina Amesa) obezbeđuje maksimainu kontrolu i fleksibilnost dok menjate i podešavate boju kose. Možete da podesite Shadovvs. Sada kliknite OK i cela fotografija će dobiti tešku crvenu nijansu. sve dok ne dobijete boju koju želite za kosu. pošto koristite maske sloja i sloj podešavanja. Izaberite Color Balance iz Create New Adjustment Layer padajućeg menija (kružna ikonica pola crna/pola bela) u dnu Layers palete. podešavajte klizače. U ovom slučaju mi ćemo kosu napraviti crvenom. pa zato treba da pomerimo gornji klizač ka Red za Shadovvs (do +16). Korak dva: Kada se pojavi okvir za dijalog. Najbolje od svega je da. pratite prosvećenu putanju "nedestruktivnog retuširanja". tako što ćete selektovati svaki od njih u Tone Balance odeljku Color Balance okvira za dijalog. a zatim ćete pomerati klizače boja. umesto toga. ne "povređujete" piksele. 286 | Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Korak jedan: Otvorite fotografiju koju želite da retuširate.

Kada je kosa u potpunosti obojena. a zatim iz Brush Pickera izaberite četkicu mekih ivica. idite u Lavers paletu i promenite režim mešanja Color Balance sloja podešavanja sa Normal na Color. a zatim počnite da slikate po kosi. a zatim smanjujte Opacity. Dok slikate. crvena boja koju ste dodali pomoću Color Balancea će se vratiti. Pre Posle Retuširanje portreta Poglavlje 10 287 . Pritisnite D da biste podesili boju prednjeg plana na belu. kliknite umanjeni prikaz desno od reči "Brush" u liniji opcija. Korak četiri: Pritisnite B da biste dobili Brush alatku iz palete sa alatkama.Korak tri: Pritisnite slovo X da bi boja prednjeg plana postala crna i pritisnite OptionDelete (PC: Alt-Backspace) da biste ispunili Color Balance masku sloja crnom bojom. Na taj način ćete ukloniti crvenu boju sa fotografije. sve dok kosa ne izgleda prirodno (oko 50 odsto).

Korak jedan: Otvorite portret koji želite da retuširate. Pritisnite i držite taster Shift i nacrtajte selekciju oko beonjače drugog oka. 288 Pogiavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe .Izbeljlvanje očiju (brz trik) Ovo je odlična mala tehnika za brzo izbeljivanje beonjača u očima i ima dodatnu prednost uklanjanja crvenila iz očiju. tako da budu selektovane obe beonjače. Korak dva: Idite u Select meni i izaberite Feather da biste umekšali ivice selekcije da retuširanje ne bude očigledno. Pritisnite L da biste dobili Lasso alatku iz palete sa alatkama i nacrtajte selekciju oko beonjača u očima. U Feather Selection okviru za dijalog unesite dva piksela i kliknite OK. Napomena: pritisnite Z da biste dobili Zoom alatku i uveličajte ako je potrebno.

završavajući retuširanje.Korak tri: Idite u Image meni. ali kada pokušate sami pri punoj veličini. u Edit meniju izaberite Master. efekat će biti izrazitiji. zatim u Adjustments. Kada se pojavi Hue/ Saturation okvir za dijalog. Tada povucite Saturation klizač levo da biste smanjili zasićenost crvenih boja (što će ukloniti zakrvavljen izgled u beonjačama očiju). Pre Posle (smanjena je zakrvavljenost I posvetljene su beonjače) Retuširanje portreta Pogiavije 10 289 . Korak četiri: Dok se još nalazite u Hue/Saturation okviru za dijalog. Poboljšanje će izgledati prilično blago u ovde prikazanim slikama. izaberite Reds iz Edit padajućeg menija u vrhu (da biste editovali samo crvenu boju na fotografiji). Povucite Lightness klizač udesno da biste povećali svetloću beonjača očiju. Kliknite OK u Hue/Saturation okviru za dijalog da biste primenili podešavanja. i izaberite Hue/ Saturation. a zatim pritisnite Command-D (PC: Control-D) da biste deselektovali.

promenite režim njegovog mešanja sa Normal na Screen. Kada se pojavi Curves okvir za dijalog. nemojte ništa da podešavate . Korak dva: Kada se pojavi Curves sloj podešavanja u Layers paleti. Idite u Layers paletu i izaberite Curves iz Create New Adjustment Layer padajućeg menija u dnu palete.samo kliknite OK. Time ćete sakriti efekat posvetljavanja koji ste uneli kada ste promenili režim mešanja na Screen. iako traje malo duže i ima nekoliko koraka više. Na taj način ćete posvetleti celu fotografiju. a zatim pritisnite Option-Delete (PC: Alt-Backspace) da biste ispunili masku Curves sloja podešavanja crnom bojom. Korak jedan: Otvorite fotografiju osobe čije oči želite da izbelite.Izbeljivanje očiju Evo tehnike Kevina Amesa za posvetljavanje beonjača očiju. 290 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . stvamo obavlja brilijantan posao i nudi najrealističnije posvetljavanje beonjača očiju koje sam ikada video. Pritisnite slovo X da bi boja prednjeg plana postala crna.

Napomena: Da biste promenili veličinu četkice. Pre Posle Retuširanje portreta Pogiavlje 10 291 . Zato smanjite Opacity ovog Curves sloja podešavanja da biste ublažili belinu i napravili je prirodnijom (ja sam ga smanjio na oko 55 odsto). U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz iza reči "Brush" i iz Brush Pickera izaberite veoma malu četkicu mekih ivica. pritiskajte taster Leva zagrada ako želite da je smanjite ili taster Desna zagrada ako želite da je povećate. Dok slikate. zato što vraćate Screen efekat koji ste ranije primenili. Korak četiri: Oči će izgledati previše bele (dajući subjektu opsednut izgled). Tada počnite da slikate po beonjačama očiju i duž donjeg dela očnog kapka. a zatim pritisnite slovo B da biste dobili Brush alatku.Korak tri: Pritisnite slovo D da biste promenili Foreground boju na belu. posvetljavate područja.

a ne sjajne u smislu "spržio sam zenicu dok sam gledao u Sunce"). sve dok oči ne budu jako istaknute (ja sam taj filter ovde primenio četiri puta). Idite u Filter meni.Napravite sjaj u očima Ovo je još jedno od onih "čuda za 30 sekundi" za posvetljavanje očiju. lako oči sada verovatno izgledaju lepo i sjajno. i izaberite Unsharp Mask. koristeći ista podešavanja. Kada se pojavi Unsharp Mask okvir za dijalog. tako što ćete pritisnuti Command-F (PC: Control-F). unesite odgovarajuća podešavanja (ako su Vam potrebni neki saveti za podešavanja. ostatak osobe je previše izoštren i verovatno ćete videti mnogo šuma i drugih neprijatnih artefakata. to ćemo ispraviti u sledećem koraku. kliknite OK da biste izoštrili celu fotografiju. koristeći istu prečicu na tastaturi. zatim u Sharpen. 292 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Korak dva: Nakon što ste primenili Unsharp Mask filter. Zatim. za fokusiranje pažnje na oči. tako što ćete napraviti da izgledaju ošfre i sjajne (sjajne u smisiu oštre i čiste. primenite ga ponovo. Korak jedan: Otvorite fotografiju koju želite da retuširate. za poboljšanje uhvaćenog svetla i. pročitajte Poglavlje 13). i nastavite da ga primenjujete. generalno gledano.

koja "govori" Photoshopu da "slika onako kako je fotografija izgledala kada je bila u tom stanju". zovu "stanja istorije". U listi palete ćete videti pet koraka koje ste do sada primenili (Open korak i četiri Unsharp Mask koraka). Ona radi to zato što ste kliknuli u tu prvu kolonu u History paleti. Pritisnite Y da biste se prebacili na History Brush alatku i u liniji opcija kliknite Brush umanjeni prikaz da biste izabrali četkicu mekih ivica (veličine dužice) iz Brush Pickera. Kliknite jednom tačno dužicu i ona će naslikati nazad sjajno. u stvari. ovi koraci se. Izvanredno! Pre Posle (sa očima koje sjaje) Retuširanje portreta Poglavije 10 293 . Ova paleta prati poslednjih 20 koraka.Korak tri: Idite u Window meni i izaberite History da biste otvorili History paletu. Uzgred budi rečeno. Korak četiri: U History paleti kliknite jednom u prvu kolonu pored najnižeg Unsharp Mask stanja. Kliknite Open State da biste fotografiju vratili na stanje kako je izgledala pre nego što ste primenili Unsharp Mask filter. ostavljajući ostatak lica netaknut. oštro oko.

dok smo razgovarali o tome da sam upravo završio ažuriranje ove knjige. 294 Pogiavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . reče mi: "Opet ćeš me mrzeti". Korak dva: Idite u paletu sa alatkama i izaberite Color Replacement alatku (napomena: ona je sakrivena iza Healing Brush alatke). a treba da budu promenjene u plave.Menjanje boje očiju Nazvao me je telefonom Kevin Ames i. ali mi ćemo ovde da je upotrebimo za mnogo cenjeniji posao). možete da je koristite za crvene oči (u stvari. Color Replacement alatka obavlja prilično dobro posao uklanjanja crvenih očiju. U Photoshopu CS Adobe je ovu alatku imao na umu za uklanjanje crvenih očiju. U ovom slučaju subjekat ima zelene oči. stvamo ćeš me mrzeti". ali pošto je dodata Red Eye alatka u CS2. a Kevin odgovori pitanjem: "Da li si isprobao Color Replacement alatku za promenu boje očiju?" Stvarno mi ide na živce. Dao sam mu do znanja da nikada nisam prestao da ga "mrzim" zbog dodatnog posla koji mi je "natovario" u prethodnoj verziji knjige. Ja sam glupavo upitao: "Zašto?". Korak jedan: Otvorite fotografiju osobe čiju boju očiju želite da promenite. a on reče: "Ne.

na kojoj je boja očiju ona koju želite.Korak tri: Treba da otvorite izvornu fotografiju. Držite pritisnut taster Option (PC: Alt) na oku i kliknite jednom da biste uzeli uzorak boje oka. Uzmite Color Replacement alatku i postavite je na oko u izvornoj fotografiji. nova boja (iz plavog oka čiji ste uzorak uzeli ranije) zamenjuje zelenu boju (kao što je ovde prikazano na levom oku subjekta). Dok slikate. Napomena: Ako je potrebno. pritisnite Z da biste se prebacili na Zoom alatku i uveličajte oči subjekta dok zamenjujete boju. Korak četiri: Sada se prebacite na fotografiju gde želite da promenite boju očiju i počnite da slikate po oku. Pre Posle Retuširanje portreta Pogiavlje 10 295 .

pritisnite i držite taster Shift dok kreirate selekciju oko druge obrve. Zatim.Isticanje obrva i trepavica Nakon što mi je Kevin Ames pokazao ovu tehniku za isticanje obrva i trepavica. pritisnite Command-J (PC: Control-J) da biste obrve postavili na poseban sloj. Pritisnite L da biste dobili Lasso alatku i nacrtajte slobodnu selekciju oko jedne obrve. Korak jedan: Otvorite fotografiju koju želite da poboljšate. ali ako su vidljive obe obrve. iakši i moćniji nego bilo koja tehnika koju sam do sada upoznao. Nije neophodno da selekcija bude precizna. što će potamneti ceo sloj. prebacite režim mešanja ovog sloja obrva sa Normal na Multiplv u Layers paleti. napravite slobodnu selekciju. Možda je Vaš subjekat okrenut tako da je vidljiva samo jedna obrva. Korak dva: Kada su obrve selektovane. 296 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . ja sam potpuno napustio metod koji sam godinama koristio i prebacio sam se na ovaj metod. nakon što ste selektovali jednu. zato što je brži. kao što je ovde prikazano.

potamnjujući obrve. ispunili ste masku sloja crnom bojom. Korak četiri: Počnite da slikate preko obrve. Dok slikate. idući sdesna nalevo. Tada se uverite da je boja prednjeg plana podešena na belu (trebalo bi da bude prema standardnom podešavanju). U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz desno od reči "Brush" i iz Brush Pickera izaberite četkicu mekih ivica koja je velika koliko najveći deo obrve. što će sakriti Multiply efekat. ali možete to da ispravite tako što ćete smanjiti Opacity Multiply sloja u Layers paleti. Slikanje po maski sloja otkriva Multiply efekat. Retuširanje portreta Pogiavlje 10 297 . Korak pet: Finalni efekat će verovatno biti previše intenzivan. a zatim pritisnite B da biste se prebacili na Brush alatku. pritisnite i držite taster Leve zagrade da biste smanjili četkicu prateći obrvu. Pošto ste držali pritisnut Option/Alt taster.Korak tri: Pritisnite i držite Option (PC: Alt) taster i kliknite Add Layer Mask ikonicu u dnu Layers palete. Obrve će ponovo izgledati normalno.

pritisnite Command-J (PC: ControlJ) da biste ih kopirali na poseban sloj. Korak sedam: Za trepavice ponovićete ono što ste upravo uradili za obrve.u Lavers paleti kliknite Background sloj. 298 Pogiavije 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Ponovo uzmite Lasso alatku i nacrtajte slobodnu selekciju oko očiju. što će potamneti ceo sloj. Kada je obavljena selekcija očiju i trepavica.Korak šest: Sada pređite na trepavice . ali se postarajte da slobodna selekcija potpuno obuhvata trepavice. Promenite režim mešanja ovog sloja sa Normal na Multiplv.

pratite osnovu trepavice. Možda ćete morati da upotrebite četkicu veličine jedan ili dva piksela. prateći njenu konturu da biste je potamneli. Isto tako slikajte duž gornjeg očnog kapka u osnovi trepavica. slikajte duž osnove trepavica da biste potamneli to područje pomoću veoma male četkice mekih ivica. Kada je boja prednjeg plana podešena na belu. mi smo stavili trepavice i obrve na posebne slojeve. Koristeći veoma malu četkicu. Pre Posle Retuširanje portreta Poglavlje 10 299 . Na ovaj način ćete sakriti Multiply efekat. samo smanjite Opacity sloja. Ako je efekat previše intenzivan. upotrebite istu tehniku. tako da možete da kontrolišete Opacity svakog sloja posebno). SAVET: Da biste istakli pojedinačne trepavice.Korak osam: Držite pritisnut Option (PC: Alt) taster i kliknite ponovo Add Layer Mask ikonicu da biste dodali masku sloja ispunjenu crnom bojom.

Izbeljivanje zuba Ovo bi realno trebaio da se zove "uklanjanje žute boje. Kada se pojavi Feather Selection okvir za dijalog. Korak jedan: Otvorite fotografiju koju treba da retuširate. što je i razlog zašto ja radim ovo svakom portretu gde se subjekat smeje. ako je potrebno. unesite jedan piksel i kliknite OK da biste umekšali ivice selekcije. ali rezultati imaju veliki uticaj na ukupan izgled portreta. Pritisnite L da biste se prebacili na Lasso alatku i pažljivo nacrtajte selekciju oko zuba. tako da ćemo prvo to da uklonimo pre nego što nastavimo proces izbeijivanja. Ovo je jednostavna tehnika. Napomena: pritisnite Z taster da biste se prebacili na Zoom alatku i uveličajte. pa izbeljivanje zuba" zato što skoro svako na zubima ima malo žute boje. Korak dva: Idite u Select meni i izaberite Feather. nećete videti grube ivice duž područja koje ste selektovali nakon što izbelite zube. Zahvaljujući tome. pazeći da ne selektujete desni ili usne. 300 PoglavljelO Photoshop CS2 za digitalne fotografe .

Kliknite OK u Hue/Saturation okviru za dijalog da biste primenili poboljšanja. Korak četiri: Kada je žutina uklonjena. Zatim. Pre Posle Retuširanje portreta Pogiavije 10 301 . povucite Saturation klizač ulevo da biste uklonili žutu boju sa zuba. prebacite Edit padajući meni nazad na Master i povucite Lightness klizač udesno da biste izbeleli i posvetlili zube. Pazite da ne vučete predaleko.Korak tri: Idite u Image meni. Kada se pojavi okvir za dijalog. i izaberite Hue/ Saturation. jer će retuširanje biti očigledno. zatim u Adjustments. izaberite Yellows iz Edit padajućeg menija u vrhu. Tada pritisnite Command-D (PC: ControlD) da biste deselektovali i videćete završni rezultat.

izazvana nepravilnim osvetljenjem ili reflektovanjem blica sa sjajnih površina.Uklanjanje "vrućih" tacaka Ako je ikada bilo potrebno da ukianjate "vruće" tačke (sjajna područja na licu subjekta. Korak dva: Pritisnite S da biste selektovani Clone Stamp alatku iz palete sa alatkama. 302 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Korak jedan: Otvorite fotografiju koja ima "vruće" tačke koje treba da budu redukovane. Menjanjem Mode na Darken ćete uticati samo na one piksele koji su svetliji od područja sa kojeg uzimate uzorak (ti svetliji pikseli su "vruće" tačke). U liniji opcija promenite Mode padajući meni sa Normal na Darken i smanjite Opacitv na 50 odsto. tako da subjekat izgleda kao da se znoji). znate da je to prilično teško ispraviti. ako ne znate sledeći trik.

Ovo će biti područje uzorka (ili referentna tačka). Dok radite na različitim "vrućim" tačkama. treba da ponovo uzmete uzorak (Option/Altklik) bliskih područja kože. Korak četiri: Počnite pažljivo da slikate preko područja "vrućih" tačaka pomoću Clone Stamp alatke. dok to radite. Na primer. kada radite na "vrućim" tačkama ispod očiju.Korak tri: U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz posle reči "Brush" i iz Brush Pickera izaberite veliku četkicu mekih ivica. tako da Photoshop zna da treba da utiče samo na piksele koji su svetliji od ovih. Neverovatno je šta može da uradi retuširanje od 60 sekundi za Vašu sliku. pritisnite i držite Option (PC: Alt) taster i kliknite jednom čisto područje kože (područje bez "vrućih" tačaka). "vruće" tačke će da izblede. Pre Posle Retuširanje portreta Poglavije 10 303 . uzmite uzorak područja kože sa obraza (ili čak čela) gde ne postoje takve tačke. Zatim. tako da se poklope sa nijansama kože.

Korak pet: Nakon što ste primenili zamućenje. Promenite režim mešanja ovog najvišeg sloja na Lighten. a zatim smanjite Opacity na 40 odsto u Layers paleti.Korak tri: U Lavers paleti sakrijte srednji sloj (Layer 1). kliknite prazno polje da biste otkrili ikonicu oka. Retuširanje portreta Poglavlje 10 305 . tako što ćete kliknuti njegovu ikonicu oka. Korak četiri: Vratite se nazad u Blur podmeni u Filter meniju i primenite Gaussian Blur od 60 piksela na ovaj najviši sloj. a zatim kliknite gornji sloj (Layer 1 copy) i kliknite u prazno polje sa leve strane da biste ga ponovo napravili vidljivim (ponovo će se pojaviti ikonica oka). kliknite srednji sloj (Layer 1).

306 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . tako što ćete kliknuti ikonicu oka. Kliknite i prevucite ovaj sloj na vrh grupe slojeva. ali u većini slučajeva nećete želeti da umekšate područja detalja (oči. usne i tako dalje). Korak sedam: U Layers paleti ponovo prikažite sloj Background. pritisnite i držite taster Option (PC: Alt) i izaberite Merge Visible iz padajućeg menija Lavers palete. a zatim smanjite njegov Opacity na 40 odsto. To će kreirati zaravnjenu verziju dokumenta u novom sloju. Smanjivanje Opacitya tog sloja kreira efekat opšteg umekšavanja (što je dobro ako to želite). ali sakrijte dva duplikata sloja u sredini (Layer 1 i Layer 1 copy).Korak šest: Sakrijte Background sloj. Uverite se da je najviši sloj u grupi (Layer 2) i dalje aktivan. Zatim. tako što ćete kliknuti Create a New Layer ikonicu u dnu Lavers palete. tako što ćete kliknuti prazno polje levo. tako što ćete kliknuti njihove ikonice oka. pa kreirajte novi sloj.

uši.uglavnom sve.Korak osam: Kliknite Add Layer Mask ikonicu u dnu Layers palete da biste dodali masku sloja zamućenom sloju. U liniji opcija kliknite umanjeni prikaz posle reči "Brush" i iz Brush Pickera izaberite četkicu srednje veličine sa mekim ivicama. kosa. odeća . Pre Posle Retuširanje portreta Pogiavlje 10 307 . a zatim pritisnite B da biste dobili Brush alatku. trepavice. Pritiskajte slovo X sve dok boja prednjeg plana ne bude crna. osim kože). Napomena: Pritisnite taster Leve zagrade da biste smanjili četkicu ili pritisnite taster Desne zagrade da biste ie uvećali. obrve. Tada slikajte po područjima koja bi treba da imaju sve detalje (usne. oči.

Zatim. možete fotografiju gde se subjekat mršti (ili je bezizražajan) da pretvorite u fotografiju sa prijatnim osmehom .koji ćesto može da spasi fotografiju koju biste. Korak jedan: Otvorite fotografiju koju želite da retuširate. Korak dva: Idite u Filter meni i izaberite Liquify. inače. Koristeći je. uz samo maio podešavanja. ignorisali. 308 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Kliknite jednom ili dva puta unutar prozora prikaza da biste uveličali lice subjekta.Transformisanje mrštenja u osmeh Ovo je prilično lukava tehnika. Kada se pojavi Liquify okvir za dijalog. izaberite Zoom alatku (izgleda kao lupa) iz Liquify palete sa alatkama (nalazi se duž leve strane okvira za dijalog). izaberite Warp alatku (to je najviša alatka u paleti sa alatkama Liquifya).

Budite pažljivi da ne biste povukli predaleko ili ćete subjekat pretvoriti u Jokera iz filma Batman Returns. koristeći već povučenu stranu kao vizuelni vodič za to koliko da povučete. Kliknite OK u Liquify okviru za dijalog da biste primenili promenu i retuširanje će biti primenjeno na fotografiju.Korak tri: Pritiskajte tastere Leve/Desne zagrade na tastaturi da biste podesili veličinu četkice. kreirajući osmeh. Postavite četkicu blizu ugla usana. Ovo podizanje obraza dovodi do toga da se uglovi usana podignu. kliknite i malo "povucite" prema gore. sve dok ne bude otprilike velika koliko i obraz osobe. Pre Posle Retuširanje portreta Pogiavije 10 309 . Korak četiri: Ponovite "povlačenje" na suprotnoj strani usana.

Pazite da selekciju ne napravite previše blizu ili previše precizno. 300 ppi slike unesite oko 22 piksela). Kada se pojavi Feather Selection okvir za dijalog. ali pošto će se novi nos pojaviti na sopstvenom sloju. zato što treba da uhvatite i područja kože oko nosa. idite u Select meni i izaberite Feather. Korak dva: Da biste umekšali ivice selekcije. za Feather Radius unesite 10 piksela (za visokorezolucijske. to znatno olakšava kloniranje. Pritisnite L da biste dobili Lasso alatku i nacrtajte slobodnu selekciju oko nosa subjekta. Samo skupljanje nosa je iako i traje samo minut ili dva. 310 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Evo kako se to radi: Korak jedan: Otvorite fotografiju koju želite da retuširate.Digitalna opefacijd nosa Ovo je veoma jednostavna tehnika za smanjivanje veličine nosa subjekta za 15 do 20 odsto. Korak tri: Tada pritisnite Command-J (PC: Control-J) da biste kopirali selektovano područje na sopstveni sloj u Layers paleti. a zatim kliknite OK. Možda ćete potrošiti još malo vremena na brisanje stranica originainog nosa kloniranjem.

Ako deo starog nosa viri iza novog nosa. kliknite Background sloj i upotrebite Clone Stamp alatku (S) da biste uklonili ta područja: pritisnite Option i kliknite (PC: Alt-kliknite) područje pored nosa da biste uzeli uzorak. Korak pet: Da biste se oslobodili efekta prćastog nosa. pritisnite Return (PC: Enter) da biste zaključali promene. zatim uhvatite gornju centralnu tačku i povucite je pravo prema dole da bi nos ponovo izgledao prirodno. Time osobi dajete prćast nos. a zatim slikajte (klonirajte) odmah pored njega da biste završili retuširanje. ali će sada biti manji. Pre Posle Retuširanje portreta Poglavlje 10 311 . Držite pritisnute tastere Shift-Option-Command (PC: Shift-Alt-Control). Kada je nova veličina otprilike kakva želite da bude. ali ćete to u sledećem koraku ispraviti. otpustite sve tastere. zatim uhvatite gornju desnu ugaonu tačku ograničavajućeg okvira i povucite prema unutra da biste nosu dodali efekat perspektive.Korak četiri: Pritisnite Command-T (PC: ControlT) da biste otvorili Free Transform ograničavajući okvir.

Korak jedan: Otvorite fotografiju osobe koju želite da stavite na brzu dijetu. zato što uvek dobro obavi posao i zato što skoro svi žele da izgledaju 10 do 15 kilograma mršaviji. Najteži deo ove tehnike je možda da ne kažete klijentu da ste je upotrebili. tako što ćete kliknuti i povući njegovu donju desnu ugaonu ručicu prema napolje. Prilikom njene primene na fotografije nikad nisam bio otkriven i nikada klijenti nisu bili nezadovoljni svojim izgledom. pa predlažem da malo proširite prozor slike. Možda će biti malo teško dohvatiti ručice Free Transform okvira. 312 Pogiavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . Korak dva: Uhvatite levu centralnu ručicu i povucite horizontalno bliže desnoj da biste stanjili subjekat. Postaće vidljiv mali deo sive pozadine i mnogo će olakšati hvatanje ručice Free Transform okvira. kao što sam ja ovde uradio).7 odsto.prilično je sigurno da možete da povučete prema unutra na oko 95 odsto (ili čak 94. a da Vas ne uhvate. Pritisnite Command-A (PC: Control-A) da biste postavili selekciju oko cele fotografije. Zatim. koliko daleko možete da povučete pre nego što Ijudi počnu da izgledaju kao da su retuširani)? Pogledajte VVidth polje u liniji opcija za smernice .Mršavljenje i stanjivanje Ovo je neverovatno popuiarna tehnika. pritisnite Command-T (PC: Control-T) da biste otvorili Free Transform funkciju. osoba postaje mršavija. Što dalje povlačite. Koliko daleko je predaleko (drugim rečima.

Pritisnite Command-D (PC: Control-D) da biste deselektovali i završili ste. Pre Posle Retuširanje portreta Poglavije 10 313 . koja će ostaviti malo viška belog radnog prostora sa leve strane fotografije. pritisnite Return (PC: Enter) da biste primenili transformaciju. sa aktivnom selekcijom slike (iz koraka 1) idite u Image meni i izaberite Crop da biste uklonili beli prostor.Korak tri: Kada osoba izgleda prirodno mršavije.

izvucite selekciju oko područja na kojem želite da radite da biste ga uveličali radi tačnijih rezultata. 314 Poglavlje 10 Photoshop CS2 za digitalne fotografe . ali. Kada se pojavi Liquify okvir za dijalog. ali profesionainim retušerima nije potrebno mnogo da bi videli koliko je ova alatka stvarno moćna. skoro je nemoguće pronaći osobu koja nema savršeno telo). Korak jedan: Otvorite fotografiju koja ima "pojas za spasavanje" koji čeka na retuširanje (znam da je ova osoba verovatno poslednja na svetu kojoj je potrebno uklanjanje tog "pojasa". Ona koristi Liquify funkciju. koju mnogi ijudi na prvi pogled pogrešno tumače kao "igračku" za davanje "buijavih" očiju i ogromnih usta Ijudima na fotografijama. kada tražite kroz stock fotografije. Zatim.vk^>rijanje " p o j a s a ije" z a Ovo je veoma korisna tehnika vajanja tela i verovatno ćete se iznenaditi koliko često ćete je koristiti. Korak dva: Idite u Filter meni i izaberite Liquify. kliknite Zoom alatku u dnu palete sa alatkama sa leve strane okvira za dijalog.

Pikseli će se pomeriti ka telu. U Photoshopu 6 i 7 bila je poznata kao Shift Pixels alatka.Korak tri: Uzmite Push Left alatku iz palete sa alatkama (šesta od vrha). Korak četiri: Kada kliknete OK. ali je Adobe shvatio da ste se navikli na taj naziv. slikajte prema gore. Pre Posle Retuširanje portreta Poglavlje 10 315 . Tada slikajte potezima prema dole. uklanjajući "pojas" dok slikate. a ne prema dole). koje se nalazi blizu gornje desne ivice Liquify okvira za dijalog. počevši odmah iznad i izvan "pojasa za spasavanje". ispravka "pojasa za spašavanje" je gotova (napomena: ako treba da uklonite "pojas" sa leve strane tela. izaberite relativno malu veličinu četkice u Brush Size polju. Zatim. tako da ga je promenio samo da bi Vas držao na ivici.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful