Teorema lui Pitagora

Teorema lui Pitagora este una dintre cele mai cunoscute teoreme din geometria plană. Teorema lui Pitagora afirmă că "în orice triunghi dreptunghic, suma pătratelor cateteloreste egală cu pătratul ipotenuzei". Teorema lui Pitagora este în acelaşi timp şi una dintre teoremele cele mai demonstrate (poate teorema cu cele mai multe demonstraţii independente), şi una dintre cele mai uşor demonstrabile. Demonstratie: Fie un triunghi dreptunghic NMT, dreptunghic in N. Se noteaza laturile MN=a, NT=b, MT=c. Se construiesc pe fiecare latura a triunghiului dreptunghic patratele MSTV(notam patratul C), KMNJ(notam patratul A) si NTEF(patratul B) Observatie (1) - Aria patratului C este c2 - Aria patratului A este a2 - Aria patratului B este b2

Daca impartim latura a in patru segmente egale =x se poate observa ca se poate construi 16 patrate in patratul mare A. Latura b se poate impartii in 3 segmente egale cu x , astfel patratul B este format din 9 patrate. Laturac se poate impartii in 5 segmente egale cu c. Si in acest caz patratul mare C este format din 25 de patrate egale.

adica cele 25 de patrate se pot completa cu cele 16 respectiv 9 patrate din A si B (observatie 2) Rezulta din 1 si 2 ca c2=a2+b2 .Putem observa ca C= A+B.