DRAF

JANUARI 2009

DRAF

PENGAKAP UDARA MALAYSIA

JANUARI 2009

DRAF BUKU PANDUAN PENGAKAP UDARA MALAYSIA PENGENALAN Kumpulan Pengakap Udara tidak berbeza dengan Kumpulan Pengakap yang lain, hanya dengan tambahan kepada aktiviti-aktiviti dan latihan-latihan yang berkaitan penerbangan. Pengakap Udara boleh dikenali dengan warna pakaian seragam mereka, iaitu baju kemeja yang berwarna biru muda, seluar panjang berwarna biru tua dan beret biru muda dengan lambang Persatuan Pengakap Malaysia (PPM). Pasukan Pengakap Udara hanya terhad kepada Pengakap Muda, Remaja dan Kelana. Jika Pasukan Pengakap Kanak-Kanak adalah sebahagian daripada Kumpulan Pengakap Udara, mereka hanya boleh diberi latihan biasa sahaja bagi Pengakap Kanak-Kanak, nama panggilan dan pakaian seragam mereka mesti serupa dengan Pengakap Kanak-Kanak yang lain. Latihan berhubung dengan udara tidak boleh diberikan (Peraturan 220, Polisi, Organisasi dan Peraturan PPM). Seksyen khas ini telah diadakan semasa Perang Dunia Kedua pada tahun 1941, semasa minat di dalam bidang penerbangan berada di kemuncak dan pengetahuan seperti pengenalan pesawat adalah sangat penting. Pengakap Udara telah lama wujud di dalam Malaysia tetapi tidak mempunyai skima dan silibus sepadu yang sesuai di mana ia boleh menjadi rujukan dan panduan kepada Kumpulan Pengakap Udara. Tujuan buku panduan ini adalah memberi gambaran dan panduan kepada Pemimpin dan Pengakap Udara untuk menjalankan aktiviti-aktiviti dan latihan-latihan udara yang berkenaan. Pengakap Udara perlu mengambil beberapa peringkat lencana-lencana Pengakap Udara yang sama seperti Pengakap yang lain tetapi mempunyai elemen-elemen penerbangan sehingga mendapat Anugerah Pengakap Raja. Ini adalah datar belakang Pengakap Udara: menggunakan cara pengembaraan untuk membina watak dan kewarganegaraan. (Air Scouts, 1962)

MAJOR (RTD) TAN MONG LOONG Penolong Pesuruhjaya Negeri PPM WPKL (Pengakap Udara)

1

DRAF ISI KANDUNGAN MUKA SURAT APAKAH PENGAKAP UDARA? SEJARAH RINGKAS PENGAKAP UDARA PAKAIAN SERAGAM BAGI PENGAKAP UDARA LENCANA-LENCANA SAYAP PENGAKAP AKTIVITI-AKTIVITI PENGAKAP UDARA SKIM LENCANA PENGAKAP MUDA UDARA CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA AHLI UDARA (AIRMAN) CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA AHLI UDARA KANAN (SENIOR AIRMAN) CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA AHLI UDARA UTAMA (LEADING AIRMAN) CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA-LENCANA KEPANDAIAN PENGAKAP MUDA UDARA CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA-LENCANA TERTINGGI PENGAKAP REMAJA UDARA 3 4 5 9 11 15 17

20

23

26

36

2

sesuatu tahap yang lebih daripada mereka boleh memperolehi di dalam kehidupan mereke semasa mereka membesar menjadi dewasa. Di sini terdapat peluang yang bagus bagi budak-budak. iaitu mewujudkan peluang pembangunan kualiti watak yang boleh menjadi warganegara yang baik – manusia dengan kemaruahan. Dia menglafazkan Persetiaan Pengakap dan mengikut Undang-undang Pengakap yang sama. Pengakap Udara adalah Pengakap yang baik. dia boleh membuat sesuatu yang lebih daripada berpengakap. Pergerakan Pengakap perlu menyediakan pengembaraan yang lebih menarik. disiplin dan bergantung kepada diri sendiri. 3 . latihan asasnya adalah sama dengan Pengakap Darat dan Pengakap Laut. Latihan khusus dengan tambahan sedikit cabaran pengembaraan terus menarik minat budak-budak walaupun kepada mereka yang telah bermula membesar ke peringkat dewasa. di dalam kumpulan khusus. Oleh yang demikian. menjelajah dan mengambil bahagian di dalam aktiviti-aktiviti luar. ianya mesti tidak berlencong daripada kaedah Pengakap yang telah dibuktikan. Bukan dengan cara lain. tetapi mengambil ujian lencana-lencana yang mempunyai elemen-elemen penerbangan. akan menjadi ahli PPM jika terdapat Pengakap Udara. Terdapat beratusan budak yang ingin menjadi Pengakap Udara dan menantikan Pemimpin mereka untuk memimpin mereka. Kaedah dan aktiviti-aktiviti Pengakap telah diterima secara luas oleh sekolah-sekolah dan organisasi-organisasi belia. kehidupan luar dan minat penerbangan. pengembaraan. Pengakap Udara adalah Pergerakan Pengakap yang lebih cenderung kepada aktiviti-aktiviti udara.DRAF APAKAH PENGAKAP UDARA? Pergerakan Pengakap selalu dicari oleh budak yang suka pengembaraan. menerusi minat yang telah ada. Dia digalakkan untuk berkhemah. Tujuannya adalah sama seperti Pengakap lain. Walaupun pujian dan sanjungan yang telah diterima. Pengakap Udara mengabungkan idealisma. Terdapat bukti bahawa sekumpulan besar budak di mana mereka tidak dapat mencari apa yang mereka kehendaki di dalam Pengakap yang biasa. Seseorang budak yang berkecenderungan kepada perkara yang lebih daripada perkhemahan dan selanjutnya. sanggup dan boleh berkhidmat kepada masyarakat – dan pada masa yang sama menggalakkan budak-budak lain yang mempunyai minat penerbangan.

Pada November 1940. Ia tidak diterima sebagai cabang kerana khuatir ia mungkin akan dibawa jauh oleh aktivitiaktiviti yang tidak penting tetapi menarik serta tidak mempunyai tenaga pemimpin di dalam pergerakan untuk memimpin. Jawatankuasa Council of The Boy Scouts Association (The Scout Association sekarang) telah meluluskan prinsip untuk cabang yang diiktiraf penuh. Pasukan Pengakap Udara yang pertama ditubuhkan pada tahun 1950-an di Kuala Lumpur iaitu 10th Kuala Lumpur Air Scouts Group di Methodist Boys School. Pulau Pinang di mana ahliahlinya adalah anak-anak askar Tentera Udara Diraja Australia yang ditempatkan di Pangkalan Udara Butterworth. Walaubagaimanapun. Selepas itu. pada 1930-an. Pengakap Kelana Udara ditubuhkan di Kedah. Cabang ini telah dilahirkan pada Januari 1941 dengan sambutan yang hebat dan bersemangat.DRAF SEJARAH RINGKAS PENGAKAP UDARA Cadangan untuk mengadakan Pengakap Udara bermula pada May 1927. Permintaan rujukan dan nasihat yang semakin bertambah kerana Pasukan dan Patrol Pengakap Udara telah ditubuhkan di merata tempat di United Kingdom. Pengakap Udara telah lama wujud di dalam Malaysia. Pada tahun 1980. Kumpulan Pengakap Udara seterusnya ditubuhkan di Butterworth pada 1960-an. Perang Dunia kedua telah menwujudkan insentif. negeri Sarawak menubuhkan Pengakap Udara pada tahun 2004 dan negeri Johor pada tahun 2008. 4 . Pasukan Pengakap yang berhampiran dengan lapangan terbang dan kelab peluncur digalakkan untuk memasukkan aktiviti-aktiviti udara di dalam program mereka dan risalah ‘Patrol Udara’ pun telah mula dikeluarkan.

leher cekak musang serta 2 poket bahagian di dada Seluar panjang berwarna biru tua Hitam (kulit / kanvas) Seluar Kasut : : Pakaian Aktiviti Lencana : Pangkat : Baju T berwarna biru muda berlogo Pengakap Udara dengan perkataan “PENGAKAP UDARA” di belakangnya Jalur kuning berlatar biru muda dipakai di atas poket kiri bagi tanda pangkat Pengakap Udara yang menjadi Ketua Skuadron.DRAF PAKAIAN SERAGAM BAGI PENGAKAP UDARA • PENGAKAP MUDA UDARA DAN PENGAKAP REMAJA UDARA (LELAKI) Topi : Beret berwarna biru muda Kemeja : Baju kemeja berlengan pendek warna biru muda. Ketua dan Penolong Ketua Flait 5 .

DRAF Nama Flait • : Nama Flait Pengakap Muda Udara mengikut nama burung dan nama Flait Pengakap Remaja Udara mengikut nama pesawat yang terkenal PENGAKAP MUDA UDARA DAN PENGAKAP REMAJA UDARA (WANITA) Topi : Beret berwarna biru muda dan tudung berwarna biru tua (bagi yang bertudung) dan rambut diikat kemas (bagi yang tidak bertudung) Baju kemeja berlengan pendek warna biru muda. leher cekak musang serta 2 poket bahagian di dada 6 . leher cekak musang serta 2 poket bahagian di dada Berwarna biru tua Hitam (kulit / kanvas) Sepertimana yang dipakai oleh lelaki Kemeja : Seluar Kasut : : Pakaian : Aktiviti Lencana : Pangkat Nama Flait • : Sepertimana yang dipakai oleh lelaki Sepertimana yang dipakai oleh lelaki PENGAKAP KELANA UDARA (LELAKI) Topi : Beret berwarna biru muda dan peek cap pengakap udara bagi majlis rasmi Kemeja : Baju kemeja berlengan panjang warna biru muda.

tudung berwarna biru tua bagi yang bertudung dan rambut diikat kemas bagi yang tidak bertudung Baju kemeja lengan panjang berwarna biru muda.DRAF Seluar Kasut Tanda Nama : : : Seluar panjang berwarna biru tua Hitam (kulit) Huruf putih berlatar hitam Pakaian : Aktiviti • Baju T berwarna biru muda berlogo Pengakap Udara dengan perkataan “PENGAKAP UDARA” di belakangnya PENGAKAP KELANA UDARA (WANITA) Topi : Beret berwarna biru muda dan bowl cap pengakap udara bagi majlis rasmi. leher cekak musang dengan dua saku di kiri dan kanan bahagian bawah kemeja Seluar panjang berwarna biru tua atau kain berwarna biru tua atau skirt paras lutut Hitam (kulit) Huruf putih berlatar hitam Kemeja : Seluar : Kasut Tanda Nama : : Pakaian : Aktiviti Baju T berwarna biru muda berlogo Pengakap Udara dengan perkataan “PENGAKAP UDARA” di belakangnya 7 .

leher cekak musang dengan dua poket di bahagian dada Seluar panjang warna biru tua Hitam (kulit) Huruf putih berlatar hitam Kemeja : Seluar Kasut Tanda Nama : : : Pakaian : Aktiviti • Baju T berwarna biru muda berlogo Pengakap Udara dengan perkataan “PENGAKAP UDARA” di belakangnya PEMIMPIN DAN PESURUHJAYA PENGAKAP UDARA (WANITA) Topi : Bowl Cap pengakap udara (bunga padi bagi pesuruhjaya) dan beret biru muda. Kemeja : blazer berwarna putih dengan leher cekak musang 8 . tudung berwarna biru tua bagi yang bertudung dan rambut diikat kemas bagi yang tidak bertudung Baju kemeja lengan panjang berwarna biru muda. leher cekak musang dengan dua saku di kiri dan kanan bahagian bawah kemeja Seluar panjang berwarna biru tua atau kain berwarna biru tua atau skirt paras lutut Hitam (kulit) Huruf putih berlatar hitam Kemeja : Seluar : Kasut Tanda Nama : : Pakaian : Aktiviti • Baju T berwarna biru muda berlogo Pengakap Udara dengan perkataan “PENGAKAP UDARA” di belakangnya PAKAIAN ISTIADAT Boleh dipakai oleh Penolong Pesuruhjaya dan keatas. Semua pakaian adalah sama dengan Pemimpin dan Pesuruhjaya Pengakap Udara kecuali.DRAF • PEMIMPIN DAN PESURUHJAYA PENGAKAP UDARA (LELAKI) Topi : Peek Cap pengakap udara (bunga padi bagi pesuruhjaya) dan Beret biru muda Berbaju biru muda lengan panjang.

• Lencana Sayap Penerbangan Pengakap Lencana sayap emas dengan logo PPM di tengah. Lencana ini hanya beleh dipakai oleh PENGAKAP atau PESURUHJAYA / PEMIMPIN PENGAKAP yang layak dengan memenuhi syarat-syarat yang telah ditentukan di atas. • Lencana Sayap Penerbangan Pelatih Pengakap Lencana sayap perak dengan logo PPM di tengah. dipakai oleh Pengakap atau Pesuruhjaya/Pemimpin Pengakap yang telah melakukan 5 penerjunan payung terjun. dipakai oleh Pengakap atau Pesuruhjaya/Pemimpin Pengakap yang telah melakukan 4 penerbangan paramotor/paraglider. Pesuruhjaya/Pemimpin Pengakap yang telah berhenti daripada latihan untuk Private Pilot’s License hendaklah berhenti daripada memakai lencana ini.DRAF LENCANA-LENCANA SAYAP PENGAKAP Lencana-lencana Sayap Pengakap boleh dianugerahkan pada upacara yang sesuai kepada ahli PPM yang telah memenuhi syarat-syarat yang berkenaan. dipakai oleh Pengakap atau Pesuruhjaya/Pemimpin Pengakap yang mempunyai Student Pilot’s License untuk pesawat selepas melakukan satu penerbangan solo. 9 . • Lencana Payung Terjun Pengakap Lencana sayap perak dengan logo PPM dan payung terjun kuning di tengah. atau selepas melakukan tiga penerbangan solo di dalam peluncur. dipakai oleh Pengakap atau Pesuruhjaya/Pemimpin Pengakap yang telah lulus ujian terakhir di dalam pesawat (Private Pilot’s License) atau peluncur. • Lencana Paramotor/Paraglider Pengakap Lencana sayap perak dengan logo PPM dan perkataan paramotor/paraglider di tengah.

DRAF Nota: • • Lencana-lencana Sayap TUDM boleh dipakai oleh Pesuruhjaya/Pemimpin Pengakap yang layak dan telah dianugerah oleh TUDM. Pengakap-pengakap yang layak lebih daripada satu lencana Sayap Pengakap selain daripada Lencana Payung Terjun Pengakap hanya boleh memakai satu lencana sayap pilihan sendiri pada satu-satu Masa. • 10 . Lencana-lencana Sayap Pengakap hanya boleh dipakai di sebelah kiri dada dengan 1cm di atas dan tengah riben pingat atau sisi sebelah atas poket kiri kecuali Lencana Payung Terjun dipakai di sebelah kanan dada dengan 1 cm di atas dan tengah tanda nama.

ini juga terpakai kepada Pengakap Udara. penerjunan para. Lawatan ke muzium udara dan persembahan udara adalah usaha yang baik.DRAF AKTIVITI-AKTIVITI PENGAKAP UDARA Tidak ada pengganti untuk benda yang sebenar. Oleh yang demikian. angkasa luar dan penjelajahan angkasa Berhubung dengan kelab-kelab tempatan Keselamatan Penerbangan Penyiasatan kemalangan penerbangan Kotak hitam Sistem Pengurusan Keselamatan (SMS) Belon Panas Udara Ahli-ahli belon panas udara 11 2. bantuan kelab-kelab penerbangan perlu diadakan. Kawalan Radar Isyarat kawalan Bawah isyarat lampu Reka satu permainan berkaitan kawalan trafik udara Pengenalan Pesawat Jenis-jenis pesawat. Peluang untuk membuat penerbangan perlu diberi jikalau boleh. 4. penurunan para. komitmen jangka panjang perlu ada serta kesabaran dan pemahaman pada hari aktiviti tersebut. ceramah daripada pegawai trafik udara dan rujukan-rujukan daripada Air Trafic Service. seperti kit plastik atau model kertas adalah popular dan akan menolong kepada pengenalan pesawat. 5. Kita mesti menerima realistik bahawa perancangan ke hadapan. peluncur. 3. Seperkara lagi. hovercraft. membina dossiers Mengumpul gambar-gambar (kamera digital) Cara pengenalan pesawat Astronomi Planeterium Negara Peluang belajar – bumi di dalam angkasa. paragliding. belon panas udara. Kawalan Trafik Udara Lawatan ke menara kawalan. Berikut terdapat beberapa peluang aktiviti yang boleh dirancangkan sebagai sebahagian daripada program Pengakap Udara: 1. terdapat juga aktiviti-aktiviti praktikal yang lain termasuk membuat model pesawat. sistem solar. . pemimpin diingatti bahawa juruterbang-juruterbang yang berkelayakan dan pesawat yang disenggara baik adalah komoditi yang payah dapat. Kalau ada aktiviti-aktiviti udara yang khusus. layang-layang. Pasukan Pengakap Udara yang berminat dan berkelakuan baik selalu dialu-alukan. latihan navigasi udara dan lain-lain lagi. Pembuatan model pesawat yang bersize kecil. Selain daripada pesawat berinjin dan microlight.

jet. 10. 9. 8. sehingga helicopter termasuk tentera dan awam Operasi penerbangan charter Pesawat latihan Simulator pesawat Pekerjaan di dalam Penerbangan Juruterbang komerseal Juruterbang Syarikat Penerbangan Jurutera pesawat Tentera udara Industri penerbangan Terbang sebagai rekreasi Mencari dan menyelamat Fakta and fiksyen Astrologi Star wars Star trek Gambar wayang berkenaan penerbangan seperti Top Gun 12 7. VIP.DRAF 6. Membuat belon sendiri dan menjalani ujian penerbangan Menaiki belon panas udara Burung dan kelawar Kumpulan pemerhati burung Belajar bagaimana binatang terbang Burung Keluang Dinosaurs Bagaimana burung terbang Spesis burung Mengenali burung Burung sebagai haiwan belaan Burung di dalam alam sekitar dan ekologi Perkhemahan Perkhemahan Pengakap Udara Kelab-kelab Penerbangan Tapak aktiviti-aktiviti udara Diperlukan untuk aktiviti-aktiviti lapangan terbang Pembelajaran dan latihan Bantuan aktiviti-aktiviti penerbangan Perhubungan vokesyenal dan pembangunan pengalaman Bantuan Penerbangan jauh Lapangan Terbang Antarabangsa Pemeriksaan kenderaan BOMBA dan pertunjukan pancutan air Lawatan ke menara kawalan Pemeriksaan dan duduk di dalam pelbagai jenis pesawat dari turboprop. . 11.

21. 19. . 15. 18. 14. 17. 20.DRAF 12. Pertolongan Cemas Perkhidmatan pemadam api dan menyelamatl lapangan terbang Penerbangan perubatan Simulator Penerbangan MS Flight Simulator Internet – aktiviti Fly-in / Fly-away Karnival Udara Persembahan Udara (LIMA) Fly-In kelab-kelab penerbangan Hari terbuka Pangkalan tentera udara Latihan Penerbangan Sebahagian daripada aktiviti pengembaraan Latihan penerbangan dengan bantuan kelab-kelab penerbangan Peluncur Hang Gliding atau Paragliding Paragliding dari kenderaan atau di laut Helikopter Teori helicopter Pembuatan model Sejarah Penerbangan Sejarah Pengakap Udara Sejarah penerbangan Sejarah penerbangan di Malaysia 100 tahun penerbangan oleh Wright Bros Penerbang Pengakap yang terkenal Sejarah eksplorasi angkasa Muzium TUDM Layang-layang Pembuatan layang-layang / wau Penerbangan layang-layang / wau Pembuatan dan Penerbangan Model Pesawat Membuat daripada kit Menghadiri hari penerbangan Menerbangkan pesawat kawalan jauh Kelab penerbangan pesawat kawalan jauh Navigasi Percubaan dan penggunaan GPS 13 13. 16.

31. 30. 25. 14 . 29. 26.DRAF 22. 24. Mengambil bahagian di dalam latihan navigasi untuk aktiviti-aktiviti pengembaraan lain Pembacaan peta convensyen Penerjunan Para atau Penerjunan Berdua Mengambil bahagian di dalam latihan penerjunan individu Lawatan ke pertandingan Penerjunan Para Membuat penerjunan berdua Penurunan Para (Paradescending) Dari bot Dari kenderaan Komunikasi Radio Prosedur dan Peraturan kawalan trafik udara Operasi Radio Procedur radio. 27. radio Ham JOTA. memerhati panggilan Roket Membuat dan melepaskan model roket Lawatan ke institusi membuat dan operasi roket Mencari dan Menyelamat Lawatan ke pusat mencari dan menyelamat udara dan maritime Angkasa Satelite (MEASATS) Sistem laser firing electro optic Sisitem laser firing optic Teori Penerbangan Klasifikasi pesawat Prinsip Penerbangan Sistem pesawat Pusat operasi penerbangan di lapangan terbang Ultralight Pertunjukan dan percubaan Kajicuaca Properti Udara Berhubung dengan Peramal cuaca 23. 28. frekuensi dan spectrum.

Lencana Kepandaian (Pilihan) = 2 Jumlah Ujian 31 shj 15 . Lencana Kepandaian (Wajib) =1 c. Penurunan Para. Lencana Kepandaian = 2 Jumlah Ujian 30 shj a.DRAF SKIM LENCANA PENGAKAP MUDA UDARA Jadual ringkas cadangan skim baru bagi Pengakap Muda Udara setelah perubahan: JENIS KEAHLIAN LENCANA KEMAJUAN WAJIB LENCANA KEPANDAIAN JUMLAH LENCANA PERLU DI PILIHAN JUMLAH DI AMBIL AMBIL a. Lencana Kemajuan = 27 Satu Lencana Kegiatan Udara dan Satu Lencana Pilihan b. Pesawat Kawalan Jarak Jauh atau Penerbang Komputer *Pemerhati Udara *Pembina Model Ahli Renang Ahli Sukan Ahli muzik Jurumasak di Khemah Pelukis Juruperpustakaan Ahli Koleksi Hobi Ahli Pertahanan Diri Peladang Muda Pengail Penunggang basikal *Ahli Aeronautik *Penurunan Para *Pesawat Kawalan Jarak Jauh *Penerbang Komputer Ahli Berkhemah Ahli Mekanik Ahli Penukang Ahli Berdayung Ahli Perhutanan Juru Elektronik Juru Komputer Pengembaraan Penghubung Pelihat Perintis Jalan Tukang Masak a. . Lencana Wajib = 1 Jumlah Ujian 8 shj KEAHLIAN Tiada AHLI UDARA (AIRMAN) (Lencana Kegiatan Udara) Pemerhati Udara atau Pembina Model Pesawat PENGAKAP MUDA UDARA AHLI UDARA KANAN (SENIOR AIRMAN) (Lencana Kegiatan Udara) Ahli Aeronautik. Lencana Kemajuan = 7 b. Lencana Kemajuan = 28 Dua Lencana Kegiatan Udara dan Satu Lencana Pilihan b.

Lencana Kemajuan = 26 AHLI UDARA UTAMA (LEADING AIRMAN) PENGAKAP MUDA UDARA (Lencana Kegiatan Udara) Had Prestasi Manusia dan Perancang Udara. Ahli Kaji Cuaca Udara. Lencana Kepandaian (Pilihan) = 2 Jumlah Ujian 29 shj RAMBU PENGAKAP MUDA 16 . Lencana Kepandaian (Wajib) = 1 c. Ahli Mekanik Udara atau Ahli Kawalan Trafik Udara Dua Lencana Kegiatan Udara dan Satu Lencana Pilihan b.DRAF JENIS KEAHLIAN LENCANA KEMAJUAN WAJIB LENCANA KEPANDAIAN JUMLAH LENCANA PERLU DI PILIHAN *Had Prestasi Manusia *Perancang Udara *Ahli Kaji Cuaca Udara *Ahli Mekanik Udara *Ahli Kawalan Trafik Udara Ahli Pertolongan Cemas Anti Dadah Jurubahasa Kemasyarakatan Kuartermaster Pemadam Api Pemandu Pemelihara Pengawal Perkhemahan Penyelamat Nyawa Setiausaha JUMLAH DI AMBIL AMBIL a.

fuselage.DRAF CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA AHLI UDARA (AIRMAN) Di bawah ialah senarai ujian-ujian yang dicadangkan bagi Lencana Ahli Udara setelah mengambil kira ujian-ujian sedia ada yang dirasakan relevan dalam Lencana Usaha : Senarai Ujian CITA-CITA PENGAKAP • • • • • Melukis & menerangkan erti bendera Malaysia dan bendera negeri masingmasing Menyanyikan Lagu Negaraku dan lagu negeri masing-masing Menaikkan bendera Malaysia dan bendera negeri masing-masing sambil menyanyikan Lagu Negaraku dan lagu negerinya Mengetahui nama penuh DYMM Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong. Mengetahui istilah-istilah : nose. KESEGARAN DAN KECERGASAN JASMANI • • • Mengetahui latihan asas perbarisan Mengetahui asas kawad tongkat Menunjukkan dengan jayanya cara melipat dan mengibarkan bendera PERKHIDMATAN • Mengetahui cara mengikat balutan anduh yang berikut: . TYT Yang Dipertua Negeri dan Menteri Besar atau Ketua Menteri negeri berkenaan Melafazkan Persetiaan Pengakap dan menghafal serta tahu makna Undang-undang Pengakap. sengatan binatang dan pitam • kemalangan. main-plane.Membalut kepala .Membuat anduh besar .Melipat kain anduh . DYMM Raja Permaisuri Agong. tail. DYMM Sultan . Mengetahui nama-nama permukaan kawalan (control surfaces) 17 • .Membalut tangan Mengetahui cara mengambil tindakan menghadapi kebakaran. Melukis satu gambahrajah/peta atau menghasilkan satu model lapangan terbang bagi menunjukkan perbezaan dan nama kawasankawasan tertentu. ELEMEN PENERBANGAN • Mengetahui peraturan yang berkenaan cara kemasukan ke dalam sebuah lapangan terbang. port dan starboard.

lilit ‘taut-line’ (taut-line hitch) .simpul himpit (fisherman’s knot) .lilit balak (timber hitch) .Membincangkan sebuah syarikat penerbangan yang anda minat. Menghadiri lawatan Patrol atau Pasukan dengan pengakap-pengakap lain ke sesuatu tempat yang berkaitan bidang penerbangan.Mengumpul gambar 6 jenis pesawat yang anda minat. Mengetahui sejarah penerbangan. Memilih satu daripada aktivit-aktiviti berikut: .ikatan seraya (square lashing) . Faham dan tahu mengunakan bahasa-bahasa penerbangan yang biasa. atau yang anda pernah menaiki. . Memberitahu istilah-istilah unit pengukuran yang selalu digunakan di dalam bidang penerbangan. atau menerbangkan satu hot-balloon atau layang-layang. namakan mereka dan kegunaan operasi mereka.ikatan serong (diagonal lashing) Mengetahui aspek-aspek pemilihan tapak perkhemahan dan keperluan peribadi untuk berkhemah Menyediakan alat pertolongan cemas peribadi di dalam bekas yang sesuai untuk pengembaraan Mendiri dan menurunkan khemah kecil (hike tent / ponco) Berkhemah di luar bersama Pengakap-pengakap lain sekurang-kurangnya satu malam dalm satu kegiatan Pengakap Berjalan kaki sejauh 6 kilometer bersama Patrol sendiri dan sekembalinya.bunga geti berganda (double sheet bend) .DRAF sebuah pesawat. • • • • • • KEMAHIRAN BERPENGAKAP • • Menjaga dan menyelanggarakan pisau serta parang Mengetahui kegunaan dan menunjukkan cara mengikat simpulan dan ikatan berikut: .simpul pulih (sheep shank) . Membina dan menerbangkan satu chuck glider untuk sekurang-kurangnya 5 saat. memberi laporan ringkas bertulis mengikut format yang ditentukan atas satu matlamat yang ditentukan (misalnya membuat lakaran atau mendapatkan maklumat berkenaan tempat yang dilalui atau orang perseorangan yang perlu ditemui) • • • • • KECENDERUNGAN DAN MINAT • Menyimpan rekod tentang sekurang-kurangnya 12 orang sahabat pena di dalam Buku Log Peribadi LENCANA KEPANDAIAN (KUMPULAN KEGEMARAN) 18 . menunjukkan gambar-gambar livery dan logo pesawatnya.

Ahli muzik .Ahli Pertahanan Diri .DRAF • Terdapat dua lencana yang perlu diambil dalam Kumpulan Kegemaran ini.Pemerhati Udara.Pembuat Model Pesawat .Ahli Renang . Satu daripadanya ialah lencana wajib iaitu:.Pelukis . atau .Juruperpustakaan .Peladang Muda .Ahli Sukan .Pemerhati Udara .Pengail • 19 .Jurumasak di Khemah .Pembuat Model Pesawat Satu lagi lencana boleh dipilih daripada senarai lencana yang ditawarkan di bawah:.Ahli Koleksi Hobi .

bomba dan ambulans dengan betul serta tahu tindakan yang perlu diambil untuk memberi pertolongan cemas dalam pelbagai keadaan Mengetahui cara-cara menyelamat bot terbalik dan cara-cara memulihkan orang yang lemas di air Mengambil bahagian dalam pembersihan.membalut bahu . Pesuruhjaya Daerah dan Penolong Pesuruhjaya Daerah sendiri Menghafal dan menerangkan erti kesemua ‘Undang-undang Pengakap’ KESEGARAN DAN KECERGASAN JASMANI • • • Melanjutkan latihan asas perbarisan Melanjutkan latihan kawad tongkat Memahami dan menunjukkan dengan baik upacara mengibarkan bendera serta upacara menurunkan bendera PERKHIDMATAN • Tahu membuat balutan berikut: .membalut siku/lutut .Cara memberi pertolongan cemas apabila keluar darah dan apabila ‘shocked’ (terkena kejutan) . Majlis Pengakap Negeri dan Persekutuan Pengakap Malaysia Mengecam dan melukis bendera semua negeri di Malaysia Mengenali dan mengetahui nama penuh Pesuruhjaya Negeri.Risiko apabila memindahkan orang yang cedera Menunjukkan cara memanggil polis. mengecat dan membaiki bot serta menyambat tali (sambat mata dan sambat pendek) • • • • ELEMEN PENERBANGAN • Senaraikan jenis-jenis pesawat yang utama dan namakan bahagian20 .DRAF CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA AHLI UDARA KANAN (SENIOR AIRMAN) Di bawah ialah senarai ujian-ujian yang dicadangkan bagi Lencana Ahli Udara Kanan setelah mengambil kira ujian-ujian sedia ada yang dirasakan relevan dalam Lencana Maju: Senarai Ujian CITA-CITA PENGAKAP • • • • Mengetahui organisasi Majlis Pengakap Daerah.membalut pinggang Mengetahui: .

Memilih satu daripada aktiviti-aktiviti yang berikut: .Terbang di dalam sebuah pesawat ringan atau pelunjur.tindih kasih ganda (double bowline) . thrust dan weight. termasuk signals square.belit lucut (highwayman’s hitch) . Mengetahui sekurang-kurangnya 10 jenis kod pendaftaran pesawat awam dan negara mereka. Termasuk 2 buah pesawat penerbangan awam.Menolong untuk merancang satu lawatan sekumpulan pengakap ke sesuatu lapangan terbang atau tempat sejarah penerbangan. drag. terangkan bagaimana ia digunakan dan menunjukkan kegunaannya. Terangkan kepada penilai apa yang anda perlu memberitahu kepada pengakap-pengakap tersebut sebelum lawatan. Terangkan hubungan di antara lift.sambat balik (back splice) . Mengetahui phonetic alphabet. • • • • • • • • KEMAHIRAN BERPENGAKAP • Mengetahui dan menunjukkan cara mengikat simpulan dan ikatan berikut: . rujukan grid. skala dan kunci peta bagi 21 • • • • • .DRAF bahagian sebuah kapalterbang.lilit pasdul (marline-spike hitch) . Menerangkan bagaimana kelajuan dan arah angin diukur dan bagaimana cuaca boleh menjejaskan pelbagai jenis aktiviti penerbangan.menyenaraikan barang-barang keperluan berkhemah untuk satu patrol bagi satu perkhemahan hujung minggu . .simpul kerusi (fireman’s chair knot) . stall dan turn yang tertentu. Faham isyarat-isyarat lapangan terbang. Mengecam 12 jenis pesawat yang masih digunakan daripada gambargambar. Menunjukkan kebolehan untuk trim sesuatu model peluncur yang sesuai untuk melakukan penerbangan lulus. Mengetahui peraturan-peraturan sebelum menaikinya. marking landasan dan lapangan terbang. 2 buah pesawat tentera dan 2 buah pesawat ringan.lilit pemati selit (sailmaker’s whipping) .simpul kepala lalat (crown knot) .ikatan silang gunting (sheer lashing) Berkhemah tidak kurang daripada lapan malam Mengetahui langkah-langkah keselamatan semasa melakukan kerja luar Melakukan mana-mana dua daripada yang berikut: . Faham dan terangkan insignia pesawat tentera Malaysia serta satu daripada insignia pesawat tentera negara lain.memasang dan menggunakan dapur gas atau lampu gas atau dapur minyak tanah . 10 buah syarikat penerbangan serta pendaftaran kod IATA mereka.memasak makanan untuk dua orang Mengetahui sekurang-kurangnya dua jenis kompas dan kaedah pembacaan bearing Mengetahui sistem kontur.

Penerbang Komputer .Penurunan Para.Ahli Perhutanan .Juru Elektronik . • LENCANA KEPANDAIAN (KUMPULAN PENGETAHUAN) • Terdapat tiga lencana yang perlu diambil dalam Kumpulan Pengetahuan ini.Pengembaraan .Ahli Berdayung .Perintis Jalan .Pelihat .Pesawat Kawalan Jarak Jauh Satu lagi lencana boleh dipilih daripada senarai lencana yang ditawarkan di bawah:.Ahli Berkhemah .Juru Komputer .Ahli Aeronautik .Pesawat Kawalan Jarak Jauh .Penghubung .DRAF sesebuah peta topo Mengetahui alat yang perlu untuk ikhtiar hidup (survival) serta mengetahui cara membuat perangkap dan jerat yang mudah. atau . atau .Tukang Masak • 22 .Penerbang Komputer. Dua daripadanya ialah lencana wajib daripada lencana-lencana berikut:.Penurunan Para . atau .Ahli Aeronautik.Ahli Penukang .Ahli Mekanik .

tanpa berkibar dan berkibar. rumah kebajikan.DRAF CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA AHLI UDARA UTAMA (LEADING AIRMAN) Di bawah ialah senarai ujian-ujian yang dicadangkan bagi Lencana Ahli Udara Utama setelah mengambil kira ujian-ujian sedia ada yang dirasakan relevan dalam Lencana Jaya : Senarai Ujian CITA-CITA PENGAKAP • • • • • Mengetahui organisasi Biro Pengakap Sedunia dan Biro Pengakap Wilayah Asia Pasifik Mengetahui sejarah tertubuhnya Malaysia Mengetahui dan menerangkan erti Jata Kebangsaan dan lambang negeri masing-masing Mengetahui tugas Dewan Undangan Negeri Meneganli Ketua Pengakap Negara dan Ketua Pesuruhjaya Pengakap Negara PERKHIDMATAN • • • Mengetahui kegunaan kayu tuap dalam rawatan patah kaki dan patah lengan Menunjukkan teknik pemulihan pernafasan mulut ke mulut Melakukan perkhidmatan sekurang-kurangnya enam jam kepada pertubuhan orang cacat.Merancang serta mengambil bahagian dalam satu acara malam Pengakap yang mengandungi lakonan/tarian dan nyanyian .Merancang dan menjalankan dengan jayanya satu pengembaraan patrol . 23 • . rumah orang tua atau tempat ibadat KEPIMPINAN • Menghadiri sepenuhnya kursus latihan bagi Ketua Patrol dan memimpin seorang Pengakap dalam patrol sendiri bagi memenuhi syarat-syarat Lencana Ahli Udara Kanan. hospital. atau • Menunjukkan kebolehan memimpin berikut dalam masa satu hari .Boleh menjalankan mesyuarat Ketua Patrol Menujukkan cara membawa bendera samada di bahu.

termasuk pesawat. Mengetahui dan memberitahu syarat-syarat VFR dan IFR. Terangkan litar (circuit) untuk pesawat ringan. peluncur.Menerangkan prinsip asas injin piston. Boleh terangkan informasi-informasi di dalam ATIS. . Menerangkan divisyen-divisyen ruang udara. Boleh membaca laporan dan ramalan kaji cuaca. Mengetahui penggunaan Computer Mk4 daripada track. Faham kesan kedua (secondary effect) kawalan penerbangan pesawat. arah dan kelajuan angin untuk mencari arah tuju pesawat. Terangkan bagaimana sayap boleh memberikan lift. Memilih satu daripada aktiviti-aktiviti yang berikut: .simpul abah-abah (manharness knot) . • • • • • • • • • • • • KEJAYAAN • • • Merancang dan menjalankan Maslam Pengakap bagi kumpulan (Troop) atau majlis perpisahan Menyiapkan satu projek perintis tidak kurang daripada dua meter tinggi/panjang Mengetahui serta menunjukkan cara mengikat simpulan dan ikatan yang berikut: .Menerangkan tugas-tugas seorang crew leader untuk pelancaran peluncur dan menunjukkan signal dan prosedurnya. termasuk pusingan 4 anjal. Menerangkan perbezaan di antara ground speed dan air speed dan bagaimana angin digunakan semasa berlepas dan mendarat. terangkan bagaimana mereka berfungsi dan cara untuk mengawal mereka.Membandingkan dan membezakan bahagaian-bahagian utama dan cara kerja injin piston dan injin jet. Atau menerbangkan di dalam simulator dan melaksanakan sekurang-kurangnya satu perlepasan dan pendaratan. Memilih satu daripada 2 aktiviti di bawah: . .Menerangkan tugas-tugas seorang marshaller pesawat dan menunjukkan signal marshalling. Mengetahui jenis-jenis carta penerbangan dan simbol yang biasa dipakai di dalam carta-carta tersebut. Boleh terangkan sesuatu rakaman komunikasi di antara juruterbang dan pegawai kawalan trafik udara.DRAF ELEMEN PENERBANGAN • • Namakan permukaan kawalan utama sebuah kapalterbang. dengan pertimbangan injap dan masa penyalaan.lilit tindih kejap (rolling hitch) . balon atau kapal udara.simpul ngah (middleman’s knot) 24 . Mengambil bahagian di dalam penerbangan pengalaman udara dan menunjukkan di dalam peta penerbangan semasa terbang melepasi rupa bentuk bumi yang unik dengan memilih apa-apa jenis penerbangan.

Ahli Mekanik Udara.Ahli Kawalan Trafik Udara Satu lagi lencana boleh dipilih daripada senarai lencana yang ditawarkan di bawah:.Penyelamat Nyawa .Ahli Mekanik Udara .Setiausaha • 25 . Dua daripadanya ialah lencana wajib iaitu:.Pemadam Api .Ahli Kawalan Trafik Udara .Pemelihara .Jurubahasa .Ahli Kaji Cuaca Udara .DRAF tindih kasih air (water bowline) ikatan pengail (fisherman’s bend) lilit tong (barrel hitch) sambat mata (eye splice) lilit kacang/ular (floorstroke snakes lashing) ikatan silang tungku (tripod lashing) LENCANA KEPANDAIAN (KUMPULAN PERKHIDMATAN) • Terdapat tiga lencana yang perlu diambil dalam Kumpulan Perkhidmatan ini.Perancang Udara. atau .Had Prestasi Manusia.Kuartermaster .Ahli Kaji Cuaca Udara.Pengawal Perkhemahan . atau .Kemasyarakatan .Ahli Pertolongan Cemas . dan .Perancang Udara .Anti Dadah .Pemandu . atau .

Namakan 3 buah pesawat pelatih asas yang digunakan di dalam private flying. Boleh mengenali dengan secara pandangan. Namakan jenis dan kegunaan pesawat-pesawat tersebut. (b) (c) 3. Berikan laporan ringkas ke atas 1 daripada mereka. Lengkapkan satu daripada aktiviti-aktiviti berikut: (a) Dengan sendiri atau dengan seorang rakan pengakap. sekurangkurangnya 3 daripada mereka adalah syarikat penerbangan di dalam Malaysia. nombor pendaftarannya dan tarikh semasa mereka pemerhatian. menangkap atau mengumpul gambar sekurang-kurangnya 10 jenis pesawat yang berlainan yang biasa dinampak di dalam Malaysia. Boleh namakan pendaftaran prefix pesawat untuk 8 negara di dalam Asia dan juga 8 negara lain. Boleh namakan sekurang-kurangnya 10 buah syarikat penerbangan yang beroperasi ke Malaysia dan mengenali negara asal mereka. 5. Catatkan sekurang-kurangnya 5 kali dalam tempoh waktu yang berlainan dengan sejumlahnya 30 atau lebih buah pesawat yang anda perhatikan (tidak semestinya daripada jenis-jenis yang berlainan). termasuk TUDM. Melukis tanda pengenalan kebangsaan yang terdapat pada permukaan pesawat daripada 10 pasukan Tentera Udara di dalam dunia. 4. 26 . contohnya 9M=Malaysia. rekodkan jenisnya. 1/3 daripada senarai pesawat yang ditentukan. 2. namakan sebuah kelab penerbangan tempatan dan lapangan terbang di mana ia beroperasi.DRAF CADANGAN UJIAN BAGI LENCANA-LENCANA KEPANDAIAN PENGAKAP MUDA UDARA Di bawah ialah Cadangan Lencana-Lencana Kepandaian dirasakan relevan dengan aktiviti-aktiviti Pengakap Udara: LENCANA KEGEMARAN LENCANA PEMERHATI UDARA 1.

Menunjukkan pengetahuan pelbagai jenis kits atau bahagian-bahagian yang sedia ada di dalam bahan pilihan anda. LENCANA PEMBINA MODEL PESAWAT 1. 3. Membina sebuah model pesawat. ia mesti memenuhi prestasi penerbangan yang telah ditentukan seperti berikut: (a) Peluncur yang dilepaskan dengan tangan: boleh terbang selama 25 saat. (b) (c) (d) (e) 2. Membincangkan pengalaman membina dan menerbangkan sesuatu model dengan penilai. Atau 1. 27 . plastik atau set pembinaan logam. Pesawat dengan kuasa getah: boleh terbang selama 30 saat. dengan sekali climb dan descend. dengan 3 kali penerbangan datar sejauh 2m. Bincangkan bentuk (features) pengenalan yang utama daripada 6 buah pesawat yang dipilih oleh penilai. boleh gunakan kit jika mahu.DRAF 6. Apabila diterbangkan. Mereka dan membina suatu model pesawat daripada kayu. Membincangkan pengalaman membina model pesawat dengan penilai. Pesawat dengan kuasa injin: boleh terbang selama 45 saat dengan masa motor dihidupkan maksimum selama 15 saat. (b) 2. Peluncur yang dilepaskan dengan ditarik: boleh diterbangkan selama 45 saat dengan maksimum talian sepanjang 50 m. Pesawat dengan talian kawalan: boleh menunjukkan perlepasan dan pendaratan yang lancar. Memilih satu daripada dua aktiviti yang berikut: (a) Membina suatu model pesawat membabitkan penggunaan plastik atau white metal kit atau bentuk pre-cast.

5. Mengetahui peraturan yang berkenaan cara kemasukan ke dalam lapangan terbang dan peraturan-peraturan tentang Penurunan Para. Pernah mengalami sekurang-kurangnya 4 Penurunan Para. Tunjukkan pengetahuan asas teori penerbangan. Mengenali isyarat-isyarat yang biasa dipamerkan di atas airfield signal square. (Pengakap yang di bawah umur 14 tahun mesti diiringi (in tandem) dengan pengajaran oleh jurulatih yang berkelayakan. Pakai dan pasang harness dengan baik. c. 3. elevators. flaps dan trim sebuah pesawat ringan serta menunjukkan kesan kawalan-kawalan ini semasa penerbangan. Tunjukkan gulingan pendaratan yang baik. 3. . Faham fungsi-fungsi dan cara kerja altimeter. Menolong di dalam sekurang-kurangnya 2 acara sebagai pembaca tensionmeter. rudder.DRAF LENCANA PENGETAHUAN LENCANA AHLI AERONAUTIK 1. 2. Faham tujuan dan operasi ailerons. Tahu sifat-sifat penting dan jenis-jenis payung terjun yang digunakan untuk Penurunan Para. 6. 5. 2. Telah menghadiri Kursus Penurunan Para dan boleh: a. 4.) 28 4. airspeed indicator dan peralatan injin. picketing pesawat ringan dan persediaan untuk penerbangan sebuah pesawat ringan. Menolong seorang juruterbang dengan ground handling. LENCANA PENURUNAN PARA 1. pemerhati atau penjaga log. Mengetahui peraturan yang berkenaan cara kemasukan ke dalam lapangan terbang. Faham prosedur R/T untuk circuit sesuatu lapangan terbang. b. Tunjukkan isyarat-isyarat marshalling yang digunakan semasa marshalling pesawat.

29 . Melakukan perlepasan dan manoeuvre yang berikut: a. Turn yanf terkawal ke kiri dan kanan. 2. 5. retractable undercarriage dan lain-lain lagi jika terdapat di dalam simulator. 3. Tahu check list dan langkah-langkah keselamatan yang wajib anda tahu semasa mengendalikan pesawat kawalan jarak jauh. Melakukan tiga kali perlepasan dan pendaratan pesawat kawalan jarak jauh. 4. seperti Flight Simulator 2000. 3. Perlu menggunakan flapsi. Melakukan loop. 2. b.DRAF LENCANA PESAWAT KAWALAN JARAK JAUH 1. roll dan stall turn. Mengetahui teori asas aerodinamik. Melakukan perlepasan dan melaksanakan 2 penerbangan merentas desa dan mendarat di lapangan terbang yang sama atau lain. Memberitahu ciri-ciri pesawat latihan kawalan jarak jauh. Bincangkan pelbagai peralatan (Instruments) di atas Instrument Panel sesebuah pesawat. 2002. Melakukan prosedur menghidupkan injin pesawat dan perlepasan. climb ke ketinggian yang ditentukan dan descend ke ketinggian yang ditentukan. 4. menerbangkan satu circuit dan serta mendaratkan pesawat. LENCANA PENERBANG KOMPUTER Keperluan-keperluan lencana ini boleh dipenuhi dengan program simulator yang sesuai. Keperluan-keperluan: 1. 2004 atau Combat Flight Simulator atau Flisht School Simulator. Tunjukkan cara-cara kawalan untuk pesawat kawalan jarak jauh.

Suatu injin gas turbine pesawat. Menunjukkan kebolehan menjalankan 4 daripada berikut: (a) (b) (c) (d) (e) Menambah minyak dan minyak injin suatu pesawat ringan. Suatu injin piston pesawat. (f) (g) (h) 5. 30 . Memeriksa sistem kawalan suatu pesawat ringan atau peluncur mengenai pergerakan yang betul. Menunjukkan peperiksaan sebelum penerbangan dan pengetahuan dokumen pesawat. Peperiksaan sebelum penerbangan suatu payung penerjunan dan bagaimana memasang serta menerbangkannya. Faham prinsip-prinsip asas penerbangan dan pembinaan rangka pesawat sesuatu pesawat sayap kaku. 6. Memeriksa tayar utama dan depan atau belakang tayar pesawat tentang tahap kegunaannya. Picket suatu pesawat ringan. Memasang dan membuka suatu peluncur. 4. 3. Tahu dan boleh menunjukkan isyarat marshalling yang digunakan pasa masa siang dan malam. Faham prinsip-prinsip asas dan boleh menunjukkan komponen bahagianbahagian: (a) (b) 2. Membina suatu model pesawat yang tidak diterbangkan menunjukkan permukaan kawalan dikawal oleh control column.DRAF LENCANA PERKHIDMATAN LENCANA AHLI MEKANIK UDARA 1. Menukar satu set plug pada sebuah pesawat ringan. Membaiki suatu koyakan kecil pada permukaan fabrik suatu pesawat ringan atau peluncur.

Menunjukkan pengetahuan tentang peralatan-peralatan (instruments) yang digunakan oleh seseorang ahli pandu arah udara dan menyelesaikan masalah (dengan apa cara pun) masa. 7. 2. Tahu bentuk asas atmosfera dengan: 31 .DRAF LENCANA PERANCANG UDARA 1. Terangkan Semi-circle rule dan kepentingan berada di paras ketinggian yang betul. small circles. 6. Terangkan keadaan-keadaan yang diperlukan untuk pembentukan ribut (thunderstorm) dan tahu akan bahaya serta prosedur yang perlu diikuti apabila wujudnya ribut semasa penerbangan. 4. Terangkan fizik pembentukan ais. 10. jarak. kelajuan dan penggunaan minyak sejam. (b) (c) 9. Tahu perbezaan dan perhubungan di antara magnetic heading dan track. Terangkan makna Magnetic Dip. Terangkan makna latitude dan longitude dan juga maksud: great circles. 3. dengan rujukan yang tertentu kepada kawasankawasan tekanan tinggi dan tekanan rendah serta front sejuk dan panas. Menterjemahkan peta cuaca. Variation dan Deviation. 5. LENCANA AHLI KAJI CUACA UDARA 1. Menunjukkan bagaimana untuk mengisi Standard ATC Flight Plan Form. Tahu akan jenis-jenis awan yang dianggap bahaya kepada penerbang. Terangkan bagaimana awan dibentuk dan (a) Mengenali serta nama 5 jenis awan yang berlainan dan terangkan kepentingan mereka kepada penerbang. meridians dan rhumbline. 8. Menunjukkan pengetahuan tentang simbol-simbol yang biasa digunakan di atas suatu carta penerbangan dan menunjukkan bagaimana membuat pengiraan penerbangan yang mudah.

Bincangkan perbezaaan diumal angin permukaan. Terangkan makna: (a) (b) (c) (d) Tekanan. Windvane. 6. Menunjukkan udara mempunyai berat dan tekanan. gradient suhu. QFE. QNE. 32 8. Terangkan perbezaan tekanan udara disebabkan ketinggian dan memberitahu beberapa masalah yang dihasilkannya kepada injin. 4. 3. Membina suatu model windvane yang mudah. Tolok hujan.DRAF (a) (b) (c) 2. 7. QFF. sublimatin. Membina suatu tolok hujan yang mudah. relative hunidity. . Huraikan jenis-jenis distribusi tekanan. Lakukan perkara-perkara berikut: (a) (b) Takrifkan pressure gradient force dan geostrophic wind. Anemometer. 5. Terangkan Undang-undang Buy Ballots. Huraikan komposisi wap air dan terangkan: saturation. kestabilan dan distribusi suhu. dewpoint dan vapour pressure. evaporation. Mentakrifkan atmosfera ICAO standard. Menerangkan lapisan-lapisan atmosfera. bahaya path penerbangan dan juruterbang sendiri. Menerangkan composisi atmosfera. Barometer. Huraikan pengukuran tekanan-tekanan stesen pendalaman dan pantai serta: (a) (b) (c) Namakan properties ISOBARS. QNH. Terangkan pelbagai cara di mana kabus dibentuk serta visibility siang dan malam. condensation. Menunjukkan dan faham tujuan peralatan-peralatan berikut: (a) (b) (c) (c) (d) Jangkasuhu bulb basah dan kering. Menunjukkan angin mempunyai kuasa dan tekanan.

Membuat laporan samada secara tulisan atau lisan ke atas suatu lawatan ke sebuah stesen cuaca yang merangkumi berikut: (a) (b) (c) peralatan-peralatan dan kegunaan mereka. c. (a) Faham akan pembentukan utama airframe icing dan engine icing serta terangkan jenis-jenis pertumbuhan ais (ice accretion)di dalam awan: rime. arahan-arahan yang diberikan kepada juruterbang. pack snow dan freezing rain. Sebab-sebab terjadinya hypoxia semasa penerbangan. (b) 11. suhu dan tekanan barometrics.DRAF (c) Faham akan angin-angin burg. clear ice. 9. 4. d. Hubungan suhu dan ketinggian. b. 33 . Terangkan akibat-akibat pertumbuhan ais kepada prestasi suatu pesawat. Membuat suatu ramalan yang mudah daripada peta cuaca dengan rujukan yang khas kepada angin. Hypoxia. Terangkan a. Komposisi atmosfera. Masa kesedaran pada ketinggian tertentu jika kekurangan oksigen. carta-carta yang digunakan. Memberitahu tanda-tanda decompress sickness dan faktor-faktor terjadinya serta cara-cara rawatannya. bayu laut. Tanda-tanda hypoxia. Terangkan hyperventilation dan cara-cara mengatasinya. LENCANA HAD PRESTASI MANUSIA 1. boleh mengenali arah angin. e. 2. Cara-cara pencegahan hypoxia. 3. Terangkan a. 10. b. bayu darat dan menyatakan 6 atau lebih cara bagaimana seseorang juruterbang yang akan mendarat.

Mengenalpasti 3 beacon tempatan dengan isyarat morse dan frekuensi radio mereka. 7. Posisi windsock yang mungkin dan arah pendaratan berhubung dengan arah angin. approach. Lukis satu landasan dan circuit patternnya.DRAF 5. . Menyatakan objektif dan fungsi perkhidmatan trafik udara selepas lawatan ke suatu lapangan terbang. down wind. c. 34 2. Terangkan air sickness. Terangkan secara ringkas hubungan antara tidur dan prestasi anak-anak kapalterbang. Huraikan jenis-jenis separation yang digunakan di dalam kawalan trafik udara. Terangkan a. 7. Tahu tentang morse alphabet. menandakan: (a) (b) (c) Up wind. information. Sebutkan phonetic alphabet. Terangkan jenis-jenis pecutan dan kesan-kesan mereka ke atas badan manusia serta daya G. BOMBA dan perkhidmatan-perkhidmatan lain) Terangkan penggunaan peralatan yang digunakan oleh menara kawalan lapangan terbang yang kecil. 5. cara-cara untuk mengatasinya. LENCANA AHLI KAWALAN TRAFIK UDARA 1. cross wind. 6. 6. Tanda landasan pada masa siang dan malam. tower. Jenis-jenis Spatial Disorientation. 3. Cara pencegahan Disorientation. Jika terjadi Disorientation. Tunjukkan satu circuit pattern kawalan trafik udara dari injin dihidupkan sehingga injin dimatikan. 4. 8. dengan penilai bertindak sebagai juruterbang. (seperti Pegawai Kawalan Trafik Udara. faktor-faktor terjadi dan cara-cara kuntuk mengatasinya. b. 8. base leg dan final leg.

Terangkan apa maksudnya terma QDM 050.DRAF (d) 9. kawasan overshoot dan undershoot. 35 . 13. 12. Terangkan pentingnya untuk pesawat mengikuti paras penerbangan dan bagaimana ia dikira dan dicapai. 10. Taxyway. Tahu tentang skala radio yang boleh dipakai. Terangkan aturan keutamaan (priority) pesawat untuk mendarat di sesuatu lapangan terbang dan peraturan yang menyatakan right-of-way. Tahu panggilan antarabangsa untuk distress dan kecemasan. 14. Nyatakan jenis-jenis flight rules yang sedia ada untuk juruterbang. 11.

2.DRAF CADANGAN UJIAN REMAJA UDARA BAGI LENCANA-LENCANA TERTINGGI PENGAKAP Di bawah ialah senarai ujian-ujian yang dicadangkan bagi Lencana-Lencana Tertinggi setelah mengambil kira ujian-ujian sedia ada yang dirasakan relevan yang mengantikan Lencana Kemahiran dan Lencana Kegiatan dengan Lencana Airman dan Lencana Ahli Pandu Arah Udara: LENCANA JAYADIRI 1. LENCANA AIRMANSHIP 1. 3. Terangkan bagaimana untuk memberikan pertolongan yang pratikal kepada juruterbang dengan menunjukkan arah angin pada masa siang dan malam serta landasan (airstrip) selamat. 5. 4. PETRONAS dan lain-lain Melukis peta negeri masing-masing dan menunjukkan kawasan Parlimen serta nama ahli Parlimen yang berkenaan Mempunyai buku log Pengakap yang telah dikemas kini 3. FELDA. MARA. Mengetahui fungsi-fungsi Parlimen Melukis dan menerangkan rupa bentuk bendera semua negeri dalam Malaysia dan mengetahui Lambang Malaysia dan lambang negeri masingmasing Menerangkan fungsi satu daripada agensi Kerajaan atau badan berkanun seperti UDA. 36 2. LPN. . Membuat satu buku cakaran yang mengandungi sekurang-kurangnya 50 keping gambar pelbagai pesawat oleh anda. Bincangkan tingkah laku yang boleh diterima dan langkah berjaga-jaga yang patut diikuti semasa di dalam sesuatu lapangan terbang dan apabila mendekati sesuatu pesawat. MARDI.

Carikan jarak dan true heading di antara 2 tempat di atas sesuatu carta penerbangan dan mengirakan drift. Boleh menunjukkan rupa bentuk bumi yang dilalui semasa membuat penerbangan bayangan merentasi desa segitiga sekurang-kurangnya 150 nm pada ketinggian 3. . 3. Terangkan kebaikan dan keburukan semasa berlepas dan mendarat menghadap angin. kirakan 37 5. Terangkan dengan lukisan yang mudah bagaimana sesuatu fix boleh didapati daripada 2 position lines. Tunjukkan bahagian-bahagian utama sesuatu pesawat dan permukaanpermukaan kawalan. Dapatkan sesuatu fix dengan memindahkan satu daripada dua position lines tersebut. Transition level. Lukiskan magnetic heading yang diperlukan untuk mendaapatkan track di antara dua tempat di atas carta penerbangan dengan diberikan kelajuan pesawat dan ramalan kelajuan angin. Transition altitude. 5. 7. 2. Altitude. Diberikan masa berlepas. Terangkan aerodinamik stalling. Menerangkan Semi-cicle Rule dan pentingnya untuk berada di flight level yang betul. Terangkan maksud: (a) (b) 4. LENCANA AHLI PANDU ARAH UDARA 1. Terangkan bagaimana mereka berfungsi. Terangkan secara ringkas 2 cara di mana bearings boleh didapati di dalam sesuatu pesawat yang membolehkan position lines dilukis di atas carta. Height. QFE. 7.DRAF 4. Flight level. 25% silhouettes adalah pandangan depan. 6. Menunjukkan pengetahuan asas peta dan carta penerbangan dengan berdasarkan carta Lamberts Conformal dan Mercator. 6. QNH. QNE. Mengenali 90% daripada pesawat-pesawat di dalam buku cakaran anda daripada silhouettes ditunjukkkan kepada anda dalam masa 10 saat. dengan diberikan kekuatan dan arah angin di dalam skala lukisan tanpa menggunakan komputer.000 kaki di atas bumi. Tunjukkan pengetahuan am masa: GMT dan matahari terbit dan terbenam.

LENCANA EKSPEDISI 1. magnetic heading untuk dipandu dan ETA yang baru. . Lengkapkan standard ATC flight plan untuk penerbangan bayangan ini. Menunjukkan pengetahuan asas mengenai radio navigation: alat radio aid yang ada. ADF. Memahami konsep Global Positioning Systems (GPS). TACAN. Ekspedisi Mengambil bahagian yang penting selama 24 jam dalam satu ekspedisi Pengakap berikut yang mengandungi 4 hingga 8 orang dengan (a) ATAU (b) ATAU (c) ATAU (d) ATAU (e) Mendaki bukit / gunung (mengikut keadaan tempatan) 38 Berakit sejauh 30km. Komputer boleh digunakan di dalam ujian ini. Dia hendaklah bersedia menyediakan dan menyusunnya di dalam beg sandang (haversack). VOR. Berjalan kaki sejauh 40km. (8 km mudik dan 8km mengilir) Berbasikal sejauh 120km. Berperahu / berkayak sejauh 16km. Latihan ekspedisi Mengetahui keperluan peribadi dan patrol untuk ekspedisi dan menunjukkan kaedah membungkus dan membawa bekalan yang lengkap bagi pengembaraan selama 24 jam yang beratnya tidak lebih daripada 15 kg termasuk 10 kg barang makanan. operasi asas ground station. carikan track make good. 8. 2. kelajuan angin sebenar.DRAF jangkaan masa ketibaan (ETA). Daripada masa fix yang ditentukan di atas carta semasa penerbangan bayangan. track baru diperlukan.

Menyelamatkan nyawa Lulus dan mempunyai SATU sijil daripada mana-mana satu kemahiran perkhidmatan yang berikut:(a) Pertolongan cemas – Sijil Peringkat Asas (St. menuai padi dan mengambil bahagian dalam projek yang dianjurkan oleh pihak berkenaan (Jawatankuasa Kemajuan dan Keselamatan Kampung – JKKK) atau seumpamanya 39 .DRAF INGATAN: Mengetahui dan boleh menyediakan langkah keselamatan bagi jenis pengembaraan yang dipilihinya. bencana alam. Penguji mestilah berpuashati bahawa Pengakap itu sihat tubuhbadan dan fikirannya untuk melakukan ekspedisi itu dan semua syarat keselamatan telah diambil. dirakam dalam pita rakaman atau divideokan hendaklah diserahkan kepada Penguji tidak lewat daripada 10 hari selepas ekspedisi itu selesai dilakukan. ditiap. dengan tulisan tangan. umpamanya menolong dalam Perkhemahan Pengakap Daerah. khidmat tergempat apabila berlaku kebakaran. Negeri atau Kebangsaan. Perkhidmatan Masyarakat Membuat kerja amal yang diakui kepada masyarakat berjumlah selama 24 jam dalam tempoh 9 hingga 12 bulan. banjir. LENCANA PERKHIDMATAN 1. di rumah ibadat. rumah kebajikan. John Ambulans atau Persatuan Bulan Sabit Merah Malaysia atau yang setara dengannya) Pemadam Api (Sijil Asas Kebombaan) Penyelamat Nyawa atau ‘Bronze Medallian’ daripada Persekutuan Penyelamat Nyawa atau badan-badan lain yang diiktiraf seperti Jabatan Pertahanan Awam (b) (c) 2. Satu laporan (mengikut format yang ditetapkan) yang lengkap berkenaan dengan ekspedisi itu.

40 .DRAF RAMBU PENGAKAP REMAJA Seorang Pengakap Remaja Udara setelah mendapat kesemua lima Lencana Tertinggi (maksimum satu lencana sahaj dalam masa satu bulan) boleh dianugerahkan Rambu Pengakap Remaja dengan syarat-syarat berikut:1. Telah lulus semua ujian Lencana Tertinggi sekurang-kurangnya dua bulan Menunjukkan sikap dan keupayaan kepimpinan yang cemerlang dan boleh dicontohi Mengamalkan prinsip Pengakap Berkelakuan baik dan disegani 3. 2. 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful