• •

Tamadun terawal di dunia. Perkataan ‘Mesopotamia’ *berasal daripada perkataan Yunani. *bermaksud tanah di antara dua sungai.

Lokasi

Terletak di antara Sungai Tigris dan Sungai Euphrates Dikelilingi Pergunungan Zagrus(bahagian timur laut), dataran tinggi Arab(barat daya),Teluk Parsi(selatan).

Kerangka Masa

 

Berkembang daripada petempatan Zaman Neolitik(7000-5000 S.M) Berkembang menjadi pusat tamadun awal pada sekitar tahun 3500 S.M. Selepas kejatuhan kerajaan Chaldea, Parsi menguasai wilayah Mesopotamia hingga membawa kepada keruntuhan kerajaan yang diasaskan oleh orang Mesopotamia.

M. 2371-2006 S. 2000-1530 S. 1100-626 S. 1530-1100 S. 2113-2006 S.Zaman Kerajaan Sumeria Kerajaan Akkad Kerajaan Ur Kerajaan Babylon Kerajaan Kassites Kerajaan Assyria Kerajaan Chaldea Kerangka Masa 3500-2340 S.M.M.M. . 626-539 S.M.M.M.

Proses Pembentukan Pembentukan Tamadun Mesopotamia Bahagian utara bandar Baghdad (Assyria) * meliputi kawasan pertengahan Sungai Tigris hingga ke utara termasuk Sungai Zab Bahagian selatan bandar Baghdad (Babylon) * meliputi kawasan Sungai Tigris dan Sungai Euphrates yang hampir bercantum Akkad di utara Sumeria di Selatan   Orang Sumeria bukanlah peneroka awal sebab kebudayaan Neolitik telah lama wujud dan berkembang di wilayah ini. Orang Sumeria berhijrah ke wilayah ini dan membina petempatan dan menjalankan aktiviti pertanian melalui kerja menebus guna dengan membina sistem pengairan yang membolehkan mereka mengawal pengaliran air sungai. *Sumeria*   Perkataan ‘Sumeria’ berasal daripada nama ‘kuno’ yang merujuk kepada wilayah di selatan Iraq(Sumer) Didiami oleh 3 kumpulan etnik: -orang Sumeria -orang Semitik -orang yang tidak diketahui asal-usul keturunannya dan bilangan mereka kecil Ciri-ciri Tamadun Mesopotamia Taman Tergantung Babylon .

tembok kota. keldai Sistem pemeirntahan beraja di Mesopotamia berbentuk teokrasi(pemerintahan oleh tuhan/wakil tuhan yang berasaskan hukum agama dan bersifat ketuhanan) Masyarakat Mesopotamia .rumah kediaman. rumah kedai. pasar dan kebanyakan jalan lurus & lebar Setiap negara kota mempunyai unit politik dan agama tersendiri Kewujudan sungai dan kawasan tanah pamah – memudahkan pengangkutan dengan kapal. pedati. luar kota dan pelabuhan Kubu pertahanan dengan pelbagai bentuk pintu gerbang(lambang kekayaan sesebuah kota) Di dalam kota : istana. rumah ibadat(pusat kota).   Satu daripada tujuh ciptaan manusia yang menakjubkan Dibina pada zaman pemerintahan Raja Nebuchadnezzar(raja Chaldea) Terdapat pelbagai jenis pokok bunga yang ditanam pada binaan bertingkat di bukit berteras Tinggalan ukiran yang terdapat pada dinding Taman Tergantung Babylon Negara Kota Mesopotamia        Keluasan sesebuah negara kota lebih kurang 1000 batu persegi Kawasan utama : pusat kota.

artisan. orang bangsawan Rakyat bebas ( petani. cukai. ketua tentera berkuasa melantik ahli keluarga diraja untuk memegang jawatan di ziggurat dan menentukan bentuk pentadbirannya berkuasa dalam soal tanah. artisan. Raja Ketua pendeta. pedagang ) -hamba ( tawanan perang ) *organisasi sosial yang wujud dalam tamadun Mesopotamia menjadikan kehidupan masyarakat negara kota lebih teratur. pedagang ) Hamba(tawanan perang) Susun lapis masyarakat Mesopotamia Raja       merupakan pemerintah dianggap sebagai tuhan/wakil tuhan tetapi masyarakat Mesopotamia tidak menyembah raja mereka sebagai tuhan (kecuali zaman pemerintahan Raja Naramsin di Akkad) ketua pentadbir. ketua tentera.Golongan Pemerintah Golongan Rakyat -raja -ketua pendeta -ketua tentera -orang bangsawan -rakyat biasa ( petani. ketua pendeta. Zigurat   Pusat ibadat Pusat perdagangan . hasil pertanian dan perniagaan dibantu eloh para pegawai yang kebanyakan terdiri daripada golongan bangsawan dan yang mempunyai ikatan dengan keluarga diraja.

 Pusat khazanah negara Tangga utama menuju ke kuil yang terletak di puncak Kedudukan zigurat di dalam Kota Ur Sistem Tulisan .

   Bermula dalam bentuk tulisan bergambar Berkembang kepada tulisan berbentuk simbol yang ditulis pada tanah liat Tulisan pada tanah liat itu berbentuk pepaku yang dikenali sebagai cuneiform Sumbangan Mesopotamia Kod Undang-undang Hammurabi     digubal pada zaman pemerintahan Raja Hammurabi menjadi dasar perundangan tamadun Mesopotamia mengandungi kira-kira 282 undang-undang berteraskan hak rakyat terhadap keadilan  hukuman dan denda mestilah setimpal dengan kesalahan tetapi berbeza mengikut susun lapis masyarakat  dipahat pada tembok dan tiang supaya rakyat dapat dibaca  mewujudkan perpaduan dan mengukuhkan sistem organisasi dalam kehidupan masyarakat Contoh undang-undang : .

  sekiranya seseorang bangsawan mematahkan tulang seseorang bangsawan lain. Penciptaan Roda   menghasilkan kereta kuda membolehkan orang Mesopotamia mencipta kincir air untuk mengalirkan air ke kawasan tandus dan meningkatkan hasil pertanian dan mengawal banjir Cara membuat batu-bata daripada tanah liat  mencipta arca dan tiang batu  dapat dilihat dalam seni bina zigurat Contoh: Patung Raja Gudea Sistem tulisan    membawa kepada sistem pendidikan yang bertujuan melahirkan jurutulis kelahiran jurutulis membolehkan urusan pentadbiran dan perniagaan melahirkan tradisi kesusasteraan . sekiranya seseorang bangsawan mencederakan mata seseorang rakyat biasa.bangsawan ini akan didenda satu wang perak.tulangnya akan dipatahkan juga.

wajahnya yang tampan. memerintah dan memberi perlindungan kepada kehidupan di kota Uruk Ilmu Astronomi     penerpan terhadap pergerakan bulan. kehidupan yang kekal abadi dan kesaktian III. menceritakan tentang pemerintahan.bintang dan matahari membawa kepada perkembangan ilmu matematik dan ilmu geometri membolehkan menggunakan jalan laut mencipta kalendar yang berasaskan sistem solar yang mengandungi 12 bulan dalam satu tahun Ilmu Perubatan   mendapat perhatian khusus semasa pemerintahan kerajaan Assyria kerana kerajaan ini mementingkan kesihatan anggota tenteranya sebanyak 500 jenis ubat-ubatan termasuk herba dan ramuan perubatan dikatelogkan dan disampelkan penggunaannya pembentukan sebuah sistem pemerintahan dan sebuah masyarakat yang berestika  berjaya mewujudkan empayar pertama di dunia  -perintis pembentukan empayar  -menjadi ikutan pemerintah lain Contoh:Firaun Tutmose III  . memiliki kekuatan dan keberanian. satu per tiga manusia.Contoh: Epik Gilgamesh (hasil kesusasteraaan tertua di dunia) I. kisah tentang kepahlawanan tokoh bernama Gilgamesh yang dikatakan memiliki sifat dua per tiga Tuhan. susuk badan yang sasa.percintaan. mengandungi falsafah dan cara hidup orang Mesopotamia II.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful