~ASE

Planul Grupei sanguine

B

GR UPA B: Nomadul

• ECHlLIBRAT

• SISTEM IMUNlTAR PUTERNIC

• SISTEM DIGESTIV TOLERANT

• OPTIUNILE CELE MAL FLEXLBILE PRlVIND DIETA .• eONSUMATOR DE PRODUSE LACTATE

• RASPUNDE eEL MAl BINE LA STRES

PRlN CREATIVlTATE

• NECESITA UN ECHILIBRU INrREACTIVITATEAFlZICA SI MENTALA.. PENTRU A SE MENTINE SUPLU Sl AGIL

Diets grupei sanguine B

Planiiicareameselor penttu grupa sanguina B

Gbidul suplitnetuelor alimentare pentru grupa sanguinii B ProfiJul sties/exercitiu pentru grupa sanguina B

Nota iiuel«: Cbestiunee personetitsti!

145 168 177 180 184

DlETA DE TIP B

145

I

Dieta grupei sanguine B

GRUPA SANGUINA 0 $1 GRUPA SANGUTNA A par a fi doi poli opusi in multe privinte, Dar grupa sanguine B poate fi eel mai bine descrisa ca idiosinerazica - eu tnisaturi eu adevarat unice ~i uneori cameleonice. In multe privinte, grupa sanguine B se aseamana en grupa sanguina 0 atat de mult mcat cele dona par inrudite. Apoi, deodata, grupa sanguina B ia 0 forma total neobisnuita - una care ii este in mod definitoriu proprie, S-ar putea spune ca grupa sangnina B reprezinta un rafinament sofisticat 'in cal'atoria evolutionisra, un

efort de a impre_una persoane ~i culturi divergente. .

to ansamblu, robustii ~i agerii indivizi cu grupa sanguina B sunt de obieei capabili sa reziste la multe dintre cele mai severe bali caracteristiee .... ietii modeme, cum ar fi cardiopatiile ~i cancerul. Chiar si atunei cand contracteaza aceste bali, ei le vor supravietui aproape sigur. Totusi, deoarece persoanele eu grupa sanguina B sunt intr-un fel neobisnuite, organismele lor par mai predispuse la tulburari rare ale sistemului imunitar, cum ar fi scleroza multipla, lupusul eritematos diseminat si sindromul de oboseala cronica (vezi capitolul 9) .

in experienta mea, 0 persoana en grupa sanguine B care urmeaza eu grija dieta recomandata poate adesea sa ocoleasca bolile severe si sa traiasca 0 viata lunga si sanatoasa,

Dieta grupei sanguine B este echilibrata si complete, incluzand o targa varietate de alimente. Dupa cum spunea tatal meu, ea reprezinta "cel mai bun dintre regnurile animal si vegetal". Ganditi-va ca B vine de la balanta - balanta de forte intre A si O.

I '

Factorul de scadere in greutate

PENTRU CEI CU GRUPA SANGUINA. B, eei mai imp ortanti factori de crestere a greutatii corp orale sunt porumbuL, hrisca, lintea, arahidele ~i semintele de susan. Fiecare dintre aceste alimente poseda a lectina proprie, dar toate afecteaza eficienta proceselor metabolice, ducand 'la .oboseala, . retenjie hidrica ~i hipoglicemie - 0 scadere accentuata a glicemiei dupa consumarea unei mese. Pacientii mei Cll hipoglicemie rna intreaba adesea daca at trebui sa urtneze sfaturile standard de a consuma zilnic mese reduse cantitativ pentru a

impiedica scaderea brusca a glicemiei, Ell descurajez aceste practici,

146

PLANUL GRUPbl SANGUINE B

DIETA DE TIP B

147

AUMENTE CARE FAVORIZEAZA CRE~TEREA IN GREUTATB

Consider eli problema principals este ce anume mananca si nu momenrul ill care mananea. Anumite alimente declanseaza 0 scaden, brusca a glicemiei - rnai ales la eei cu grupa sanguina B. Atunei cand eliminati aceste alimente ~i incepeti sa consumati dieta adecvars grupei sanguine, nivelurile glicemiei ar trebui sa se rnentina norrnale dupa mese. Problema eu "ciugulitul" - consumarea multor mese reduse cantitativ In cursul zilei - este di interfereaza eu sistemul natural de semnalare a senzatiei de foame; s-ar putea sa incepeti sa constatati ca va este foame tot tirnpul - 0 situatie nu tocmai favorabila daca incercati sa scadeti in greutate.

Cei eu grupa sanguine B se aseamana cu eei de grupa sanguine o in privinta reactiei lor la glntenul din germenii de grim si din produsele din grau integral. Lectina din gluten se adauga la preble- . mele cauzate de celelalte alimente care incetinesc metabolismul. Cand rnancarea nu este eficient digerata ~i nu este arsa ea un combustibil pentru organism, ea se depozireaza sub forma. de grasirne,

Glutenul din grau, in sine, nu atacs persoanele eu grupa sanguina B atat de sever ca in cazul eelor eu grupa sanguine O. Totusi, atunci cand adaugati graul la amesteoul de porumb, linte, hrisca si arahide, rezultatul final este la fel de daunator, Persoanele cu grupa sanguina B care vor Sa scads in greutate trebuie cu siguranta sa evite graul.

Cand aeeste ali mente sunt evitate, alaturi de altele care contin lectine toxice, am constatat eli cei eu grupa sanguina B au mare succes In a-si controla greutatea corporals, Nu aveti nici 0 bariera fiziologica naturala impotriva scaderii in greutate, cum ar fi problernele tiroidiene, care ii pot stanjeni pe eei eu grupa sanguina O. Niei nu suferiti de tulburari digestive. Tot ceea ee va trebuie pentru a scadea in greutate este sa va urmati dicta.

Unii sunt surprinsi de faptul ca persoanele ell grupa sanguina B nu sunt mai predispuse la probleme legate de controlul greutatii corporale, din moment ee consumul de produse lactate este lncurajat ill dieta lOT. Desigur, daca excelati In eonsumul alimentelor hipercalorice, veti creste In greutate! Dar consumnl moderat de produse lactate Ii ajuta realmente pecei cu grupa sanguina B sa realizeze un echilibru metabolic. Adevaratii vinovati sunt acele alirnerite care inhiba folosirea eficienta a energiei ~i care favorizeaza depozitarea caloriilor sub forma de grasimi.

Acestea sunt liniile directoare pentru scaderea in greutate la grupa sanguina B:

pORUMB

inhib;j eJicienta insalinei iimiteaza rata metabolica detel"lWn3 biPQglicemie

inhibi aportul adecvat de subst;mte nutritive

limiteaza eJicicnp! metaboJica defennina hipoglicemie limiteazi efieienla mctabo/iea deteImini hipogJicemie inllibii funella hepatica /imiteaza efideD's metabolicii determina hipoglieemie inhiba digestia

limiteaza eficien(a metaboljcli detcnninli hipogJiccmia incctinqtc ptocesel« digestive ~i mctsbolice

decenninl dcpozirarea alimentelor ca grasimi, JJU srdcres lor pentru II obtin« cnergic

inhibifcficientlJ iusulinci

UNTE

ARAHlDE

SEMINTE DE SUSAN HRISCA

GRAu

ALIMENTE CARE FAVoRIZEAZA SCAnEREA!N GREUTATE

favonzcazif mctsbolismul ciicient favorizeazi tnctsbolismul cficicnt favorizeazA metsbolismul eficient favon"zeaza metsbolismui eiicieo:

LEGUME VERZI

CARNE

FICAT OU~RODUSELACTATE CU CONTINUT REDUS DE GRASIMI

CEAI DE LEMN-DULCE

controcareaza hipogliccmia

• Nu luari niciodst5 suplimenle siimentzre de lema-dulce firi a Ii suprovegheali de medic. Ceaiul de lemn-dulce nu intrii in calegoria mentionatB.

INCLUDETI ACESTE LINII DIRECTOARE iN TABLOUL COMPLET AL DIETEl GRUPE] SANGUINE B, CARE URMEAZA.

148

PLANUL GRUPEI SA GUINE B

Produse din came Ili carne de pasare

SAP'rAMAN.'"AL AL - - DACA ASCBNDENTA DIMNEA VOASTRA ES~

GRUPA SANGUINAB

Aliment

Ra(ie- Atricen«

120-180 g 3-4 x

( b;jtbaliJ

60-150 s

(If'mei fi

oopm

CARNE R.O~lE SLABA

120-180 s lbarbrJP) 50-150 g (1i:mei .::i

copii)

CARNE DE PASARE

" RecomandariJe legale de rape sunt doer linii directoere care pot vjUt;1 In ;J_justaIca dierei in cOJJcordaIlta cu predispozifiile encestiele.

Pare sa existe 0 Iegatura directa intre stres, tulburarile autoimune :;'1 caruea rosie 'in organismul eli grupa sanguina B. Aceasta deoarece strarnosii ell grupa sanguina B s-au adaptat mai bine 1a alte tipuri de came. (In definitiv, nuexistau prea multe vite 10 tundra siberianal) Daca sunteti cbositi sau suferiti de deficiente ale sistemului imunitar, <If trebr: sa consumati came rosie, cum ar fi cea de miel sau de iepure, de caieva ori pe saptamana, in lee de vita sau curcan.

In experienta mea, una dintre cele mai dificile ajustari pe care eel cu grupa sanguina B trebuie sa Ie faca este renuntarea la carnea de pui. Camea de pui coniine in tesutul muscular 0 lectina care aglutineaza sangele cu grupa sanguina B, Daca sunteti obisnuiu a consurnati mai mull came de pasare deca: came rosie, puteti cousuma alte varietati de came de pasare ClUJl ar fi curcanul sau luzanul. Desi de sunt similare eu puiul de gain8. in multe privinte, mel tina nu coniine periculoasa lectina,

Vestile despre puiul de gaina ii deranjeaza pe multi, deoarece a de-venit 0 parte de baza a multor diete. In plus, oamenii au fost <;fiHui[i sa consume pui de gaina in loc de came de vita, pentru eft este 111.11 sanatoasa". Dar iata un alt caz in care liniile directoare ale dictci I1U sc potrivesc tuturor. Carnea de pui poate fi mai slaba (desi nu intotdeauna) decaf camea rosie, dar nu despre acest lucru est!;:

DIETA DE TI P B

149

verba, Este verba despre puterea unci lectine aglutinante en posibilitatea de a cauza accidente vasculare cerebrale $i tulburari imune. Deci. desi camea de pui poate fi un aliment foarte agreat, ar fi bine sa 0 consumati in cantitati recluse.

Deasebit de benefice

MIEL OATE

IEPURE VANAT

t arne de vita

(. arne tocata de Vila Brvol

Flcat

Faz.m· Curcan

Carne de vitel

Dc (!vital

Cosli«'l

Came de pui Gami Cornwall Poiarniche

Gasca Sunca Inima

Come de pore Prepelita

Rata

Alimente marine

Aliment

ALlMBNTELE MARINE REC0 MDANDATJi

Persoanele cu gmpa sanguina B ar fi bine sa foloseasca alimente marine. rnai ales pesti oceanici de apa adanca, precum codul ~i sornonul. care sunt bogati In uleiuri nutritive. Pestii eu came alba, cum ar fi platica, halibutul ~j calcanul sunt, de asemenea, excelenre urse de proteine de calitate peutru cei cu grupa . anguina B. Evitati loatc crustaceele - crabii, hornarii, crevetii, melcii etc. Ele contin

150

PLANUL GRUPEI SANGU!NE B

lectine nocive pentru organismul cu grupa sanguina B. Este interesant de observat ea majoritatea primilor oameni cu grupa sanguina B erau triburi de evrei, care interziceau consumul de crustacee, Poate aceasta lege privitoare la dieta constituia 0 reounoastere a faptului ca cei ell grupa sanguina B digera greu crustaceele,

Deosebit de benefice

COD PLATICA. GROUPER EGREFIN HAKE HALIBUT MACROU

MAHlMAHI MONKFISH BlBAN OCEANIC $TIUCA TANARA srtucs

PORGY

SARDINE

pASTRA V MARIN SCRUMBlE CALCAN STURION

1CRE DE STURION (CAVIAR)

Neutre

Abalone Albacore (ton) Bluefish

Crap Drac-de-mare Hering (proaspat) Hering (murat) Pastrav curcubeu

Red snapper Sailfish Scallop Rechin

Biban argintiu Smelt Snapper

. Calmar

Peste spada Tilefish Weakfish Biban alb

Peste eu eame alba:

Biban galben Semon

De evitat

Ansoa Rae cu platosa

Baracuda Tipar

Beluga Broaste

..

Biban cu branhii albastre Homar

Clean Lox (somon afumat)

Stridii

Biban de mare Creveti

Meld

Biban dung at Broasca testoasa Yellowtail

Scoici Crab

Midii Caracarita

DIETA DE TLP B

151

Produse lactate ~i oua

~1:JrftJ AD:i~~~ii «1b~ t!~i(jtiea;
c. . . .,,~'tI,
lpl.) 3-4,. 3..4_x ~; :5-9 x
60.g 34:x, ~ 5M5;<. 2-3 x
1-2 dl O'A~"\ ! 2-4~ 't~' 1·3 J(
f~a dl 0-3 x ~5K 2-3 x S'APTAMANAL -DAC!.ASCENDENfA DvMNEA~~ESTE

LAPTE

Grupa sanguine Beste smgura grupa sanguina care se poate bUCUIa pe deplin de 0 varietate de produse lactate, Aceasta deoarecc glueida primara din antigerml grupei sanguine Beste Dvgalaetoza. exact aceeasi glucide prezenia in lapte. Produsele lactate aLl fost mtroduse in alimentatia umaua in perioada apogeului dezvoltarii grupei sanguine B, 0 data cu dumesticirca animalelor. (Oualc nu contin lectina care se gaseste in [esururile musculare ale puilor de gaina. )

Totusi, exista idiosincrazii ancestrale, Dad. sunteti de origine asiatica, sMar putea ca initial sa aveti 0 problema eu adaptarea 13 produselc lactate - nu pentru ca orgamsmul este rezistent la cle, ci dcoarece culture dumueavoasrrs le-a respins in mod constant. IJrociuseie lactate au fost introduse pentru prima data in societatile asiatice 0 data eu invazia hoardelor rnongole, Pentru modul de gandire usiatic, produsele lactate erau alimentul barbarilor, prin urrnare nu erau potrivite pentru consum. Aces! stigmat se pastreaza si astazi. dcsi exista In Asia numerosi iudivizi cu grupa sanguine B, a carer alimentaue pe baza de SOla esre 110Clva pentru organismele lor.

Si perscanele cu grupa sanguina B de descendenta africana a., puiea avea problems in ce privesre adaptarea la produsele lactate. Cci cu grupa sanguina 1:3 sun! slab reprezenrati in Africa $1 multi africani prezinla imolerama la lacroza,

Aceste intoleraute nu lrebuic confundate cu alergiile alimentarc, cure suut raspunsuri ale sisicmulur ununitar cc dctcrrruna producria lk anticorpi fat3. de alimental respectiv, lruolcrantele sum problcme

I

. II

152

PLANUL GRUPE! SANGUINE B

digestive pe care le puteti avea la anumite alimente, Intolerantele sunt eauzate de migratie, asimilari culturale ~i alti factori - cum S-a petrecut atunci cand cei eli grupa sanguina B au patruns in Africa, unde produsele lactate nu eran foarte raspandite,

Ce putet1 face? Daca prezentati intoleranta la lactoza, incepeti prin a folosi un preparat enzirnatic cu lactaza, care va face posibila digestia produselor lactate. Apoi, dupa ce ati urmat dieta grupei sanguine B timp de cateva saptamani, introduceti treptat produse lactate, incepand eli produse lactate prelucrate sau serite, cum ar fi iaurtul si kefirul, care ar putea fi mal bine tolerate dedit produsele din lapte proaspat, cum sunt inghetata, laptele integral ~i branza cu smantana, Am descoperit ca persoanele eu grupa sanguina B care prezinta intoleranta la lactoza sunt adesea capabile sa asimileze produsele lactate dupa ce si-au corectar problemele globale din diete.

Alimentele pe bazs de soia sunt adesea reeomandate ca inlocuitoare ale produselor lactate. Persoanele cu grupa sanguina B pot consuma alimente pe baza de soia, desi nu prezinta multiplele efecte benefice pentru sana tate, ca in cazul celor eu grupa sanguina A. 0 parte din precautiile mele legate de recomandarea alirnentelor din soia celor ell grupa sanguine B se datoreaza pericolului es oamenii le vor substitui adesea felurilor principale, 10 lac de a consuma carne, peste si lactate, care sunt cu adevarat necesare pentru sanatatea optima. a eelor eu grupa sanguina B.

DIETA DE TIP B

153

Parmezan

Branza Provolone

Branza de soia Lapte de soia

ZeT

Lapte integral

De evitat

Brfiuza americana Blue cheese

lngheta[ii String cheese

Uleiuri ~i grisimi

lntroduceti uleiul de rnasline in dieta dumneavoastra, pentru a ravoriztl digestia adecvata ~i eliminarea sanatoasa, Folositi eel puiin o lingura la doua zile. Ghee, un preparat indian din unr purificat, poate Ii folosit, de asemenea, Ja gatit, Evitati uleiurile de SUSru1, floarea-soarelui si porumb, care contin lectine daunatoare pentru tractul digestiv La persoanele eu grupa sanguina B.

154

PLANUL GRUPEI SANGUINE B

Nuci ~i seminte

GRUPA"i ;, ·¥SAro'A.M!N'AL ~f)ACA ASCENDENTA
SANGUlNAa, 11 DQ,MNMY9ASTRA ESTE
A limen: REpe AfIic~Uul I ~Ye ,tps~alb'if Asiatica
NUq ~I 6-8 nuci 3-5 x 2:$ x 2-3-x
S'BMINTE
., uNTDE 1 lingura ,1~l¥l Q-);.:x 2-3 x
NUCA Majoritatea nucilor ~i semintelor nu sunt.recomandate penrru cei cu grupa sanguina B. Arahidele, semintele de susan ~i semintele de floarea-soarelui, printre altere, contin lectinc care' interfereaza cu productia de insulina, Ia grupa sanguina B.

Ar putea f dificil pentru asiaticii cu gl1.lpa sanguina B sa renunte la semintele de susan ~i la produsele pe baza de susan, dar in acest caz grupa sanguina are un cuvant mai hotarator dedit traditia.

Neutre

Unt de rnigdale Migdale

Nuci braziliene

Castane Nuei macadamia

Nuci americane Nuci pecan

Nuci litchi

Nuci

De eyitat

Nuci de rnahon (acaju) Unt de floareasoarelui

Alune

Nuci piguola (pin) 130a be de fisuc Arahidc

Unt de arahide

Serninte de floarea

-soarelui Serninte de dovleac Seminte de mac

Unt de susan (tahini)

DIETA DE TIP B

155

Pasole ~i legume

tOATE TlHURlLE DE FASOLE ~] LEGUME

I' zrsoanele eu grupa sanguina B pot consuma doar unele tipuri de legume, dar multe varietati de fasoTe. Lintea, fasolea garbanzo, fasolea pinto si mazarea neagracontin lectine care interfereaza ell prcductia de insulina,

In general, asiaticii eu grupa sanguine B tolereaza fasolea !?i legumele mai bine decat alti indivizi cu grupa sanguina B, deoarece ei sunt traditional luvfltati eu acestea, Dar ehiar si asiaticii ar trebui sa-si limiteze consumul acestor mancarnri, preferandu-le pe cele care sunt foarte utile, si sa Ie consume eu moderatie.

DeQsebit de benefice

FASOLE MARE FASOLE LIMA

FASOLE NAVY

Neutre

Fasc!e ell boabe late Fasole cannellini Fasole ararnie Fasole fava

FasoLe verde

Fasole jicama Fasole nordica Fasole rosie Fasole saltarea\ii Fasole calflfatoare

Fasole tamarind Fasole alba Mazare verde Mazare pastai Fasole soy

De evitat

Fasole aduke Fasole azuki Fasole neagra

Fasole garbanzo Fasole pinto Linte domestics

Linte verde Linte rosie Mazare neagra

156

PLANUL GRUPEI SANGUlNE B

Cerea1e

Cand grupa sanguina Beste bine echilibrara - adica urnreaza principiile fundamentale ale dietei - graul, desi nu esre bine tolerat, poaie sa ill! constituie 0 problema. Lectiua din grau se poate atasa la recept..rii insulinici din adipocite, impiedicand astfel atasarea insulinei, Rezultatul esre Q eficienta redusa a insulinei si esecul stimularil .arderii' grasimilor

Cei cu grupa sanguine B ar rrebui, de asemenea, sa evite secara, care contine 0 Iecttna ce se localizeaza In sisternul vascular, determinand rulburari sanguine si posibile accidente vasculare. (Este interesanr de observat ca principalele vic lime ale afectiunilor vasculare, numite uneori foeul Sfanruiui Antoniu, soot populatiile de evrei din estul Europei, la care predomina grupa sanguine B. Painea de secara este 0 parte nlspanditii a traditiei lor.)

Porumbul si hrisca sunt factori majori implicati in cresterea In greutate Ia cei ell grupa sanguina B. Mai mult decat orice alte alirnente, acestea incetinesc metabolismul, determina tulburari insulinice, retentie hidrica ~i oboseala.

Din nou, pentru cei ell grupa sanguina B, cheia este reprezentata de echilibru. Consumati 0 varietate de grane si cereale. Orezul ~i ovazul sunt optiuni excelente. lncercati, de asernenea, secara alba, care este foarte utila pentru eei cu grupa sanguina B.

Dcosebjt de benefice

MEJ FAINA DE ovAz

TARA TE DE OV Az OREZ EXPANDAT

TARATE DE OREZ SECARAALBA

Neutre

Crerna de orez Familia

Faina de cartofi

Granola Grape nuts

DIETA DE TIP B

157

Q.e evitat

Crema de grau Kamut

Kasha

Secara

Cereale combinate

Grau decorticat T~rate de griu Gerrneni de gran

A.,tnarant Orz Hri~ca

Fulgi de porumb Faina de porumb

ORUPA

Aliment

pAINl, BISCUITI

BRlOSE

Recomandarile aces tea sunt similare cu cele pentru cereale, Evitati graul, porumbul, hrisca si secara. va riim~e ~otu~i 0 ~ari~~tate larga de sortimente de paine din ~~~e sa ale~e~1. r~cercatI pa.mea Essene sau Ezekiel, pe care le gasiti III magazine ahmentar:. d~et~tice. Aceste paini "vii" sunt foarte nutritive. Desi ele sunt pauu dl,n grau germinat nucleul problematic este distrus in procesul de germinare si ele sunt perfect sanatoase.

Deosebit de benefice

PAiNE DE OREZ PAlliE

pRAJITURIDE OREZ pAINE WASA

BRUN PAINE ESSENE MEl

EZEKIEL FIN CRISP

Neutre

Paine tara gluten Paine hiperproteica filra griu

. Lipie ideala Briese din ladle de ovaz

Paine de secara alba Paine din (aina

de soia

158

P LAN U L G R U PEl SAN G U IN E B

De evitat

Covrigi de grau Briese de porumb Grau arnaut

Paine poli-cerealiera Secara Vita

Paine de secara 1 00% Briese din tarate de gran

Fulgi de secara Paine din grau integral

Cereale ~i paste flinoase

1 CBA$CA, 3-4 x

SUB FORMA USCATA

1 CliAScA, 3-4 XSUB

Optiunile de paste fainoase si grane pentru grupa sanguina B sunt in concordanta ahsoluta cu recomandarile pentru cereale ~i paine. Totusi, V-a!1 recomanda sa va moderati aportul de paste f'ainoase l?i orez. Nu veti avea nevoie de aceste substante nutritive daea veti consurna carnea, hrana mariaasi produsele lactate reeomandate.

Deosebit de benefice

F AINA DE OV Az FAINA DE OREZ

Neutre

Faina graham Paste fainoase semolina Basamati de orez

Faina de secara alba Paste fainoase eu spanac Orez brun

Hhna alba Quinoa Orez alb

De evitat

Ka ha de hrisca Faina de cus-cus Paste fainoase cu anghinare

Fai na de grau arnaut Faina de orz Taitei saba

DIETA -DE TIP B 159

Faina eu gluten Faina de grau

Faina de secara Orez salbatic

Faina de grau bulgur

Legume

Exista multe legume de buna calitate, nutritive si benefice pentru grupa sanguina B, asa ca profitati de acestea din plin, consumand de 1a trei pana la cinci portii pe zi. Cei cu grupa sanguina B ar trebui sa evite doar dl.teva legume. Respectati intocmai liniile directoare redate mai jos.

Eliminati complet rosiile din dieta dumneavoastrs. Rosia este 0 leguma panhemaglntinanta, Aceasta inseamna ca ea contine lectine care pot aglutina fiecare grupa sanguina, In vreme ce lectina din rosie are un efect redus asupra grupei sanguine 0 sau AB, alaf grupa sanguina B cat ~i grupa sanguina A prezinta reactii puternice, de obicei sub forma iritatiei mucoasei gastrice.

Porumbul trebuie, de asemenea, eliminat din dieta dumneavoastra, deoarece eontine acele lectine anterior mentionare, care afecteaza insulina ~i metabolismul, Evitati si maslinele, deoarece mueegaiurile lor pot declansa reactii alergice.

Deoarece persoanele eu grupa sanguine B au tendinta sa fie mai vulerrabile la virusuri ~i boli autoimune, trebuie sa consume din belsug legume eu frunze verzi, care contin magneziu, un agent antiviral important. Magneziul este, de asemenea, uti! pentru copiii cu grupa sanguina B care prezinta eezeme.

P-utem spune ca majoritatea Iegumelor sunt recomandate pentru <iceasta grupa sanguina, Spre deosebire de alte grope sanguine, puteti sa va bucurati din plin de cartofi si ingame, varza ~i ciuperci si multe alte alimente delicioase dintre darurile naturii,

160

PLANUL GRUPE! SANGUINE B

DJETA DE l'lP B

161

Jle evitat

Anghinare domestica Anghinare de

Jerusalim Avocado Porumb alb Porumb gal ben

Dovleae Rosii

Masline negre Masline vern Masline grecesti Masline spaniole Ridichi

Muguri de mung Muguri de ridichi Tempeh

Tofu

DeQsebit de benefice

SFECLA FRUNZEDE SFECLA VARZA

CFUNEZEAScA VARZA RO~IE VARZAALBA MORCOVI CONOPIDA BROCCOLI VERDE'fURI

COLLARD

VINETE NAP FASOLELIMA CIUPERCl

SHIITAKE MU~TAR pATRUNJEL pA.STARNAC ARDElVERZI ARDEl JALAPENO ARDEIRO~Il ARDEI GALBENl

CARTOFI DULCI VARZA DE BRUXELLES INGAME, TOATE TIPURlLE

Neutre

Arugula Gulie Cartofi rosii
Sparanghel Praz Cartofi albi
Muguri de bambus Laptuci Bibb Radicchio
Bokchoy Laptuei Boston Rappini
Telina Laptuci iceberg Rutabaga
Asmatui Laptuci romaine Arpagic
Cieoare Laptuci mesclun Alge
Castravete Ciuperci abalone Shallots
Ridiche daikon Ciuperci domestice Mazare de iarna
Papadie Ciuperci enoki Spanac
Marar Ciuperci Portobello Muguri de alfalfa
Andive Ciuperci tree oyster Dovlecel, toate tipurile
Escarole Okra Sfecla mangold
Chimen dulce Ceapa verde Nap
Usturoi Ceapa rosie Castane de apa
Ghimbcr Ceapa spaniola Nasturel (rnacris de
Hrean Ceapagalbeoa balta)
Zucchini Fructe

Yeti observa ea exista foarte putine ftucte pe care 0 persoana eu grupa sanguine B trebuie sa le evite - ~i in orice caz aces tea sunt destul de rare. Majoritatea eelor eu grupa sanguina B nu vor duce lipsa curmalelor japoneze, rodiilor sau perelor ell spini din dietele lor.

Ananasul poate fi deosebit de bun pentru cei cu grupa sanguina B care sunt susceptibili la balonare - mai ales daca nu sunt obisnuiti sa consume prodnsele lactate ~i earnate din dicta. Bromelaina, 0 enzima din ananas, ajuta la digerarea mai usoara a hranei.

In ansamblu, se pot alege liber fructele din listele urmatoare, Persoanele eu grupa sanguina B au tendinta de a avea sisteme digestive foarte echilibrate, cu un raport acid/alcalin corespunzator, astfel incat se pot eonsuma unele dintre fructele care sunt prea acide pentru alte grupe sanguine.

Incercati sa includeti in fieeare zi eel putin unul sau doua fructe din lista celor foarte utile, pentru a profita de calitatile lor medieinale favorabile grupei sanguine B.

162

PLANUl GRUPEl SANGUINE B

DJETA DE TJP B

163

Deosebit de benefice

BANANE

FRUCTE DE MERl~OR ANANAS

PAPAYA

STRUGURl

NEGRI

STRUGURI - VERZI STRUGURI

RO!}T1 STRUGURl CONCORD

PRUNE NEGRE PRUNE VERZI PRUNE RO$II

Sucuri ~i lichide

Neutre

Mere Mandarine Cantalup
Caise Guava Pepene spaniel
Mure Kiwi Lubenita
Afine Kumquat Piersici de toamna
Boysenberries Stafide ell coaja neteda
Cirese Lamai Po rtocale
Coacaze negre Loganberries Piersici
Coacaze rosii Mango Pere
Connale Pepene canang Piltlagina
- Boabe de soc . Pepene cantalup Prune uscate
Smochine uscate Pepene casaba Zmeurs
Smochine proaspete Pepene de Craciun C.lp~une
Agrise Pepene Crenshaw
Grapefruit Pepene dulce De e'litat

Nuci de cocos Curmale japoneze Rodii

Prickly pear

Rubarba Carambola

A limen t

TOATE SBCURlLE REC01vD\NDATE

Majoritatea fructelor si sucurilor de legume sunt bune pentru cei eu grupa sanguine B. Daca preferati zilnic un suc care sa contina in.aritoare pentru sistemul dumneavoastra irnunitar si digestiv, incercati urmatoarea baurura III fiecare dimineata la soulare. Eu ii spun "cOGktail fluidizant membranar", dar va asigur cil este Cll rnult mai atragator d~cat sugereaza numele,

Amestecati 1 lingura de ulei de seminte de in. 1 lingura de granule de lecitina de cea mai buna calitate ~i 2,5 dl de sue de fructe. Agitati amestecul si consumati-l, Lecitina este 0 lipida, ce se gaseste in animale ~i plante, cu proprietati de accelerare a metabolismului ~i Intarire a sistemului imunitar. Pureti gasi granule de lecitina In magazinul alimentar dietetic local si III unele magazine universale.

"Cocktail-ul fluidizant mernbranar" asigura niveluri ridicate de colina, senna si eranolamina (fosfolipide), care sunt de mare valoare pentru eei cu grupa sanguina B. S-ar putea sa fiti surprinsi afland ea este destul de gustos, deoarece lecitina emulsioneaza uleiul, permitandu-i sa se amestece cu sucul.

DeQsebit de benefice

VARZA

FRUCTE DE MERI~OR STRUGURI

PAPAYA ANANAS

164

PLANUL GRUPEl SANGUINE B

Neutre

Mar

Cidru de mere Prune uscate Cruse

Morcov

De evitat

Rosia

Cirese negre Castravete Telina Grapefruit Portocala

Api (ell lamaie)

Sue de legume (conform eu leguroele subliniate)

Mirodenii

Persoanele ell grupa sanguiaa B se simt eel mai bineconsumand plante aromate cumar fi ghimberul, hreanul, CUll)' ~i ardeiul rosu, Exceptiile sunt pipernI alb ~i negro, care contin lectine problematice. Pe de alta parte, plantele dulci tind sa fie iritante gastric. asa el!. evitati Indulcitorii din malt de OIZ, siropul de porumb, amidonul de porumb ~i scortisoara, Exceptiile sunt zaharul alb ~i brun, rnierea ~j melasa, care dau 0 reactie neutra in sistemul digestiv al persoanelor ou grupa sanguina B. Puteti consuma aceste g1ueide cu moderatie, Puteti, de asemenea, consurna cantitati mici de ciocolata, dar considerati-o un condiment, nu un fel principal.

DeQsebit de benefice

ARDEIRO$U CURRY GHIMBER

Neutre

Agar Anason Arrowroot Busuioc

Frunze de dafin Pere pergamute

HREAN PATRUNJEL

Sirop de orez brun Capere

Chimen

Nucsoara

Roscove

Asmatui

Arpagic Ciocolata Cuisoare Coriandru Crema de tartru Chimion

Marar Dulse Us turo i Miere Varec

Sirop de attar Majoran

Mentha aguatica Miso

Melasa

Mustar (uscat) Nucsoara Oregano

De evitat

Cuisoare englezesti Esenta de migdale Malt de orz Scortisoars Amidon de porumb

DIETA DE TIP B

Boia de ardei Piper boabe

Fulgi de piper rosu Mentha piperita Cuisoare

Sirop de orez Rozmarin

!;i 0 fran

Salvie

Sare

Cimbru

Sos de soia Mentha crispa

Sirop de porumb Gelatins simpla Piper negru macinat Piper alb

Tapioca

Condimente

165

Zahar brun Zahar alb Tamarind Tarhon Timian Vanilie

Cidru din otet de mere Otet balsamic

Otet din vin rosu

Otet alb

Peri~or

Condimentele S\.l.TIt In esenta fie neutre fie nocive pentru toate grupele sanguine. Persoanele cu grupa sanguina B pot face fata apr~ape tuturor condirnentelor obisnuite cu exceptia ketchupului (cu penculoas·ele sale lectine din rosii), dar bunul simt din punet de vedere nutritional ar sugera sa va limitati consumul de alimente care nu furnizeaza beneficii reale.

Unt de mere

Gem (din fructe pennise) Jeleu (din fruete permise)

Maioneza Mustar

Muraturi cu rnarar

166 PLANUL GRUPEI SANGUINE B

Muraturi kosher

Condimente pentru salata (ell continut scazut de grasimi, din ingrediente permise)

Sos Worcestershire

Muraturi dulei Condimente picante

De evitat Ketchup

Ceaiuri de plante

Cei eu grupa sanguina B nu obtin benefieii extrem de mari din majoritatea ceaiurilor de plante ~i doar cateva le sunt nocive, Ei raman echilibrati eu ceaiuri obisnuite - ghimber pentru incalzire, menta pentru linistirea tractului digestiv ~i asa mai departe.

Ginseng este foarte recomandat pentru cei eu grupa sanguina B, deoarece se pare ca ar avea un efect pozitiv asupra sistemului nerves. Fiti, totusi, atenti la faptul ca el poate actiona ca stimulent, deci consumati-I in prima parte a zilei.

Lemnul-dulce este in mod special benefic pentru cei CD gmpa sanguina B. Are proprietati antivirale care eontribuie la reducerea susceptibilitatii la boli autoimune. De asemenea, multe persoane eu grupa sanguine B prezinta 0 scadere bruscaa glicemiei dupa mese (hipoglicemie), iar lemnul-dulce ajuta la reglarea nivelurilor glicemiei.

Mai recent, am desco_perit ca lemnul-dulce este un elixir destul de putemic pentm cei care sufera de sindromul de oboseala cronica (vezi capitolul 9).

Deosebit de benefice

GHIMBER GINSENG

RADACINA DE LEMN-DULCE* pATRUNJEL

MENTHA PIPER ITA Fr{UNZE DE ZMEURA MAcE~E

SALVIE

*ou folositi lara permisiunea rnedicului

DIETA DE TIP B 167
Neutre

Alfalfa Soc Frunze de capsuni
Brusture Ceai verde Timiao
Iarba-matei Paducel Valeriana
Ardei rosu Varonic Verbina
Musetel Mentha crisp a Mesteacan alb
Studenita Dud Scoarta de stejar alb
Papadie Iarba Srantului Ion Coada soricelului
Dong quai Sarsaparila Stevie galbena
Echinacea Ulm alunecos
De evitat

Aloe Hamei Siminichie
Podbal Tei Traista ciobanului
Matasea porumbului Lumanarica Gura-lupului
Schinduf Trifai rosu Goldenseal
Gentiana .
Rubarba Diverse bauturi

~e~oanele eu grupa sanguina B se simt eel mai bine cand i~i ~l1lIteaza consumul de bauturi 1a eeaiuri de plante si ceai verde', apa ~J sue. Desi bauturile cum sunt cafeaua, ceaiul obisnuit si vinul nu au ~ec~e ~u adevarat nocive, telul dietei grupei sanguine este de a va

aXlDlIza performanta, nu de a 0 mentine neurrs, Daca sunteti bautor de ~afea sau de ceai cofeinat, fncearcati sa inlocuiti aceste bauturi cu cea.] verde, care contine cofeina, dar asigura si unele efecte antLOxidan teo

~Sebit de benefice

eEAI VERDE

168

PLANUL GRUPEI SANGUINE B

DIETA DE TlP B

169

EXEMPLU DE PLAN AL MESEbOR 1

Mic dejun

Cocktail Fluidizant Membrana(optional)

2 felii de paine Ezekiel

eu

"'iaurt cu rnirodenii ochiuri de QUa

ceai verde

Prinz

salata greceasca: laptuci, castravere, arpagic, telina, branzii. feta, ulei ~j Hilnrue banana

ceai de plante ell gheata

Gustare de dupa·M:riaza

'" _.. ~ .

praJltura qumoa ell 50S de mere

cea] de planre

Cina .

"'tocana de miel cu sparanghel "orez brun eusofran

legume oparite (broccoli

~al"la: chiuezcasca erc.)

laurt congelar

Yin, daca dorif

ALTERNATIVE l'ENl'RU CONTROLUL GREUTATll CORPO~

Neutre Bere

Cafea decofeinizata Cafea obisuuita

Ceai negro. decofeinizat

Ceai negru obisnuit Vin rosu

Vin alb

J felie de paine Ezekiel

De eyitat

Bauturi distilate Apa carbogazoasa

Cola

Sifon dietetic

Alte tipuri de sifon

brfLUza cottage cu continut scazut de grasimi, cu Felli de pere.

Planificarea meselor pentru grupa sanguina B

Asteriscul ('") semnilica laptul ca r:n:meazii reteta.

URMA. TOARELE exemple de meniuri si retete va vor da a idee eu privire la 0 dieta tipica ce este utila pentru cei cu grupa sanguine B. Ele au fast elaborate de Dina Khader, MS, RD, 0 nutritionista care a folosit eu succes dietele grupelor sanguine La pacientii sai,

Aceste meniuri sunt moderate in privinta aportului calorie si echilibrate in privinta eficientei metaboliee la cei eu grupa sanguina 8. Orice persoana cu grupa sanguina B va putea sa-si mentina cu usurinta greutatea corporala si ehiar sa scada in greutate urmand aceste sugestii, Totusi, optiunile alimentare alternative sunt oferite in cazul in care preferati mese mai usoare sau doriti sa va limitati aportul caloric ~i totusi sa consumati 0 dieta echilibrata, mul tumi to are. Hrana altemativa este prezentata alaturi de alimentol pe care tl inlccuieste.

Uneori veti observa un ingredient in cate 0 reteta care apare pe list a celor de evitat. Daca este un ingreclient in canti tate foarte redus! (cum ar fi un strop de mirodenie), ati putea sa il tolerati, In funetie de starea dumneavoastra si daca urmati ell strictete dieta. Totu~i, alegerea felurilor de rnancare si a retetelor este in general menita sa functioneze foarte bine pentru cei ell grupa sanguina B.

Pe masura ce deveniti mai familiarizati eu recomandarile dietd grupei sanguine B, veti fi eapabili sa va creati ell u~urinla propriiIe planuri de rneniuri si sa va adaptati retetele favorite pentru a le face favorabile grupei sanguine B.

friptura de pulpa de miel sparall~hel

170

PLANUL ORUPEI SANGUINE B

EXEMPLU DE PLAN AL MESELOR 2

M1;c dcjun

Co_ ktail Fluidizant Membranar

. (optional)

cereale ell lih'rlte de orez ou bahatla ~i~lapte ecremat

sue de struguri

c'lf~

PiSnz

1 relic sub{ire de branza (Sc;hweftzer sau brfulza Munster) 1 felie su,bhre de piept de curcan 2·felii de paine de secara alba mtmtar sau maionezs

salata verde

ceal de plante

Gustare, de Ilupl-Ill'lliad

iaurt indu lcit cu uc de fructe ceai de plante'

'Cina

~pe~te pri}j it legume oparite +i6game pritjite eu rozmarin. fructe proaspete arne tecate ceai de plante sau cafea

. yin rosu sau alb, daca doriti

2 felii depiept de curcan 1 felie de paine de sec~ra alba numai mustar

DIETA DE TIP B

171

EXEMPLI.) DE PLAN Ai. MESELOR 3

MiedejUn

Cocktail Fluidizanr Membranar (optional)

*granoJa de.artar ~i nuoa eu Japte de capra

lou moale

sue de grapefruit eeai verde

orez expandar cu [apre de capra

PrIDz ·salata;oe spanac 1/2 cea~cad-e ton cu up~ si meioneza 2 praji'tUri de orez ceai de plante

1/2 ceasea de ton simpln 1 felie de paine Essene

Gustare de dQpl,.amiaza *paine de calse mar carea sau ceai

iaurt cu continut scazut de grasime cusarfide

iaurt eongelat ceai de planre via rosu sau alb) daca doriti

172

PLANUL GRUPEI SANGUINE B

Relete

IAURT CU MIRODENU

2 litsi de isuit simplu, degresat 2 cafei de usturol toast marunt

1 jinguritft de timien 1 Iirrgurita de busuioc 1 lingurita de oregano sere $i piper dupa gust

1 lingura. de ulei de masline

Puneti iaurtul eu lingura intr-un tifon, Legati tifanul ell sfoadi ~i lasati iaurtul sa se scurga deasupra chiuvetei timp de 4 1/2 pana la 5 are,

Scoateti iaurtul din tifon ~i amestecati-l cu toate mirodeniile si eu uleiul intr-un castron, Acoperiti amesteeul si raciti-l timp de 1-2 ore inainte de a-l servi. Este foarte bun servit eu legume crude.

FRAnTuRA DE QUINOA CU SOB DE MERE

1 314 Cea$c8 de flIinft de quince

1 ce8$ca de steiide sau aile Iructe uscate (permise) 112 ce8$ca de nuei pecan zdrobite

112 lingurita, de bicsxbonet de sodiu

112 lingurit§ de Waf de copt tara eiumiaiu 1121inguri(ii de sese

1121ingun'ta ptei' de culsasre

2 cesti de sos de mere, nefndulcit 1 ou de (ani

1 ceesdi de zabar sucsus! sau zahiir de etter 112 cea$ca de unt dulce, nesiiral

DI ETA DE TIP B

Preincalziti cuptorul la J 75°C. Presarati 114 ceases de faina peste stafide si nuci si lasati-le astfel deoparte. Arne tecati bicarbonatul de sodiu, praful de copt, sarea ~i cuisoarele cu festal de faina de quinoa.

Adaugati amestecul de fructe useate si nuei si sosul de mere.

Bateti ~i inglobati oul &i adaugali La arnestee zaharul si untul.

Puneti amesteeuI eu lingurita intr-o tigaie de 22 x 32 em, unsa ell ulei, si coaceti timp de 40-45 minute sau pana cand scobitoarea eu care incercam prajitura ramane curata,

TOCANA. DE MIEL CU SPARANGHEL

500 g de frunze proaspete de sparanghel 250 g de came de miel, taiatjj cuburi

1 ceapa de dimensiuai medii, tocets

3 linguri de unt dulce, vesarat

1 ce8$ea de apa

sere, piper dupa gust

sucul de fa 0 iamaie

Taiati frunzele de sparanghel in bucati deS em. Spalati-I ~i scurgeti-l,

Perpeliti camea $i ceapa In unr pana se rumenesc usor, Adaugati apa, sare $i mirodenii, Coaceti panI! se Inmoaie. Adaugati sparanghelul. Fierbeti la foe mic timp de 15 minute sau pana dod se Inmcaie. Adaugati sue de lamale.

Rezulta 2 portii.

OREZ.BRUN CU ~O.FRAN

3 linguxi de ulei de ma.slille

1 ceapa spsniols sau rosie; mare I iinguira de cotiandru tocst

1 lingunjii de nucsosri:

2 pastili de nUC$oara (Iolositi doer setnintelc din interior)

173

174

PLANUL GRUPEI SA GUINE B

DIETA DE TIP B

[NGAME pRAJITE CU ROZMARlN

5-6 ingame de dimensiuai medii, taiate in patru 114 cea~ca de wei de tnssliue

I lingura de iozmsrin proaspiit sau 2 linguriie de tozmerin uscet praf de ardei f'O$U sau tnirodenii CajUJ;1

Amestecati toate ingredientele ~j puneti-le intr-un vas termorezistent. Coaceti In cuptor la 17S-190°C timp de lora. Este 0 mancare rninunata servita ell salata verde sau legume perpelite. Rezulta 4 portii,

GRANOLA DE ART AR !?I NUCA.

4 cesti de ovaz

1 ceases de tarate de orez

112 ceases de Iiucte de taeiisor uscete 1/2 cea$ca de stafide uscare

1 cesscs de nucr zdrobite

l linguiits de esenta de vsnilie 1/4 ceasca de ulei de cenole 3/4 ceasca de simp de arrar

115

1 liDgurita de sotmn

2 liuguri de apa de usudsiiti (gasiia in megezinelc cu specific oriental)

2 cesti de otez bron

4 cesti de apiJ. flltrata (la iietbeee)

Incingeti uleiul si perpeliti ceapa cu mirodeniile, eu exoeptia sofranului, timp de 10 minute la foc rnic, Intr-un vas separat zdrobi\i firele de sofran si adaugati-le la amesteeuL care fierbe la foe mio,

Adaugati jumatate din apa de trandafiri 1a amesteeul eu ceapa.

Fierbeti la foe mic aite 15 minute ~i apoi adaugati orezul eu apa la fierbere. Coaceti timp de 35-40 minute. Chiar inainte de servire adaugati restul apei de trandafiri. . , Rezulta 4 portii,

FRIPTURA DE PE$TE *RETETA CREATA DE CHERYL MILLER

6 linguri de unt nessmt, ghee sau ulei 1 lingurita de sos de ardei iute

1 lingurB. de usturoi brun pr(!8spiU

4 felii de tileu din pestele dumneevosstre preferot 1 cea$ca de cetesle eu orez expandat, zdiobit

2 linguti de patrunjeJ proaspiit, toast

Topiti untul, adaugati sosul de ardei iute ~i usturoiul brun.

Turnati 4 lingurite intr-un vas dreptunghiular termorezistent. Aranjati fileurile, presarati-le cu pesmet. Adaugati restul amestecului eu unt peste fileuri ..

Praj i ~i 10-15 minu teo Presa rati cu parrunj e.1. S e serveste imedia'Rezulta 4 portii.

"Psciente $1 ptietene mea Cheryl Miller este 0 bucacareasa minunatii. Ba a fumizat aceasca retelii care estc sbsolut deiicioess.

Preincalziti cuptorul 1a 120°C. Amestecati intr-un eastron mare ovazul, tara1ele de orez, fructele uscate, nucile l,li vanilia. Adaugati uleiul si amestecati uniform,

Turnati siropul de artar $i amestecati bine pana eand se umecteaza uniform, Amestecul trebuie sa fie crocarnsi lipicios, lntinde\i amestecul intr-o tava de cuptor si coaceti limp de 90 de minute, arnestecand la fiecare 15 minute pentru a asigura 0 prajire uniforma, pana cand arnestecul esre brun-auriu si uscat, Raciti-l bine si pastrati-l intr-un recipient erans.

176

PLANUL GRUPEI SA GUINE B

SALATA DE SPANAC

2 Jegatufl de spenec proaspal un strop de sare, dupii gust 1 JegiUura de srpegic, toeat sucul de la 0 lamaie

1/4 lingura de wei de mssline piper dup« gust

Spalati bine spanacul, Scurgeti-l si tocati-l. Presarati-l eu sare, Dupa cateva minute, stoarceti exeesul de apa, Adaugati ceapa verde, sue de lamaie, ulei, sare si piper. Serviti imediat,

Rezulta 6 portii,

pAINE DE CAISE

1 1/4 ceasca de ieust simplu, degresat 1 ou de tara

1/2 ceesci de eonservii de ceise (sue de itucte indulcit) 2 cesti de faina de otez btun

1 lingurit~ de oucsoerii tocets

1 1/4 lingurita de biosrbonst de sodiu 1 Ce8$Ca de ceise taiare, uscste (seu otice slt« Iiuctc uscste)

112 eM$Ca de stafide

Ungeti usor eu unt 0 tava de cuptor de dimensiuni obisnuite ~i preincalziti euptorul la 175°C. Intr-un castron de dimensiuni medii, amestecati iaurtul, oul ~i conserva de caise. Adaugati 1 ceasca de raina: ~i jumatate din eantitatea de mirodenii, plus bicarbonatul de sodiu. Amestecati pana dud amestecul este umectat uniform, Adaugati restul de fiiina ~i de mirodenii. Daca amestecul are 0 consisrenta prea mare, puteti adauga cateva picaturi de apa rece, inglobati caisele si stafidele, Tumati amestecul In tava unsa si coaceti timp de 40-45 minute, pana cand se rumeneste. Scoateti painea din tava ~i raciti-O pe un grilaj de sarma,

Rezulta aproximativ 8 portii.

DlE1ADETlPB

177

"FETTUCINE ALFREDO" DELlCIOASE

250 g de feltucine/linguine de orez sau de seCBra alba J liagur« de ulei de mssline

3/4 cea~ca lapte biHul

113 cea-$ca pius 2 liuguii de branza pannezan (rasa) 1/4 cessc« de arpagic taiat Ielii

2 litiguri de bllSW'OC proaspat, tocet sau 1 linguritiJ de busuioc uscst 114 iinguri(a de praf de ustutoi sau ustuioi proasp8.t zdiobit

1/4 lingtlrita de coaja de iiimaie prosspst tocsti:

Fierbeti paste le fainoase dupa indicatiile de pe pachet, pana la inmuiere, Scurgeti apa, repuneti-le irnediat in tigaie, Adaugati ulei de masline, apoi amestecati pentru ca pastele sa fie acoperite.

In aceeasi tigaie adaugati lapte b<ltut, 1/3 ceasca de parmezan, arpagic, busuioc si usturoi. Prajiti totul impreuna 1a foe moderat, pfma cand amestecuL da in clocot, amestecand continuu,

Decorati eu 2 lingurite de parmezan si busuioe proaspat,

Se serveste cu lamaie.

Rezulta 4 portii.

I I

.

Ghidul suplimentelor alimentare

pentru grupa sanguina B

, II I

ROLUL SUPLlMENTELOR ALI MEN TARE - fie ele vitamine, minerale sau plante - este de a completa substantele nutritive care lips esc din alimenratie ~J de a furniza 0 protectie suplimentara ac010 unde aveti nevoie.

Scopul suplirnenrelor alimentare la grupa sanguina Beste:

• reglarea unei diete dej a echilibrate;

• ameliorarea eficientei insulinei:

• intarirea imunitatii antivirale;

• arneliorarea claritatii ~i concentrarii rnentale.

178

PLANUL GRUPEI SANGUINE B

Cei eu grupa sanguine B sunt un caz special (am putea spune norocos). 10 ·cea mai mare parte, puteti evita afectiunile majore urmand dieta grupei sanguine. Deoarece dieta este atat de bogata in vitamina A. vitamina S, vitamina E, vitamina C, calciu ~i fier, nu este nevoie sa suplimentati aceste vitamine l?i minerale. Deci bucurati-va de statutu! unie - dar respectati-va dietal

Mai jos sunt cele cateva suplimente alimentare care pot avea efecte benefice asupra celor eu grupa sanguina B.

Benefice

MAGNEZIUL

III timp ce ce1elalte grope sanguine risca un deficit de calciu, persoanele ell grupa sanguina B rises deficitul de magneziu. Magneziul este catalizatorul mecanismului metabolic la cei eu grupa sanguina B. Este eel mai adeevat - ceea ce ii face pe cei cu grupa sanguina B sa. metabolizeze mai eficient carbohidratii, De vreme oe sunteti atat de eficienti in a asimila calciul, riscati sa ajungeti la un dezeehilibru intre nivelurile caleiului ~i magneziului. Daca acest lucru s-ar intampla, ati fi rnai expusi virusurilor (san eu alte cuvinte, eu 0 imunitate scazuta), oboselii, depresiei si, posibil, tulburarilor nervoase. in aceste situatii, poate ca 0 CUIa de suplimentare Cll magneziu ar trebui luata in considerate (300-500 mg), De asemenea, multi copii eu grupa sanguina B sunt afectati de eczerne ~i suplimentarea eu magneziu poate fi adesea benefice.

Grice forma de magneziu este buna, desi rnai multi pacienti relateaza un efect laxativ al citratului de magneziu fata de aelelaHe forme. 0 cantitate excesiva de magneziu ar putea, eel putin teoretic, sa determine tulburari ale nivelurilor calciului, deci aveti grija sii consumati si alimente bogate in calciu, cum ar fi produsele lactate. Echillbrul este cbeia!

Alimentele bogate in I!l.agneZlu. optime pentrn cei ell gro~ sanguin!B

reate verdeturile,

cerealele si legumele recomandate

DIETA DE TIP B

179

£lante/Substante fitochimice Recomandate pentru cei en grupa sanguini B

Lemnul-dulce (Glycyrrbiza gJabra). Lemnul-dulce este 0 planta larg utilizata de specialisrii In plante din Iumea lntreaga, Are eel putin patruefecte benefice - ca tratament pentrn ulcerele gas trice, ca agent antiviral impotriva virusului herpetic, in tratamentul sindrornului de oboseala cronica ~i in combaterea hipoglicemiei.

Lemnul-dulce este 0 planta de respectat: dozele man la persoane aepotrivite pot cauza retentie de sodiu ~i hipertensiune arteriala, Daca aveti grupa sanguina B ~i suferiti de hipoglicemie, stare in care glicemia seade brusc -dupa consumul unei mese, beti 0 ceasca sau doua de ceai de lemn-dulce dupa mese. Dad. suferiti de sindromul de oboseala cronies, sfatul meu este sa folositi preparatele de lenindulce, altele dedit DGL ~i ceaiul de lema-dulce, doar sub observatie medicala. Lemnul-dulee utilizat sub forma de supliment alimentar poate fi toxic.

ENZIME DIGESTrVE. Daca aveti grupa sanguina B si nu sunteti obisnuit eu consumul carnii sau al produselor lactate, s-ar putea sa va confruntati cu unele dificultati initiate in adaptarea la dicta. Luati 0 enzima digestive la mesele principals, pentru un timp, si va veti adapta mai usor la proteinele concentrate, Bromeiaina, 0 enzima care se gaseste in ananas, este disponibila sub forma desuplimen1 alimentar in multe magazine alimentare dietetice, de obicei sub forma cvadruplu concentrata,

PLANTE ADAPTOGENICE. Plantele adaptogenetice crese capacitatea de concentrate si de memorie, care constituie uaeori probleme pentru cei eu grupa sanguina B eu tulburari nervoase sau infectii virale. Cele mai bune sunt ginsengul siberian (EJeutherococr:;us seaticosus) si Ginkgo bilobe; ambele disponibile pe scars larga in farmacii si magazine alimentare dietetice. S~a dovedit ill studii rusesti ca ginsengul siberian creste viteza ~i <l.curatetea operatorilor te!edactilografi. Ginkgo biloba este in mod CUrent eel mai free-vent prescris rnedicamem in Germania, unde peste 5 rnilioane de persoane n iau zilnic,

180

PLANUL GRUPEI SANGUINE B

Ginkgo Imbunatateste microcirculatia cerebrala, motiv pentru ca.re esse adesea prescris la vi\rsmiCI. in mod cureut este utilizat ca stimulator cerebral.

LECITINA. Lecitina, un stimulenr sanguin gasit in principal in soia, permite antigenelor suprafetei celulare sa se deplaseze mai usor ~i si1 protejeze mai bine sistemul imunitar. Cei eu grupa sanguina B ar trebui sa caute acest efect benefic in granulele de lecitina, nu in soia insasi, deoarece soia nu are efectul concentrat. Folosirea "cocktailului fluidizant membranar", pe care l-am ruentionat in dieta grupei sanguine B, este un obicei care merita sa fie dobandit, deoarece va pennite sa obtineti un stimulent excelent pentru sistemul dumneavuastra imunitar, lntr-un mod destul de placut.

Profilul stres/exercitiu la grupa sanguina B

RASPUNSUL PERSOANELOR CU GRUPA SANOUTNA B la stres reprezinta LID echilibru intre activitatea mentsla a grupei sanguine A.$i reactiile mai agresive din punct de vedere fizio ale grupei sanguine O. Cei en grupa sanguina B ternpereaza fiecare dintre aceste calitati ~i astfel raspund prin arrnonie ~i echilibru -

·valorificand cele rnai bune msusiri ale celorlalte grope sanguine.

Raspunsul grupei sanguine B la stres este 0 sofisticare evolutiva solicitata de un rnediu multidimensional. Fiintele umane avesu nevoie de rezistenta fizica pentru a cuceri noi reritorii sl, de asemenea, de pricepere $i rabdare pentru a le dezvolta. Amintiti-va os primii oameni eu grupa sanguine B erau reprezentati atat de nornazi, cat ~i de agrieultori.

Ca persoana eu grupa sanguine B, rezistati, in cea mai mare parte, foarte bine stresului, deoarece va adaprati mai usor in situatil nefamiliare, Sunteti mai putin combativ dedit cei cu gnrpa sanguina 0, dar rnai incarcat fizic decat cei eu grupa sanguina A.

Persoanele eu grupa sanguina B se simt bine ell exercitii care nu sunl nici prea intens aerobice, nici in totalitate destinate relaxarii menta le, Eehilibrulideal pentru multe persoane eu grupa sanguine B consra in activitati moderate, care implies alte persoane - cum at fi plimbarile in grup, excursiile cu bicicleta, artele rnartiele mai pulin agresive, tenisul ~i orele de aerobic. Nu va simtiti la fel de bine

DlETA DE TIP B

181

arunci cand sportuJ este extrem de competitiv - cum ar fi squashul, fotbalul sau baschetul.

Orarul eel rnai eficient de exercitii pentru gmpa sanguina B ar rrebui sa constea din 3 zile pe sapmmana de activitate fizica intensa si 2 zile pe sapHimlna de exercitii de relaxare,

EXERe¥rw

AER,<DBIG.i

T~I&

ARlfEJ¥1AJ~:'fIAI.lE afMNA'P'r10ArSl1ED&ZA PLIMBm

q~\sLJ&M:

[NOT

MAru;J

J0GGINO

GIMNASTICA DE lNTRSTINRR>E (A G,EEmAlTI CORPO&ALE,l

GOLF

TAl cm

FfATHA"'COGA

DUWA:'f1~A

45-60 roiri. ~'x1'e saptamana 45 ... 80 rmn: 3 x~'e saptamana JO-6(l rn:in. 3 X pe saptfunana 30-45 rliin. ''JIx pesapfarnana 30·00 nUn- '3 ·qe$A.ptamana 4 5~60 fum,· ,3:oc ne sifp.tamana 3'0-45 mm. S'~li~ sijptamana 30-60 min, x pe -saptamful3. 3045 min. 3x pe ~aptamana 30-45 min. 3 x~ saji'l't~llana

2. x pe S'ap1aman8 , ' 2. X pesaptamana , 12 J{ pesapta:mana

Ghidul eu exercitii pentru grupa sanguina B

PENTRU EXERCITIl FlZICE

Cele trei componente ale unui program in tens de exercitu sunt ~e~oada _de incalzire, perioada de exercitii aerobice si peri~ada de hlll~tire. Incalzireaeste foarte importanta pentru a preveni leziunile, deoarece aduce sangele la aivelul muschilor, pregatiadu-i pentru exercitiu, indiferent daca este yorba de plimbare, alergare, mers cu bicicleta sau practicarea unui sport. incalzirea irebuie sa includa nti~cari de intindere si flexibilizare, pentru a preveni rupturile 111usculare si tendinoase.

182

PLANUL GRUPEI SANGUINE B

Exercitiile pot fi irnpartite In doua tipuri de baza: exercitii izometrice, in care solicitarea este directionata spre muschii statici, ~i exercitii izotonice, cum ar fi gimnastica suedeza, alergarea sau inotul, care produc rezistenta musculara printr-o gama de miscari. Exercitiile izometrice pot fi folosite pentm a acorda anumiti muschi, care pOI fi apoi tntari\i prin exercitii izotonice active. Exercitiile izometrice pot fi efectuate prin impingerea sau tractiunea unui obiect imobil sau prin contractarea sau strangerea muschilor opusi.

Pentru a obtine beneficii cardiovasculare maxime din exercitiile aerobice, trebuie sa varidicati ritmul batailor cardiace la aproximativ 70% din ritmul cardiac maxim. 0 data ce acest ritm ridicat este obtinut in cursul exercitiului, continuati sa exersati pentru a-I mentine timp de 30 minute. Acest regim trebuie repetat eel putin de trei ori pe saptamana.

Pentru a va calcula ritmul cardiac maxim:

1. Sdideti-va varsta din 220.

2. lnmultiti diferenta cu 70% (0,70). Daca aveti peste 60 de ani sau sunteti intr-o forma fizica precara, inmultiti restul cu 60% (0,60).

3. inmul~iti rezultatul cu 50% (0~50). De exemplu, 0 femeie sacatoasa de 50 de ani, va scadea 50 din 220, pentru un ritm cardiac maxim de 170. inmu1~ind 170 cu 0,70 va obtine 119 batai pe minut, ceea ce reprezinta nivelul maxim pentru care trebuie sa se straduiasca. 'inmultind 170 cu 0,50 va obtine cifra cea mai scazuta din gama sa.

PENTRU EXERCITII DE RELAXARE

Tai chi ~i yoga sunt modalitatea perfects de echilibrare fala de activitatile mal intens fizice ale saptamanii.

Tai chi cbuan sau tai chi este un exercitiu care amplifica flexibilitatea miscarilor corpului. Gesturile lente, gratioase, elegante ale tai chi chuan se aseamana foarte putin cu loviturile puternice cu mana sau piciorui, ell blocarile si paradele originale pe care le reprezinta in China, tai chi cste practicat zilnic de grupuri c-are s~ aduna in piete publice penrru a executa miscarile 1a unison. Tai Chi

D1E1A DE. TIP B

183

poate fi 0 tehnica de relaxare foarte eficienta, desi necesita concenrrare ~i rabdare pentru a f stapanita,

Yoga combina rectirudinea interioara cu contrclul respiratiei ~j cu pozitii menite sa permita concentrarea complete tara distragere din partea lumii exterioare. Hatha yoga este cea mai obisnuita forma de yoga practicata in occident.

Daca invatati pozitiile de baza din yoga, va puteti crea rutina cea rnai potrivita stilului dumneavoastra de viata. Torusi, unii pacienti mi-au spus ca sunt preocupati de faptul ca adoptarea prscticilor yoga arputea intra in contradictie eu credintele lor religioase, Ei se tern ca practicarea yoga implica faptul ca ei au adoptat misticismul oriental. Eu le raspund: "Daea mancati mancare italieneasca, deveniti prin italieni?" Meditatia ~i yoga sunt ceca ce faceti din ele. Vizualizati ~i meditati asupra acelor subiecte care sunt relevante pentru durnneavoastra, Pozitiile sunt neutre, ele sunt doar miscari atemporale ~i verificate.

TEHNICI SIMPLE DE RELAXARE YOGA

Yoga Incepe ~i se termrna eu relaxare. Ne contractam muschii tot rimpul, dar rareori ne gandim sa facem opusul - sa ne relax fun. Ne putem simti mai bine si mai sanatosi daca eliberarn regulat tensiunile restante in muschi in urma stresurilor ~i incercarilor vietii.

Cea mai buna pozitie pentru relaxare este cea culcat pe spate.

Aranjati-va bratele ~i picioarele astfel lncat sa va simtiti perfect confortabil la nivelul coapselor, umerilor ~i spatelui, Telul de a obtine relax area profunda se realizeaza lassndu-va corpul si mintea sa atinga calmul alinator, "in acelasi fel in care apa dintr-un vas care a fost agitat se linisteste ~i devine imobila,

lncepeti eu respiratia de tip abdominal. Cand bebelusul respira, abdomenul sau se misca, nu toracele. Totusi, multi diutre aoi ajung sa adopte in mod inconstient obiceiul nenatural ~i ineficient de respiratie toracica restransa. Unul dintre scopurile yoga este de a va face constienti de adevaratul centro al respiratiei .. Observati-va tipul de respiratie, Respirati rapid, superficial ~i neregulat sau aveti tendiuta sa va. tineti respiratia? Lasati-va respiratia sa revina La flfescprQfunda, adanca, regulate $1 fara constrangere. Incercaii sa va izolati doar muschii respiratori inferiori; incercati sa respirati tara sa va

]84

PLANUL GRUI'I:I SANG\JINE B

miscati toracele, Exercitiile de respiratie sum intotdeauna efectuate usor si fara aiel 0 constrangere, Puneti-va 0 mana pe ombilic ~i simtiti-va miscarile respiratorii. Relaxati-va umerii,

Ineepeti exercitiul prin expiratii complete. Cand inspirati, faceri-o ca si cand 0 greutate mare, cum ar fi 0 carte voluminoasa, se ana pe ombilic ~i, inspirand, incercati sa ridicati aceasta greutate imagmara palla la tavan,

Apoi, cand expirati, lasati pur si simplu aceasta greutate imaginara sa va preseze abdomenul, ajutandu-va sa expirati. Expirati mai mult aer decat ln mod normal, ca $i cum ati incerca sa va "stoareeti« mai mult aer din pHimiini. Aceasta va actiona ca 0 intindere yoga pentru diafragma ~i, ulterior, va ajuta la eliberarea tensiunii din acest muschi. Puneti-va muschii abdominali in actiune, pentru a ajuta. Cand inspirati, directionati-va rasuflarea atat de profund ca ~i cand ridicati 0 greutate imaginara spre tavan. Ineerea\i sa coordonati ~i sa izolati complet respiratia abdcminala, fara nici 0 miscare toracica sau costala.

N oUi finala:

Chestiunea personalitatii

PRIMII OAMENI CU GRUPA SANGUIN.A B, confruntati ell noi teritorii, condirii climatice nefamiliare ~i eli arnestecul raselor, au fost nevoiti sa fie flexibili ~i creatori, pentru a supravietui. Cei cu grupa sanguine B aveau nevoie de 0 randuiala mai putin asezata ~ armonioasa dedit persoanele cu grupa A si, de asemenea, nu mai aveau nevoie de motivatia eomplexa a vanatorului, ce Ii caracteriza pe cei en grupa sanguine O.

Aceste caracteristici exista cniar in celulele celor eu grupa sanguina B. Din punct de vedere biologic, persoanele eu grupa sanguina B sunt rnai flexibile dedit cei cugrupa sanguina 0, A sau AB - mai putin vulnerabili 1a multe boli comune celorlalti. Persoana eu grupa sanguine B care are 0 viata armonioasa, care munceste, face exercitii si se hraneste Intr-un mod echilibrat, reprezinta esentll supravietuitorului,

Din multe puncte de vedcre, cei cu grupa sanguina B se bUCl1r~ de oea mai bune dintre lumile posibile, Ei au elementele aetivilii\ll mentale, mai agitate sensibil decat ale celor eu grupa sanguina A. ~I

D 1 f-. Til 0 f~ TIP B

185

reactiile preponderent fizice ~i agresive asemenea celor eu grupa sanguina O. Po ate ca cei eu grupa sanguina B se adapieaza mal usor la diferite tipuri de personalitate, deoareee ei sunt in general cuprinsi de armonie si astfel se simt mai putin inelinati la provocari si confruntari, Ei pot intelege punctele de vedere ale aitora, sunt empatici.

o sratistica demna de retinut: in timp ce sangele cu grupa sanguina B reprezinta doar 9% din popula tia Sta telor Unite, in jur de 30-40% dintre milionarii care au reusit prin forte proprii au grupa sanguina Bl

Chinezii, japonezii si multe alte societatii asiatice se compun dintr-un mare numar de indivizi ell grupa sanguina B. Medicina chinezeasca - veche, natural a si complexa - pune un deosebit accent pe echilibrarea starilor fiziologice si emotionale, Bucuria nestavilita (0 stare dezirabila pentru multi occidentali) este privita de medicii chinezi ca fiind periculoasa pentru echilibrul inimii, Echilibru ~i armonie - acesta este un tip de medicina foarte adecvat grupei sanguine B.

Populatiile traditionale evreiesti sunt in esenta cu grupa sanguina B, indiferent de localizarea lor geografica, Religia Ji cultura iudaica reprezinta amestecul de minte, suflet ~i materie. In traditia evreiasca, inteligenta, pacea si spiritualitatea se regasesc alaturi de un fizic robust ~i de 0 dispouibilitate pentru lupta, Pentru multi oameni, aeeasta pare 0 contradictie. Este Yorba In realitate de energiile armonioase ale grupei sanguine B in actiune.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful