1.

UVOD
Naziv kontejner potječe od engleske riječi "container" (contain - sadržavati),a znači sve ono što u sebi može sadržavati nešto drugo. Kontejner je manipulacijska prijevozna oprema,najčešće u obliku zatvorene posude, koja služi za formiranje krupnih manipulativnih jedinica tereta u cilju racionalizacije manipulacijskih i skladišnih operacija. Kontejnerizacija znači aktivnost implementacije i korištenja različitih vrsta i oblika spremnika u procesu uklanjanja ili bilo koje kretanje materijalnih dobara. Kontejnerizacija je najvažnije vrste integriranog prijevoza,koji igraju važnu ulogu kontejnera, prijevoz i prekrcaj sredstava i njihovu dosljednost. Razvoj kontejnerskog prometa je zbog prijelaza iz uobičajenog načina rada u mehanizirani i automatizirani off-loading operacija u svakoj fazi prometa. Osvrt na jednostavan i brz odvajanje tereta iz prometa imovine imao neizmjeran utjecaj na dizajn i razvoj kontejnerizacija. Korištenje kontejnera je moguće brzo odvajanje od kretanja teretnom prostoru s prijevoznih sredstava koji mogu biti u isto vrijeme veće količine tereta prevozi. Kontejneri su obično raspolažu prethodno zapakirane robe, tereta, svih vrsta oblika i svojstava (kartonske kutije, bala, torbe, bačve, košare, palete i sl.). 1.1. Razvoj konerjnera Prvi kontejneri i kontejnerizacija,postoji mnogo različitih mišljenja. Van den Berg u svom djelu "kontejnerizaciju" označava prvog korištenja riječi kontejner je već u 1911,ali čak i ranije, u 1898, Rusija je ravnao s prva prijevoza pomoću "odvojiv vagon", koja je sastavljena od dvije polovice redovnih dvije osovine zatvorena kola. Ova ideja je nestao za vrijeme u potrazi za boljim načinima rukovanja. Problem je dizanje teških tereta jedinica. U 1918 on je napravio transportne kontejner opterećenja 3,25 t, što je već bio u mogućnosti da pretovar lift. U 1931 i 1932, kontejnerizacija ima jake korijene u SSSR. Spomenuti treba univerzalnih usluga s kontejnerima izmeĎu Moskve i Rostovom. Prvi redovite usluge u Sjedinjenim Američkim Državama datiraju iz 1917. Nekoliko godina kasnije pojavljuju kao prijevoz kontejnera u zapadnu Europu. U 1931, Europa je stvorila MeĎunarodni ured za kontejnerizacijo, čiji je glavni zadatak bio je da se standardizirati kontejnera. U većini zapadnoeuropskih zemalja ostvarili dionica kontejner malim spremnicima. Izuzeci su bili Norveške, Engleske i Italije. Veliki spremnici moraju manipulirati korištenje moćnih, skupih strojeva i skladišnim prostorima. Stoga, slijedi da je fokus na željeznički prijevoz kontejnera manjih dimenzija. Tako u Europi, 60 posto svih kontejnera u optjecaju pripadao željeznicom. 1

Od željezničkog, nova tehnologija kontejnera proširila se koristiti na cesti. Godine 1955, spremnici već se koriste u svim europskim zemljama osim Grčke i Finske. Kontejner parkovi intenzivno se razvijaju. U većini slučajeva, to je malo spor i zastarjeli kontejnera od 1.000 do 5000 kg bruto. Sve veći broj malih kontejnera opterećenja je nastavio čak do 1965. Odavde počinje intenzivno razvijati sustav velikog kapaciteta spremnika i početi govoriti o tzv. druga faza razvoja kontejnerizacija.

Slika 1. Vrijeme-konzumirajući tereta u lukama (lučki radnik - radnik u luci) Razvoj kontejnerskog transporta velikih tonaža preuzeo vodeću ulogu Sjedinjenih Američkih Država zbog svog geografskog položaja i jarke inozemstvu tereta. Drugoj fazi kontejnerizacija započeo u 1955 kada je Malcolm McLean je razmišljao o tehnologiji koja će omogućiti manipulaciju teretom samo dva puta, odnosno na njegovo porijeklo i na sudoper, jedini put tereta ne treba transshipped. RoĎen je ideja o standardnom transporta i skladištenja, koji bi omogućio transport svojih vlastitih, ali ne i tereta. On je kupio malu tankersko tvrtka Sea-Land, brod je obraĎena tako da su pogodne za transport kamion prikolica. Tako je godine 1965 postao orijentir godine u razvoju kontejnerizacija. U to vrijeme, rekao je američka tvrtka najavila otvaranje plovila transatlantske kontejner. Njen prvi izlet bio je iz Nevvark u Puerto Rico. Ostali vlasnici imaju ovaj dogaĎaj poduzeti mjere kako bi se ubrzava stvaranje i prodaju novih brodova specijalne namjene. Luke su počeli graditi kontejnerskih terminala. Pravi razvoj takoĎer je započeo nakon 1966, kada je bilo pet američkih kontejner brodarske tvrtke koje nude usluge kontejner. Već u 1967 bilo je 38 kontejner linija, povezujući 100 luke. Dvije godine kasnije, broj linija povećao se na 88, broj povezanih luka na 200.

2

• kvalitativno i kvantitativno poboljšanje tehničkih. 3 . Singapur i Šangaj. Marseille. cesta. Tu je sve zapadne koridora. Daleko od svih stajati trubiti Kong. posebno na osnovi od 150 milijuna tona prometa. organizacijskih i ekonomskih posljedica provedbe transportnih usluga. Unatoč padu na tržištu brodskog prostora. s lukama Genova.Samo svestranost kontejnera u svim granama prometa predstavlja vozača kontejnerizacija. Isključujući Sjeverni koridor. • optimalni učinci prometne infrastrukture i suprastrukture. koncentracija kontejnerskog prometa usmjerena na Pacifik. Danas. U skladu s razvojem kontejnerizacija brodarskih takoĎer je razvoj na području zemlje u cestovni i željeznički prijevoz. plovnih putova i luka novu tehnologiju. Godišnja prodajnog potencijala zapadne Europe je oko 600 milijuna tona.Povećanje korištenje sadržaja kontejnera za potrebe koordinacije izmeĎu različitih grana prometa i standardizacije dimenzija i oblika ambalaže. prolazi 60 posto svih kontejnerskog prometa preko 30 posto svjetskih kontejnerskih terminala. Barcelona Fosu i vrlo važno. Koncept kontejnera i kontejnerizacija Nakon pravilima MeĎunarodne organizacije za normizaciju (ISO). Livorno. brzo i racionalno rukovanje i transport. kontejnerski promet raste. posebno na temelju planiranih ulaganja u izgradnju željeznica. Mediteranski koridor. Ciljevi kontejnerizacija Primarna svrha kontejnerizacija je ispunjen samo ako utovar tereta kontejnerima od proizvoĎača i potrošača ispunjeni ciljevi: • kombinirati u veći komad tereta jedinica • sigurno. Carinske konvencije o kontejnerima (1975). Ekonomska komisija za Europu (CEE) i Carinsku konvenciju o meĎunarodnom prijevozu robe pod TIR režima predstavlja sljedeću definiciju kontejner: tehnoloških. sjeverno jadranskih luka i oko 70 milijuna tona. na zapadnoj obali SAD-a i Azije.

nakon paketiranju i paletiziranje uspostavljena u svim zemljama svijeta. prijevoz kontejnera. ali se tretira kao dio prijevoznog sredstva koja predstavlja prijevoz prostor i jedinstveno pravilo za sve grane prometa. Proces je kompatibilan s drugim transportne tehnologije. niti prijevozno sredstvo. • oni su dizajnirani tako da oni mogu brzo. prenosivi spremnici. posebno za prijenos ostalih prijevoznih sredstava. mobilne transportne opreme. s prostora posvećeno tereta. HUCKEPACK i bimodalna transportne tehnologije. • napravljen je od materijala otpornih i dovoljno jakih. Kontejnerizacija tehnologija je korištenje kontejnera u procesu rukovanja robom. s barem jednim vratima.: • da su potpuno ili djelomično zatvorene. • zapremina od najmanje jedan kubni metar. sigurno i lako rukovanje. Kontejnerizacija omogućuje stvaranje kontinuiranog transportnih lanac u skladu s "pragu". koja je. koji mora ispunjavati sljedeće uvjete. • da su otporni na atmosferske utjecaje. • dizajniran kako bi se olakšalo brzo prijevoz robe od strane jednog ili više prijevoznih sredstava. 4 . specijalno dizajnirane kontejnere i zahtjevan. • oni su opremljeni sa sustavima za brzo. FO-FO.Kontejneri su posebne naprave. itd. prijevoz kontejnera. osobito s palletising. sigurno i jednostavno isprazniti i puniti. Kontejner je pakiranje. RO-RO. bez pretovara. Kontejnera tereta predstavlja jednu jedinicu za skladištenje i veze u neprekinutom prijevoznom lancu od proizvoĎača do potrošača. • dizajniran za dugoročno ili za višekratnu upotrebu. LO-LO. To predstavlja mnoštvo meĎuorganizacijskog vezanih uz rad resurse i tehnologije za automatizirano rukovanje i prijevoz većih jedinica tereta od vlakana baze do potrošača.

vlažnosne promjene) • trajanje prijevoza (kvarljive robe).2. Vrste kontejnera prema namjeni: Po namjeni kontejnere djelimo na:  Univerzalni: • kontejneri za opću upotrebu. • kontejneri za prijevoz otrovnih. • težinu i zapremina tereta. • prijevozno sredstvo (kamion. drvo prijevoz. brod) • klimatskih uvjeta na cesti (velike promjene temperature. otvorenog jednostrana i nepotpuna bočne tijelo i odvojivi završava. zrakoplov. • tank kontejneri. eksplozivnih tvari i gabnih • kontejneri za vojne svrhe . • zatvorenoj ambalaži s ventiliranim • kontejner-platforma. • kontejner-platforma. • otvoreni kontejneri. • kontejneri za posebne namjene.  Namjenski: • kontejneri s toplinskom izolacijom. • kontejneri za prijevoz rasutih tereta • kontejneri.. otvorenog jednostrana i nepotpuna krila nadogradnju i čvrsto fiksna završava.. VRSTE KONTEJNERA Odabir pravog kontejner za odreĎenu vrstu tereta je vrlo važno očuvati karakteristike opterećenja. U izboru kontejner trebamo treba znati: • svojstva tereta koje želimo prevoziti. željeznica. 5 .

Pogodni su za ugradnju. strani i prednjoj strani. kao što su krov. Univerzalni kontejner Kontejner za opću upotrebu potpuno zatvorena i nepropusna za vodu i prašinu.) trajno su pričvršćena na strukturu koja nosi teret u dužini izmeĎu završava. Slika 2.Univerzalni kontejneri (slika 2. Spremnici za posebne namjene u okviru univerzalnih spremnika i imaju dizajnirana rješenja koja pomažu pojednostavniti utovara i istovara. univerzalni spremnici više od 75 posto svih kontejnera. čuvanje i transport raznih tereta. Kontejner platforme s otvorenim bočnim zidovima i potpunu nadogradnju (slika 3. Kontejner platforma 6 . koja zahtijeva skladištenje mehaničkih ili prirodne ventilacije. prijevoz. To je fiksni elementi. katu. U razvijenim zemljama.) su dizajnirani za prijevoz robe pakirane u tvornici ambalaže koji je dizajniran za opće potrošnje. Slika 3. Zatvoreni spremnici s ventilacijom su dizajnirani za teret. Na strani i na kraju zida obično jednom svaka vrata.

Kontejneri s toplinskom izolacijom 7 . Namjenski kontejner Spremnici s toplinskom izolacijom (slika 5. vrata.Namjenski kontejneri (slika 4. HlaĎenje ili grijanje ureĎaj može biti izvan ili unutar kontejnera.) su izolirani zidovi.sa tačno odreĎenim potrebama. ovisno o vrsti i složenosti tereta. kontejneri za prijevoz odreĎene materije.). kat i krov. pa borave unutar temperatura neovisno o sobnoj temperaturi. Slika 5. Slika 4. Nedavna posudu s računalom kontrolu i reguliranje temperature prema programu.

plastike.a prenosi oklopljenog statička i dinamička opterećenja tijekom rukovanja i transporta. aluminija i legura.. gume. Vrste kontejnera prema strukturnim značajkama Nakon dizajn značajke mogu se podijeliti na klasičnu. Postoje dvije vrste implementacija tih kontejnera. s drvenim ili metalnim sklopovima . Okvir štiti tank. sklopivi. 8 .. Oni takoĎer mogu biti drvo (posuda malih dimenzija). Oni mogu biti u obliku cisterne.Tank kontejneri (slika 6) se koristi za prijevoz robe u tekućem ili plinovitom obliku. Tank kontejner Vrste ambalaže prema vrsti materijala Primjena materijala za proizvodnju ambalaže je raznoliko. kontejneri za industrijske cijevi i ventila. U drugom obliku je samo za spremnik okvira i okvira krova dijelova u koje je instaliran i priključen spremnik ili spremnik. Slika 6. Najčešće metala. i kombinacije plastike.

ovisno o njihovoj duljini: o 20ft. • moraju biti nepropusni za atmosferske utjecaje. To su takozvani "pa-kontejnera".8 ..Podjela kontejnera prema njihovoj veličini Podijeljene po veličini kontejnera u tri skupine:  malim spremnicima (korisni zapremina od 1 do 3 m 3 . natrpati 10..8 t do 4 t) o 45ft i više .2 m. maksimalna dužina 6 m).x 8 ft x 8 m (maksimalna bruto težina od 30 tona. "B" sa zapreminom 1..... • mora biti opremljen sa sistemima za rukovanje i pričvršćivanje na vozila.x 8 ft x 8 m (maksimalna bruto mase 25 t) o 40ft.. (koristi se u SAD-u) ISO spremnici moraju ispunjavati sljedeće uvjete: • mora osigurati minimalne deformaciju cijele strukture u stalnom opterećenju osigurati kontejner. a koristi se uglavnom u brodarstvu i takoĎer se nazivaju i "trans kontejnera.. 9 .4 t) o 30ft.2 m 3 do 2 i "C" s zapreminom 2 m 3 do 3 m 3. koje su opremljene sa sustavom za manipulaciju (fiksnog programiranog ciklusa)..... natrpati 3. S obzirom na zapreminu prema standardima MeĎunarodne željezničke unije (UIC). težina kontejnera 1. Prevozi željeznicom posebnim vagonima koji imaju sustav za pričvršćivanje njih..x 8 m (širina) x 8 m (visina) (maksimalna bruto težina od 24 tona." Danas je većina kontejnera koja se koristi za podjelu na tri tipa prema ISO standardima. • treba omogućiti slaganje jedne na druge.2. dužina veća od 6 m)..  veliki kontejneri (veći od korisne zapremine 10 m3.000 kg. težina kontejnera od 2.  sekundarne spremnike (korisna zapremina od 3 m 3 do 10 m 3 .. Rijetko se koriste u cestovnom prometu.000 kg) se koriste u domaćem i meĎunarodnom željezničkom transportu. • moraju biti otporni na udarce za vrijeme prijevoza. dalje podijeljeni u tri kategorije: "A" s zapreminom 1 m 3 do 1.

10 m (dužina) x 2. TEU je zapremina prostora za pohranu u standardnim kontejner dimenzija: • 2Om (dužina) x 8 m (širina) x 8 m (visina) ili • 6. čime opterećenje slobodnog pada ili pod pritiska) • kontejneri . IATA standardni kontejner je odredba usvojena na Konferenciji na tržištu zračnog tereta u Puerto Rico u 1967 i revidirala u 1971.44 m (širina) x 2. grijanje i hlaĎenje) • tank kontejnera (za prijevoz tekućina i plinova) • kontejneri za prijevoz rasutih tereta (kontejnere za rasuti teret.Platforma ( stan kontejneri) • kontejneri za posebne namjene (kontejneri transporta životinja i sklopive spremnike). Najčešće koristi kontejnere. sljedeća tabela. može se podijeliti u šest skupina: • kontejneri za prijevoz generalnog tereta • temperature spremnika (izolacija.Zapremina kontejnera mjeri se u T -wenty noga E quivalent U gnjide "ili TEU-a (TEU povremeno). 2 TEU-a je jednaka FEU ("Četrdeset i noga ekvivalent jedinica"). Podjela kontejnera dostave Sve kontejnere koje se koriste u pomorskom prometu. 10 . Kontejneri za zračni prijevoz U zračnom prijevozu kontejnerima koristi posebne oblika i veličina.59 m (visina) ili o 39 m3.

TABELA : IATA standardni kontejnera 11 .

Kontejneri za prijevoz tereta zračnim putem su izraĎene od laganih materijala i njihova struktura je prilagoĎena zrakoplova trupa. na taj način omogućiti najbolje korištenje zračnog prostora tereta. 12 .

13 .

14 .

15 .

Na internetu možete naći mali program za pretvaranje oznake kontejnera iz jednog u drugi način označavanja. • veličina spremnika. Zajedničke kodiranje ključ za označavanje ambalaže od sljedećih elemenata: • oznaku vlasnika • serijski broj kontejnera • kontrolni broj. Primjer horizontalnog označavanja 16 . dva načina označavanja pojaviti veličine i vrste kontejnera:  stariji način označavanja u skladu s DIN ISO 6346 u 1985 (još uvijek u upotrebi).  nova metoda označavanja u skladu s DIN EN ISO 6346 u 1996. Slika 7. OBILJEŽAVANJE KONTEJNERA Sudionici u transportnoj industriji ravnomjerno označeni kontejneri u skladu s propisima ISO organizacije. • pozivni broj vlasnika (ne zahtijeva DIN EN ISO 6346 od 1996). ISO organizacija propisala jedinstveni sustav označavanja kontejnera koji su prihvaćeni od strane svih glavnih svjetskih proizvoĎača spremnika. U praksi.3. • naznaku o vrsti spremnika.

Taj broj je dobiven obračun se obavlja pomoću posebnih ploča za transformaciju kontejner).Slika 8. Primjer verdikalnog označavanja Slika 9.kod oznaka vlasnika (koji sadrži četiri slova i mora se razlikovati od oznake ostalih prijevoznih sredstava. U slučaju da kratki broj na prednjoj mjesta dodavanje). preporučuje se koristiti slovo "U" na četvrtom mjestu.kontrolni broj (kontrolni broj daje informacije o vlasniku provjere kod oznake i serijski brojevi oznake. 307007 .). 9 . Označavanje SUDU . 17 . kod U tu svrhu.serijski broj (šifra sadrži šest znamenaka nulu.

integracija više oblika transporta. tegljače. kontejner platforma. radionica za održavanje kontejnera. koje su povezane sa funkcionalnim sadržaj terminala. istovar i pretovar izmeĎu različitih načina prijevoza. paleta. Infrastruktura terminala:      odlaganje kontejnera. poslovna zgrada s objektima za pružanje usluga. dizalice. lokomotiva za manevriranje. ceste. Oni se sastoje od infrastrukturnih objekata. dizajn optimalnih transportnih jedinica. manipulacija i instrumenata. koja prikuplja i privremeno skladištenje kontejnera. Kontejnerski terminali Kontejnerski terminali predstavljaju početne i krajnje točke na odreĎenom prometnom pravcu u odreĎenom gravitacijskog područja. Igraju važnu ulogu kontejnerskog terminala. 4. Terminali imaju funkciju:     racionalizacija transporta. cestovni i RO-RO polu.1. 18 . sva druga sredstva cestovnog. RAD S KONTEJNERIMA Rad s kontejnera je aktivnost koja se sastoji od manipulacije kontejnera utovar. otvorenih i zatvorenih skladišnih prostora. staze. prijenosna računala. željezničkog i transport vode u terminalu. TakoĎer mora osigurati posredničkih usluga organizacije. staze liftova.4. Terminal treba biti više pratećih sadržaja. U svojoj zbirci tijeku operacije za daljnje uklanjanje kontejnera. dio aerodroma za manevriranje za strojeve. Suprastrukture terminal:      dizalice. primanje i otpreme tereta.

Generacija 1985 (4500 TEU kapacitet. Rad s ambalaže može se organizirati na dva načina: • pretovar kontejnera izravno od jednog načina da se drugo prijevozno sredstvo kroz priobalno. viljuškara). Frakcija funkcionalnosti lučkog sustava je repozitorij za različite vrste tereta. U sistemu kontejnerizacija. Važno je planirati potrebne kretanje off-loading strojeva (dizalica obalna luka. brzina 28Nm / h) 6.000 TEU-a ili više brodovi više od 10.kontejnerskog broda.000 TEU-a. pretovar. godine (do 4. osobito željezničkih pruga i cesta u istoj ravnini. Prvi kontejnerski brod "Getaway grad" izgraĎen je u 1957 i imao je konvencionalni brod dizalicu. pokretni laptop.000 TEU-a ( Emma Maersk 11. Kontejnerski brodovi i podijeljeni u četiri skupine: Cijeli kontejnerski brodovi od pet generacija : 1. kopnu ili na moru lift. sve se odnose na prijevoz ogranak prijevoznom lancu od proizvoĎača do potrošača.000 TEU kapaciteta. Godine 1965.kontejnerski pretovar mostova). brzine 22-nm / h) 3. tako da sredstva za rad u ovom kontekstu u pogledu tehničkih karakteristika pojedinih grana prometa znatno razlikuju. Upravljanje prometom u kontejnerski terminal je složen jer je potrebno izbjeći odreĎene smjera kretanja sekanju vozila. Generacija 1970 (1500 TEU kapaciteta. Generacija 1968 (700 TEU kapacitet. Generacija 1973 (3000 TEU kapacitet. brzina 18 .Kopneni terminali nalaze se u velikim prijevozu roba. proizvodnih kapaciteta od 5. snažna prisutnost danas) 5.20Nm / h) 2. mostovi. uglavnom su male do srednje veličine i imaju ulogu i izradu uklanjanje velikih terminala kontejnerskih luka. 14 djelatnika) 19 . brzine do 28Nm / h. Duljina i broj pjesama ili prijevoz pojasevi za cestovni prijevoz usko su vezane uz broj stupova i pristaništa dužine. Sea-Land-u graditi prvi lift za kontejnere i godinu dana kasnije došao prvi pravi kontejnerski brod bez lift. • kontejneri su privremeno pohranjuje i potom učitati (u odlagalištima otpada koristi kontejnerska dizalica . Glavni predstavnik radne snage u sustavu kontejnerizacija dostave . kontejnera ili vozila u RO-RO transport i skladištenje objekata i drugih pratećih sadržaja. brzina 30nm / h) 4. generacija krajem 80.

se odlikuju vodoravnim utovar i istovar Lift na . a odlikuju se vertikalno ili način postupanja s kontejnerima u barže.500 TEU). Ovi brodovi dijele se na: • Trepavica klasična broda .RoII on . a zatim brod za prijevoz teglenica. dok stanice za njihov transport. • BACAT broda ("teglenice Strano Katamaran" ili "Self-katamaran") zajednica 10 teglenice. kontejnerski brodovi posebno) u osnovi su izgraĎeni za prijevoz generalnog tereta. i potom distribuira na lijevo ili desno na stazu. rukovanje i pričvršćivanje kontejnera. • djelomično kontejner (polu kontejnerski brod.plivanje). kapaciteta 14Ot ili tri Lash teglenice. Rukovanje tereta prolazi kroz vrata u sredini broda. • Classic trgovačkih brodova . 375t kapaciteta. oni se odlikuju vertikalnim utovar i istovar kontejnera kroz luku ili brodske strojeve. pokupiti . kapaciteta 85Ot ili 1800 TEU na tri palube.pad). pon 375t kapaciteta.500 TEU tereta na šest paluba.RoII off brodovi (RO-RO brodova dopeljati .Podignite broda (LO-LO brod.daleko) . Float on .000 do 2. • SEA-TRAIN brodova . isključivo namijenjen za prijevoz kontejnera (stanični tip).off plovak (FO-FO brodova doplavati . ali s opremom i neke od njihovih kapaciteta za prijevoz kontejnera) • fleksibilna kontejnerski brodovi (konvertibilna kontejnerski brodovi) oni mogu biti prilagoĎeni za prijevoz kontejnera.malu kontejnerskog broda od 1. Kontejneri se na prvi teglenice. ih Klasificirati u podskupine: • kontejner (Feeder brod . Ukrcali teglenice traje 15 minuta • SEE BEE (more Bee) odbora i 38 teglenica. odnosno 1. karton i 77 teglenica. jer oni nemaju sredstva za instalaciju. 20 . ovi brodovi imaju tri palube na tračnice. kontejnera ili tereta kontejner se kao klasični.

razvijen za najveći teretni brodovi. 21 . koja podiže i spušta čeličnog užeta s njom visi rasipač prilogu kontejnera. Super Post Panamax dizalica lift obalnom najnovije generacije. U literaturi se može opisati kao luka dizalica. Dužina ruke je do 62 m (širine 18 do 22 TEU-a). "Brod na obalu dizalica. transport tereta iz broda do obale i obratno. Podign kapacitet je 50 tona. su poduzete od strane obalne liftom . Dohvat ruke dizati 35 m (širine 13 TEU-a). Doseg ruka lift je prilagoĎen maksimalnu širinu od ovih plovila je 32.dizajniran za istovar od najvećih kontejnerskih brodova. Podignite kapacitet je 60 tona i 70 tona kontejner pokreta iz sredine broda na obalu.  super Post Panamax dizalice . Podignite se sastoji od okvira podrške. ruke podignite i mačka s Command kabine.namijenjena za istovar feeder (montaža) za kontejnerske brodove  panamax dizalice .razvijen za veće brodove. Sastavni dio vitla mačka." Poseban oblik kontejnera dizala s obalnim dizanja kontejnera prekrca kroz poseban ureĎaj zvan rasipač. U isto vrijeme takoĎer se može prenijeti dva 20 ft kontejn Propusna moć se kreće 35 .4. koji plove kroz Panamski kanal. Obalne kontejnerske dizalice od uvlakač namijenjen za slijetanje malih brodova kontejnera od manjeg do većeg luka. Dohvat ruke dizati 30 m (širine 10 TEU-a). Lift diže do 45 tona tereta.40 TEU / h. To podiže ruku na duljinu 48 m (širine 17 TEU-a). kontejnerska dizalica". Spreder dužina podesiva okvir s četiri spikes u svakom kutu za montažu spremnika. Propusna moć 40 do 50 TEU / h. To je sve vrste kontejnera prekrca za ukupne težine 45 tona. Propusna moć je 30 TEU / h. Osnovna djelatnost u velikim terminala.3 m. Dizalice djelimo u četri kategorije :  uuvlakač dizalo . Operator je montirana u kabini na ruku dizala i kreće zajedno s mačka.2. kontejnerska dizalica luka kozičasti ". Post Panamax dizalice su razvijeni za rukovanje brodova koji nisu vezani Panamskog kanala.dizajniran za iskrcaj manjih kontejnerske brodove  post Panamax dizalice . Dizalice ili kranovi Dizala su svi objekti koji služe za rukovanje u vertikalnom smjeru. RuKa lift kreće mačka. Obalne kontejnerske dizalice za Panamax namijenjen slijetanja brodova.

 H je pojedinac rukovanje. podlaktica. U prvom razdoblju služi za prijevoz kontejnera s broda na obalu. Prednosti kontejnerizacija:  smanjenje troškova za pakiranje robe (Manje uporabi ambalaže. kraĎe i oštećenja. njih isprazni potrošača.). (Cargo je bolje zaštićeni od gubitka. (Kontejneri mogu početi da se ispune već u proizvodnji. što je rezultiralo u manje zadržavanje vozila u utovara popisima mjesta. Ima taj način. lift sa dvije ruke. (Korištenje automatskog znači da je moguće ubrzati rukovanja robom. 22 .  manje potrebne radne snage  veću sigurnost tereta. Troškovi pakiranja može biti do 80% niže. Tijekom instalacije kontejnera za prijevoz vozila prenosi na sljedeću kontejner od broda do obale.  puno korištenje standardnih prijevoznih sredstava. (Nekontejnerizirano roba mora biti transshipped nekoliko puta.)  niži troškovi skladištenja. povećanje produktivnosti rada. gdje je kontejner je odgoĎeno za drugu. tako da ne zahtijeva nikakve posebne skladištenje i odlaganje).). čak i nakon desetaka puta od proizvoĎača do potrošača. jer nema potrebe za pojedinačno pakiranje i označavanje. uz sudjelovanje četiri do šest radnika nekoliko sati. Kontejneri su manje osjetljivi na vremenske promjene. Donja granica služi instaliranje kontejner na cesti ili željezničkom prijevozu znači. (Prijevozna sredstva predviĎena za nošenje standardnih kontejnera i neovisni robe nošene).Posebne izvedbe lifta off Super Post Panamax Dupli koplje .  kraći prekrcaj (Dvadeset tona kontejner prekrcaj uzima dva radnika u suradnji s više od 10 minuta na konvencionalne rukovanje 20 tona tereta može se.).).  veće iskorištenje prijevoznih sredstava.

• optimizacije procesa u terminalu. Oštećenje tereta Cargo mogao biti oštećen zbog nepravilnog odlaganja spremnika ili kontejnerski brodovi zbog nesreće u ekstremnim vremenskim uvjetima na moru. Takav postupak ne utječe značajno produžiti proces kontejnerskog terminala i može se obaviti prilikom ureĎivanja dokumenata na recepciji. koristeći poseban rendgenski strojevi. Zahtjevi za povećane mjere sigurnosti će se odraziti na razvoj novih metoda za inspekciju kontejnera. dok postoji svibanj biti i do rollover fondova. TakoĎer. Brod se nasukao radi ili čak i oboriti. teško u potpunosti ispuniti zapremina spremnika. • smanjuje vrijeme čekanja u lukama. • prijevoz praznih kontejnera. povratak prazne kontejnere pokriven trošak poslovi meĎuovisnosti pojedinih članaka u prijevoznom lancu. kontejnera i spremnika pada u more. Izazovi za budućnost Izazovi na području kontejnerizacija ima dosta toga uključuju: • osigurati visoku razinu sigurnosti (od terorističkih napada nezakonite robe istovarene. Pri ulasku u prijevozno sredstvo po kontejnerskom terminalu u Rotterdamu na njegov sadržaj u više od tri minute. Jedan od njih je gledanje sadržaja kontejnera pomoću X-zraka. To je vrlo važno uzimajući u obzir preporuke za odabir prikladne vrste tereta.Nedostataka kontejnerizacija:           visokim početnim kapitalom. kontejneri mogu biti prilika za krijumčarima nedopuštenih roba. dobro dizajnirane i organizirane intermodalnog sustava prijevoza informacija. Zaštita od terminala Nedavno. • smanjenje tara težina posude u isto opterećenja i čvrstoće. dobro obrazovani. • pitanje lučkih postrojenja. učinkovitijih pretovar resursa i objekata. Kontejner bomba mogla imati izazvao ogromnu štetu onima koji su uključeni u prijevoznom lancu. visoki stupanj specijalizacije. kontejnera i za pravilan utovar tereta u kontejnerima. 23 . standardizacije i automatizaciju. sva sredstva i sve postupke. iskustvo i znanje osoblja. savršena koordinacija svih sudionika. sprječavanje nesreća na moru). • razvoj novih. vlastite težine kontejnera je prilično velik. glavna prijetnja terminala i kontejnerskog broda širenje terorizma.

Razvoj kontejnerske proizvodnje počinje još u ranim godinama ovog stoljeća i veoma napreduje.a sve je osmišljeno uz najveće moguće uštede.skladištenje i pretovari.Kroz obradu maturskog rada sam spoznao kontejnerski način prevoza roba. terminala za dopremu i otpremu kontenera igra veoma veliku ulogu jer se konstantno zna mjesto gdje se nalazi svaki kontejner i u svakon trenutku koliko ima i imli robe u njemu. 24 . Razvoj tehnologije će zasigurno usavršiti razvoj transporta roba kontejnerima.5. ZAKLJUČAK U današnje vrjeme transport kontejnerima se vrši i usavršava na što većem nivou radi poboljšanja brzine i uštede u transpostu.te automatizovanje postrojenja tj.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful