APLICATIA 1.

Alege un exemplu de situaţie recentă în care ai fost nevoit să foloseşti persuasiunea. Descrie contextul in care s-a produs si situatia concreta. Care dintre legi au fost folosite de tine ? Care crezi că te-ar fi ajutat să obţii un rezultat mai bun?Discuta subiectul cu colegii de grupa. Noteaza ideile colegilor. Analizeaza in lucrare cum iti poti imbunatati eficienta in comunicare utilizand legile persuasiunii. Identifica avantajele si dezavantajele solutiilor propuse , precum si implicatiile acestora pentru tine si ceilalti. Redacteaza un plan de dezvoltare personal, pentru urmatoarele 6 luni, cu actiunile pe care doresti sa le intreprinzi astfel incat sa-ti imbunatatesti eficienta in comunicare utilizand legile persuasiunii.

APLICATIA 2. Discursul public
Analizati in grup elementele de mai jos si stabiliti ce este recomandat sa faci in cursul unei prezentari şi ce este de evitat? • Privire în pământ, in tavan sau piezişă, • Întrebari clare şi la obiect, • Citirea materialului • Umor, analogie, • Vocabular bogat, variat, pitoresc. • Observarea schimbului de replici între participanti, • Alocarea timpului suficient pentru întrebari • Respectarea firului roşu al discursului, • Respectarea publicului şi demonstrarea acestui fapt, • A face pe omul de gaşcă • Gesturi de încrucişare a braţelor şi a picioarelor, • Gesturi ample • Ticuri • Simpatia manifestă • Entuziasm, pasiune, • Folosirea mai multor tipuri de materiale auxiliare • Dependenţa de un aparat pt prezentare • Divagaţii • Timp insuficient si respingerea întrebărilor publicului • Clişee verbale • Univocitate • Furie, supărare • Mai multe întrebari grupate in una singură • Empatia • Gesturi fireşti • Picioarele şi braţele uşor departate • Expunere liberă (controlul sitiaţiilor şi al intervenţiilor). Ascultati discursul unui om politic la TV şi notaţi cuvintele cheie pe care le foloseste impreuna cu colegii de grupa.Discuta cu colegii de grupa aceste aspecte. Redacteaza un referat in care sa prezinti discursul si sa il analizezi pe baza a cel putin 2 concepte din fisele teoretice.Cum si-ar putea imbunatati eficienta discursului persoana 1

Analizeaza in lucrare cum iti poti imbunatati eficienta in comunicare .. pentru urmatoarele 6 luni. Acţiunea de convingere prin comunicare Fixaţi-va un obiectiv (misiune) intr-un context in care aveţi nevoie si de alte persoane pentru indeplinirea lui. pentru urmatoarele 6 luni. 2 . Noteaza ideile colegilor. Redacteaza un plan de dezvoltare personal. APLICATIA 4. Redacteaza un plan de dezvoltare personal. Redacteaza un plan de dezvoltare personal. Discutati aceste aspecte cu colegii de grupa Noteaza ideile colegilor. precum si implicatiile acestora pentru tine si ceilalti. faceti-o si voi si asa mai departe). Analizeaza in lucrare cum iti poti imbunatati eficienta in comunicare . Identifica avantajele si dezavantajele solutiilor propuse . Incercati sa-I raspundeti si sa-l convingeti de ceva utilizand modalitatea sa (daca foloseste termeni vizuali. Identifica avantajele si dezavantajele solutiilor propuse . Ce ai invatat din acest exercitiu? Ce vei utiliza in continuare? APLICATIA 3. Notaţi efectele comunicării. cu actiunile pe care doresti sa le intreprinzi astfel incat sa-ti imbunatatesti eficienta in comunicare. Identifica avantajele si dezavantajele solutiilor propuse . APLICATIA 5 Ascultati-va interlocutorul pentru a intelege ce modalitate de perceptie adopta. daca a fost implinit. Notati apoi care a fost obiectivul dv. nonverbal si paraverbal) . prin ce anume ati polarizat atentia celorlalti si câte persoane v-au urmat. Noteaza ideile colegilor. precum si implicatiile acestora pentru auditoriu. aveti la dispoziţie 10 minute pentru a-i determina pe ceilalţi sa actioneze conform planului dv. precum si implicatiile acestora pentru tine si ceilalti. Ce crezi că te-ar fi ajutat să obţii un rezultat mai bun? Discuta subiectul cu colegii de grupa. in situatia concreta de comunicare. Discutati aceste aspecte cu colegii de grupa. Incercati apoi sa schimbati deliberat modalitatea si observati ce se intampla. cu actiunile pe care doresti sa le intreprinzi astfel incat sa-ti imbunatatesti eficienta in comunicare.analizata. Reflectati inainte de actiune la persoanele carora va adresati si cautati cele mai potrivite argumente. pentru urmatoarele 6 luni. Identifica avantajele si dezavantajele solutiilor propuse . cu actiunile pe care doresti sa le intreprinzi astfel incat sa-ti imbunatatesti eficienta in comunicare utilizand legile persuasiunii. Observaţi-va atunci când comunicaţi şi încercaţi să echilibraţi cele trei nivele de comunicare (verbal. precum si implicatiile acestora pentru tine si ceilalti. Apoi. Analizeaza in lucrare cum iti poti imbunatati eficienta in comunicare .

si-a spus ca trebuie sa faca ceva si s-a hotarât sa discute cu Mihai despre programul lor de lucru la banca. 2. respectiv dacă este asertiv (denotă o atitudine pozitivă). Andrei a fost întotdeauna alaturi de el. copilul a cazut si a început sa plânga. Un client doreşte să plătească factura vineri.l ridice si a încercat sa-l linisteasca si sa-l mângâie. Ce ai facut bine ? Ce crezi că te-ar fi ajutat să obţii un rezultat mai bun? Analizeaza in lucrare cum iti poti imbunatati eficienta in organizarea sesiunilor de brainstorming. Un grup de colegi stabilesc data următoarei şedinţe.00. Identifica avantajele si dezavantajele solutiilor propuse . Aplicaţia 8. precum si implicatiile acestora pentru tine si ceilalti. Redacteaza un plan de dezvoltare personal. la ora 13.l îndeparteze si sufleteste. 1. într-o duminica însa. – Studiu de caz . care începe la ora 8 si se sfârseste aproape zilnic la ora 20.Aplicaţia 6. Discutati aceste aspecte cu colegii de grupa. însă programul de lucru cu clienţii s-a încheiat la ora 12. Acesta din urma este tipul de persoana pentru care munca trece întotdeauna pe primul plan al preocuparilor. Descrieti mai multe variante de obiecte ale negocierii dintre Andrei si Mihai. Citiţi relatările de mai jos şi consemnaţi tipul răspunsului indicat în fiecare caz. Ce ai invatat din aceasta analiza? Ce vei utiliza in viitor? Aplicaţia 7. ce rezultate ai obtinut. copilul însa l-a respins si a alergat la mama sa. pe care si-a petrecut-o cu sotia si pustiul de cinci ani în împrejurimile orasului.30. Dumneavoastră îi spuneţi: ”Dacă doreaţi să plătiţi astăzi. agresiv sau supus. el a imprimat un program de lucru infernal. Dumneavoastră ţineţi foarte mult să luaţi parte la acea şedinţă. Noteaza ideile colegilor. Identifica avantajele si dezavantajele solutiilor propuse . cu actiunile pe care doresti sa le intreprinzi astfel incat sa-ti imbunatatesti eficienta. In lucrare descrie problema si sesiunea de brainstorming organizata. Discuta cu colegii de grupa cum ai procedat. dar vă este imposibil să participaţi la data care a fost acceptată de toţi ceilalţi. 1. Noteaza ideile colegilor. Andrei s-a grabit sa. Andrei este director adjunct de departament la o banca comerciala si formeaza o echipa foarte sudata cu seful sau Mihai. Alegeti varianta care pare cea mai pertinenta. 2. Analizeaza in lucrare cum iti poti imbunatati eficienta in comunicare . cred că va trebui să mă conformez”. pentru urmatoarele 6 luni. Dumneavoastră spuneţi: “Ei bine. Identifica o problema care te framanta. precum si implicatiile acestora pentru tine si ceilalti. Aceasta întâmplare l-a facut sa înteleaga pe Andrei ca stând prea mult timp departe de baiat risca sa si. de ce nu aţi venit în timpul orelor de lucru?” 3 . Organizeaza o sesiune de brainstorming cu cativa colegi pentru a obtine solutii de rezolvare.

Notati ideile lor Redactati un referat in care sa prezentati situatia. Identifica o problema de comunicare/negociere pe care ai avut-o si modul in care ai rezolvat-o. Redacteaza un plan de dezvoltare personal. chiar că nu a fost mare lucru! Echipa a ştiut exact ceea ce dorea. Discut-o cu colegii de grupa. Ce ati gandit “sub fiecare palarie”. 5. un alt client vă întrerupe. Dumneavoastră spuneţi: “O. 4 . Discuta aceste aspecte cu colegii de grupa. Care sunt implicatiile?Cum ai fi procedat tu? Cum ar fi procedat colegii de grupa? Identifica avantajele si dezavantajele solutiilor propuse . Daţi telefon la respectivul serviciu şi spuneţi: “Unde a putut să dispară hârtia solicitată de mine? Aţi promis că o veţi trimite până la ora 11 şi acum este aproape de plecare şi hârtia nu a mai sosit!”. Analizeaza in lucrare pe baza conceptelor din fisele teoretice fiecare situatie in parte. Analizeaza in lucrare pe baza conceptelor din fisele teoretice modul cum ai utilizat metoda. Aplicati metoda celor 6 palarii ganditoare la o problema pe care o identificati. pentru urmatoarele 6 luni. Redacteaza un plan de dezvoltare personal. cu actiunile pe care doresti sa le intreprinzi astfel incat sa-ti imbunatatesti eficienta. astfel că mi-a fost uşor să lucrez cu ei”. precum si implicatiile acestora pentru tine si ceilalti. Discutati cu colegii de grupa cum ati procedat. Noteaza ideile lor. dar comanda nu mai soseşte. Aplicaţia 10. insa care sa fie relevante pentru analiza problemei).3. Noteaza ideile lor de rezolvare. cu actiunile pe care doresti sa le intreprinzi astfel incat sa-ti imbunatatesti eficienta in utilizarea metodei. Şeful dumneavoastră vă cheamă să vă felicite pentru modul exemplar în care aţi colaborat la realizarea unui proiect de implementare a unei noi proceduri de lucru. Redacteaza un referat in care sa descrii problema si apoi sa o analizezi pe baza conceptelor din fisele teoretice (2 concepte la alegere din fisele teoretice . În timp ce discutaţi la telefon cu un client. pentru a finaliza o lucrare importantă. precum si implicatiile acestora pentru tine si ceilalti. 4. Care sunt implicatiile?Cum ar fi fost mai bine sa procedezi? Cum ar fi procedat colegii de grupa? Identifica avantajele si dezavantajele solutiilor propuse . Aplicaţia 9. Ce idei noi ati primit de la colegi “sub fiecare palarie”. pentru urmatoarele 6 luni. Dumneavoastră spuneţi: “Trebuie să termin această convorbire şi peste numai câteva minute mă voi ocupa de dumneavoastră”. Dumneavoastră aşteptaţi să vi se aducă hârtie de scris de la serviciul de aprovizionare.Cum ai procedat? Care au fost implicatiile? Ce concepte teoretice ai utilizat in analiza? Care sunt punctele tale tari si slabe in comunicare/negociere? Cum ti-ai putea imbunatati eficacitatea? Prin ce actiuni? Cu ce implicatii? Redacteaza un plan de dezvoltare personal pentru urmatoarele 6 luni.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful