Makanan tradisional

y

Kima

Kima adalah nama sejenis kerang laut dan terdapat dalam beberapa spesis, antaranya lapiran, kima bohe' dan sollot-sollot (bersaiz kecil dan menyelit di celah-celah permukaan batu). Kima dijadikan lauk dalam makanan tradisi Orang Bajau. Kima ini boleh dimakan mentah mentah (inta') setelah dihiris atau dipotong kecil-kecil dan dicampur dengan air limau dan lada serta rempah-ratus yang lain mengikut selera orang yang hendak makan. Ia juga boleh dimasak bersama sayur. Ada juga kima yang dikeringkan di bawah sinar matahari dan biasanya ia dimasak bersama sayur.
y

Sagol/ enagol

Sagol/ enagol(Kata Kerja) bermaksud mencampuradukkan. Sagol/ enagol juga mempunyai makna Kata Nama iaitu 'benda yang dicampuradukkan'. Secara khusus ia merujuk kepada sejenis masakan tradisional yang menggunakan isi ikan (biasanya ikan pari, ikan yu dan ikan buntal, secara umumnya ikan yang mempunyai hati yang besar) yang dicincang-cincang dan dimasak dengan kunyit. Untuk membuat sagol, ikan yu, pari atau buntal dicelur dahulu sehingga mudah membersihkan 'langnges' iaitu lapisan kasar pada kulit yu dan pari, atau 'iting' iaitu 'duri' pada ikan buntal. Mencelur (masak separuh masak) ini juga dilakukan untuk memudahkan isi ikan dihancurkan dan dicampur dengan kunyit yang telah dipipis. Ada dua jenis masakan sagol/ enagol iaitu sagol/ enagol kering (tiada kuah) dan sagol/ enagol basah (berkuah). Untuk mendapatkan rasa sebenar sagol/senagol, biasanya tidak menggunakan minyak makan tetapi menggunakan minyak hati ikan yang disagol itu, iaitu sama ada minyak hati ikan pari, atau minyak hati ikan yu atau minyak hati ikan buntal.
y

Putu

Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya lalu dimasak secara stim. Lazimnya, Putu dimakan bersama Sagol, Kima, Tehek-tehek, ayum dan beberapa makanan Tradisional Bajau yang lain (Selalunya makanan laut)
y

Tompe'/ inompeh

Makanan yang berupa ubi kayu yang diparut dan telah diperah airnya. Ia kemudiannya digoreng tanpa minyak di dalam kuali, sehingga berwarna kekuning-kuningan. Secara umumnya, makanan tradisional masyarakat Bajau adalah makanan laut dan makanan ubi-ubian dan tanaman huma yang lain. Makanan tradisi orang Bajau boleh dibahagikan kepada dua jenis utama iaitu makanan yang dimasak dan makanan yang dimakan mentah (inta'an). Makanan yang dimasak sama ada direbus, digoreng, dibakar dan dipanggang. Lazimnya, intaan (makanan mentah) terdiri daripada makanan laut seperti 'ballog -ballog', 'bantunan', tehe'-tehe', tayum, kilau, baat atau timun laut, lato', kima,tehe-tehe kabboggan atau nasi putih direbus dengan isi tehe tehe dalam cangkerang tehe-tehe dan sebagainya. http://ms.wikipedia.org/wiki/Bajau

jodoh lambat datang 5. larangan membunuh sebarang haiwan ketika isteri mengandung. larangan makan sisa anak .kelak jika punya masalah. larangan menyanyi di dapur . tidak dengar kata .akan dibiarkan jika dilanda musibah 14.muka tiada seri 16.agar anak yang dilahirkan tidak yatim piatu 18. larangan keluar rumah sekurang. namun orang Bajau masih belum mengkomersialkan identiti mereka semata-mata masih curiga dengan penaklukan ekonomi seperti Jepun yang mengamalkan amalan makan µSushi¶ dan minum teh yang diadaptasi daripada negara yang mereka pernah jajah. larangan memerah santan kelapa ketika haid . larangan meletakkan tangan di hadapan semasa duduk bersimpuh ketika makan.agar rezeki tidak putush putus 17. keluarga tetap berpegang teguh pada adat resam.anak keras kepala.bahak . larangan menuang air di dapur ( bukan di hadapan tamu ) .mudah rabun 12. barang dapur hendaklah didahulukan ketika berpindah ruma . larangan makan cili/ lada/ cabai . larangan menggunakan cermin pada waktu malam . degil dan tidak mudah dinasihati 6. larangan tidur dengan rambut basah .Pengaruh globalisasi belum mengekang masyarakat Bajau dan masyarakat dunia masih curiga identiti Bajau dan dinista sebagai µPemakan Ubi Kayu¶ dan tidak bertamaddun. larangan memotong kuku pada waktu malam . tiada yang membantu 8. antara adat yang digunapakai sehingga hari ini ia lah: 1. sedangkan hakikatnya Bajau telah melalui semua proses peradaban manusia.takut dapat pasangan yang tidak sempurna 2. larangan membawa bayi keluar pada waktu malam . walaupun dalam era yang serba moden ini.tidak baik untuk anak dara kerana membawa imej yang tidak baik pada pandangan orang 7.takut kehilangan seri wajah 3. pantang larang suku kaum bajau dalam masyarakat suku kaum bajau begitu banyak pantang larang yang sehingga hari ini masih menjadi amalan kami sekeluarga. Ubi kayu mempunyai nilai komersil dan zat pemakanan yang tidak ada tolok bandingnya dengan mana-mana unsur makanan di dunia dan pernah menjadi penyambung nyawa ketika negara kita dijajah Jepun.bersuami orang tua 13. anak yatim piatu tidak boleh memakaikan inai untuk pengantin .untuk mengelakkan sebarang keraguan di hati tetamu 15. larangan tidak saling mengadap ketika makan .akan sentiasa menyakiti atau disakiti orang lain 4.takut ditimpa sesuatu yang tidak baik seperti jatuh sakit 10. larangan menggunakan pinggan mangkuk yang retak . India dengan µ and of L Spices¶. larangan duduk di tangga . larangan ketawa terbahak.akan kematian ahli keluarga 9.kurangnya 3 hari untuk pengantin . larangan mengemas tempat makan jika ada yang belum selesai .elak sebarang keburukan terhadap bayi dan isteri 19.makanan cepat basi 11. larangan makan di dalam kuali .elak sebarang keburukan berlaku 20. Jika orang China sering kali dikaitkan dengan Ginseng atau herba.hati keras.

Makanan ini selalu dimakan ketika keluarga berkumpul hari menyambut perayaan ( addat nihinang he saga mattoa makarahu ) .AGOL PARI : Makanan Suku Kaum Bajau ( Amangan Sagol ) t ( Lara maka Muntai ) Oleh silamgemilang Sagol Pari makanan tradisi Bajau.

aiklag bang i ani«putu«anggang«. Ada dua jenis masakan sagol iaitu sagol kering (tiada kuah) dan sagol basah (ada kuah). Masakan ini hanya dimasak oleh orang-orang tua sahaja.kinakannta. biasanya tidak menggunakan minyak makan tetapi menggunakan minyak hati ikan yang disagol itu. Mura-murahan ka¶am ahika lajjikikbi«Manghinang pahab«.Sagol (Kata Kerja) bermaksud mencampuradukkan. BAHASA BAJAU : Hai habbal ka¶am malahat rika¶U. Sagol ini sebenarnya jarang-jarang dimakan bukan kerana tidak enak tetapi kerana enakla makanan ini jarang-jarang ditemui atau dimakan. iaitu sama ada minyak hati ikan pari. Mencelur (masak separuh masak) ini juga dilakukan untuk memudahkan isi ikan dihancurkan dan dicampur dengan kunyit yang telah dipipis. Sebenarnya memasak Sagol ini tidak sama dengan memasak atau merebus ikan yang biasa dimasak dengan sos tomata. Saya takut masakan ini akan pupus hilang ditelan zaman jika tidak dikomersilkan atau dibukukan.Sedap tau«he«. atau µiting¶ iaitu µduri¶ pada ikan buntal. ikan yu dan ikan buntal) yang dicincang-cincang dan dimasak dengan kunyit. Kinakan iti bang ma¶aku paling ahab assana nikakan«hinang lauk«. pari atau buntal dicelur dahulu sehingga mudah membersihkan µlangnges¶ iaitu µpasir¶ pada kulit yu dan pari. Secara khusus ia merujuk kepada sejenis masakan tradisional yang menggunakan isi ikan (biasanya ikan pari.saya tahula tu«ibu saya akan masak masakan Sagol«. Saya tahu bila sudah ibu membeli ikan pari di pasar ikan«.Allah SWT«amuan hajja lajjiki bang kitalu ahab mamundusia«ajujur maka akosok maghinang. .. Untuk mendapatkan rasa sebenar sagol.biasana kinakan iti nikakan hitta«bang atimuk saga danakan maka keluarga.muntai«waina«mag helu sab«. Masakan ini saya hanya dapat makan apabila balik kampung.masak merah. Saya sebagai generasi sehingga ke hari ini mengakui tidak tahu memasak Sagol Pari.Sagol iti ahab assana gik bang dilamudan lara. ikan yu. atau minyak hati ikan yu atau minyak hati ikan buntal.masak kari tetapi Sagol kari ini bagi saya amat susah sedikit untuk dimasak. Tahassakuru«malahat mundusia ambal dasali maka malahatta«jari«itini nionan. Sagol juga mempunyai makna Kata Nama iaitu µbenda yang dicampuradukkan¶.. Bang kam malahat saddi«entomenbi«Sagol Pari ta«« BAHASA MELAYU : SAGOL PARI merupakan satu makanan yang paling digemari oleh suku kaum Bajau. Untuk membuat sagol.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful