Lectia 1 NOTIUNI GENERALE Uneori, in activitatea noastra, avem nevoie de calcul al valorilor numerice pozitionate in tabele, de exemplu la statele

de plata pentru salarii, dar si de grafice si diagrame in diferite prezentari. Toate acestea sunt realizate simplu cu ajutorul aplicatiei Microsoft Excel. Vom vedea mai departe cum lucreaza aplicatia si cum pot fi realizate aceste lucruri. Microsoft Excel este un program de calcul tabelar (sau de calcule in interiorul unor tabele) care gestioneaza date situate pe foi de calcul de dimensiuni foarte mari, impartite in linii si coloane, mai exact peste 65.000 de randuri si 256 de coloane. Cu ajutorul aplicatiei puteti realiza diferite operatii, ca de exemplu:

y y y y

Calcule, utilizand formule matematice simple sau complexe; Reprezentarea grafica a datelor numerice, deoarece diagramele sunt mai relevante si mai usor de interpretat Utilizarea informatiilor continute in diferite foi de calcul Schimbul de informatii intre aplicatii de acelasi tip sau de tipuri diferite.

DESCHIDEREA APLICATIEI Lansarea aplicatiei Microsoft Excel se face executand clic pe butonul Start ± All Programs ± Microsoft Excel sau se executa dublu clic pe shortcut-ul Microsoft Excel.

1

La deschiderea aplicatiei apare o fereastra care contine urmatoarele elemente:

y

Bara de titlu

y

Bara/barele de instrumente - activarea/dezactivarea acestora se va face din meniul Vizualizare (View) comanda Bare de instrumente (Toolbars)

2

y y

Bara de formule care cuprinde: adresa celulei active, indicatorul de selectare a functiilor

, butoanele

de anulare si de validare a datelor introduse in foaie si zona de editare a datelor sau formulelor; Bara de stare - activarea/dezactivarea acesteia se va face din meniul Vizualizare (View) comanda Bara de stare (Status Bar)

3

y

Barele de derulare verticala si orizontala

y

Suprafata de lucru a unei foi de calcul (foaia propriu-zisa)

NOTIUNI GENERALE DESPRE REGISTRUL EXCEL Fisierul creat cu ajutorul aplicatiei Microsoft Excel se numeste Registru de lucru (WorkBook) si are extensia implicita xls. Un registru de lucru poate contine pana la 256 de foi de calcul (Foaie1 (Sheet1), Foaie2 (Sheet2)) care se

4

observa sub forma unor etichete in partea stanga jos a ferestrei. Numarul implicit de foi de calcul afisate la deschiderea unui registru de lucru este de 3 (acest parametru putand fi setat din fereastra de dialog Optiuni (Options) a meniului Instrumente (Tools), pagina General, la rubrica Foi in registru de lucru nou (Sheets in new Workbook). Una din aceste foi de calcul este activa, iar continutul acesteia este vizibil in fereastra. O foaie de calcul (numita worksheet) este o grila dreptunghiulara imensa, alcatuita din 65.536 linii (randuri) si 256 coloane. La intersectia unui rand cu o coloana se formeaza o celula in care se pot introduce informatii. Liniile sunt numerotate in partea stanga a foii de calcul, de sus in jos, cu ajutorul numerelor de la 1 la 65.536, iar coloanele sunt etichetate in partea de sus, de la stanga la dreapta, cu ajutorul literelor de la A la Z, continuand apoi cu perechi (AA, AB pana la IV).

Celula este unitatea structurala de baza a foii de calcul, purtatorul primar de informatie capabil sa stocheze pana la 256 de caractere, care pot fi valori, siruri de caractere, formule sau functii. Celula curenta este celula activa in care se afla pozitionat cursorul la un moment dat si care este afisata pe ecran cu marginile ingrosate, cum se vede in desenul alaturat. Deoarece foaia de calcul se aseamana cu o grila, adresa unei celule, aflate la intersectia randului cu o coloana, poate fi referita printr-o combinatie dintre o litera (reprezentand coloana) si o cifra (semnificand randul), acestea reprezentand coordonatele celulei Excel (A1 in exemplul nostru pina la IV65.536). Aceste coordonate sunt numite referinte, fiind utilizate in formule de calcul si functii Excel pentru a indica pozitia celulei al carei continut este preluat de formula sau functia respectiva. Intr-o foaie de calcul datele se inregistreaza sub forma de tabele. In general tabelele utilizate sunt mult mai mici decat spatiul virtual (numarul total de celule) ale foii de calcul, de aceea majoritatea celulelor foii de calcul vor ramane goale. LUCRUL CU FOILE DE CALCUL Inserarea foilor de calcul noi In fisierul Excel - apelati comanda Foaie de lucru (Worksheet) din meniul Inserare (Insert). Noua foaie de calcul va fi inserata inaintea foii active. Acelasi lucru se mai poate realiza si prin alegerea optiunii Inserare (Insert...) din meniul contextual, aparut dupa ce executati clic dreapta pe eticheta unei foi de calcul. Din fereastra aparuta se va alege optiunea Foaie de lucru (Worksheet).

5

actionati dublu clic pe eticheta foii de calcul careia vreti sa-i schimbati numele. Mai rapid.Redenumirea foilor de calcul Pentru a va descurca mai usor cu foile de calcul este recomandabil sa le puneti nume sugestive. Se va alege optiunea Foaie ± Redenumire (Sheet . apoi introduceti numele nou. 6 .Rename) din meniul Format sau se va executa clic dreapta pe eticheta foii de calcul si se va alege comanda Redenumire (Rename).

7 . sau se executa clic dreapta pe eticheta foii de calcul si se alege comanda Stergere (Delete). dupa care se va apasa butonul Ok.Stergerea unei foi de calcul Se va alege din meniul Editare (Edit) comanda Stergere foaie (Delete Sheet) pentru a sterge foaia activa.se realizeaza cu ajutorul comenzii Mutare sau Copiere foaie (Move or Copy Sheet) din meniul Editare (Edit) sau se poate utiliza comanda Mutare sau Copiere (Move or Copy) din meniul contextual aparut dupa ce s-a efectuat clic dreapta pe eticheta foii de copiat sau mutat. In fereastra aparuta se va alege din lista In registrul (To book) fisierul in care doriti sa mutati. apoi pozitia in cadrul acelui fisier (Inaintea foii / Before sheet) iar daca doriti sa realizati o copie a foii de calcul se va bifa comanda Crearea unei copii (Create a copy). Mutarea sau copierea unei foi de calcul Intr-un registru de calcul sau intre mai multe registre de calcul .

salvarile ulterioare ale aceluiasi fisier vor actualiza fisierul existent pe disc. Comanda mai poate fi apelata si folosind combinatia de taste CTRL+S. decat daca le eliminati pe celelalte. Deschiderea unui registru Excel nou Se selecteaza din meniul Fisier (File) comanda Nou (New) sau se executa clic pe butonul Nou din bara de unelte standard. se selecteaza o alta unitate de disc sau un alt folder. Se alege o alta unitate de disc sau un alt folder.. Se mai poate folosi combinatia de taste CTRL+N. Salvarea unui registru Excel sub un alt format Se va folosi comanda Salvare ca«(Save As) din meniul Fisier (File).Foaie de lucru Microsoft Excel.txt. Cand salvati un fisier Excel (registru). Lectia 2 OPERATII EFECTUATE ASUPRA FISIERELOR Salvarea modificarilor facute intr-un registru Excel Prima data cand se salveaza fisierul vi se cere sa specificati numele acestuia si folderul unde va fi salvat. se executa clic pe butonul Salvare (Save). (Save As) din meniul Fisier (File). 8 . daca se doreste acest lucru. Acest lucru se mai poate face si apeland comanda Salvare ca (Save As) . Dupa ce ati salvat un fisier. salvati de fapt modificarile facute pe toate foile de calcul existente in acel registru. se introduce numele fisierului. iar in campul Tip fisier sa fie aleasa optiunea Pagina Web (Web Page). Alta posibilitate de creare a unui fisier nou este: clic dreapta in directorul in care vreti sa creati documentul si apoi se alege optiunea New . sau Text (delimitat de tabulatori) (Text (Tab delimited)) cu extensia . se va introduce noul nume in campul Nume fisier (File name) si se executa clic pe Salvare (Save).xlt. Salvarea unui registru Excel in format Web Se va folosi comanda Salvare ca pagina Web (Save as Web Page) din meniul Fisier (File). Se executa clic pe butonul Salvare (Save) de pe bara de unelte sau se alege din meniul Fisier (File) comanda Salvare (Save). Salvarea unui registru Excel sub un alt nume sau intr-un alt loc pe disc Se selecteaza comanda Salvare ca. Nu puteti salva o singura foaie de calcul. In campul Tip fisier (Save as Type) se va indica formatul in care se va salva fisierul.DEPLASAREA PE O FOAIE DE CALCUL Pentru a realiza aceasta se utilizeaza urmatoarele taste si combinatii de taste: Taste sau combinatii de taste Sagetile Enter Shift + Enter Tab Shift + Tab PgUp PgDown Alt + PgDown Alt + PgUp Functia Urmatoarea celula din directia indicata de sageata O celula in jos O celula in sus O celula la dreapta O celula la stanga Un ecran in sus Un ecran in jos Un ecran la dreapta Un ecran la stanga Pentru deplasare se mai pot folosi si benzile de derulare situate in dreapta sau in partea de jos a foii de calcul. Se poate folosi formatul Sablon (Template) cu extensia .

Deschiderea unui registru Excel creat anterior (existent) Din meniul Fisier (File) se alege Deschidere (Open) sau butonul Deschidere din bara de unelte standard. Apare o fereastra de dialog care permite selectarea fisierului dorit. Se mai poate folosi combinatia de taste CTRL+O. apoi se executa clic pe butonul Deschidere din acea fereastra. 9 .

Exista posibilitatea de a avea mai multe documente deschise simultan. Semnificatiile celor trei butoane sunt: y y y Da (Yes)± pentru a salva modificarile la inchiderea registrului. MODIFICAREA PROCENTULUI DE VIZUALIZARE AL PAGINII 10 . Daca fisierul nu este salvat anterior. sau se executa clic pe butonul de inchidere a ferestrei . apare o fereastra care are trei butoane. Nu (No) ± pentru a inchide fara a salva modificarile efectuate in registru.Daca fisierul este printre ultimele 15 accesate. acesta poate fi apelat si din meniul START ± My Recent Documents. Procedeul de deschidere este acelasi. Inchiderea unui registru Excel Se executa clic pe comanda Inchidere (Close) a meniului Fisier (File). iar daca este printre ultimele 4 fisiere Excel cu care s-a lucrat. documentele fiind deschise in ferestre separate. Comutarea dintr-un registru in altul se poate face din meniul Fereastra (Window). Revocare (Cancel) ± pentru a anula operatia de inchidere. se mai regaseste in partea de jos a meniului Fisier (File).

pentru numele utilizatorului 11 . ca de exemplu: numele utilizatorului.OPTIUNI PREDEFINITE Puteti sa modificati anumite optiuni predefinite ale aplicatiei Excel. atunci cand utilizatorul nu specifica locatia. pentru calea implicita unde se va salva fisierul. directorul implicit in care vor fi salvate documentele si alte optiuni. Pentru aceasta apelati Instrumente Optiuni Pagina General (Tools ± Options ± pagina General): y y Amplasare fisier implicit (Default file location). Nume utilizator (User name).

12 . dar ne ajuta sa vedem caractere mai mici sau aspectul paginii. lista derulanta Panoramare. Lucreaza analog unei lupe.Functia Panoramare (Zoom) din meniul Vizualizare (View) ajuta la marirea sau micsorarea datelor pe ecranul monitorului si nu afecteaza dimensiunea acestora la tiparire. Functia exista si in bara de unelte standard. Modificarile asupra procentului de vizualizare nu au nici un efect asupra marimii reale a paginii si a caracterelor.

un semn (+ sau -). grafice. dar nu poate fi afisat pe ecran intrucat depaseste latimea coloanei. valori numerice. 13 . adica folosirea virgulei (. cifre si anumite caractere speciale. simboluri. comentarii etc. In mod implicit se foloseste punctul (. Daca prin configurarea sistemului s-au schimbat conventiile de utilizare a simbolurilor de mai sus (Start ± Control Panel ± Regional and Language Options). Numerele introduse in celule sunt aliniate implicit la dreapta.) ca marca zecimala. unde se afiseaza valoarea constanta sau formula continuta in celula selectata. daca exista. Sa vedem cum: Utilizarea barei de formule Pentru a introduce o valoare intr-o celula sau modifica valoarea unei celule.) ca separator intre intreg si zecimala si a punctului (. numarul este corect introdus. daca redimensionati latimea coloanei apeland comanda Format/Coloana/Potrivire automata la selectie (Format ± Columns ± Auto Fit Selection). formule. respectiv pentru a renunta la ele. In partea dreapta a barei de formule se afla zona de editare (sau zona de introducere). functii. In partea stanga a barei de formule se afla zona de referinta in care este vizibila adresa celulei active sau numele selectarii curente. puteti folosi bara de formule care se afla in partea superioara a foii de calcul. sau redimensionati coloana prin agatare cu mouse-ul. de exemplu un cod postal sau un numar de telefon. Problema se rezolva repede. Daca dupa ce ati introdus un numar in celula apare semnul ########. iar virgula (. imagini.Lectia 3 INTRODUCEREA DATELOR INTR-O FOAIE DE CALCUL Intr-o foaie de calcul puteti introduce mai multe categorii de date sau informatii: valori text. Daca doriti sa introduceti un numar ca text. Introducerea textelor Un text este un sir de caractere introdus intr-o celula care poate contine litere.) ca separator de mii. Un numar fara semn este considerat pozitiv. La stanga zonei de editare se afla butonul de confirmare a introducerii datelor care are semnificatia Enter si butonul de anulare care are semnificatia Cancel. sub barele de instrumente. Microsoft Excel tine cont de aceste schimbari.) pentru separarea grupelor de trei cifre (multiplii de mii). Alegerea in aceasta fereastra a setarii pe Romania va determina utilizarea semnificatiilor uzuale la noi. Introducerea numerelor Un numar trebuie sa inceapa cu o cifra (de la 0 la 9). Aceste butoane sunt afisate numai cand linia de introducere este activa si le puteti folosi pentru a confirma operatiile facute. introduceti in fata acestui numar un apostrof (µ). Lungimea maxima a unui text care poate fi continut intr-o celula este de 255 caractere.

Pentru a efectua o selectare multipla: y y selectati prima celula sau primul domeniu de celule mentineti apasata tasta Ctrl in timp ce selectati urmatoarele celule sau domenii de celule Se mai poate selecta si o coloana intreaga executand un clic stanga pe litera care marcheaza coloana. aceasta este celula activa si avem de-a face cu selectarea implicita. Pentru a selecta un domeniu de celule: y y pozitionati cursorul intr-un colt al domeniului de celule pe care doriti sa-l selectati. Un domeniu de celule este un bloc rectangular pe foaia de calcul care contine mai multe celule. sau apasand tasta F2 dupa ce ati selectat celula respectiva. daca folositi mouse-ul. Pentru a inlocui continutul unei celule cu o noua valoare. OPERATII ASUPRA UNOR CELULE SAU DOMENII DE CELULE DIN FOAIA DE CALCUL Operatiile care pot fi efectuate sunt: copierea. Modificarea datelor intr-o foaie de calcul Daca doriti sa modificati continutul unei celule. 14 . Pentru a efectua astfel de operatii trebuie sa parcurgeti doi pasi: y y Selectati celulele asupra carora doriti sa operati. un domeniu de celule. pur si simplu introduceti noua valoare peste cea veche. sau un rand intreg executand un clic stanga pe cifra care marcheaza randul.Textele introduse in celule sunt aliniate implicit la stanga. sau o selectare multipla. ramane vizibila doar prima parte a textului. Puteti efectua aceste operatii in bara de formule sau direct in celula. Daca selectati o singura celula. tineti tasta Shift apasata si extindeti domeniul selectat folosind tastele de directie. mariti latimea coloanei cu ajutorul comenzii Format/Coloana/Potrivire automata la selectie (Format ± Columns ± Auto Fit Selection) sau executati dublu clic pe linia dintre literele care marcheaza cele doua coloane. daca sunt situatii in care doriti sa modificati numai anumite parti din continutul unei celule. Apelati comanda care sa opereze asupra celulelor selectate. selectati celula respectiva pentru a deveni activa. Intr-o foaie de calcul puteti face trei feluri de selectari: o singura celula. Totusi. Celulele selectate sunt scoase in evidenta prin culoare. mentineti clic stanga apasat si trasati spre coltul opus al domeniului de celule. Celula respectiva va deveni celula activa. Daca nu sunt goale. Pentru a selecta o singura celula deplasati cursorul celulei active pe celula dorita folosind tastatura sau mouse-ul. desi el este prezent in intregime. stergerea sau asocierea unui format. folositi operatiile de editare pe care le-am prezentat anterior. Pentru a vedea textul complet. este afisat peste celulele din dreapta daca acestea sunt goale. mutarea. O selectare multipla este constituita din celule individuale sau domenii de celule care nu sunt adiacente. Cand un text depaseste latimea coloanei. Daca folositi tastatura. Selectarea celulelor Pentru a efectua anumite operatii trebuie sa faceti in prealabil o selectare a celulelor asupra carora doriti sa operati. executand dublu clic pe ea.

15 . efectuarii altei copieri sau pana la inchiderea calculatorului. Copierea datelor se poate realiza in mai multe feluri: apelati comanda Copiere (Copy) din meniul Editare (Edit). procedati in felul urmator: y y 1. in functie de operatia pe care doriti sa o efectuati. LUCRUL CU CELULELE Dupa ce ati selectat celulele asupra carora doriti sa operati. Stergerea datelor ± apasati tasta Delete.Pentru a selecta intreaga foaie de calcul: Se va executa un clic stanga pe patratelul aflat deasupra numerotarii randului 1 si la stanga marcarii coloanei A sau se va apasa combinatia de taste Ctrl + A. iar informatia copiata va fi plasata intr-o memorie temporara numita Clipboard si ramane acolo pana in momentul lipirii.

2. se poate actiona si butonul Copiere din bara cu unelte standard pozitionati cursorul in zona destinatie si din bara cu unelte apelati comanda Lipire (Paste) din meniul Editare (Edit) sau actionati butonul Lipire standard. Optiunea Lipire Speciala (Paste Special) din meniul Editare (Edit) va ofera posibilitatea de a stabili cum anume va fi inserat in document continutul Clipboard-ului. 16 .

y 17 . Copierea datelor cu optiunea Umplere Serie. Luni. eliberati butonul. iar comanda va insera in locul dvs. Daca doriti sa introduceti zilele saptamanii sau lunile anului. Pentru a crea o serie se introduce primul sau primii termeni. Cand cursorul se transforma intr-un plus negru.4 sau 5. apoi se selecteaza si se pozitioneaza cursorul mouse-ului pe punctul intunecat din partea dreapta jos a celulei selectate. se mentine apasat butonul stanga al mouse-ului si se traseaza cursorul spre celulele receptoare invecinate. Pozitionati cursorul mouse-ului pe punctul intunecat din partea dreapta jos a celulei selectate. Spre deosebire de Umplere. Continutul si formatul celulei sursa este copiat in celulele destinatie. cu ajutorul careia puteti copia o informatie in oricare din celulele invecinate. se mentine apasat butonul stanga al mouse-ului si se traseaza cursorul spre celulele receptoare invecinate in care vreti sa apara urmatorii termeni ai seriei. In domeniul de celule receptoare care au fost parcurse vor aparea imediat urmatorii termeni ai seriei. numele celorlalte zile. Cand ati parcurs toate celulele receptoare. care pur si simplu copiaza informatia in una sau mai multe celule. iar informatia va fi mutata intr-o memoria temporara Clipboard.y 1. aceasta comanda le copiaza intr-un mod inteligent. Mutarea datelor poate fi realizata astfel: apelati comanda Decupare (Cut) din meniul Editare (Edit). Unele calculatoare au setarile regionale stabilite in engleza si nu recunosc denumirile scrise in limba romana si atunci ele trebuie scrise in engleza (Monday. daca doriti sa faceti o numerotare se vor introduce in celule separate numai primele doua cifre (1. introduceti numele uneia din zile sau unei luni calendaristice (ex. Se poate actiona si butonul Decupare din bara cu unelte standard pozitionati cursorul in zona destinatie si apelati comanda Lipire (Paste) din meniul Editare (Edit) sau actionati butonul Lipire din bara cu unelte standard.2 sau 2. Ianuarie). 2. January). Cand cursorul se transforma intr-un plus negru. De exemplu. y Copierea datelor cu optiunea Umplere.10) iar comanda va insera celelalte cifre.

pentru a nu introduce in fiecare celula aceeasi formula puteti folosi optiunea de copiere a formulei. Daca dorim inlocuirea in intreaga zona marcata se apasa butonul Inlocuire peste tot (Replace All). Inlocuirea se realizeaza prin apasarea butonului Inlocuire (Replace). Aceasta completare automata se poate realiza de obicei pentru celule alaturate cu date. se introduce cuvantul cautat in zona De gasit (Find what). Gasirea unor date in foaia de calcul. Datele pe care dorim sa le identificam se introduc in campul numit De gasit (Find what). 18 . Dupa inlocuirea cuvantului putem continua cautarea prin apasarea butonului Urmatorul gasit (Find Next). cautarea se va realiza in intreaga foaie de calcul. caz in care vor fi identificate toate locatiile unde se afla datele cautate de pe foaia de calcul. iar in zona Inlocuit cu (Replace with) se va scrie cuvantul cu care se inlocuieste. In multe cazuri este necesara inlocuirea datelor gasite cu alte date. Daca se va apela functia fara a selecta o coloana sau un rand. Pentru aceasta se alege comanda Inlocuire (Replace) din meniul Editare (Edit). Daca aveti de calculat aceeasi formula pentru o serie mare de date (care se gasesc pe randuri sa coloane diferite). y y Inlocuirea datelor. Pentru acesta selectati celula care cuprinde formula corespunzatoare si apoi trageti de ea in dreptul celulelor in care doriti sa calculati aceeasi formula. Pentru aceasta se utilizeaza comanda Editare/Gasire (Edit/Find). Pentru a cauta in continuare aceste date pe foaia de calcul se apasa butonul Urmatorul gasit (Find Next) sau putem utiliza comanda Gasirea tuturor (Find All).y Comanda Umplere Serie este valabila si pentru calcularea formulelor.

Cand avem serii de date de dimensiune mare.y Sortarea datelor inseamna ordonarea acestora conform unor criterii prestabilite. cautarea unor informatii se poate realiza dificil. O modalitate mai rapida de sortare este cu ajutorul butoanelor existente pe bara de instrumente: 19 . de aceea Excel ofera posibilitatea sortarii acestor serii de date crescator sau descrescator sau posibilitatea sortarii in ordine alfabetica. Pentru aceasta va trebui sa selectam coloana pe care dorim sa o sortam si apoi alegem optiunea Sortare (Sort) din meniul Date (Data). Aceasta optiune deschide fereastra de dialog Sortare (Sort) in care putem alege ordinea campurilor dupa care se realizeaza sortarea.

Deplasare celule in sus (Shift cells up) ± daca vreti ca celulele care se afla sub celulele eliminate pe aceleasi coloane sa se decaleze in sus. fara sa mai apara fereastra de dialog. pentru a ocupa locurile eliberate. pentru a ocupa locurile eliberate. 20 . Se selecteaza celula sau domeniul de celule Se apeleaza comanda Stergere (Delete) din meniul Editare (Edit). 2. Apare fereastra de dialog Stergere (Delete). 4. randurilor sau coloanelor selectate.Eliminarea unor celule din tabel Pentru a elimina din tabel o celula sau un domeniu de celule se procedeaza astfel: y y y 1. Rand intreg (Entire row) ± pentru a elimina randul pe care este pozitionat cursorul Coloana intreaga (Entire column)± pentru a elimina coloana pe care este pozitionat cursorul. 3. Se poate selecta una din urmatoarele comenzi: Deplasare celule la stanga (Shift cells left) ± daca vreti ca celulele care se afla in dreapta celulelor eliminate pe aceleasi linii sa se decaleze spre stanga. Comenzile de stergere se regasesc si in meniurile contextuale ale celulelor. Comanda Stergere din meniul Editare va sterge automat randul sau coloana selectata.

Inserarea unor celule in tabel Daca vreti sa inserati celule noi care sa se integreze intre liniile si coloanele existente in tabel. Apelati comanda Celule«(Cells) din meniul Inserare (Insert) Apare fereastra de dialog Inserare (Insert). Se pot insera direct randuri folosind comanda Randuri (Rows) sau coloane folosind comanda Coloane (Columns) din meniul Inserare (Insert). Rand intreg (Entire row) ± insereaza rand deasupra celulei selectate. Pozitionati cursorul in locul unde vreti sa inserati celule. 2. 21 . Coloana intreaga (Entire column) ± insereaza coloana la stanga celulei selectate. 4. Se poate selecta una din urmatoarele comenzi: Deplasare celule la dreapta (Shift cells right)± insereaza tot atatea celule in stanga celulelor selectate. Daca vreti sa inserati mai multe celule in linia sau coloana curenta. selectati tot atatea celule cate vreti sa inserati. se procedeaza astfel: y y 1. 3. Deplasare celule in jos (Shift cells down) ± insereaza tot atatea celule deasupra celulelor selectate.

Comenzile se gasesc si pe bara de unelte standard sub forma butoanelor . Lectia 4 LUCRUL CU RANDURILE SI COLOANELE Introducerea randurilor. Se mai poate executa clic dreapta pe eticheta randului deasupra caruia doriti sa introduceti un rand nou si alege comanda Inserare (Insert) sau clic dreapta pe eticheta coloanei la stanga careia dorim sa introducem o coloana 22 . tot din meniul Editare (Edit). in ordine inversa executarii lor.ANULAREA ULTIMELOR COMENZI EXECUTATE / REFACEREA COMENZILOR ANULATE Se va apela din meniul Editare (Edit) comanda Anulare (Undo) sau CTRL+Z pentru a anula comenzile executate. care realizeaza refacerea ultimelor comenzi anulate. Opus functiei Anulare este functia Refacere (Redo) sau CTRL+Y. coloanelor in foaia de calcul Pentru a face acest lucru selectati randul deasupra caruia doriti sa introduceti un rand nou sau coloana la stanga careia doriti sa introduceti noua coloana si apelati din meniul Inserare (Insert) comanda Randuri (Rows) sau Coloane (Columns).

3. Numarul randurilor sau coloanelor noi introduse va fi egal cu numarul de randuri sau coloane selectate. 3. 2. sau apasati Enter. apelati comanda Coloana . coloanelor din foaia de calcul Se realizeaza asemanator cu inserarea randurilor sau coloanelor. Deplasati cursorul celulei active pe una din celulele acelei coloane. numai ca dupa selectarea acestora se va alege din meniul Editare (Edit) comanda Stergere (Delete).Potrivire automata la selectie (Columns ± AutoFit Selection). Deplasati cursorul celulei active pe una din celulele acelei randuri. Apare fereastra de dialog in care se va specifica inaltimea dorita. Apelati comanda Coloana ± Latime (Columns . Actionati butonul OK.noua si alege aceeasi comanda. Actionati butonul OK. Modificarea dimensiunii randurilor si coloanelor folosind comenzi din meniuri Pentru a modifica latimea unei coloane: 1. sau apasati tasta Enter. Apelati comanda Rand ± Inaltime (Rows ± Height) din meniul Format. Apare o fereastra de dialog in care se va specifica latimea dorita in numar de caractere.Width) din meniul Format. 2. 23 . Stergerea randurilor. Se mai poate executa clic dreapta pe eticheta randului sau coloanei de sters si se alege comanda Stergere (Delete). Pentru a adapta rapid latimea unei coloane la masura informatiei de dimensiune maxima din coloana respectiva. Pentru a modifica inaltimea unei linii: 1.

eliberati butonul principal. 2. executati dublu clic pe marginea de jos a capului de rand. apasati butonul principal si trageti spre dreapta sau spre stanga. C.Modificarea dimensiunii coloanelor si randurilor utilizand mouse-ul: Pentru a modifica latimea unei coloane folosind mouse-ul procedati astfel: pozitionati cursorul mouse-ului in antetul coloanei. Cand cursorul mouse-ului se transforma intr-o linie orizontala traversata de o sageata dubla verticala. B. Pentru a adapta rapid latimea unei coloane la masura informatiei de dimensiune maxima. Cand cursorul mouse-ului se transforma intr-o linie verticala traversata de o sageata dubla orizontala. eliberati butonul principal. apasati butonul principal si trageti in jos sau in sus.). Cand latimea coloanei este potrivita. Cand inaltimea liniei este potrivita. pe marginea verticala din dreapta coloanei (prin antetul coloanelor se intelege linia orizontala care contine etichetele de identificare a coloanelor: A. 3. Pentru a adapta rapid inaltimea unui rand la masura informatiei de dimensiune maxima. BLOCAREA TITLURILOR DE LINIE SAU DE COLOANA 24 . etc. etc. Pentru a modifica inaltimea unei linii folosind mouse-ul procedati astfel: pozitionati cursorul mouse-ului in antetul liniilor.). pe marginea orizontala din partea de jos a liniilor (prin antetul liniilor se intelege prima coloana din stanga foii de calcul care contine etichetele de identificare a liniilor: 1. executati dublu clic pe marginea dreapta a capului de coloana.

Acest fenomen poarta denumirea de blocare sau inghetare a randurilor sau coloanelor unui tabel.In cazul in care in Microsoft Excel se lucreaza cu tabele de dimensiuni foarte mari iar marimea acestora depaseste zona de vizualizare la nivelul ecranului. In acest caz sunt inghetate randul din stanga si coloana de deasupra. ca in imagine. iar restul informatiei sa poata fi derulata.se realizeaza prin pozitionarea cursorului pe prima coloana sub randul ce se doreste inghetat. Deblocarea ± este posibila prin intermediul comenzii Anulare Inghetare panouri (Unfreeze panes) a meniului Fereastra (Window) . Blocarea pe verticala ± se realizeaza prin pozitionarea cursorului pe primul rand si langa coloana ce se doreste inghetata apoi se alege din meniul Fereastra (Window) al aplicatiei comanda Inghetare panouri (Freeze panes). Blocarea pe orizontala . Blocarea in echer (pe verticala si pe orizontala) ± se realizeaza prin pozitionarea cursorului pe o celula aflata la intersectia randului si coloanei de fixat apoi se alege din meniul Fereastra (Window) al aplicatiei comanda Inghetare panouri (Freeze panes). Lectia 5 FORMATAREA SPATIULUI DE LUCRU DIN FOAIA DE CALCUL 25 . apoi se alege din meniul Fereastra (Window) al aplicatiei comanda Inghetare panouri (Freeze panes). exista posibilitatea de a fixa liniile si/sau coloanele ce contin elementele de identificare a tabelelor.

Celule. Stil procent etc) y prin folosirea comenzilor din meniul Format (Foaie. simbol monetar) si a valorilor de tip data calendaristica. culori. Ca procedura. indiferent de natura lor. Cursiv. care include fonturi. Pentru fiecare categorie va fi afisat un set diferit de optiuni o se selecteaza parametrii corespunzatori pentru optiunea ce se doreste a fi personalizata. Subliniere. cu ajutorul carora se pot efectua asupra datelor. Rand.In orice foaie de calcul Excel se pot aplica doua tipuri de formatare.General. afiseaza si calculeaza datele numerice continute de foaia de calcul. Imbinare si Centrare. Simbol monetar. etc) Pentru o formatare mai amanuntita a celulelor selectate se poate folosi comanda Celule (Cells) din meniul Format sau executarea unui clic dreapta de mouse pe zona de celule selectate si alegerea comenzii Formatare celule (Format cells). formatarea numerelor. Numar. fie dupa introducerea datelor in celule si poate fi realizata in doua moduri: y prin folosirea butoanelor de comanda aflate pe bara de unelte (Aldin. care specifica modul in care programul stocheaza. modalitati de aliniere etc. Coloana. etc. separator de mii. stiluri de scriere. formatarea se poate aplica fie inainte. Data. Simbol monetar. si anume: y y formatarea vizuala.. Aceasta are in structura sa 6 pagini (Tab-uri).. Pentru aplicarea unei formatari numerice asupra unei celule sau a unei zone de celule se parcurg urmatoarele etape: o se selecteaza celula sau celulele care contin valorile o se alege tipul formatarii din rubrica Categorie (Category) . Aplicarea unei formatari adecvate asupra datelor din celule poate avea un rol foarte important deoarece poate scoate in evidenta anumite informatii facilitand intelegerea continutului foii de calcul dar si interpretarea datelor de catre utilizator. urmatoarele operatii: y Numar (Number) ± permite formatarea valorilor numerice (numar de zecimale. astfel: 26 .

$). ¼. de culoare rosie. Categoria Simbol monetar este folosita pentru aplicarea diferitelor simboluri monetare. pentru a activa separator de mii si pentru a accentua vizualizarea valorilor numerice negative. valorilor continute in celule (lei.   Categoria General este folosita pentru a afisa valorile numerice din celule. Rezultatul este inmultirea valorii numerice cu 100 si adaugarea procentului. 27 . asa cum sunt introduse de la tastatura Categoria Numar este folosita pentru a stabili numarul de zecimale pentru valorile numerice din celule.  Categoria Procentaj este folosita pentru aplicarea simbolului "procent" .

Bordura ± permite aplicarea de borduri celulelor selectate. dreapta. folosind diverse moduri de aplicare. y y Font ± permite stabilirea unor elemente de formatare la nivel de caracter (font. stil. 28 . o Verticala (Vertical) ± alinierea datelor pe verticala o Incadrare text (Wrap text) .y Aliniere (Align)± permite urmatoarele setari: o Orizontala (Horizontal)± alinierea datelor pe orizontala (stanga. centrare peste selectie). umplere. dimensiune.micsoreaza textul in raport cu latimea celulei. stanga-dreapta.atunci cand textul introdus intr-o celula depaseste dimensiunea maxima de afisare a celulei si se intinde peste celelalte celule ocupand virtual spatiul acestora. subliniere). centru. o Imbinare celule (Merge Cells) ± uneste celulele selectate formand una singura. se poate proceda fie la redimensionarea coloanei respective. fie la ruperea textului si continuarea acestuia pe randul urmator. in cadru aceleiasi celule o Potrivire prin reducere (Shrink to fit) . o Orientare (Orientation) ± permite inclinarea textului sub un anumit unghi. de diferite stiluri sau culori.

Se pot folosi de pe bara de formatare urmatoarele butoane: pentru eliminarea zecimalelor pentru valorile din celulelele selectate. apoi se va stabili numarul de zecimale din zona Numar zecimale (Decimal Places) si /sau afisarea separatorului de mii selectand optiunea Utilizare separator de mii (Use 1000 Separator). una cate una pentru adaugarea zecimalelor pentru valorile din celulelele selectate. Se va alege din lista cu categorii.Formatarea celulelor pentru afisarea valorilor numerice cu zecimala si / sau separator de mii Se vor selecta celulele apoi se va folosi din meniul Format. una cate una 29 . categoria Numar (Number). comanda Celule (Cells). pagina Numar (Number).

/. o referinta la o celula (de exemplu A1. se afiseaza direct rezultatul. Operatorii din formula se aplica asupra operanzilor si rezulta o valoare care este afisata in celula in care este prezenta formula. Ordinea efectuarii calculelor poate fi controlata prin utilizarea parantezelor pentru a grupa operatiile care trebuie efectuate mai intai. Formula se introduce in celula selectata. *). Fiecare operand poate fi: y y y o valoare care nu se modifica (numita constanta).- pentru activarea separatorului de mii si adaugarea a doua zecimale implicit valorilor din celulele selectate Formatarea celulelor pentru afisarea simbolurilor monetare Se vor selecta celulele apoi se va folosi din meniul Format. in ordinea aparitiei operatorilor. Se va alege din lista cu categorii. Copierea formatarii unei celule peste o alta celula sau grup de celule Se va selecta mai intai celula a carei formatare se va copia. Orice formula incepe cu semnul egal (=) urmat de elementele ce trebuie calculate (numite operanzi). iar pe ecran. pagina Numar (Number). pagina Numar (Number). comanda Celule (Cells). care sunt separate de operatorii de calcul ( sau semnele de operare: +. incepand de la semnul egal (=). categoria Simbol monetar (Currency). se va apasa din bara de instrumente standard butonul Descriptor de formate (Format painter) si se vor selecta celulele care primesc noua formatare Lectia 6 FORMULE ARITMETICE Formulele sunt expresii prin intermediul carora se realizeaza calcule cu datele din celulele foii de calcul. categoria Procentaj (Percentage). O formula se compune din operanzi si operatori alcatuind expresii. in celula. comanda Celule (Cells). pagina Numar (Number). categoria Data (Date). C5 etc) un nume sau o eticheta Excel efectueaza operatiile de la stanga la dreapta. apoi se va selecta din lista Tip (Type) sub ce format se vor afisa datele calendaristice in celule. In Microsoft Excel formulele trebuie sa respecte o anumita sintaxa sau ordine. comanda Celule (Cells). Se va alege din lista cu categorii. apoi se va apasa Ok. Formatarea celulelor pentru afisarea procentuala a valorilor numerice Se vor selecta celulele apoi se va folosi din meniul Format. apoi se va alege simbolul monetar din lista derulanta Simbol (Symbol). -. valoarea rezultata din formula respectiva se schimba imediat. Se va alege din lista cu categorii. este aplicata pe loc datelor. Tipuri de operatori aritmetici Operator Semnificatia operatorului Adunare + Scadere Inmultire * Impartire / Procentaj (se aplica unui singur operand) % Ridicarea la putere ^ 30 . Daca modificati valorile din celulele ale caror adrese sunt operanzi intr-o formula. se va stabili numarul de zecimale din zona Numar de zecimale (Decimal Places). altfel vom obtine erori de calcul. Expresiile alcatuite cu operatori aritmetici se numesc expresii aritmetice. Formatarea celulelor pentru afisarea datelor calendaristice Se vor selecta celulele apoi se va folosi din meniul Format.

referinta absoluta nu se modifica. aceasta isi va modifica automat numarul randului. aceasta va ramane aceeasi in ambele celule =$A$1. referinta relativa se modifica. De exemplu. De exemplu. Daca la un moment dat aveti nevoie ca in celula B1 sa aveti existente datele din celula A1 puteti crea in celula B1 o referinta catre celula A1 prin introducerea in celula B1 a semnului egal (=) si apoi selectarea celulei A1 si apasarea tastei Enter.Ordinea operatorilor intr-o formula Daca intr-o formula apar mai multi operatori. Excel efectueaza operatiile corespunzatoare in ordinea indicata in tabelul urmator: Procentaj (se aplica unui singur operand) % Ridicarea la putere ^ Inmultire si impartire * si / Adunare si scadere + si - REFERINTELE CELULELOR O referinta identifica o celula sau un grup de celule intr-o foaie de calcul. o referinta relativa catre o celula. $A$1). In Excel exista mai multe tipuri de referinte folosite in construirea formulelor: y Referita relativa ± folosita intr-o formula. (ex. in sensul ca daca se efectueaza copierea formulei pe coloana. Daca se copiaza celula in care s-a aplicat formula. se ajusteaza automat de la =A1 la =A2. referinta se ajusteaza automat. (ex. face referire intotdeauna la o celula cu o amplasare fixa. y Referinta absoluta ± folosita intr-o formula. exprima pozitia relativa a celulei care contine formula fata de celula la care se face referire. Daca se copiaza celula in care s-a aplicat formula. Cu ajutorul referintelor: y y y y puteti folosi date existente in diferite parti ale foii de calcul puteti folosi rezultatul unei formule in alta formula. 31 . A1). puteti accesa date existente in alta foaie de calcul sau in alt registru de calcul. puteti utiliza date existente in alte aplicatii. daca se copiaza o referinta absoluta din celula B1 in celula B2. daca se copiaza o referinta relativa din celula B1 in celula B2. Prin intermediul ei se comunica programului Excel unde sa caute valorile sau datele care se vor utiliza in formule. va trebui sa puneti semnul $ in fata randului si coloanei care doriti sa ramana constanta. Pentru a realiza o referinta absoluta unei celule a carei valoare se va folosi intr-o formula. iar daca se realizeaza copierea formulei pe un rand se va modifica denumirea alfabetica a coloanei corespunzatoare. Daca se copiaza formula de-a lungul randurilor sau pe coloane. referinta absoluta nu se ajusteaza. Daca se copiaza formula de-a lungul randurilor sau pe coloane.

Pentru a utiliza etichete in formule. va aparea in locul adresei. incepeti cu semnul egal (=). Acelasi lucru il obtineti si daca apasati F4 dupa ce ati selectat celula careia doriti sa ii adaugati o referinta absoluta. puteti realiza referirea cu ajutorul unor etichete / nume. Pentru aceasta va trebui sa selectati celula sau zona de celule careia ii atribuiti un nume.Definire (Name . Pentru a nu va referi la o celula sau la o zona de celule prin referinte catre acestea. numele referintei alese. INTRODUCEREA FORMULELOR Cand introduceti o formula. Numele poate fi folosit in formule. iar pe pagina Calcul (Calculation) bifati optiunea Acceptare etichete in formule (Accept labels in formulas). de fiecare data cand veti selecta celula sau grupul de celule. Implicit.Pentru a referi intotdeauna celula A1 se va scrie $A$1. aplicatia Excel nu accepta etichetele in formule. utilizati comanda Optiuni (Options) din meniul Instrumente (Tools). daca se doreste reprezentarea unei zone pe alta foaie de lucru. Aceasta functie va deschide fereastra Definire Nume (Define Name) in care puteti scrie numele noii referinte in zona Nume in registru de lucru (Name in workbook). Fara semnul egal. formula este interpretata ca un simplu text. se utilizeaza un nume. apoi sa apelati comanda Nume . 32 .Define) din meniul Inserare (Insert). y Referinta cu ajutorul numelor sau etichetelor ± etichetele pot fi utilizate in formule care se refera la date regasite in celulele de pe aceeasi foaie de lucru. Dupa ce ati creat o referinta prin nume. (= TVA * D1).

La finalizarea formulei se va apasa tasta Enter sau butonul Introducere de pe bara de formule. Aceasta eroare apare atunci cand folositi in formula operatori sau date necorespunzatoare.Pentru a introduce o formula intr-o anumita celula va trebui sa selectati celula respectiva si sa introduceti obligatoriu semnul egal (=). Daca o formula contine mai multi operatori cu aceeasi prioritate. #REF!. #NAME?. -. in sensul ca nu se incadreaza in domeniul corespunzator. sau faceti referire la o celula dintr-o foaie de calcul pe care ati sters-o). construirea formulei in aceasta celula se poate realiza prin doua modalitati: y y tastati adresele celulelor care contin valorile de operat (sau valorile numerice constante). #NUM!. Aceasta eroare apare atunci cand intr-o anumita formula folositi o celula ce nu mai exista (pe care probabil ati sters-o. #DIV/0!. iar intre ele introduceti semnele de operare dorite (operatorii: +. Aceasta eroare apare atunci cand Microsoft Excel nu recunoaste o eticheta declarata cu ajutorul comenzii Definire existenta in meniul Inserare ± Nume. Aceasta eroare apare atunci cand intr-o anumita formula exista probleme cu diferite numere. N/A! #NULL! #DIV/0! #VALUE! Aceasta eroare apare atunci cand specificati o zona formata din doua serii ce nu se intersecteaza. Excel efectueaza operatiile corespunzatoare de la stanga la dreapta. De exemplu daca vreti sa adunati continutul numeric al celulei A1 cu continutul text al celulei B1 atunci calculul nu se poate efectua si in celula in care ati introdus formula va aparea aceasta eroare./). Excel calculeaza mai intai expresiile din paranteze. #VALUE!. * . Aceasta eroare apare atunci cand intr-o formula incercati sa impartiti o anumita valoare la zero (0). Cele mai des intalnite erori sunt: #NULL!. Recunoasterea erorilor standard asociate formulelor Atunci cand construiti anumite formule exista posibilitatea ca in locul unei valori in celula respectiva sa apara anumite erori. cu ajutorul mouse-ului selectati celulele care contin valorile de operat. Daca doriti sa modificati aceasta ordine. Apoi. apoi foloseste rezultatele obtinute ca operanzi pentru alte operatii. iar intre ele introduceti de la tastatura semnele de operare dorite. Aceasta eroare apare atunci cand valoarea dintr-o anumita celula nu este disponibila in momentul in #REF! #NAME? #NUM! N/A! 33 . folositi parantezele pentru a regrupa operatiile din formula.

34 . de exemplu.care se executa o formula de calcul. urmat de numele functiei si intre paranteze rotunde ± argumentele. elementul maxim sau minim dintr-o serie de date sau sa numarati elementele sale componente. comanda Functie (Function) sau butonul fx aflat pe bara de formule. apoi se va trece in pagina urmatoare. pentru completarea interactiva a sintaxei functiei respective (specificarea argumentelor). care pot fi referinte catre celule. grupate pe categorii adecvate rezolvarii diferitelor probleme). Din prima fereastra aparuta se va alege functia (Excel contine un set impresionant de functii predefinite. ca in figura. sa calculati suma sau media unor valori numerice. Acesta genereaza o fereastra de dialog de tip Asistent (Wizard) ce conduce utilizatorul pas cu pas. LUCRUL CU FUNCTII Microsoft Excel dispune de functii predefinite care va usureaza mult munca atunci cand doriti sa lucrati cu diferite formule. etichete sau valori constante. Structura unei functii este compusa din: egal (=). prin selectarea celulelor sau zonelor de celule cu datele implicate in functie sau se face referire la acestea tastand referinta potrivita. Dupa alegerea functiei dorite apasati OK. =SUM(A1.B10) realizeaza insumarea valorilor numerice din celulele A1 si B10. Exemplu: =SUM(A1:B10) realizeaza insumarea valorilor numerice din celulele A1 pana la B10. Pentru a introduce functia cu ajutorul careia calculati suma unei serii alegeti din domeniul Math&Trig functia SUM. Pentru a construi o functie se poate folosi generatorul de functii care poate fi apelat din meniul Inserare (Insert). O modalitate mai rapida de calculare a sumei unei serii este cu ajutorul butonului Insumare Automata existent pe bara de unelte. Ele va ajuta. Pe ecran va aparea o fereastra in care vi se cere sa specificati seria careia doriti sa-i calculati suma.

Functia SUM (adunare) Se selecteaza celula care in care va fi afisat rezultatul adunarii.)). situata in stanga barei de formule.Pentru a calcula media. MAX. Pentru a selecta mai multe celule care nu sunt una dupa cealalta se va tine apasata tasta Ctrl (sau vor fi scrise in zona Number1 separate de punct si virgula (. MIN. elementul minim sau maxim. sau pentru a numara termenii unei serii va trebui sa parcurgeti aceleasi etape. se apasa egal (=). apoi se selecteaza celulele ale caror valori dorim sa le adunam. COUNT. singura diferenta fiind aceea ca va trebui sa alegeti din domeniul Statistice functiile AVERAGE (medie). Functia AVERAGE (medie) Se procedeaza identic ca mai sus numai ca in loc de SUM se va alege AVERAGE care calculeaza media aritmetica pentru valorile celulelor selectate. se selecteaza functia (SUM) din lista de functii sau din lista ascunsa. Daca am selectat mai multe celule la rand va aparea doar prima si ultima celula separate de doua puncte. In fereastra Argumente functie vor aparea in zona Number1 celulele selectate. Functia IF (conditie) 35 .

daca in celula A10 se afla valoarea 100 atunci variabila logical_test este evaluata ca fiind adevarata si atunci este calculata suma celulelor B5:B15. Variabila value_if_true (valoare adevarata) este valoarea ce este returnata atunci cand variabila anterioara este evaluata ca fiind adevarata. Pentru a face referire la anumite celule dintr-o zona de celule se introduc adresele celulelor respective separate prin punct si virgula (. Pentru a face referire la o zona de celule. MAX (gaseste valoarea cea mai mare dintr-o zona de celule specificata).). in caz contrar expresia este falsa. De exemplu daca aceasta variabila cuprinde un text de genul ³In Buget´ si variabila logical_test este evaluata ca fiind adevarata. In caz contrar va fi afisat un spatiu gol in celula care contine aceasta formula: IF(A10=100. MIN (gaseste cea mai mica valoare dintr-o zona de celule specificata). SQRT (extrage radacina patrata a unei valori). ROUND (rotunjeste o valoare la un numar specificat de digiti). Functia IF se gaseste in categoria Logice. COUNT (contorizare). 36 . expresia B4<1000 este adevarata daca in celula A10 se afla valori mai mici de 1000. apoi referinta la celula din coltul din dreapta jos al zonei. Sintaxa functiei IF este urmatoarea: IF (logical_test. doua puncte (:). value_if_true. etc.Exista numeroase situatii in care aveti de ales intre doua posibilitati. EXEMPLE DE FUNCTII: SUM (adunare). se introduce referinta pentru celula din coltul din stanga-sus al zonei. SUM(B5:B15). In exemplul urmator. atunci functia IF va afisa textul ³In Buget´. ³´). Variabila value_if_false (valoare falsa) este valoarea pe care functia IF o returneaza daca continutul variabilei logical_test este evaluat ca fiind fals. PRODUCT (produs). Daca variabila logical_test este evaluata ca fiind adevarata si nu este precizat nimic in variabila value_if_true atunci functia IF returneaza valoarea 0. value_if_false) y y y Variabila logical_test poate contine orice valoare sau orice expresie ce poate fi evaluata ca fiind adevarata sau falsa. De exemplu. Referinte de celule folosite ca argumente in functii O referinta identifica o celula sau o zona de celule intr-o foaie de lucru si comunica programului Microsoft Excel unde sa caute valorile sau datele care se vor utiliza intr-o functie. y y y Pentru a face referire la o celula se introduce litera coloanei urmata de numarul randului. Functia IF atribuie valoarea TRUE daca expresia evaluata este adevarata si valoarea FALSE daca expresia evaluata este falsa. AVERAGE (medie).

iar pentru o reselectare a datelor se foloseste sageata rosie din dreapta campului. Mai jos se gasesc butoanele Serie pe (Series in) cu urmatoarele optiuni: 1. iar daca vreti sa reveniti la pasul anterior pentru a face alte modificari folositi butonul Inapoi (Back). Coloane (Columns) .datele selectate sa fie reprezentate grafic pe coloane 2. Expert diagrama ± Pasul 2 din 4 ± Datele sursa ale diagramei (Chart Source Data) se foloseste pentru a preciza care sunt datele pe baza carora se construieste graficul.Lectia 7 CONSTRUIREA DIAGRAMELOR (GRAFICELOR) Reprezentarile grafice permit o mai buna vizualizare a relatiilor. fiind mai usor de interpretat. Reprezentarea grafica este dinamica. aceasta se actualizeaza automat ajustandu-se la noile valori. In campul Zona de date (Data range) apare in exprimare absoluta domeniul de celule care contine datele selectate. adica in momentul modificarii datelor care au stat la baza construirii graficului. Trecerea de la un pas la altul se face cu ajutorul butonului Urmatorul (Next). Randuri (Rows) ± datele selectate sa fie reprezentate grafic pe linii 2. 37 . Pentru a construi un grafic se procedeaza astfel: y y 1. Selectati datele pe care vreti sa le reprezentati grafic Apelati comanda Diagrama (Chart) din meniul Inserare (Insert) care va genera o reprezentare grafica cu ajutorul Expertului. in patru etape: Expert diagrama ± Pasul 1 din 4 ± Tipuri de diagrama (Chart Type) va permite alegerea tipului si subtipului de grafic precum si previzualizarea lor prin activarea butonului Apasati si tineti apasat pentru vizualizare esantion (Press and hold to view sample). tendintelor si anomaliilor ce se stabilesc intre date.

y Legenda (Legend) . Expert diagrama ± Pasul 3 din 4 ± Optiunile diagramei (Chart Options) in care puteti modifica anumite optiuni standard.afiseaza optiuni pentru activarea/dezactivarea liniilor care va ajuta sa vedeti mai usor valorile pe grafic. In chenarul Plasare diagrama (Place chart) puteti actiona urmatoarele butoane: y y Ca o foaie noua (As new sheet) ± daca vreti sa afisati graficul pe o foaie de calcul separata.daca vreti sa afisati graficul ca un obiect in foaia de calcul curenta. y Linii de grila (Gridlines) .3.afiseaza optiuni pentru activarea/dezactivarea. y Tabel de date (Data Table) . 38 . Ca obiect in (As object in) .afiseaza optiuni in legatura cu prezenta unor etichete pe grafic. y Etichete de date (Data Labels) . repozitionarea legendei asociata graficului.afiseaza optiuni in legatura cu datele afisate pe axele de coordonate asociate graficului. y Axe (Axes) . Expert diagrama ± Pasul 4 din 4 ± Amplasare diagrama (Chart location) care va permite sa precizati locul in care va fi afisat graficul. In partea superioara a ferestrei se gasesc urmatoarele etichete: Titluri (Titles) ± afiseaza optiuni pentru adaugarea unui titlu graficului si subtitluri pentru axele asociate graficului.afiseaza optiuni in legatura cu includerea tabelului de date in imaginea graficului y 4. sau intr-o alta foaie de calcul care trebuie sa fie selectata din lista ascunsa alaturata.

iar din pagina Etichete de date se vor adauga sau modifica etichetele cu ajutorul optiunilor existente. se va reactiva pasul 3 al expertului. Asupra acestei imagini puteti efectua operatii de marire/micsorare sau de mutare/copiere. in zona Suprafata (Area) se va alege culoarea dorita. ADAUGAREA SAU STERGEREA TITLULUI UNEI DIAGRAME SAU A UNEI ETICHETE ATASATE Asocierea unui titlu sau a unei etichete pentru diagrama poate fi realizata in pasul al treilea al expertului. precum si in documente Word. iar din pagina Titluri se vor modifica sau sterge titlurile pentru diagrama sau subtitlurile axelor. ci si in alte foi de calcul din documentul curent sau din alte documente. Astfel. Revenirea la unul dintre pasii Expertului diagrama. Puteti muta sau copia un grafic nu numai in foaia de calcul curenta. Graficul este afisat imediat in locul pe care l-ati ales. Optiuni diagrama (pasul3). Se apasa OK. iar in fereastra aparuta. Amplasare (pasul4).1. pentru eventuale modificari se poate face executand clic dreapta pe diagrama si apelarea uneia dintre comenzile Tip diagrama (pasul1). dupa ce s-a selectat diagrama. Imaginea unui grafic nu este inghetata in locul unde a aparut prima data. MODIFICAREA CULORII DE FUNDAL A DIAGRAMEI Se executa clic dreapta pe suprafata diagramei si se alege Formatare suprafata diagrama (Format chart area) sau dublu clic stanga (intr-o zona libera). Cand ati terminat de facut aceste operatii actionati butonul Terminare (Finish). 39 . prin alegerea acelorasi comenzi din meniul Diagrama (Chart). pe foaia de calcul dorita. 2. Date sursa ( pasul2). sau.

Pentru a ajunge la pasul 1 se selecteaza diagrama si se executa clic dreapta pe aceasta. in zona Suprafata (Area) se va alege o culoare dorita. alegand comanda Tip de diagrama (Chart Type). iar in fereastra aparuta.MODIFICAREA CULORILOR SERIILOR DE DATE DIN DIAGRAMA Se executa clic dreapta pe una din valorile seriei si se alege Formatare serie de date (Format data series) sau se executa dublu clic stanga pe seria care se doreste a fi modificata. 40 . MODIFICAREA TIPULUI DIAGRAMEI Acest lucru poate fi realizat in pasul 1 al expertului. Se apasa OK.

Se activeaza foaia de calcul destinatie si foloseste comanda Lipire (Paste). REDIMENSIONAREA UNEI DIAGRAME Se va selecta diagrama si pozitionand cursorul mouse-ului pe punctele selectarii. 41 . apare o sageata dubla cu ajutorul careia se va executa redimensionarea prin agatare si tragere.COPIEREA SAU MUTAREA UNEI DIAGRAME Se executa clic dreapta pe diagrama si se alege Copiere (Copy) sau Decupare(Cut).

Lectia 8 PREGATIREA REZULTATELOR Se va folosi din meniul Fisier (File) comanda Initializare pagina (Page Setup).comanda Ajustare la (Adjust to) micsoreaza sau mareste dimensiunea zonei de imprimare folosind o valoare procentuala. sau se pot centra datele pe verticala sau orizontala la listare (Pe orizontala/Horizontally sau Pe verticala/Vertically). sau se va executa clic dreapta pe aceasta si se va folosi comanda Golire (Clear). Margini (Margins) ± din aceasta fereastra se pot modifica marginile paginii (Sus/Top.STERGEREA UNEI DIAGRAME Se va selecta diagrama si se va apasa tasta Delete.Tip portret / Portrait sau Tip vedere / Landscape o dimensiunea hartiei (A4) o se poate stabili cat vor ocupa pe hartie datele imprimate . sau se poate folosi comanda Potrivire la (Fit to) pentru a stabili exact pe cate pagini se va face listarea datelor o se poate stabili de la cat incepe numerotarea paginilor din comanda Numarul primei pagini (First page number). daca este setat pe Automat. 42 . Fereastra de dialog aparuta are 4 pagini: y y Pagina (Page) ± din aceasta fereastra se pot modifica o orientarea paginii . Antet/Header. Subsol/Footer). Dreapta/Right. Jos/Bottom. dimensiunea normala este considerata la 100%. Stanga/Left. numerotarea va incepe implicit de la 1.

pentru inserarea unui camp cu numarul de pagina.y Antet/Subsol (Header/Footer) ± din listele ascunse Antet/subsol se pot alege informatii predefinite care sa apara in zona antetului/subsolului (numele fisierului. numarul paginii etc). a foii de calcul. Datele introduse pot fi formatate la alegerea utilizatorului folosind urmatoarele butoane: o o o o pentru formatarea datelor selectate. In ferestrele aparute la particularizare se observa 3 zone (stanga. dreapta) in care se vor introduce datele dorite. pentru inserarea unui camp cu data calendaristica. 43 . pentru inserarea unui camp cu numarul total de pagini. centru. Pentru particularizarea datelor din zona antet/subsol se vor folosi butoanele Antet particularizat (Custom Header) sau Subsol particularizat (Custom Footer).

ce 44 . y Foaie (Sheet) ± din aceasta fereastra se vor folosi : o din zona Imprimare titluri (Print titles). pentru inserarea unui camp cu numele fisierului. Fereastra setarii antetului/subsolului mai poate fi accesata si din meniul Vizualizare (View). prin selectare.o o o o o pentru inserarea unui camp cu ora curenta. comenzile Randuri de repetat la inceput (Rows to repeat at top) sau Coloane de repetat la stanga (Columns to repeat al left) pentru a indica. comanda Antet si Subsol (Header and Footer). pentru inserarea unui camp cu numele foii de calcul. pentru inserarea unui camp cu locatia si numele fisierului. pentru inserarea unei imagini grafice. imaginea inserata poate fi formatata cu ajutorul butonului .

din zona Imprimare (Print) se poate selecta comanda Linii de grila (Gridlines) pentru a fi listate liniile gri care delimiteaza celulele. y y 45 . sau comanda Titluri randuri si coloane (Row and column headings) pentru a fi imprimate cifrele care noteaza randurile sau literele care noteaza coloanele. In partea de sus a ferestrei se afiseaza o bara cu butoane. aceasta va fi stabilita in Zona de imprimat (Print area) prin selectare in foaia de calcul. exact cum vor iesi la imprimare. Aceasta zona poate fi stabilita si selectand inainte zona de imprimat si alegand din meniul Fisier (File) comanda Zona de imprimat ± Stabilire zona de imprimat (Print Area ± Set Print Area).o rinduri/coloane se vor repeta pe fiecare pagina printabila. astfel: pentru afisarea paginii urmatoare. sau se va apela butonul din bara de unelte standard. specifica numarul paginii curente si numarul total de pagini. VIZUALIZAREA INAINTEA IMPRIMARII Se va folosi din meniul Fisier (File). comanda Examinare inaintea imprimarii (Print Preview). pentru afisarea paginii anterioare. Anularea zonei de imprimat stabilita poate fi executata cu comanda Golire zona de imprimat (Clear print Area). Daca se doreste imprimarea numai a unei anumite zone de celule. daca datele din foile de calcul se intind pe mai multe pagini. Astfel se va vizualiza pe ecran foaia cu datele. Bara de stare din partea inferioara a ferestrei.

pentru comutarea in modul de vizualizare tip Examinare sfarsit de pentru inchiderea examinarii inaintea imprimarii. pentru afisarea si ascunderea marginilor foii si a zonelor de antet/subsol cu posibilitatea modificarii lor prin agatare cu ajutorul mouse-ului. iar din meniul Inserare (Insert) se alege comanda Sfarsit de pagina (Page Break). pentru ajutor referitor la modul de vizualizare inaintea imprimarii. y y REDUCEREA NUMARULUI DE COLOANE DE PE O PAGINA Se selecteaza coloana din dreapta ultimei coloane dorite pe pagina. Delimitarea intre pagini va fi afisata printr-o linie intrerupta. pentru vizualizarea intregii pagini sau mai mult. pentru afisarea ferestrei de dialog pentru printare. REDUCEREA NUMARULUI DE RANDURI DE PE O PAGINA 46 .y y y y y pagina. pentru afisarea ferestrei de dialog pentru setarea paginii.

Delimitarea intre pagini va fi afisata printr-o linie intrerupta.Se selecteaza randul de sub ultimul rand dorit pe pagina. 47 . iar din meniul Inserare (Insert) se alege comanda Sfarsit de pagina (Page Break).

48 .

VERIFICAREA SI CORECTAREA ORTOGRAFICA Stabilirea limbii in care se va executa corectarea ortografica se va face din Instrumente ± Optiuni ± Pagina Corectare Ortografica (Tools ± Options ± pagina Spelling) sau apeland direct functia de corectare ortografica din meniul Instrumente (Tools). iar din fereastra aparuta se alege limba din lista ascunsa. Intreruperile de pagina pot fi eliminate alegand din meniul Inserare (Insert) comanda Eliminare sfarsit de pagina (Remove Page Break).Pentru reducerea. a numarului de coloane si numarului de randuri pe o pagina se selecteaza celula de la dreapta si dedesubtul ultimei celule de pe pagina si se alege comanda Sfarsit de pagina. comanda Corectare ortografica (Speeling sau F7). 49 . in acelasi timp.

Cuvantul gasit scris gresit in celule este afisat in zona Nu este in dictionar (Not in Dictionary).cuvantul gasit va fi modificat in toata foaia de calcul. daca se intalneste de mai multe ori. folosind Ignorare o data (Ignore Once) sau Ignorare totala (Ignore All) sau pot fi modificate alegand dintre sugestii si apeland butonul Modificare (Change) . iar in partea de jos sunt afisate sugestii.numai cuvantul gasit sau Modificare peste tot (Change All) . 50 . Cuvintele gasite pot fi ignorate pentru ca nu le considerati gresite.

Daca nu este disponibila o imprimanta pe calculatorul unde exista registrul de lucru se poate imprima in fisier folosind comanda Imprimare in fisier (Print to file). 51 . apoi apasarea butonului Ok. optiunea Foile active (Active Sheets) pentru a imprima foile de calcul active.prn). Ea se activeaza printr-un clic stanga al mouse-ului pe aceasta imagine. Se va alege din lista Nume (Name) imprimanta la care se executa listarea. Acestea pot fi selectate tinand tasta Shift apasata si executand clic pe prima si pe ultima foaie de calcul dorita a fi selectata. Apare o fereastra cu 2 pagini (Contens ± continutul functiei de ajutor. Daca se doreste imprimarea intregului registru se va alege optiunea Tot registrul de lucru (Entire Workbook). Search ± pentru a cauta informatie folosind un cuvant cheie). Din zona De imprimat se va selecta optiunea Selectie (Selection) pentru a imprima doar datele selectate in foaia de calcul.IMPRIMAREA Se va folosi din meniul Fisier (File) comanda Imprimare (Print). Din tastatura se poate folosi tasta F1. Activarea acestei comenzi. sau se va specifica in optiunea Pagini (Pages) de la ce pagina pana la ce pagina se face listarea. pentru selectarea pe sarite. Din zona Copii (Copies) se va stabili numarul de copii listate. Se executa clic pe Vedeti o lista completa de termeni de ajutor. sau cu tasta Ctrl apasata. duce la aparitia unei ferestre in care se va specifica numele fisierului printat (care va avea extensia . FUNCTIA HELP Ori de cate ori utilizatorul intampina greutati in utilizarea aplicatiei poate apela asistentul Office folosind meniul Ajutor (Help) sau prin apasarea butonului de pe bara de unelte standard. Pe ecran va aparea un asistent sub forma unei imagini animate. Imprimarea pe suport de hartie a unei printari in fisier se poate face numai cu programe specializate . iar din Zona de imprimat (Print Range) se alege optiunea Toate (All) .pentru listarea tuturor paginilor foii de calcul active.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful