UNIT BIMBINGAN DAN KAUNSELING SEKOLAH MENENGAH KEBANGSAAN ST.

JOSEPH Peti Surat 185, 89608 Papar, Sabah, Malaysia. No. Tel: 088-913589 No. Faks: 088-911461 http://www.sabah.edu.my/smkstjos/

Josephians Stars of the future Rise and shine

KERTAS KERJA KURSUS ASAS PEMBIMBING RAKAN SEBAYA (PRS) 2011 NAMA PROGRAM Kursus asas Pembimbing Rakan Sebaya (PRS) 2011 PENGENALAN Program PRS (Pembimbing Rakan Sebaya) ini mula diperkenalkan di sekolah sekolah secara tidak formal dalam tahun 1986 melalui projek perintis yang dikendalikan oleh Zuraidah Abdul Rahman dan mendapat perhatian dan sokongan oleh pihak Jabatan Pendidikan Malaysia. Zuraidah ,1988 mendefinisikan Pembimbing Rakan Sebaya sebagai pelajar yang telah dilatih dalam kemahiran komunikasi dan kemahiran asas kaunseling. Mereka berfungsi sebagai rakan yang berkesan, terutama kepada rakan yang memerlukan pertolongan. Mereka tidak memberi nasihat atau menyelesaikan masalah tetapi mereka menjadi pendengar yang empati dan berminat untuk membantu. Dalam usaha mencari identiti diri, remaja banyak bergantung kepada rakan sebaya untuk mendapat panduan hidup ke arah yang diingini. Daripada kajian-kajian yang dijalankan, membuktikan bahawa rakan sebaya mempunyai pengaruh yang kuat terhadap remaja. Oleh itu pelbagai usaha dijalankan supaya pengaruh negatif tidak menular, sebaliknya memupuk sikap positif bagi membolehkan remaja membina nilai hidup yang sihat agar mereka menjadi insan yang matang, penyayang dan bertanggungjawab. Sehubungan dengan itu, kursus pembimbing rakan sebaya diperingkat sekolah diadakan untuk melatih pelajar dengan kemahiran asas kaunseling agar mereka dapat membantu rakan dengan efektif bersesuaian dengan falsafah program pembimbing rakan sebaya”Membantu Diri Untuk Membantu Rakan”. JUSTIFIKASI/ KEPENTINGAN PROGRAM Perkhidmatan Bimbingan dan Kaunseling memerlukan khidmat pelajar sebagai khidmat sokongan yang penting di sekolah. Oleh sebab pelajar lebih mudah diterima dan dijangka lebih memahami curahan perasaan rakan, maka mereka lebih mudah didampingi. Golongan pelajar yang terlatih dalam kemahiran asas menolong sangat penting untuk meningkatkan lagi perkhidmatan bimbingan dan kaunseling di sekolah. Untuk melengkapkan pengetahuan pelajar membantu rakan, mereka perlu dilatih supaya khidmat mereka lebih berkesan. Oleh itu kursus pembimbing rakan sebaya peringkat sekolah diadakan untuk memenuhi tuntutan ini.

1

Papar ANJURAN Unit Bimbingan & Kaunseling. Untuk membantu guru bimbingan dan kaunseling memperluaskan khidmat melalui projek membantu yang dijalankan oleh PRS. melanggar peraturan. merosakkan harta sekolah dan meningkatkkan tingkahlaku yang menggalakan pembelajaran. SMK St. 3. Untuk membina keyakinan diri pelajar dan menggalakkan mereka mempraktik nilai yang sihat berasaskan kepada kepercayaan kepada Tuhan. 4. Untuk membentuk kumpulan PRS yang terlatih yang boleh menjadi pendengar yang baik dan berkeupayaan untuk membantu rakan. OBJEKTIF PROGRAM PRS DI SEKOLAH 1. Untuk membina budaya kasih mesra dan saling membantu di kalangan pelajar dan menimbulkan suasana pembelajaran yang lebih menggalakan di sekolah.00 RM4950.50 2 . 2.OBJEKTIF UMUM 1.Untuk membolehkan pelajar terpilih berinteraksi dengan berkesan dengan rakan sebaya mereka melalui latihan perkembangan diri dan kemahiran memberikan pertolongan. Untuk membantu mengurangkan masalah disiplin di sekolah seperti masalah ponteng. Untuk menyediakan sekolah satu lagi pendekatan membantu pelajar dan menyekat masalah disiplin diri dari meruncing melalui pengaruh rakan sebaya yang positif. 3.00 Jumlah RM 40.50 RM350. Untuk membina satu lagi sumber sokongan bagi pelajar mendapatkan bantuan dalam perkhidmatan bimbingan dan kaunseling 2. TEMA ”Bantu Diri Untuk Membantu Orang Lain” SASARAN PESERTA 40 orang PRS baru dan 25 orang ahli PRS untuk menjadi Ko-Fasilitator TARIKH 05 Mac 2011 (Sabtu) TEMPAT SMK St Joseph.00 RM100. Joseph Bil 1 2 3 ANGGARAN PERBELANJAAN/ KOS Butir-butir Peralatan alat tulis (Hadiah Aktiviti) Makanan & Minuman Elaun penceramah Jumlah Kuantiti 3 70 x Rm5.

S/Usaha : Pn Verina Dulinah Dayah AHLI JAWATANKUASA PELAKSANA Pengurus Makan/ Minum Pengurus Keselamatan /Disiplin Pengurus Pendaftaran Juruacara Pengurus Hadiah dan Sijil Pengurus Pa/System Siaraya/Publisiti : : : : : : : : : : Pn Verina D Dayah Pengerusi PRS dan Ahli-ahli PRS En. Hj.SUMBER KEWANGAN 1. Pengerusi 1 : Pn Jenith Mahibol (PK 1) Tim.30am 08. Verina / Pn Salehah Pn Verina Pn Elni Maryani Pn Elni Maryani Pn Salehah / PRS 3 . Verina D Dayah Dan Ahli PRS En. Siti Salehah bt Shafii Ahli PRS Pn. Aldrian Philip Ahli PRS Ahli PRS JADUAL TENTATIF PROGRAM 05 Mac 2011 (Sabtu) Masa 07. Pg Abu Bakrin Hj. Joseph Anjuman Ahli PRS Pn. Omar (PK Hem) Tim. Peruntukan UBK AHLI JAWATANKUASA INDUK Penasihat : Gerturude Jock (Pengetua) Pengerusi : Dr.15am 08.00am 01. Pengerusi 2 : En Ahmezul Ahmad (PK Petang) Setiausaha : Pn Siti Salehah bt Shafii Tim.30 am 11.30 am 09.Breaking ” Bersurai Tindakan Pn.00pm Program/Aktiviti Berkumpul di Dewan Terbuka Ketibaan penceramah Ceramah ”Apa itu PRS” ”Kemahiran Asas Kaunseling” Rehat ”ice. Pg.30am 10.

.. OMAR) PK HEM SMK St.. St........... PG........ ………………………………………………..... Joseph : 4 ... ABU BAKRIN B..Di sediakan oleh........ HJ.... (PN SITI SALEHAH BT SHAFII) Guru Penasihat PRS 2011 Disemak oleh......... (DR..Joseph Disahkan Oleh ……………………………… (GERTURUDE JOCK) Pengetua....... SMK..... PG.. HJ.......... ...

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful