FESTIVALURI GASTRONOMICE IN ROMANIA

FESTIVAL LOCALITATE DATA/ DEBUT Ianuarie (1972) SPECIFICATII Evenimentul este organizat de cotidianul de limb german din Timi oara, ³Banater Zeitung´. Prima edi ie a evenimentului a avut loc în 1972, tradi ia fiind început de etnicii vabi. Ineditul concurs a fost întrerupt pe perioada comunismului, dar a fost reluat în 1993. Cârna i afuma i sau neafuma i cu carne de porc, cu mirodenii de toate felurile, unde usturoiul e atotputenic, al turi de boiaua de ardei iute sau dulce, cârna i proveni i de la produc tori din tot Banatul. Festivalul isi propune sa puna in evidenta asemanarile si deosebirile cutumelor gastronomice de-o parte si de cealalta a frontierei cu preparate traditionale romanesti si maghiare. Evenimentul isi propune sa atraga atentia asupra faptului ca adevaratii carnati de Plescoi nu se gasesc in supermarket-uri, fabricati de marile companii de prelucrare a carnii. Secretul prepararii carnatilor de Plescoi este detinut de localnicii din zona BercaPlescoi-Sapoca, acolo unde s-a n scut legenda haiducilor. Vremurile s-au schimbat haiducii nu mai sunt, iar metoda prepar rii pastramei i cârna ilor a fost preluat de s teni. Ace tia au descoperit c oile lor au un gust special, mai s rat , mai suculent i mai fraged . Explica ia const în faptul c dealurile au în subsol bogate z c minte de sare iar în urma procesului de evaporare a apei, se depun cristale de sare pe vegeta ia colinar din zon . Oile din aceast zon sunt hr nite astfel cu o vegeta ie semis rat , iar carnea cap t o savoare deosebit . http://www.revistatur.ro

Worschtkoschtprob Timisoara, casa Adam Müller- Degustarea carnatilor banateni Guttenbrunn

Festivalul caltabosului

Pecica (jud. Arad)

23 si 24 aprilie (2010)

Festivalul carnatilor de Plescoi

Berca (jud. Buzau)

Inceputul lui octombrie (2008)

1

Covasna) 20 august (2010) La prima edi ie a concursului de preparate din oaie au participat 13 echipe din tot jude ul. pân la produse cum ar fi urda. Baia de Fier sau Polovragi. dar si cu vin i palinc din rezervele proprii. În aceast zi. Sibiu) August (2005) Festivalul brânzei i pastramei Bran (jud. Taranii vin nu numai cu traditionalele bucate. Buzau) Inceputul lui mai (2008) Concursul de preparate din oaie Sf. se joaca i mai ales se manânca pe s turate tot soiul de preparate specifice. Sibiu) Sfarsitul lui august (2004) Produc torii de brânz i uic din R inari. Bra ov) Septembrie Octombrie (2004) Intarcatul mieilor Satul Varlaam (jud.Festivalul Branzei si al Tuicii Rasinari (jud. R inari este cunoscut în toat ara pentru calitatea brânzei care se produce aici i pentru mo tenirea cultural bine p strat de genera ii. Al turi de oierii din satele M rginimii. jocuri i strig turi. se cânta. cârn ciori. de la pastram . unde preg tesc o mas câmpeneasc i evoc via a ciobanilor prin cântece. La festival. oierii din M rginime î i las turmele i se întâlnesc la Tili ca. Este o s rb toare simbolic ce marcheaz sfâr itul anului pastoral. 2 . S rb toarea Oierilor Tilisca (jud. Pe mesele lor au putut fi v zute tot felul de mânc ruri din oaie. ciorbe. î i expun produsele pentru a fi gustate i cump rate. din satele Vaideeni. toc ni e. drob. dar i din alte locuri din regiune. particip oieri emigra i în Oltenia i Muntenia. S rb toarea oierilor se organizeaz în fiecare an în ziua de Sfânta Maria Mare. An de an sibienii si turistii sositi pe aceste meleaguri au ocazia sa deguste branza pregatita de ciobani si tuica facuta la cazan. i mai ales pastram de oaie i bulz. Gheorghe (jud. udate cu must ob inut în gospod riile celor din zona Bran. Evenimentul marcheaza nu numai transhumanta turmelor de oi catre Masivul Penteleu ci si vechiul obicei al prepararii branzei dupa retete mostenite din batrani.

in fiecare an. vit sau berbec. localnicii si cei din localitatea maghiara au putut sa guste diferite bucate traditionale si chiar sa faca un schimb de experienta intre ei. Paprica ul este o mâncare tradi ional româneasc . In cadrul festivalului. echipe din Ungaria. care poate fi preparat din carne de porc. strandul Neptun 22 august (2004) in ultima zi a sarbatorii orasului Festivalul Catlanelor a avut loc pentru prima data la Moneasa in 2004. Timis) Octombrie (2009) Evenimentul culinar a marcat 190 de ani de la prima atestare documentare a statiunii. Timis) 27 februarie (2010) Festivalul papricasului Buzias (jud. 3 . Unele re ete adaug la ingrediente carnea de iepure. pazite cu mare strasnicie. cu doar 4-5 catlane. Organizatorii si-au dat seama ca o mancare buna trebuie stropita neaparat cu o licoare si au decis ca din 2010 numele sarbatorii sa fie ÄFestivalul papricasului si al vinului´.ca ul sau brânza de burduf. Organizat impreuna cu localitatea maghiara Algyo. Festivalul transfrontalier al gulasului Com. A avut un succes atat de mare. Slovacia. mistre sau c prioar . Festivalul culinar nu s-a desfasurat sub forma unei competitii ci. pur si simplu. la initiativa si pe cheluiala lui Tony Paulik . un impatimit al bucatariei traditionale. Festivalul Catlanelor a fost preluat de catre Primarie. pui. Din 2007. organizat in incinta strandului Neptun. care implica si fonduri europene. Festivalul din 27 februarie este prima manifestare din cadrul unui proiect transfrontalier. bine rotunjite în câte o mingiu de m m lig . Uivar (jud. Festivalul Catlanelor Arad. Germania si Romania se intrec in pregatirea de tocanita sau gulas la ceaun dupa retete proprii. incat s-a organizat de atunci.

5 m. fasole. de unde a venit pe pamant harghitean. Harghita) Martie (2009) 4 .5 cm lungime si 2 mm. An de an se intrec asii sarmalelor sa faca cea mai mica (0. piftii de curcan si piftii de peste. timp de trei zile. Tismana (jud. Gorj) 29 august (2009)/ 1 Nov (2010) Zilele Gastronomiei Statiunea BaileTusnad (jud. cea mai picanta. tei. lungime). cea mai mare (0.Festivalul sarmalelor Praid (jud. Dupa ce fanfara din localitate da startul. Casa Brancusi a oferit 2100 de sarmale si 500 de portii de piftii. piftii de pui. Gorj)/ Com. Organizatorii isi doresc ca prin acest gen de actiuni statiunea Baile Tusnad sa devina tot mai cunoscuta si mai apreciata de turistii din tara si din strainatate. An de an se mai descopera retete si ingrediente nemaintalnite. grosime). etc. tocan la ceaun.proprietarii de pensiuni prezinta retete diferite din toate colturile tarii: piftii de porc. in restaurantele din statiunea harghiteana Baile Tusnad. potbal. varza. Mai multi bucatari profesionisti dintr-o renumita regiune turistica din Ungaria gatesc. Toata comuna stie ca centrul de interes e la corturi. Inainte de razboiul culinar are loc un turnir cu linguroaie acompaniat de zdanganitul capacelor. Specific zonei Gorjului este faptul ca piftiile se mananca cu sarmale si cu turta de malai. cea mai gustoasa sarma. fiecare echipa de bucatari se apuca sa lupte cu umpluturile si frunzele de vita de vie. Organizatorii au pregatit berbecut la protap. Participanti . Pe ti ani (jud. Festivalul Raciturilor Com. Harghita) al treilea sfarsit de saptamana din luna Septembrie (1994) Duelul sarmalelor si-a avut originea in Ungaria. piftii de vitel.

la 40 de zile de la S rb toarea Pa telui. Nu lipsesc in aceasta zi : programe artistice. Dintre concuren ii înscri i la concursul de g tit în aer liber o parte au ales s prepare mânc ruri la ceaun i la gr tar. Intrarea Mântuitorului în Ierusalim. iar El a fost întâmpinat cu flori. de caricatur . expozi ii de art culinar . Ungaria i România. s tenii din comun au preparat in 2010 un bulz de 40 de metri. Turia (jud. ca s nu Äuite³ obiceiul. cele 100 de por ii de pe te pentru enoria ii de la Biserica Precista. de b rci i plase pesc re ti. minciunele i altele. Pentru a p stra tradi ia cu care au intrat în Cartea Recordurilor. iar de aici au rezultat o multitudine de obiceiuri i tradi ii variate de la o zon la alta. S rb toarea este o îmbinare fericit a elementelor cre tine cu cele precre tine. i anume gogo i. Festivalul Scrumbiei Galati (2001) Duminica Floriilor 5 . la care au participat 13 echipe din Germania. iar al ii doar de panifica ie-patiserie. kurtos-kalacs. c lare pe un m gar. langos. a avut loc în zi de Florii.Covasna) Iunie (2009) Evenimentul are loc în cadrul Zilelor Turiei. târgul me terilor populari. i anume bulzul de 153 de metri preparat la edi ia din 2009 a Zilelor Turiei. În municipiul Gala i a devenit o tradi ie ca de "Florii" s se organizeze "Festivalul Scrumbiei". care se încheie o dat cu În l area lui Iisus. Pentru cre tinii ortodoc i. Organizatorii Zilelor Comunei Turia au pus la cale in 2009 organizarea primei edi ii a Festivalului Interna ional de G tit în Aer Liber.Festivalului Interna ional de G tit în Aer Liber Zilele Comunei Turia Com. Floriile simbolizeaz începutul S rb torilor Pascale.

insa bineinteles se pot degusta si mancaruri traditionale si produse specifice zonei. cel mai mare bors si cea mai mare mamaliga sunt deliciul miilor de participanti la Festivalul Pastravului de la Ciocanesti. Arad) August (3zile) 6 . gatit în diferite feluri. Specialitati din Delta. rolul important pe care îl are acest festival este s readuc în aten ia mure enilor boga ia piscicol a zonei. In fiecare an. de foarte multi ani. În prezent. in aceasta perioada. Festivalul Pestelui de la Taureni Taureni (jud. comuna dispune de 192 de hectare piscicole. Asadar. împ r ite în 8 lacuri i 16 bazine destinate reproducerii pe tilor. Asocia ia "Salva i Dun rea i Delta" a organizat Festivalul Gastronomic i Etnocultural D'ale Gurii Dun rii. inca de pe vremea in care din orasul aradean painea era trimisa la Bucuresti. De ziua interna ional a Dun rii.Festivalul National Com. Adica painea facuta din graul recoltat in acest an. Cea mai mare cobza de pastrav. primele lacuri au fost la T ureni. Ciocanesti August (jud. Mures) August (2009) D`ale Gurii Dunarii Uzlina (jud. Dac este s se faca o analiz în monografia comunei se va constata ca pe toat zona de câmpie. Tulcea) 10 octombrie 2009. Praznicul de pita noua de la Pecica este o manifestatie traditionala. Satul T ureni a fost atestat documentar în anul 1454 i este situat în apropiere de localit ile Zau de Câmpie i Band. pentru familia Ceausescu. Suceava) (2003) al Pastarvului Timp de trei zile comuna turistica Ciocanesti este gazda a mii de turisti care au ocazia sa ³guste´ din traditiile locale vechi de zeci de ani si sa se rasfete cu cel mai gustov pastrav. eveniment menit s ajute comunit ile din Delta Dun rii i s atrag din nou aten ia asupra problemelor din aceast zona. 25 . la Pecica (judetul Arad) se sarbatoreste Äpita noua³. monument UNESCO. Acolo au fost i primele amenaj ri piscicole. asadar in "centrul atentiei" este cunoscuta paine de Pecica.27 iunie 2010 Festivalul pitei Pecica (jud.

Specialitati turcesti si tataresti Evenimentul este organizat de Uniunea Democrata Turca din Romania si se bucura de participarea persoanelor din comunitate. din Constanta. cand satenii au intrat in Cartea Recordurilor pentru cea mai mare cununa din ceapa facuta vreodata. Tulcea.i p streaz zece zile prospe imea. Fiecare participant a intra în concurs cu preparate culinare traditionale din zona din care provine. Cernavoda si Cumpana. Harsova. Cobadin. Festivalul Cepei Com. Doamnele isi arata maiestria in prepararea a peste 20 de specialitati culinare gatite pe baza ingredientului principal din Pericei. Calit ile sale o recomand pentru statutul de aliment protejat de Bruxelles. Constanta) Octombrie (2006) 7 . Techirghiol. Braila. Tuzla. precum si concursuri de gastronomie intre gospodine. Ceapa cultivata in localitatea Pericei a devenit cunoscuta in 2008. Pericei (jud. bucium. Salaj) Al treilea sfarsit de saptamana din luna septembrie (2010) La Festivalul Cepei sunt organizate expozitii cu vanzare de ceapa.Cea mai bun pâine româneasc pe vatr se face cu f in din zon i f r conservan i. Juriul a trebuit sa aleaga preparatele culinare cele mai gustoase din peste 100 de feluri de mâncaruri specifice turcilor dobrogeni Festivalul Na ional Cioc ne ti (jud. Ungurii i nem ii vin la Pecica.518 metri. Bucuresti. incondeietori de oua si interpreti la trambita. Medgidia. Fantana Mare. prilej cu care se aduna mesteri populari. produse de patiserie si cofetarie. Suceava) al Oualor Incondeiate Inainte de începutul Postului Mare (3 zile) (2004) Festival de arta culinara turceasca Techirghiol (jud. care a avut o lungime de 4. Macin. Sarbatoare inchinata invierii Domnului. Festivalul are loc în fiecare an înainte de începutul Postului Mare. tulnic si corn.ceapa. artisti ce pastreaza vie mostenirea de la strabuni. din toate zonele tarii. Faima pitei rumenite în cuptoare de c r mid s-a dus peste hotare. Isaccea. Babadag. atra i de gustul deosebit al pâinii ce. Mangalia. In cadrul festivalului sunt prezentate peste o suta de feluri de mancare.

incat este vizitat in fiecare an. În plus. la o altitudine de 300 m. în atmosfera tradi ional a cântecelor i dansurilor populare germane. Festivalul Clatitelor Prejmer (jud. potrivit calendarului Bisericii Evanghelice. tobo ari. O tradi ie s seasc reînviat dup 20 de ani de pauz .i preg teasc m tile pentru a doua zi. trompeti ti masca i i o c ru cu sob în care se preg tesc cl titele pe care tinerii le ofer localnicilor primind în schimb f in . Diminea a. si acestea fiind blocate de masinile turistilor pe tot parcursul festivalului. ritualul are r d cini adânci în lumea satului s sesc simbolizând triumful luminii asupra întunericului. Festivalul gogo ilor ± o replic la cel al cl titelor. zah r. prevestirea soarelui prim verii i alungarea iernii Cu o sear înaintea Carnavalului. de mii de turisti. este atat de cunoscut in orasele din zona. un moment de bucurie. Statiunea Moneasa se afla la 100 de km Est de Arad. la poalele muntilor CodruMoma. Arad) 8 septembrie (2010) 8 . Festivalul clatitelor. dans i voie bun . Din alai fac parte acordeoni ti. care nu permite fluxul unui numar foarte mare de autoturisme. tinerii se întâlnesc s . este infrastructura depasita. ou . Arad) Iulie august (2 zile) (2001) Sunt preparate anual peste 20000 de clatite pentru vizitatori. cete de feciori masca i colind satul. fiind un bun prilej pentru reunirea comunita ii.Festivalul clatitelor Statiunea Moneasa (jud. Carnavalul se organizeaz înainte de intrarea în Postul Pa telui. Brasov) Februarie (2005) Festivalul Gogosilor Chisineu-Cris (jud. vin sau bani pe care le folosesc la prepararea gogo ilor servite la Balul Mascat. desf urat la Moneasa. Accesul se poate face cu masina sau cu autocarul. Concurs transfrontalier de pregatire a gogosilor la care au participat comune/orase din Romania si estul Ungariei iar gogosile au fost impartite gratuit. Locurile de parcare sunt insuficiente iar caile de acces in statiune sunt doar doua. Un minus al acestui eveniment.

editura Transversal. SOARE..Tipologii si destinatii".Organizator al manifest rii este Liga Jude ean a Pensionarilor din Arad. împreun cu clubul gazd din Chi ineu Cri . Targoviste. (2007) 9 . Ionica .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful