SEKOLAH KEBANGSAAN MANJOI DUA 30020 IPOH

KERTAS KERJA
PROGRAM MINGGU KECERGASAN

TARIKH
SEPANJANG BULAN JULAI

TEMPAT :
SEKOLAH KEBANGSAAN MANJOI DUA

TEMA
BERSAMA MENGIMARAHKAN RAMADHAN

ANJURAN
UNIT KOKURIKULUM

Pelaksanaan program ini didorong oleh hasrat Kementerian Pelajaran Malaysia bagi melibatkan seramai mungkin warga sekolah dan masyarakat Malaysia daripada pelbagai lapisan untuk menyertai aktiviti -aktiviti kecergasan seiring dengan Dasar Sukan Negara yang merangkumi Sukan untuk Semua dan Sukan untuk Kecemerlangan . Justeru. RASIONAL Tahap kecergasan murid-murid dapat dicapai melalui gaya hidup sihat dengan melakukan aktiviti-aktiviti yang boleh meningkatkan tahap kecergasan seperti aktiviti senam robik dan sukan yang lain secara teratur dan berkesan. Minggu Kecergasan yang dijalankan ini merupakan antara suatu program yang terpenting untuk cara hidup sihat.KERTAS KERJA PROGRAM MINGGU KECERGASAN PERINGKAT SEKOLAH 2010 PENGENALAN Program Bulan Kecergasan 2010 yang diadakan pada kali ini merupakan kesinambungan daripada sambutan Bulan Kecergasan 2009. Warga pelajar Sekolah Kebangsaan Manjoi Dua disarankan supaya mengamalkan aktiviti ini bagi menjamin kesihatan diri. Program ini juga adalah selaras dengan hasrat PIPP untuk melahirkan modal insan yang holistik dan produktif untuk pembangunan Negara. Para pelajar juga dapat meningkatkan pengetahuan yang berkesan denga kesihatan diri mereka seterusnya meningkatkan perkembangan dari segi . Bagi menjamin kecemerlangan modal insan amalan gaya hidup yang sihat amat ditekankan dalam sektor pendidikan. Oleh sebab itu. amalan ini perlu dil akukan setiap masa bagi meningkatkan tahap kesihatan dan kecergasan diri.

memperluaskan pergaulan dan menggalakkan kecergasan dengan tujuan bagi melahirkan masyarakat yang cergas memupuk interaksi yang sihat dalam kalangan pelajar ke arah melahirkan insan yang bersemangat kesukanan tinggi melalui aktiviti yang dianjurkan. (ii) Menanam serta memupuk kesedaran secara mendal am kepada masyarakat khususnya pelajar terhadap nilai -nilai positif yang terdapat dalam aktiviti-aktiviti yang dijalankan bersempena Minggu Kecergasan dan bagaimana nilai-nilai ini boleh membantu ke arah melahirkan masyarakat yang sihat dan cergas. . ii) Menarik minat dan menyediakan peluang serta dan sihat. fizikal dan jasmani. pertandingan melukis poster dan kuiz kesihatan.emosi. (iii) Menjalinkan ikatan perpaduan. OBJEKTIF Objektif program ini adalah seperti berikut: (i) Penyertaan pelajar dalam aktiviti senamrobik. Program ini juga secara tidak langsung menjadikan murid-murid cergas. social. cerdas dan ceria. MATLAMAT Program ini adalah bertujuan untuk menyemai dan meyuburkan persepsi masyarakat yang bukan sahaja melihat sukan sebagai unsure bagi menjana kesihatan secara berterusan tetapi juga untuk menjadikan sukan sebagai unsur bagi menjana kesihatan secara berterusan tetapi juga untuk menjadikan sukan sebagai satu budaya hidup dalam kehidupan seharian.

Perak. Zaleha Binti Ramli Pn. Noriah Binti Sibon Pn. JAWATANKUASA INDUK Penasihat Pengerusi Timbalan pengerusi Naib Pengerusi 1 Naib Pengerusi 2 Penyelaras Penolong Penyelaras Setiausaha Bendahari : : : : : : : : : En. Kharuddin Bin Omar Pn. KUMPULAN SASARAN Program Minggu Kecergasan ini akan disertai oleh semua warga sekolah khususnya para pelajar Sekolah Kebangsaan Manjoi Dua. Salmah Binti Osman Pn. Ipoh. Nor Aini Binti Sidik Cik Anis Qhairunnisa Binti Azmi Cik Ainul Syariha Binti Azhar Cik Najihah Binti Md Muhtar Cik Nurulhudha Binti Mohd Yussoff .TARIKH DAN LOKASI YANG DICADANGKAN Sambutan dan pelaksanaan Minggu Kecergasan ini akan berlangsung sepanjang Bulan Julai 2010 bertempat di Sekolah Kebangsaan Manjoi Dua.

Cik Ainul Syariha Bt. Pie En. menyelaras upacara penyampaian hadiah. menyediakan siaraya untuk senamseni dan pertandingan akhir kuiz kesihatan. Abdul Ghani B. Mohd Zain - menyediakan peralatan keperluan untuk kuiz kesihatan. Memastikan kelancaran aturcara majlis. Mohd Azaini B. gambar sepanjang program Juruacara Menyerahkan salinan gambar kepada S/U program. Azhar - Mengacara majlis perasmian / penutupan bersama JK Hadiah. Md Muhtar Cik Sathiavaty - menyediakan hadiah untuk para peserta.JAWATANKUASA PELAKSANA AHLI JAWATANKUASA Jawatankuasa Peralatan/Siaraya TUGAS En. melukis poster dan mewarna. Mengenal pasti penerima hadiah / sijil Dokumentasi Ustaz Noor Hisham B. Menyediakan lagu serta langkah senamseni. - . Mohd Yussoff Pn Norhaini Bt Ishak - Mengelola dan menyelaras senam seni pada hari Selasa. Program Senam seni Cik Anis Qhairunnisa Bt. Jawatankuasa Hadiah/ Sijil Cik Najihah Bt. Azmi Cik Nurulhudha Bt. Mokhtar - Mengambil diadakan.

Rashidi Pn Faridah Bt. Ahmad Bakri B. Penner Slvam a/p Panja rvernam Persiapan Tempat En. Lod En Jamzuri B. Pendaftaran Pn Suhaila Bt. Abdul Rashid - Mendapatkan borang pemarkahan daripada S/U program. dan 3). Azhar - Menyediakan buku program mengedarkan kepada guru-guru. Razali Pn.Buku Program Cik Ainul Syariha Bt. Shaari - Membuat pendaftaran peserta. dan Hakim Pertandingan Mewarna Tahap 1: Pn. Aliza Bt. 2. - Melukis Tahap 2: Pn. . kuiz kesihatan(dataran perhimpunan) dan mewarna (kelas tahun 1. Mohd Dali - Memastikan ketenteraman program Mengawal disiplin murid semasa program berlangsung. Memastikan kehadiran murid mengikut unit uniform dan kelas masing-masing Disiplin En Mohd Kamal B. Lailatul Munirah Bt. Japlawi En Mohd Akmal B. Maryati Bt. Mengadili pertandingan berdasarkan syarat yang ditetapkan Menyerahkan keputusan / hasil pemarkahan kepada S/U program. Yaakob Pn. Dzambrah - Menentukan tempat dan membuat persiapan tempat untuk pertandingan melukis poster (kelas tahun 4 dan 5).

Pn Kalsom Bt. Mat Saat Pn Zuraidah Bt. Abdul Hadi SUMBER KEWANGAN: Sumbangan Individu ANGGARAN PERBELANJAAN Perkara Kuantiti Jumlah JUMLAH .

30 pg 8.30 pg : Senamrobik / Senam seni : P&P berjalan seperti biasa 1.50 pg : Pertandingan melukis poster (Tahun 4 & 5) 11.30 pg : Kata-kata Aluan . Negeri Perak. Guru Besar Sekolah Kebangsaan Manjoi Dua 7.JADUAL / TENTATIF PROGRAM 19 JULAI 2010 (Isnin) 7.20 ptg 5.30 ptg ± 2.50 pg : P&P berjalan seperti biasa 20 JULAI 2010 (Selasa) 7.50 tgh/hari 1.50 ptg : Peringkat Akhir Kuiz Kecergasan Tahap 2 antara unit Uniform : Bersurai 22 JULAI 2010 (Khamis) 7.45 pg 8.40 ptg 21 JULAI 2010 : Pertandingan Mewarna Tahap 1 : P&P berjalan seperti biasa (Rabu) 12.50 pg ± 11.00 pg 9. dan Lagu Sekolah serta Bacaan Doa : Laporan Guru Bertugas : Perasmian Minggu Kecergasan Peringkat Sekolah oleh En.30 pg : Nyanyian Lagu Negaraku.00 ptg : Pusingan Saringan Kuiz Kecergasan Tahap 2 4. Kharuddin Bin Omar.

Penyertaan dibuka kepada semua murid Tahap 2 (Tahun 4. Hasil lukisan yang paling kreatif. Setiap Persatuan/Unit Uniform perlu menghantar 3 orang wakil untuk menyertai pertandingan bagi peringkat saringan . 4.7. 5.50 pg 8. Penyertaan adalah mengikut Persatuan/Unit Uniform masing-masing : Pengakap. Poster adalah bertemakan ³ Kecergasan Membina Satu Malaysia´. 2.5. dan 6). Peserta hanya dibenarkan menggunakan pensel warna dan warna crayon sahaja. .40 pg 7.00 pg 8. Puteri Islam. Pandu Puteri Tunas. 3.00 pg : Ucapan Penyelaras Program : Ucapan Guru Besar dan Perasmian Penutup : Penyampaian Sijil & Hadiah kepada pemenang : P&P berjalan seperti biasa SYARAT DAN PERATURAN PERTANDINGAN PERTANDINGAN MELUKIS POSTER SYARAT PENYERTAAN : 1. bersih dan menarik dikira sebagai pemenang. kemas. Persatuan Bulan Sabit Me rah (PBSM). Hanya tiga lukisan yang berjaya mengumpul markah tertinggi berdasarkan ciri-ciri di atas dikira sebagai pemenang. 2. PERTANDINGAN KUIZ KECERGASAN SYARAT PENYERTAAN : 1. 4. Masa yang diperuntukan ialah 2 jam. 3. Pendaftaran penyertaan perlu dibuat melalui Guru Penasihat Persatuan/Unit Uniform masing-masing. dan Tunas Kadet Remaja Sekolah (TKRS). Pertandingan terbuka kepada murid Tahun 4 dan 5.

Hanya tiga orang pemenang sahaja untuk setiap tahun . Tiga Persatuan/Unit Uniform yang berjaya mengumpul markah tertinggi layak ke peringkat akhir yang akan berlangsung pada hari Rabu (21/7/2010). Peserta diberi tempoh satu jam untuk mewarna. semula untuk menentukan juara pada hari Rabu PERTANDINGAN MEWARNA SYARAT PENYERTAAN : 1. 6. 7. PELAN LANTAI MAJLIS PERASMIAN MINGGU KECERGASAN PERINGKAT SEKOLAH 2010 Sila rujuk Lampiran I PELAN LANTAI BERUNOFORM PERINGKAT AKHIR KUIZ KESIHATAN ANTARA UNIT Sila rujuk Lampiran II . Pemenang ditetapkan berdasarkan hasil lukisan yang paling menarik.5. 4. kreatif dan menyerlah. 2. Pertandingan terbuka kepada semua murid Tahap Satu. 3. Tiga Persatuan/Unit Uniform yang berjaya ke peringkat akhir akan bertanding (21/7/2010). Semua peserta yang menyertai pertandingan Kuiz Kecergasan akan diberi sijil penyertaan.

PENUTUP Adalah diharapkan program ini dapat memberikan pendedahan kepada murid-murid mengenai kepentingan menjaga kesihatan di samping mengekalkan kecergasan fizikal dan kecedasan otak supaya dapat menjalani persekolahan dan belajar dalam keadaan yang sihat dan lancar. Kesihatan adalah kunci kepada tubuh badan kerana dengan keadaan f izikal dan mental yang sihat. segala kerja dapat dilaksanakn dengan lancar. .

NORIAH BT. OMAR Guru Besar . SIBON Penolong Kanan Ko-kurikulum Disahkan Oleh : EN.Disediakan oleh : NAJIHAH BT. KHARUDDIN B. MD MUHTAR Setiausaha Disemak oleh : PN.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful