CONTOH: MENULIS SURAT KIRIMAN RASMI Soalan : Di kawasan tempat tinggal anda terdapat pelbagai masalah keselamatan yang

timbul berpunca daripada pendatang asing yang terlalu ramai di kawasan itu. Sebagai wakil penduduk di tempat anda. tulis sepucuk surat kepada pihak yang berkuasa bagi mengadukan hal tersebut agar masalah ini dapat diselesaikan. Contoh jawapan surat rasmi. Lin Cheng Heng, No.6, Jalan Limau Purut 3, Taman Cheras Perdana, 52400 Kuala Lumpur. ____________________________________________________________________ Ketua Balai, Balai Polis Cheras, Jalan Ikan Emas 2, 53000 Cheras, Kuala Lumpur…… ……………………………………………………………16 JULAI 2008 Tuan, Aduan Tentang Masalah Pendatang Tanpa Izin di Taman Cheras Perdana Merujuk perkara di atas, saya Lin Cheng Heng selaku setiausaha penduduk Taman Perdana, ingin membuat aduan tentang masalah pendatang tanpa izin yang begitu ramai bilangannya di kawasan tempat tinggal kami. Akibat bilangannya yang terlalu ramai, pelbagai masalah sosial telah timbul sehingga mengganggu ketenteraman hidup penduduk di kawasan ini. 2.……………Untuk makluman pihak tuan, kawasan ini menjadi tumpuan pendatang tanpa izin kerana banyak bangunan baru didirikan di kawasan ini. Hal ini menyebabkan ramai pekerja tanpa izin bertumpu di kawasan ini untuk bekerja sebagai pekerja bangunan kerana di mana ada gula, di situ ada semut. Kebanyakan daripada pendatang tanpa izin itu tertumpu di Jalan Limau Manis 4 dan Jalan Tembikai 3. Mereka tinggal di dalam pondok-pondok sementara yang disediakan oleh pemaju dan didirikan daripada kayu. Perkara yang membimbangkan kami ialah sebahagian daripada pendatang tanpa

Kami tidak mahu ada di antara penduduk di kawasan ini yang akan menjadi mangsa akibat kelewatan kita mengambil tindakan kerana nasi sudah menjadi bubur. Namun begitu. sebahagian pendatang tanpa izin di kawasan ini turut berkelakuan tidak sopan terhadap penduduk tempatan di sini. 4. Sehingga kini terdapat enam kejadian pecah rumah dan rompakan yang telah diadukan kepada pihak polis.…………. kehadiran mereka sejak lima bulan yang lalu telah mengubah segala-galanya.Pada masa yang sama. 5. kami berasa bimbang jika berlaku sesuatu perkara yang tidak diingini ke atas keluarga kami. 3.Sebelum kedatangan mereka di kawasan ini. Sebelum ini. Kejadian kecurian dan rompakan sering kali berlaku di kawasan tempat tinggal kami. Justeru. Sebagai ibu bapa di kawasan ini.Selain itu.…………. Kebanyakan rompakan tersebut melibatkan senjata tajam seperti parang dan senjata tajam yang lain. Hal ini menyebabkan kami berasa takut sekiranya kejadian seperti itu berulang semula.izin tersebut melakukan pelbagai jenayah dan mengancam keselamatan penduduk tempatan di kawasan ini. sebahagian daripada pendatang tanpa izin tersebut juga melakukan pelbagai jenayah seperti berjudi dan menyalahgunakan dadah. Beberapa orang gadis yang pulang lewat daripada bekerja telah diganggu dengan kata-kata yang tidak menyenangkan.…………. Hal ini telah kami maklumi melalui beberapa orang penduduk yang pernah terserempak dengan mereka ketika melakukan jenayah tersebut. sediakan payung sebelum hujan. Kami juga percaya bahawa kejadian jenayah tersebut melibatkan pendatang tanpa izin melalui pertuturan mereka semasa kejadian jenayah itu berlaku. kami berharap agar pihak tuan mengambil tindakan awal seperti kata pepatah. kejadian seperti itu tidak pernah berlaku di kawasan tempat tinggal kami. Keadaan ini juga amat membimbangkan . kehidupan kami amat aman dan makmur. Hal seperti ini amat merungsingkan penduduk di kawasan ini. Mereka juga sering mengeluarkan kata-kata berbau lucah kepada penduduk di kawasan ini sehingga pernah menyebabkan pergaduhan di antara pendatang tanpa izin dengan penduduk di taman ini.

. Sekiranya pihak tuan memerlukan bantuan dan kerjasama daripada penduduk di kawasan ini. Kami juga mencadangkan agar pihak tuan dapat membuat rondaan dengan lebih kerap supaya kejadian jenayah yang membimbangkan kami tidak berlaku di sini... terima kasih... saya berharap agar pihak tuan dapat mengambil tindakan yang sewajarnya dengan segera demi keselesaan dan keselamatan penduduk di kawasan ini.Akhir kata. Kerjasama daripada pihak tuan amat kami hargai dan didahului dengan jutaan terima kasih.. 7.... Yang menjalankan tugas..…………. kami sedia menghulurkan bantuan yang diperlukan. Sekian.Sehubungan dengan itu. kami mencadangkan agar pihak tuan dapat mengambil tindakan dengan secepat mungkin.. Antara cadangan kami termasuklah meminta pihak tuan membuat serbuan dan menangkap pendatang tanpa izin di kawasan kediaman kami. Persatuan Penduduk Taman Cheras Perdana.. 6... .. Linchengheng .…………... Justeru kami meminta agar pihak tuan mengambil tindakan awal kerana mencegah lebih baik daripada mengubati. (LIN CHENG HENG) Setiausaha.penduduk di kawasan ini kerana kami takut sekiranya ada di antara anak-anak kami yang akan terpengaruh dengan gejala yang tidak sihat tersebut..

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful