Primavara, de Vasile Alecsandri A trecut iarna geroasa Campul iata-l inverzit Randunica cea voioasa La noi iarasi a sosit

Dintr-o creanga-n alta zboara Sturzul galben aurit Salutare primavara, Timp frumos bine-ai venit! Turturele se-ngana Mii de fluturi vezi zburand Si pe harnica albina Din flori miere adunand Canta cucu-n dumbravioara Pe copacul inflorit Salutare primavara! Timp frumos, bine-ai venit! Sosirea randunicii, de George Cosbuc Randunica a sosit, Primavara vine. Iata mugurii-nfloresc, Gradinitele-nfloresc, Tot e viu si-ntinerit Caci e cald si bine. Ger, zapada, tot s-a dus Primavara vine. Rasarit-au mandre flori Si prin zari se vad cocori Verde-i jos, senin e sus Caci e cald si bine! Primavara Floare mica, ghiocel Esti frumos si mititel, Tu vestesti in toata tara Primavara, primavara. Dinspre marea cea albastra Randunica ne-a sosit Ea aduce primavara Sa-i uram "bine-ai venit".

Ghiocelul Ghiocelu-i strop de soare Peste satul inghetat, Ghiocelu-i mangaiere, Anotimpul asteptat. El e semn de bine-n casa E stea sfanta de-nceput Si ne-mbie azi la viata Peste timpul ce-a trecut. Vestitorii primaverii, de George Cosbuc Dintr-alte tari, de soare pline, Pe unde-ati fost si voi straine, Veniti, dragi pasari, inapoi Veniti cu bine! De frunze si de cantec goi, Plang codrii cei lipsiti de voi. In zarea cea de veci albastra Nu v-a prins dragostea sihastra De ceea ce-ati lasat? Nu v-a fost dor De tara voastra? N-ati plans vazand cum trece-n zbor Spre miazanoapte nor de nor? Voi ati cantat cu glas fierbinte Naturii calde imnuri sfinte, Ori doine dragi, cand v-ati adus De noi aminte! Strainilor voi nu le-ati spus Ca doine ca a noastre nu-s? Si-acum veniti cu drag in tara! Voi revedeti campia iara, Si cuiburile voastre-n crang! E vara, vara! As vrea la suflet sa va strang, Sa rad de fericit, sa plang! Cu voi vin florile-n campie Si noptile cu poezie Si vanturi line, calde ploi Si veselie. Voi toate le luati cu voi Si iar le-aduceti inapoi! (lumea ilustrata, 1892, nr. 9)

Rapsodii de primavara, de George Toparceanu I Sus prin crangul adormit, A trecut in taina mare, De cu noapte, risipind Siruri de margaritare Din panere de argint, Stol balai De ingerasi Cu alai De toporasi. Primavara, cui le dai? Primavara, cui le lasi? II Se-nalta abur moale din gradina. Pe jos, pornesc furnicile la drum. Acoperisuri vestede-n lumina Intind spre cer ogeacuri fara fum. Pe langa garduri s-a zvantat pamantul Si ies gandacii-Domnului pe zid. Ferestre amortite se deschid Sa intre-n casa soarele si vantul. De prin balcoane Si coridoare Albe tulpane Falfaie-n soare. Ies gospodinele Iuti ca albinele, Parul le flutura, Toate dau zor. Unele matura, Altele scutura Colbul din patura Si din covor. Un zarzar mic, in mijlocul gradinii, Si-a rasfirat crengutele ca spinii De frica sa nu-i cada la picioare, Din crestet, valul subtirel de floare. Ca s-a trezit asa de dimineata Cu ramuri albe — si se poate spune Ca-i pentru-ntaia oara in viata Cand i se-ntampla-asemenea minune. Un nor sihastru Si-aduna-n poala Argintul tot. Cerul e-albastru Ca o petala De miozot.

III Soare crud in liliac, Zbor subtire de gandac, Glasuri mici De randunici, Viorele si urzici… Primavara, din ce rai Nevisat de pamanteni Vii cu mandrul tau alai Peste cranguri si poieni? Pogorata pe pamant In matasuri lungi de vant, Lasi in urma, pe campii, Galbeni vii De papadii, Balti albastre si-nsorite De omat topit abia, Si pe dealuri mucezite Araturi de catifea. Si pornesti departe-n sus Dupa iarna ce s-a dus, Dupa trena-i de ninsori Asternuta pe colini… Drumuri nalte de cocori, Calauzii cei straini, Iti indreapta an cu an Pasul tainic si te mint Spre tinutul diafan Al campiilor de-argint. Iar acolo te opresti Si doar pasul tau usor, In omat stralucitor, Lasa urme viorii De conduri imparatesti Peste albele stihii… Primavara, unde esti?

Primavara, de George Toparceanu Dupa-atata frig si ceata Iar s-arata soarele. De-acum nu ne mai ingheata Nasul si picioarele! Cu narcisi, cu crini, cu lotusi, Timpul cald s-apropie. Primavara asta totusi Nu-i decat o copie.

Sub cerdac, pe laurusca, Cum trecura Babele, A iesit un pui de musca Sa-si usuce labele. Pasarile migratoare Se re-ntorc din tropice. Gazele depun la soare Oua microscopice. Toata lumea din ograda Canta fara pauza. Doi cocosi se iau la sfada Nu stiu din ce cauza. Un curcan sta sus, pe-o barna, Nu vrea sa se bucure. Motul rosu ii atarna Moale ca un ciucure. Doar Grivei, batranul, n-are Cu ce roade oasele. Ca de cand cu postul mare, Toate-i merg de-a-ndoasele. Pentru cate-a tras, sarmanul, Cui sa ceara daune?… Drept sub nasul lui, motanul A venit sa miaune. Dar acum l-a prins potaia Si-a-nceput sa-l scuture… Peste toata harmalaia Trece-n zbor un fluture. Pe trotuar, alaturi salta Doua fete vesele… Zau ca-mi vine sa-mi las balta Toate interesele!

Pentru tine, primavara, de Otilia Cazimir Siruri negre de cocoare, Ploi caldute si usoare, Fir de ghiocel plapand, Cantec inganat in gand, Sarbatoare… Zumzet viu prin zarzari. Oare Canta florile la soare? Ca pe crengi de floare pline Nu stii: flori sunt, ori albine? Pentru cine?… Pentru tine, primavara, Care-aduci belsug in tara, Care vii, Peste campii,

Cu banuti de papadii Si cu cantec de copii!

Primavara, de Panait Cerna Cu faptura ei de floare Si cu daruri noi, Vesnica biruitoare A sosit la noi. Trandafirii aurorii Sunt obrajii ei, Val de argint ea are norii Albi si subtirei. Nalta, mandra, sta-n picioare In radvan domnesc… Gingas chip de fata are Bratul voinicesc. Viu struneste-n aer zana Roibi hraniti cu jar; Cai de vant, scapati din mana Cruntului Ghenar. Bubuind inainteaza Pe un pod de nori, Pana iese-n drum de raza Strajuit de flori…

Oaspetii primaverii, de Vasile Alecsandri In fund, pe cer albastru, in zarea departata, La rasarit, sub soare, un negru punct s-arata! E cocostarcul tainic in lume calator, Al primaverii dulce iubit prevestitor. El vine, se inalta, in cercuri line zboara Si, repede ca gandul, la cuibu-i se coboara; Iar copilasii veseli, cu pieptul dezgolit, Alearga, sar in cale si-i zic: Bine-ai sosit! In aer ciocarlia, pe casa randunele, Pe crengile padurii un roi de pasarele Cu-o lunga ciripire la soare se-ncalzesc Si pe deasupra baltii nagatii se-nvartesc. Ah! iata primavara cu sanu-i de verdeata! In lume-i veselie, amor, sperare, viata, Si cerul si pamantul preschimba sarutari Prin raze aurite si vesele cantari!

Concertul Primaverii, de George Cosbuc Chiar acum din crang venii - Si c-o veste buna! Iarasi e concert, copii; Merg si eu, si tu sa vii, Mergem impreuna. Vrei programa, lamurit? Stai putin sa caut. Cucul, un solist vestit, De printr-alte tari venit Va canta din flaut. Cantareata dulce-n grai, Cea numita „perla Cantaretilor din mai“ Dulce va doini din nai Multe doine mierla. Va-ntona apoi un psalt „Imnul veseliei“ Corul dintr-un fag inalt. Vor canta-n sopran si-n alt Graurii campiei Turturelele-n tenor, Si-alte voci maiestre, Toate dupa glasul lor. Vor urma dup-acest cor Fel de fel de-orchestre, Voci de gaite cari fac Sa scoboare ploaia, Si-ntr-o scoarta de copac O sa bata tica-tac Tactul gheunoaia. Iar nationale-apoi, Cobze si-alte hanguri, Glas de fluier si cimpoi Pitpalaci si cintezoi Si-un taraf de granguri. Se vor pune-apoi pe joc Pana chiar si surzii, Cand vor prinde dintr-un loc Sa ne cante hori cu foc Din tilinca sturzii. Vom canta si noi ce-om sti, Cantece din carte. Si, de va putea veni Vantul, si el va doini, Ca e dus departe. Cine-i contra, sa-l vedem, Ca sa-l stie sotii! De-aveti chef, tovarasi, blem -

Ura-n cer! Cu totii-avem, Mergem dar cu totii!
Publicata in prima forma in “Romania ilustrata”, Bucuresti, III, nr.6, iunie 1905. Inclusa in volum, in editiile din 1914 si 1915.

Primavara In hora mii de flori se prind, Albinei oferind nectar, Razele soarelui se-ntind, Trezind la viata totul iar. Sosit-a astazi randunica Sub streasina la cuibul drag, Copilasii ies la joaca Si bunicii stau in prag.

Baba Dochia, de Otilia Cazimir Toata noaptea au latrat Cainii de la jitarie, De gandeai ca-i lupu-n sat. Ce sa fie? Ce sa fie?… Ia, o baba cu cojoc A mas noaptea, fara foc, In desis uscat de soc! Acum vine pe-ndelete – Ca i-e drumul fara graba – Si drept singura podoaba Are-n plete Un scaiete. Si de dus, dintr-un ponor, Poarta fetelor solie, Ca le-aduce martisor Un banut de papadie!

Tomita si albina Printre tufe de cicoare Iepurasul meu, Tomita, Tolanindu-se la soare A zarit o albinita.

Cu o mina plictisita Iepurila o intreaba: - Unde zbori asa grabita? - Ma grabesc fiindca am treaba. De cu zori si pana seara Au pornit albinele Sa salute primavara Ce-a-nflorit gradinile. Robotesc de dimineata Sa culeaga florile – Curcubee de dulceata In toate culorile ! Asculta mirat Tomita Despre flori, culori, parfum. Cum sa stie-o albinita Ce gust are-un morcov bun?

E iarasi primavara Afara e senin si totu-i inverzit, Miroase-a primavara pe campul inflorit. Se-aude mierla iarasi, si glas de pitigoi, Iar soarele straluce, peste copacii goi. In zumzet de albine cresc flori mirositoare Iar graul e de-un deget pe lunca si ogoare, E iarasi primavara si mi-e atat de drag, Sunt zilele frumoase, cu cer senin si cald.

Primavara Primavara a sosit si pe noi ne-a inveselit. Baba iarna a plecat de la noi din sat. Iese iarba luminoasa randunica vine-acasa. Cuibul iar si-l va cladi pentru a se adaposti. Pe campie si pe dealuri florile incep sa creasca iar copacii inmuguriti rad la soare fericiti.

Primavara Primavara a sosit Campiile au inverzit Fluturasii cei vioi Se aduna doi cu doi. Au facut perechi de dans Si-au dansat cu totii vals. Insectele-au aplaudat Si albina i-a premiat. Primavara a sosit Dar eu sunt cel fericit.

Primavara Primavara a venit Floricele-au inflorit Si copiii aduna flori Pentru chipul mamei lor. Printre pietre se zaresc Ghiocei cum infloresc Si-au scos capul mic la soare Sa vesteasca sarbatoare. Randunica a venit, Fluturasii zboara, Greierasii ne-nconjoara, Primavara a venit!

Clopotel cu trei petale, de Elia David -Clopotel cu trei petale, De-ai sti cat te-am cautat, Spuse,-oprindu-se din cale, Florii albe, un baiat. Ghiocelul-clopotelul Tresari... Ce bucurie! Si, deschis, cum ii e felul, Incepu o melodie... Au trecut, cu ei odata, Primaveri; de-acum prea multe...

Insa cantecelul, iata, Se-opresc anii sa-l asculte...

Ai vazut, tu, Primavara?, de Elia David Ai vazut, tu, Primavara Cum apare, ca-ntr-o taina? Unii spun ca vine seara, Cu flori multe-ascunse-n haina… Si cand pleoapele-s lasate, Calde inca, peste vis, Le prefira toate, toate, Fiecare cum i-a zis… Ghiocelul vrea in crang, Sau la margine de drum, Cand casutele se strang Una-n alta si scot fum… Toporasii, pe oriunde E rost si de-o buturuga, Mai putin in soba, unde Basme vreascurile-ndruga… Mai incolo, vrea zambila, Langa scoala din oras, Cu rochita ei, copila, Toata numai volanas… O narcisa mladioasa, Intr-o curte, vrea, la soare, Lumea buna s-o miroasa, Galbena, de cum rasare… Numai florile plapande Sus in pomi, stau, prin livada, C-au petale scuturande Precum fulgii de zapada…

Ghiocelul se trezeste, de Elia David Miros proaspat de pamant, Cand zapada se topeste… Scuturat de-un fir de vant, Ghiocelul se trezeste…

In oglinda unei balti Mititele ca si dansul, Cand din fata, cand din parti, Se priveste, si-l ia plansul… E prea mic, asa ii pare, Ba, mai mult, ca-i si zbarcit In oglinda apei, care, Batand vantul, s-a-ncretit… Dar ii trece supararea Cand in balta lui zareste Soarele a toata zarea Cat de tare straluceste!

Primavara!, de Vali Slavu Simfonie de culori, armonie, zumzet, flori, albinute, fluturasi, paralute, toporasi, buchetele pe campii, pasarelestoluri mii, furnicute sub un dud, pe crengute verde crud, cald afara, flori pe ram… Primavara, te-asteptam!

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful