Sukatan Pelajaran: 2.5 Menjahit jahitan asas.

Deskripsi Pelajaran Hari Ini: Pelajaran hari ini berkaitan dengan menjahit butang. Objektif: Pada akhir pelajaran, dengan bimbingan guru, murid dapat; 1. Memasukkan tali ke dalam kertas keras yang mengandungi dua lubang. 2. Menjahit butang sebenar di atas kain. 3. Mengikuti arahan keselamatan yang diberikan oleh guru. Kemahiran Sedia Ada: Murid sudah boleh menjahit di atas kain "Cross-stitch". Analisis Tugasan/Konsep Pembelajaran: 1. Memperkenalkan alatan. 2. Memasukkan tali ke dalam kertas keras yang mengandungi dua lubang. 3. Menjahit butang kertas di atas kain. 4. Menjahit butang sebenar. Bahan Bantu Mengajar: Butang kertas, tali, butang sebenar, jarum, benang, kain, baju dan kad perkataan. Set Induksi: 1. Guru menunjukkan sehelai baju yang mempunyai butang. Murid melihat dan memberikan perhatian. 2. Guru menyuruh murid membutang baju tersebut. Guru telah menanggalkan salah satu butang baju tersebut. 3. Guru berbuat demikian kerana ingin melihat tindakan murid, sama ada murid sedar bahawa salah satu butang telah tertanggal atau tidak. 4. Setiap murid membutang baju tersebut. 5. Guru bersoal-jawab dengan murid. Guru menyoal murid, "Apa yang perlu dilakukan jika butang baju tertanggal?". Murid menjawab, "Menjahit butang baju tersebut". Membantu Murid Mengingat Kembali Kemahiran Sedia Ada: 1. Guru menyoal murid, "Masih ingat atau tidak bagaimana untuk menjahit jahitan jelujur?". Murid menjawab masih ingat atau sudah lupa.

Guru menunjukkan kertas keras yang mengandungi dua lubang. 1. Langkah Kedua Butang kertas dan tali. Guru menyatakan bahawa pengajaran dan pembelajaran hari ini akan menggunakan jahitan jelujur. Guru menunjukkan sedikit cara menjahit jahitan jelujur. Murid memberikan perhatian. Mempersembahkan Maklumat Baru Kepada Murid: Langkah Pertama Butang Pakaian. 2. Guru menunjukkan cara menjahit iaitu memasukkan tali ke dalam lubang kertas tersebut. 3. 2. Guru menyatakan bahawa ini adalah butang. Guru menyuruh murid menyebut nama peralatan yang ditunjukkan. Guru menyuruh murid melakukan aktiviti tersebut. 3. -Memasukkan tali ke dalam kertas keras yang mengandungi dua lubang. Murid menyebut nama peralatan satu persatu. 2. kain dan jarum. Guru menunjukkan kad perkataan butang. Murid memasukkan tali mengikut nombor pada kertas secara berulang kali dengan bimbingan guru. Guru menyatakan bahawa pada hari ini murid akan diajar menjahit butang pakaian. Guru menunjukkan contoh jahitan yang akan dibuat oleh murid. -Memperkenalkan alatan. Guru menunjukkan perkataan lain yang akan digunakan untuk menjahit butang iaitu benang. Guru menyoal "Ini apa?". guru memberi setiap murid kertas keras yang mengandungi dua lubang dan tali. 1. Murid menjawab. "Butang pakaian". 4. gunting. 4. Memperkenalkan Pelajaran Hari Ini Kepada Murid: 1.2. . 3. Guru menunjukkan butang kepada murid. Guru menyuruh murid menyebut dan mengeja kad perkataan secara kelas dan individu. Kemudian.

3. benang dan butang sebenar kapada murid. Murid menjahit dengan bimbingan guru. Guru menyuruh murid meletakkan butang kertas di atas kain. 7. Contohnya. murid memastikan agar tangan mereka tidak tercucuk jarum. Guru menyuruh murid memasukkan benang ke dalam jarum dan kemudian menyimpulkan hujung benang. Guru memastikan murid menjahit dengan kemas. Guru menunjukkan cara menjahit butang kertas tersebut. Guru memastikan murid mematuhi peraturan keselamatan yang telah diajarkan oleh guru. A) Menjahit butang kertas di atas kain. 6. 2. Guru memberikan setiap murid butang kertas. jarum dan benang. 1. Guru memulakan jahitan dengan jahitan kia dan kemudian memasukkan benang ke dalam lubang pertama. Jahitan dimatikan dengan jahitan kia. Guru memberikan jarum. Murid menjahit dengan bimbingan guru. Murid yang menjahit dengan kemas dan betul mendapat ganjaran. 2. Latihan dengan Bimbingan: 1. 1. Murid melakukan aktiviti sehingga dapat melakukannya sendiri. Guru menyuruh murid menjahit butang sebenar di atas kain. kain. B) Menjahit butang sebenar. 3. 4. Murid menjahit dengan bimbingan guru. diikuti lubang kedua. 5. Murid memasukkan tali mengikut nombor pada kertas secara berulang kali dengan bimbingan guru.5. Langkah Ketiga Menjahit butang sebenar. Latihan Kendiri: Guru menyuruh murid menyebut dan mengeja kad perkataan secara individu. kain. Penutup Pengajaran: . 2.

Guru memberikan ganjaran kepada semua murid yang sabar menjahit butang sehingga siap.Hasil kerja murid jahitan butang kertas . "Jahit butang tersebut". Murid menjawab. Guru menyoal murid "Apa yang perlu dilakukan jika butang pakaian tertanggal?". Guru menyoal murid. Murid menjawab nama salah seorang rakan mereka. 5. 1. 3. Guru merumuskan isi pelajaran. . Guru menyuruh murid menunjukkan hasil jahitan mereka. 2. 4. "Jahitan siapa yang paling kemas dan cantik?". Guru mempamerkan semua hasil jahitan di hadapan kelas.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful