Refleksi Festival Permainan Tradisional 2011

Pada 1 Mac 2011, saya dan rakan-rakan dipertanggungjawabkan oleh Puan Amy Wong On Mei untuk menganjurkan Festival Permainan Tradisional(Feptra) yang diadakan di M-Square dan dataran Tai-Chi. Persediaan dilakukan sebaiknya dan semua ahli kelas menjalankan tanggungjawab masing-masing dengan baik. Saya berbincang dan membuat persediaan awal bersama AJK-AJK lain bagi memastikan Festival berjalan lancar. Setelah berbincang, kami bersetuju untuk memilih permainan sepak raga, ketinting dan congkak. Bagi memeriahkan Festival pada hari tersebut, kami sebulat suara untuk mengadakan permainan Tarik Upih sebagai acara kemuncak Festival. Pengerusi Festival Permainan Tradisional ini ialah Muhammad Ridwan bin Sulong. Saya pula ditugaskan sebagai AJK perasmian, Ketua Senam Aerobik dan AJK permainan Ketinting. Bagi persediaan sebelum festival, saya dapat lihat bahawa ada beberapa kebaikan, kelemahan dan penambahbaikan. Kebaikan yang saya lihat ialah kami semua dapat bekerjasama untuk menjayakan festival ini. Kami semua sanggup bersengkang mata untuk menghias kawasan permainan dan membuat persediaan sebelum festival. Saya dan beberapa rakan yang lain berlatih senaman aerobik dan cuba mengubahsuai supaya senaman ini dillakukan dengan tempoh masa yang singkat dan menarik. Bagi acara perasmian, Saya dan saudari Fhadzilah bersetuju untuk melaksanakan upacara perasmian iaitu gimik perasmian. Saya baru sedar bahawa untuk merancang upacara perasmian dengan baik bukannya senang. Ianya memerlukan persediaan yang rapi dan kreativiti. Kelemahan yang dapat dilihat ialah, kami sukar untuk mencari tarikh yang sesuai untuk festival ini. Walaupun begitu, akhirnya kami dapat mencari tarikh yang sesuai. Penambahbaikan yang perlu kami lakukan ialah tugas bagi setiap ahli kelas perlulah jelas kerana terdapat beberapa kekeliruan dan masalah. Namun semua masalah itu dapat kami atasi. Festival bermula dengan pendaftaran peserta pada jam 2.15 petang. Peserta terdiri daripada pelajar PPISMP semester 2 iaitu kelas TESL 1, TESL 2 dan Tesl 3. Saya berasa kagum dan memuji mereka kerana hampir kesemuanya datang awal dan

saya mengetuai acara senaman aerobik. Acara kemuncak yang ditunggu-tunggu dapat dijalankan dengan meriah. Perkara yang amat penting ialah kami dapat mengeratkan ikatan persaudaraan di antara kami walaupun sebelum ini tidah pernah bertegur sapa. Namun. Hal ini dapat mengikis sikap mementingkan diri dan membantu menaikkkan jati diri masing-masing. Seterusnya kami memulakan acara permainan tradisonal dengan sesi taklimat ringkas. Karnival ini dapat merapatkan jurang antara kami dan sudah pasti ikatan ini berkekalan. Selepas itu. namun ianya permulaan bagi saya untuk meneruskan senaman aerobik ini. . Walaupun saya tidak dapat lakukan dengan baik. Saya amat berbangga kerana mereka yang pakar dalam permainan ini membantu dan memberi tunjuk ajar kepada rakan-rakan. Pada mulanya peserta kelihatan malu dan segan untuk mengikutinya. Gimik perasmian dilakukan selepas ucapan perasmian oleh Tuan Haji Shamsudin. Saya sungguh berpuas hati dengan gimik ini kerana ianya menarik dan ringkas. namun mereka dapat mengkutinya dengan baik selepas itu. Inilah bakal guru yang diharapkan pada masa akan datang. itu bukan menjadi ukuran tetapi sikap kerjasama dan toleransi yang amat dititikberatkan. Permainan bermula dengan begitu meriah dan para peserta amat gembira bermain permainan ini. Ada yang sudah pakar dan ada yang tidak pernah bermain selama ini. Saya bersama ketua permainan lain telah memberikan taklimat kepada peserta di gelanggara. cuaca yang panas tidak melentur semangat mereka. Keadaan ini amat baik kerana memberi pendedahan kepada mereka untuk menempuh suka duka sebagai seorang guru. Bukan itu sahaja. Ini menjadi kesempatan yang baik buat mereka. Mereka semua dapat menimba pengalaman bermain tarik upih kerana sudah pasti ramai yang tidah berpeluang bermain sebelum ini. Oleh yang demikan. Saya rasa gembira dan berpuas hati kerana ini kali pertama saya mengetua sesi senaman aerobik. Sebenarnya pada malam sebelum festival. Saya dapat lihat riak wajah gembira mereka walaupun mereka tampak keletihan. mereka telah memahami serba sedikit permainan yang dijalankan. Seterusnya majlis dimulakan dengan majlis perasmian yang dipengerusikan oleh saudari Nur Fhadzilah binti Maharuddin dan dirasmikan oleh Tuan Haji Shamsudin bin Abd Rahman.tepat masanya untuk pendaftaran.

karnival ini begitu memberi impak kepada saya dan rakan-rakan lain terutamanya dalam mengurus dan melaksanakan program yang melibatkan penglibatan ramai peserta. Disediakan oleh : Muhammad Hakim Bin Mohd Noor Azlan 890928085441 S1 T3 MT3 . Selain itu.Kesimpulannya. ia dapat memupuk kerjasama antara kami walaupun pelbagai masalah yang perlu kami harungi. Tidak dilupakan pensyarah pembimbing kami yang banyak member tunjuk ajar dan nasibat bagi memastikan kami dapat belajar dan terus belajar menjadi guru yang disegani pada masa akan datang. Penghargaan dan pujian harus diberikan kepada peserta kerana memberi kerjasama dan penglibatan yang baik serta memeriahkan festival ini.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful