Whitepaper Linkbait

Wat is linkbait?
Wat is linkbait? Volgens Darren Rowse van Problogger.net 1 staat de term ‘linkbait’ voor een ‘variety of practices’, die allemaal een manier zoeken om inkomende links te genereren naar een website of blog vanuit andere sites. Linkbait is content op een website welke specifiek gericht is op een doelgroep die bereid is ernaar te linken. Rand Fishkin van SEOmoz – een groot Amerikaans SEO bedrijf - onderscheidt twee typen linkbait 2: 1. De eerste is het creëren van content met als doel deze te lanceren via een platform die er waarde inziet. 2. De tweede betreft het aantrekken van links d.m.v. controverse.

Is linkbait Viral Marketing?
De meningen verschillen of linkbait een vorm van viral marketing is. Volgens Rand Fishkin combineert linkbait de praktijk van Viral Marketing 3 met populaire technische trends. Linkbaiting is volgens Todd Malicoat van Stuntdubl 4 niet hetzelfde als viral marketing, omdat het doel anders is. Het doel van linkbait is linkbuilding, terwijl viral marketing bedoeld is om exposure en branding te genereren. Vaak gaat dit natuurlijk wel samen.

Waar komt linkbait vandaan?
Het artikel waarin het begrip linkbait waarschijnlijk als eerste wordt genoemd, is geschreven door Nick Wilson en dateert uit 2005 5. De term “bait” (‘aas’ in het Nederlands) wordt al gebruikt in een leerboek over copywriting uit 1933, the ‘Robert Collier Letter Book’: Hundreds of books have doubtless been written about the fine art of fishing, but the whole idea is contained in that one sentence: “What bait will they bite on?” Thousands of articles have been written about the way to use [sales] letters to bring you what you want, but the meat of them all can be compressed into two sentences: “What is the bait that will tempt your reader? How can you tie up that thing you have to offer with that bait?

Waar is linkbait te vinden?
Linkbait wordt vaak weggezet op zgn. social media sites. Dit zijn sites waarop je links naar nieuwsberichten kan plaatsen. Als genoeg mensen een stem op het bericht uitbrengen, drijft het artikel naar boven en valt het meer op. • • •
1 2 3 4 5

Social nieuws sites zoals Digg, eKudos of NuJij Social bookmarking sites zoals Del.icio.us, Tagmos of watvindenwijover.nl Meme trackers zoals Techmeme of Blognicient

http://www.problogger.net/archives/2007/01/19/what-is-linkbait http://www.seomoz.org/blog/the-two-kinds-of-linkbait http://ypnblog.com/blog/2007/01/18/leveraging-linkbait/ http://www.stuntdubl.com/2007/01/12/linkbaiting-hooks/ http://performancing.com/promotion/links/the-art-of-linkbaiting

2

Uiteraard is linkbait ook gewoon te vinden op de site die de linkbait heeft geplaatst of op andere blogs. Zo heeft het eerder genoemde SEOmoz recentelijk een SEO quiz uitgeschreven 6 welke bekendheid kreeg via de RSS-lezers van SEOmoz. Vervolgens schreven tal van bloggers over deze quiz en bleek de linkbait succesvol. Momenteel heeft de quiz al meer dan 1.500 backlinks opgeleverd 7 .

Is linkbait goed of slecht?
Linkbait als begrip heeft voor sommigen een negatieve klank en linkbait acties kunnen soms akelig dichtbij spam komen. Voor anderen is het een uitvloeisel van goede kwaliteitscontent. Matt Cutts, iemand die vaak als woordvoerder van Google optreedt, meldt op zijn blog 8 dat hij linkbait wel toejuicht.

Het doel van linkbait
Het directe doel van linkbait is uiteraard het verkrijgen van backlinks. Het middel hiertoe is een manier vinden om je onderwerp te relateren aan behoeften van linkerati 9, bijvoorbeeld mensen die vaak hun mening online uiten. Linkbait hoeft niet 100% overeen te stemmen met je product, maar wel op een dusdanige manier dat het gerechtvaardigd lijkt. Linkbait is het uitsparen van enorme bedragen voor link autoriteit. Je kan met linkbait dus voor een gering bedrag linkbuilding realiseren. De meeste linkbait is niet gericht om links te verkrijgen van experts en autoriteiten, maar juist om mensen aan te spreken die een zekere interesse in het onderwerp hebben en daarvan vermeldingen te krijgen.

Typen linkbait
Belangrijk is het onderscheiden van de mogelijke hooks. Een hook is als het ware je invalshoek waarmee je mensen probeert te triggeren een link naar jouw site te leggen. Er zijn diverse artikelen 10 die dit behandelen en de mogelijke hooks zijn:

Nieuws Hook
• • • De primeur: zorg dat je nieuws als eerste brengt Een compilatie van nieuws Ontmaskeren van bedrog of erge fouten

Controversiële Hook
• • Geef als enige in je niche een tegendraadse mening. Als iedereen iets mooi vindt, leg dan uit waarom je het niet mooi vindt Maak posts als “Waarom <vul naam in> het mis heeft over ….”

Aanvals Hook
• Als bij de tegendraadse hook, alleen feller!

6 7

http://www.seomoz.org/seo-expert-quiz

http://siteexplorer.search.yahoo.com/advsearch?p=http%3A%2F%2Fwww.seomoz.org%2Fseo-expertquiz&bwm=i&bwmo=d 8 http://www.mattcutts.com/blog/seo-advice-linkbait-and-linkbaiting/
9

http://www.seomoz.org/blog/identifying-the-linkerati

10

O.a. http://www.problogger.net/archives/2006/09/21/20-linkbaiting-techniqes,

http://www.seobook.com/archives/001848.shtml, http://www.seomoz.org/user_files/2006/sanjose-linkbait.html

3

Shockeren Hook
• • • Shockeren via taal Extreme meningen Controversiële / prikkelende afbeeldingen of video’s

Naslag Hook
• • • • Een uitgebreide lijst van blogs in jouw niche (uitgaande links zorgen hier voor inkomende links) Een “How to” gebaseerd op je niche (ook bv. Tips.., Tutorials etc.) Of juist een “how not to” Een compilatie van nieuwsartikelen over een bepaald thema (met analyse ervan)

Tools Hook
• Een praktische, nuttige of gewoon grappige tool voor je niche

Humor Hook
• • • Kijk op flickr 11 of elders voor een bizarre afbeelding van je onderwerp Post “10 dingen die ik haat van …” Post “Je ben een <vul in> als je …”

Quiz Hook
• Een quiz of test doet het altijd goed, zeker als de vormgeving goed is

Prijsvraag Hook
• • Organiseer een prijsvraag waar mensen kunnen deelnemen Zorg voor leuke, goede prijzen die de moeite waard zijn

Award Hook
• Aan het begin en eind van elke jaar worden er in het blogcircuit veel onderscheidingen toegekend; maak er zelf een. Je krijgt sowieso al links van de genomineerden.

Lijst Hook
• top 5, top 10 top 20, etc. lijstjes werken goed. Ze zijn snel te scannen, beknopt, zien er netjes uit, zijn gemakkelijk naartoe te linken en kunnen goed overzicht geven. Bovendien zijn ze overtuigend - Nummer de resultaten!

Bekendheid Hook
• Gebruik de naam van een grootheid om je verhaal aan op te trekken. Gebruik bijvoorbeeld als titel “Waarom Bush gelijk heeft met zijn visie op …” om vervolgens jouw visie uit te leggen a.d.h.v. zijn visie.

11

http://www.flickr.com/

4

Design Hook
• Bijvoorbeeld een theme of template voor Wordpress
12

Tieren & razen Hook
• Een goed geschreven stuk waarin gepassioneerd iets wordt uiteengezet geeft een prikkeling aan mensen. Als je een rant schrijft, weet wel dat mensen zowel positief als negatief zullen reageren.

Onderzoek & statistiek Hook
• • Onderzoek van een populair onderwerp dat ook bruikbaar is Statistieken weergeven waar veel mensen in geïnteresseerd zijn

Iets weg geven Hook
• Het geven van cadeaus kan goed een buzz veroorzaken. Denk bv. aan Oprah, het leverde een ontzettende buzz op toen zij een paar jaar geleden auto’s weggaf.

Voor veel van bovenstaande Hooks geldt dat ze bruikbaar en/of ‘cool’ moeten zijn:

Bruikbaarheid
Hoe bruikbaarder de content is die je op de site zet, des te sneller zal het worden doorgeven. Voorbeelden van bruikbaarheid zijn: • • • • Laat zien hoe je iets doet Het doorgeven van kennis Verbeter hun leven Wees beter in iets

Cool factor
Als iets niet direct ‘bruikbaar” is maak het dan “cool”!

12

http://wordpress.com/

5

Voor- en Nadelen
Voordelen van linkbait:
Link bait is relatief gemakkelijk te verspreiden. Het is meestal snel te bedenken, maar kost iets langer om te implementeren.

Linkbait zorgt voor onmiddellijk en direct verkeer
Het meest snelle voordeel van een inkomende link is de direct traffic die die link je brengt. Deze eerste verkeerstoename kan tot enkele gevolgen leiden: toegenomen inkomsten (earnings), bij een commerciële site nieuwe abonnees (van RSS en/of nieuwsbrief) nieuwe loyale lezers (via bookmarks) secundair verkeer (Nadat je een link van een site heb gehad, zie je een secundaire ronde van links van anderen die vanuit de eerste links komen en hun eigen sites hebben. Op hun beurt sturen zij verkeer, en zo gaat het verder.)

Linkbait is een zoekmachine oppepper
Een lange termijn voordeel van inkomende links (na de eerste ‘stortvloed’ aan verkeer) is dat deze links ervoor zullen zorgen dat je zoekmachine rankings zullen. Ook al zijn er veel factoren die bijdragen bij de ranking van een webpagina; het aantal links dat er naartoe verwijst blijft één van de belangrijkste ranking factoren. De meeste linkbait technieken zijn erg goed voor SEO, omdat de links niet wederkerig zijn en omdat het meestal links zijn met een goede linktekst. Daarnaast betreffen het links die niet zijn ingekocht en op een natuurlijke wijze verkregen zijn. Vaak zijn links die via linkbait komen ook nog gerelateerd aan de topic van je site, zodat dit de links nog wat waardevoller maakt.

Nadelen van linkbait:
Tijdrovendheid
Sommige typen linkbait kunnen tijdrovend zijn; zoals bv. de nieuwshook en de naslag hook.

Schade aan reputatie
Sommige typen linkbait kunnen van invloed zijn op de reputatie (hierbij komt Search Engine Reputation Management 13 om de hoek kijken), bv. bij de controversiële hook, of de aanval hook.

13

http://www.onetomarket.nl/online-marketing/online-reputation-management/search-engine-reputationmanagement/

6

How to’s
Content & Presentatie:
Maak goede titels en formuleer het goed
Een goede presentatie is belangrijk. Zet het zo op dat mensen zich ermee kunnen identificeren en verbinden. Denk na over menselijke emoties en ontwikkel hiervoor een gevoel van empathie. Een ander punt bij het bepalen van je titel en URL is dat dit waarschijnlijk de anchor teksten van de backlinks worden. Hier wil je dus zoveel mogelijk relevante keywords in zetten.

Brainstorm over goede content
Goed hulpmiddel is het stappenplan van SEOmoz 14 : • Schrijf alles op, pas geen censuur toe, hoe bizar of idioot het ook mag lijken • Als je die ideeën duidelijk hebt, is het goed een totaaloverzicht te maken en van elk idee het concept (dus de vorm) te bepalen en van elk de content (onderwerp). Dus wat is het concept van de voorgestelde linkbait (tool, widget, top tien lijst, hoe te , blog post, etc.) versus het onderwerp (content) van de voorgestelde linkbait (bv. Wiki, iPod, PPC advertenties, varkens, etc.). • Evalueer de content. Negeer je concept lijst, en kijk kritisch naar je content lijst. Zijn ze arbeidsintensief, kosten ze veel tijd, moet het wachten of is het een relevant stukje nieuws? Zijn er ideeën waar je echt over wil schrijven? Zijn er ideeën die je kunt bewaren, en later kunt uitdiepen? • Mix en match. Als je eenmaal prio’s hebt gegeven aan de contentlijst, mix en match ze dan met de conceptlijst. Geen verhaal/content is gehouden aan het originele formaat zoals je ’t gebrainstormd hebt. Is je verhaal iets voor Digg? Bedenk dan welke concepten het hier goed doen: top tien, hoe kun je het beste.., etc. Door de beste onderwerpen aan de beste concepten te koppelen bereik je het meest optimale effect.

Structuur van de content
Het meeste van wat je schrijft is overdaad, omdat je veel van wat je schrijft in moet korten. Door het maken van geordende lijsten met feiten kan een incompleet verhaal goed onderzocht lijken, zelfs al is het niet. Bv. als je een lijst maakt van “101 manieren om te xx” zullen mensen je een paar ideeën en wat feedback geven, maar zal iemand ooit “383 manieren om te xx” maken?

Citeren / gerelateerde content
Citeer onderzoeken, stimuleer het verder lezen, en link naar gerelateerde bronnen vanuit je content. Het maakt je verhaal goed onderzocht en relateert je werk met andere bekende namen of brands uit jouw veld. Je kunt ook overwegen om een paar mensen te citeren van wie je links wilt.

14

http://www.seomoz.org/blog/brainstorming-linkbait-a-four-step-approach

7

Aankleding van linkbait
Maak gebruik van goed design voor je linkbait en/of gebruik relevante foto’s van sites als Istockphoto 15 .

Gebruik goede titels
Volgens SEOBook begint goede linkbait altijd met een goede titel! Wat goed werkt is het geven van een mening, dus wees partijdig. Geef opinie als feit weer. Linkbait gaat over emotionele reacties, wat geuit wordt in commentaar en citaten. Wees precies met je titels. Gebruik bv. geen afgeronde maar exacte getallen. Schrijf je titels met de intentie om ze breed te verspreiden. Leg de focus op het schrijven van iets dat emotionele reacties uitlokt en minder op het keyword gerichte (SEO) schrijven. Gegeven het feit dat social media sites een stemmechanisme hebben dat niet vereist dat mensen het artikel moeten lezen, is de titel enorm veel belangrijker dan de werkelijke content van je linkbait. Zie hiertoe bv. de 10 titel formules van Copyblogger • • • • • • • • • •
16

:

Wie wil er ook <vul in>? Het geheim van <vul in>? Deze methode helpt <vul in> bij het <vul in>. Minder bekende manieren om <vul in>. Verlos je van <probleem> voor eens en altijd Hier is een snelle manier om <oplossing probleem> Nu kun je <iets wensbaars> <goede omstandigheid>. <Doe iets> als <eerste klas voorbeeld>. Doe een <of> Maak een <vul in> waar je trots op kunt zijn. Wat iedereen moet weten van <vul in>

Wees vooringenomen / partijdig
Je wilt misschien je idee gepolariseerd weergeven, zodat het speciaal een bepaalde groep aantrekt en/of afstoot. Als andere mensen aan het ruziën zijn over wat je intentie is, zul je goede kwaliteitslinks krijgen.

Maak mensen aan het praten
Zoals krantenberichten discussies kunnen losmaken is het goed om op zo’n manier te schrijven dat de lezer het wil doorgeven.

Kies slimme onderwerpen of denk buiten de normale kaders
Het kiezen van het juiste onderwerp waar veel mensen in geïnteresseerd zijn werkt gewoon beter. Probeer nieuws van buiten je niche te relateren aan jouw site, op een creatieve manier. Als je niche verzadigd is, probeer dan een onderwerp uit een andere niche.

15 16

http://www.istockphoto.com http://www.copyblogger.com/10-sure-fire-headline-formulas-that-work/

8

Waardering van je content
Op het web wordt je content gewaardeerd op de volgende manieren: • • • Het is aandachtswaardig, gebaseerd op een algemeen en onderwerpsgerelateerde geloofwaardigheid en autoriteit. Mensen willen zich erop abonneren, het is het waard om opnieuw te bezoeken of een feed toe te voegen. Het is aanbevelingswaardig, via een link, instant message of email.

Historie
Kijk in je bestaande statistieken, wat heeft gewerkt, en wat niet. Gebruik Yahoo! Site Explorer om te kijken hoeveel backlinks je afzonderlijke pagina’s hebben.

Syndicaat
Schrijf artikelen van goede kwaliteit op andere sites. Dit is goed voor geloofwaardigheid, link populariteit en het genereert verkeer.

9

Release
Maak het eenvoudig je pagina/content door te geven
Gebruik hiertoe bijvoorbeeld plugins voor Digg, Redit, eKudos, NuJij.nl etc. Zet de code van de content op je site, zodat ook een ander die content op zijn/haar site kan weergeven (zoals bij youtube of ook bij cartoons of quizzes kan)

Timing van release
Denk na over de beste tijd en locatie van de lancering. Bijvoorbeeld als vrienden & bekenden aanwezig zijn. Tevens is het goed om te zorgen dat je aan het begin van een werkdag online komt op websites als Digg. Veel mensen surfen dan even langs deze site en het is handig als je dan bovenaan staat.

Maak jezelf bekend
Als samenvatting van het bovenstaande nog een paar korte tips: • • • • • • Maak accounts op sociale media sites / social news sites Digg je eigen post Stuur emails naar relevante blogs Laat een vriend of jezelf je beste ideeën posten op de sites met de meeste autoriteit en relevante social news Let erop dat je verhaal een goede titel heeft en dat het gemakkelijk is om op te stemmen Let erop dat je verhaal verspreidt wordt op een geschikt tijdstip

Als je het niet snel doet nadat je het op je site hebt gezet, is de kans groot dat iemand anders het verspreidt, onder een domme titel of domme content

Smeek bij vrienden / bekenden
Zet vrienden en bekenden in via instant message en email, maar post niet de directe url van een stemlocatie in je instant messenger (referer wordt herkend en mogelijk als spam gezien). Maak ook gebruik van de netwerkfeatures die sites als del.icio.us en ekudos bieden. Wees hier voorzichtig mee: dwing je vrienden niet om te stemmen, maar laat ze zelf beslissen.

Vraag om feedback
Vraag feedback van mensen die mogelijk geïnteresseerd zijn om je idee te verbeteren, of je te helpen met het te marketen.

Pitchen
Bouw voordat je je linkbait in de markt zet een goede verstandhouding op met de markt. Zorg ervoor dat je relevante bloggers en media bronnen kent die geïnteresseerd kunnen zijn in je linkbait, zodat je snel navolging kunt krijgen met de linkbait die je lanceert.

10

Lanceren van een nieuwe site
Als je een nieuwe site wilt lanceren, zou je linkbait op deze manier kunnen doen: • • • Vraag om gunsten van mensen die jij in het verleden geholpen hebt Verenig gemeenschapsideeën met jouw idee Verspreid je ideeën, bv. als je een nieuw partnerschap gevormd hebt, heb je drievoudig voordeel: o Interview partners via een ander kanaal o Kondig de lancering aan o Voeg linkbait op een later tijdstip toe aan de site

Houd rekening met ’t egoïstisch web
Mensen vinden zichzelf belangrijk. Veel bloggers zoeken meerdere malen per dag naar links naar hun blog op Technorati of Google Blog Search. Een oproep doen aan bepaalde mensen, gevat in humor, is een simpele manier om links te vergaren. Digg heeft vaak verhalen over Digg of Digg gebruikers. Mensen geloven (en verspreiden) eerder verhalen die hun wereldbeeld versterken.

Betrokkenheid bij een gemeenschap is belangrijk bij het identificeren van anderen met je linkbait
Toen Rand Fishkin zijn ‘Search Engine Ranking Factors’ publiceerde, verzamelde hij feedback van tientallen vooraanstaande leden uit de SEO wereld. Veel van hen zijn actieve gemeenschapsleden en die hebben op hun beurt weer geholpen bij het verspreiden van het artikel. Het vragen van feedback kan zorgen dat anderen erbij betrokken raken en het zich eigen maken. En het is een goeie manier om je ideeën uit te proberen

Houd je linkbait beheersbaar
Lanceer je verhaal op een belangrijk kanaal op een dusdanige manier dat je je boodschap of je aanbod kunt veranderen, afhankelijk van de feedback die je krijgt. Als je geen groot kanaal hebt om je idee te lanceren, probeer dan een populair kanaal als TechCrunch de exclusieve rechten op je verhaal te geven. Probeer van te voren veel vertrouwen en aandacht te krijgen van de markt, voordat je je bericht lanceert. Denk van tevoren na over terugkaatsing: afhankelijk van het belang van je bericht en brand strategy wil je je bericht óf makkelijk verkeerd interpreteerbaar maken (want veel buzz) óf duidelijk maken. Maak algemene landingspagina’s. Gooi geen links weg waar je recht op hebt. Auteurs bijvoorbeeld die geen officiële pagina’s over hun boek hebben op hun site, krijgen minder links en geven hun toppositie weg aan online boekhandels.

Beconcurreer jezelf niet
Wees voorzichtig met de naamgeving van je linkbait ideeën. SEObook.com heeft een tool genaamd “SEO for Firefox”. De pagina waar deze tool op staat outrankt bijna de homepagina voor de term “SEO”.

11

Stappenplan bij veel concurrentie van een blogpost
Bedenk een nieuw en fris gezichtspunt, vraag je af: • • • Is er een manier om het verhaal om te draaien? Op welke ander manier kan het verhaal verteld worden? Welke impact heeft dit verhaal op mijn niche?

Wees snel
Bloggers in Australië hebben bv. voordeel van het tijdsverschil met Europa/Amerika. Probeer gewoon zo snel mogelijk te reageren. Dit geldt natuurlijk m.n. voor de nieuws hook.

Wees controversieel of grappig
Soms kunnen humoristisch bedoelde uitspraken als controversieel overkomen. Of het nu controversieel of grappig is, beide kunnen ervoor zorgen dat jouw verhaal er uitspringt.

Gebruik opvallende afbeeldingen
Gebruik niet de standaard afbeeldingen die doorgaans bij het onderwerp gebruikt worden, maar maak een nieuwe, meer op het specifieke geval gerichte afbeelding.

Promoot je post/content en verstuur je link naar andere ‘key’ bloggers, hou je hierbij aan het volgende:
• • • • • • • • • Kijk na of zij zelf al eens over het onderwerp geschreven hebben Wees niet beledigd als je geen antwoord krijgt Wees er zeker van dat je link relevant & nuttig is, wees selectief Stuur een persoonlijk bericht Misschien ben je niet de enige die de tip stuurt Introduceer jezelf Hou het kort en informatief Geef iets weg, zoals gebruik van een afbeelding Originele content is het beste

Monetizing: hoe verdien je geld met linkbuilding
Bij een geheel nieuwe site, zet dan geen advertenties tot je wat autoriteit hebt. Te veel advertenties te snel geplaatst betekent geen autoriteit en geen autoriteit betekent geen inkomen.

Als links rendabel zijn, link voor conversies vanuit je content
Als je van plan bent om rechtstreeks advertenties te verkopen, heeft het wellicht zin om een paar nepadvertenties in de gesponsorde sectie op te nemen. Als één bedrijf heeft ingekocht, zullen meerdere volgen, omdat ze zien dat hun concurrent het ook doet. Zet AdSense als de standaard methode in als je jezelf niet met advertentieverkoop wilt bezighouden. Meng de advertentie kleuren met die van je eigen content en plaats die advertenties in je content omgeving, zodat ze deel lijken uit te maken van je content. Denk na over alles wat je clicktrough rate kan beïnvloeden Bekijk de advertenties nadat je een pagina geschreven hebt. Verzeker je ervan dat je pagina gaat over de onderwerpen waar de advertenties naar toe verwijzen of maak meer doel pagina’s die beter aansluiten bij dat soort advertenties.

12

Loop de advertentie clicktrough rate per pagina na en bekijk welke keywords je de advertentie clicks bezorgen. Zet kanalen op om de opbrengst te testen van verschillende formaten /secties van je site. Laat je site groeien naar waar het meeste inkomen vandaan komt. Hoe dieper je in een onderwerp duikt, des te meer gespecificeerder verkeer zul je krijgen, maar vergeet niet je site autoriteit op te bouwen als je een grote site gaat maken.

Voorbeelden
Hieronder volgen een aantal voorbeelden, gecategoriseerd naar ‘hook’:

Onderzoek en statistiek hook
• Voor hoeveel van de global warming ben jij verantwoordelijk? Maak bv. een rekenmachine, of laat bezoekers zich vergelijken met een gemiddelde in hun eigen stad of land. Zorg dat deze tool makkelijk en snel in te vullen en dat de cijfers duidelijk interpreteerbaar zijn. Wat zit er in een McDonalds French Fry dat je niet vindt in een echte aardappel? Hoe goed doen die aandelen het die in spam mails worden aanbevolen? Kun je er echt zoveel aan verdienen?

• •

Humor hook
• Bush geeft als argument dat global warming goed is voor zeehonden, de ijsberen zakken door het dunne ijs. Hier kun je een leuke cartoon van maken. Zeker als je bijvoorbeeld mee lift op bijvoorbeeld Blog Action Day 17, kan dit leuke linkbait zijn. Ook kun je d.m.v. het rondsturen van een hoax aan linkbait doen. Een voorbeeld is http://www.stillfree.com/. In de video spuiten vandalen zogenaamd graffiti op de Air Force One.

Tool hook
• Hoeveel pesticiden heb je vandaag al gegeten? Hier ook weer een rekenmachine waar de genuttigde waren kan worden ingevuld zodat er een overzicht wordt gemaakt met welke potentiële naast effecten er zijn.

Nieuws hook
• Enige tijd geleden werd de zoekmachine Sekko opgericht. Sekko kreeg redelijk grote aandacht, omdat de zoekmachine erg ambitieus stelde dat ze Google wilden weg concurreren. Na enkele dagen werd bekend gemaakt dat Sekko slechts een kopie van Google zelf was – In een nieuw jasje.

Lijst hook
• Nu Rita Verdonk een grote topic is, kun je een leuke lijst maken met allemaal karakteristieke en typische uitspraken van Rita Verdonk, zoals “Ik ben niet links, ik ben niet rechts – Ik ben recht door zee”.

17

http://blogactionday.org/

13

Meer informatie
Voor meer informatie over online marketing en de afstemming met offline campagnes kunt u contact opnemen met: ONETOMARKET BV Nieuwe Stationsstraat 10 6811 KS Arnhem T: 026 352 18 70 F: 026 352 18 71 E: info@onetomarket.nl W: www.onetomarket.nl

Accreditaties:

Aangesloten bij:

Business partners:

14