Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 1 PRACTICE TEST - 5


BITSAT FULL PRACTICE TEST - 5/2010

PHYSICS

1.
1
2
1
2
÷

= ÷

÷

í
n
dv x
a sin
av v a
on the basis of dimensional analysis, the value of n is :
(A) 0 (B) 2 ÷ (C) 3 (D) None of these

2. A force
ˆ ˆ ˆ
F ai bj ck = + + is acted upon a body of mass ‘m’. If the body starts from rest and was at the
origin initially, its new co-ordinate after time t is :
(A)
2 2 2
2 2 2
at bt ct
, ,
m m m
(B)
2 2 2
2
2 2
at bt ct
, ,
m m m
(C)
2 2 2
2
at bt ct
, ,
m m m
(D) None of these

3. A person travelling on a straight line moves with a uniform velocity v
1
for some time and with
uniform velocity v
2
for the next the equal time. The average velocity v is given by :
(A)
1 2
2
v v
v
+
= (B)
1 2
2 1 1
v v v
= + (C)
1 2
v v v = (D)
1 2
1 1 1
v v v
= +

4. If ( ) x a cos sin u u u = + and ( ) y a sin cos u u u = ÷ and u increases at uniform rate e . The velocity
of particle is :
(A) ae (B)
2
a u
e
(C)
au
e
(D) aue

5. The normal reaction on a body placed in a lift moving up with constant acceleration 2 m/s
2
is 120N.
Mass of body is (Take g = 10 m/s
2
)
(A) 10 kg (B) 15 kg (C) 12 kg (D) 5 kg

6. In the given figure, the coefficient of friction between m
1
and m
2
is u and m
2

and horizontal surface is zero :
(A) if
1
F m g u > , then relative acceleration is found between m
1
and m
2

(B) if
1
F m g u < , then relative acceleration is found between m
1
and m
2

(C) it
1
F m g u > , then both bodies move together
(D) (A) and (B) are correct

7. Kinetic energy of a particle moving along a circle of radius R depends on the distance covered as
T = ks
2
where k is a constant. The force acting on the particle as a function of s is :
(A)
2
2
1
k s
s R
| |
+
|
\ .
(B)
2
2 1
R
ks
s
| |
+
|
\ .
(C)
2
2 1
s
ks
R
| |
+
|
\ .
(D)
2
2
1
s R
k s
| |
+
|
\ .

m
1
m
2
u
2
0 u =
F

Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 2 PRACTICE TEST - 5

8. If a particle is compelled to move on a given smooth plane curve under the action of given forces in
the plane
ˆ ˆ
F xi yi = + . Then :
(A) F dr xdx ydy = + (B)
2
1
2
F dr mv =
í

(C) F dr xdx ydy = × (D) ( )
2
1
2
mv xdx ydy = +
í


9. If the momentum of a body increases by 20%, the percentage increase in its kinetic energy is equal
to :
(A) 44 (B) 88 (C) 66 (D) 20

10. When a wheel moves a distance shorter than 2 R t while making one rotation. Then :
(A)
cm
v Re < (B)
cm
v Re s (C)
cm
v Re > (D)
cm
v Re >

11. A planet revolves in elliptical orbit around the sun (See figure).
The linear speed of the planet will be maximum at :
(A) A (B) B
(C) C (D) D

12. A simple pendulum has a time period T
1
when on the earth’s surface, and T
2
when taken to a height R
above the earth’s surface, where R is the radius of earth. The value of
2
1
T
T
is :
(A) 1 (B) 2 (C) 4 (D) 2

13. A block weighs 15 N and 12 N in air and water respectively. When it is immersed in another liquid,
it weighs 13 N, then the relative density of the block :
(A) 5 (B) 6 (C) 10 (D) 2

14. The value of modulus of rigidity for liquids is :
(A) · (B) 0 (C) 1 (D) 2

15. A wave of angular frequency e propagates so that a certain phase of oscillation moves along
X-axis, Y-axis and Z-axis with speeds c
1
, c
2
and c
3
respectively. The propagation constant ‘k’ is :
(A)
( )
2 2 2
1 2 3
ˆ ˆ ˆ
i j k
c c c
e
+ +
+ +
(B)
1 2 3
ˆ ˆ ˆ
i j k
c c c
e e e
+ +
(C)
( )
1
ˆ ˆ ˆ
i j k
c
e e e + + (D) None of these

16. The difference of sound level between two points is 30 decibel. The ratio of pressure amplitude
between points is :
(A) 10 (B) 20 (C) 30 (D) 32




Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 3 PRACTICE TEST - 5

17. A sphere A is placed at smooth table. An another sphere
B is suspended as shown in figure. Both spheres are
identical in all respects. Equal quantity of heat is supplied
to both spheres. All kinds of heat loss are neglected.
The final temperatures of A and B are T
A
and T
B

respectively, then :
(A) T
A
= T
B
(B) T
A
> T
B
(C) T
A
< T
B
(D) None of these

18. The temperature of H
2
at which the rms velocity of its molecules is seven times the rms velocity of
the molecule of nitrogen at 300 K, is :
(A) 2100 K (B) 1700 K (C) 1350 K (D) 1050 K

19. In a model of chlorine (Cl
2
), two Cl atoms are rotated
about their centre of mass as shown. Here the two ‘Cl’
atoms are
10
2 10 m
÷
× apart and angular speed
12
2 10 e = × rad/s. If the molar mass of chlorine is
70 g/mol, then the rotational kinetic energy of one Cl
2

molecule is :
(A)
20
2 32 10 . J
÷
× (B)
21
2 32 10 . J
÷
× (C)
19
2 32 10 . J
÷
× (D)
22
2 32 10 . J
÷
×

20. The molar specific heat of mixture at constant volume, if one mole of a monoatomic gas is mixed
with three moles of a diatomic gas is :
(A) 3.33 R (B) 2.25 R (C) 1.15 R (D) 6.72 R

21. The time in which a layer of ice of thickness h will grow on the surface of the pond of surface area A,
when the surrounding temperature falls to T C ÷ ° .
(Assume K = thermal conductivity of ice, p = density of water, L = latent heat of fusion)
(A)
2
2
L
t h
KT
p
= (B)
2
L
t h
KT
p
= (C)
2
3
Lh
t
KT
p
= (D)
2
4
Lh
t
KT
p
=

22. The prism shown in the figure has one side silvered.
The angle of the prism is 30° and 2 u = . What should
be angle of incidence, if the incident ray retraces its initial
path :
(A) 50° (B) 45°
(C) 60° (D) 75°

23. An astronomical telescope has an angular magnification of magnitude 5 for distant object.
The separation between the objective and the eye piece is 36 cm and final image is formed at infinity.
The focal length to the objective and focal length be for eye-piece are :
(A)
0
45 f cm = and 9
e
f cm = ÷ (B)
0
50 f cm = and 10
e
f cm =
(C)
0
7 2 f . cm = and 5
e
f cm = (D)
0
30 f cm = and 6
e
f cm =


A
B
Cl Cl
m m
r r
e
A
C
B
D
i
30°
2 u =

Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 4 PRACTICE TEST - 5

24. The maximum intensity in the case of n identical incoherent waves, each of intensity 2 W/m
2
is
32 W/m
2
. The value of n is :
(A) 4 (B) 16 (C) 32 (D) 64

25. An electron is projected with velocity 10
7
m/s at an angle ( ) 30 u = ° with horizontal in a region of
uniform electric field of 5000N/C vertically upwards. The maximum distance covered by an electron
in vertical direction above its initial level is :
(A) 14.2 mm (B) 15 mm (C) 12.6 mm (D) 14.2 mm

26. Electric dipole moment of combination shown in the figure is :
(A) 2 qa qa qa + +
(B) 2 2qa
(C) 2qa
(D)
( )
2 1 qa +

27. A solid non-conducting sphere of radius R having charge density
0
x p p = , where x is distance from
the centre of sphere. The self potential energy of the sphere :
(A)
2 4
0
0
6
R tp
e
(B)
2 6
0
0
4
R tp
e
(C)
2 6
0
0
6
R tp
e
(D) None of these

28. The equivalent capacitance between the points A and C is given by :
(A)
10
3
C
(B) 15 C
(C)
3
10
C
(D) 20 C

29. The charge carriers in superconductors are :
(A) electrons (B) protons (C) phonons (D) photons

30. Two long parallel wires are placed on a smooth horizontal table. They have equal and opposite
charges. Work required to increase the separation between wires from a to 2a if magnitude of charge
per unit length on them is ì , will be :
(A)
2
0
2
4
ln ì
tc
(B)
2
0
2 ln
ì
tc
(C)
2
0
4 a
ì
tc
(D)
2
0
2
2
ln
ì
tc


31. The sum and the difference of self inductances of two coils are 13H and 5H respectively.
The maximum mutual inductances of two coil is :
(A) 6 H (B) 5 H (C) 65 H (D) 18 H



a
a
a
a
q q
3q ÷ q
B
A
B
C
6C 4C
10C
4C
6C
4C
Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 5 PRACTICE TEST - 5

32. The B-H curves S
1
and S
2
in the adjoining figure are associated with :
(A) a diamagnetic and paramagnetic substance respectively
(B) a paramagnetic and ferromagnetic substance respectively
(C) soft iron and steel respectively
(D) steel and soft iron respectively

33. The average value for half cycle in a 200V A.C. source is :
(A) 180V (B) 200V (C) 220V (D) None of these

34. For a certain metal v is five times of v
0
and the maximum velocity of coming out photons is
6
8 10 m/ s × . If v = 2v
0
, the maximum velocity of photoelectrons will be :
(A)
6
4 10 m/ s × (B)
6
6 10 m/ s × (C)
6
2 10 m/ s × (D)
6
1 10 m/ s ×

35. Work function of metal is 10eV. Photons of 20eV are bombarded on it. The frequency of
photoelectrons will be :
(A)
10
h
= (B)
10
h
> (C)
10
h
< (D)
10
h
>

36. How many quantum numbers are explained by Schrödinger’s model ?
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4

37. Half-life of an element A is 25 days. After 25 days, three atoms of A become :
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) all may be

38. The exclusive-OR of A, B is represented by A B © . An equivalent form is :
(A) AB A B + (B) AB A B + + (C) AB A B + (D) None of these

39. The figure shows the characteristic curve for a diode.
The plate current is 3 mA when plate voltage is 20V.
The plate current if plate voltage is doubled is :
(A) 6 mA
(B) 12 mA
(C) 9 mA
(D) 1.5 mA

40. The spectrum of a star is usually
(A) continuous emission spectrum (B) continuous absorption spectrum
(C) line absorption spectrum (D) line emission spectrum






Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 6 PRACTICE TEST - 5

CHEMISTRY

1. The triad of the nuclei that is isotonic :
(A)
14 14 19
6 7 9
C , N , F (B)
14 15 17
6 7 9
C , N , F
(C)
14 14 17
6 7 9
C , N , F (D)
12 14 19
6 7 9
C , N , F

2. The effect of splitting of spectral lines under the influence of magnetic field is called :
(A) Photoelectric effect (B) Zeeman effect
(C) Raman effect (D) Stark effect

3. The moles of O
2
required for reacting with 6.8 of ammonia is :

3 2 2
NH O NO H + ÷÷÷ +
(A) 5 (B) 2.5 (C) 1 (D) 0.5

4. A vessel is filled with a mixture of equal masses of oxygen and nitrogen. The ratio of partial pressure
of oxygen and nitrogen is :
(A)
2 2
O N
P 0.5P = (B)
2 2
O N
P 0.875P =
(C)
2 2
O N
P P = (D)
2 2
O N
P 1.14P =

5. Monoclinic crystal has dimension :
(A) ; 90 , 90 a b c = = o = ¸ = ° | = ° (B) ; 90 a b c = = o =| = ¸ = °
(C) ; 90 a b c = = o =| = ¸ = ° (D) ; 90 a b c = = o =| = ¸ = °

6. Heat of neutralisation of a strong acid and strong base is always :
(A) 13.7 kcal / mol ÷ (B) 9.6 kcal / mol ÷
(C) 6 kcal / mol ÷ (D) 11.4 kcal / mol ÷

7. The equilibrium constant for certain reaction is 100. If the value R is given to be
1 1
2 cal K mol
÷ ÷
,
then standard Gibb’s free energy change will be :
(A) 2.764kcal ÷ (B) 2.674 kcal (C) 2.764 kcal (D) None of these

8. In which of the following reaction K
p
> K
c
?
(A)
2 2 3
N (g) 3H (g) 2NH (g) + (B)
2 2
H (g) I (g) 2HI(g) +
(C)
3 2 5
PCl (g) Cl (g) PCl (g) + (D)
3 2 2
2SO (g) 2SO (g) O (g) +

9. A solution was prepared by mixing 50 ml of 0.2 M HCl and 50 mL 0.10 M NaOH. The pH of the
solution is :
(A) 7.0 (B) 2.0 (C) 3.0 (D) 1.3

10. In the presence of acid, the initial concentration of cane sugar was reduced from 0.2 M to 0.1 M in 5
hrs and to 0.05 M in 10 hrs. The reaction must be of :
(A) zero order (B) first order (C) second order (D) fractional order


Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 7 PRACTICE TEST - 5

11. On mixing 10 ml of acetone with 50 ml of chloroform, the total volume of the solution is :
(A) < 60 ml (B) > 60 ml (C) = 60 ml (D) unpredictable

12. Which of the following is not a colloid ?
(A) Milk (B) Blood (C) Latex (D) Vinegar

13. Cu
+
ion is not stable is aqueous solution because of disproportionation reaction, E° value of
disproportionation of Cu
+
is :
2 2
Cu / Cu Cu / Cu
[E 0.15V, E 0.34V]
+ + + +
° = ° =
(A) 0.38V ÷ (B) + 0.19 V (C) 0.49V ÷ (D) + 0.38 V

14. The values of
eq
·
A for NH
4
Cl, NaOH and NaCl are respectively 149.74, 248.1 and 126.4
1 2
ohm cm
÷

1
equivalent
÷
. The value of
eq
·
A of NH
4
OH is :
(A) 371.44 (B) 271.44
(C) 71.44 (D) Data insufficient

15. The number of - o and - | particles emitted in the nuclear reaction
228 212
90 83
Th Bi ÷÷÷ are :
(A) 4o and 1| (B) 3o and 7| (C) 8o and 1| (D) 4o and 7|

16. The bond orders of given species follows the order :
(A)
2
2 2 2 2
O O O O
÷ + ÷
> > > (B)
2
2 2 2 2
O O O O
+ ÷ ÷
> > >
(C)
2
2 2 2 2
O O O O
÷ ÷
> > > (D)
2
2 2 2 2
O O O O
÷ + ÷
> > >

17. Which of the following molecular orbital has the lowest energy ?
(A)
x
2p o (B)
*
x
2p o (C)
*
y
2p t (D)
*
z
2p t

18. The set that contains pairs of elements that do not belong to same group but show chemical
resemblance is :
(A) B, Al (B) Be, Al (C) Hf, Zr (D) K, Pb

19. Which of the following is called Nitrolim ?
(A) Ca
3
(PO
4
)
2
(B) Ca(CN)
2
(C) Ca(NO
3
)
2
(D) CaCN
2
+ C

20. When CuSO
4
reacts with aqueous KI, the products are :
(A) Cu
2
I
2
+ K
2
SO
4
(B) Cu + K
2
SO
4
+ I
2

(C) CuI
2
+ K
2
SO
4
(D) Cu
2
I
2
+ K
2
SO
4
+ I
2


21. Which of the following is wrong ?
(A)
2 2 7
K Cr O orange ÷÷÷ (B)
4 2
CuSO .5H O blue ÷÷÷
(C)
4
MnSO yellow ÷÷÷ (D)
2 4 3
Cr (SO ) purple ÷÷÷

22. The IUPAC name for K
2
[Cr(CN)
2
O
2
(O
2
)NH
3
] is :
(A) potassium amminedicyanodioxoperoxochromate (VI)
(B) potassium amminedicyanotetroxochromium (VI)
(C) potassium amminedicyanochromate (IV)
(D) potassium aminocyanodiperoxochromate (VI)
Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 8 PRACTICE TEST - 5

23. Wilkinson’s Catalyst is :
(A) TiCl
4
and Al(C
2
H
5
)
3
(B) [(C
6
H
5
)
3
P]
3
RhCl
(C) TiCl
4
and (C
6
H
5
)
3
P (D) Al(C
6
H
5
)
3
, TiCl
4
and (C
6
H
5
)
3
P

24. Zinc reacts with cold and very dilute HNO
3
to give :
(A) NO
2
(B) NH
4
NO
3
(C) NH
3
(D) NO

25. Which one of following states best describe glass ?
(A) Liquid (B) Solid
(C) Colloidal (D) Super cooled liquid

26. Bleaching action of bleaching powder is due to :
(A) CaCl
2
(B) CaSO
4
(C) Ca(OCl)Cl (D) CaO
2
Cl

27. The ionisation energy of Xe is comparable with that of :
(A) F
2
(B) O
2
(C) Cl
2
(D) N
2


28. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given.
Column I Column II
I. Argentite 1. Baeyer’s process
II. Bauxite 2. Mac Arthur Forest
III. Copper pyrites 3. Froth floatation process
IV. Argentiferrous lead 4. Parke’s process
Codes : I II III IV
(A) 1 2 3 4
(B) 2 1 3 4
(C) 1 2 4 3
(D) 4 3 2 1
29. Which of the following will not give positive chromyl chloride test ?
(A) CuCl
2
(B) HgCl
2
(C) ZnCl
2
(D)
6 5 3
C H NH Cl
+
÷


30. How many conformations of ethane are possible ?
(A) · (B) 1 (C) 2 (C) 3

31. Which of the following compound, does not show Lassaigne’s test for nitrogen ?
(A) Urea (B) Hydrazine
(C) Phenylhydrazine (D) Azobenzene

32. Which of the following is non-aromatic ?
(A) Benzene (B) Tropylium cation
(C) Cyclopentadienyl anion (D) Cyclooctatetraene

33. On warming with silver powder, chloroform is converted into :
(A) hexachloroethane (B) ethylene
(C) 1, 1, 2, 2-tetrachloroethane (D) acetylene
Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 9 PRACTICE TEST - 5

34. Which sequence does not lead to the formation of ethanol ?
(A)
2 4
2 5
2
dry dil. H SO
Ag O
C H I (A)
A
÷÷÷÷ ÷÷÷÷÷ (B)
4
3
[O] LiAlH
CH CHO (A) ÷÷÷ ÷÷÷÷÷
(C)
3
3
Mg 1. Oxirane
2. H O
CH I (A)
+
÷÷÷ ÷÷÷÷÷ (D)
3 2
hydrolysis Na/ EtOH
CH CHCl (A) ÷÷÷÷÷ ÷÷÷÷÷

35. Maximum enol form will be present in :
(A) CH
3
COCH
3
(B) CH
3
COCH
2
CHO
(C) CH
3
COCH
2
COCH
3
(D) equal in all

36. In the given reaction :

3 2 2
Pyridine
CH CHO CH (COOH) (A)
A
+ ÷÷÷÷÷
(A) CH
3
COOH (B) CH
3
CH
2
COOH
(C) CH
3
CH = CHCOOH (D) HOOC CH CH COOH ÷ = ÷

37. Acetyl chloride and sodium azide react to give methylamine. The reaction is called :
(A) Schmidt reaction (B) Kolbe Schmidt reaction
(C) Curtius reaction (D) Schotten Baumann reaction

38. The smell of mustard oil is given by the compound :
(A) Carbylaminoalkane (B) RNCS (C) RCHO (D) RCNS

39. Bakelite is made from phenol and formaldehyde. The initial reaction between them is the example
of :
(A) electrophilic aromatic addition (C) nucleophilic aromatic substitution
(C) free radical reaction (D) aldol reaction

40. The one which is not present in DNA is :
(A) uracil (B) thyamine (C) adenine (D) guanine




















Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 10 PRACTICE TEST - 5

MATHEMATICS

1. A natural number a is said to be related to another natural number b if ÷ |a b| < 4. The relation is :
(A) reflexive and symmetric (B) reflexive and transitive
(C) symmetric and transitive (D) None of these

2. The equation not representing a circle is given by :
(A)
1
0
1
+ | |
=
|
\ . ÷
z
Re
z
(B) 1 0 z z i z i z + ÷ + =
(C)
1
1 2
z
arg
z
t ÷ | |
=
|
\ . +
(D)
1
1
1
z
z
÷
=
+


3. The area of the triangle whose vertices are the points represented by the complex numbers z
1
, z
2
, z
3
on
the argand diagram is :
(A)
2
2 3 1
1
4
| z z ||z |
i z
¯ ÷
(B)
1 2
1
2
| z ||z |
(C)
2
1
1
3
| z | (D)
1 3
1
4
z z
i z
÷
¯

4. If
2 3 1 3
2 2 2
/ /
x = + + then value of
3 2
6 6 x x x ÷ + is :
(A) 3 (B) 2 (C) 1 (D) None of these

5. The sum of the first n terms of the series
1 3 7 15
2 4 8 16
. . . + + + + is equal to :
(A) 2 1
n
n ÷ ÷ (B) 1 2
n
÷ (C) 2 1
n
n
÷
+ ÷ (D) 2 1
n
÷

6. If ( )
50
1 05 11 658 . . , = then ( )
49
1
1 05
n
n
.
=
¯
equals :
(A) 208.34 (B) 212.12 (C) 212.16 (D) 213.16

7. A library has a copies of one book, b copies each of two books, c copies each of three books and
single copy of d books. The total number of ways in which these books can be distributed is :
(A)
( )!
! ! !
a b c d
a b c
+ + +
(B)
( )
( ) ( ) ( )
2 3
2 3 !
! ! !
a b c d
a b c
+ + +

(C)
( ) 2 3 !
! ! !
a b c d
a b c
+ + +
(D) None of these

8. The coefficient of x
4
in the expansion of
( )
2 3
1
n
x x x + + + is :
(A)
4 2 1
n n n
C C C + + (B)
4 2 1 2
n n n n
C C C C + +
(C)
4 2
n n
C C + (D) None of these

Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 11 PRACTICE TEST - 5

9. If n is a positive integer and
n
K K
C C
'
= the value of
2
3
1 1
n
K
K k
C
K
C
÷ =
| |
|
\ .
¯
is :
(A)
( )( )
2
2 1 1
12
n n n + +
(B)
( )( )
2
1 2
12
n n n + +

(C)
( )( )
2
2 1
12
n n n + +
(D) None of these

10. The value of the determinant
( ) ( )
1
1
1
cos sin
sin cos
cos sin
o o
o o
o | o |
÷
+ ÷ +
is equal to :
(A) independent of o (B) independent of |
(C) independent of o and | (D) None of these

11. If the system of equations
0 x ay az + + =
0 bx y bz + + =
0 cx cy z + + =
where a, b and c are non-zero and non-unity has a non-trivial solutions, then the value of
1 1 1
a b c
a b c
+ +
÷ ÷ ÷
is equal to :
(A) zero (B) 1 (C) 1 ÷ (D)
2 2 2
abc
a b c + +

12. The sum of series
3 7 15
1
2! 3! 4!
. . . + + + + ·is :
(A) e (e + 1) (B) ( ) 1 e e ÷ (C) ( ) 1 e e ÷ (D) 3e

13.
( ) ( )
3 3 2
0 1
3 ! 3 2 !
n n
n n
x x
a , b
n n
÷
· ·
= =
= =
÷
¯ ¯
and
( )
3 1
1
3 1 !
n
n
x
c
n
÷
·
=
=
÷
¯
then the value of
3 3 3
3 a b c abc + + ÷ is :
(A) 1 (B) 0 (C) 1 ÷ (D) 2 ÷

14. The coefficient of x
n
in the expansion of
2
x
a bx cx
e
+ +
is :
(A)
( )
( )
2
1
!
n
cn b c n a
n
÷

÷ + +

(B)
( )
( )
2
1
!
n
cn b c n a
n
÷

+ + +


(C)
( )
( )
2
1
!
n
cn b c n a
n
÷

+ + ÷

(D) None of these

15. If A and B are two matrices such that AB = B and BA = A then A
2
+ B
2
is equal to :
(A) 2AB (B) 2BA (C) A + B (D) AB

Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 12 PRACTICE TEST - 5

16. If ( )
0
0
0 0 1
cos x sinx
F x sinx cos x
÷

=



and ( )
0
0 1 0
0
cos x sin x
G y
sin x cos x


=

÷

then ( ) ( )
1
F x G y
÷


is equal to :
(A) ( ) ( ) F x G y ÷ ÷ (B)
( ) ( )
1 1
F x G y
÷ ÷
(C) ( ) ( ) G y F x ÷ ÷ (D)
( ) ( )
1 1
G y F x
÷ ÷


17. If f
1
(x) and f
2
(x) have domains D
1
and D
2
respectively, domain of ( ) ( )
1 2
f x f x +

is :
(A)
1 2
D ~ D (B)
1 2
D D · (C)
1 2
D D (D) None of these

18. The value of
2
2
0
0
x
x
cost dt
lim
xsinx
÷
í
is equal to :
(A) 3/2 (B) 1 (C) 1 ÷ (D) None of these

19.
2
2 2 2
0
1 1 1
1 2
sin x
sin x sin x sin x x
lim . . . .
n
÷

+ +



is equal to :
(A) · (B) 0 (C)
( ) 1
2
n +
(D) n
20.
1
e
log x
y e
+
= , then value of
dy
dx
is equal to :
(A) e (B) 1 (C) 0 (D)
e
log ex
e
log x e

21. If ( ) ( ) { }
0
x
y f t sin k x t dt = ÷
í
then
2
2
2
d y
k y
dx
+ equals :
(A) zero (B) y (C) kf (x) (D) ( )
2
k f x

22. The equation of the tangent to the curve ( )
( ) 2 1
2 1
x
y x e
÷
= ÷ at the point of its maximum is :
(A) 1 0 y ÷ = (B) 1 0 x ÷ = (C) 1 0 x y + ÷ = (D) 1 0 x y ÷ + =

23. The area of the triangle formed by the coordinate axes and a tangent to the curve xy = a
2
at the point
(x
1
, y
1
) on it is :
(A)
2
1
1
a x
y
(B)
2
2
1
a y
x
(C) 2a
2
(D) 4a
2


24.
( )
3 2 sec x
e . sec x sin x cos x sinx sinxcos x dx + + +
í
is equal to :
(A)
( )
2 sec x
e sec x sec xtanx c + (B)
sec x
e c +
(C) ( )
sec x
e sec x tanx c + + (D) None of these

25. The value of the integral
( )
1
1 2
0
1 cot x x dx
÷
÷ +
í
is :
(A) 2 log t ÷ (B) 2 2 / log t ÷ (C) 2 log t + (D) 2 2 / log t +

Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 13 PRACTICE TEST - 5

26. The value of
2
2
0
2
0
x
x
x
x x
e dx
lim
e dx
÷·



í
í
is :
(A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) zero

27. The area cut-off a parabola by any double ordinate is k times the corresponding rectangle contained
by the double ordinate and its distance from the vertex. The value of k is :
(A) 2/3 (B) 3/2 (C) 1/3 (D) 3

28. The solution of the differential equation
( )
( )
1
2
1 0
tan y
y dx x e dy
÷
÷
+ + ÷ = is :
(A)
1
1 tan x
ye tan x c
÷
÷
= + (B)
1
1 tan y
xe tan y c
÷
÷
= +
(C)
1
1 tan x
y tan x.e c
÷
÷
= + (D)
1
tan x
y xe c
÷
= +

29. The solution of the differential equation
( )
( )
dy y y / x
dx x y / x
o
o
= +
'
is :
(A) ( ) x y / x c o = (B) ( ) y / x cx o = (C) ( ) y y / x c o = (D) ( ) y / x cy o =

30. If 1
x y
c d
+ = be any line through the intersection of 1
x y
a b
+ = and 1
x y
b a
+ = , then :
(A)
1 1 1 1
c d a b
+ = + (B)
1 1 1 1
d a b c
+ = + (C)
1 1 1 1
b d c a
+ = + (D) None of these

31. The equation of the image of the circle ( ) ( )
2 2
3 2 1 x y ÷ + ÷ = by the mirror x + y = 19 is :
(A) ( ) ( )
2 2
14 13 1 x y ÷ + ÷ = (B) ( ) ( )
2 2
15 14 1 x y ÷ + ÷ =
(C) ( ) ( )
2 2
16 15 1 x y ÷ + ÷ = (D) ( ) ( )
2 2
17 16 1 x y ÷ + ÷ =

32. If the normal at (ct, c/t) on the curve xy = c
2
meets the curve again in t ' then :
(A)
3
1
t
t
= ÷ ' (B)
1
t
t
= ÷ ' (C)
2
1
t
t
= ' (D)
2
2
1
t
t
= ÷ '

33. The parametric representation
( )
2
2 2 1 t , t + + represents :
(A) a parabola with focus at (2, 1) (B) a parabola with vertex at (2, 1)
(C) an ellipse with centre at (2, 1) (D) None of these

34. The locus of mid-points of a focal chord of the ellipse
2 2
2 2
1
x y
a b
+ = is :
(A)
2 2
2 2
x y ex
a b a
+ = (B)
2 2
2 2
x y ex
a b a
÷ =
(C)
2 2 2 2
x y a b + = + (D) None of these

35. The smallest angle of the triangle whose sides are 6 12 48 24 , , + is :
(A)
3
t
(B)
4
t
(C)
6
t
(D) None of these

Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 14 PRACTICE TEST - 5

36. If A and B are acute positive angles satisfying the equations
2 2
3 2 1 sin A sin B + = and
3 2 2 2 0 sin A sin B ÷ = then A + 2B is equal to :
(A) zero (B)
2
t
(C)
4
t
(D)
3
t


37. If
2 2
1 x y + = and
( ) ( )
2 2
3 3
3 4 3 4 P x x y y = ÷ + ÷ , then value of P is :
(A) 1 (B) 3 (C) 6 (D) None of these

38. Let p , q , r be three mutually perpendicular vectors of the same magnitude. If a vector x satisfies
the equation.

( ) ( ) ( )
0 p x q p q x r q r x p r

× ÷ × + × ÷ × = × ÷ × =

then x is equal to :
(A)
( )
1
2
2
p q r + ÷ (B)
( )
1
2
p q r + + (C)
( )
1
3
p q r + + (D)
( )
1
2
3
p q r + ÷

39. A (3, 2, 0), B (5, 3, 2) and ( ) 9 6 3 C , , ÷ ÷ are three points forming a triangle and AD is bisector of the
angle ABC Z , where AD meets BC at the point :
(A)
19 57 17
8 16 16
, ,
| |
|
\ .
(B)
19 57 17
8 16 16
, ,
| |
÷
|
\ .
(C)
19 57 17
8 16 16
, ,
| |
÷
|
\ .
(D) None of these

40. The equation of the tangent plane to the sphere
2 2 2
2 14 0 x y z x y z + + + ÷ + ÷ = at the point
(2, 1, 2) is :
(A) 6 5 23 0 x y z ÷ + ÷ = (B) 6 5 23 0 x y z + + ÷ =
(C) 6 5 23 0 x y z + ÷ ÷ = (D) None of these

41. Maximum value of z = 3x + 5y, under the constraints 2 2000 1500 600 x y ; x y , y + s + s s and
0 x, y > is :
(A) 5000 (B) 5500 (C) 6000 (D) None of these

42. One set containing five numbers has mean 8 and variance 24 and the second set containing three
numbers has mean 8 and variance 24. Then the variance of the combined set is :
(A) 42 (B) 24 (C) 20 (D) 25

43. A student obtain 75%, 80% and 85% marks in three subjects. If the marks of another subject are
added, then his average cannot be less than :
(A) 60% (B) 65% (C) 80% (D) 90%

44. The chance that a doctor A will diagnose a disease X correctly is 60%. The chance that a patient will
die by his treatment after correct diagnosis is 40% and the chance of death by wrong diagnosis is
70%, A patient of doctor A who had disease X died. The chance that his disease was diagnosed
correctly is :
(A) 6/10 (B) 6/11 (C) 1/2 (D) 6/13

45. Three squares of a chessboard are chosen at random, the probability that two are of one colour and
one of another is :
(A) 16/21 (B) 8/21 (C) 32/12 (D) None of these


Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 15 PRACTICE TEST - 5

ENGLISH

Directions : Read the following passage carefully and answer the questions that follow.
For Q.1 - 5
Because goldfish can be kept easily in small ponds and aquariums, they make good pets, but like many other
pets, they must have proper care and the right kind of place to live.
A two-inch fish requires a minimum of two gallons of water containing sufficient oxygen to support life.
Some oxygen will make its way into the water of an aquarium from the air that touches the surface. Plants in
an aquarium also help to furnish oxygen. Snails help to keep an aquarium clean. Thus, with plenty of plants
and snail, the water in an aquarium does not have to be changed frequently. A large lake may prove to be a
quite unsuitable abode for goldfish.
It is important that goldfish should not be overfed. They can be fed such things as dried insects in addition to
commercially-prepared goldfish food, but they should never be fed more than once a day. Even then, they
should not be given more food than can be consumed in about five minutes. This ensures prolonged life.
1. Which of the following statements is true ?
(A) Goldfish should be given food only once a day
(B) Snails eat up the goldfish in an aquarium
(C) Plants provide food to the snails
(D) Goldfish comes above the surface of water to get oxygen from air

2. Which of the following statements is not true ?
(A) Snails make the aquarium clean by eating up goldfish
(B) Two gallons of water with sufficient oxygen is enough for two-inch fish
(C) Goldfish can be made good pets
(D) Plants in an aquarium provide oxygen to goldfish

3. Which of the following helps supply goldfish with oxygen ?
(A) Snails (B) Plants (C) Dried insects (D) Aquarium

4. Water in an aquarium needs to be changed if
(A) there are plenty of snails and plants in it
(B) there is no sufficient oxygen in it
(C) it is very clean and contains sufficient oxygen
(D) it does not contain goldfish food and dried insects

5. What is important to remember when feeding goldfish ?
(A) They should be fed more than once a day
(B) They should be fed at five-minute intervals
(C) They should be fed with plants and snails
(D) They should be fed only once a day

6. A million cinemas a year bring the same stale bladerdash.
(A) adventure (B) nonsense (C) thriller (D) romance

Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 16 PRACTICE TEST - 5

7. The Prime Minister delivered an impromptu speech to the students.
(A) important (B) impressive (C) inspiring (D) offhand

8. The leader might have had some covert reason for the change of his political affiliations.
(A) unjustifiable (B) obvious (C) inexplicable (D) flimsy

9. He is a man of mellow temper.
(A) fickle (B) hot (C) irrational (D) excitable

10. When the mother bird came home
P
the storm had subsided cried piteously
Q R
and on not finding her young ones.
S
The proper sequence should be :
(A) Q S P R (B) P S R Q (C) P R S Q (D) Q P S R

11. S
1
: The spiritual training of the boys was a much more difficult training.
S
6
: And I held that this was an essential part of the training of the young and that all training
without culture of the spirit was of no use, and might be even harmful.
P : I had realised that the training of the spirit was a thing in itself.
Q : Of course, I believed that every student should be acquainted with the elements of his own
religion and have a general knowledge of his own scriptures.
R : I relied little on religious books for spiritual training.
S : To develop the spirit is to build character and to enable one to work towards a knowledge of
God and self-realisation.
(A) P Q S R (B) R Q S P (C) R Q P S (D) P R S Q

12. The Managing Director treated the employees to a . . . . . lunch at an expensive hotel.
(A) precious (B) thriving (C) stupendous (D) sumptuous

13. Those who live in . . . . . . . houses should not throw . . . . . . . at others.
(A) big ; abuse (B) own ; challenges
(C) stone ; bricks (D) glass ; stones

14. There is no glory in war . . . . . the blood it . . . . .
(A) considering ; sheds (B) comparing ; spills
(C) worth ; costs (D) thinking ; demands

15. While you were young, you . . . . . . cultivated good habits.
(A) ought to (B) ought to have (C) should have (D) None of these



Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 17 PRACTICE TEST - 5

LOGICAL

Directions :
In each of the following questions, find out which of the figures (A), (B), (C) and (D) can be formed
from the pieces given in (x).


1.




2.




3.









4.











5. Rule : Any figure can be traced by a angle unbroken like without retracing.
(A) (B)



(C) (D)

Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 18 PRACTICE TEST - 5

6. PASSIONATE is to unbridled as GIDDY is to :
(A) hasty (B) madcap (C) unreasonable
(D) disorderly (E) heared

7. Examination : degree
(A) doctor : Ph.D (B) music : instrument
(C) interview : selection (D) sports : medal

For Q. 8
Question on classification are designed to test candidate’s ability to classify given objects and final one which
does not share the common property with the other objects of the group. Question one classification can be in
any form.
8. (A) BEH (B) CFI (C) DGJ (D) EHL (E) FIL

9. Find out the missing term out of the given options :
A, C, F, H, . . . . . , M.
(A) J (B) K (C) L (D) I

10. In this type of alphabetical series, some letters are missing. Choose the correct one of the given
alternative.
cccbb . . . aa . . . cc . . . bbbaa . . . c.
(A) acbc (B) baba (C) acba (D) baca

Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 19 PRACTICE TEST - 5

Answers - BITSAT FULL PRACTICE TEST - 5 (2010)
PHYSICS
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A A D A D C A A A
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A
D A B B D C D B B
21
22 23 24 25 26 27 28 29 30
A
B D B A B C B A D
31
32 33 34 35 36 37 38 39 40
A
C A A A C D C B C

CHEMISTRY
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
B B D B A A D D D B
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
A
D B B A B A B D D
21
22 23 24 25 26 27 28 29 30
C
A B B D C C B B A
31
32 33 34 35 36 37 38 39 40
B
D D C C C C B A A

MATHEMATICS
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A D A B C C B B C A
11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
C
C A A C C B B D A
21
22 23 24 25 26 27 28 29 30
C
A C C B D A B B B
31
32 33 34 35 36 37 38 39 40
D
A B A C B A B A B
41
42 43 44 45
B
B A D A
Vidyamandir Classes

VMC/BITSAT - 2010 20 PRACTICE TEST - 5

ENGLISH
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A B B D A D B D D
11 12 13 14 15
C
D D A C

LOGICAL
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
A A B D B B C D B D

Vidyamandir Classes
8. If a particle is compelled to move on a given smooth plane curve under the action of given forces in ˆ ˆ the plane F  xi  yi . Then : (A) (C) 9.
F dr  xdx  ydy F dr  xdx  ydy

(B) (D)

F
1 2

dr 

1 2

mv 2

mv 2 

  xdx  ydy

If the momentum of a body increases by 20%, the percentage increase in its kinetic energy is equal to : (A) 44 (B) 88 (C) 66 (D) 20 When a wheel moves a distance shorter than 2 R while making one rotation. Then : (A) (B) (C) (D) vcm  R vcm  R vcm  R vcm  R A planet revolves in elliptical orbit around the sun (See figure). The linear speed of the planet will be maximum at : (A) A (B) B (C) C (D) D A simple pendulum has a time period T1 when on the earth’s surface, and T2 when taken to a height R T2 above the earth’s surface, where R is the radius of earth. The value of is : T1 (A) 1 (B)
2

10.

11.

12.

(C)

4

(D)

2

13.

A block weighs 15 N and 12 N in air and water respectively. When it is immersed in another liquid, it weighs 13 N, then the relative density of the block : (A) 5 (B) 6 (C) 10 (D) 2 The value of modulus of rigidity for liquids is : (A) (B) 0 (C) 

14.

1

(D)

2

15.

A wave of angular frequency  propagates so that a certain phase of oscillation moves along X-axis, Y-axis and Z-axis with speeds c1, c2 and c3 respectively. The propagation constant ‘k’ is : (A)


2 2 2 c1  c2  c3

ˆi  ˆj  kˆ 
1

(B)


c1

ˆ i


c2

ˆ j

c3

ˆ k

(C) 16.

ˆi   ˆj   kˆ  c

(D)

None of these

The difference of sound level between two points is 30 decibel. The ratio of pressure amplitude between points is : (A) 10 (B) 20 (C) 30 (D) 32

VMC/BITSAT - 2010

2

PRACTICE TEST - 5

An another sphere B is suspended as shown in figure. L = latent heat of fusion) (A) t 21. is : (A) 2100 K (B) 1700 K (C) 1350 K (D) 1050 K  19. (Assume K = thermal conductivity of ice.2 cm and fe  5 cm (D) f0  30 cm and fe  6 cm VMC/BITSAT . then : (A) TA = TB (B) TA > TB (C) TA < TB A B (D) None of these 18. if the incident ray retraces its initial path : 50 45 (A) (B) 60 75 (C) (D) D i 30  2 C B 23.32  1020 J (B) 2. The prism shown in the figure has one side silvered. Equal quantity of heat is supplied to both spheres.25 R (C) 1.2010 3 PRACTICE TEST . The temperature of H2 at which the rms velocity of its molecules is seven times the rms velocity of the molecule of nitrogen at 300 K.32  1022 J The molar specific heat of mixture at constant volume.33 R (B) 2. L 2 KT h 2 (B) t L KT h 2 (C) t  Lh 2 3KT (D) A t  Lh 2 4 KT 22.  = density of water.15 R (D) 6. Here the two ‘Cl’ atoms are 2  1010 m m Cl m Cl apart and angular speed   2  1012 rad/s.5 .Vidyamandir Classes 17. The final temperatures of A and B are TA and TB respectively.32  1019 J (D) 2. The focal length to the objective and focal length be for eye-piece are : (A) (B) f0  45 cm and fe   9cm f0  50 cm and fe 10cm (C) f0  7. A sphere A is placed at smooth table. The angle of the prism is 30 and   2 . In a model of chlorine (Cl2).32  1021 J (C) r r 2. 2. two Cl atoms are rotated about their centre of mass as shown. then the rotational kinetic energy of one Cl 2 molecule is : (A) 20. If the molar mass of chlorine is 70 g/mol. An astronomical telescope has an angular magnification of magnitude 5 for distant object. The separation between the objective and the eye piece is 36 cm and final image is formed at infinity. Both spheres are identical in all respects. What should be angle of incidence. if one mole of a monoatomic gas is mixed with three moles of a diatomic gas is : (A) 3. All kinds of heat loss are neglected. when the surrounding temperature falls to T C .72 R The time in which a layer of ice of thickness h will grow on the surface of the pond of surface area A.

Vidyamandir Classes 24.  2  1 qa  3q a q A solid non-conducting sphere of radius R having charge density   0 x . The equivalent capacitance between the points A and C is given by : (A) (B) (C) (D) 10 4C 6C 6C 4C 3 15 C 3 C B C 4C 10C C 10 20 C A 29. The charge carriers in superconductors are : (A) electrons (B) protons (C) phonons (D) photons 30. They have equal and opposite charges. The maximum distance covered by an electron in vertical direction above its initial level is : (A) 14.5 .6 mm (D) 14. where x is distance from the centre of sphere. Electric dipole moment of combination shown in the figure is : (A) (B) (C) (D) 27.2 mm 26. qa  qa 2  qa 2 2qa 2qa a a q a q 25. each of intensity 2 W/m2 is 32 W/m2. The maximum intensity in the case of n identical incoherent waves. The maximum mutual inductances of two coil is : (A) 6H (B) 5H (C) 65 H (D) 18 H VMC/BITSAT . will be : (A)  2 ln 2 4 0 (B) 2  0 ln 2 (C) 2 4 0 a (D) 2 2 0 ln 2 31.2 mm (B) 15 mm (C) 12.2010 4 PRACTICE TEST . The value of n is : (A) 4 (B) 16 (C) 32 (D) 64 An electron is projected with velocity 107 m/s at an angle    30 with horizontal in a region of uniform electric field of 5000N/C vertically upwards. The sum and the difference of self inductances of two coils are 13H and 5H respectively. Work required to increase the separation between wires from a to 2a if magnitude of charge per unit length on them is  . The self potential energy of the sphere : (A) 2 0 R 4 2 0 R 6 2 0 R 6 6 0 (B) 4 0 (C) 6 0 (D) None of these B 28. Two long parallel wires are placed on a smooth horizontal table.

the maximum velocity of photoelectrons will be : 4  106 m / s 6  106 m / s 2  106 m / s 1  106 m / s (A) 35. For a certain metal v is five times of v0 and the maximum velocity of coming out photons is 8  106 m / s .5 mA The spectrum of a star is usually (A) continuous emission spectrum (C) line absorption spectrum 40. Half-life of an element A is 25 days. How many quantum numbers are explained by Schrödinger’s model ? (A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) 4 37.C. An equivalent form is : (A) AB  A B all may be 38. The frequency of photoelectrons will be : (A)  10 h (B)  10 h (C)  10 h (D)  10 h 36. B is represented by A  B . source is : (A) 180V (B) 200V (C) 220V (D) None of these 34. The plate current is 3 mA when plate voltage is 20V. Photons of 20eV are bombarded on it.2010 5 PRACTICE TEST . If v = 2v0. (B) (D) continuous absorption spectrum line emission spectrum VMC/BITSAT . The B-H curves S1 and S2 in the adjoining figure are associated with : (A) (B) (C) (D) 33. The plate current if plate voltage is doubled is : (A) 6 mA (B) 12 mA (C) 9 mA (D) 1. three atoms of A become : (A) 1 (B) 2 (C) 3 (D) The exclusive-OR of A. (B) AB  A  B (C) AB  A B (D) None of these 39.Vidyamandir Classes 32. The figure shows the characteristic curve for a diode. (B) (C) (D) Work function of metal is 10eV.5 . a diamagnetic and paramagnetic substance respectively a paramagnetic and ferromagnetic substance respectively soft iron and steel respectively steel and soft iron respectively The average value for half cycle in a 200V A. After 25 days.

The pH of the solution is : (A) 7.14PN2 5. The equilibrium constant for certain reaction is 100.4 kcal/ mol 7. 9F 14 14 17 6C .       90 a  b  c . 7 N . (A) 4.2 M to 0.7 kcal/ mol 9. The triad of the nuclei that is isotonic : (A) (C) 2. 14 14 19 6C . then standard Gibb’s free energy change will be : (A) (B) 2.0 (B) 2.0 (C) 3. 7 N .875PN2 (A) (B) (C) PO2  PN2 (D) PO2  1.5PN2 PO2  0.       90 (B) (D) a  b  c .       90 6.5 .1 M in 5 hrs and to 0. 9F (B) (D) 14 15 17 6C .   90 (C) a  b  c . The ratio of partial pressure of oxygen and nitrogen is : PO2  0.764 kcal (D) None of these 8.10 M NaOH.5 A vessel is filled with a mixture of equal masses of oxygen and nitrogen. VMC/BITSAT . the initial concentration of cane sugar was reduced from 0. A solution was prepared by mixing 50 ml of 0. 9F 12 14 19 6C . Monoclinic crystal has dimension : (A) a  b  c . If the value R is given to be 2 cal K 1 mol1 . In which of the following reaction Kp > Kc ? (A) (C) N2 (g)  3H2 (g) PCl3 (g)  Cl2 (g) 2 NH3 (g) PCl5 (g) (B) (D) H2 (g)  I2 (g) 2SO3 (g) 2HI(g) 2SO2 (g)  O2 (g) 9. 7 N .764kcal 2.05 M in 10 hrs. 5 (B) 2.5 (C) 1 (D) 0.0 (D) 1. 9F The effect of splitting of spectral lines under the influence of magnetic field is called : (A) Photoelectric effect (B) Zeeman effect (C) Raman effect (D) Stark effect The moles of O2 required for reacting with 6.3 In the presence of acid.8 of ammonia is : NH3  O2  NO  H2  3.2 M HCl and 50 mL 0. The reaction must be of : (A) zero order (B) first order (C) second order (D) fractional order 10.674 kcal (C)  2.Vidyamandir Classes CHEMISTRY 1. Heat of neutralisation of a strong acid and strong base is always : (A) (B) 13.2010 6 PRACTICE TEST .6 kcal/ mol (C)  6 kcal / mol (D) 11.     90. 7 N .

44 71.2010 . NaOH and NaCl are respectively 149. E 2   0. Which of the following molecular orbital has the lowest energy ? (A)  2p x (B) * 2p x (C) * 2p y (D) * 2pz 18.34V] Cu / Cu Cu / Cu (A) 14. E value of disproportionation of Cu+ is : [E 2   0.74.and . When CuSO4 reacts with aqueous KI.15V. Zr (D) K. The bond orders of given species follows the order : (A) (C) O  O  O2  O2 2 2 2 2  O2  O2  O2  O2 (B) (D) O  O2  O  O2 2 2 2   O2  O2  O2  O2 2 17.5 VMC/BITSAT . (B) (D) CuSO4 .19 V (C) 0.particles emitted in the nuclear reaction (A) 4 and 1  83 Bi212 are :  4 and 7 (B) 3 and 7 (C) 8 and 1 (D) 16.44 (B) (D) 271. On mixing 10 ml of acetone with 50 ml of chloroform.38 V The values of   for NH4Cl. the products are : (A) Cu2I2 + K2SO4 (B) Cu + K2SO4 + I2 (C) CuI2 + K2SO4 (D) Cu2I2 + K2SO4 + I2 Which of the following is wrong ? (A) (C) K 2Cr2O7  orange  MnSO4  yellow  21. Pb Which of the following is called Nitrolim ? (A) Ca3(PO4)2 (B) Ca(CN)2 19.44 Data insufficient 90 Th 228 The number of  . (C) Ca(NO3)2 (D) CaCN2 + C 20. Al (C) Hf.5H2O  blue  Cr2 (SO4 )3  purple  22. The value of   of NH4OH is : eq (A) (C) 15. The set that contains pairs of elements that do not belong to same group but show chemical resemblance is : (A) B. the total volume of the solution is : (A) < 60 ml (B) > 60 ml (C) = 60 ml (D) unpredictable Which of the following is not a colloid ? (A) Milk (B) Blood 12.Vidyamandir Classes 11.49V (D) + 0.1 and 126. 248.38V (B) + 0.4 ohm1 cm2 eq equivalent 1 . The IUPAC name for K2[Cr(CN)2O2(O2)NH3] is : (A) potassium amminedicyanodioxoperoxochromate (VI) (B) potassium amminedicyanotetroxochromium (VI) (C) potassium amminedicyanochromate (IV) (D) potassium aminocyanodiperoxochromate (VI) 7 PRACTICE TEST . Al (B) Be. (C) Latex (D) Vinegar 13.  0. 371. Cu+ ion is not stable is aqueous solution because of disproportionation reaction.

4. The ionisation energy of Xe is comparable with that of : (A) F2 (B) O2 (C) Cl2 (D) N2 28.5 VMC/BITSAT . Copper pyrites IV. Column II Baeyer’s process Mac Arthur Forest Froth floatation process Parke’s process III. 2. 2. Zinc reacts with cold and very dilute HNO3 to give : (A) NO2 (B) NH4NO3 (C) Which one of following states best describe glass ? (A) Liquid (B) (C) Colloidal (D) Bleaching action of bleaching powder is due to : (A) CaCl2 (B) CaSO4 (C) NH3 (D) NO 25. 1. Solid Super cooled liquid 26. chloroform is converted into : (A) hexachloroethane (B) ethylene (C) 1.2010 . 3. TiCl4 and (C6H5)3P 24. On warming with silver powder. does not show Lassaigne’s test for nitrogen ? (A) Urea (B) Hydrazine (C) Phenylhydrazine (D) Azobenzene Which of the following is non-aromatic ? (A) Benzene (C) Cyclopentadienyl anion 32. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given. Which of the following compound. II. Argentiferrous lead 29. 2-tetrachloroethane (D) acetylene 8 PRACTICE TEST . Argentite Bauxite 1. Wilkinson’s Catalyst is : (A) TiCl4 and Al(C2H5)3 (C) TiCl4 and (C6H5)3P (B) (D) [(C6H5)3P]3RhCl Al(C6H5)3. Ca(OCl)Cl (D) CaO2Cl 27. How many conformations of ethane are possible ? (A) (B) 1 (C)  2 (C) 3 31. (B) (D) Tropylium cation Cyclooctatetraene 33.Vidyamandir Classes 23. Codes : I II III IV (A) 1 2 3 4 (B) 2 1 3 4 (C) 1 2 4 3 (D) 4 3 2 1 Which of the following will not give positive chromyl chloride test ? (A) CuCl2 (B) HgCl2 (C) ZnCl2 (D) C6 H5 N H3Cl  30. Column I I.

(C) adenine (D) guanine VMC/BITSAT . 2 4 C2 H5 I  (A)   Ag O  2 dry dil. Oxirane CH3CHCl2   (A)   hydrolysis Na / EtOH Maximum enol form will be present in : (A) CH3COCH3 (C) CH3COCH2COCH3 In the given reaction : (B) (D) CH3COCH2CHO equal in all 36.Vidyamandir Classes 34.2010 9 PRACTICE TEST . CH3COOH CH3CH = CHCOOH (B) (D) CH3CH2COOH HOOC  CH  CH  COOH Acetyl chloride and sodium azide react to give methylamine.5 . The initial reaction between them is the example of : (A) electrophilic aromatic addition (C) nucleophilic aromatic substitution (C) free radical reaction (D) aldol reaction The one which is not present in DNA is : (A) uracil (B) thyamine 40. CH3CHO  CH2 (COOH)2  (A)   Pyridine (A) (C) 37. H3O Mg 1. Which sequence does not lead to the formation of ethanol ? (A) (C) 35. RCHO (D) RCNS 39. Bakelite is made from phenol and formaldehyde. The reaction is called : (A) Schmidt reaction (B) Kolbe Schmidt reaction (C) Curtius reaction (D) Schotten Baumann reaction The smell of mustard oil is given by the compound : (A) Carbylaminoalkane (B) RNCS (C) 38. H SO (B) (D) 4 CH3CHO   (A)   [O] LiAlH CH3I   (A)    2.

1 2  3 4  7 8   . b copies each of two books.12 7. If x  2  22 / 3  21 / 3 then value of x3  6 x2  6 x is : (A) 3 (B) 2 (C) The sum of the first n terms of the series (A) 2n  n  1 50 1 15 16 (D) None of these 5. . then  1.  a  2b  3c  d ! a! b! c! (D) The coefficient of x4 in the expansion of 1  x  x 2  x3 (A) (C) n n   n is : C4  nC2  nC1 nC2 C4  nC2  nC1 C4  nC2 (B) (D) n None of these VMC/BITSAT . z2.2010 10 PRACTICE TEST .658. is equal to : (B) 49 1  2n n (C) n  2 n  1 (D) 2n  1 6. The relation is : (A) (C) 2. A natural number a is said to be related to another natural number b if |a  b| < 4. The total number of ways in which these books can be distributed is : (A)  a  b  c  d ! a! b! c! (B)  a  2b  3c  d !  a!  b! 2  c!3 None of these (C) 8. (D) The area of the triangle whose vertices are the points represented by the complex numbers z1. A library has a copies of one book.Vidyamandir Classes MATHEMATICS 1. If 1.16 208.05 (A)  11. . c copies each of three books and single copy of d books.34 (B) 212.05 n 1 equals : (C) 212.16 (D) 213.5 . z3 on the argand diagram is : (A) | z2  z3 ||z1 |2 4i z1 1 3 | z1 |2 (B) 1 2 | z1 ||z2 | (C) (D)  z1  z3 4i z1 4. reflexive and symmetric symmetric and transitive (B) (D) reflexive and transitive None of these The equation not representing a circle is given by : (A) 1 z Re  0 1 z   z  1  arg    z  1 2  (B) z z  i z  i z  1 0 z 1 z 1 1 (C) 3.

If A and B are two matrices such that AB = B and BA = A then A2 + B2 is equal to : (A) 2AB (B) 2BA (C) A+B (D) AB VMC/BITSAT . . independent of  independent of  and  (B) (D) independent of  None of these If the system of equations x  ay  az  0 bx  y  bz  0 cx  cy  z  0 where a.Vidyamandir Classes  CK  If n is a positive integer and CK  nCK  the value of K3   is :  C K 1  k 1 9. . zero 1 15 4!  . 1 (D) 2 The coefficient of x in the expansion of is : (A)  1 n  1 n cn   b  c n  a   n!  2 (B)  1 n cn2   b  c n  a   n!  (C) cn2   b  c n  a   n!  (D) None of these 15.  n 2 (A) n  2n  1 n  1 12 n  n  2 n  1 12 2 (B) n  n  1 n  2 12 2 2 (C) (D) None of these 10. then the value of a 1 a  b 1 b  c 1 c is equal to : (B) 3 2!  7 3!  (A) 12. cos   sin  1 The value of the determinant sin  cos  1 is equal to : cos      sin     1 (A) (C) 11. b and c are non-zero and non-unity has a non-trivial solutions.2010 11 PRACTICE TEST .5 . b n 1  3n  2! (B) n  x 3n  2 and c  0 n 1   3n  1! then the value of a3  b3  c3  3abc is : (C) a  bx  cx 2 ex x 3 n 1 (A) 14. n0   3n! 1 x 3n .  is : (C) 1 (D) abc a  b2  c 2 2 The sum of series 1  (A) a  e (e + 1) (B) e 1  e (C)  e  e  1 (D) 3e 13.

If y  (A) 22.. y 1 0 (B) x 1 0 (C) x  y 1 0 (D) x  y 1 0 The area of the triangle formed by the coordinate axes and a tangent to the curve xy = a2 at the point (x1.  1 1 1  lim  2   . F   x G   y (B) F x 1 G y 1 (C)     G   y F   x (D) G y 1 F x 1     If f1(x) and f2(x) have domains D1 and D2 respectively. 2x 2  x  0  sin x 2sin n sin x  1  is equal to : (A) 20.   sec  x  sec xtan x c  (B) (D) esec x  c esec x  sec x  tan x  c 1 None of these The value of the integral (A) 1 2 0 cot 1  x  x  dx is :   log 2 (B)  / 2  log 2 (C)   log 2 (D)  / 2  log 2 VMC/BITSAT .. sec3 x sin2 x  cos x  sin x  sin xcos x dx is equal to : esec x 2 (A) (C) 25. y1) on it is : (A) a 2 x1 y1 (B) a 2 y2 x1 (C) 2a2 (D) 4a2 24. e sec x . The value of (A) 3/2 x0  lim 0 cost 2 dt x sin x (B) is equal to : 1 sin2 x (C) 1 (D) None of these 19.2010 12 PRACTICE TEST . then value of (A) 21. e x (B) (C)  k 2 y equals : 0 (D) loge x eloge ex 0 f t  sin k  x  t  dt zero (B) (C) kf (x) (D) k 2 f  x 2 1 x The equation of the tangent to the curve y   2 x  1 e   at the point of its maximum is : (A) 23.  (B) dy dx 0 is equal to : 1 then y d2y dx 2 (C)  n  1 2 (D) n y  e1  loge x .. domain of  f1  x  f 2  x  is :   (A) D1 ~ D2 (B) x2 D1  D2 (C) D1  D2 (D) None of these 18.Vidyamandir Classes cos x  sin x 0  cos x 0 sin x  1  sin x cos x 0 and G y   0 If F  x   1 0  then  F  x G  y   is equal to :         0   sin x 0 cos x  0 1     16.5 . (A) 17.

The value of k is : (A) 2/3 (B) 3/2 (C) 1/3 (D) 3 The solution of the differential equation 1  y 2 dx  x  e tan (A) (C) yetan 1 x 28. then : (A) 31. The solution of the differential equation (A) x   y / x  c  y d (B)   y / x  cx    y / x   y / x is : (C) x a  y   y / x  c (D)  1 and x b  y a   y / x  cy 30. 1) None of these x2 a2  x2 2 34. 24 is :    (A) (B) (C) (D) 3 4 6 None of these VMC/BITSAT . 1 c  1 d  1 a  1 b (B) 1 d  1 a  1 b  1 c 2 (C) b 2  1 d  1 c  1 a (D) None of these The equation of the image of the circle  x  3   y  2  1 by the mirror x + y = 19 is : (A) (C)  x  14 2   y  13 2  1  x  16 2   y  15 2  1 (B) (D)  x  15 2   y  14 2  1  x  17 2   y  16 2  1 t 2   1 t2 32. If x c  1 be any line through the intersection of y b 1  1 .    1 y  dy  0 is : 1 x  tan1 x  c 1 x (B) (D) dy dx  y x  xetan 1 y  tan1 y  c c y  tan1 x. 1 (B) 2 (C) 3 (D) zero The area cut-off a parabola by any double ordinate is k times the corresponding rectangle contained by the double ordinate and its distance from the vertex.   a parabola with vertex at (2.2010 13 PRACTICE TEST .etan c y  xetan 29. The smallest angle of the triangle whose sides are 6  12 . 1) (B) (D) 33. 48 . c/t) on the curve xy = c2 meets the curve again in t then : 1 1 1 (A) (B) (C) (D) t   t  2 t   3 t t t The parametric representation 2  t 2 . 1) an ellipse with centre at (2. If the normal at (ct. The locus of mid-points of a focal chord of the ellipse (A) (C) x2 2 y2 b2   1 is : y2 2 a b a 2 2 2 x  y  a  b2  y2 2  ex (B) (D) a b a None of these  ex 35.5 .Vidyamandir Classes   The value of lim  x  26.  0  e x dx  0  is : x 2 x2 e dx x 2 (A) 27.2t  1 represents : (A) (C) a parabola with focus at (2.

A patient of doctor A who had disease X died.Vidyamandir Classes 36. then his average cannot be less than : (A) 60% (B) 65% (C) 80% (D) 90% The chance that a doctor A will diagnose a disease X correctly is 60%. x  y  1500. Let p . under the constraints x  2 y  2000 . zero (B)  2 (C) 3 2  4 (D)  3 If x 2  y 2  1 and P  3x  4 x3 (A) 1 (B)    3 y  4 y  2 . . 80% and 85% marks in three subjects. If A and B are acute positive angles satisfying the equations 3 sin2 A  2 sin2 B  1 and 3 sin 2 A  2 sin 2B  0 then A + 2B is equal to : (A) 37. 6. 3.  16 . where AD meets BC at the point :  19 57 17   19 57 17   19 57 17  (A) None of these . q .  (B)  . 2) is : (A) 6 x  y  5z  23  0 (C) x  6 y  5z  23  0 40. p   x  q  p   q   x  r  q   r   x  p  r   0 then x is equal to :       1 1 1 1 (A) p  q  2r (B) p  q  r (C) p  q  r (D) 2p  q  r 2 2 3 3               39.5 . y  600 and x. The chance that a patient will die by his treatment after correct diagnosis is 40% and the chance of death by wrong diagnosis is 70%.2010 14 PRACTICE TEST . Maximum value of z = 3x + 5y. 2) and C  9. r be three mutually perpendicular vectors of the same magnitude. Then the variance of the combined set is : (A) 42 (B) 24 (C) 20 (D) 25 A student obtain 75%. 1. the probability that two are of one colour and one of another is : (A) 16/21 (B) 8/21 (C) 32/12 (D) None of these 43.  (C)  8 16 16   8 16 16   8 . B (5. 44. 2.  3 are three points forming a triangle and AD is bisector of the angle ABC . . A (3. 0). y  0 is : (A) 42. (B) (D) 6 x  y  5z  23  0 None of these 41. VMC/BITSAT . 5000 (B) 5500 (C) 6000 (D) None of these One set containing five numbers has mean 8 and variance 24 and the second set containing three numbers has mean 8 and variance 24. If a vector x satisfies the equation. then value of P is : (C) 6 (D) None of these 3 38. 16  (D)     The equation of the tangent plane to the sphere x2  y 2  z 2  2 x  y  z  14  0 at the point (2. The chance that his disease was diagnosed correctly is : (A) 6/10 (B) 6/11 (C) 1/2 (D) 6/13 Three squares of a chessboard are chosen at random. 45. If the marks of another subject are added.

Which of the following statements is true ? (A) Goldfish should be given food only once a day (B) Snails eat up the goldfish in an aquarium (C) Plants provide food to the snails (D) Goldfish comes above the surface of water to get oxygen from air Which of the following statements is not true ? (A) Snails make the aquarium clean by eating up goldfish (B) Two gallons of water with sufficient oxygen is enough for two-inch fish (C) Goldfish can be made good pets (D) Plants in an aquarium provide oxygen to goldfish Which of the following helps supply goldfish with oxygen ? (A) Snails (B) Plants (C) Dried insects Water in an aquarium needs to be changed if (A) there are plenty of snails and plants in it (B) there is no sufficient oxygen in it (C) it is very clean and contains sufficient oxygen (D) it does not contain goldfish food and dried insects What is important to remember when feeding goldfish ? (A) They should be fed more than once a day (B) They should be fed at five-minute intervals (C) They should be fed with plants and snails (D) They should be fed only once a day A million cinemas a year bring the same stale bladerdash.2010 15 PRACTICE TEST . A two-inch fish requires a minimum of two gallons of water containing sufficient oxygen to support life. 6. Plants in an aquarium also help to furnish oxygen. 5. Even then. They can be fed such things as dried insects in addition to commercially-prepared goldfish food.1 . It is important that goldfish should not be overfed. This ensures prolonged life. 3.5 .5 Because goldfish can be kept easily in small ponds and aquariums. (A) adventure (B) nonsense (C) thriller 2. 1. but they should never be fed more than once a day. Snails help to keep an aquarium clean. the water in an aquarium does not have to be changed frequently. A large lake may prove to be a quite unsuitable abode for goldfish. with plenty of plants and snail. they should not be given more food than can be consumed in about five minutes. For Q.Vidyamandir Classes ENGLISH Directions : Read the following passage carefully and answer the questions that follow. (D) romance VMC/BITSAT . but like many other pets. they make good pets. Some oxygen will make its way into the water of an aquarium from the air that touches the surface. they must have proper care and the right kind of place to live. Thus. (D) Aquarium 4.

. . To develop the spirit is to build character and to enable one to work towards a knowledge of God and self-realisation. demands 15. The Prime Minister delivered an impromptu speech to the students. abuse (B) own . lunch at an expensive hotel. I relied little on religious books for spiritual training. . stones There is no glory in war . .Vidyamandir Classes 7. When the mother bird came home P the storm had subsided cried piteously Q R and on not finding her young ones. . houses should not throw . (A) precious (B) thriving (C) stupendous (D) sumptuous Those who live in . at others. . cultivated good habits. (A) ought to (B) ought to have (C) should have (D) None of these VMC/BITSAT . . The leader might have had some covert reason for the change of his political affiliations. . (A) considering . Of course. The Managing Director treated the employees to a . . (A) important (B) impressive (C) inspiring (D) offhand 8. And I held that this was an essential part of the training of the young and that all training without culture of the spirit was of no use. bricks (D) glass . . . . you . . I had realised that the training of the spirit was a thing in itself.5 . sheds (B) (C) worth . 14. I believed that every student should be acquainted with the elements of his own religion and have a general knowledge of his own scriptures. (C) irrational (D) excitable 10. . spills thinking . .2010 16 PRACTICE TEST . (A) fickle (B) hot 9. . . While you were young. . PQSR (B) RQSP (C) RQPS (D) PRSQ 12. . . . . (A) big . and might be even harmful. costs (D) 13. The spiritual training of the boys was a much more difficult training. comparing . . . (A) unjustifiable (B) obvious (C) inexplicable (D) flimsy He is a man of mellow temper. challenges (C) stone . S The proper sequence should be : (A) QSPR (B) PSRQ (C) S1 : S6 : P: Q: R: S: (A) PRSQ (D) QPSR 11. . . . . the blood it . .

1. 5. 2. 4. (C) and (D) can be formed from the pieces given in (x). 3. Rule : Any figure can be traced by a angle unbroken like without retracing.Vidyamandir Classes LOGICAL Directions : In each of the following questions.2010 17 PRACTICE TEST . (B). find out which of the figures (A).5 . (A) (B) (C) (D) VMC/BITSAT .

In this type of alphabetical series.2010 18 PRACTICE TEST . H. 8 Question on classification are designed to test candidate’s ability to classify given objects and final one which does not share the common property with the other objects of the group. . . . aa . (A) BEH (B) CFI (C) DGJ (D) EHL (E) FIL Find out the missing term out of the given options : A. bbbaa .D (C) interview : selection unreasonable 7. . (A) acbc (B) baba (C) acba (D) baca VMC/BITSAT .Vidyamandir Classes 6. c. . (A) J (B) K (C) L (D) I 10. . . M. 9. (B) (D) music : instrument sports : medal For Q. . . cc . . PASSIONATE is to unbridled as GIDDY is to : (A) hasty (B) madcap (C) (D) disorderly (E) heared Examination : degree (A) doctor : Ph. cccbb . C. . . .5 . some letters are missing. F. Question one classification can be in any form. . 8. Choose the correct one of the given alternative.

Vidyamandir Classes Answers .2010 .BITSAT FULL PRACTICE TEST .5 6 C 16 C 26 D 36 B 7 B 17 B 27 A 37 A 8 B 18 B 28 B 38 B 9 C 19 D 29 B 39 A 10 A 20 A 30 B 40 B VMC/BITSAT .5 (2010) PHYSICS 1 A 11 A 21 A 31 A 2 A 12 D 22 B 32 C 3 A 13 A 23 D 33 A 4 D 14 B 24 B 34 A 5 A 15 B 25 A 35 A 6 D 16 D 26 B 36 C 7 C 17 C 27 C 37 D 8 A 18 D 28 B 38 C 9 A 19 B 29 A 39 B 10 A 20 B 30 D 40 C CHEMISTRY 1 B 11 A 21 C 31 B 2 B 12 D 22 A 32 D 3 D 13 B 23 B 33 D 4 B 14 B 24 B 34 C 5 A 15 A 25 D 35 C 6 A 16 B 26 C 36 C 7 D 17 A 27 C 37 C 8 D 18 B 28 B 38 B 9 D 19 D 29 B 39 A 10 B 20 D 30 A 40 A MATHEMATICS 1 A 11 C 21 C 31 D 41 B 2 D 12 C 22 A 32 A 42 B 3 A 13 A 23 C 33 B 43 A 4 B 14 A 24 C 34 A 44 D 5 C 15 C 25 B 35 C 45 A 19 PRACTICE TEST .

5 .Vidyamandir Classes ENGLISH 1 A 11 C 2 A 12 D 3 B 13 D 4 B 14 A 5 D 15 C 6 A 7 D 8 B 9 D 10 D LOGICAL 1 A 2 A 3 B 4 D 5 B 6 B 7 C 8 D 9 B 10 D VMC/BITSAT .2010 20 PRACTICE TEST .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful