Doa Nabi Yunus saat terperangkap di dalam perut Ikan Nun...

"LAA ILA HA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZ ZHALIMIIN"

DOA DAN WIRID UNTUK PELAJAR
1. SURAH AL FATEHAH – Doa pembuka kepada segala urusan

(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri) 2. SURAH AL ‘ALAK (Ayat 1 – 5) - Anak kunci segala ilmu (Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri)

3.

SURAH ASY-SYARH – Untuk melapangkan and melegakan hati

(Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri dan Ustaz T.M. Fouzy Jumat) 4. SELAWAT NABI S.A.W – Doa terang hati Dibaca 11 kali dikala hendak ke sekolah.

A.W. Fouzy Jumat) 7.” (Nasihat oleh Ustaz T. – Doa terang hati “Ya Allah restulah dan sejahterakanlah junjugan kami Muhammad hambamu dan pesuruhmu yang ummi dan di atas keluarga dan sahabat baginda semuanya. Mufti Selangor) . Ustaz Hashim Yahya. Ya Allah engkau bukakanlah pintu hati kami dengan pembukaan yang sepenuhnya. WIRID SUPAYA ALLAH REDHA DENGAN USAHA KITA Mudah-mudahan tidak menjadi seorang muslim professional yang munafiq. Wahai Yang Maha Mengetahui segala ilmu. SELAWAT NABI S.(Nasihat dari Allahyarham Habib Muhammad Bin Saleem Al Atas dan Allahyarham Syed Abdullah Assogoff) 5.” (Nasihat dari Ustaz T.M. tidak terikut-ikut sikap orang Nasrani dan Yahudi (Nasihat dari Prof. Fouzy Jumat) 6. SELAWAT NABI S.M. Ya Allah Ya Allah. Wahai Pembuka segala ilmu.W – Pembuka pintu hati “Kesejahteraan kemuliaan seluruh bulan sekelilinginya beribu-ribu di atas junjugan pesuruh yang amat tinggi.A.

wabi muhammadin sallallaahu ‘alaihi wasallaam nabiyan wa rasulla. Telah bersabda Rasul: Barangsiapa yang berkata ketika petang (zikir yang tersebut) Allah tetap akan meredhakannya (Riwayat Tarmizi) (Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri) 8. DOA SUPAYA MENJADI PAKAR TENTANG SESUATU PERKARA Allahummaftah ‘alaya futuuhal ‘arifiin. terangkanlah hatiku seperti terangnya hati-hati orang yang arif.” 10. wa-ilhamal-mala-ikatil-muqarrabin fi-afiatin ya “Ya Allah! Kurniakanlah kami fahaman para nabidan hafalan para rasul serta mendapat ilham para malaikat yang hampir denganMu juga kurniakanlah kami kesihatan wahai Yang Amat Mengasihani. Wa faqqihni fiiddiin. Fahamkan aku perkara agama ku. DO’A KETIKA HENDAK BERSYARAH ATAU BERBAHAS . wabii islaami diina. berilah aku ilham petunjuk (kecerdasan) dan lindungilah aku dari kejahatan nafsuku. DO’A MUDAH FAHAM DAN MUDAH HAFAL Allahummarzuqna ya Rabbi fahman-nabiyin. wa-hifzal-mursalin. “Ya Allah. “Ya Allah. DO’A MENDAPAT ILHAM ATAU IDEA YANG BAIK Allahumma alhimni rusydii wa a’idznii min syarri nafsi.” (Nasihat dari Ustaz Syed Abdillah Al Jufri) 9.” 11.Radiitu billahi rabba.

Ya Haadii Ya “Aliimu Ya Khabiru Ya Mubiin. . tambahkanlah kepadaku ilmu dan berilah aku kefahaman (pengertian yang baik dan fahaman). Wahai Tuhan Yang Maha Waspada Wahai Tuhan Yang Nyata” Wirid ini adalah sebahagian dari wirid susunan Ahmad Asrory Al Ishaqy. “Wahai Tuhan Yang Maha Memberi Petunjuk. 13. kepakaran yang nyata. WIRID UNTUK PELAJAR Dibaca selepas solat (7 kali) supaya diberi petunjuk. “Ya Allah! Lapangkanlah dadaku. DO’A MOHON DITAMBAH ILMU DAN KEFAHAMAN Rabbi zidnii ‘ilman warzuqni fahman “Ya Tuhanku. mudahkanlah pekerjaanku (urusanku) dan lancarkanlah lidahku agar mereka faham pembicaraanku.Rabbisy rahli sadri wa yassirli amri wahlul ‘uqdatan min lisani yafqahu qauli. WIRID UNTUK MENDAPAT ILMU DENGAN HIKMAH Ya ‘Aliimu Ilman Hikmah “Wahai Tuhan Yang Maha Mengetahui Ilmu Yang Berhikmah” 14.” 12. Wahai Tuhan Yang Maha Mengetahui. ilmu.

ajarkanlah aku hikmah”.M. eloklah bermohon kepada Allah dengan berulangkali berzikir kalimah di atas sebanyak mungkin. 17. WIRID UNTUK MENJADI BIJAK PANDAI Ya Rasyidu – Dibaca sebanyak mungkin selepas solat “Wahai Tuhan Yang Maha Pandai” Jika kita ingin menjadi orang yang bijak pandai. Boleh juga dibaca seketika sesat jalan. Fouzy Jumat) 16. DOA KETIKA KEGELAPAN FIKIRAN (mental block) Dibaca sewaktu menduduki peperiksaan Ya Haadi. Nama Allah ini adalah lafaz zikir malaikat Israfil. insyaAllah seketika itu juga kita akan memperoleh petunjuk. “Wahai Tuhan Yang Memberi Petunjuk. tunjuki aku” Imam Ahmad bin Ali Albunni mengatakan. semoga akan berjaya. ihdinii.15. di samping kuat belajar dan menuntut ilmu pengetahuan dan mengembangkan bakat masing-masing. kita baca doa tersebut. 18. WIRID UNTUK “MELIHAT” YANG DI RAHSIAKAN Alaa Ya’lamu Man Khalaq Wahuwal Lathiiful Khabiir . Ya ‘Aliimu Allimni Hikmah “Wahai Tuhan Yang Maha Mengetahui. (Nasihat dari Ustaz T. Apabila kita berada dalam kegelapan fikiran.

. insya-Allah ia akan bermimpi dan melihat dalam tidurnya akan sesuatu yang dikehendakinya. Jika dibaca 9 kali ketika hendak tidur dan beristiqamah dengannya. sedangkan Dia Maha Halus lagi Maha Mengetahui”.“Tidakkah Dia mengetahui apa yang Dia ciptakan. Jika diamalkan selalu insya-Allah akan didorongkan untuk belajar perkara yang akan disoalkan dalam sesuatu peperiksaan. Boleh juga dibaca ketika mengalami suatu masalah dalam pelajaran atau projek.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful