Kolej MARA Banting Kerja Kursus Pendidikan Islam Sem 1/2010

Pemakaian minyak wangi dalam Islam
Pensyarah : Ustaz Abdul Jamir bin Md Saad

Disediakan oleh : Nama Kelas No. Kad pengenalan : Fadzliyana binti Mohd. Adzlan : M10E : 920727-14-7292

Isi kandungan
No. Tajuk 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. Pengenalan Sejarah minyak wangi Jenis-jenis minyak wangi Penggunaan alcohol dalam minyak wangi Lard di dalam minyak wangi! Tuntutan pemakaian minyak wangi Pemakaian minyak wangi bagi kaum lelaki Hukum pemakaian minyak wangi bagi wanita Penutup Lampiran Bibliografi Muka surat 3 4 4-5 5-7 8 9 10 11-14 15-16 17 18

Pengenalan
Menurut Imam Syafie R.A. bahawa antara perkara yang dapat menguatkan badan jasmani ialah dengan mencium bau-bauan yang harum (spt kasturi).

Kajian ini berkenaan minyak wangi dari pandangan Islam. Kajian ini meliputi sejarah, asal-usul di mana minyak wangi ditemui dan fungsi-fungsinya pada ketika itu. Penemu asal minyak wangi ialah seorang tokoh Islam yang sangat disegani iaitu Al-Kindi atau nama penuhnya Abu Yusuf Yakub ibn Ishaq Al-Kindi. Beliau telah menemukan minyak wangi melalui proses kimiawi. Seterusnya minyak wangi berkembang pesat hinggalah hari ini dan terdapat dalam pelbagai jenis dan bentuk.

Kemudian antara isu yang dibincangkan di dalam folio ini ialah isu mengenai penggunaan alcohol di dalam minyak wangi. Timbul keraguan mengenai penggunaan yang mengandungi alcohol ini dibawa ke dalam solat, adakah solat itu sah atau tidak. Isu ini antara yang paling banyak diutarakan kerana ia banyak berkait dalam kehidupan seharian. Terdapat juga penerangan mengenai sifat-sifat alcohol itu sendiri perbicaraan mengenai alcohol di dalam arak dan alkohol di dalam minyak wangi serta perbezaannya. Antara perkara lain yang dibincangkan ialah mengenai pemakaian minyak wangi oleh kaum wanita dan lelaki. Perbezaan di antara jenis minyak wangi serta kesesuaian pemakaiannya. Terdapat hadis-hadis yang menerangkan tentang larangan serta galakan pemakaian minyak wangi mengikut situasi-situasi.

Sejarah minyak wangi
Pembuatan minyak wangi kali pertamanya dilakukan di Mesir, bukan di Perancis yang kini merupakan pengeluar utama dalam pasaran minyak wangi. Antara kegunaan awal minyak wangi di Mesir ialah dalam upacara kelahiran anak sehinggalah ke upacara kematian. Minyak wangi merupakan alat biasa yang sering digunakan dalam upacara-upacara yang beristiadat. Bahanbahan awal yang digunakan dalam pembuatan minyak wangi adalah dupa dan kayu manis, sejenis bahan-bahan yang senang didapati pada waktu itu. Minyak wangi diperoleh daripada bahan-bahan tersebut melalui proses giling, parut, dan tumbuk. Kini pembuatan minyak wangi lebih maju dengan penggunaan teknologi yang lebih canggih. Wangian diperoleh dari wap air melalui proses penyulingan. Wangian tersebut kemudian dicampurkan bersama pelbagai jenis ³essence´ lain dan kuantiti alcohol yang berbeza. Campuran inilah yang menghasilkan minyak wangi yang mempunyai aroma yang berbeza dan tersendiri.

Jenis-jenis minyak wangi
Eau de Cologne ( EDC ) Merupakan jenis wangian yang paling ringan. Ini kerana kandungan alcohol yang terdapat di dalam wangian ini adalah yang tertinggi. Hanya terdapat di dalam 5 % campuran pewangi. Wangian jenis ini cepat hilang, lebih sesuai digunakan selepas mandi. Eau de Toilette (EDT ) Wangian jenis ini lebih tinggi tahapnya dari EDC. Walaupun kandungan alkoholnya masih di tahap tinggi, tetapi tidak setinggi EDC. Terdapat dalam 12% campuran pewangi. Member kesegaran yang lebih lama dan merupakan wangian paling ideal, kerana aromanya lebih ringan dan kurang menusuk serta tahan lebih lama sekitar 3 hingga 4 jam Eau de Perfume (EDP ) Jenis ini boleh bertahan lebih lama sehingga 4-6 jam. Kadar alcohol sangatlah sedikit dan campuran pewanginya adalah di dalam 15 ke 22 %. Aromanya cukup kuat dan tahan lama. Sesuai dipakai ke majlis-majlis rasmi di malam hari

Perfume Merupakan wangian yang paling lama bertahan, berupaya tahan sehingga 6-12 jam. Kadar campuran pewanginya paling tinggi iaitu 22 % tanpa campuran alcohol. Aromanya sangat kuat dan boleh dicium walaupun dari jarak jauh. Setiap jenis wangian di atas mempunyai kadar kekuatan aroma yang berbeza bergantung kepada kandungan alcohol dan pewangi di dalamya. Penggunaan minyak wangi yang sesuai perlulah diberi perhatian.

Penggunaan alcohol di dalam minyak wangi
Penggunaan alkohol di dalam minyak wangi merupakan isu yang sering timbul dan dibincangkan oleh para ulama. Ulamak dahulunya menghukumkannya sebagai haram, kerana mereka berpendapat alkohol itu adalah najis. Penghukuman haram ini dijatuhkan kerana pengetahuan pada ketika itu tidak berupaya menyingkap hakikat sebenar alkohol di dalam minyak wangi. Bagaimana ia terjadi, proses-proses yang dilakukan dan adakah serupa alkohol di dalam minyak wangi bersama alkohol di dalam khamar. Ulamak dahulunya menyetujui pengharaman alkohol dalam minyak wangi, manakala ulamak sekarang mengatakan alkohol dalam minyak wangi itu suci bukan najis. Bagaimana hukum boleh berubah? Beginilah yang dinamakan fikah, ia sentiasa berkembang. Hukum Islam adalah sesuai untuk setiap zaman dan keadaan. Umar r.a. menegaskan: "Perbezaan hukum ijtihadi adalah disebabkan perbezaan lingkungan/persekitaran dan daerah." Kata Mahmasani di dalam Falsafah al-Tasyri' Fil Islam: "Oleh kerana kepentingan mutlak yang menjadi dasar dari segala hukum, sebagaimana telah kami jelaskan sebelumnya, maka hukum mestilah berubah sesuai dengan perubahan zaman dan perubahan lingkungan masyarakat, Benarlah Ibnu al-Qaiyim ketika dia mengatakan bahawa fatwa berubah dan berbeza sesuai dengan perubahan zaman, tempat, situasi, niat dan adat kebiasaan."

Al-Quran dan Al-Hadis merupakan sumber terpenting dalam Islam. Walaupun tidaklah ia menerangkan secara mendalam dan terperinci , tetapi keumumannya melengkapi semua yang ada. Berkenaan hukum tadi, majlis fatwa kebangsaan telah berbincang, hasil kajian mereka mengenai alkohol. Alkohol terdiri daripada bermacam-macam jenis bahan kimia sebagai contoh, ethanol atau ethyl alcohol, buthanol dan lain-lain. Di dalam minuman keras ethanol,ialah bahan yang memabukkan dan yang paling banyak dicampur. Sebanyak 70% di dalam arak ialah alkohol. Alkohol ini ialah dari jenis ³Denatured alcohol´sejenis alkohol yang telah diproses untuk tujuan memabukkan. Manakala alkohol yang terdapat dalam minyak wangi ialah dari jenis ³Absolute ethanol´ sejenis alkohol dari campuran sedikit air dan campuran lain. Oleh itu kesannya adalah berbeza dengan arak dan ia tidaklah memabukkan. Di dalam khamar itu terkandung alkohol, bukan alkohol daripada khamar. Alkohol dari proses pembuatan arak adalah najis dan haram hukumnya. Tetapi alkohol yang bukan melalui proses pembuatan arak adalah suci dan tidak haram hukumnya. Penggunaan ubatan-ubatan dan wangian yang mengandungi alkohol adalah dimaafkan. Menurut kitab"AlFiqh Al-Muzahibil ar'baah " dalam bab "An najasat juzu 1, Alkohol yang dimasukkan ke dalam minyak wangi untuk menahan minyak wangi agar tahan lama atau untuk menaikkan roti adalah harus. Alkohol ialah nama yang digunakan dalam kaedah saintifik, merujuk kepada sebatian yang mempunyai kumpulan (Ho). Terdapat dua jenis alkohol yang paling baik iaitu, methyl alcohol (methanol ) atau alkohol (kayu ) dan ethily alcohol ( ethanol ) atau alcohol biji-bijian. Methyl alcohol tidak digunakan di dalam minuman kerana ia merupakan sejenis racun yang kuat. Manakala ethyl alcohol digunakan di dalam minuman keras. Terdapat dua cara penyediaan alcohol iaitu penyediaan melalui penapaian yis karbohidrat dan kaedah kedua ialah melalui sintetik atau tiruan dari campuran bahan kimia (bukan daripada sumber semula jadi seperti tumbuhan dan haiwan ) dengan penghidratan etil. Alkohol di dalam arak dihasilkan melalui kaedah pertama tadi. Minuman keras boleh memabukkan dan

merosakkan anggota badan, makanya ia haram disebabkan oleh kemudaratan yang dibawanya. lembaga fatwa Al-Azhar bersependapat alkohol itu bukanlah najis, tetapi arak itu tetap najis. "Arak, tenung dan tilik nasib, lemparan kayu nasib adalah kekotoran ('rijs') dari hasil kerja Syaitan " (Al-Maidah; 90) sabda nabi S.A.W "Setiap yang memabukkan itu haram. Setiap yang memabukkan arak. Setiap yang memabukkan itu arak dan setiap yang memabukkan itu haram."(HR Muslim) Alkohol adalah sebangsa gas cair. Antara sifat-sifat gas ialah, molekul-molekul gas berupaya berpindah tempat dengan cepat. Tenaga kinetic bagi gas adalah yang paling tinggi berbanding cecair ataupun pepejal. Apabila suhu semakin tinggi, tenaga kinetic gas semakin meningkat. Campuran molekul-molekul gas adalah merata-rata, ia bebas bergerak pada segala arah dan tidak akan hilang energinya. Gas berupaya menempati isipadu yang besar berbanding pepejal dan cecair walaupun dalam berat yang sama.Setitis minyak wangi tersebut yang beremulasi dengan gas, aromanya akan tersebar dengan cepat dan berupaya memenuhi ruang dalam masa yang singkat. Ruang sebarnya wangian tersebut, sama dengan ruang alkohol yang mempunyai tenaga kinetic. Penggunaan alkohol di dalam minyak wangi adalah halal hukumnya. Ia menjadi haram apabila diminum untuk tujuan bermabuk-mabuk. Alkohol digunakan sebagai bahan aktif dalam makanan, minuman, dan ubat-ubatan serta sebagai bahan pelarut dalam alat solek dan pewangi. Alkohol yang dipakai untuk tujuan baik adalah tidak haram kerana alcohol bukan najis. Berberapa negara-negara Islam telah melarang pengimportant Eau de Cologne yang mengandungi alkohol kerana ia disalahgunakan untuk diminum dan bermabuk-mabuk. Antara alternative lain ialah penggunaan bahan pencegah peluh (anti-perspirant) dan bahan pencegah bau badan (deodorant) bagi menggantikan penggunaan minyak wangi. Malah keduadua bahan ini bebas dari alkohol dan bebas dipakai dan boleh dibawa dalam solat.

Lard di dalam minyak wangi!
Antara cara untuk menghasilkan wangian yang tahan lama baunya ialah dengan menambahkan lard ke dalam wangian tersebut. Lard atau nama saintifik lainnya ialah Manteca atau saindoux ialah sejenis lemak babi yang diambil daripada bahagian yang terdapat kandungan lemak babi paling tinggi. Antara contoh penggunaan lard di dalam minyak wangi Garden Perfume Ingredients:
y y y

Lard Fresh flower petals with desired fragrance Ethyl alcohol (vodka)

Method: On a glass plate, place a thin film of lard from a grocery store. Cover lard with flower petals. Store this in a dark place for 24 hours. For the next three days, replace petals with fresh ones and repeat process. Now, remove the petals and melt the lard, mixing equal parts of ethyl alcohol. Now, pour the mixture into a jar and close tightly. Store for the next 15 days, and then pour scented alcohol into spray bottle, and use sparingly. Lard pada kebiasaanya terdapat di dalam minyak-minyak wangi keluaran Eropah. Kita sebagai umat Islam hendaklah menghindarkan diri daripada barangan-barangan yang tidak dipastikan kesuciannya.

Berwangian itu satu tuntutan
Sabda Rasulullah S.A.W: " Hendaklah kamu mandi pada hari Jumaat dan basuhlah kepala, sekalipun kamu tidak junub dan pakailah bau-bauan ... (Riwayat Al-Bukhari ) Telah diriwayatkan oleh Saidina Umar AS bahawa dia berkata: " Barangsiapa yang membelanjakan 1/3 daripada hartanya untuk bau-bauan yang harum maka tidaklah ia membazir .." (Riwayat Al- Bukhari & Muslim) sejak zaman Rasulullah lagi, berwangi-wangian itu amat digalakkan dengan tujuan menjaga penampilan diri. Malah wangi-wangian merupakan kegemaran Rasulullah SAW. Bagi kaum wanita, pemakaian wangian punyai batasnya, tetapi tidak bagi lelaki yang boleh memakainya secara bebas. Wangian dapat mengelakkan dari bau busuk badan seterusnya memberi tanggapan yang baik kepada seseorang itu dari orang lain. Perubahan zaman telah merperlihatkan kewujudan pelbagai jenis haruman sama ada EDC yang terdapat dalam bentuk minyak atau EDT yang terdapat dalam bentuk semburan di pasaran-pasaran sekarang ini. Haruman-haruman ini diperoleh daripada bermacam-macam bahan asas seperti dedaun, dammar, bunga-bungaa, biji benih, haiwan dan sintetik. Pilihan yang banyak menyebabkan manusia lebih cenderung memilih wangian yang berjenama sedangkan kebenarannya wangian haruslah dipilih daripada campuran wangian yang sesuai dengan bau badan. ³Sebaik-baik harum-haruman (buat kamu) ialah : misk/kasturi.´

(Shahih riwayat Ahmad, Muslim, Abu Dawud, Nasa¶i dari jalan Abi Sa¶id al Khudriy). Khasiat-khasiat yang ditawarkan oleh kasturi adalah pelbagai, antaranya ialah ia berupaya mencerdaskan akal dan menyihatkan otak, selain menenangkan jiwa. Kasturi juga amat mujarab dalam menawarkan bisa dan racun-racun binatang. Tambahan lagi kasturi boleh digunakan untuk melegakan asma, menghilangkan sesak nafas serta mencegah wabak penyakit. Antara kelebihan lain ialah kasturi juga dikatakan berfungsi untuk memelihara kesihatan secara keseluruhan seterusnya melanjutkan usia.

Penggunaan minyak wangi bagi lelaki

Rasulullah saw bersabda ³Wangi-wangian lelaki ialah yang jelas baunya dan tersembunyi warnanya. Sementara wangi-wangian wanita pula ialah yang cemerlang warna dan tersembunyi baunya´(Riwayat al-Tarmizi) Adalah sunat bagi lelaki untuk memakai wangi-wangian. Sabda Rasulullah S.A.W: " Hendaklah kamu mandi pada hari Jumaat dan basuhlah kepala, sekalipun kamu tidak junub dan pakailah bau-bauan ... (Riwayat Al-Bukhari ) Kaum lelaki digalakkan mengenakan pakaian yang bersih dan sempurna ketika hendak menunaikan solat Jumaat. Mereka juga digalakkan memakai wangi-wangian. Nabi Saw sendiri amat menyukai wangi-wangian dan benci akan bau busuk dan kotor. Nabi saw tidak akan menolak jika diberi wangi-wangian. .Nabi SAW bersabda ³Barangsiapa yang diberi harum-haruman, maka janganlah ia menolaknya, kerana sesungguhnya ia ringan bebannya (ringan dibawa) dan harum baunya.´ (Shahih riwayat Ahmad, Nasa¶i, Muslim, dan Abu Dawud dari Abu Hurairah). Ia juga merupakan sunah nabi ketika menyambut Aidilfitri untuk bangun awal dan membersihkan diri serta mengenakan pakaian yang terbaik. Di samping itu pakailah juga baubauan bagi kaum lelaki.

Wangian dan Wanita
Terdapat berberapa hukum bagi wanita yang memakai bau-bauan, sesuai dengan keadaan. Adalah wajib bagi wanita untuk memakai bau-bauan ketika melayan suaminya di rumah. Hendaklah mereka sentiasa bersolek dan berbau wangi agar dapat menyenangkan hati suami mereka. Sabda Rasulullah SAW ³Sebaik-baik wanita (isteri) ialah jika kamu memandangnya sentiasa menyenangkan hati kamu«´ (Riwayat an-Nasa¶is dari Abu Hurairah) Maksud menyenangkan hati di sini, merangkumi semua aspek samada fizikal mahupun mental. Dari segi akhlaknya hendaklah dia berhias dan memakai bau-bauan di rumah. Walaubagaimanapun wanita dilarang berhias dan memakai wangi-wangian di luar rumah. Hukumnya menjadi sunat pula hendak menunaikan solat dan ibadah di dalam rumah dan bukannya di masjid. Wangian yang dipakai bergantung kepada bersih atau tidak wangian tersebut. Wangian yang mengandungi najis seperti kulit bangkai, bangkai binatang tidak boleh dibawa sembahyang. Antara syarat sah sembahyang ialah suci daripada najis. Oleh itu jika wangian tersebut diyakini bebas daripada najis, maka bolehlah dibawa dalam solat. Selain itu adalah sunat juga bagi wanita memakai bau-bauan apabila hendak menyambut tetamu-tetamu perempuan. Ini bagi mengelakkan bau badan yang akan menimbulkan perasaan kurang senang oleh tetamu. Tambahan lagi sunat bagi seorang isteri memakai wangi-wangian di hadapan suaminya. Hendaklah seorang muslimat itu sering menjaga penampilannya dengan sentiasa kelihatan kemas, badan mahupun pakaian.oleh itu disunatkan juga memakai wangi-wangian ketika di rumah sesama wanita. Rasulullah saw bersabda ³Perhiasan lahir, muka dan celak kening inai tapak tangan juga, memakai cincin dan perhiasan-perhiasan harus memperlihatkan di dalam rumahnya dan mereka yang datang ke rumahnya´ Juga bukanlah dengan tujuan untuk bermegah-megah dan menimbulkan keghairahan nafsu orang yang tiada hak kepadanya.

Wangian bagi wanita itu adalah jelas warnanya tetapi tidaklah menyerbak harum baunya.Malah Aisyah RA sendiri memiliki wangian yang terbaik. Beliau menggunakannya ketika hendak melayan Rasulullah SAW. Kata Aisyah ³Aku memakaikan minyak wamgi kepada nabi saw ketika baginda hendak melakukan ihram, dengan minyak yang terbaik yang aku miliki´ (Riwayat Abu Daud dan Tarmizi) Selain itu merupakan sunat juga bagi wanita memakai bau-bauan sebelum berihram. Menurut Aisyah ³Kami (isteri-isteri Rasulullah saw) pergi menunaikan haji bersama Rasulullah saw. Ketika hendak berihram, kami memakai minyak wangi yang terbaikdi kening kami. Ketika salah seorang di antara kami berpeluh, minyak wangi itu akan mengalir hingga ke muka dan Rasulullah saw melihat hal itu, tetapi tidak menegur kami (ertinya nabi saw tidak melarang)´ (Riwayat Ahmad dan Abu Daud) Menurut Imam Syafie, adalah sunat hukumnya bagi lelaki dan wanita untuk meyapu badan serta pakaian mereka dengan minyak wangi sebelum melakukan ihram, walaupun minyak wangi itu akan kekal sehingga habis ihram. Imam Hanafi turut mengatakan bahawa sunat hukumnya untuk menyapu minyak wangi di badan dan pakaian ketika hendak atau sebelum ihram walaupun minyak wangi itu tidak kekal, baunya akan kekal.

Pemakaian bau-bauan mestilah dilakukan sebelum melakukan ihram dan bukan ketika berihram. Berikut adalah lebih sah walaupun bau wanginya itu akan terlekat sehingga habis ihram. Seandainya ihram itu ditanggalkan maka fidyah akan dikenakan kecuali hendaklah dicucikan terdahulu pakaian tersebut kerana syarat orang berihram ialah hendaklah ia menjauhkan baubauan.

Hukumnya adalah makruh bagi wanita untuk memakai bau-bauan ketika berpuasa. Berikut merupakan fatwa Imam Syafie dan Qaliyubi yang menyatakan ³makruh memakai wangiwangian ketika berpuasa´ Menurut Qaliyubi pendapat itu ialah pendapat ijmak

Hukumnya adalah haram apabila seseorang wanita itu memakai wangi-wangian di luar rumah dan di hadapan lelaki ajnabi dengan tujuan untuk memikat lelaki. Zina itu adalah perkara yang

terkutuk dan dilarang dalam Islam. Maka antara cirri-ciri yang membawa kepada penzinaan itu seperti pemakaian wangi-wangian di luar rumah adalah diharamkan.

Rasulullah saw bersabda ³«.seseorang wanita apabila memakai bau-bauan, kemudian melewati (melintasi) di hadapan orang ramai dalam sesuatu majlis (yang ada lelaki dan bukan muhram dengannya), maka wanita itu dikira sama (dosanya) dengan zina´ (Riwayat Ahmad dan alTamizi) Dalam riwayat lain, ³Setiap mata adalah berzina. Dan apabila wanita memakai wewangian lalu melalui suatu majlis. Maka di adalah begini dan begini yakni wanita penzina.´ Melalui ayat ³setiap mata adalah berzina´ bermaksud bagi setiap wanita yang memandang lain terhadap kaum bukan sejenisnya bersama dengan syahwat adalah seorang penzina. Ayat berikutnya ³ dan apabila memakai wangian´ bermaksud apabila wanita itu mengenakan wangiwangian. ³lalu melewati suatu majlis´ yang mana merujuk kepada majlis kaum lelaki. ³yakni wanita penzina´ ayat terakhir member maksud wanita itu digelar penzina kerana dia telah membangkitkan syahwat kaum laki-laki apabila mereka tercium bau wangiannya itu lalu membuatkan mereka memandang ke arahnya.dan bagi laki-laki yang melihat wanita tersebut, matanya adalah berzina dan makanya mereka turut berdosa.

Ibnu Hajar dalam kitabnya al-Zawajir berkata ³Apabila wanita keluar rumah memakai bau-bauan dan berhias, maka itu termasuk dosa besar walaupun diizinkan oleh suaminya´

Begitu juga apabila wanita hendak bersolat di masjid, diharamkan ia dari memakai bau-bauan. Dari Abu Hurairah bahawa Rasulullah saw bersabda ³Mana-mana wanita yang memakai baubauan, janganlah ke masjid bersolat isyak´ (Riwayat Muslim dan Abu Awwanah serta Ashabussunah) bagi mana-mana wanita yang ingin mengikuti solat-solat jemaah hendaklah dia tidak mengenakan sebarang pewangi atau apa-apa yang menyebarkan bau harum . Walaupun hadis ini menyebutkan pada waktu Isya¶ tetapi perawinya menyatakan bahawa ia merujuk kepada semua waktu solat. Waktu Isya¶ dijadikan contoh kerana ia pada waktu itu paling banyak fitnah bagi wanita.

Bagi Imam Nawawi pula, tidak dikhususkan waktu solat bila tetapi diharamkan bagi wanita memakai wangi-wangian untuk beribadah di masjid

Abu Hurairah menceritakan bahawa dia pernah bertemu dengan seorang wanita sedang pulang daripada masjid dan ia berbau wangiannya, lalu beliau menegur ³Wahai hamba Allah, apakah kamu pulang dari masjid. Rasulullah saw pernah bersabda bahawa Allah swt tidak akan menerima solat wanita yang memakai bau-bauan ke masjid sehingga dia pulang dan mandi ««´ (abu Daud, an-Nasaie,Ibnu Majah dan al-Baihaqi) di dalam riwayat lain ada disebutkan, ³Apabila seorang wanita keluar ke masjid, maka hendaklah dia mandi untuk menghilangkan minyak wangi, sebagaimana dia mandi untuk menghilangkan janabat´ (Shahih riwayat Nasa¶i dari Abu Hurairah). Menurut Imam As-Suyuti, apabila seseorang wanita itu keluar ke masjid sedang dia memakai bau-bauan, hendaklah dia mandi dahulu bagi menghilangkan wangian tersebut. Keharusan mandi ini adalah dengan tujuan menghilangkan haruman tersebut secara keseluruhan.

Haram juga pemakaian wangian bagi wanita yang baru kematian suaminya, iaitu di dalam tempoh iddahnya. Pada waktu berkabung ini wanita tersebut hendaklah meninggalkan segala macam perhiasan-perhiasan termasuklah pakaian, barang-barang kemas serta wangi-wangian. Hukum berkabung adalah wajib bagi wanita yang telah kematian suaminya. Tujuan berkabung ini adalah bagi menzahirkan rasa sedih kehilangan seseorang dengan cara yang terkawal bukan seperti zaman jahiliyyah dahulu. Hikmah berkabung ialah bagi melindungi serta mengawal isterinya yang telah ditinggalkan dalam tempoh tertentu. Satu fatwa daripada Imam Syafie ³wanita yang kematian suami dan masih dalam iddah (4 bulan, 10 hari), maka dia dilarang daripada memakai bau-bauan´ Qaliyubi pula menyatakan ³Bagi wanita yang kematian suami, semasa iddah, maka haram baginya memakai bau-bauan´

Penutup
Iman Ibnu Qayyim rah pernah menulis,

"Sesungguhnya Allah swt telah memperlihatkan kepada para hambaNya di dunia ini akan beberapa kesan yang berupa ciri-ciri syurga, Sebagai contohnya bau-bauan yang wangi dan sedap, kedinginan, pemandangan yang indah, buah-buahan yang baik-baik, segala nikmat kesukaan dan kesenangan."aitanan antara wangian dan syurga

Abu Sufyan dan Jabir r.a memberitakan Rasulullah SAW bersabda yang bermaksud,

"Allah s.w.t berfirman kepada Syurga, Wangilah untuk penghuni engkau!, lalu Syurga pun bertambah mewangi. Maka demikianlah bahawa hawa dingin(serta keenakan baunya) yang dirasai manusia (di dunia) dikala dinihari. Iaitu sebagaimana juga Allah menjadikan api di dunia dan kepedihannya, juga kegelisahan dan dukacitanya sebagai peringatan tentang api di Akhirat."

(Hadis Riwayat Abu Nu¶aim)

Melalui kedua-dua ayat di atas dapat kita lihat terdapatnya perkaitan antara wangian dan syurga. Malah wangian turut dinyatakan sebagai antara contoh cirri-ciri syurga yang mana ia merupakan sesuatu yang indah dan menyenangkan. Syurga Allah itu sendiri turut berbau harum memberikan gambaran yang cukup menyenangkan. Wangian juga bolehlah dikaitkan dengan kehidupan seharian kita sebagai manusia di mana apabila sesuatu yang berbau wangi atau harum itu pada kebiasaanyya merujuk kepada benda-benda yang baik dan menarik. sebagai contoh antara barang-barang yang harum dan wangi baunya selalunya adalah sesuatu yang bernilai tinggi. Manakala bagi benda-benda yang kurang baik selalunya dikaitkan dengan bau busuk seperti sampah, makanan basi, najis. Perkara-perkara kurang baik juga pada kebiasaannya dikaitakan dengan busuk seperti busuk hati.

Amalan berwangi-wangian ini merupakan satu amalan yang disukai Allah swt serta rasulnya. Lelaki boleh mengenakan wangian yang sesuai dan tidaklah dengan tujuan untuk menunjuknunjuk. Manakala bagi kaum wanita pula tidaklah digalakkan penggunaannya melainkan digunakan untuk suaminya. Terdapat hikmah larangan penggunaan minyak wangi bagi kaum wanita selain di hadapan suaminya, ia adalah bagi mengelakkan wanita dari bahaya penzinaan. Tetapi ia menjadi sesuatu yang amat digalakkan apabila digunakan untuk melayan suami mereka.

Oleh itu jelas pemakaian minyak wangi adalah sesuatu yang harus agar dapat memberikan gambaran yang baik mengenai seseorang.Menandakan seseorang itu amat menitikberatkan kebersihan serta penampilan diri mereka. Mereka ini ialah orang yang dipandang tinggi serta dihormati oleh orang lain.

Lampiran

Penemu asal minyak wangi

Eau de cologne

Eau de Toilette

Eau de Toilette

Perfume

Penggunaan wanita sebagai model iklan minyak wangi ³Lard´ atau lemak babi

Bibliografi

Buku 600 Jawapan kemysykilan agama wanita Jilid I, Ustaz Ahmad Baei Jaafar, Uataz Mohamad Abdul Rahman, Ustazah Rohani Mohamad, (1999) penerbitan Karya Bistari Sdn. Bhd 600 Jawapan kemusykilan agama wanita Jillid II, Ustaz Dato¶ Haji Ishak Baharom, Ustaz Haji Ismail, Ustaz Ahmad Baei Jaafar, Ustaz Jaafar Salleh, Ustazah Fatimah Omar, (1998) penerbitan Karya Bistari Sdn. Bhd 50 Wasiat Rasulullah untuk Wanita, Majdi As-Sayyid Ibrahim, (1988) penerbitan Makbatul-Qur¶an Mesir, Pustaka Syuhada Internet http://hafizfirdaus.com/content/view/251/90/ http://hafizfirdaus.com/content/view/358/78/ http://saifulislam.com/?p=3564 http://www.zaharuddin.net/content/view/279/95/ http://www.iluvislam.com/v1//forum/viewthread.php?forum_id=49&thread_id=1724 http://www.iluvislam.com/v1/forum/viewthread.php?forum_id=46&thread_id=2229 http://www.loveloveislam.com/2010/08/penggunaan-alkohol-dalam-makanan-ubat.html http://www.ehoza.com/v4/forum/religious-talk-muslim-section/72053-hadith-perempuandan-minyak-wangi.html http://updateninfo.blogspot.com/2007/08/susulan-minyak-wangi-ada-babi-aka-lard.html http://www.eaudrey.com/perfume.htm http://kurakura-naganaga.blogspot.com/2010/08/wangian-dalam-islam.html http://en-gb.facebook.com/note.php?note_id=142646395755914 http://irwanirah.multiply.com/journal/item/168 http://sejarah.kompasiana.com/2010/08/01/al-kindi-penemu-minyak-wangi/
http://djirwansyah.blogspot.com/2009/11/khasiat-kasturi-berdasarkan-kajian-yang.html

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful