Az i és az ő pontja a grafológiában

április 12th, 2010 | Author: Szabó Szilvia „Felteszi az i-re a pontot” - a mondás az elvégzett munka befejezésére utal. A grafológiában azonban az sem mindegy, hogy milyen ez a pont?! Amikor kézzel írunk, az írásfolyamatot megszakítva, menetközben tesszük ki a pontot az i-re (és a j-re), de a pontékezet így is a kontroll, az önkontroll, a figyelemkoncentráció képességére utaló grafológiai jel. Következtetni lehet belőle a szellemi életre, a precizitásra is. Ha hiányzik a pont az i-ről, az figyelmetlenséget, feledékenységet jelez. Ha szétszórtságra illetve a kapkodásra való hajlam jellemvonás, akkor a munkában rendszerint pontatlanul teljesít az illető, míg ha csak a pillanatnyi stressz és túlterheltség eredménye, akkor a pihenéssel orvosolható. A gyenge nyomatékú, halvány pontok finom lelkű, érzékeny emberre utalnak, ugyanakkor, ha korábban nem ez volt a jellemző az írásban, figyelmeztető, megelőző jelei lehetnek az energiahiánynak és annak, amikor már nem tudatosan, hanem rutinból, formális módon történik az (ön)ellenőrzés. Az önellenőrzésben és a dolgok, tárgyak, emberek ellenőrzésében a másik végleteta nyomatékos, vastag, erős pontok jelzik. Aki ilyen pontokat használ, az gyakran ott is ellenőrzően avatkozik be, ahol nem kellene, így saját viselkedésében és kapcsolataiban is „megöli” a spontaneitást. Gyakran makacs, akaratos, rugalmatlan ember, aki akár agresszív megnyilvánulásokra is hajlamos lehet. Saját szellemi meggyőződéseiben rendületlenül hisz, határozottan hangsúlyozza azokat és nem ritkán másra is rá akarja kényszeríteni. Előítéletes lehet.

A kör vagy buborék formájú pontok a kamaszírások sajátos grafológia jelei, de felnőtteknél is megjelenik. A kör ékezet szellemi játékosságot, könnyedséget, ötletességet jelez. Azt, hogy ezek szétpukkadó fantázia-

mert „ha akarom. a tevékenység örömére utal. de ha akarom sietett. hogy „akármennyire sietsz. érettségi előtt hányszor felhívta a figyelmünket a mi magyartanárnőnk is arra. dilemma. A kör alakú ékezetet a grafológiában hazugságjelként is tartják számon. mivel térölelő zárt formájával olyan szellemi élményekre. mert nem fogok totózni rajta”. Grafológiai szempontból a vesszővé alakult pont ékezet gyors gondolkodásra. kapkodott a szegény gyerek…”. az írás többi jele fogja elárulni. Felnőtt írásban a többi írásjeltől függően kreativitást erősítő jelként is megjelenhet. amiért pontlevonás jár. szépen rakd ki a pontot az i-re.buborékok. ami a gyors írás eredményeként jön létre. A magyartanárok számára azonban igazi „mumus”. . egy helyben toporgó gondolatáramlások vagy megvalósuló ötletek lesznek-e. helyesírási hiba. amit az író bizalmatlanságból vagy titkolózásból nem akar megosztani mással. a vesszővé váló pont. impulzivitásra. míg durva írásban a nem alkalmazkodás jele. Egy másik gyakori megjelenési formája az pontékezetnek. többlettudásra utal. lendületességre. Emlékszem. de utalhat infantilizmusra is.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful