CONTOH RANCANGAN PENGAJARAN INDIVIDU SEKOLAH KEBANGSAAN ..........................................

RANCANGAN PENGAJARAN INDIVIDU

NAMA GURU NAMA MURID TARIKH LAHIR KATEGORI MASALAH KELAS MATA PELAJARAN TARIKH MULA PENGATAHUAN SEDIA ADA KEKUATAN KELEMAHAN OBJEKTIF JANGKA PANJANG OBJEKTIF JANGKA PENDEK BIL 1.

: : : : : : : : : : : :

UMUR :

TARIKH SEMAK SEMULA :

OBJEKTIF PENGAJARAN STRATEGI / AKTIVITI Pada akhir pengajaran Menyentuh dan merasa murid dapat menamakan 3 benda yang dibawa oleh benda dari 5 benda yang guru. disampaikan.

PENILAIAN Berjaya menamakan 4 benda dan menyebut dengan betul.

CATATAN - Murid mengalami masalah pertuturan dan sebutan. - Memerlukan terapi pertuturan.

PELAKSANA, TANDA TANGAN GURU

TANDA TANGAN IBU/ BAPA

......................................

............................ ................

ULASAN ............................................................................................................................. ...................................... ............................................................................................. ......................................................................

segiempat. hetergen) .Guru menunjukkan urutan objek -Pemerhatian -Latihan bertulis . Karen dapat mengecam dan melengkapkan gambar 1. kuib.00 ± 11.30pagi 2. bujur. kubus.Bentuk (bulat. Murid mengasingkan gambar yang berbeza 4. Murid menyusun urutan objek dengan betul -Gambar bersiri 11. Guru menunjukkan bentuk objek dan memadan yang objek yang sama 2. piramif. segitiga.Objek 3 Dimensi (Bola. Menyusun urutan gambar bersiri . Murid melengkapkan urutan 4. . kuib.Lembaran kerja 2. Murid mewarnakan bentuk/gambar yang berbeza 8 /2/ 2006 (Selasa) 1. Karen dapat membezakan objek yang berlainan 1. Guru menunjukkan bentuk objek dan mengasingkan yang objek yang berlainan 2. piramif. segiempat. Murid mengenalpasti objek dan menunjukkan objek yang berbeza 3. bujur.00 ± 9.Objek 3 Dimensi (Bola. Murid memadankan gambar yang sama dengan menggunakan garisan 4.Bentuk (bulat.MATAPELAJARAN : BAHASA MELAYU (BIDANG AKADEMIK BERFUNGSI) Nama Murid Tarikh Lahir Tarikh Mula Nama Guru : Karen Chew (bukan nama sebenar) : 12 Febuari 1999 : 28 /2/2006 : Azman bin Nordin Tarikh Semakan : 8/3/2006 Pengetahuan Sedia Ada : Karen boleh menggunakan pensel dan menyalin semula perkataan di atas kertas lukisan / kertas A4 Matlamat : Karen dapat menulis di atas buku garisan tiga dengan posisi huruf . 1. kubus. Guru menunjukkan gambar dan . Karen dapat memadankan objek yang sama STRATEGI PENGAJARAN DAN PEMBELAJARAN 1.30pagi 3. Murid mengenalpasti objek dan menunjukkan objek yang sama PENILAIAN -Pemerhatian -Latihan bertulis CATATAN/BBM . Murid mewarnakan bentuk/gambar yang sama 9. . segitiga.Lembaran kerja Sesi 1 3. hetergen) Sesi 2 -Lembaran kerja 2. sai z dan jarak yang betul dan kemas . Karen dapat menyatakan menyusun mengikut urutan . TARIKH 28 /2/ 2006 (Selasa) OBJEKTIF 1.Kad gambar .

Kertas garis 3 . -Pemerhatian -Latihan bertulis .30pagi 4. huruf rendah . di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3.Kertas garis satu Sesi 3 01 /3/ 2006 (Rabu) 1.Kertas garis 3 Sesi 5 9. posisi dan saiz yang betul dengan menggunakan µblinder¶ 1.µBlinder¶ utk. Guru membimbing sambil memegang tangan murid melukis di udara.30pagi 4. Murid membuat pergerakan memusing keseluruhan lengan di udara ( bulatan. dan di atas meja mengikut arah 3. Guru membimbing sambil memegang tangan murid melukis di udara. Guru menulis di belakang badan murid dgn. Murid melukis di atas kertas A4. Guru menunjuk cara melukis di udara mengikut arah 2. Karen dapat melukis bulatan kecil dari kedua-dua arah 11. Murid menulis dengan jari di tapak tangan mengikut arah 4. Murid melukis dengan jari pergerakan yang sama di atas meja.melengkapkan garisan supaya menjadi gambar 2. Karen dapat melukis garisan lurus menegak. condong ke kiri dan ke karan dengan mengikut arah 1. Murid menulis di atas kertas garis satu 7.00 ± 9. Guru menunjuk cara melukis di udara mengikut arah 2. melintang. Guru menulis di belakang badan murid dgn.30pagi 06 /3/ 2006 (Isnin) 1. Jari dan murid meniru apa yg.00 ± 11. Karen dapat menulis huruf-huruf dengan betul mengikut arah yang ditunjukkan 1. dirasa di atas kertas 5. bentuk /m/ bersambung.Kertas garis satu Sesi 4 2. Murid menulis di atas kertas A4 6. di dinding dan di lantai 9. Guru menunjukkan gambar dan murid menyambung garisan putus-putus supaya menjadi gambar 3. dan di atas meja mengikut arah 3.Kertas garis satu .Karen dapat menulis perkataan di dalam bentuk . Murid menulis di atas kertas garis 3 06 /3/ 2006 (Isnin) 1. Guru membimbing sambil memegang tangan muird menulis huruf -huruf rendah contoh /a/.Kertas A4 . di kertas garis satu -Pemerhatian -Latihan bertulis -Kertas A4 . Guru menunjukkan gambar dan murid melengkapkan gambar yang tidak lengkap 01 /3/ 2006 (Rabu) 1. bentuk /m/ bersambung.Guru menunjuk cara pergerakan memusing keseluruhan lengan di udara ( bulatan. Murid menulis dengan jari di tapak tangan mengikut arah -Pemerhatian -Latihan bertulis . /u/ bersambung 3./r/. /u/ bersambung 2. Karen dapat melukis garisan mengikut arah yang ditetapkan 1. Murid menulis di atas kertas A4 6. /c/. Murid menulis di atas kertas garis sat u -Pemerhatian -Latihan bertulis -Kertas A4 . Jari dan murid meniru apa yg. dirasa di atas kertas 5.00 ± 9.

huruf bawah .00 ± 11./r/.Sesi 6 untuk huruf-huruf rendah contoh /a/.Karen dapat menulis perkataan di dalam bentuk . saiz dan posisi). di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3. /k/./y/./b/. Murid menulis di atas garisan tebal di kertas garis 3 dengan betul ( bentuk. 1. huruf tinggi .Karen dapat menulis perkataan di dalam bentuk . di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3. di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3. 2. /k/. Murid menulis huruf -huruf rendah contoh /g/.30pagi 07 /3/ 2006 (Selasa) Sesi 7 1. /j/. /c/. -Pemerhatian -Latihan bertulis .µBlinder¶ utk. di atas kertas garis 3. /j/. /k/. 2. Guru membimbing sambil memegang tangan muird menulis huruf -huruf rendah contoh /g/./y/. 2./b/. Guru membimbing sambil memegang tangan muird menulis huruf -huruf rendah contoh /h/. Murid menulis huruf -huruf rendah contoh /a/.Kertas garis 3 dengan garisan tebal Sesi 8 11.30pagi 2. 2. di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3 . 11. Guru membimbing sambil memegang tangan muird menulis huruf -huruf di atas garisan tebal di kertas garis 3. -Pemerhatian -Latihan bertulis .Kertas garis 3 07 /3/ 2006 (Selasa) 1. 1./b/.30pagi .µBlinder¶ utk. posisi dan saiz yang betul dengan menggunakan µblinder¶ untuk huruf-huruf tinggi contoh /h/. /j/.00 ± 9. 1./r/. /c/. di dalam µblinder¶ di atas kertas garis 3.00 ± 11. Murid menulis huruf -huruf rendah contoh /h/./y/.Karen dapat menulis perkataan di dalam bentuk .Kertas garis 3 9. di atas kertas garis 3. posisi dan saiz yang betul dengan menggunakan µblinder¶ untuk huruf-huruf bawah contoh /g/. . di atas kertas garis 3. posisi dan saiz yang betul di atas garisan tebal di kertas garis 3.

30pagi . Karen dapat menyalin ayat di atas kertas garis 3 dengan menulis bentuk.08 /3/ 2006 (Rabu) 1. Guru menunjuk cara menetapkan jarak setiap perkataan dengan menggunakan jari 2. Guru membimbing sambil memegang tangan murid menetapkan jari bagi menghasilkan jarak pada perkataan 3. saiz. Murid menyalin ayat sambil menggunakan jari untuk menetapkan jarak perkataan -Pemerhatian -Latihan bertulis -Kertas garis 3 Sesi 9 9.30pagi 08 /3/ 2006 (Rabu) 1. posisi dan jarak yang betul di atas kertas garis 3 -Pemerhatian -Latihan bertulis -Kertas garis 3 Sesi 10 11. Murid menyalin ayat dengan dapat menulis huruf yang betul dalam bentuk.00 ± 11. posisi dan jarak yang betul 1. Karen dapat menyalin ayat di atas kertas garis 3 dengan menetapkan jarak yang betul pada setiap perkataan 1.00 ± 9. saiz.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful