FALSAFAH DAN LOGIKA MELAYU JXEA 1104 KARYA MELAYU KLASIK NAMA : ROHAYA BINTI RAMLI NO.

MATRIK : JEA 080117 NAMA PENSYARAH : DR. AMRAN BIN MUHAMMAD SEM 1 SESI 2008/2009 AKADEMI PENGAJIAN MELAYU

PENGENALAN

Pantun ialah sejenis karya Melayu Klasik yang telah lama digunakan oleh masyarakat nusantara lagi. Mereka mengagungkan serta melihat pantun sebagai alat atau bahan yang digunakan bagi menyampaikan keadaan dan makna sesuatu kejadian yang berlaku dalam hidup mereka. Dalam Sastera Melayu Klasik pantun dikenali sebagai karya non-naratif. Pantun mempunyai pembayang dan maksud yang digunakan untuk melengkapkan antara satu sama lain serta bagi memudahkan maksud pantun difahami oleh pembacanya.

Pantun mempunyai pelbagai cabang antaranya ialah pantun agama, pantun budi, pantun kasih sayang, pantun kanak-kanak, pantun nasihat dan sebagainya. Kebiasaannya pantun digunakan dalam adat-adat pepatih, adat-adat perkahwinan dan sebagainya. Dalam adat-adat perkahwinan kebiasaannya digunakan ketika adat merisik. Pantun

digunakan ketika keluarga pihak lelaki datang ke rumah keluarga pihak perempuan untuk merisik bakal pengantin perempuan.

PANTUN
Ramai orang menggali perigi Ambil buluh lalu diikat Ilmu dicari tak akan rugi Buat bekalan dunia akhirat Halia ini tanam-tanaman Ke barat juga akan rebahnya Dunia ini pinjam-pinjaman Ke akhirat juga akan sudahnya Kera di hutan terlompat-lompat Si pemburu memasang jerat Hina sungguh sifat mengumpat Dilaknat Allah dunia akhirat Sayang-sayang buah kepayang Buah kepayang hendak dimakan Manusia hanya boleh merancang Kuasa Allah menentukan Sungguh indah pintu dipahat Burung puyuh di atas dahan Kalau hidup hendak selamat Taat selalu perintah Tuhan

HURAIAN PANTUN
Halia ini tanam-tanaman Ke barat juga akan rebahnya Dunia ini pinjam-pinjaman Ke akhirat juga akan sudahnya.

Dalam pantun ini mempunyai maksud yang tersirat dan mendalam. Pantun ini menceritakan tentang kehidupan umat manusia di dunia ini. Antara maksud tersirat yang terdaat dalam pantun ini ialah memberitahu bahawa kehidupan di dunia ini tidak kekal selamanya, maka seseorang insane hendaklah sentiasa mengikut perintah Allah SWT agar dapat dijadikan bekalan di akhirat kelak.

Umat Islam khususnya diingatkan supaya sentiasa beramal soleh bagi menjamin kehidupan di dunia mahupun di akhirat. Umat Islam adalah ditegah sama sekali dari melakukan perkara-perkara yang dilarang oleh Allah SWT, kerana ia akan dilaknat oleh Allah SWT. Pantun ini mengingatkan umat Islam supaya tidak terlalu leka dan lalai dengnan keseronokkan dunia, kerana kehidupan di dunia ini hanya sementara dan tidak akan kekal selamanya.

Ramai orang menggali perigi Ambil buluh lalu diikat Ilmu dicari tak akan rugi Buat bekalan dunia akhirat.

Falsafah yang terdapat dalam pantun ini ialah mengenai kepentingan ilmu. Ilmu sangat penting dalam kehidupan seseorang manusia. Ilmu ini bukan satu tetapi bersifat pelbagai. Antaranya ialah ilmu fizik, sains, matematik, agama, falsafah dan sebagainya. Ilmu-ilmu ini sangat penting dalam kehidupan manusia. seseorang itu tidak akan berubah dari semasa ke semasa. Tanpa ilmu kehidupan Dengan adanya ilmu

pengetahuan maka manusia dapat berfikir pelbagai cara untuk mencipta pelbagai alat bagi memudahkan menjalani kehidupan seharian. Amatlah rugi jika ilmu yang diperolehi tidak diamalkan. Mencari ilmu tidak akan rugi kerana ia boleh buat bekalan di dunia mahupun akhirat.

Kera di hutan terlompat-lompat Si pemburu memasang jerat Hina sungguh sifat mengumpat Dilaknat Allah dunia akhirat.

Dalam pantun ini pula menjelaskan tentang dosa pahala sesuatu perbuatan umat Islam di dunia ini. Umat Islam haruslah sedar bahawa setiap perkara yang dilakukan ada ganjaran pahala serta balasan dosa dari Allah SWT. Dosa pahala ini telah ditetapkan oleh Allah SWT. Umat Islam hendaklah patuh dan taat kepada perintah Allah SWT bagi menjamin kehidupan di dunia dan di akhitrat kelak. Allah SWT akan memberikan ganjaran pahala kepada sesiapa sahaja umatnya yang taat dan patuh kepada perintahNya. Walaupun dengan hanya berniat untuk

melakukan kebaikan, Allah SWT akan memberikan ganjaran pahala kerana mempunyai niat yang baik dan mulia. Memberi salam kepada orang lain juga dapat pahala dari Allah. Allah SWT itu Maha Adil, maka Allah telah menetapkan setiap perkara yang baik diberikan ganjaran pahala manakala perkara yang buruk pula akan diberi balasan dosa. Dalam pantun ini ada menyebut sifat mengumpat adalah dilaknat oleh Allah SWT. Sifat mengumpat ini adalah sifat yang keji dan dipandang hina oleh manusia mahupun Allah SWT. Oleh itu, umat Islam digalakkan menjauhkan diri dari mengumpat atau

memburuk-burukkan orang lain.

Sayang-sayang buah kepayang Buah kepayang hendak dimakan Manusia hanya boleh merancang Kuasa Allah menentukan.

Setiap rangkap pantun dan patah perkataan yang terdapat dalam pantun ini mempunyai pelbagai maksud yang tersendiri. Pantun ini pula menceritakan tentang kuasa Allah SWT. Sebagai umat Islam, kita diwajikan percaya dengan kekuasaan dan kewujudan Allah SWT. Segala pergerakkan, perbuatan, tingkah laku manusia telah

ditakdirkan oleh Allah SWT. Maka umat Islam haruslah menerima dengan reda segala kejadian atau takdir yang telah ditetapkan oleh Allah SWT. Dalam pantun ini menjelaskan Allah lebih berkuasa menentukan apa sahaja takdir dan kejadian kepada umatnya. Manusia hanya mampu merancang sesuatu yang diingini tetapi Allah yang menetapkannya sama ada sesuatu yang dirancang itu menjadi kenyatan ataupun tidak.

Sungguh indah pintu dipahat Burung puyuh di atas dahan Kalau hidup hendak selamat Taat selalu perintah Tuhan.

Falsafah yang terdapat dalam pantun agama ini ialah menerangkan tentang kehidupan seseorang umat Islam di dunia ini. Kehidupan ini bermaksud corak kehidupan seseorang umat Islam haruslah sentiasa taat dan patuh kepada perintah Allah SWT. Dalam Al-quran ada menyebut tentang amar makruf nahi mungkar yang bermaksud melakukan apa yang disuruh dan meninggalkan apa yang dilarang. Sesunggguhnya

melakukan apa yang disuruh dan meninggalkan apa yang dilarang akan mendapat ganjaran pahala yang besar dari Allah SWT. Kita sebagai umat Islam hendaklah taat pada perintah Alah bagi mendapat keredaan Alah dunia akhirat. Bagi kehidupan yang lebih terjamin kita hendaklah sentiasa beramal soleh dan percaya tentang kewujudan kehidupan alam barzakh.

KESIMPULAN

Kesimpulan dari semua rangkap pantun agama ini ialah mengisahkan tentang corak kehidupan yang harus dilalui oleh umat Islam. Umat Islam haruslah melalui kehidupan seharian mengikut kehendak syariat Islam.

Antara contoh syariat Islam yang harus dipatuhi ialah batasan pergaulan antara lelaki dan perempuan yang bukan muhrim. Syariat ini ditetapkan bagi mengelakkan berlakunya perlakuan-perlakuan yang tidak senonoh seperti zina, rogol, liwat, bercumbu dan lain-lain. Syariat ini ditetapkan kerana perlakuan-perlakuan ini akan mendapat balasan dosa dari Allah SWT. Maka kuranglah bekalan amalannya di akhirat.

Pantun agama ini juga dijadikan bahan untuk memberi peringatan kepada yang lupa serta menasihati umat Islam supaya tidak terlalu lalai dan leka dengan keseronokkan dunia yang sementara ini.

BIBLIOGRAFI
Abd. Rahman Kaeh dan Mohd Yusof Mohd. Noor. 1985. Puisi Melayu Tradisi. Petaling Jaya : Penerbit Fajar Bakti. Awang Sariyan. 2008. Falsafah dan Logika Melayu. Kuala Lumpur : Synergate Sdn. Bhd. Hashim Musa. 1999. Falsafah dan Logika Melayu Suatu Pengenalan. Kuala Lumpur : Akademi Pengajian Melayu. http://www.wikipedia.com.

BIBLIOGRAFI

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful