Cara Mengajar Lompat Jauh: Bagi menjadi seorang jurulatih lompat jauh yang baik, seorang guru atau

jurulatih harus mengikut beberapa teknik dan butiran mengajar bagi membantu muri membuat lompatan yang jauh dengan teknik yang betul. Antara teknik dan butiran mengajar lompat jauh ialah: 1. Guru atau jurulatih haruslah mengarahkan murid melakukan larian menuju ke papan lonjak dengan cukup pantas dengan terkawal. 2. Setelah itu, guru atau jurulatih haruslah mengarahkan murid melonjak dengan kuat dan lutut kaki bebas diangkat tinggi ketika melonjak. 3. Bagi membantu murid membuat lonjakan yang baik, guru atau jurulatih boleh mengarahkan murid untuk mengayun kedua-dua belah tangan. 4. Sewaktu di peringkat layangan, guru atau jurulatih haruslah memastikan murid yang sedang melakukan lompatan memandang tepat ke hadapan. 5. Kedua-dua belah kaki mestilah dilunjurkan ke hadapan badan semasa murid bersedia untuk mendarat. 6. Sebagai langkah keselamatan, guru atau jurulatih haruslah mengarahkan murid menggerakkan badan ke hadapan supaya murid tidak jatuh ke belakang sewaktu mendarat. Gerakan ini dilakukan dengan menghayunkan tangan ke hadapan dan membengkokkan kaki semasa tumit murid mencecah ke tanah. Langkah-langkah dan cara mengajar sukan lompat jauh ini harus diaplikasikan oleh setiap guru atau jurulatih sukan lompat jauh agar murid yang dilatih dapat melakukan lompatan yang jauh dengan teknik yang betul.

Murid berlari dan melonjak. Tujuan latihan ini ialah untuk menumpukan perhatian murid kepada langkah larian yang sama. Lutut kaki bebas diangkat tinggi dan tangan dihayun ke atas. guru atau jurulatih haruslah menggalakkan murid mencuba beberapa aktiviti melompat untuk menentukan kaki kiri atau kaki kanan yang lebih selesa digunakan untuk melonjak. Latihan ini dilakukan berulang kali bagi membantu murid merasai keadaaan sebenar semasa melonjak ke atas. Latihan 3 Berlari dari tandaan dan melonjak tinggi. Semasa berada di udara. Latihan 5 . kaki bebas dibuka luas ke hadapan. Murid mendarat secara mengangkang dengan kaki bebas dengan kaki du sebelah hadapan mencecah tanah dahulu. Latihan ini bertujuan memastikan pelompat dapat melonjak dengan tinggi dan menggerakkan kakinya yang bebas ke hadapan semasa berada di fasa layangan. Antara latihan ansur maju yang boleh dilaksanakan oleh guru atau jurulatih ialah: Latihan 1 Latihan lompat ketingting antara dua tempat dan melepasi halangan bagi menentukan kaki kiri atau kaki kanan yang lebih selesa digunakan untuk melonjak. Tetapkan tanda permulaan larian. Pelari atau murid tidak semestinya memijak papan lonjak. Latihan 2 Berlari anak dan melangkah ke dalam kawasan mendarat. Aktiviti ini dibuat secara berulang-ulang. Latihan 4 Gunakan tali sebagai halangan. Murid hendaklah cuba melonjak seberapa tinggi yang boleh semasa melakukan latihan ini.Latihan Ansur Maju Lompat Jauh: Sebelum memulakan latihan lompat jauh yang sebenar.

Ulang latihan 4. Gerakkan kaki lonjak ke hadapan bersama-sama dengan kaki bebas supaya murid yang melakukan lompatan mendarat dengan kedua-dua belah kaki meluncur ke hadapan. Latihan ini merupakan latihan melompat jauh secara keseluruhan. Tujuan latihan ini ialah untuk memahirkan murid tentang cara mendarat yang betul. Gunakan dan sesuaikan tandaan untuk mencapai ketepatan melonjak. . melonjak dan mendarat. Latihan 6 Berlari pantas iaitu dalam lingkungan 11 hingga 13 langkah.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful