SOALAN 1 Kerja melarik. Bil A Langkah kerja Cara memotong benang M20X2.5 1.

Laraskan kotak gear pembenang pada mesin pelarik mengikut saiz benang yang dikehendaki M20X2.5 2. Pasang komponen pada bindu dengan kemas dan sepusat. 3. Pasang mata alat pembenang dan laraskan kedudukan pembenang sepusat. 4. Buat potongan pertama dan perika jarak benang, jika betul teruskan mengulir sehingga siap.
Mata alat pembenag

Gambar rajah

B

Cara memotong lurah bulat J3 1. Pasang komponen pada bindu dengan kemas dan sepusat. 2. Pasang mata alat pemotong yang telah dicanai bentuk. 3. Laraskan mata alat pada bahagian yang akan dilarik dan mulakan kerja melarik lurah bulat J3.
Mata alat memotong lurah

C

Cara membunga sederhana.

4. Mulakan kerja melarik tirus dengan menggerakkan kekesot bergabung. 2. Cara memotong tirus 30°. 2. Pasang mata alat pelarik dengan kemas dan sepusat. Perhatikan bentuk bunga timbul. Jika perlu sokong komponen dengan tetengah alatan belakang. 1. Pasang alat membunga dengan kemas dan pastikan kedua-dua roda alat membunga menyentuh pada bahagian yang hendak dibunga. Pasang komponen pada bindu dengan kemas dan sepusat. 3. Pasang komponen pada bindu dengan kemas dan sepusat.1. sekiranya betul teruskan membunga sehingga D siap. Laraskan kedudukan kekesot bergabung kepada sudut 30° dan tempatkan kedudukan mata alat pada bahagian yang hendak ditiruskan. 4. Kekesot bergabung Alat membunga . 3. Laraskan alat membunga pada bahu dan mulakan kerja membunga dengan kelajuan mesin yang sederhana. SOALAN 1 Langkah kerja melarik.

Setkan semua gear pada mesin pelarik berpandukan jadual pembenang pada mesin pelarik mengikut benang yang akan dibuat. cengkam komponen pada bindu dan sokong dengan tetengah alatan . Cengkam komponen pada bindu dengan kemas dan sepusat. 3. 3. Setkan mata alat pada bahagian yang Mata alat melurah akan dilarik lurah bulat dan mulakan melarik sehingga kedalamannya betu dengan mengujinya menggunakan tolok jejari. 2. Setkan mata alat pemotong yang telah dicanai bentuk berjejari 3. Cengkam komponen pada bindu sepusat dan kemas. B Cara memotong lurah bulat J 3 1. 2. Setkan mata alat pembenang dengan Mata alat pembenang betul. 4. Cara membunga sederhana C 1. jika betul lakukan pemotongan sehingga kedalaman benang betul.5 Penerangan langkah kerja 1. Lakukan pemotongan dan periksa benang.Bil Gambar rajah A Cara memotong benang M20X2.

kenakan tekanan sederhana alat membunga pada komponen dan mulakan operasi membunga dengan kelajuan spindal yang perlahan.belakang di mesin pelarik. jika betul dan tidak bertindih teruskan sehingga siap dengan menggerakkan kereta pelarik secara manual. Kekesot bergabung . 3. 3. 4. pilih alat membunga jenis sederhana dan setkan pada mesin pelarik dengan dua roda alat membunga Alat membunga menyentuhi komponen. D Cara memotong tirus 30° 1. 2. 2. Setkan mata alat pemotong pada bahagian yang hendak dilarik tirus. berhentikan mesin dan perhatikan bunga yang terhasil. Setkan kekesot bergabung pada kedudukan 30°. Mulakan operasi melarik tirus dengan menggerakkan kekesot bergabung dan kereta pelarik sehingga tirus betul kepada ukuran. Cengkam komponen pada bindu dengan sepusat dan kemas. 4.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful