PROGRAM PERKHEMAHAN PERDANA SEK. KEB. PALONG 8 (F), 73470 GEMAS, NEGERI SEMBILAN TARIKH HARI MASA TEMPAT A.

PENDAHULUAN Hutan Lipur Jeram Serting Ulu seluas 20 ekar terletak lebih kurang 13 kilometer dari Pekan Batu Kikir kini telah dimajukan sebagai Pusat Rekreasi dan riadah untuk pelancong khasnya yang datang dari timur dan barat Tanah Air. Pusat Rekreasi yang kaya dengan flora dan fauna ini yang mengalir di bawahnya air jeram ternyata memberi satu kelainan kepada peminat kegiatan Aktiti Luar untuk meneroka dan merasai kenyamanan udara di sana. Kemudahan air dan elektrik juga disediakan bagi sebarang aktiviti perkhemahan. Unit Kaunseling dan Kokurikulum SK Palong 8 (F) telah mengambil inisiatif menganjurkan Program Perkhemahan Perdana ini demi mengambil manafaat khazanah negara yang tidak ternilai itu. B. RASIONAL Sejauh mana Aktiviti Pendidikan Luar memberi input ke arah membina jati diri pelajar-pelajar, sememangnya tidak boleh dipertikaikan lagi. Rasionalnya ialah, ia merupakan salah satu mekanisma ke arah pendidikan yang seimbang dari segi rohani, emosi, intelek, jasmani dan sosial. Murid-murid SK Palong 8(F) berhak mendapat pendidikan yang terbaik bukan sahaja di dalam kelas semata-mata tetapi melalui Pendidikan Luar diharap dapat memberikan satu pengalaman yang amat berharga untuk anak didik kita. C. OBJEKTIF Di akhir program ini diharapkan : : 22, 23 DAN 24 OKTOBER 2010 : JUMAAT, SABTU DAN AHAD : LAPOR DIRI - 2.00 PETANG DI SK PALONG 8 (F) : HUTAN LIPUR SERTING ULU, BATU KIKIR, NEGERI SEMBILAN

1. Melahirkan murid-murid yang bersemangat, yakin serta mampu menghadapi segala cabaran hidup walau
berada dalam situasi apa jua pun.

2. Memberikan kesedaran kepada murid tentang peri pentingnya pengurusan masa yang betul dan sentiasa
bertanggungjawab terhadap diri sendiri.

3. Memupuk semangat toleransi dan kerjasama di samping memberi gaya imej kepimpinan yang dihormati
dan disegani di sekolah. 4. Menghayati semangat cintakan negara melalui penerokaan flora dan fauna di samping melahirkan rasa bertanggungjawab memelihara khazanah hutan di negara kita. 5. Sentiasa menghormati rakan dan patuh kepada arahan ketua serta mewujudkan hubungan tali persaudaraan yang lebih erat. D. SASARAN Seramai 80 orang murid Tahap 2 yang terpilih dari kalangan Pemimpin Pelajar, Pengawas dan Wakil-Wakil Persatuan Unit Uniform SK Palong 8 (F) terlibat dalam program ini.

1

E. SINOPSIS PROGRAM Hari Pertama : 22 Oktober 2010 (Jumaat) Masa 2.00 ptg 3.00 ptg 4.30 ptg 4.30 ptg 5.00 ptg 5.30 ptg 7.00 mlm 9.00 mlm 10.00 mlm 11.00 mlm Aktiviti Peserta Melapor Diri Bertolak ke Hutan Lipur Serting Ulu Dijangka sampai ke Tapak Perkhemahan Taklimat Komandan Kem Solat Asar Membina Model Pelan Lokasi dan Demo mendirikan Khemah. Persiapan Diri Solat Maghrib, Kuliah / Moral dan Solat Isyak Ice Breaking (Pecah Bendungan) Latihan Kebudayaan / Mesyuarat AJK Night Walk / Burung Pungguk / Refleksi Tindakan AJK Urusetia AJK Pengangkutan

AJK Kerohanian / Moral En. Fazle bin Ismail

Cik Dashaini
En. Shukor bin Ahmad

Hari Kedua : 23 Oktober 2010 (Sabtu)

Masa 5.00 pg 5.30 pg 6.45 pg 7.30 pg 8.00 pg 9.30 pg 11.00 pg 12.30 tgh 1.00 ptg 2.30 ptg 4.00 ptg 5.30 ptg 7.00 mlm 7.15 mlm 9.00 mlm 10.00 mlm

Aktiviti Persiapan Diri Solat Subuh, Kuliah Subuh / Moral Doa, Lagu Patriotik dan Malaysia Cergas Sarapan Pagi Kembara Flora dan Fauna Bantu Mula Pertandingan Memasak Makan Tengah Hari / Solat Zuhur Cooperative Games Pertandingan Membuat Gajet dan Gubahan Ikhtiar Hidup Minum Petang dan Solat Asar Aktiviti Air Persiapan Diri Solat Maghrib, Kuliah/Moral dan Solat Isyak Refleksi Persembahan Kebudayaan

Tindakan

AJK Kerohanian / Moral \

2

Hari Ketiga : 24 Oktober 2010 (Ahad) Masa 5.00 pg 5.30 pg 6.45 pg 7.30 pg 8.00 pg 10.00 pg 11.00 pg Aktiviti Persiapan Diri Solat Subuh, Kuliah Subuh / Moral Doa, Lagu Patriotik dan Malaysia Cergas Sarapan Pagi Orientering / Compas Marching Khidmas / Gotong Royong Majlis Perasmian Penutup • Ucapan Guru Besar SKP 8 (F) • Ucapan Wakil PPD dan Perasmian Penutup • Penyampaian Hadiah dan Sijil Makan Tengah Hari Solat Zuhur Berkemas Bertolak Balik Tindakan

12.30 tgh 1.00 ptg 2.30 ptg 3.00 ptg

F. DISKRIPSI TUGAS JAWATANKUASA B 1. PERKARA Urusetia Pendaftaran SEBELUM Menyediakan tempat dan borang pendaftaran peserta. SEMASA Mengagihkan nama peserta kepada kumpulan yang telah ditetapkan SELEPAS Menyerahkan kepada Komandan Kem untuk semakan.

2.

AJK Pengangkutan

Menempah 2 buah bas, sebulan sebelum tarikh perkhemahan

Memastikan bas tiba mengikut jadual dan peserta dibawa dalam keadaan selamat. - Membuat demo mendirikan khemah selama 30 minit. Menekankan aspek keselamatan dan kualiti khemah. - Peserta mendirikan khemah sambil dipantau oleh guru.

Setelah menjelaskan wang, sila dapatkan resit bayaran daripada pengusaha bas. - Peserta menanggalkan khemah dengan cermat - Memastikan khemah mencukupi. - Menyimpan semula ke dalam stor.

3.

AJK Khemah

Memastikan Khemah Peserta dan Guru dalam keadaan sempurna dan mencukupi.

3

DISKRIPSI TUGAS JAWATANKUASA

B 4.

PERKARA AJK Kerohanian

SEBELUM Menyediakan bahan kuliah

SEMASA - Menjadi Imam solat - Menyampaikan kuliah.

SELEPAS Melapor ketidakhadiran peserta kepada komandan. Melapor ketidakhadiran peserta kepada komandan. - Menampal Logo dan Slogan ahli pada sudutsudut yang sesuai. - Bahan-bahan ini hendaklah terpelihara hingga akhir program.

5.

AJK Moral

Menyediakan bahan Moral

- Mengadakan aktiviti Moral kepada peserta bukan Islam. - Mengadakan Sessi Perkenalan Lebih Erat dalam kumpulan. - Mencipta Logo dan Slogan Kumpulan. - Pastikan mengikut arahan masa yang telah ditetapkan. - Memastikan suasana Malam Kebudayaan benar-benar hidup. - Peserta menyampaikan persembahan dengan yakin dan ada unsur kerjasama dalam kumpulan.

6.

AJK Ice Breaking

- Memikirkan kandungan yang sesuai untuk dipersembahkan. - Menyediakan peralatan aktiviti seperti Alatulis, Kertas Mahjung, Kertas Manila dan sebagainya.

7.

AJK Kebudayaan

- Menyenarai nama Kumpulan dan merancang jenis persembahan DUA minggu sebelum perkhemahan. - Menyelaras dan melatih awal setiap kumpulan persembahan. - Melantik para hakim. - Mengenalpasti laluan night walk yang selamat. - Menentukan kedudukan Checkpoint. - Mengagihkan tugas petugas yang menjaga Checkpoint

Keputusan dirahsiakan sehinggalah penyampaian hadiah ketika Majlis Penutup.

8.

Night Walk

- Peserta di dalam keadaan tubuh badan yang sihat. - Memastikan jumlah peserta ketika berlepas. - Peserta dilarang bercakap. - Petugas checkpoint sentiasa memeriksa jumlah ahli kumpulan.

- Memastikan jumlah ahli kumpulan cukup. - Membuat sessi “Binding” dan Rumusan.

4

DISKRIPSI TUGAS JAWATANKUASA

B 9.

PERKARA Malaysia Cergas

SEBELUM Merancang Aktiviti

SEMASA Mengendalikan • Bacaan Doa • Lagu Patriotik • Senaman Pagi Mengikut peruntukan masa. - Memastikan bekalan makanan mencukupi. - Mengagihkan makanan kepada peserta. - Memastikan makanan berada dalam keadaan bersih dan selamat. - Peserta di dalam keadaan tubuh badan yang sihat. - Memastikan jumlah peserta ketika berlepas. - Petugas sentiasa memeriksa jumlah ahli kumpulan. - Mengambil berat soal keselamatan peserta. - Penerangan cara umum - Aktiviti kumpulan. - Pertandingan - Rumusan - Membimbing peserta. - Menekankan kerjasama antara peserta. - Elakkan menolong kumpulan secara langsung.

SELEPAS Memulangkan semula peralatan audio jika ada.

10.

AJK Makanan

- Merancang Bajet, Kuantiti dan Kualiti Menu makanan. - Memantau peserta jika ada alahan dan sebagainya.

- Sisa makanan dibuang di dalam Plastik Hitam. - Lebihan makanan di simpan dengan elok.

11.

AJK Kembara Flora dan Fauna

- Melakukan “survey” dan mengenalpasti laluan Kembara yang selamat. - Menentukan peralatan yang perlu dibawa. - Merancang Pengisian Slot.

- Memastikan jumlah ahli kumpulan cukup. - Membuat sessi “Binding” dan Rumusan.

12.

Bantu Mula

- Merancang Aktiviti dan Peralatan yang perlu. - Memilih tempat yang sesuai. - Merancang Aktiviti dan Peralatan yang perlu. - Memilih tempat yang sesuai. - Menentukan Menu kumpulan bertanding. - Melantik Hakim - Menyediakan borang kehakiman.

Memulangkan semula peralatan jika ada.

13.

Pertandingan Memasak

- Mencatat keputusan pertandingan - Memulangkan semula peralatan jika ada.

5

DISKRIPSI TUGAS JAWATANKUASA

B 14.

PERKARA Cooperative Games

SEBELUM - Merancang Aktiviti dan Peralatan yang perlu seperti Tali, Kain Tutup mata dan Kertas Mahjung. - Memilih tempat yang sesuai.

SEMASA - Satu Aktiviti 25 Minit. - Cadangan Aktiviti. • Percaya Rakan • Spider Web • Orang buta Sessi Rumusan - Penerangan cara umum - Membimbing peserta. - Menekankan kerjasama antara peserta. - Elakkan menolong kumpulan secara langsung. - Penerangan cara umum - Membimbing peserta. - Menekankan kerjasama antara peserta. - Elakkan menolong kumpulan secara langsung. - Satu Aktiviti 25 Minit. - Cadangan Aktiviti. • Water Confidence • River Cross • Solo Rafting Sessi Rumusan

SELEPAS - Memulangkan semula peralatan jika ada. - Mencatat Pemenang Kumpulan

15.

Ikhtiar Hidup

- Merancang Aktiviti dan Peralatan yang perlu seperti Pemetik Api, Tepung Gandum, Telur, dahan kayu dan sebagainya. - Memilih tempat yang sesuai..

- Memulangkan semula peralatan jika ada. - Mencatat Pemenang Kumpulan .

16.

Pertandingan Membuat Gajet / Gubahan

- Merancang Aktiviti dan Peralatan yang perlu. - Memilih tempat yang sesuai..

- Memulangkan semula peralatan jika ada. - Mencatat Pemenang Kumpulan .

17.

Aktiviti Air

- Merancang Aktiviti dan Peralatan yang perlu seperti Life Jacket, Tali Keselamatan dan Through Bag. - Memilih tempat yang sesuai. - Mengguna khidmat Jurulatih Pusako. - Menyediakan surat memohon khidmat kawalan malam.

- Memulangkan semula peralatan. - Peralatan disusun dengan kemas

18.

Kawal Malam

- Menggunakan khidmat Anggota Jabatan Hutan. - Guru Perempuan mengawal Khemah Peserta Perempuan

Memberi Laporan sepanjang Kawalan Malam

6

DISKRIPSI TUGAS JAWATANKUASA

B 19.

PERKARA Orientering

SEBELUM Merancang Aktiviti dan Peralatan yang perlu seperti 1. Kompas 10 unit 2. Blazer 6 X 5 keping (laminate) 3. Pen Marker 2 batang (Non Permenent) 4. Kertas A4 10 helai Kertas Majong 2 Helai Menyembunyikan Blazer di tempat yang strategik.

SEMASA Kandungan Aktiviti • Pengenalan dan terminalogi tentang kompas. • Faedah dan teori tentang penggunaannya. • Membaca Bearing • Memahami Pandu Arah • Praktikal Dalaman • Menempatkan beberapa kumpulan dalam stesen masingmasing. • Mencari target dan membuat nota. Ucapan Penutup • Wakil Murid • Komandan kem • Guru Besar • Wakil PPD Unit Kokurikulum. Penyampaian hadiah dan sijil.

SELEPAS Rangsangan dan maklumbalas. Memulangkan semula peralatan.

20.

Majlis Penutup

- Murid berpakaian Formal. - Merancang Protokol majlis dari aspek ketibaan jemputan, ucapan dan penyampaian. - Melatih seorang Wakil Murid menyampaikan ucapan. - Memastikan peralatan seperti Ground Sheet, Khemah, PA System, Hela dan sebagainya dalam keadaan yang baik. - Memohon meminjam peralatan seperti Life Jacket, Through Bag dan Kompas di Pusako N. Sembilan.

Mengemas dan menyusun peralatan yang berkenaan.

21.

AJK Peralatan

- Mengambil Peralatan di Pusako N. Sembilan. - Sentiasa merekod penggunaan alatan. - Menekan kepada aspek keselamatan peralatan supaya tidak rosak.

- Merekod dan memulangkan semula peralatan yang telah dipinjam. - Menyimpan semula peralatan sekolah ke dalam stor.

7

DISKRIPSI TUGAS JAWATANKUASA B 22. PERKARA AJK Hadiah dan Sijil SEBELUM - Mengenalpasti Bajet, Kategori, Kuantiti dan Kualiti hadiah. - Mendapatkan senarai nama peserta dan kumpulan terlebih dahulu - Menyenaraikan murid yang terpilih. - Mengenalpasti peralatan individu yang perlu dibawa oleh murid. - Melatih Kumpulan untuk Malam Kebudayaan. SEMASA - Menyediakan Hadiah dan Sijil mengikut kategori pada Majlis Penutup. SELEPAS Menaip nama peserta di dalam sijil.

23.

Guru Pemimpin Kumpulan

- Sentiasa memantau pergerakan ahli kumpulan. - Memberi tunjuk ajar, bimbingan dan galakan. - Mengawasi tingkahlaku kumpulan.

Memastikan peralatan peserta tidak tercicir sebelum pulang.

G. JAWATANKUASA KERJA Pengerusi Pn Mas bt Dahlan ( Guru Besar SKP 8 F) Naib Pengerusi 1. En. Abd Halim bin Ja’far 2. En. Baharudin bin Harun 3. En. Mohd Rakib bin Sadui Penyelaras En. Alfian bin Mansor Penolong Penyelaras En. Anuar bin Hassan Setiausaha Pn. Zarila bt Janai Bendahari Cik Sherifah Rohana bt Syed Husin Komandan Kem En. Alfian bin Mansor Timbalan Komandan Kem En. Anuar bin Hassan AJK Kebudayaan Cik Dashaini A/P Kanagasapapathy Cik Nurul Khairani bt Kahar En. Fazle bin Ismail Cik Norhani bt Ishak En. Roniza bin Rodi (GPK1) (GPKK- Hem) (GPK-Ko) Urusetia Pendaftaran Pn. Nor Asikin bt Mohamed Naib Pn. Ad’ha bt Mohd Mansor Pn. Izzairah bt Abd Aziz AJK Pengangkutan En. Roniza bin Rodi En. Supian bin Basri AJK Khemah En. Yusup bin Aziz En. Supian bin Basri AJK Kerohanian En. Alias bin Yahya Pn. Wan Nur Raihan bt Wan Mohd Zin AJK Moral En. Roniza bin Rodi Cik Dashaini A/P Kanagasapapathy AJK Ice Breaking En. Fazle bin Ismail Cik Norhani bt Ishak Cik Nurul Khairani bt Kahar

8

Night Walk / Burung Pungguk En. Shukor bin Ahmad En. Anuar bin Hassan En. Alias bin Yahya En. Mohd Safuan bin Abd Habib En. Fazle bin Ismail En. Kamarudin bin Mohamed Yassin Pn. Siti Khadijah bt Abu Samah Malaysia Cergas Pn. Zarila bt Janai Pn. Nurkhidayah bt Baharuddin AJK Kembara Flora dan Fauna En. Anuar bin Hassan En. Shukor bin Ahmad Cik Dashaini A/P Kanagasapapathy Pn. Zarila bt Janai Pn. Nurkhidayah bt Baharuddin Bantu Mula En. Fazle bin Ismail En. Muhamad Suhaimi bin Taat Pn. Naimah bt Yaacob Pn. Junaidah bt Bujang Pn. Siti Khadijah bt Abu Samah Pertandingan Memasak Pn. Wan Hartini bt Wan Hamat Pn. Naimah bt Yaacob Pn. Nurkhidayah bt Baharuddin Pn. NorKhalisa bt Zalkarnain Cooperative Games Cik Norhani bt Ishak Cik Dashaini A/P Kanagasapapathy En. Yusup bin Aziz En. Kamarudin bin Mohamed Yassin En. Baharudin bin Harun En. Mohd Rakib bin Sadui En. Anuar bin Hassan Pn. Zarila bt Janai

Ikhtiar Hidup En. Mohd Rakib bin Sadui Cik Sherifah Rohana bt Syed Husin Pn. Nurkhidayah bt Baharuddin Pertandingan Membuat Gajet / Gubahan En. Yusup bin Aziz En. Alias bin Yahya Cik Sherifah Rohana bt Syed Husin Pn. Siti Khadijah bt Abu Samah Aktiviti Air Jurulatih Pusako Kawal Malam En. Supian bin Basri Semua Guru Orientering Alfian bin Mansor En. Anuar bin Hassan Pn. Nurkhidayah bt Baharuddin En. Shukor bin Ahmad Pn. NorKhalisa bt Zalkarnain AJK Majlis Penutup En. Mohd Rakib bin Sadui Pn. Wan Hartini bt Wan Hamat Cik Norhani bt Ishak Siaraya En. Mohd Safuan bin Abd Habib AJK Peralatan En. Yusup bin Aziz En. Supian bin Basri Pn. Normaiza bt Daud Pn. Wan Hartini bt Wan Hamat AJK Hadiah dan Sijil Pn. Suhaila bt Md Zain Cik Sherifah Rohana bt Syed Husin Pn. Junaidah bt Bujang Pn. Lizawati bt Abd Kadir Dokumentasi Fotografi – Nor Khairul Ezuan bin Mohd Nor Videografi - Mohd Nasir bin Ahmad Laporan - Pn. Suhaila bt Md Zain

AJK Makanan Pn. Megawati bt Abd Kadir Pn. NorKhalisa bt Zalkarnain Pn. Suhaila bt Md Zain Pn. Wan Nur Raihan bt Wan Mohd Zin

9

G. ANGGARAN PERBELANJAAN

BIL 1. 2. 3. 4. 5. 6. 7. 8. 9. 10. 11. 12. Pengangkutan Sarapan Pagi

PERKARA 120 orang 120 orang 120 orang 120 orang 30 Tapak 2 Buah 2 Malam 1 orang 2 orang 80 Peserta JUMLAH

ANGGARAN 2 buah Bas X RM 300.00 X RM 1.50 X 2 hari X RM 5.00 X 2 hari X RM 5.00 X 2 hari X RM 1.00 X 2 hari X RM 5.00 X RM 100.00 X 2 hari X RM 40.00 X RM 150.00 X RM 50.00 X RM 1.00

JUMLAH RM 600.00 RM 360.00 RM 1200.00 RM 1200.00 RM 240.00 RM 150.00 RM 200.00 RM 80.00 RM 150.00 RM 100.00 RM 80.00 RM 100.00 RM 4460.00

Makan Tengah Hari Makan Malam Minum Petang Sewa Tapak Khemah Challet Bekalan Elektrik Saguhati Penceramah Motivasi Saguhati “Jungle Guider” Rencam Hadiah

10 Kumpulan X RM 10.00

H. RUMUSAN Pihak sekolah berharap agar semua murid yang terlibat akan dapat menyertai sepenuhnya program ini dan seterusnya mampu untuk diaplikasikan dalam kehidupan seharian . Segala pengalaman dan ilmu yang telah ditimba diharap menjadi platform ke arah kecemerlangan diri dan sekolah ini.

“RELA DIPIMPIN UNTUK MEMIMPIN”

Disediakan oleh .............................................. (Alfian bin Mansor) Penyelaras Program Perkhemahan Perdana 2010 SKP 8 (F), 73470, Gemas, N. Sembilan

Disahkan oleh …………………………………. (Pn Mas bt Dahlan) Guru Besar Sek. Keb. Palong 8 (F) 73470 Gemas, Negeri Sembilan

10

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful