CONSTITUTIILE ROMANIEI Necesitatea unei constitutii ca fundament al organizarii institutional-politice, s-a conturat in societatea romaneasca in conditiile procesului de modernizare

de la sfarsitul sec. XVIII si inceputul sec. XIX. N. Iorga afirma desemna in 1938 ideea de constitutie spunand ca este “cea dintai necesitate in statele romanesti” Un prim proiect de constitutie, “Constitutia carvunarilor”, elaborat la Iasi in 1822, indica tendinta introducerii sistemului moder de guvernare, prin afirmarea indirecta a necesitatii separarii puterilor in stat. In 1831- 1832 au fost introduse Regulamentele Organice, cu rol de constitutie, aprobate de curtile de la Sankt Petersburg si Istanbul, care au ramas in vigoare pana la 1858. Conventia de la Paris. A avut rol de constitutie pentru Principate si a stabilit un nou statut politico-juridic al acestora. Se constituiau Principatele Unite ale Moldovei si Valahiei sub suzeranitatea otomana si garantia colectiva a Marilor Puteri. Prevedea principiul separarii puterilor in stat: -puterea executiva – domn, guvern (separat pentru fiecare stat) -puterea legislativa – domn, Adunare legislativa (separat pentru fiecare stat) -puterea judecatoreasca – Inalta Curte de Justitie si Casatie de la Focsani – institutie comuna. Prin lovitura de stat de la 2 mai 1864, Al. I. Cuza a impus un nou act constitutional – Statultul Dezvoltator al Conventiei de la Paris. Conform acestui act domnitorul avea prerogative importante. Domnul era ales pe viata prin vot cenzitar. Atributiile domnitorului: -numea ministri -sanctiona legile -dizolva Adunarea. CONSTITUTIA DIN 1866 Inlaturarea lui Al.I.Cuza si aducerea printului strain a urgentat elaborarea unei noi legi fundamentale a statului. Constitutia din 1866 a avut ca model constitutia belgiana din 1831, considerata la acea vreme cea mai liberala dib Europa. Adunarea Constituanta (aleasa in aprilie 1866) a adoptat noua Constitutie ce avea 8 titluri si 133 de articole. Noua lege fundamentala este promulgata de domn la 1 iulie 1866. Constitutia este un act de factura liberala si nu face referire la dependenta otomana sau la garantia colectiva a Marilor Puteri. Principii: -suveranitatea nationala; -guvernare reprezentativa si responsabila; -separarea puterilor in stat; -responsabilitatea ministeriala; -monarhia ereditara; -libertati si drepturi cetatenesti. Principiul separarii puterilor in stat. 1. Puterea executiva: a) domnitor – atributii:

-drept de aminstie politica. ceea ce a facut ca aceasta Camera sa fie dominata de mosieri. 123. Femeile erau lipsite de dreptul de a vota. sub denumirea de Romania” Art. Puterea legislativa: Parlamentul (bicameral Adunarea Deputatilor si Senat) – atributii: -drept de initiativa si sanctiune a legilor. 3. -drept de interpelare. Censul pentru alegerea in Senat era foarte ridicat (un venit annual de 800 de galbeni). -drept de a bate moneda. -drept de a dizolva Parlamentul. “Principatele Unite Romane constituie un singur stat indivizibil. Aceasta modificare a dus la crestera numarului de alegatori. -prezinta proiecte de legi. 2. fiind dominate tot de mosieri. -acorda sau retrage increderea sa guvernului. Primele doua colegii ale Adunarii Deputatilor presupuneau un cens ridicat. Desi nu este exprimat direct caracterul suveran al statului roman el se regaseste intr-o serie de prevederi: Art. ofiteri in retragere. iar in al patrulea erau cuprinsi “toti cei care platesc o dare catre stat cat de mica”. Era de fapt colegiul taranimii (ei isi exprimau voturile prin delegati). In ceea ce priveste drepturile romanilor. (…) nici o trupa straina nu va putea fi admisa in serviciul statului. 1. b) guvern -exercita alaturi de domn puterea executiva. de libertatea presei. Colegiul al treilea era al orasenilor cu venituri mai mici. . Sistemul electoral – bazat pe votul cenzitar Pentru Adunarea Deputatilor – 4 colegii Pentru Senat – 3 colegii. Constitutia din 1866 prevedea: -“Romanii se bucura de libertatea constiintei. fara deosebire de clasa” -declara sacra si inviolabila proprietatea de orice natura. de libertatea intrunirilor. nici trece prin el. de libertatea invatamantului. -Adunarea Deputatilor discuta si voteaza bugetul. decat in puterea unei anumite legi” Constitutia a fost modificata in 1878 – art 7 (referitor la cetatenia romana) si 1884 cand s-au redus colegiile electorale de la 3 la 2 pentru Senat si de la 4 la 3 pentru Adunarea Deputatilor. -numeste si confirma in toate functiile politice. profesorii si pensionarii statului. Constitutia prevede ca aceste drepturi pot fi exercitatea numai de catre cetatenii romani” -“toti romanii sunt declarati egali in fata legii. -initiativa legislativa.-numeste si revoca ministrii. Puterea judecatoreasca – exercitata prin Curti de Judecata si Tribunale. Instanta suprema de judecata era Inalta Curte de Casatie. nici ocupa teritoriul Romaniei. -acorda distinctii si decoratii. -drept de veto absolut. Exista si categorii care pot vota fara a face dovada unui anumit venit: cei apartinand profesiunilor liberale.

-libertatea constiintei si a invatamantului. Proiectul acestei constitutii a apartinut Partidului National Liberal. Guvernul are raspundere politica fata de Parlament. 1 si 2). -libertatea presei. Are drept de control asupra puterii executive. -are dreptul de a elabora regulamente pentru aplicarea legilor. penala fata de Curtea de Casatie si Justitie si raspundere civila. -desfiintarea privilegiilor de clasa. Legislativa – Parlamentul este bicameral (Adunarea Deputatilo si Senat). -“Puterea in statul roman apartine natiunii” (art. teritoriul sau fiind inalienabil” (art. -confera decoratii si grade militare. 33). Parlamentul este ales prin vot universal. c) principiul separarii puterilor in stat: Executiva – regele si guvernul. -institutia suprema de judecata. -are drept de a bate moneda.judeca constitutionalitatea legilor. -invatamantul este declarat liber. Regele: -numeste seful guvernului. -este seful armatei. CONSTITUTIA DIN 1923 A fost cel mai important act legislativ. . Judecatoreasca – Curtea de Casatie si Justitie . Principii a) principiul suveranitatii nationale: -“Regatul Romaniei era declarat stat national unitar si indivizibil. Constitutia a fost promulgata la 28 martie 1923 si publicata in Monitorul oficial o zi mai tarziu. -pentru intrarea in vigoare a legilor este nevoie de acordul ambelor institutii (rege si Parlament). -libertatea muncii. Atributii: -regele si guvernul conduc activitatile curente ale statului. -initiativa legislativa. -are drept de amnistie si gratiere. minoritatile sunt reprezentate de drept in Parlament. Titlul II – “Despre drepturile romanilor” -egalitatea tuturor in fata legilor. -puterea judecatoreasca este independenta. -orice act al regelui trebuie contrasemnat de un ministru care isi asuma astfel raspunderea. Noua lege fundamentala pastra 76 de articole din legea de la 1866. care a stat la baza edificiului politic si institutional al Romaniei dupa Marea Unire.-libertatea tuturor cultelor care nu aduc o atingere ordinii publice sau bunelor moravuri. -garanta libertati individuale. fara plata in scolile statului.

dreptul de proprietate este inviolabil. dar dreptul de proprietate este garantat (art. In articolul 1se subliniaza: “Romania este un stat de drept. votate cu majoritatea de doua treimi. libera dezvoltare a personalitatii umane.libertatea de exprimare. iar la articolul 6 se spunea ca “(…) legi speciale. Referitor la teritoriul Romaniei sunt prevazute urmatoarele: .dreptul de a fi ales.secetul corespondentei. . 17). unitar si indivizibil. 73). . egal si direct.dreptul la vot de la varsta de 18 ani. 59).25). Constitutia a fost adoptata de Adunarea Constituanta la 21 noiembrie 1991 si revizuita in 2003.dreptul la informatie. . . La articolul 64 se prevedea:”Adunarea Deputatilor se compune din deputati alesi de cetatenii romani majoritari. .Proprietatea are functie sociala – aceasta functie este exprimata prin faptul ca se admite exproprierea pentru cauze de utilitate publica. Dreptul de vot este asigurat tuturor cetatenilor cu varsta de 18 ani si este “universal.. tortura sunt interzise. . Constitutia a fost supusa unui referendul la 8 decembrie 1991.dreptul de a fi ales in Parlamentul european. . magistratii si militarii de cariera. libera initiativa (art. drepturile si libertatilor cetatenesti. suveran si independent. prin vot universal. in care demnitatea omului. vor determina conditiile sub care femeile pot avea exercitiul drepturilor civile (…)”. . Se exceptau de la vot femeile. care nu le poate exercita decat numai prin delegatiune si dupa principiile si regulile asezate in constitutiunea de fata”. Alte drepturi ale cetatenilor romani: . secret si liber exprimat” (art.libertatea individuala si singuranta persoanei sunt inviolabile. dreptatea si pluralismul politic reprezinta valori supreme si sunt garantate”. obligatoriu si secret”. . Forma sa de guvernamant este republica. democratic si social. Exista si drepturi noi: libertatea circulatiei (art. Constitutia din 1923 a asigurat functionarea regimului democratic in Romania.dreptul la invatatura. Principiul suveranitatii nationale este mentionat in articolul 2: “Suveranitatea nationala apartine poporului roman care o exercita prin organele sale reprezentative si prin referendum”. se garanteaza gratuitatea invatamantului de stat in conditiile legii. egal direct. Legislatia electorala introducea dreptul la vot pentru toti cetatenii. . Principiul suveranitatii nationale este consfintit in articolul 33 care prevedea ca “puterile statului emana de la natiune. CONSTITUTIA DIN 1991 Parbusirea regimului comunist si revenirea la un regim democratic dupa 1989 a impus necesitatea eleborarii unei noi constitutii.Romania este un stat national. pedeapsa cu moartea. interesele generale ale comunitatii pot sa aiba prioritate in fata celor individuale.dreptul la viata si dreptul la integritate fizica si psihica sunt garantate. Deci.

Puterea executiva o exercita tot regele. Formal se mentine principiul suveranitatii poporaului.are la baza principiul separarii puterilor in stat. In articolul 29 se spunea : “Toate puterile statului emana de la natiunea romana(. era privilegiata puterea regala deoarece articolul 30 il proclama pe rege “capul statului”. Constitutia mentine doar formal principiul separatiei puterilor in stat. Noul act fundamental care oficializa regimul autoritar al lui Carol al II lea a fost promulgat la 27 februarie 1938.Puterea judecatoreasca este exercitata de catre instantele judecatoresti. la 2 milioane in anul 1939. fara raspundere politica fata de parlament. Presedintele exercita functia de mediere intre puterile statului. asigura realizarea politicii interne si externe a tarii si exercita conducerea generala a administratiei publice. . potrivit programului sau de guvernare acceptat de Parlament.Legile adoptate in Parlament se trimit spre promulgare presedintelui Romaniei. Prin toate aceste modificari scadea numarul alegatorilor de la 4. senatorilor. noua lege fundamentala proclama principalele drepturi si libertati cetatenesti.Presedintele Romaniei vegheaza la respectarea Constitutiei si la buna functionare a autoritatilor publice..Guvernul. Puterea legislativa o exercita regele prin intermediul parlamentului bicameral. deoarece majoritatea puterilor sunt concentrate in mana regelui.)”. care in fapt au fost deseori eludate. Pe de alta parte se acorda. care are un statut constitutional. prin noua Constitutie. In realitate. CONSTITUTII BAZATE PE CONCEPTII AUTORITARE SI TOTALITARE CONSTITUTIA DIN 1938 Constitutia din 1938.Initiativa legislativa apartine Guvernului. Ca si Constitutia din 1923. Aceasta include Curtea Suprema de Justitie.6 milioane in anul 1937. prin guvern. In acest scop.Dreptul ce se acorda minoritatilor nationale ale caror organizatii nu intrunesc numarul de voturi pentru a avea cel putin un loc in forul legislativ al tarii de a fi reprezentati in Parlamentul Romaniei. - . .Vointa statului roman de a intretine si dezvolta relatii pasnice cu toate statele si in acest cadru relatii de buna vecinatate. . elaborata in timpul regelui Carol al II lea consacra principiul suprematiei regelui si suprima separatia puterilor in stat. celelalte instante urmand a fi stabilite prin lege. pentru prima data in Romania. Constitutia stipula clar ca functiile pe care le indeplinisera partidele politice in cadrul fostului regim parlamentar erau incompatibile cu noua ordine. Dreptul de vot pentru Adunarea Deputatilor era ridicat la 30 de ani si numai pentru stiutorii de carte. precum si intre stat si societate. dreptul de vot pentru femei. Puteri in stat: . . Erau restranse considerabil libertatile si drepturile democratice. . Se aduceau importante modificari legislatiei electorale.. .Parlamentul bicameral este organul reprezentativ al poporului roman si unica autoritate legiuitoare a tarii. . Parlamentul dintr-un factor politic esential s-a transformat intr-un organism lipsit de principalele sale atributii. numit si revocat de el insusi. limitat numai la legiferare si avand un caracter corporativ. deputatilor.

Un titlu special al acestei legi este cel intitulat “Structura social – economica” in care se preciza: “In Republica Populara Romana mijloacele de productie apartin statului. Exista insa si restrictii pe plan politic.garantarea materiala a drepturilor cetatenesti.N. 5). lipsite de drepturi civile si politice si nedemne. In R. Ea era inspirata dupa constitutia sovietica din 1936. avea un caracter propagandistic. unitar.CONSTITUTIA DIN 1948. Guvernul are in sarcina sa conducerea administrativa a statului Instantele judecatoresti sunt Curtea Suprema. 18). hitlerista. Puterea a fost preluata de catre comunisti iar la 30 decembrie 1947 monarhia a fost inlaturata proclmandu-se Republica Populara Romana. Dupa 23 august 1944 s-a revenit la Constitutia din 1923. Astfel nu aveau drept de vot “persoanele interzise.N. A fost adoptata pentru a consfinti noile schimbari. .). in oranduirea sociala si de stat a Romaniei si statua Partidul .A. conform legii” (art. iar cel de a fi ales de la 23 de ani. in conditiile in care Romania era o tara ocupata de sovietici. . adversari ai regimului pusi sub acuzatia ca desfasoara activitate fascista. este responsabil de activitatea sa si da seama de ea in fata Marii Adunari Nationale si a Prezidiului M.A.R. Era consacrat rolul dominant al sectorului socialist in economia nationala. Prin Constitutia construirii socialismului se facea bilantul transformarilor societatii romanesti din punct de vedere economic. declarate ca atare de organele in drept. reprezentarea poporului printr-un organ ales. Inca din primul articol se consfintea noua forma de guvernamant:”Republica Populara Romana este un stat popular. Aceasta prevedere deschidea calea nationalizarilor. independent si suveran”.rolul conducator al Partidului Muncitoresc Roman. ca bunuri ale intregului popor. independent si suveran”.unitatea puterii de stat. organul suprem al puterii de stat este Marea Adunare Nationala (M. social si politic. In Constitutie erau prevazute drepturile si libertatile cetatenesti si se proclama egalitatea in fata legii. In acest fel au fost privati de drepturi politice numerosi cetateni. Principiile fundamentale care au stat la baza noii legi au fost: . tribunalele si judecatoriile populare. Introducerea in definirea statului a termenilor “popular.A.A. . . In articolul 3 se proclama principiul suveranitatii poporului “In Republica Populara Romana intreaga putere de stat emana de la popor si apartine poporului”. Prezidiul M. ostila Uniunii Sovietice. Dreptul de a alege il aveau toti cetatenii (barbati si femei de la 18 ani). sau organizatiilor cooperatiste sau particulare. Constitutia a fost adoptata in aprilie 1948 si era menita sa legitimeze noul regim. persoane fizice sau juridice” (art. Se acorda pentru prima data prin constitutie drepturi depline femeilor.N. unicul organ legislativ al tarii. CONSTITUTIA DIN 1952.N. este raspunzator de intreaga activitate fata de M.“legalitatea populara”. dar intelegerile secrete dintre marile puteri au decis soarta Romaniei. Guvernul este organul executiv si administrativ al tarii.P. Majoritatea fortelor politice interne au sustinut necesitatea revenirii tarii la cadrul democratic. in perioada dintre sesiuni.“suveranitatea populara”.

libertatea cuvantului. Ceausescu a fost adoptata si o noua lege fundamentala (21 august 1965). . independent si unitar. tribunalele regionale si tribunalele populare.libertatea intrunirilor si demonstratiilor. suveran.A. Organul executiv suprem si de dispozitie al RPR este Consiliul de Ministri. precum si principiile oranduirii sociale si de stat. In ceea ce priveste teritoriul Romaniei.2) si la articolul 4: “In RPR puterea apartine oamenilor muncii de la orase si sate (. In aricolul 1 era inserata noua denumire a statului:”Republica Socialista Romania”. “stat al oamenilor muncii de la orase si sate.. apara proprietatea socialista”. ales pe o perioada de 4 ani. In fapt toate institutiile de stat erau subordonate fata de partid.N.N. planifica si conduce economia nationala.A.R.A. Nu mai sunt prevazute restrictii in exercitarea drepturilor politice.. Organul suprem al puterii este M. alege Tribunalul Suprem pe termen de 5 ani.S. care modifica legea fundamentala. ai carei membrii erau alesi prin vot universal. precum si de catre tribunalele judecatoresti infiintate prin lege.libertatea presei.A. Principiul suveranitatii nationale este inlocuit cu o formula noua: “Baza puterii populare in RPR este alianta clasei muncitoare cu taranimea muncitoare. cat si restrictiile referitoare la acest drept.N. Prin legea nr 1 din 1974. Consiliul de Stat era subordonat M. Constitutia din 1965 prevedea ca tara este o republica socialista. ierarhizat.A. iar la articolul 3 se prevedea: “In Republica Socialista Romania forta politica conducatoare a intregii societati este Partidul Comunist Roman”. a fost instituita functia de presedinte al R.. Pentru realizarea scopurilor sale.N. unicul organ legiuitor. atributiile exercitate pana atunci de Consiliul de Stat revenind sefului statului. Aceste drepturi nu pot fi folosite in scopuri potrivnice oranduirii socialiste si interesului celor ce muncesc (art. . M. direct. Justitia se infaptuieste de catre Tribunalul Suprem al RPR.. sunt mentinute cele din Constitutia precedenta. In Constitutie sunt prevazute drepturi precum: . sistemul electoral si al organelor de stat.egal si secret de catre toti cetatenii de la varsta de 18 ani. O data cu preluarea puterii de catre N. CONSTITUTIA DIN 1965. Organul suprem al puterii de stat a Republicii Socialiste este Marea Adunare Nationala. ai caror membri erau alesi de M. statul socialist roman “organizeaza. teritoriul sau fiind ianlienabil si indivizibil”. . unicul organ legiutor. Exercitarea puterii se facea prin intermediul organelor de stat cuprinse intr-un sistem centralizat.Comunist drept forta politica conducatoare a organelor si institutiilor de stat. in care rolul conducator apartine clasei muncitoare” (art.)”.N.29). In ceea ce priveste drepturile electorale. Suveranitatea poporului era exercitata prin intermediul M.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful