REFLEKSI PROGRAM BINA INSAN GURU ( BIG ) 12 PISMP AMBILAN JANUARI 2008

Pada 7 oktober sehingga 10 oktober 2008 yang lepas, saya telah menjalani program Bina Insan Guru (BIG) yang dianjurkan oleh Institut Perguruan Temenggong Ibrahim bertempat di Mutiara Motors Resort, kg. Sedili Kecil, Kota Tinggi Johor Darul Takzim. Banyak pengalaman dan pengetahuan baru yang dapat saya timba sepanjang program ini dijalankan. Pada hari pertama program ini dijalankan, seluruh pelajar PISMP RBT, Sains 1 dan Sains 2 telah dibahagikan kedalam kumpulan kecil dan setiap aktiviti yang berlangsung haruslah mengikut kumpulan yang ditetapkan. Sememangnya setiap aktiviti yang dijalankan memberikan pengalaman baru kepada saya. Aktiviti yang paling menarik minat saya sepanjang program Bina Insan Guru ini berlangsung ialah aktiviti kembara yang dijalankan pada hari ketiga. Aktitviti ini telah dibimbing oleh pensyarah-pensyarah yang berpengalaman. Sebelum aktiviti kembara ini dijalankan, En. Abdul Latiff b. Awi telah memberi penerangan mengenai keselamatan, laluan kembara, dan cara untuk membaca kompas. Beliau juga memberi 3 tugasan kepada kami iaitu yang pertama mencari lima jenis flora dan lima jenis fauna serta mencari kebaikan dan keburukannya, yang kedua memasak sendiri menggunakan peralatan yang dibawa dan ketiga membuat usungan. Pada mulanya terlintas di fikiran saya bahawa tugasan yang diberikan ini terlalu mudah untuk diselesaikan. Penerangan yang diberikan oleh pensyarah saya dengar dengan teliti. Saya juga telah memperoleh pengetahuan baru iaitu cara untuk membaca kompas. Sememangnya agak sukar untuk membaca kompas jikalau tidak diketahui arah kedudukan sebenarnya tetapi tunjuk ajar yang diberikan oleh En. Abdul Latiff membuatkan saya lebih faham mengenai cara untuk membaca kompas. Aktiviti kembara pada pagi itu bermula tepat pada pukul 9.00 pagi. Kami telah bergerak dalam kumpulan masing-masing. Setiap kumpulan seakan teruja untuk menyiapkan tugasan yang diberi.Kumpulan saya merupakan kumpulan terakhir bergerak memulakan aktiviti kembara ini. Sepanjang aktiviti kembara ini berlangsung, kami dalam satu kumpulan telah telah belajar erti kerjasama dengan berganding bahu, tolong menolong antara satu sama lain memikul segala peralatan yang dibawa. Aktiviti yang dijalankan ini juga memberi kesedaran kepada kami 1

Cara usungan dan ikatan kami kemudiannya dinilai oleh pensyarah dan kumpulan kami telah lulus dengan mengikut prosedur yang ditetapkan. banyak burung-burung dan unggas berkicauan menandakan kawasan mereka bebas daripada pencemaran. Alam sekitar yang bersih dan tidak tercemar di sepanjang kawasan membuatkan spesis flora dan habitat fauna dapat membiak dengan baiknya. Sepanjang perjalanan sejauh kirakira lima kilomiter ini saya dan rakan-rakan kumpulan cuba menyiapkan tugasan pertama kami iaitu mencari lima flora dan fauna. Setelah selesai tugasan ketiga. Kami telah berjaya menyiapkan tugasan pertama kami sebelum tiba di tapak perkhemahan. Sebelum tiba di tapak perkhemahan. Seorang daripada rakan kami dengan sukarela menjadi mangsa untuk diusung. Saya telah menggunakan peluang yang ada untuk mempelajari cara memasak menggunakan bahan yang terhad. dalam satu kumpulan kami berganding bahu menyiapkan tugasan ketiga iaitu membuat usungan dan asas bantu mula. Setelah selesai membersihkan kawasan di situ kami telah bekerjasama menyiapkan makanan pada hari itu. Sesampainya kami di “check point”. Kami masih lagi berusaha menyiapkan tugasan pertama kami. Kami telah diberikan tugasan tambahan iaitu membersihkan kawasan di situ sebelum memulakan tugasan kedua iaitu memasak. Ilmu ikatan asas bantu mula yang kami pelajari pada hari pertama telah kami manfaatkan. para pensyarah telah berkumpul menunggu kehadiran kami. Jumlah bahan yang terhad kami gunakan sebaiknya. kami dalam kumpulan seterusnya diminta untuk membentangkan tugasan pertama kami 2 . Dalam perjalanan pulang ke tapak perkhemahan. Ilmu yang dipelajari ini sememangnya berguna jikalau berlakunya kecemasan yang perkara malang yang tidak diduga. Asas bantu mula merupakan pertolongan atau langkah awal yang boleh diambil bagi membantu mangsa sebelum dibawa ke hospital. Setelah selesai tugasan kedua.semua mengenai betapa peri pentingnya menjaga alam sekitar. kami dalam satu kumpulan berkerjasama mencari dan cuba mempelajari jenis flora dan fauna yang diperolehi. Memang tidak dinafikan. Pensyarah memberi pujian kepada kumpulan kami kerana menjadi kumpulan pertama menyiapkan tugasan kedua ini. Saya juga tidak ketinggalan memanfaatkan ilmu membaca kompas yang diperoleh untuk memandu arah kumpulan ke “check point” yang telah ditetapkan. Setibanya di tapak perkhemahan. Ilmu yang saya peroleh ini sememangnya amat berguna di masa akan datang. Tugasan yang pada mulanya kami fikir mudah sememangnya mencabar. kami sekali lagi telah bekerjasama membersihkan segala peralatan yang digunakan.

berdikari dan bertanggungjawab. Setelah selesai semua tugasan yang diberikan. tolong menolong. Sekian. kami dibenarkan untuk berehat. Aktiviti ini telah mengajar kami erti persahabatan. Saya juga mula dapat menghayati betapa peri pentingnya menjaga alam sekitar. Para pensyarah memuji kumpulan kami kerana telah berjaya menyempurnakan tugasan dengan jayanya dan berdedikasi serta bekerjasama dalam satu kumpulan menyiapkan tugasan yang diberikan. nilai kerjasama. Saya harapkan program seperti ini dapat diteruskan pada masa akan datang agar bakal-bakal guru dapat memperolehi dan memanfaatkan ilmu yang berguna ini. Pengalaman yang saya perolehi bersama rakan-rakan juga tidak akan dapat saya lupakan. Secara rumusannya. Ilmu yang kami pelajari sepanjang kembara kami manfaatkan dalam pembentangan.iaitu mencari lima flora dan lima fauna serta nyatakan kebaikan dan keburukannya. 3 . Melihatkan riak wajah rakan-rakan kumpulan yang begitu riang walaupun kepenatan membuatkan saya gembira dengan aktiviti yang dijalankan ini. Sememangnya aktiviti kembara yang dijalankan ini memberi banyak pengalamnan dan pengetahuan baru dalam diri saya.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful