PROIECT DE ACTIVITATI INTEGRATE

TEMA ANUALA: CUM ESTE, A FOST SI VA FI AICI PE PAMANT? SUBTEMA: UNIVERSUL TEMA SAPTAMANII: UNIVERSUL MEU, PLANETA MEA GRADINITA: GABRIELESCU, BORDEI VERDE, BRAILA NIVELUL I: grupa mica- mijlocie EDUCATOARE: FERCU OANA FORMA DE REALIZARE: Activitate integrata SCOPUL ACTIVITATII: Imbogatirea vocabularului cu cuvinte noi,

consolidarea cunostintelor despre Pamant, Univers, soare, luna, stele, nave spatiale,
ACTIVITATE INTEGRATA PE PARCURSUL INTREGII ZILE: DOMENII EXPERENTIALE: DLC – DEC Racheta – de Lidia Constantinescu – memorizare; Cantec: Una este luna ! Joc cu cant: Canta dupa mine!

Obiective de referinta vizate: Sa recepteze un text care i se citeste si i se povesteste, intelegand in mod intuitiv caracteristicile expresive si estetice ale acestuia; - Sa audieze cu atentie un text, sa retina ideile acestuia si sa demonstreze ca l-a inteles.
-

DLC: Obiective operationale: 1. - sa isi imbogateasca vocabularul cu cuvinte noi, sa inteleaga sensul acestora; 2. - sa distinga sunetele care compun cuvintele sis a le pronunte correct; 3. - sa raspunda la intrebarile adresate de educatoare utilizand propozitii clare si corecte din punct de vedere gramatical; 4. - sa asculte cu atentie un text, sa retina ideile acestuia si sa demonstreze ca l-a inteles;

. linia melodica si sa redea linia melodica a cantecului. Soarele.. astazi am pentru voi o mare surpriza! V-am adus o carte foarte frumoasa ce contine mari secrete despre lumea inconjuratoare. Soare. . . Impartasirea cu ceilalti: “Dragii mei puiuti. Planete .sa intoneze cantece pentru copii diferentiind auditiv timbrul si intensitatea sunetelor. pagina 8-9…. le voi arata Pamantul. Luna. 6. Aquila 93.sa asculte si sa reproduca cantecul integral sau pe fragmente. 1. Luna si alte planete precum si modul cum sunt acestea amplasate in sistemul solar si mai ales voi specifica faptul ca oamenii au ajuns in cosmos cu ajutorul navelor spatiale. ADP Activitatea incepe cu intalnirea de dimineata. Salutul: Buna dimineata.sa retina versurile.modelaj cu aplicare pe schema sistemului solar Globul pamantesc I. copii?( in functie de raspunsurile copiilor voi deschide subiectul si le voi lamuri lor faptul ca toti oamenii care locuiesc pe Pamant se numesc locuitori ai planetei Pamant si ca in univers mai exista multe alte planete) 2. 7. respectand tonalitatea si ritmul.DEC: Obiective operationale: 5. locuitori ai planetei Pamant! De ce credeti ca v-am salutat astfel.245-260-280. (voi prezenta copiilor cartea “Prima ta enciclopedie completa ”. Le voi explica copiilor imaginile. CENTRE DE INTERES: Constructii: Arta: Stiinta : Nave spatiale Pamant. Aceasta carte se numeste enciclopedie si in paginile sale vom descoperi o multime de fotografii si curiozitati despre tot ceea ce ne intereseaza.ed.

Marte cu rosu.3. Pamantul. Noutatile zilei: Pentru a merge cu voiosie in calatoria noastra. Olimp. avioane. doresc ca pentru inceput sa ascultati cu atentie un cantecel si apoi sa imi spuneti despre ce era vorba in acest cantecel. Pamantul cu albastru si verde. pe o coala de carton pe care au fost desenate anterior cercuri ovalizate concetrice. Luna. etc sis a se prezinte intre ei pentru memorarea numelui. 4. La Stiinta – se va prezenta copiilor Globul Pamantesc explicandule si aratandu-le faptul ca acesta se invarteste si specificandu-se culorile reprezentative – albastru pentru apa si verde pentru uscat. paduri etc. Marte. La Constructii copiii vor construe din cuburi. ADE Pentru ca am observat cat de mult v-a interesat calatoria noastra in lumea planetelor. Se prezinta Polul Nord de unde vine Mos Craciun si Polul Sud. se vor plasa modelajele intocmai desenului sistemului solar existent in Enciclopedie. doriti ca astazi sa facem si noi. Saturn. La Arta – vor modela din plastelina forme rotunde reprezentand planetele ale caror denumiri le poarta. atunci va propun sa ne alegem fiecare cate o denumire de planeta pe care sa o retinem si apoi sa pornim la drum! Activitatea de grup – voi ajuta copiii sa memoreze cate o denumire simpla de planeta . (se vor allege cu grija culorile in functie de specificul planetei. etc. Saturn portocaliu. Pe masura ce termina de modelat copiii. Venus. Soarele galben. m-am gandit ca v-ar face placere sa invatati si o poezie despre masina zburatoare care ne poate duce in . de exemplu Soarele. Jupiter. Dragii mei. III. Pluto. ALA Dupa auditia cantecului si precizarea subiectului : racheta. dupa propria imaginatie rachete. elicoptere etc. Voi prezenta spre auditie cantecul “Racheta alba . cu ajutorul imaginatiei o calatorie printre planete? Daca da. voi indrepta atentia copiilor catre centrele de interes. Luna albgalbui.Marius Teicu” II.

o racheta din carton. Maruta Ristoiu. 5 modele de luna de carton. pe grupuri STRATEGII DIDACTICE: Metode si procedee: conversatia. Filofteia Grama “ Ghid pentru proiecte tematice. demonstratia.Laurentia Culea “ Aplicarea noului Curriculum”.Viorica Preda. Marcela Calin. DeltaCart Educational.cosmos. adica Racheta. . . Racheta alba – Marius Teicu TEMA: DLC – DEC . . 2009. 2009. Magdalena Anghel “ Suport pentru aplicarea noului curriculum pentru invatamantul prescolar”. exercitiul. triunghiuri). ALA 2 – Joc de miscare: Pasi pe luna! Auditie: O lume minunata – Mihai Constantinescu. ed. veti vedea ca vom fi capabili sa si construim. forme geometrice (dreptunghiuri. apoi un cantecel ce se numeste “Una este luna”. Aureliana Cocos. o casca. Pitesti.Georgeta Toma. trei cai. Mijloace de invatamant: . pana la stele si la luna. Vreti sa aveti fiecare cate o racheta facuta din carton? Atunci hai sa invatam sfaturile poezioarei care se numeste Racheta. Ed.invatare MIJLOC DE REALIZARE: Activitate integrata FORMA DE ORGANIZARE: frontal. CD cu cantecele audiate.Enciclopedie cu imagini. Cantec: Una este luna. decupaje carton: racheta mare. glob pamantesc. cu manutele noastre o racheta foarte frumoasa in cateva clipe. o palma cu 5 degete. observarea. explicatia. Mioara Pletea. patru roti de car. Material Bibliografic: . Invatand aceasta poezie. Racheta – de Lidia Constantinescu – memorizare. IV. doua palme de copil. Joc cu cant: Canta dupa mine! TIPUL DE ACTIVITATE: predare. Daniel Oprea. carte cu poezii cu imaginea rachetei construita din forme geometrice. Diana. medalioane cu rachete sau sistemul solar. Bucuresti 2007. Daniela Petre.

Vreti sa Strategii didactice Evaluarea 2. Captarea atentiei 3. Invatand aceasta poezie. Moment organizatoric Obiective operat. pana la stele si la luna. cu manutele noastre o racheta foarte frumoasa in cateva clipe. Pentru ca am observat cat Expunerea de mult v-a interesat calatoria noastra imaginara in lumea planetelor. adica Racheta. -aranjarea masutelor si scaunelelor in careu deschis -introducerea copiilor in sala de grupa Se face prin interventia Explicatia unui copil de la grupa mare care ciocaneste la usa si aduce cu sine o racheta din carton de dimensiuni mari (30 cm inaltime) si care ii roaga pe copii sa il ajute sa repare racheta ce i s-a stricat in calatoria sa in cosmos. Il voi ruga sa o lase la noi in grupa pentru ca astazi copiii de la grupa mica vor invata cum se construieste o racheta noua.DEMERSUL DIDACTIC Evenimente didactice 1. m-am gandit ca v-ar face placere sa invatati si o poezie despre masina zburatoare care ne poate duce in cosmos. -aerisirea salii de grupa. Anuntarea temei si a obiectivelor Observarea comportamentului . Continutul invatarii Se creaza conditiile psihopedagogice necesare desfasurarii activitatii in bune conditii. veti vedea ca vom fi capabili sa si construim.

din punct de vedere gramatical Raspunsurile copiilor vor fi apreciate Explicatia DEC O3 . Se citeste poezia de catre educatoare cu exemplificare practica a realizarii rachetei pe o coala de A3 aplicata pe perete. 4. hai sa invatam un cantecel Explicatia Conversatia Raspunsurile copiilor Observarea comportamentului 5. dreptunghi. Se explica cuvintele necunoscute: cuceresc. si indemnurile cantecelului ce se numeste “Una este luna”. si despre zborul pe luna.Reactualizarea cunostintelor O3 Se face o discutie despre mijloace de locomotie. orbita. clar si vorbesc corect. copii? Care membre ale corpului ne ajuta cel mai mult dupa parerea voastra? (mainile) Unde spuneam ca putem zbura cu racheta noastra? (la luna) Cum se numesc cei care zboara in cosmos? ( cosmonauti) Ei. tocmai pentru a putea construe o astfel de racheta.aveti fiecare cate o racheta ca aceasta facuta din carton? Atunci hai sa invatam sfaturile poezioarei care se numeste Racheta. Dirijarea invatarii DLC O1 O2 O4 Recitarea model Demonstratia practica Vor fi apreciati verbal copiii care recita cu intonatie. stiva. Cum credeti ca putem construi o racheta. pentru ca era vorba de „ce pot face 2 maini dibace”. Vor fi solicitati copiii sa recite poezia pe strofe cu ajutorul educatoarei. masini de zbor. piese componente etc si necesitatea acestora in viata omului precum si reactualizarea formelor geometrice anterior invatate: triunghi. cutezator.

Evaluare Analiza Aprecieri verbale. in tmp ce asculta Cd-ul cu piesele mentionate. Se vor face aprecieri asupra modului de lucru si se vor accentua rezultatele unei bune colaborari intre copii 6. si 5 vor fi degetele . degetele de la mana) Se realizeaza prin impartirea de roluri grupei de copii: o fetita este luna . patru vor fi rotile de la caruta. si mai vine inca una. El se numeste”Una este luna” Se va realiza predarea cantecului in limita 1-5.O5 O6 O7 despre aceste lucruri. . asigurarea retentiei si a transferului de cunostinte O5 O6 Demonstratia Exercitiul O7 7. folosinduse ca elemente de sprijin jucariile realizate din carton (luna. mainile. Se realizeaza exercitii de incalzire si omogenizare a vocii si se trece la invatarea cantecului frontal si pe grupuri/roluri. ALA 2. Obtinerea performantei.. respectandu-se metodica activitatilor de educatie muzicala. – Joc de miscare: Pasi pe luna! Auditie: O lume minunata – Mihai Constantinescu. Racheta alba – Marius Teicu Se confectioneaza din carton mai multe cercuri reprezentand cate o luna.. in zig zag si copiii vor face pasi pe luna sarind de pe un picior pe altul si de pe o luna pe alta. Se aseaza lunile. caii. oferirea de medalii cu racheta desenata. doi copii sunt manutele. alti 3 sunt calutii. rotile.

Una este luna. UNA ESTE LUNA Sa mai punem una. Cand racheta-I pregatita Numaram pana la trei Si cand pleaca pe orbita Latra mandru si Grivei. sa se faca sase. sa se faca trei. . Trei crai vin din departare. @@@@@@@@@@@ Sa mai punem una. Cu dreptunghiuri puse stiva Ii fac trepte pentru zbor Din triunghiuri aripioare Si un varf cutezator. Sa mai punem una. sa se faca cinci. Patru roate carul are. Trei crai vin din departare. Tot mai sus ma urc spre stele. Cinci degete la o mana. Doua maini copilul are. Luna sa o cuceresc. Doua maini copilul are. Una este luna. Doua maini copilul are. Una este luna.RACHETA – de Lidia Constantinescu – memorizare Din dreptunghiuri si triunghiuri. Trei crai vin din departare. Sa mai punem una. Cinci degete la o mana. Una este luna. Sa mai punem una. Patru roate carul are. sa se faca doua Doua maini copilul are. Sase zile lucratoare. sa se faca patru. O racheta construiesc.

sa se faca zece.Patru roate carul are. Patru roate carul are. Trei crai vin din departare. Doua maini copilul are. Sase zile lucratoare. Patru roate carul are. Una este luna. Cinci degete la o mana. Sa mai punem una. Una este luna. . Zece-i nota cea mai mare. Una este luna. sa se faca sapte. Opt e ziua mamei mele. Sapte zile saptamana. Opt e ziua mamei mele. Sapte zile saptamana. Cinci degete la o mana. Sa mai punem una. Trei crai vin din departare. Cinci degete la o mana. Trei crai vin din departare. Doua maini copilul are. Cinci degete la o mana. Sa mai punem una.Una este luna. Doua maini copilul are. Opt e ziua mamei mele. Noua-i zi de sarbatoare. Noua-i zi de sarbatoare. Trei crai vin din departare. Patru roate carul are. Sapte zile saptamana. Patru roate carul are. Sase zile lucratoare. Sase zile lucratoare. Una este luna. Trei crai vin din departare. Doua maini copilul are. Una este luna Sa mai punem una. sa se faca noua. Sase zile lucratoare. sa se faca opt. Doua maini copilul are. Sapte zile saptamana.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful