PROIECT DE ACTIVITATI INTEGRATE

TEMA ANUALA: CUM ESTE, A FOST SI VA FI AICI PE PAMANT? SUBTEMA: UNIVERSUL TEMA SAPTAMANII: UNIVERSUL MEU, PLANETA MEA GRADINITA: GABRIELESCU, BORDEI VERDE, BRAILA NIVELUL I: grupa mica- mijlocie EDUCATOARE: FERCU OANA FORMA DE REALIZARE: Activitate integrata SCOPUL ACTIVITATII: Imbogatirea vocabularului cu cuvinte noi,

consolidarea cunostintelor despre Pamant, Univers, soare, luna, stele, nave spatiale,
ACTIVITATE INTEGRATA PE PARCURSUL INTREGII ZILE: DOMENII EXPERENTIALE: DLC – DEC Racheta – de Lidia Constantinescu – memorizare; Cantec: Una este luna ! Joc cu cant: Canta dupa mine!

Obiective de referinta vizate: Sa recepteze un text care i se citeste si i se povesteste, intelegand in mod intuitiv caracteristicile expresive si estetice ale acestuia; - Sa audieze cu atentie un text, sa retina ideile acestuia si sa demonstreze ca l-a inteles.
-

DLC: Obiective operationale: 1. - sa isi imbogateasca vocabularul cu cuvinte noi, sa inteleaga sensul acestora; 2. - sa distinga sunetele care compun cuvintele sis a le pronunte correct; 3. - sa raspunda la intrebarile adresate de educatoare utilizand propozitii clare si corecte din punct de vedere gramatical; 4. - sa asculte cu atentie un text, sa retina ideile acestuia si sa demonstreze ca l-a inteles;

. Soarele.sa intoneze cantece pentru copii diferentiind auditiv timbrul si intensitatea sunetelor. . CENTRE DE INTERES: Constructii: Arta: Stiinta : Nave spatiale Pamant. 7. . 1. copii?( in functie de raspunsurile copiilor voi deschide subiectul si le voi lamuri lor faptul ca toti oamenii care locuiesc pe Pamant se numesc locuitori ai planetei Pamant si ca in univers mai exista multe alte planete) 2. Impartasirea cu ceilalti: “Dragii mei puiuti. Aquila 93. (voi prezenta copiilor cartea “Prima ta enciclopedie completa ”. le voi arata Pamantul. Planete . Soare.ed. locuitori ai planetei Pamant! De ce credeti ca v-am salutat astfel.DEC: Obiective operationale: 5.modelaj cu aplicare pe schema sistemului solar Globul pamantesc I. . Le voi explica copiilor imaginile.245-260-280. Luna si alte planete precum si modul cum sunt acestea amplasate in sistemul solar si mai ales voi specifica faptul ca oamenii au ajuns in cosmos cu ajutorul navelor spatiale. astazi am pentru voi o mare surpriza! V-am adus o carte foarte frumoasa ce contine mari secrete despre lumea inconjuratoare.sa retina versurile. pagina 8-9…. Aceasta carte se numeste enciclopedie si in paginile sale vom descoperi o multime de fotografii si curiozitati despre tot ceea ce ne intereseaza. respectand tonalitatea si ritmul. linia melodica si sa redea linia melodica a cantecului. ADP Activitatea incepe cu intalnirea de dimineata. Salutul: Buna dimineata.sa asculte si sa reproduca cantecul integral sau pe fragmente. Luna. 6.

Marte. III. 4. etc sis a se prezinte intre ei pentru memorarea numelui. cu ajutorul imaginatiei o calatorie printre planete? Daca da. (se vor allege cu grija culorile in functie de specificul planetei. m-am gandit ca v-ar face placere sa invatati si o poezie despre masina zburatoare care ne poate duce in . La Constructii copiii vor construe din cuburi. Se prezinta Polul Nord de unde vine Mos Craciun si Polul Sud. elicoptere etc. Jupiter. de exemplu Soarele. atunci va propun sa ne alegem fiecare cate o denumire de planeta pe care sa o retinem si apoi sa pornim la drum! Activitatea de grup – voi ajuta copiii sa memoreze cate o denumire simpla de planeta . ALA Dupa auditia cantecului si precizarea subiectului : racheta. paduri etc. La Stiinta – se va prezenta copiilor Globul Pamantesc explicandule si aratandu-le faptul ca acesta se invarteste si specificandu-se culorile reprezentative – albastru pentru apa si verde pentru uscat. Soarele galben. Saturn portocaliu. Pluto. Luna. Voi prezenta spre auditie cantecul “Racheta alba . Noutatile zilei: Pentru a merge cu voiosie in calatoria noastra. Pamantul. pe o coala de carton pe care au fost desenate anterior cercuri ovalizate concetrice. ADE Pentru ca am observat cat de mult v-a interesat calatoria noastra in lumea planetelor. Pamantul cu albastru si verde. Saturn. Dragii mei. Venus. etc. se vor plasa modelajele intocmai desenului sistemului solar existent in Enciclopedie. doresc ca pentru inceput sa ascultati cu atentie un cantecel si apoi sa imi spuneti despre ce era vorba in acest cantecel. doriti ca astazi sa facem si noi. Luna albgalbui. La Arta – vor modela din plastelina forme rotunde reprezentand planetele ale caror denumiri le poarta. Pe masura ce termina de modelat copiii.Marius Teicu” II. Olimp. dupa propria imaginatie rachete. Marte cu rosu.3. voi indrepta atentia copiilor catre centrele de interes. avioane.

. forme geometrice (dreptunghiuri. medalioane cu rachete sau sistemul solar. Maruta Ristoiu. apoi un cantecel ce se numeste “Una este luna”. 2009. pana la stele si la luna. Diana. o casca. o palma cu 5 degete. Pitesti. Magdalena Anghel “ Suport pentru aplicarea noului curriculum pentru invatamantul prescolar”. cu manutele noastre o racheta foarte frumoasa in cateva clipe. 2009. demonstratia. Mijloace de invatamant: . Material Bibliografic: . veti vedea ca vom fi capabili sa si construim. Mioara Pletea. carte cu poezii cu imaginea rachetei construita din forme geometrice. ed. explicatia. Ed. IV. adica Racheta. CD cu cantecele audiate. doua palme de copil. o racheta din carton. exercitiul. patru roti de car.invatare MIJLOC DE REALIZARE: Activitate integrata FORMA DE ORGANIZARE: frontal. trei cai. Marcela Calin. . . Cantec: Una este luna. Vreti sa aveti fiecare cate o racheta facuta din carton? Atunci hai sa invatam sfaturile poezioarei care se numeste Racheta. DeltaCart Educational. ALA 2 – Joc de miscare: Pasi pe luna! Auditie: O lume minunata – Mihai Constantinescu. Racheta – de Lidia Constantinescu – memorizare. observarea. Daniel Oprea. triunghiuri). Joc cu cant: Canta dupa mine! TIPUL DE ACTIVITATE: predare. Bucuresti 2007.Laurentia Culea “ Aplicarea noului Curriculum”.Georgeta Toma.Viorica Preda. pe grupuri STRATEGII DIDACTICE: Metode si procedee: conversatia. Invatand aceasta poezie. Daniela Petre. glob pamantesc.Enciclopedie cu imagini. Filofteia Grama “ Ghid pentru proiecte tematice. Aureliana Cocos.cosmos. decupaje carton: racheta mare. Racheta alba – Marius Teicu TEMA: DLC – DEC . 5 modele de luna de carton.

cu manutele noastre o racheta foarte frumoasa in cateva clipe. -aranjarea masutelor si scaunelelor in careu deschis -introducerea copiilor in sala de grupa Se face prin interventia Explicatia unui copil de la grupa mare care ciocaneste la usa si aduce cu sine o racheta din carton de dimensiuni mari (30 cm inaltime) si care ii roaga pe copii sa il ajute sa repare racheta ce i s-a stricat in calatoria sa in cosmos. -aerisirea salii de grupa. m-am gandit ca v-ar face placere sa invatati si o poezie despre masina zburatoare care ne poate duce in cosmos. veti vedea ca vom fi capabili sa si construim. Invatand aceasta poezie. Continutul invatarii Se creaza conditiile psihopedagogice necesare desfasurarii activitatii in bune conditii. adica Racheta. Pentru ca am observat cat Expunerea de mult v-a interesat calatoria noastra imaginara in lumea planetelor. Captarea atentiei 3. pana la stele si la luna. Anuntarea temei si a obiectivelor Observarea comportamentului . Il voi ruga sa o lase la noi in grupa pentru ca astazi copiii de la grupa mica vor invata cum se construieste o racheta noua. Moment organizatoric Obiective operat.DEMERSUL DIDACTIC Evenimente didactice 1. Vreti sa Strategii didactice Evaluarea 2.

4. masini de zbor. Cum credeti ca putem construi o racheta.aveti fiecare cate o racheta ca aceasta facuta din carton? Atunci hai sa invatam sfaturile poezioarei care se numeste Racheta. Se citeste poezia de catre educatoare cu exemplificare practica a realizarii rachetei pe o coala de A3 aplicata pe perete. piese componente etc si necesitatea acestora in viata omului precum si reactualizarea formelor geometrice anterior invatate: triunghi. stiva. din punct de vedere gramatical Raspunsurile copiilor vor fi apreciate Explicatia DEC O3 . Vor fi solicitati copiii sa recite poezia pe strofe cu ajutorul educatoarei. copii? Care membre ale corpului ne ajuta cel mai mult dupa parerea voastra? (mainile) Unde spuneam ca putem zbura cu racheta noastra? (la luna) Cum se numesc cei care zboara in cosmos? ( cosmonauti) Ei. tocmai pentru a putea construe o astfel de racheta.Reactualizarea cunostintelor O3 Se face o discutie despre mijloace de locomotie. Dirijarea invatarii DLC O1 O2 O4 Recitarea model Demonstratia practica Vor fi apreciati verbal copiii care recita cu intonatie. pentru ca era vorba de „ce pot face 2 maini dibace”. hai sa invatam un cantecel Explicatia Conversatia Raspunsurile copiilor Observarea comportamentului 5. dreptunghi. cutezator. Se explica cuvintele necunoscute: cuceresc. si indemnurile cantecelului ce se numeste “Una este luna”. clar si vorbesc corect. orbita. si despre zborul pe luna.

asigurarea retentiei si a transferului de cunostinte O5 O6 Demonstratia Exercitiul O7 7. respectandu-se metodica activitatilor de educatie muzicala. mainile.. alti 3 sunt calutii. Evaluare Analiza Aprecieri verbale. rotile. degetele de la mana) Se realizeaza prin impartirea de roluri grupei de copii: o fetita este luna . El se numeste”Una este luna” Se va realiza predarea cantecului in limita 1-5.O5 O6 O7 despre aceste lucruri. patru vor fi rotile de la caruta. Se aseaza lunile.. doi copii sunt manutele. in tmp ce asculta Cd-ul cu piesele mentionate. si mai vine inca una. oferirea de medalii cu racheta desenata. Obtinerea performantei. . Se realizeaza exercitii de incalzire si omogenizare a vocii si se trece la invatarea cantecului frontal si pe grupuri/roluri. in zig zag si copiii vor face pasi pe luna sarind de pe un picior pe altul si de pe o luna pe alta. – Joc de miscare: Pasi pe luna! Auditie: O lume minunata – Mihai Constantinescu. Se vor face aprecieri asupra modului de lucru si se vor accentua rezultatele unei bune colaborari intre copii 6. caii. si 5 vor fi degetele . ALA 2. Racheta alba – Marius Teicu Se confectioneaza din carton mai multe cercuri reprezentand cate o luna. folosinduse ca elemente de sprijin jucariile realizate din carton (luna.

Luna sa o cuceresc. Una este luna. Trei crai vin din departare. sa se faca cinci. Trei crai vin din departare. Una este luna. UNA ESTE LUNA Sa mai punem una. Cinci degete la o mana. . Doua maini copilul are. Patru roate carul are. Sa mai punem una. sa se faca trei. Una este luna.RACHETA – de Lidia Constantinescu – memorizare Din dreptunghiuri si triunghiuri. sa se faca doua Doua maini copilul are. Patru roate carul are. Una este luna. O racheta construiesc. Doua maini copilul are. @@@@@@@@@@@ Sa mai punem una. Cu dreptunghiuri puse stiva Ii fac trepte pentru zbor Din triunghiuri aripioare Si un varf cutezator. Cand racheta-I pregatita Numaram pana la trei Si cand pleaca pe orbita Latra mandru si Grivei. Sase zile lucratoare. sa se faca patru. Doua maini copilul are. sa se faca sase. Tot mai sus ma urc spre stele. Sa mai punem una. Trei crai vin din departare. Sa mai punem una. Cinci degete la o mana.

Cinci degete la o mana. Una este luna. Una este luna. Doua maini copilul are. Sase zile lucratoare. . Cinci degete la o mana. Opt e ziua mamei mele. Opt e ziua mamei mele.Una este luna. Trei crai vin din departare. Patru roate carul are. Doua maini copilul are. Patru roate carul are. Doua maini copilul are. Sa mai punem una. Cinci degete la o mana. Opt e ziua mamei mele. Una este luna Sa mai punem una. Trei crai vin din departare. Sase zile lucratoare. Trei crai vin din departare. Sapte zile saptamana. Una este luna. Noua-i zi de sarbatoare. Sa mai punem una. Trei crai vin din departare. Sa mai punem una. Patru roate carul are. Sapte zile saptamana. Sapte zile saptamana. Doua maini copilul are. Trei crai vin din departare. sa se faca sapte. Zece-i nota cea mai mare. Sase zile lucratoare. sa se faca noua. Patru roate carul are. sa se faca opt. Noua-i zi de sarbatoare. sa se faca zece.Patru roate carul are. Cinci degete la o mana. Sase zile lucratoare. Sapte zile saptamana. Doua maini copilul are. Una este luna.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful