Linux

Komandat e Perdoruesit

useradd-Futja e nje perdoruesi te ri
• • • • • • • Useradd d direktoria baze s fillimi I programit p fjalekalimi g grupi I pare I perdoruesve G grupe te tjera pervec nesh m krijimi I direktoris baze per perdoruesin

Shembull shtimi I nje perdoruesi te ri
• Grupi I pare I perdoruesve • Grupi I dyte mgmt • Fillimi shell/bin/bash • Fjalekalimi • Direktoria baze • Krijimi I direktorise baze • Emiri I rregullt Useradd-gusers-Gmgmt-s/bin/shell-pxxxd/home/roger-m roger

usermod-Modifikimi I perdoruesit ekzistues
• • • • • • Opsionet d direktoria baze s fillimi I programit (shell) p fjalekalimi g (grupi I pare I eshte dhene perdoruesve) G (grupeve te tjera perdoruesi I perket)

Per te shtuar grupin te ‘tjeret’ perdoruesi roger
• usermod-Gothers roger

userdel-Fshirja e nje perdoruesi
• -r (fshirja e direktorise baze) Shembull Per te fshire perdoruesin ‘roger’dhe direktorin e tij baze userdel-r roger

passwd-Fjalekalimi I perdoruesit
• user's name (vetem kur ju jeni duke e perdorur dhe doni te ndryshoni fjalekalimin e perdoruesit)

Shembull:Per te ndryshuar fjalkalimin per perdoruesin qe jeni te loguar
• passwd • Enter existing password Enter new password Enter new password again

Shembull:Per te ndryshuar fjalkalimin e perdoruesit ‘roger’
• passwd roger Enter existing password Enter new password Enter new password again

Ku ruhen informacionet e perdoruesve
• Emrat e perdoruesve jane te ruajtur ne /etc/passwd. Formati I skedarit eshte • Perdoruesi • Fjalekalimi • ID e perdoruesit • ID e grupit te pare • Shenim (emri I plote) • Direktoria baze (normally /home/<user name> ) • Default shell (normally /bin/bash)

Fjalkalimet per cdo perdorues
• Ruhen ne /etc/shadow Informacioni per grupin ruhet ne /etc/group. Nga mund te kalohet direkt duke perdorur ‘vi’editor • Group name • Group password • Group ID • User names

Default files
• Kur nje perdorues I ri krijohet direktoria ku eshte krijuar ruhet ne /etc/skel.

su - Switch User
• per te kaluar ne nje perdorues tjeter perdorim komanden su Shembull su Enter root's passwd Shembull: To switch to the user 'roger'... su roger Enter roger's or root's passwd Per tu rikthyer tek perdoruesi origjinal, shtyp exit

Disa komanda te tjera
• • • • • ls - lista file cd - nderro direktori mkdir - krijo direktori chmod - nderron lejet e karteles chwon - nderron l’won qe eshte pronari i karteles

…..
• ls-lrt | grep *pershendetje* gjen te gjithe rreshtat qe kane te shkruajtur pershendetje • tr - kthen fjalet nga shkronja te medha ne shkronja te vogla • psh. Echo “PERSHENDETJE”:tr ‘[A-Z]’ ‘[a-z]’ • touch - perdoret nqs kam nje program dhe dua te krijoj nje file te ri • ls-lrt >lista.txt - krijon nje file nga lista qe ka file ne te


• • • • sort- perdoret per te shtuar nje file les- tregon nje file more- tregon nje file od- eshte nje komande qe nuk perdoret shume kjo ben te mundur te shikoje file ne kod hekzadecimal. • Date- tregon daten etj

Punuan
• • • • • Afrim Patalaku Florinda Paluca Henrik Kola Artan Elezaj Alban Patoku