TEHNICI DE INVATARE Cand eram la liceu, au venit niste distribuitori de carti, sa ne prezinte si sa ne vanda « Tehnici de superinvatare – cum sa inveti

foarte repede si foarte bine ». Cu bacul aproape, cu asa carte ieftina, 12 ron, cu asa mari « secrete » de descoperit, evident ca ne-au convins pe mai bine de jumate ) Am citit-o printre randuri, na, sa aflu secretele cat mai repede si la fel de repede sa le pun in aplicare. Este mult bla-bla-bla, dar cateva idei se desprind si sunt destul de interesante si utile, zic eu, mai ales acum ca se apropie iar examenele. Nu astepta sa iti vina cheful sa inveti, ca poti sa astepti mult si bine! Cel mai bine este sa te apuci imediat de treaba, fara sa mai amani. Nu trebuie sa te « incalzesti » in vreun fel, cea mai buna incalzire se face apucandu-te imediat de lucru. Planifica-ti timpul. Daca ai la dispozitie 50 min si nu ti-ai facut o planificare, vei pierde 10 min ca sa te hotarasti ce vei face in celelalte. Inainte de a incepe o sedinta de invatare, trebuie sa creezi o stare de maxima receptivitate. Fa cateva minute de relaxare fixica si pishica, pregatind astfel mintea pt o invatare eficienta. E bine sa iti formezi deprinderea de a invata in acelasi loc si la ore fixe. Prin conditionare, respectand locul si ora, starea de spirit corespunzatoare se va instala automat cand te asezi la masa. Fa ordine pe masa de lucru – dezordinea contribuie la distragerea atentiei. Materialele folosite in timpul invatarii, carti, caiete, pixuri, trebuie puse la indemana de la inceput. Cautarea lor in timpul lucrului duce la dispersia atentiei si pierdere de vreme. Mirosul este simtul cu cel mai mare impact asupra mintii. Stie oricine ca nu se poate invata intr-o camera unde miroase urat. Cand inveti, pune pe masa o farfurioara cu apa in care ai turnat cateva picaturi dintr-o esenta naturala placut mirositoare – lavanda si lamaia genereaza calm si armonie; vanilia, coriandrul si tamaia favorizeaza concentrarea si activitatea intelectuala; orhideea si ambra favorizeaza starea de interiorizare si de reculegere. O influenta mare asupra concentrarii o are si pozitia corpului atunci cand inveti. S-a dovedit ca invatarea in fotoliu sau in pat nu este eficienta (patul induce somnolenta).

Alfred Tomatis spunea ca urechea nu este facuta numai pt auz, ci are, in plus, rolul de a energiza creierul. Muzica are un rol foarte important in invatare, putand spori receptivitatea si

simfoniile Haffner si Praga a lui Mozart. in surdina. tb sa repeti in prima zi dupa invatare. creierul cauta mai intai in baza de date proprie daca o recunoaste. o va lega de aceasta. Ceea ce se invata dupa-amiaza si seara se retine mai bine decat ceea ce se invata dimineata. Daca este similara cu ceva deja cunoscut. largo din concertul in re major pt chitara si coarde. Mediteaza asupra succesului. chiar artificiala. daca nu revezi cunostintele. In cazul invatarii « in salturi » si a memorarii fortate. monoton. Mintea este nelimitata in capacitatea ei de a invata. bazat pe intelegere si urmand a fi redat in cuvinte proprii. Gheorghe Zamfir. Nu folosi muzica vocala. elemente fara legatura intre ele. singurele limitari sunt acelea care ne-au fost impuse din exterior sau pe care ni le-am impus singuri.capacitatea de concentrare. La fel de bine poti asculta si ceva mai modern. ia obligatoriu o pauza de 5-10 min. largo din iarna lui Vivaldi ( merita !). e mai productiva decat memorarea lui pe de rost. 61 a lui Beethoven. constant. Memorarea este mai eficienta seara. preludiu sarabanda din concertul nr. atingand un nou maxim intre 16-20.Este preferabil ca sedintele de invatare sa fie distribuite in timp – « putin si des ». Enya. Atunci cand apare o informatie. James Horner. in primele 3 zile. concertul nr. Cand inveti.8 in Mi Minor al lui Corelli. Hans Zimmer. water music de Handel. Vivaldi. 30 % din ce vede. . denumiri. ci. « Nu fiindca lucrurile sunt grele nu avem curaj. Te va aduce in cea mai buna stare pt a ajunge sa inveti la nivel de performanta. 50% din ce vede si aude in acelasi timp. Ei au dat si o lista cu melodii recomandate. eliminand stresul. somnul avand un efect de intarire si de fixare asupra informatiilor obtinute in starea de veghe. concertul pt vioara si orchestra in Re major. op. Omul retine 10% din ceea ce citeste. Cand ai de memorat cifre. Cea mai buna metoda sa retii ce ai invatat este sa explici altora. Dupa fiecare sedinta de studiu intens (50 min sau chiar mai putin). e bine sa asculti o muzica cu ritm lent. in loc sa citesti cursurile. Pt a preveni uitarea din primele zile. Yann Tiersen. ele sunt grele » – Seneca. instrumental. incearca sa le dai o semnificatie. 1 in do major pt vioara si coarde a lui Haydn. Planificarea invatarii – maximul activitatii intelectuale este intre orele 9-13. atat timp cat eviti piesele cu tempouri contrastante. uiti peste 80 % din ele. care include concertul in sol minor pentru flaut si coarde al lui Bach. 80 % din ce spune si 90 % din ce spune si face in acelasi timp. 20% din ce aude. o sa te gasesti singing along. adica memorarea unui text in mod logic. la fel. Creeza legaturi intre informatii. Nu gandi negativ. fiindca nu avem curaj. scade intre orele 13-15 si incepe sa creasca dupa cca o ora si jumatate de la masa de pranz. Depunerea unui efort voluntar.

dezvolta sau ilustreaza ideea principala. Astfel. gen – invat 2 pagini si le repet. prin prezentare logica si aranjare in pagina.a. cu propriile cuvinte. intaresc. simuland astfel situatia reala de recuperare de mai tarziu. E bine sa faci comentarii. converteste informatiile in imagini mintale realizand un film mintal. grafice. capitole. Urmeaza consolidarea finala a celor citite si presupune rasfoirea cartii in deplina cunostinta de cauza. Ori de cate ori inveti. apoi detaliile importante – ele clarifica. Alterneaza textul cu scheme.Retii mai bine daca scrii in acelasi timp deoarece se pun in actiune si alte mijloace (efortul kinestezic) Imparte materialul de invatat in unitati logice – lectii. Atunci cand citesti sau asculti. invatarea cu redare este de 6 ori mai eficienta decat cea fara redare. Subliniaza ideile cu o alta culoare. Dupa cum demonstreaza experimentele facute. astfel incat sa realizezi o citire cat mai activa. sublinieri. Aspectul notitelor are un mare rol in invatare.d. pe masura ce parcurgi lucrarea. Evita monotonia grafica a textului. . se distorsioneaza structura logica. Nu tb sa il imparti pe nr de pagini. Extrage ideile principale. astfel incat sa poti sa le revezi mintal ca pe o fotografie. Trebuie sa se fixeze in minte.m. Foloseste-te de toate simturile. fa o redare libera. apoi alte 2 s. adnotari sau note. subcapitole. Citeste fiecare unitate o data pt familiarizare. lamuresc. colorari. a doua oara pentru intelegere in profunzime.

într-un camin studentesc unde toti erau beti morti ! Îl trezesc pe unul si îl întreaba: “În cât timp reusesti sa înveti toata cartea asta ?”…si studentul nostru: “Baai. Asa ca uita de bancul: Un grup de cercetatori scriu o carte. nu de tot. Desi pare putin ciudat. Bafta la examene! . Nu poti sa citesti cu voce tare mai mult de 150 cuvinte/minut. sa te recreezi si apoi sa te gandesti la urmatorul. de 300 de pagini. Acum trebuie sa te odihnesti. Merg mai întâi la francezi si astia zic ca o învata în 4 luni ! Apoi merg în Germania si nemtii spun ca o învata în 2 luni ! Si în final ajung în România. ochii executa intre 4 si 10 miscari sacadate spre dreapta si spre stanga. daca urmeaza altul. In citirea subvocalizata (miscari mute ale buzelor) nu poti citi mai mult de 200 cuvinte/minut. un compendiu de fizica cuprinzând toate cunostintele din domeniu. ca o sa mai fie nevoie. Si sa arunci materia la care tocmai ai dat examen.Cand citesti un rand. Nu te gandi la ce subiecte vor pica. nu mai incerca sa afli ce au facut ceilalti. trezirea ! MÂINE AVEM EXAMEN !!!” :)) Dupa examen. e suficient sa urmaresti cu creionul sau cu degetul in timp ce citesti. Starea de tensiune traita laolalta cu ceilalti e daunatoare. te poti descuraja. daca ai la tine materialele dupa care te-ai pregatit. In ziua dinaintea examenului urmator te odihnesti. Numai daca nu rostesti in gand atunci cand citesti poti sa ajungi la peste 2000 cuvinte/minut. Acest « truc » face sa dubleze viteza de citire. iar in gand poti citi intre 300400 cuvinte/minut. nu te mai framanta. nu mai pierde timpul la discutii cu colegii. iti va da un sentiment de siguranta ! Asta nu inseamna sa incerci sa le folosesti in timpul examenului ! Nu veni la examen cu 2 ore inainte. Se hotarasc sa faca un sondaj ca sa afle în cât timp o vor învata studentii. Pt a reduce nr miscarilor de revenire a ochilor spre stanga. la ce subiecte nu stapanesti.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful