You are on page 1of 19

MANAGEMENTUL FINANCIAR

CA SUBSISTEM AL
MANAGEMENTULUI GENERAL

1

daca nu se cunoaste managementul financiar. 2 . Iar necunoasterea sau neintelegerea managementului financiar. care este o componenta a managementului financiar. Totul trebuie sa fie legal. iar in cel de al treilea subpunct am abordat managementul capitalului fix. INTRODUCERE Mnanagementul financiar a devenit o veriga importanta in conducerea inteligenta a companiilor. Lucrarea de fata a fost aleasa datorita dorintei de aprofundare a conceptului de management financiar si datorita importantei acestui termen in lumea contemporana. Un prim subpunct ar fi o prezentare generala a managementului financiar. nu se poate realiza nimic. intr-o intreprindere. pentru a nu se ajunge la fraude fiscale. In ziua de azi. in al doilea subpunct prezentandu-se functiile acestui tip de management. poate duce la comiterea acestor fraude chiar neintentionat. Cea mai mare parte a conflictelor ce tin de domeniul financiar si declinul unor organizatii au ca principala cauza un management defectuos imprimat de insuficientele cunostiinte din domeniul Managementului Financiar. In aceasta lucrare s-au abordat trei subpuncte ale acestui vast termen de management financiar.

8. Utilizarea rationala a factorilor geografiei. Conceptul de management financiar Teoria financiara cunoaste o multime de definitii a activitatii si a managementului financiar ca stiinta. Conducerea inseamna o retea de oameni care lucreaza impreuna pentru a atinge obiectivele urmarite de catre firme. Ambitia 8. Managementul financiar in cadrul intreprinderii este responsabil de obtinerea si utilizarea fondurilor banesti de o maniera care sa duca la maximizarea valorii firmei. Politica de cadru a firmei 3. ▪ Factorii care stimuleaza oamenii: 1. 7. Din cele doua definitii rezulta ca managementul are un pronuntat caracter uman. Iar principalul indicator al succesului intreprinderii este maximizarea continua a valorii intreprinderii si implicit a avutiei proprietarilor ei.7%. Stimularea salariatului de a-si forma o cariera 14. 6. ci arta artelor pentru ca pune in valoare talentele oamenilor. Altfel spus aceasta practica include toate activitatile indreptate spre gestiunea cu finantele. Atribuirea de responsabilitate ( acestei parghi I se acorda 24% din economia generala a mijloacelor de stimulare ). 5. determinate de scopurile si structura intreprinderii. 9. 4.6%. Iar rolul 3 . Asajarea orarului de lucru cu interesele salariatilor. Menagementul este o arta sI nu una oarecare. Delegarea de autoritate 16%. Salariul 15%. 11.8%. Activitatea financiara cuprinde procesul de elaborare si implementare a deciziilor financiare in cadrul intreprinderii. Gradul de siguranta pe care il garanteaza firma. Managementul financiar poate fi privit ca un ansamblu de masuri si activitati in cadrul unei organizatii si care in conformitate cu obiectivele puse contribuie la dirijarea fluxurilor financiare. Crearea posibilitatii ca salariatul sa-si formeze un renume 6. fiecare structura a firmei isi organizeaza si conduce propriile afaceri cu singurul amendament ca trebuie sa-si justifice rezultatele in fata conducerii companiei din care face parte. 10. 2. Premierea 2%. 3.1 Consideratii generale: Managementul este unul din factorii esentiali care explica de ce o tara este bogata sau saraca.Cap.7%.

gestiunii financiare este de a fi un intermediar intre firma si pietele de capital. a investitiilor financiare pe termen scurt. unde se afla principalele surse de bani. Domeniul de studiu al managementului financiar cuprinde principalele teorii ale finantelor moderne. Managementul financiar este responsabil de politica intreprinderii in 3 domenii: 1. Politica de finantare nu poate fi privita separat fata de politica de investire. Managementul financiar trebuie tratat cu aceasi seriozitate ca sI managementul cercetarii. plata dividendelor si dobânzilor. 3. care apoi generând fluxuri pozitive de bani. dirijeaza procesul de investire a acestor bani in active pe termen lung si curente.) si compartimente ale teoriei gestiunii corporatiilor. Managementul financiar este un segment al managementul firmei. analiza si gestiunea creantelor etc. compartimentele analitice ale contabilitatii (analiza starii financiare a intreprinderii. creantelor comerciale. Gestiunea financiara asigura procurarea banilor necesari de pe pietele de capital. 4 . comercial. Managementul financiar se prezinta ca o sinteza a finantelor. Aceasta politica este responsabila de formarea potentialului de active a intreprinderii. Managementul financiar in cadrul intreprinderii se bazeaza pe dirijarea activelor si pasivelor intreprinderii. a activelor si pasivelor curente si gestiunea financiara pe termen mediu si lung. Gestiunea financiara pe termen scurt urmareste optimizarea gestiunii stocurilor. se urmareste prolongarea scadentelor la datoriile curente si reducerea costului imprumuturilor prin arbitrajul intre mai multe surse de imprumut: bancar. 2. in conditii de minimizare a riscului. trebuie sa asigure rambursarea imprumuturilor. o prelungire a acestuia in zona economica sI financiara a firmei. Daca in primul caz avem de a face cu potentialul de active a intreprinderii. pe termen scurt. etc. a numerarului in vederea cresterii gradului lor de rentabilitate si de lichiditate. Politica de investitii a unei firme este determinata de comportamentul ei si de si de strategiile investitionale adoptate. managementului firmei si contabilitatii. resurselor umane. de a asigura continuitatea activitatilor firmei. Gestiunea financiara pe termen scurt are ca obiect asigurarea echilibrului financiar intre nevoile de active curente si sursele pentru finantare (interne sau atrase. Politica de dividend priveste decizia proprietarilor intreprinderii de a distribui dividende sau de a le reinvesti in dezvoltarea intreprinderii. si sursele necesare pentru dezvoltare. Deosebim gestiunea financiara. proprii sau imprumutate). apoi in cazul politicii de finantare intreprinderea trebuie sa-si elaboreze strategia de asigurare a surselor necesare crearii acestui potential. a activelor si pasivelor permanente. De asemenea. de factoring etc. productivitatii.

Previziunea financiară este o componentă a previziunii generale a organizaţiei. în general. .2 Functiile Mnagementului Financiar Managementul firmei vizeaza toate componentele de care dispune o firma avand ca solutie optimizarea utilizarii lor. Sunt multe. Aceste functii se interconditioneaza. îi completează şi concretizează politica financiară. Este esential si este cheia succesului firmei. Politica financiară. cele pe termen lung sunt grupate sub genericul prognoze. rol de parametri determinanţi pentru a defini şi alege un obiectiv sau altul al dezvoltării.functia de antrenare sau control. a profitului. Prevederea inseamna strapungerea viitorului. Politica financiară şi previziunea financiară însă au unele caracteristici distincte care le fac inconfundabile şi nesubstituibile. se pregateste. a echilibrului între cheltuieli şi venituri şi între plăţi şi încasări şi creşterea valorii .previziune pe termen scurt. Pentru a realiza aceste sarcini managementul firmei are mai multe functii atribuite ale actului de conducere. . Stiinta a realizat o multitudine de mijloace si metode. cele pe termen mediu sunt denumite planuri iar cele pe termen scurt. reprezintă o parte a politicii generale a organizaţiei. .functia de coordonare. Din punct de vedere al instrumentelor de previziune. tehnici şi proceduri specifice. cunoste. 2. Functiile sau atributele actelor de conducere: . nefiind o activitate independentă.functia de prevedere. functii care se identifica cu cele ale managementului financiar. Această specificitate rezultă dintr-o serie de situaţii distincte dintre care menţionăm doar următoarele: − resursele financiare reclamate şi profitul obtenabil.functia de organizare. au. mediu si lung. cunoasterea viitorului. .Cap. si stiinta le-a grupat din punct de vedere al orizontuluide timp pentru care s-au creat .functia de evaluare si control.1. programe. se fac prin metode. la rândul său. deci al politicii generale a organizaţiei. corelate cu creşterea valorii organizaţiei. O firma care prevede. Previziunea este saltul din situatia 5 . − asigurarea resurselor financiare. este mai solida mai putin amenintata de riscuri.

concret. în vederea realizării obiectivelor stabilite.actuala. deoarece asigură cadrul de ordine. tehnice. Previziunea financiară a organizaţiei este o activitate foarte complexă. de profitabilitate şi valoare. Organizarea reprezentând procesele de management prin care se definesc şi delimitează procesele de muncă şi componentele lor ( mişcări. trebuie aşezată conceptual şi în activitatea practică la locul cuvenit. în funcţie de priorităţi. a metodelor de evaluare şi control al rezultatelor organizaţiei. − planuri financiare. strategia şi tactica financiară deci reprezintă un segment important al funcţiei de previziune a actului managerial şi. pentru a da finalitatea scontată procesului managerial de ansamblu al organizaţiei. etc). a eficienţei utilizării resurselor financiare. determinant zona managementului financiar. 6 . − strategii financiare. disciplină . 2. previziunea financiară nu mai trebuie privită doar ca o reflectare pasivă a celorlalte activităţi. − politici financiare. echilibrelor financiare şi de ţinere sub control a riscului . cel puţin în următoarele acţiuni determinante pentru profitabilitatea şi dezvoltarea organizaţiei: • stabilirea şi constituirea fondurilor financiare. a rentabilităţii. interesează. economice.Pentru a se putea realiza acest salt firma trebuie sa se debaraseze sau sa elimine factorii franatori si sa-i amplifice pe cei pozitivi. • proiectarea circuitului şi a rotaţiei fondurilor pentru obţinerea profitului maxim posibil. lichidităţii. sarcini. cu anticipaţia necesară. nemijlocit şi hotărâtor. precum şi gruparea lor pe posturi. Munca şi performanţele specialistului în previziune financiară se regăsesc. ci ca un instrument de promovare. • repartizarea. Ca urmare.2. operaţii. ca urmare. formaţii de lucru. timpi. − bugete de venituri şi cheltuieli etc. Organizarea inseamna asezarea elementelor structurale si functionale ale unei firme in cadrul dorit. încă din faza opţională a dezvoltării organizaţiei. compartimente şi atribuirea lor persoanelor. sociale. altele decat cele de pana acum. a fondurilor. corespunzător unor criterii manageriale. lucrări. Trebuie sa asimileze noi proceduri sau actiuni. • alegerea. pentru că include cel puţin următoarele activităţi şi instrumente: − prognoze financiare. Previziunea financiară.

profitabilităţii şi valorii organizaţiei. servicii in forma piramidala. nemijlocit. consiliu de administratie. Stiinta a creat mai multe modalitati de organizare: organizare de tip ierarhic. mixta. compartimente. determinant fiind criteriul cine şi în ce mod le poate satisface mai deplin şi benefic. eficacitate. trebuie să se creeze cadrul pentru delegarea de autoritate şi responsabilitate. organizarea structurala este impartirea firmei pe structurile organizatorice (fabrici. etc).la organizarea de stat major .adunarea generala . La conceperea elementelor structurii organizaţionale. Acesta trebuie judecat prin cadrul şi condiţiile pe care le creează pentru mobilitate şi inventivitate personalului (în funcţie de capacitatea acestuia de a asigura. mai mult ca în oricare alta. integritate. eficacitate şi eficienţă. Aprobarea comenzilor o da numai cineva care are rolul de stat major. . sectii. din toate punctele de vedere ( eficienţă. organizarea funtionala este impartirea firmei pe functii. de tip stat major: · la organizarea de tip ierarhic . Avantaj: asigura ordine desavarsita. determinant în orice activitate organizaţională. în ceea ce priveşte componenta financiară. Avem doua segmente de organizare: 1. locuri de munca ). în special. În acest domeniu. Acest proces de delegare are un caracter dinamic. direcoti pe fiecare specialitate in parte si servicii pe fiecare specialitate. Organizarea are un cost de concepţie. tehnice. în ultimă analiză. sunt ameninţate însuşi patrimoniul organizaţiei şi realizarea profitului şi valorii. dacă duce la amplificarea volumului activităţii. întrucât. prestabilite. cost care înseamnă consum de resurse materiale. influienţează. diferenţiindu-se de la o etapă la alta. Dezavantaj: complica responsabilitatile. sunt în mare pericol. Avantaj: introduc in sistemul de organizare performantele profesionale. uzine. ci are logică. Dezavantaj: alungeste procesul de decizie. Acest cost trebuie amortizat cât mai repede. 2. în caz contrar. de tip functional. reducerea consumului de resurse financiare şi creşterea profitului şi valorii). servicii. unul de implementare şi altul de exploatare. prin deciziile ori prin munca sa. a eficienţei. raţiune. trebuie să se opereze cu criterii precise şi ferme: legalitate.este un loc de unde se decide. Echilibrul între centralizare – descentralizare. care. nivelul de organizare financiară internă. În această zonă a finanţelor. la delegarea de autoritate şi responsabilitate. consiliul administrativ. are tot o componentă financiară – reducerea necesarului absolut sau relativ de fonduri şi creşterea absolută sau a ratei profitului şi a valorii organizaţiei. fără care resursele în generale şi finanţele. nu trebuie să existe structură fără competenţă şi răspundere. valutare şi umane. financiare. · la organizarea de tip functional . iar timpul de amortizare este invers proporţional cu volumul şi eficienţa activităţii realizate prin aplicarea noului sistem 7 . Organizarea nu este un scop în sine.adunare generala.responsabilitate. directori.

Dar atât informaţia. în ansamblu. Comunicarea inseamna informatie iar informatia inseamna forta. aşa cum am arătat. de calitatea comunicării – forma concretă prin care se realizează coordonarea unui grup de oameni la toate nivelurile structurilor organizaţiei – care. Foarte rar se poate vedea „tradusă“ o decizie în acest domeniu în costuri. iar costul se justifică numai dacă are efect.3. pentru că orice acţiune a sa aduce numai costuri şi nu profit şi valoare. Pentru a fi mai uşor înţelese. profit şi valoare. Coordonarea presupune comunicare. – adică dacă aduce profit şi un plus de valoare pentru organizaţie şi acţionarii ei. a volumelor. specialisti spun ca numai prin cuplarea rationala a eforturilor se poate realiza o crestere a productie cu peste 20%. Este o relatie direct proportionala intre calitatea deciziei si valoarea profitului.organizatoric. a mijloacelor etc.4. organizate şi realizate. Dar raţionalizarea şi simplificarea nu trebuie să se transforme. cât şi la destinatar. 2. transfer care trebuie să aibă aceleaşi conotaţii atât la emitent. la rândul ei. în primul rând. Pentru coordonare sunt necesare in primul rand obiective clare. − activităţi de coordonare multilaterală. Calitatea coordonării depinde. nu se poate face înţeles. pentru că altfel. ele se împart în două mari grupe: − activităţi de coordonare bilaterală. apoi trebuie cuantificate cu claritate resursele si toate trebuie incorporate in programe. Evident. venituri.). În această viziune. cât şi volumul activităţii şi profitul obtenabil trebuie să rezulte dintr-un proiect realizat după toate exigenţele (de diminuare a traseelor. cât şi comunicarea costă. acest aspect esenţial scapă atenţiei managerilor. atât costul. dacă un manager nu poate comunica în mod convingător. el nu are ce căuta în acest post. 2. în condiţiile de eficienţă stabilite. dintr-o acţiune profitabilă se transformă într-una bugetofagă. Coordonarea este unirea eforturilor pe directiile necesare. dintr-un instrument eficace de management devine o frână. Comunicarea este. cel mai eficient mijloc de a transforma acest mesaj într-un stimul formându-l utilizarea indicatorilor economico-financiari de perfor-manţă. nemijlocit şi determinant. Activităţile care formează funcţia de coordonare sunt multiple şi complexe. In legatura cu coordonarea. este condiţionată de calitatea actului managerial. O decizie din punct de vedere al managementului . se impune realitatea că. mesajul comunicării trebuie să conţină elementele esenţiale ale fondului. Comunicarea financiară trebuie dezbrăcată de orice formalism gratuit şi costisitor. organizare şi coordonare.intelegem alagerea unei variante de urmat dintr-o multitudine de alternative posibile. un transfer de informaţii. Se referă la activităţile prin care se determină personalul organizaţiei să realizeze obiectivele fixate prin previziune. în simplism. Din păcate. acţiunii şi finalităţii utilizării. dintr-un instrument de propagare a ordinii în unul al dezordinii şi lipsei de răspundere. Antrenarea ( comanda ) inseamna sistemul decizional al firmei. Fiecare decizie inainte de a se aplica trebuie 8 .

Sa nu se ia niciodata o decizie care sa nu fie insotita de un sistem de control. Deciziile au fost clasificate dupa criteriile urmatoare: decizii in conditiile de risc. reprezintă argumentele forte. trebuie demonstrate cu calcule. În toate domeniile de activitate supuse reformei şi tranziţiei s-au elaborat sau sunt în curs de elaborare strategii adecvate. adică să ţină seama de contribuţia fiecărei persoane şi a colectivului. Aceasta functie e fit-back-ul managementului. la rezultatele obţinute. trebuie sa aiba un pronuntat caracter prospectiv. fundamentarea si urmarirea deciziilor. de previziune si de corectie.5. ca tipologie. însă acest lucru impune decidentului ca. Aceste aspecte sunt mai presante. echilibrul economic şi financiar în dinamică. trebuie sa o coordoneze. structurat şi exercitat în condiţii de autonomie. acceptabile. cu gradul de certitudine a deciziilor etc. Controlul nu trebuie sa perturbe activitatea. democraţie. sa o stimuleze. în perspectivă. evoluţia indicatorilor financiari.motivarea să fie complexă. cultura economică şi legislaţia economico-financiară. să stăpânească managementul financiar şi. 2. În demonstraţiile care se fac personalului pentru a-l motiva în realizarea obiectivelor organizaţiei.să fie diferenţiată. . care să eficientizeze procesele economice şi să le aşeze în cadrul relaţiilor statului de drept şi al principiilor economiei de piaţă. mai cu seamă. proces care este însoţit de dificultăţile majore arătate. Evaluarea si controlul este functia prin care se confirma sau se infirma realizarea celorlalte functii. cu rezonanţe mai puternice în zona financiară a procesului managerial. şi anume : . preventiv si corectiv. cu soluţii. Riscul de a dispune asupra modului de constituire şi utilizare a capitalurilor este major şi cel mai uşor şi simplu cuantificabil. este fără finalitatea scontată. Toate aceste aspecte. cu strategii.tradusa in eforturi si efecte.să fie graduală. libertate. trebuie să respecte unele cerinţe şi principii generale. Inseamna ca avem de-a face cu un management hazardant. adică o combinaţie a tuturor posibilităţilor de motivare existente. indiferent de natura ei. Abordarea problematicii controlului economic şi financiar în această perspectivă este de mare actualitate. S-a dezvoltat o intreaga literatura privind elaborarea. de respectare riguroasă a drepturilor omului. dar. adică să fie. de 9 . firesc. fără care întregul proces de restructurare a sistemului şi proceselor de management din cadrul acestora este neîncheiat. Acest risc poate fi diminuat şi încadrat între limite rezonabile. . pentru a fi percepute şi însuşite de către personalul organizaţiei ca motivaţie. şi nu doar declarate Motivarea. mai ales. corelată cu rezultatele obţinute. incomplet. cu proceduri tactice bine conturate. în cadrul însuşirii „artei“ manageriale. întrucât controlul trebuie conceput. Un asemenea mod de tratare a lucrurilor trebuie să se producă şi în domeniul controlului economic şi financiar al organizaţiilor. de certitudine.

Stabilirea parame-trilor de evaluare are importanţă deci nu numai în faza de măsurare finală a rezultatelor obţinute de către organizaţie. − modul de elaborare şi de realizare a bugetelor trezoreriei. − gestiunea ciclului de exploatare. 10 . toate cerinţele referitoare la funcţia de control şi evaluare fac din control o activitate pluridisciplinară. De asemenea. finanţe. legislaţie economico- financiară. O primă problemă de soluţionarea căreia depinde. Evident. analiză economică. ci este utilă mai ales în faza de antrenare. acesta trebuie să elucideze toate problemele care ţin de corectitudinea gestiunii economico-financiare a organizaţiei. mai ales. planificare. − procesul investiţional. − strategia financiară. − evaluarea riscului şi a provizioanelor etc.descentra-lizare a deciziilor etc. şi. statistică etc. de eficienţă. este actuală întrucât vizează un control care se efectuează în entităţi economice cu o nouă structură şi funcţionalitate. scontate. realizarea funcţiei de control a actului managerial o constituie definirea modului de evaluare a rezultatelor. − gestiunea clienţilor. − politica şi gestiunea stocurilor. antrenanţi să determine mutaţiile calitative. nu în ultimul rând. realizarea acestuia impunând să se apeleze la conceptele şi instrumentarul mai multor discipline: management. ci. În legătură cu rolul şi sarcinile controlului. − modul de întocmire şi realizare a bugetelor. repartizarea şi utilizarea fondurilor. de comunicare şi stimulare a personalului. investiţii. în activitatea personalului organizaţiei. Aceşti parametri trebuie să fie nu numai expresivi şi concludenţi. drept. hotărâtor. sub toate aspectele ei: − constituirea.

produse finite. comportamentul si eicienta existentei sale. Conceptul de finante ale intreprinderii: activul economic reflectat intr-un bilant este aparatul de productie adica ansamblul mijloacelor prin a caror punere in opera se realizeaza obiectivul intreprinderii. etc. materiale pentru investitii. constituie contextul social in care functioneaza si evolueaza intreprinderea. stocuri de materii prime. 11 . Agentii economici si financiari ce se intalnesc pe diferite piete si intre care apar variate raporturi. Acesti agenti pot fi grupati in urmatoarele grupe: · furnizori. . cu statul si alte organisme. creditul.mijloace de interventie a statului in economie. Fenomenul financiar se naste din relatiile pe care intreprinderea le detine cu toti agentii economici si financiari. relatiile. semifabricate.act juridic.fonduri banesti la dispozitia statului. operatiile bancare si de bursa. pentru a-si exercita functiile. Activul economic cuprinde: cladiri. 3. productie neterminata. modificand structura.3 MANAGEMENTUL CAPITALULUI FIX Potrivit teoriei sistemului daca se aplica o corectie la un element a sistemului. acea corectie genereaza o relatie in lant in intreg sistemul. CONCEPTUL DE FINANTE PUBLICE SI DE FINANTE ALE INTREPRINDERII Conceptul de finante publice: cuvantul finante a capatat un sens foarte larg incluzand bugetul statului. are nevoie de resurse sau fonduri financiare a caror mobilizare. pe care intreprinderea ii intalneste pe piata de materii prime si servicii.pe care intreprinderea ii intalneste pe piata de produse si servicii. repartizare si utilizare dau nastere unor raporturi exprimate in forma baneasca si care reprezinta esenta finantelor publice.metode de gestionare a banului public. . · clientii.1. . Finantele sunt: . etc. Pasivul financiar reprezinta ansamblul fondurilor care asigura finantarea acestuia. masini. Statul.Cap. iar pasivul financiar este format din fonduri proprii si datorii din care se finanteaza elementele de activ.

MECANISME. · actionarii sau aasociatii. precum si destinatia acestor resurse.are doua laturi. Prin functia de repartitie se formeaza si utilizeaza o gama variata de fonduri pentru satisfacerea nevoilor proprii ale intreprinderii. instrumente si proceduri de formare. una constatativa si una corectiva. Contolul poate fi: preventiv. concomitent si post operativ. repartizarea si utilizarea fondurilor banesti necesare realizarii variatelor activitati economice. fondul de rezerva. dand nastere la diferite raporturi financiare interne si externe. colectare si gestionare a capitalurilor. reprezinta esenta finantelor acesteia. 3. pe care intreprinderea ii gaseste pe piata muncii. fondul de cercetare stiintifica. creditarea si finantarea bugetara. Finantele intreprinderii se prezinta ca o ramura a stiintei financiare. in vederea satisfacerii diferitelor nevoi si obtinerea unor profituri cat mai mari. care analizeaza mecanismele si metodele de procurare si gestionare a resurselor financiare. autoinfiintarea. utilizarea si reconstituirea lor. In regiile autonome capitalul initial provine de la bugetul statului iar in societatile comerciale capitalul initial este privat.reflecta colectarea capitalelor initiale circuitul si reprezentarea pe destinatii. fonduri pentru actiuni sociale. Functia de control . Controlul trebuie sa fie organizat in asa fel incat sa constituie un instrument de prevenire si combatere a cauzelor care provoaca risipa. Totalitatea raporturilor generate de formarea. Functia de control are o sfera larga de actiune cuprinzand toate fazele si laturile economice si financiare ale circuitului economic. Functia de repartitie se realizeaza printr-o diversitate de mecanisme si tehnici de procurare si gestionare a fondurilor. pe care intreprinderea ii gaseste pe piata financiara. fonduri pentru recalificare. Intr-o intreprindere se pot crea mai multe fonduri ca: fondul pentru investitii. parghii. Principalele metode utilizate in colectarea fondurilor sunt: aportul asociatilor sau actionarilor. FLUXURI SI CICLURI FINANCIARE Prin mecanisme financiare ale intreprinderii metode. culturale.· salariatii. · societatile de asigurare. care se concretizeaza in plata impozitelor si taxelor sau primirea de subventii de la bugetul statului. la nivel de intreprindere. culturale si sportive. Rolul acestei functii este de a intervenii cu actiuni corective prin care sa contribuie la optimizarea activitatii.2. sociale. De asemenea intreprinderea are raporturi cu: · diferite organe statale. Functia de repartitie . 12 . fondul de rulment.

Fluxurile financiare pot fi: de contrapartida care se caracterizeaza prin inlocuirea imediata a unui activ fix cu moneda sau invers. Autofinantarea are anumite avantaje ca: 13 . fluxuri autohtone care se degaja din operatiuni financiare privind acordarea sau primirea de imprumuturi cand au loc transferuri de moneda de la o persoana la alta si fluxuri multiple care se desfasoara astfel: bunurile vandute de furnizor sunt transferate la cumparator. putandu-se dimensiona prin deducerea datoriilor din capitalul economic. actionari sau asociati. furnizorul vinde creante unei terte persoane si incaseaza contravaloarea produselor si cumparatorul de marfuri achita suma. • Notiuni de baza privind capitalul. in scopul crearii sau dezvoltarii intreprinderii. Intr-o intreprindere apar trei cicluri financiare: · ciclul investitii-amortizare. Incasarile din vanzarea produselor si serviciilor depasesc cheltuielile de productie. Cantitatea de bunuri sau de moneda existenta la un moment dat reprezinta stocul. · ciclul operatiunilor financiare. Capiatlul financiar reprezinta fonduri proprii. Metoda autofinantarii se caracterizeaza prin retinerea de catre intreprinderia unei parti din rezultatele ce se degaja din activitatea lor. distribuirea de dividente sau participarea angajatilor la profit. a unor capitaluri in bani lichizi sau in bunuri. plus cea generata de activitatea proprie si imobilizata in detinerea capitalului economic. Capitalul financiar poate fi schimbat la pretul pietei care este dat de bursa la actiuni. Acest surplus rezulta din excedentul pretului de vanzare asupra costurilor putand fi folosit pentru autoinfiintare. • Metode de formare a fondurilor intreprinderilor Metoda aportului in bani si in natura consta in angajarea de catre proprietarii individuali. · ciclul de exploatare. Capitalul social reprezinta contributia in numerar si in natura a asociatiilor sau actionarilor la societatea respectiva. Fluxurile pot fi: fluxuri reale sau fizice si fluxuri financiare. Din ciclurile financiare se degaja un surplus monetar. fluxuri decalate care apar in cazul in care fluxurile fizice nu le corespund imediat niste fluxuri financiare. Aplicarea pe o scara mai larga a acestei metode depinde de capacitatea intreprinderii de a produce profit cat mai mare. Cantitatile de bunuri sau moneda transferate intr-o anumita perioada intre agentii economici se numeste flux. Ciclul financiar este ansamblul de operatiuni si proceduri care intervin intre momentul transformarii monedei in bunuri sau servicii pana la cel in care se recupereaza. achitarea impozitului catre stat. surplusul monetar sI cererea de moneda Capitalul este suma de moneda adusa de asociati sau actionari. Relatiile dintre fluxuri si stocuri stau la baza mecanismelor financiare.

Creditorii sunt foarte diversi: banci. al carui nivel depinde de cresterea capitalului financiar.apara libertatea de actiuni ale intreprinderii. Politica financiara reprezinta o competenta a politicii generale a intreprinderii avand o insemnatate mare asupra cointeresarii. . Gestiunea financiara are ca scop asigurarea in mod regulat a intreprinderii cu fondurile necesare echipamentului si exploatarii curente dar si de a controla buna utilizare a fondurilor si rentabilitatii operatiunilor pentru care sunt 14 .. . · rata de autonomie financiara: · rata totala de indatorare. organisme financiare specializate. Gestiunea financiara poate fi definita ca un ansamblu de decizii si activitati care concura la reglarea si ajustarea fluxurilor financiare si a fondurilor. Costul capitalului se refera la cheltuieli de procurare si folosire a tuturor mijloacelor de finantare. Aceasta metoda se utilizeaza la infiintarea intreprinderilor de stat. Capitalurile intreprinderii pot fi propri provenind din autoanfiintare si aportul asociatiilor.cresterea cointeresarii intreprinderii in obtinerea de rezultate financiare superioare. impiedicarea cresterii preturilor.constituie un mijloc sigur de acoperire financiara a necesitatilor. Costul capitalului poate sa scada printr-o folosire judicioasa a imprumuturilor. populatie sau intreprinderi. mediu si lung. repartizarii si folosirii fondurilor in scopul realizarii programelor economice. Aceste fonduri au caracter restituibil si sunt purtatoare de dobanzi. • Structura sI politica financiara a intreprinderii reflecta compozitia capitalurilor acesteia. Intreprinderea trebuie sa se straduiasca sa asigure scaderea costului capitalului si sa nu investeasca decat pentru o rentabilitate superioara acestui cost. Ratele sunt: · rata de indatorare la termen. Creditorii impun uneori conditii de utilizare a resurselor imprumutate si putand efectua un control asupra activitatii economice si financiare a debitorilor pentru a-si asigura restituirea sumelor imprumutate. mentinerea puterii de cumparare a monedei in cazuri de inflatie. proprietarilor sau actionarilor si imprumutate care sunt credite pe termen scurt. Interventia statului in economie prin alocatii sau subventii trebuie sa urmareasca stimularea productiei in perioade de criza. la gospodarirea resurselor financiare ale intreprinderii. Unii economisti prefera imprumuturile pe termen scurt pentru ca ofera mai multa suplete iar altii prefera finantarea din capitaluri permanente deoarece este mai putin costisitoare. Metoda creditarii este metoda prin care se formeaza fonduri imprumutate. Scopul intreprinderi este de a obtine profit. cand sunt dotate de catre stat cu active fixe si circulante dar si pe parcursul desfasurarii activitatii. Agentii economici si organismele care acorda credite calculeaza anumite rate care permit sa se examineze compozitia sau repartitia capitalelor. asigurand independenta sau autonomia de gestionare. Metoda finantarii bugetare este utilizata mai rar si mai ales in cazul intreprinderilor de stat.

obtinerii de profit si cresterii economice a intreprinderii. stabilirea de preturi si tarife. relatiile cu organismele financiare si realizarea operatiilor de imprumut.functia financiara. capitalurile imprumutate si capitalul permanent. . solvabilitatii. Gestiunea financiara are scopuri multiple subordonate supravietuirii. procesele. financiare si politice care apasa asupra intreprinderii si de care depinde cresterea si autonomia acesteia. sociale. gestionarea trezoreriei si negocierea creditelor bancare. rentabilitatea economica. · impozitul pe profit. capacitatea de autoanfiintare si volumul lichiditatilor. fara de care intreprinderea nu se poate constitui si functiona. Rolul functional consta in participarea la tratarea si difuzarea informatiilor necesare gestiunii intreprinderii. fondul de salarii. Scopurile gestiunii se pot controla cu ajutorul mai multor indicatori: nivelul fondului de rulment in comparatie cu necesarul. repartizarea lui pe destinatii. Pentru obtinerea de informatii de calitate este necesara existenta unor indicatori care sa reflecte fenomenele. ratele de crestere a activelor si cifrei de afaceri. • Functia financiara a intreprinderii are un rol operational. . Rolul politic consta in integrarea constrangerilor externe. · profitul.functia de productie. alocarea si utilizarea capitalurilor. repartizarea si utilizarea fondurilor banesti. Indicatorii principali sunt: · capitalul economic. · valoarea adaugata. Activitatile financiare mai importante sunt: elaborarea si executarea bugetului de venituri si cheltuieli. efectuarea de studii si analize privind formarea. Rolul operational implica luarea unor decizii de colectare a capitalurilor.afectate. coeficientul de indatorare. echilibrului financiar si evitarea riscurilor. si activitatea economica si financiara a intreprinderii. economice. capitalul social. Activitatea intreprinderii poate fi redata prin urmatoarele trei functii: . luarea de masuri pentru asigurarea lichiditatii. un rol functional si un rol politic. 15 . · costurile de productie. Domeniul operational cuprinde incasarea creantelor asupra clientilor si plata furnizorilor. Sistemul informational financiar al intreprinderii cuprinde totalitatea informatiilor care reflecta.functia de comercializare.

Majorarea de capital prin incorporarea rezervelor este operatiune fara fluxuri financiare. Majorarile de capital prin aporturi noi in numerar pot fi realizate prin aport suplimentar de la actionarii vechi si emiterea de noi actiuni. Actionarul primeste un divident.plata impozitului pe profit . In acest caz firma poate solicita de la actionarii sai noi contributii ceea ce da nastere la o majorare de capital.aceste contributii provin in proportia cea mai mare de la proprietari. unde in urma unei negocieri isi va primii inapoi banii.3. . executarea de lucrari si prestarea de servicii. Dupa infiintare. Aceste 16 . In momentul infiintarii societatii capitalul social este egal cu produsul dintre numarul de actiuni si valoarea nominala a acestora. . In evolutia societatilor apar mai multe nevoi suplimentare. activitatea intreprinderii genereaza beneficii din care o parte se pune in rezerva. individuala sau sociatate. CAPITALURILE INTREPRINDERII Capitalurile proprii se formeaza din contributii externe care cuprin aportul proprietarilor si contributii interne care se degaja din capacitatea de autofinantare a intreprinderii. Societatile mari sunt cotate la bursa. Pentru desfasurarea activitatii. Capitaluri imprumutate pot fi grupate in capitaluri imprumutate pe termen scurt. Orice intreprindere. neaducand resurse financiare noi. Capitalurile imprumutate pe termen lung reprezinta imprumuturile care depasesc 5 ani si sunt destinate sa acopere elementele durabile ale patrimoniului. mediu si lung. obtinand concomitent si niste incasari din vanzarea produselor. fondului de rezerva. Detinatorul de actiuni care doreste sa-si recapete fondurile depuse nu poate sa ceara intreprinderii banii inapoi dar se poate adresa bursei. nu poate fi infiintata daca nu dispune initial de un capital minim. dupa ce din beneficii sau efectuat scaderile pentru plata impozitului si constituirea de rezerve. Contributiile externe .se formeaza din resurse ce se degaja din propria activitate pe care o desfasoara firma.3.formarea fondului de amortizare.plata pe dividente. Statul poate acorda societatilor in anumite situatii prime sau subventii nerambursabile. Actiunile mai pot fi la purtator si nominative. firma face o serie de cheltuieli. Actiunile pot fi actiuni comune si actiuni preferate. Fiecare asociat va primii un numar de actiuni care reprezinta dreptul sau asupra capitalului intreprinderii. Contributiile interne .plata participarilor la beneficii. Diferenta dintre incasari si cheltuieli se duce la: .

isi pierd din ce in ce mai repede valoarea astfel ca trebuie sa fie inlocuite. imprumuturi de la stat. Creditele pe termen mediu au rolul de a acoperi nevoile financiare determinate de procurarea unor elemente de imobilizari si se acorda pe o durata de 5 ani. Obligatiunile sunt titluri care pot fi cotate la bursa.nevoile de capital pe termen lung ale unei societati comerciale se pot satisface prin calea emisiuni de actiuni si a emiterii de obligatiuni. bursele de valori mobiliare. Bursa cuprinde piata in numerar si piata la termen. Imprumuturile obligatare . Piata financiara este o piata a capitalurilor acordate pe termen lung. 17 . imprumuturi de la organismele publice specializate. Imprumuturile de la organismele publice specializate . participante si obligatiuni convertibile in actiuni. Emisiunea de obligatiuni asigura fonduri imprumutate. Piata monetara este o piata a capitalurilor ce acorda imprumuturi pe termen scurt. Imprumuturi de la banci . Piata financiara cuprinde piata primara si piata secundara. Piata capitalurilor . Obligatiunile nu confera detinatorului nici o putere de decizie in intreprindere. Piata monetara este alcatuita din din cei care acorda credite pe termen scurt si din intreprinderi in cautare de finantare pe perioade reduse. Unele elemente de active fixe ca utilaje. o rata a dobanzii si pretul de rambursare.bancile pot intervenii in acordarea de imprumuturi pe termen lung. Piata financiara are rolul de a-i pune in legatura pe detinatorii de disponibilitati cu agentii economici care au nevoie de o finantare pe termen lung. Aceasta piata cuprinde bancile si institutiile financiare specializate. Aceasta piata permite confruntarea ofertei cu cererea de moneda si cuprinde piata financiara si piata monetara.o intreprindere care doreste sa-si procure resurse din afara se adreseaza pietei capitalurilor. Pe piata primara se emit obligatiuni si actiuni iar piata secundara se refera la bursa de valori. Obligatiunile pot fi: simple sau clasice. Imprumuturile de la stat . Obligatiunea se caracterizeaza prin valoarea ei nominala. Cea mai mare parte a acestei piete este reprezentata de catre banci si institutii financiare.asemenea imprumuturi reprezinta interventii financiare ale statului determinate de dificultatile pe care le au intreprinderile de a-si procura capitaluri de pe piata financiara. Ramburasarea se face prin tragerea la sort. masini-unelte. Capitalurile imprumutate pe termen mediu .Amortizarea este necesara sa fie accelerata. indexate.intreprinderile sunt interesate sa coreleze termenul de rambursare a imprumuturilor cu durata amortizarii unor elemente de imobilizari.imprumuturi se pot imparti in imprumuturi oblicgatare. companiile de asigurari. generang in acelasi timp cheltuieli pentru plata dobanzilor si restituirea imprumuturilor. Capitalurile imprumutate pe termen scurt se acorda pe o durata de pana la un an si au rolul de a permite intreprinderii sa-si finanteze operatiunile de exploatare.aceste institutii intervin direct pe piata financiara permitand intreprinderilor sa obtina indirect si pe termen lung capitaluri de imprumutat. euro-obligatiunile. notariile. imprumuturi de la banci.

implicit nu va putea intreprinde vreodata actiuni in cadrul unei organizatii. iar daca nu intelege. CONCLUZII Asa cum am aratat in partea introductiva. am abordat trei subpuncte ale conceptului de management financiar. 18 . ca fara cunoasterea acestui subsistem al managementului general. omul nu este capabil sa inteleaga modul cum functioneaza organizatiile. care la randul lor se impart in alte subcapitole. Din tratarea teoretica a acestei lucrari am desprins ideea.

Bucureşti. Alexandru..Ş. Toma. Ioan. Manolescu.. Management financiar – abordări în perspectivă.O. M. 1998 19 .Bibliografie: 1. Management financiar. Management Financiar. F. Babeau. Editura Economică. 1995 6. Finanţe şi gestiune financiară de întreprindere.. 1999 5. Editura Economică. E. Bogdan Ioan. 2005 3. Economia întreprinderii contemporane. Robson.. 1998 7. Steve. Editura Economică. Gh. 1999 2.. Bucureşti. Burduş. A. A.. Editura Teora. Editura Universitară. Buc. Management financiar.. 1995 4. Nathan-Economie. Bucureşti. Bucureşti. Fundamentele managementului organizaţiei. Bogdan.