You are on page 1of 15

Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Medicină Veterinară a Banatului

Facultatea: Tehnologia Produselor Agroalimentare
Tehnici de documentare

Coordonator: Studentă:
Prof.Dr.Ing Dorel Pârvu Rus Daniela
Anul I, grupa 412 A

Timişoara 2010

1

.. cetate eterna..pag.....VI...II De la cele şapte coline la un mare imperiu....I Roma. 3....... Cuprins 1. Cap........ Imperiul Roman................pag.. Cap.....pag............. Cap...........3 2.... Cap......pag3...........10 6.6 4... Dacii la Roma.......................V..... pag....... Cap....pag......... Cap..........10 5.. Religia romană.....IV.........11 2 ......III Forumul Roman...

CREAREA ROMEI Roma. o civilizație care a inspirat mult cultura Romei antice. juridică. declinul Imperiului Roman şi începutul Evului Mediu. limbile Europei (limbile romanice). oraşul are o istorie îndelungată fiind de-a lungul secolelor capitala Republicii Romane.Hr.[2] Cap. 3 . Aceste două instituţii erau alcătuite din patricieni(membrii familiilor bogate). iar istoria sa continuă să aibă o influenţă puternică asupra lumii moderne. Situat pe malul fluviului Tibru.II De la cele şapte coline la un mare imperiu REGALITATEA (753-509 î. deseori. Civilizaţia romană e. este un oraş ce ascunde o istorie frumoasă şi bogată pe care noi turiştilor de azi o regăsim prin mărturiile lăsate de Imperiul Roman. nu moştenea tronul. clasificată ca o parte din Antichitatea Clasică. prin cuceriri şi asimilare. marcând. frumoasa capitală a Italiei.(1) Roma . civilizaţia romană a trecut de la monarhie la republică oligarhică şi. a cedat în faţa invaziilor barbarilor din secolul cinci. iar primii săi suverani au fost regii. a Imperiului Roman. Monarhu roman. care deţinea puterea supremă şi avea autoritatea de a interpreta semnele trimise de zei. arhitectură. însă. cetate eterna Roma Antică a fost un oraş-stat a cărui istorie se întinde în perioada de timp cuprinsă între 753 î. a Bisericii Romano-Catolice şi a Italiei moderne. ci era numit de către Senat şi ales de comiţiile curiate. Cap. împreună cu Grecia antică. astfel. Pe parcursul existenţei sale de douăsprezece secole. Ea a dominat Europa de Vest şi întreaga arie în jurul Mării Mediterane.) . la imperiu extins. artă. artă militară.I Roma. literatură. şi 476 d. apoi.H. în final. Roma antică a adus contribuții importante în organizarea politică şi administrativă. al cărei teritoriu se întindea între râurile Arno şi Tibru şi Marea Tireniană.Hr. a fost la început dominată de etrusci.

care era deja un mare imperiu.H. Câteva secole mai târziu. aceste instituţii controlau până şi cele mai îndepărtate colţuri ale provinciilor cucerite de Roma. Cu ajutorul unei complexe reţele admistrative şi birocratice. Octavian. statul roman . Primu triumvirat. Din păcate. femeile şi sclavii nu aveau dreptul să participe la viaţa politică sau să deţină posturi de administraţie.) DEZVOLTAREA INSTITUŢIILOR POLITICE ŞI A BIROCRAŢIEI Pentru că se temeau că regii vor acapara intreaga putere şi că vor ocupa această „funcţie” pe viaţă. cucerind Peninsula Italica. iar consulii aveau puterea executivă. a fost elaborat un cod scris de legi.conduşi de Spartacus. Asia Mică şi Egiptul. Spania. Dar nici acesta nu a avut o viaţă prea lungă. Această lungă perioadă a fost una productivă nu numai din punct de vedere politic şi administrativ. Cu toate acestea. romanii nu au purtat bătălii doar pentru cucerirea de noi teritorii. Pentru a se pune capăt conflictelor interne şi dezordinilor. romanii au hotărât să ii alunge. reforma lui Caracalla a extins dreptul de catăţenie la toţi locuitorii imperiului. De-a lungul anilor. În schimb. s-au format două triumvirate. care stabilea că toţi cetăţenii romani sunt egali. alcătuit din Pompei. aveau să înfiinţeze instituţii destinate să împiedice o concentrare a puterii în mâinile unui singur individ şi să garanteze participarea cetăţenilor la conducerea cetăţii. Grecia. Marcus Antonius şi Lepidus au format al doilea triumvirat. după lungi dezbateri. Printre acestea. Grecia Mare (coloniile greceşti din Marea Mediterană). s-a destrămat când Cezar a devenit dictator.În anul 450 î. era condus de trei oameni.H. care reprezenteau poporul roman au devenit instituţii legislative. Iuliu Cezar şi Crassus. Senatul şi comiţiile curiate. Cezar a murit în urma unei conspiraţii. s-a numărat răscoala gladiatorilor (sclavi luptători). Mai târziu. 4 . Cartagina. Roma şi-a extind graniţele de la vest la est şi de la nord la sud. au avut loc multe conflicte interne. Legea celor douăsprezece table.. REPUBLICA (509-27 î.

ca şi introducerea elementelor figurative în arhitectură şi peisagistică. ci şi să redea personalitatea acestuia. Problemele interne.H. încât erau capabili nu numai să reproducă fidel trăsăturile feţei modelului. Marile contribuţii ale romanilor în domeniul artelor plastice au fost portretul si basorelieful. care a reuşit să-i înlăture pe ceilalţi doi triumviri. În domeniul sculpturii. Astfel s-a pus capăt perioadei republicii şi a început perioada marilor împăraţi. a încetat să mai fie capitala Imperiului de Apus. ARTELE PLASTICE Influenţa greacă asupra artelor plastice şi a arhitecturii romane a fost foarte mare. oferind primului Imperiu de Răsărit. şi celui de-al doilea.-476 d. În anul 12 î. concentrând din nou puterea sa în mâinile unei singure persoane. care i-a acordat puteri depline pe timpul vieţii. Arcadius şi Honorius. Au mai trecut şaizeci şi şase de ani înainte ca Romulus Augustulus. să fie detronat de prinţul barbar Odoacru.. romanii au făcut copii după marile sculpturi greceşti şi au împrumutat marile ordine arhitectonice: doric. care a pus astfel capăt unuia dintre cele mai strălucite capitole din istoria civilizaţiei umane. ultimul împărat al Imperiului de Apus. Moyaicurile care acopereau podelele şi pereţii au evoluat de la reprezentările în două culori şi două dimensiuni la sugerarea volumului şi la crearea asa numitului chiaroscuro 5 . titlul de suveran era dobândit prin ereditate sau adopţie. ionic şi corintic. Imperiu de Apus. a fost numit princeps senatus. Teodosiu I a împărţit imperiul între fiii săi. Deşi instituţia Senatului a fost menţinută. Cetatea Eternă. Octavian Augustus a fost ales pontifex maximus. Două sute cinzeci de ani mai târziu abuzurile de putere şi conflictele interne l-au obligat pe Diocleţian să reformeze sistemul de guvernare şi astfel a apărut tetrarhia. combinate cu un profund simţ al perspectivei. Însa împăratul Constantin a restabilit vechiul sistem.H. marii artişti portretişti au atins un asemenea nivel al perfecţiunii. cu capitala la Constantinopol. aceasta a fost devastată de triburile germanice. fiind înlocuită de Ravenna. devenind atotputernic. IMPERIUL (27 î. Asta însemna că puterea era împărţită între patru persoane: doi împăraţi şi doi consuli. apoi Augustus de către Senat. ca şi presiunea exercitată de germani la frontierele imperiului au grăbit sfârşitul Romei.H. Roma.) AUGURI ŞI ŞANSA UNUI VIS MĂREŢ Octavian. În anul 410.

cum ar fi aspeductul. Romanii au combinat şi au perfecţionat toate aceste elemente. pentru a crea noi structuri şi edificii publice. Aici aveau loc procesiuni triumfale. arcul de triumf. Capitol si Esquiline spre raul Tibru. oraşul a fost condus de o dinastie etrusca. Aceasta a construit un sistem de canalizare numit “Cloaca Maxima” pentru a aduce apa de la tinuturile mlastinoase din valea situata intre dealurile Palatin. Pana in anul 509 i. alegeri si tot aici se reunea si Senatul.III Forumul Roman Forumul Roman a fost centrul vietii politice din Imperiul Roman. De la greci. de la mesopotamieni şi etrusci. bazilica şi amfiteatrul. 6 .[3] Cap. Ch. respectiv arcada. au preluat ordinele arhitectonice şi structura arhitravei. ARHITECTURA PUBLICĂ ŞI ARHITECTURA PRIVATĂ Romanii s-au inspirat din culturile care i-au precedat pentru a crea o arhitectură funcţională şi monumentală. temple si biserici. Dupa constructia acestui apeduct. au adoptat arcul. lucru evidentiat de multe vestigii. cand Roma a devenit republica. zona a devenit centrul cel mai activ din Roma si locul primului Forum.

. construit in anul 81 d. Acest monument este asezat la Via Sacra pe partea de est a forumului. Cladirea care poate fi vazuta astazi a fost construita de Diocletian in anul 283 d. Astazi. in anul 53 i. Cezar a mutat Curia in Forumul Roman.Ch.Ch. Curia a fost construita de al treilea rege al Romei (intr-o alta locatie). Forumul era inconjurat de temple. Rostra Rostra era platforma de pe care se tineau discursurile. Curia a fost transformata intr-o biserica si din fericire a reusit sa supravietuiasca trecerii timpului. Parti ale multor cladiri din diverse perioade sunt vizibile. prima data in anul 80 i. Rostra a fost construita in locul in care se gaseste si astazi insa de data aceasta a fost facuta din marmura. In secolul al VII-lea. forumul cunoscut sub denumirea de Forum Romanum poate parea o colectie dezordonata de ruine ochiului celor neinitiati. In urma modificarilor aduse Forumului de catre Cezar. Foarte putin se mai poate vedea din primul arc de triumf. Acestea erau folosite de imparati pentru a celebra victoriile militare ale Imperiului Roman.Ch.Ch. Cladirea din caramida putea gazdui pana la 200 de senatori. dar cu putina imaginatie turisitii pot vedea Imperiul Roman revenind la viata in acest loc. Unul dintre cele mai celebre discursuri tinute aici a fost cel a lui Marc Antoniu in anul 44 I.Ch. A ars de patru ori. La inmormantarea lui Cezar. Aceasta a fost construita initial in secolul IV i. discurs ce a fost facut celebru de Shakespeare. in apropierea Capitoliului. dar a fost reconstruita de fiecare data. Dupa un incendiu. construit de Augustus in anul 29 i. Numele de Rostra care inseamna berbeci de lupta provine de la berbecii de lupta facuti din fier ce au fost capturati in batalia de la Actium in anul 338 i. Curia Curia era locul in care se reunea Senatul.Trei arcuri de triumf au fost construite la Forum Romanum.Ch. Arcul de triumf al lui Titus. 7 . Ch. Platforma a fost decorata cu multi dintre acesti berbeci de lupta. In celalalt capat al forumului. biserici si arcuri de triumf.Ch. comemoreaza victoria in “Razboiul din Iudeea” cand Imperiul Roman a cucerit Ierusalimul. se afla arcul de triumf al lui Septimius Severus.

Ch. in fata Templului lui Saturn. Templul a fost folosit pe post de trezorerie.Ch. In anul 20 i. Castor si Polux. Faustina. Dupa moartea sa in anul 161. De asemenea a adapostit stindardele legiunilor romane si decretele senatoriale. iar ruinele actuale dateaza de la ultima sa reconstructie in anul 6 d. au ajutat armata romana in lupta si au anuntat victoria in Forum Romanum. templul i-a fost inchinat si imparatului. Templul lui Antoniu si Faustina Templul lui Antoniu si Faustina a fost construit in anul 141 d. Conform legendei. In secolul 7. Biserica a fost reconstruita in anul 1601. a terminat constructia templului si l-a inchinat amandurora. Templul a fost ridicat de dictatorul roman Postumius. Templul lui Vespasian si Titus Constructia acestui templu a fost inceputa in primul secol al erei noastre de Titus in onoarea tatalui sau Vespasian. care conduceau Roma. Santurile adanci din coloanele de marmura sunt atribuite unor tentative de a darama coloanele. de imparatul Antoniu Pius spre a isi cinsti sotia decedata. fratele si succesorul lui Titus.. 8 . Templul lui Castor si Polux Numai trei coloane au mai ramas pana in zilele noastre din Templul lui Castor si Polux. care a jurat sa construiasca acest templu daca armata sa invinge regii din dinastia Tarquinius.Ch. Cordoanele au ars in coloane dar din fericire nu le-au clintit. Miliarum Aureum. Ruinele care pot fi vazute astazi dateaza din anul 42 i. templul a fost transformat in biserica San Lorenzo in Miranda. Imparatul Domitian. Imparatul Augustus a ridicat o coloana inalta.Ch. Templul lui Saturn Primul Templu al lui Saturn a fost construit in ultimii ani inainte de instaurarea republicii si a fost inaugurat la inceputurile acesteia in anul 497 i.Ch. Ch. Templul initial a fost construit in anul 484 i. gemenii mitologici.

unde magistratii tineau procesele. Casa avea 50 de camere pentru cele sase fete si servitoarele lor si se ridica pe trei etaje. Fetele care trebuiau sa fie membre ale aristocratiei. se gasea casa Virginelor Vestale. Templul lui Vesta Templul circular al lui Vesta.Ch. o cladire folosita ca sediu pentru tribunalul civil.Ch. 9 . autoritatea religioasa suprema in Statul Roman. in acea perioada sala mare de marmura cu patru altare cuprindea si un numar de magazine publice.Ch. in timpul jefuirii Romei de catre Vizigoti in anul 410 d. Iulius Cezar a pus piatra de temelie la Basilica Julia. dateaza din secolul al IV-lea i.Ch. pazeau eterna flacara sacra. Basilica a fost distrusa de un incendiu.Ch. Aici virginele vestale. ea se muta in aceasta casa. aveau datoria sa serveasca la templu timp de 30 de ani. Casa Virginelor Vestale Chiar langa templul lui Vesta. A fost modificata pentru ultima oara in anul 22 d. Dupa caderea Romei Basilica Julia a fost inchisa.Ch. Astazi nu se mai poate vedea mare lucru insa se distinge clar planul cladirii dupa podeaua acesteia. Basilica Julia In anul 54 i. Fecioarele ce pazeau flacara erau alese de Pontifex Maximus. Basilica Aemilia Basilica Aemilia este cea mai veche biserica din Forum Romanum si a fost construita in 179 i. Scopul era acela de a oferi adapost pentru ca multe din afacerile si treburile care se desfasurau afara sa poata continua in caz de vreme rea. Virginele Vestale erau foarte bine vazute si primeau o multime de daruri. Micul templu era unul dintre cele mai importante din Roma din cauza ca era dedicat protectoarei familiei si Statului Roman. in caz contrar riscand sa fie ingropate de vii (acest lucru s-a intamplat cu 10 dintre ele). de catre consulii Marcus Aemilius Lepidus si Marcus Fulvius Nobilor.. Cladirea de 101 metri lungime si 49 de metri latime a fost distrusa de flacari in anul 9 i. Imediat ce o fata era aleasa sa faca parte din randul Virginelor Vestale (la varsta de 6 ani). simbol al vietii eterne a Romei. dar a fost reconstruita sapte ani mai tarziu. In aceasta perioada trebuiau sa ramana virgine.

Magnus.Ch.Ch. până la dispariţia sa efectivă. Statele succesoare din vest (Regatul Franc şi Sfântul Imperiu Roman de Naţiune Germană) şi din est (şaratele ruse) foloseau titluri preluate din practicile romane chiar şi în perioada modernă. Existența arenei Dacicus arată că erau un număr mare de daci care luptau ca gladiatori. Ultimul împărat din Italia a fost detronat în 476. guvernare.Ch. Usa foarte mare si bine pastrata este din bronz si este chiar cea originala. când Constantinopolul a fost cucerit de otomani. deşi îşi micşora încet-încet teritoriul. ce se afla la Constantinopol. Imperiul Roman de Răsărit (Bizantin) a continuat să existe. însă. precum şi în multe alte aspecte ale vieţii de zi cu zi devine inevitabilă. Cladirea a supravietuit in principal datorita incorporarii sale in cadrul bisericii Santi Cosma e Damiano. sub Octavian (Caesar Augustus). pe atunci. ei și-au îndreptat atenția 10 . pentru a descrie statul roman în secolele de după reorganizarea sa din ultimele trei decenii î.[2] Cap.. Dacii la Roma Dacii s-au aflat la Roma. și li se potrivea destul de bine. Mai târziu.V. Printre alte vestigii din cadrul Forumului Roman se mai numara: Basilica lui Maxentius. erau gladiatori. încă din perioada cuprinsă între anul 44 î. un templu circular construit in secolul IV d. Imperiul Roman Imperiul Roman este termenul utilizat. în mod convenţional. regiunile din estul imperiului erau administrate de un alt împărat.Hr. ținând seama de caracterul dacilor. cum ar fi ilirii.Hr.. când Dacia a devenit provincie romană. Ei aveau mai multe preocupări. Influenţa Imperiului Roman în limbă. Exista inca dubii asupra celui caruia ii era dedicat acest templu. corespunzător instaurării principatului lui Augustus. în 1453.IV. Templul lui Divus Romulus In partea opusa Casei Virginelor Vestale se gaseste Templul lui Romulus. drept. Templul lui Venus si al Romei. care preferau lupta individuală. arhitectură. care a murit foarte tanar in anul 307 i. Matutinus. (moartea lui Iulius Caesar și anul 31 î. în principal. Templul lui Divus Julius si Templul lui Concord. Cap. Se presupune ca este dedicat fiului lui Maxentius. împreună cu alte popoare aflate în regiunea cunoscută azi sub numele de Balcani. dar. Gallicus. Gladiatorii se antrenau în mici arene numite "ludus". Se cunosc patru denumiri ale acestor arene: Dacicus. Columna lui Phocas.

Titus Lempronius Augustus Apulum. Astfel. începând de la sfârșitul Republicii.VI. dedicate împăraților. Mai trebuie amintit cazul lui Iulius Secondinus. în anul 70 d. Vechiul sacerdoțiu roman cuprinde regele (rex sacrorum). Etruscii sunt. natione Dacus. este relevată și de multele inscripții în marmură. și pe care se aflau și numele soldaților și unde erau precizate și locurile de origine: Aurelius Valerianus Drubeta.equites singulares. între care cei mai importanți erau grecii . pretorian rechemat în serviciu. se remarcă cea a lui Lucius Avilius Dacus. interpretări de oracole și. Religia romană Peninsula italică înainte de unificarea romană adăpostea populații de origine diversă. începutul sec. Ei erau vestiți. văduvei regelui costobocilor. în acea vreme. și este dedicată memoriei reginei Zia. Sursele arheologice nu sunt suficiente ca să ne dea o idee satisfăcătoare despre credința etruscilor. proveneau din Sarmizegetusa. dintre care 15. să amintească locul de origine al defuncților. rar se ajungea la vârsta de 60 de ani.din coloniile sudului. devenind membri ai gărzii imperiale - pretorieni. deci anterior cuceririi Daciei. de exemplu: natione Thrax - pentru traci. Printre aceștia se remarcă Claudiano. S-a constatat că aproape 120 de nume sunt dacice..[1] Cap. care a ajuns la vârsta de 85 de ani.. flamen Martialis și flamen 11 . pusă de nepoții ei Natoporus și Driglisa. I î. al cărui nume e sculptat în marmură. și în garda călare . în garda imperială.Ch. Se pare că pe Via Flaminia erau găzduiți ostateci de origine regală și nobilă. în mod deosebit. Antonius Bassinass Zermizegetusa. haruspicine – ghicirea în măruntaiele jertfei. pentru acele libri augurales.mai mult către activitatea militară. Inscripțiile pietrelor funerare ale soldaților ce au aparținut gărzii imperiale țin. Pieporus. de origine asiatică. latinii . Prezența dacilor la Roma. probabil. mai ales. în condițiile în care. centurion din cohorta a VI-a. Religia romană arhaică se întemeia pe un panteon divin și pe o mitologie puternic înrâurită de mitologia greacă. Nici unul dintre aceste texte nu a ajuns până la noi.H. O altă inscripție a fost descoperită pe Via Flaminia.din centru și etruscii de la nord de Tibru. Mars (care reprezenta funcția războinică) și Quirinus (care reprezenta funcția nutritivă și protectoare). Georges Dumézil a subliniat existența unei “ideologii tripartite” indo-europene în triada romană Iupiter (care reprezenta suveranitatea). flaminii celor trei zei mari (flamines maiores: flamen Dialis.

Mai târziu.zeița echinoxului de primăvară sau Matuta . este înlocuită în perioada Tarquinilor prin noua triadă Iupiter Maximus-Iuno-Minerva. religia romană împărtășește. cum ar fi Iuno Regina. romanii ofereau tot mai multe sacrificii zeilor grupați în perechi ale căror statui erau expuse în temple. al III-lea î. în momentul alegerii lor. al V-lea.Quirinalis) și marele preot (pontifex maximus). Dionysos și Kore. O instituție similară e semnalată în imperiul incaș. nume. Zeități mai noi. erau plasate extra pomerium. Sarcina vestalelor era de a păzi focul sacru. 12 . Între cele mai celebre este cultul zeiței lunare Diana din Nemi – patroana sclavilor fugari. orașul sărbătorea culturile morților . Din sec. În caz de încălcare a acestor reguli erau zidite de vii. Iuno a devenit garanta jurământului conjugal. având. care se reîntorceau pe pământ și se hrăneau cu mâncarea ce le era pusă pe morminte. Căsătoria se celebra în căminm.respectul religios pentru tradiție și pentru datoria socială. istoric. au acum statui. instalat în perimetrul pomerial de dictatorul Aulus Postumius. care corespund lui Demeter. Romanii încorporau în religia lor culte locale pe măsură ce ocupau teritoriul zeilor vecinilor. Sacerdoții romani formau colegiul pontifical.zeița matroanelor. sub auspiciile zeităților feminine Tellus și Ceres. unde puterea militară (imperium militiae) nu era tolerată. flancată de zeitățile Ianus Bifrons și Vesta. Locul unde îl venerau pe Mars era situat dincolo de această zonă intimă. Dictatorul Aulus Postumius instituie o nouă triadă pe Aventin: Ceres-Liber-Libera. menite unei perioade de treizeci de ani. iar cu cel de-al doilea . va reveni împăratului. în sec.cu căpetenia lor.Manii și Lemurii. Străvechea triadă Iupiter-Mars-Quirinus. funcție care. Divinitățile intrapomeriale arhaice au. Acești zei. îndeobște pe colina Aventinului. interesul pentru evenimentul concret. Cultul domestic consta în sacrificii de animale și în ofrande alimentate și florale adresate strămoșilor și geniului protector al locului. și flamines minores. Herei și Atenei. pe flamines maiores. Comparată cu iudaismul și confucianismul. caractere și sărbători bizare: Angerona . deseori. exprimată prin conceptul de pietas. care cuprindea pe rex sacrorum. pe pontifices . pontifex maximus. ce va fi transferat pe Aventin. în număr de trei. Excepție face templul lui Castor. cu primul. care se numea pomerium. între șase și zece ani. Colegiului pontifical i se adăugau șase vestale. începând cu Caesar.Hr. care corespund lui Zeus. De două ori pe an. în număr de doisprezece. chiar cele mai importante. timp în care trebuiau să-și păstreze virginitatea. Roma rezerva altarelor zeităților autohtone un cerc interior făcut din pietre.

cum erau fețialii. Frates Arvales – ocrotitori ai ogoarelor. Lupercii (lupa = lupoaică) desemnau sexualitatea dezlănțuită. Colegiul augural utiliza cărți etrusce (libri haruspicini. preoții salieni. Existau la Roma și alte grupări religioase specializate.[1] 13 . libri rituales și libri fulgurales) și grecești (oracole la care au existat contrafaceri evreiești și creștine) pentru a stabili datele faste și nefaste.

şi chiar să imi imginez că am vizitat Roma.. Chiar daca nu am fost niciodata . 14 . frumoasa capitală a Italiei.. marii artişti portretişti au atins un asemenea nivel al perfecţiunii. iar în domeniul sculpturii. cu ajutorul imaginilor şi informaţiilor de pe internet am reuşit să îmi fac o impresie frumoasă. Roma . Concluzia. Istoria Romei este una interesantă. este un oraş ce ascunde o istorie frumoasă şi bogată pe care noi turiştilor de azi o regăsim prin mărturiile lăsate de Imperiul Roman. am o parere foarte bună despre acest oraş.

1. Bibliografie. Bucureşti 2007 15 . Civilizaţii antice:Roma. Eva Bargallo. %20imperiul%20ce%20a%20dominat%20odata %20lumea-621. http://www.wikipedia. http://ro.ro/articol_Roma. editura Corint..html 3.org/wiki/Roma_Antic %C4%83#Perioada_monarhiei 2.iturism..