PRIRUČNIK ZA BRZI POČETAK

HARIS HAMIDOVIĆ

WLAN
BEŽIČNE LOKALNE RAČUNALNE MREŽE

HARIS HAMIDOVIĆ

BEŽIČNE LOKALNE RAČUNALNE MREŽE

P R I R U Č N I K Z A B R Z I P O Č E TA K

Recenzent: Doc. Dr. Nermin Suljanović Lektor: Goran Ćaćić CIP zapis dostupan u računalnom katalogu Nacionalne i sveučilišne knjižnice u Zagrebu pod brojem 672191 ISBN 978-953-95760-1-9

2

Sadržaj
1. Uvod......................................................................... 2. Iskustva korisnika..................................................... 3. Kako WLAN funkcionira......................................... 4. 802.11 fizički sloj..................................................... 5. 802.11 MAC podsloj................................................ 6. WLAN ureñaji.......................................................... 7. Rješavanje problema u bežičnim LAN-ovima......... 8. WLAN sigurnost...................................................... 9. Organizacije i standardi........................................... 10. Poslovne koristi WLAN rješenja........................... 11. Wi-Fi hotspot......................................................... 12. Primjer 1 – m0n0wall hotspot rješenje................... 13. Primjer 2 – WLAN/ADSL rješenje za kućne mreže............................................................................. 14. Druge bežične tehnologije...................................... Bibliografija............................................................ 5 7 14 42 60 66 96 122 141 148 161 172 181 193 210

3

Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 4 .

On potiče gospodarski rast kroz stvaranje novih usluga te otvaranje novih ulaganja i radnih mjesta. digital divide) što označava jaz između pojedinaca. Ali. Uvod Pristup Internetu velikim brzinama putem širokopojasnih veza otvara velike mogućnosti za ispunjavanje obećanja informacijskog društva. od kojih je najvažniji učiniti Internet dostup5 . S druge strane. što dovodi do većih dohodaka i većih investicijskih povrata. uvođenje rada na daljinu. taj razvoj također utječe i na produktivnost mnogih postojećih procesa. nedovoljna dostupnost širokopojasnog pristupa dovodi do digitalnog jaza (engl. zdravstvene pomoći. Stoga je Europska komisija utvrdila zadatke s ciljem povećanja korištenja Interneta. Dostupnost širokopojasnih usluga jedan je od ključnih elemenata koji lokalnim samoupravama omogućava i olakšava privlačenje ulaganja. tvrtki i zemljopisnih područja u dostupnosti i iskorištenju razvojnih potencijala informacijsko-komunikacijskih tehnologija. Vlade su na svim razinama prepoznale utjecaj širokopojasnih komunikacija na svakodnevni život i posvećene su osiguravanju jednakih pogodnosti za sve segmente stanovništva i gospodarstva. Razvoj širokopojasnih komunikacija omogućava stvaranje i primjenu novih zahtjevnih aplikacija i poboljšanje postojećih. boljeg obrazovanja i kvalitetnijih usluga javne uprave.1. Internet je glavna pokretačka okosnica informacijskog društva.

namijenjen je poticanju širenja širokopojasnog pristupa Internetu u Europi. 3. [2] Europska komisija je 20. 3. smanjenjem cijene usluga i povećanjem sigurnosti na Internetu. U tom dokumentu se navodi da su bežične lokalne računalne mreže već pokazale svoju korisnost u privatnim okruženjima za koja su prvobitno bile razvijene (npr. želježničke stanice i trgovački centri. 2006. Europska komisija je kroz eEurope program provodila akcije s ciljem povećanja broja korisnika širokopojasnog pristupa Internetu.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže nim svakom građaninu.11. te da imaju veliki potencijal u omogućavanju širokopojasnog pristupa Internetu na javnim lokacijama kao što su zračne luke. Istovremeno je potrebno raditi i na uvođenju novih aplikacija i stvaranju digitalnih sadržaja. [3] U ovoj knjizi ćemo predstaviti tehnologiju bežičnih lokalnih računalnih mreža zasnovanu na standardu IEEE 802. poduzeću i državnoj upravi povećanjem širine pojasa pristupa. organizacijski intraneti). usvojila dokument čija je namjena poticanje implementacije bežičnih lokalnih računalnih mreža (engl. godine. a sastavni je dio nove europske inicijative „i2010 – a European Information Society for Growth and Jobs”. Zemlje članice bile su potaknute na usvajanje i implementaciju nacionalnih broadband strategija. usvojen 20. 6 . Wireless Local Area Network – WLAN) na javnim lokacijama radi omogućavanja širokopojasnog pristupa javnim uslugama. Prije toga. školi. 2003. domu. [1] Dokument Europske komisije „Bridging the Broadband Gap”.

financijske institucije (18%).2. proizvodnja/skladištenje (21%). Iskustva korisnika U ovom poglavlju predstavljamo rezultate istraživanja o iskustvima korisnika bežičnih LAN-ova. proizvodne kompanije. bolnice i uredi nabavljali su sustave za bežične LAN-ove iz dva osnovna razloga: radi povećanja korisničke produktivnosti i povećanja produktivnosti IT timova. [4] Ispitna skupina imala je 34 korisnika iz različitih oblasti poslovanja: obrazovanje (23%). te materijalnih i nematerijalnih dobiti ostvarenih njenim korištenjem. Wireless LAN Association) je tijekom 2000. Rezultati istraživanja ukazivali su da je: • 89% ispitanih kompanija izvelo uspješnu implementaciju bežičnih LAN sustava • 92% ispitanika bilo je uvjereno u sigurne ekonomske i poslovne koristi nakon implementacije 7 . trgovina (15%). WLANA istraživanje WLANA (engl.1. Škole. godine obavila detaljno ispitivanje krajnjih korisnika bežičnih lokalnih računalnih mreža s ciljem utvrđivanja ukupnih troškova posjedovanja tehnologije. već njihova značajna nadopuna. zdravstvo (23%). 2. Rezultati ovog istraživanja ukazivali su da bežične mreže nisu bile zamjena ožičenoj infrastrukturi.

2. godine). zbog koristi koje su osjetili krajnji korisnici i/ili IT osoblje • Povrat uloženih sredstava ostvaren je za manje od godine dana u svim oblastima poslovanja iz kojih dolaze ispitanici • 97% ispitanika smatralo je da su WLAN-ovi utjecali na brzinu kojom su oni završavali zadatke gdje se tražio trenutni ili gotovo trenutni pristup informacijama 2. Studija je ukazivala na stalan trend povećanja broja implementiranih bežičnih LAN-ova u određenim oblastima poslovanja. u ime Cisco Systems. Studija je ukazivala i na gotovo podjednako prihvaćanje tehnologije u srednje velikim (100-999 uposlenika ) i velikim organizacijama (>1000 uposlenika) od oko 12%. U proizvodnom sektoru značajno je povećano prihvaćanje tehnologije bežičnih mreža (23% u odnosu na 10%. U sektoru obrazovanja i dalje je bilo najveće korištenje WLAN tehnologije (29%). [5] Za potrebe studije intervjuirane su osobe iz preko 400 srednje velikih i velikih organizacija iz SAD-a. godine. a u državnom 12%. Prema rezultatima studije: Pristup bežičnim LAN-ovima omogućavao je korisnicima da budu na mreži u prosjeku oko 3.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže • 92% ispitanika odgovorilo je da će nastaviti sa širenjem bežičnih tehnologija u svojim mrežama tijekom tekuće godine. kao i s 200 krajnjih korisnika iz ovih organizacija. Intervjui su obavljeni s 403 IT/MIS osobe.5 sata više na dan. U zdravstvenom sektoru korištenje WLAN tehnologije bilo je 13%. NOP World Technology / Cisco Systems istraživanje Neovisna istraživačka kompanija NOP World Technology je 2003. obavila istraživanje koje je za cilj imalo analizirati koristi ulaganja u bežične LAN-ove. Dodatno vrijeme 8 . koliko su pokazivali rezultati slične studije iz 2001.

Ova studija također ukazuje da je povećano implementiranje i korištenje bežičnih LAN-ova povezano s korištenjem mobilnih uređaja. Mogućnost da se posao obavlja kad god to uposlenik zahtijeva i gdje god da se uposlenik nalazi utjecala je na povećano vrijeme uštede od gotovo 90 minuta po radnom danu uposlenika. Gotovo dvije trećine krajnjih korisnika odgovorilo je da se njihova preciznost poboljšala.veze. Studija je ukazala na povećanu poslovnu implementaciju bežičnih mreža u domovima uposlenika. kod kuće ili na putu. bit će lakše organizacijama da implementiraju i šire ovu tehnologiju. 9 . Bežični LAN-ovi su povećali produktivnost korisnika omogućavanjem korisnicima da obavljaju posao kada i gdje im je pogodno – na poslu. Dodatna korist bežičnih LAN-ova na koju je studija ukazivala bila je i povećana preciznost u svakodnevnim poslovima. Porast broja implementacija. Prosječno povećanje preciznosti onih koji su izvijestili o povećanju bilo je 41%. Nalazi studije također su pokazivali da su organizacije ostvarile veći financijski povrat ukoliko je tehnologija bežičnih LAN-ova bila implementirana u većem broju odjela unutar organizacije i omogućena većem broju korisnika. kafe barovima i hotelima). Ispitanici iz sektora zdravstva izvijestili su o 70-postotnom povećanju preciznosti – „bilo-kada-bilo-gdje” osobina bežičnih komunikacija pomogla je medicinskom osoblju da osiguraju zdravstvene usluge pacijentima. kao i značajno korištenje hotspot mreža tijekom putovanja (u zračnim lukama. rezultirao je povećanom godišnjom novčanom uštedom po uposleniku od gotovo 14. ostvareno korištenjem bežičnih LAN-ova omogućilo je krajnjim korisnicima oko 27% veću produktivnost. pristupe informacijama i naprave zapise na mjestu pružanja zdravstvenih usluga.000 dolara. uz dodatnu uštedu vremena. Kako ovi uređaji budu dolazili u sve većem broju s ugrađenim WLAN sposobnostima.

a 42% u roku od dvije godine. radne stranice. Globalna mreža postavljena je na 400 lokacija širom svijeta u četiri mjeseca. Sigurnost se nastavila unapređivati u skladu s industrijskim tren10 . godine. kalendar/rasporedi (64%). Cisco Systems interna studija Cisco Systems je postavio globalnu mrežu WLAN-ova 2000. upravljanje inventurom u stvarnom vremenu (19%)… Sigurnost je za 66% ispitanika bila najveći izazov prilikom donošenja odluke o implementiranju bežičnih tehnologija. obrazovanje (10%).3. uredske aplikacije za procesiranje teksta. Prema ovom istraživanju. CIO Magazine istraživanje Tijekom 2003. proizvodnja (13%). prezentacijski softver (45%). text messaging (44%). povećano zadovoljstvo internih korisnika (57%) i veća učinkovitost (40%). 27% uposlenika kompanije koristilo je WLAN kao svoj primarni medij pristupa na mrežu. Tipovi bežičnih aplikacija koje su organizacije podržavale bile su: e-mail pristup (83%). 2. zdravstvo (10%). privatnost (32%) i ograničenja potrošnje/budžeta (29%). web pristup (60%). Drugi izazovi bili su korisnička podrška (37%). IT (13%). Tijekom 18 mjeseci. Potpuni povrat sredstava uloženih u bežične tehnologije je 40% organizacija ostvarilo ili planiralo ostvariti u roku od godine dana. najveće koristi od ulaganja u bežične tehnologije predstavljale su: povećana produktivnost (77%). godine CIO magazine je obavio ispitivanje 250 IT rukovodilaca s ciljem dobivanja informacija o povratu ulaganja u bežične tehnologije.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 2.4. financije (7%) i osiguranje/nekretnine/ pravo (8%). [6] Ispitanici su bili iz različitih sektora poslovanja: vlada (15%).

2422 • Prosječni trošak po radnoj minuti: 1.dovima. došlo se do zaključka da WLAN obično osigurava prosječnu dnevnu uštedu vremena (i stoga produktivnost) od 90 minuta.600 = 1. U slučaju Cisco Systemsa to iznosi 14.600 radnih minuta u godini (7 sati na dan) • Prosječan godišnji trošak po uposleniku od 120. Interna studija koju je proveo Cisco IT odjel pokazala je prosječnu uštedu produktivnog vremena od 30 minuta dnevno.24 USD / minuta. da bi osigurali prihvatljivije rezultate.000 dolara po uposleniku godišnje.1. troškovi resursa radnog prostora itd.000 / 96. No. [7] 2. Cisco IT je prihvatio konzervativniji i financijski prihvatljiviji pristup: Prvo. Cisco Systems Inc. 11 . Na osnovu anketiranja preko 400 organizacija iz SAD-a koje su imale više od 100 uposlenika. Proširene usluge kao što je prijenos glasa preko WLAN-a i WLAN mreže za goste doprinijele su dodatnom uspjehu rješenja.000 USD (plaće. godine.) • 120. U Cisco Systems smatraju da je globalna mreža WLANova rezultirala stvarnim dobitima u vrijednosti desetak milijuna dolara uslijed povećanja produktivnosti. Cisco je računao trošak vremena uposlenika na sljedeći način: • 230 radnih dana u godini • 96. Poslovne koristi rješenja Cisco IT smatra da je globalno WLAN rješenje osiguralo pozitivnu dobit povećanja produktivnosti u iznosu od 50 milijuna dolara godišnje. Cisco IT je poduzeo značajan globalni redizajn WLAN rješenja 2005.4. je naručio neovisnu studiju WLAN koristi 2003. Umjesto prihvaćanja ovih rezultata. u Ciscu su računali s poslovnom dobiti korištenja WLAN rješenja zasnovanoj na pretpostavci da 50% korisnika uštedi samo 10 minuta produktivnog vremena dnevno. godine.

Napredak u tehnologiji bežičnih lokalnih mreža uzrokovao je značajno unapređenje u performansama i funkcijama.24 USD * 230 radnih dana = 2852 USD po uposleniku.000 Cisco IT je čak i s ovim konzervativnijim pristupom pokazao da se globalno WLAN rješenje ne samo isplatilo za šest mjeseci od trenutka implementacije.000 uposlenika * 2852 USD = 54. U Cisco IT su pretpostavili da je samo 50% dnevno aktivnih WLAN korisnika sačuvalo 10 minuta produktivnog vremena dnevno: • 10 sačuvanih minuta * 1. uz prosječno povećanje produktivnosti od 1.376.000 USD.188.5 do 2. Nakon 5 godina iskustva s jednom od prvih globalno implementiranih mreža 12 . Ovo je rezultiralo dobiti od preko 100 milijuna dolara: • 10 sačuvanih minuta * 1.24 USD* 230 radnih dana = 2852 USD po uposleniku • 19.000 uposlenika. Preko 75% uposlenika kompanije koristi WLAN na neki način tijekom radnog dana. bilo gdje.5. poboljšanje produktivnosti = 108. U Cisco IT očekuju nastavak ovog trenda kako se korisničko oslanjanje na WLAN bude povećavalo i dodatne usluge budu dodavane rješenju. nego je imalo pozitivnog učinka od desetine milijuna dolara u prethodnih pet godina.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Cisco IT je zatim izračunao koristi koje bi se ostvarile ako bi svaki uposlenik sačuvao 10 minuta na dan. 2. Cisco IT je obavio proces normalizacije te smanjio je predviđeno vrijeme uštede. Microsoft interna studija U kasnim 90-im Microsoft je postao jedna od prvih kompanija koja je prihvatila WLAN tehnologiju kao odgovor na viziju kompanije o povezivosti bilo kada. • 38.0 sata dnevno.

000 USD. Nakon procesa normalizacije.000. • Uštede vremena od 52 minute po korisniku tjedno zbog mogućnosti obavljanja više zadataka tijekom poslovnih sastanaka • Financijske koristi ostvarene instaliranjem bežične mrežne infrastrukture u konferencijskim salama Intel je procijenio financijski učinak povećanja produktivnosti uredskog osoblja ostvaren uporabom bežičnih rješenja. Najveća poslovna korist implementiranog WLAN rješenja je u povećanju mobilnosti i fleksibilnosti uposlenika. Istraživanje je ukazalo na sljedeće koristi koje je Intel ostvario: • Uštede prilikom instaliranja bežične mreže u zgradi s 3000 uposlenika. Za kompaniju od 25. [8] 2. vendora i partnera koji koriste mrežu. [9] Rezultati istraživanja pokazali su značajne koristi koje uporaba bežičnih mreža donosi u usporedbi s ožičenim mrežama.6 sati u godini. procijenjena vrijednost financijske dobiti ostvarene uporabom bežičnih rješenja iznosila je 26. Prilikom procjene ovih koristi korištena je sljedeća formula: Koristi = (Ostvarena ušteda vremena) x (Trošak uposlenika) Dobitak od 52 minute po tjednu predstavlja povećanje produktivnosti od oko 2. godine Intel IT i Intel Finance poduzeli su istraživanje koje je za cilj imalo identificiranje mjerljivih koristi ostvarenih uporabom bežičnih mreža. razmatrajući novčane vrijednosti vremena uposlenika.WLAN-ova. Intel je obavio proces normalizacije te uzeo u obzir samo 50% te vrijednosti. 13 .6. Intel interna studija 2004.000 uposlenika i troškom po uposleniku od 50 USD/sat ostvarene koristi bi iznosile 52. Troškovi instaliranja bili su za oko 50% manji u odnosi na troškove koji bi se pojavili prilikom instaliranja ožičene mreže.17% ili oko 41.000 USD. Microsoft je nadogradio WLAN infrastrukturu kako bi podržao nove i povećane zahtjeve.000.

3. Lociranje bežičnih lokalnih računalnih mreža Nakon što se instalira. tada više radio-nositelja može postojati u istom prostoru u isto vrijeme bez međusobne interferencije.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 3. Ovo se općenito naziva modulacijom/demodulacijom nositelja podataka. skladištenje i obrazovne institucije. Podaci se dodaju na radio-nositelj na takav način da se mogu s njega pouzdano uzeti na prijemnom kraju. on će automatski početi „osluškivati” medij oko sebe. U ovim oblastima ostvarene su prednosti korištenjem ručnih i notebook računala sposobnih za bežični prijenos podataka u stvarnom vremenu ka centralnoj lokaciji radi dalje obrade. Klijent također nastoji otkriti može li se pridružiti 14 . Ako se radiovalovi prenose različitim frekvencijama. I drugi poslovni korisnici sve više uviđaju koristi WLAN-ova. s ciljem lociranja bežičnih lokalnih računalnih mreža koje se nalaze u blizini. WLAN-ovi se implementiraju kao alternativa ili još češće kao proširenje ožičenim LAN-ovim u zgradama ili manjim područjima. Kako WLAN funkcionira WLAN-ovi su fleksibilni komunikacijski sustavi koji koriste elektromagnetske valove za prijenos podataka od jedne točke do druge. konfigurira i konačno pokrene WLAN klijentski uređaj. trgovina. proizvodnja. Tijekom zadnjih godina WLAN-ovi su stekli ogromnu popularnost u brojnim oblastima: zdravstvo.1.

duljine od 2-32 znaka. Access Point). Oni služe klijentskim stanicama za nalaženje pristupnih točaka. Ako se klijent želi nesmetano kretati između grupe pristupnih točaka. MAC adresa pristupne točke koristi se kao BSSID.nekoj od lociranih mreža. U procesu traženja bežične pristupne točke (engl. odgovorima na sondiranje i drugim tipovima okvira. U infrastrukturnim mrežama. No. Basic Service Set Identifier) je 6-bajtni hex broj koji identificira pristupnu točku s koje potječu ili su proslijeđeni okviri. Postoje dva tipa skeniranja: pasivno skeniranje i aktivno skeniranje. Klijentska stanica mora biti konfigurirana s odgovarajućim SSID-om ako se želi pridružiti mreži. neki klijenti se mogu konfigurirati tako da koriste bilo koju vrijednost SSID-a. koja se koristi od strane bežičnih lokalnih računalnih mreža kao mrežno ime. SSID se odašilje u beacon okvirima. dok su SSID i ESSID izmjenjivi izrazi koji označavaju ime mreže. 3. 3. Servis set identifikator Servis set identifikator je jedinstvena. klijentska stanica slijedi tragove koje ostavlja pristupna točka. Beacon Management Frames). Beacon Beacon okviri su kratki okviri koje šalje pristupna točka stanicama (u mrežama koje rade u infrastrukturnom modu) ili stanica-stanici (u mrežama koje rade u ad hoc modu) s ciljem organiziranja i 15 .1. zahtjevima za sondiranjem. dok u ad hoc mrežama prva stanica u IBSS-u generira slučajni 48-bitni broj koji se koristi kao BSSID.2.1. Ne treba miješati SSID (ESSID) s BSSID-om. Ovi tragovi nazivaju se servis set identifikatori (engl. Ovaj proces osluškivanja naziva se skeniranje. s obzirom da skeniranjem klijent nalazi mrežu. znakovno osjetljiva alfanumerička vrijednost. on i sve pristupne točke moraju biti konfigurirani s istim SSID-om. BSSID (engl.1. Service Set Identifiers – SSID) i beacon okviri (engl. Skeniranje se pojavljuje prije bilo kojeg drugog procesa.

ako nisu na listi. u FHSS sustavima. time-stamp) točnog trenutka slanja.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže sinkroniziranja bežične komunikacije na bežičnim lokalnim računalnim mrežama. U DSSS sustavima. kojom obavještava stanice o tome koliko često trebaju očekivati beacon okvire. Naprimjer.1. osluškuju beacon okvire.1.2. Sinkroniziranjem satova komunikacijskih jedinica osigurava se da sve vremenski osjetljive funkcije. hop i dwell vremenski parametri i hop sekvenca uključeni su u beacon okvir. isključuju prijemnike i nastavljaju spavati. Beacon okvir sadrži informaciju poznatu kao beacon interval.1. FH ili DS parametri Beacon okvir sadrži informacije vezane uz određenu tehnologiju raspršenog spektra (engl. Sinkronizirane stanice prekidaju spavanje. spread spectrum) koja se koristi. budu izvedene bez grešaka. 16 . 3. 3.2. uključuju prijemnike.2. beacon okvir sadrži informacije o kanalima. Trafic Indication Map – TIM) koristi se radi obavještavanja stanica koje su u stanju „spavanja” da li se na pristupnoj točki nalaze paketi namijenjeni njima.3. Ova informacija prosljeđuje se u svakom beacon okviru svakoj od asociranih stanica. provjeravaju TIM tablicu te. Mapa pokazatelja prometa Mapa pokazatelja prometa (engl. uključujući i: • Sinkronizaciju vremena • FH ili DS parametre • Mapu pokazatelja prometa • Podržane brzine 3.2. kao što su skokovi u FHSS sustavima. Sinkronizacija vremena Beacon okviri sinkroniziraju radne sate klijenata koristeći vremenske oznake (engl. on podešava vlastiti radni sat u odnosu na radni sat pristupne točke. Beacon okviri imaju više funkcija. Nakon što klijent primi beacon okvir. Na ovaj se način dva sata sinkroniziraju.1.

4. U ovoj situaciji. stanica će se pokušati pridružiti mreži kroz pristupnu točku s najjačim signalom i najmanjim odnosom greške (engl. SSID itd. ovisno o korištenom standardu. ona će se pokušati pridružiti mreži kroz pristupnu točku koja je poslala taj beacon okvir. U konfiguracijama u kojima postoji više pristupnih točaka. s kojom je stanica 17 .1. Podržane brzine U bežičnim lokalnim računalnim mrežama postoji više podržanih brzina prijenosa. Pasivno skeniranje Pasivno skeniranje predstavlja proces osluškivanja i okvira na svakom kanalu određeno vrijeme. Bit Error Rate – BER). Informacija o podržanim brzinama od strane pristupne točke šalje se u beacon okviru.1. jačina signala. SSID one mreže kojoj se stanica želi pridružiti može biti odaslan s više pristupnih točaka.3. Beacon okvire šalju pristupne točke (infrastrukturni mod) ili klijentske stanice (ad hoc mod). Održavanjem liste dostupnih pristupnih točaka i njihovih karakteristika (kanal. Stanica osluškuje beacon okvire te nakon što čuje i okvir koji oglašava SSID one mreže kojoj se stanica želi pridružiti. Stanica će pomjeriti asociranje s jedne pristupne točke na drugu nakon što snaga radio-signala pristupne točke. Na osnovu informacija iz beacon okvira. stanica može brzo locirati najbolju pristupnu točku za ponovno povezivanje ukoliko se trenutna veza prekine. 3. Pasivno skeniranje skraćuje vrijeme potrebno za ponovno povezivanje ukoliko se stanica iz nekog razloga odspoji od pristupne točke. stanica koja vrši skeniranje pravi katalog sa značajkama pristupnih točaka ili stanica. Stanice nastavljaju pasivno skeniranje čak i nakon pridruživanja pristupnoj točki.3.2. nakon što se stanica inicijalizira.).

stanica poduzima autentikacijske i asocijacijske korake pridruživanja mreži kroz tu pristupnu točku. Nakon što je pristupna točka s odgovarajućim SSID-om pronađena. padne ispod određene razine.4. Stanice koriste informacije dobivene kroz pasivno skeniranje za lociranje sljedeće najbolje pristupne točke (ili ad hoc mreže) koja bi se mogla koristiti za ponovno povezivanje na mrežu.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže trenutno povezana.1. Ako je sondirajući zahtjev poslan s određenim SSIDom. Pasivno skeniranje 3. Aktivno skeniranje Aktivno skeniranje se sastoji od slanja okvira zahtjeva za sondiranjem s bežične stanice. Stanice šalju sondirajuće okvire kad aktivno traže mrežu kojoj se žele pridružiti. Slika 1. onda će samo pristupne točke koje imaju isti SSID odgovoriti okvirom sondirajućeg odgovora. Cilj aktivnog sondiranja je lociranje pristupnih točaka kroz koje se stanica može priključiti na mrežu. 18 . onda će sve pristupne točke u području dosezanja odgovoriti okvirom sondirajućeg odgovora. Sondirajući okvir će sadržavati ili SSID mreže kojoj se stanica želi pridružiti ili broadcast SSID. Ako je okvir sondirajućeg zahtjeva poslan s broadcast SSID-om.

3. Aktivno skeniranje Informacija proslijeđena stanici s pristupne točke u okviru sondirajućeg odgovora slična je informaciji iz beacon okvira.Slika 2. Ovi potprocesi uvijek se pojavljuju u istom redoslijedu. Ako je snaga RF signala blizu praga buke. Snaga signala sondirajućeg odgovora koju klijent primi pomaže u određivanju pristupne točke kojoj će se klijent pokušati pridružiti. a obično se određuje i u odnosu signala i buke (engl. Autentikacija i asocijacija Proces spajanja na bežičnu lokalnu računalnu mrežu sastoji se od dva odvojena potprocesa.2. Okvir sondirajućeg odgovora razlikuje se od beacon okvira samo po tome što ne sadrži mapu pokazatelja prometa TIM i vremensku oznaku. Signal-to-Noise Ratio). BER predstavlja odnos oštećenih paketa naspram neoštećenih paketa. 19 . a nazivaju se autentikacija i asocijacija. prijemnik može pomiješati signal s bukom. Stanica izabire pristupnu točku s najjačim signalom i najnižim odnosom greške BER.

2. ili pristupna točka može proslijediti zahtjev za autentikacijom autentikacijskom serveru kao što je RADIUS. Asociranje je stanje u kojem je klijentu dozvoljeno da šalje podatke kroz pristupnu točku.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 3. što znači da klijent i pristupna točka moraju proći kroz ovaj korak da bi se pridružili. a zatim vratiti rezultat pristupnoj točki. Treba imati na umu da se autentikacija odnosi na bežični čvor. Proces pridruživanja odvija se na sljedeći način: klijent koji se želi 20 . Pristupna točka će prihvatiti ili odbaciti ovaj zahtjev. Autentikacija je proces kroz koji se identitet bežičnih čvorova (PC kartica. Autentikacijski proces uglavnom je nepostojeći u situacijama kad se nove pristupne točke i PC kartice instaliraju u pretpostavljenoj konfiguraciji. null).2.1. Autentikacijski proces može biti obavljen na pristupnoj točki. Pristupna točka odgovara na klijentski zahtjev za spajanjem provjerom klijentovog identiteta prije bilo kakvog povezivanja. Asociranje Nakon što se bežični klijent autenticira. RADIUS server će obaviti autentikaciju korištenjem niza kriterija. obavještavajući stanicu o svojoj odluci slanjem okvira autentikacijskog odgovora. a ne na korisnika.2. Pristupna točka na koju se klijent povezuje potvrđuje da je klijent onaj kojim se predstavlja. slijedi proces pridruživanja klijenta s pristupnom točkom. ali u stvarnosti ne postoji određeni identitet klijenta zahtijevan za asociranje. Pristupna točka će nakon toga poslati rezultat klijentskoj stanici. 3. Ponekad je autentikacijski proces nepostojeći (engl. Autentikacija Prvi korak u spajanju na bežični LAN je autentikacija. USB klijent…) provjerava od strane mreže (obično pristupne točke) na koju se čvor pokušava povezati. Klijent počinje autentikacijski proces slanjem okvira zahtjeva za autentikacijom ka pristupnoj točki (u infrastrukturnom modu).

ili je pokušao autenticiranje i nije uspio. 3.3. Pristupne točke imaju tabelu u kojoj su navedeni statusi klijentskih veza. authenticated) stanje.2. Autenticiran i neasociran U ovom stanju bežični klijent je prošao autentikacijski proces. Neautenticiran i neasociran U ovom stanju bežični čvor je u potpunosti otspojen s mreže i nije u stanju slati podatke kroz pristupnu točku. stanica šalje pristupnoj točki okvir zahtjeva za asociranjem.1. Ukoliko je autentikacija uspješno završena. rijetko ćemo vidjeti 21 .2.3. 3. unauthenticated) stanje za klijenta koji nije završio autentikacijski proces.povezati na mrežu šalje autentikacijski zahtjev pristupnoj točki nakon čega dobiva autentikacijski odgovor. Tabela pridruživanja pristupne točke obično će prikazivati „autenticirano” (engl. Stanja autentikacije i asocijacije Tijekom procesa autentikacije i pridruživanja klijent može biti u jednom od tri stanja: • Neautenticiran i neasociran • Autenticiran i neasociran • Autenticiran i asociran 3. association table). kojim dozvoljava ili ne dozvoljava asociranje. ali još nije asociran pristupnoj točki.2. Ova tabela poznata je i kao tabela pridruživanja (engl. Pristupna točka odgovara na ovaj zahtjev slanjem okvira pridruženog odgovora. Klijentu nije dozvoljeno da šalje ili prima podatke kroz pristupnu točku. Kako klijent koji je prošao autentikacijsku razinu smjesta nastavlja s razinom pridruživanja. Obično će u tabeli pridruživanja biti prikazano „neautenticirano” (engl.3. Bitno je napomenuti da proizvođači različito označavaju neautenticirano i neasocirano stanje na svojim pristupnim točkama.2.

associated) u tablici asocijacija pristupne točke. Autentikacijske metode IEEE 802.11 standarda kao pretpostavljena metoda autentikacije u opremi za bežične LAN-ove. 22 . Za klijenta koji je u ovom stanju najčešće ćemo vidjeti stanje „asociran” (engl.3. Shared key authentication). ukoliko posjeduje pravi servis set identifikator – SSID.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže „autenticirano” stanje na pristupnoj točki. Da bi klijent postao autenticiran. Mnogo je vjerojatnije da ćemo vidjeti „neautenticirano” ili „asocirano” stanje. Ovaj niz koraka razlikuje se ovisno o korištenoj autentikacijskoj metodi. Autenticiran i asociran U ovom stanju bežični čvor potpuno je spojen na mrežu i sposoban je slati i primati podatke kroz pristupnu točku na koju je spojen (asociran). 3. a i u onima bez njih. on mora proći kroz niz koraka s pristupnom točkom. ali i sigurnija.3. Autentikacija otvorenog sustava Autentikacija otvorenog sustava metoda je bez autentikacije (engl. čime je označeno da je klijent potpuno spojen i autoriziran da šalje podatke kroz pristupnu točku.2. 3. SSID na pristupnoj točki i na klijentu moraju biti jednaki kako bi klijentu bilo dozvoljeno da završi autentikacijski proces. Autentikacija otvorenog sustava također je učinkovita u okruženjima s povećanim zahtjevima za sigurnošću. Korištenjem ove metode autentikacije stanica se može asocirati s bilo kojom pristupnom točkom koja koristi autentikaciju otvorenog sustava.3. U nastavku ćemo predstaviti autentikacijske metode specificirane 802.11 standard specificira dva metoda autentikacije: autentikacija otvorenog sustava (engl. Jednostavnija.1. 3. Open system authentication) i autentikacija dijeljenog ključa (engl. od dvije metode je autentikacija otvorenog sustava. null authentication) i specificirana je od strane 802.11 standardom.3.

Prvo. Ovaj korak je isti kao i u autentikaciji otvorenog sustava. Autentikacija dijeljenog ključa Procesi autentikacije dijeljenog ključa odvijaju se na sljedeći način: 1. jer ne zahtijeva konfiguriranje. autentikacija otvorenog sustava jednostavna je za konfiguriranje.3. nakon što je klijent autenticiran i asociran. Klijent nakon toga postaje asociran. autentikacija otvorenog sustava smatra se sigurnijom od dvije autentikacijske metode.2.1. 2. Izazov je nasumce generiran tekst.3. WEP se koristi samo za enkriptiranje podataka. Autentikacija otvorenog sustava vrlo je jednostavan proces. Drugo. Pristupna točka autenticira klijenta. Wired Equivalent Privacy) enkripciju s autentikacijom otvorenog sustava. Pristupna točka šalje izazov (engl. 23 . Svi 802. ne postoji zahtjev za verifikacijom WEP ključa tijekom autentikacije. 3. Klijent zahtijeva asocijaciju s pristupnom točkom. te mu šalje pozitivan odgovor.11 podržavajući uređaji za bežične LAN-ove su konfigurirani tako da koriste autentikaciju otvorenog sustava po pretpostavci. Autentikacija otvorenog sustava koristi se u nekoliko scenarija. Procesi autentikacije otvorenog sustava Procesi autentikacije otvorenog sustava odvijaju se na sljedeći način: 1. Postoje dva osnovna razloga za njeno korištenje. Iako se WEP može koristiti u procesu s autentikacijom otvorenog sustava. 2. Administrator bežičnih LAN-ova može koristiti WEP (engl. koji pristupna točka šalje u čistom obliku. Bežični klijent pravi zahtjev za asocijacijom s pristupnom točkom. challenge) klijentu.1.3.

Pristupna točka odgovara na klijentski odgovor.11 standardom. Pristupna točka dekriptira klijentski odgovor kako bi provjerila je li tekst izazova enkriptiran korištenjem podudarnog WEP ključa. Ako klijentski WEP ključ nije odgovarajući. Kroz ovaj proces. napadač može koristiti program za probijanje enkripcije kako bi dobio WEP ključ. Klijent odgovara enkriptiranjem teksta izazova korištenjem klijentskog WEP ključa te ga šalje natrag ka pristupnoj točki. Ako klijent posjeduje pravi WEP ključ. Autentikacijska sigurnost Autentikacija dijeljenog ključa ne smatra se sigurnom jer pristupna točka šalje tekst izazova u čistom obliku.3. pristupna točka će odgovoriti negativno i neće autenticirati klijenta. Ovo je razlog zbog kojeg se autentikacija otvorenog sustava smatra sigurnijom od autentikacije dijeljenog ključa. Ovaj scenario omogućava napadačima da uhvate čist i enkriptirani tekst izazova. te je stoga potrebno primjenjivati jaču zaštitu od one prvotno propisane 802. napadač može dekriptirati promet. Na prvi pogled izgledalo bi da je autentikacija dijeljenog ključa mnogo sigurnija od autentikacije otvorenog sustava. Važno je razumjeti da WEP ključ može biti korišten tijekom procesa autentikacije dijeljenog ključa radi identificiranja klijenta. 3. ali isto tako može biti korišten i za enkriptiranje podataka koji se šalju kroz pristupnu točku.3. pristupna točka će odgovoriti pozitivno i autenticirati klijenta. a nakon toga prima isti tekst enkriptiran korištenjem WEP ključa. Bitno je razumjeti da ni autentikacija otvorenog sustava a ni autentikacija dijeljenog ključa nisu dovoljno sigurne.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 3. Nakon što dobije WEP ključ. 24 . Imajući obje ove vrijednosti. 4. Klijent odgovara na izazov. no to nije točno s obzirom da je autentikacija dijeljenog ključa ranjivija na napade. pristupna točka može ustanoviti ima li klijent odgovarajući WEP ključ.

1. Extended Service Set – ESS) i nezavisni osnovni servis set (engl. 3. Nema izravnog prijenosa klijent-klijent. Osnovni servis set se sastoji od samo jedne pristupne točke i jednog ili više bežičnih klijenata. Osnovni servis set 25 . Slika 3. Osnovni servis set Kada je jedna pristupna točka spojena s ožičenom mrežom i grupom bežičnih stanica. Osnovni servis set koristi infrastrukturni mod rada (engl. infrastructure mode) – mod koji zahtijeva korištenje pristupne točke i u kojem sav promet ide preko nje. Basic Service Set – BSS). Tri načina za konfiguriranje WLAN-ova su: osnovni servis set (engl. Independent Basic Service Set – IBSS).4.3. Servis set Izraz „servis set” koristi se za opisivanje osnovnih komponenti potpuno operativnih WLAN-ova. prošireni servis set (engl. mrežna konfiguracija se označava kao osnovni servis set. Postoje tri načina za konfiguriranje WLAN-ova i svaki zahtijeva različiti hardverski set.4.

802. ESS mora imati najmanje dvije pristupne točke koje operiraju u infrastrukturnom modu. Distributivni sustav može biti ožičen. Prošireni servis set Prošireni servis set označava konfiguraciju u kojoj su dva ili više osnovnih servis setova povezani zajedničkim distributivnim sustavom. Brzina prijenosa podataka u ovim koncentričnim krugovima će ovisiti od korištene tehnologije. mogućnost roaminga. LAN. 3. Slično kao i kod BSS-a.4. koncentrični krugovi će imati brzine od 11. Brzina prijenosa se smanjuje s udaljavanjem od pristupne točke. 2 i 1 Mbps.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Svaki bežični klijent mora koristiti pristupnu točku za komunikaciju s bilo kojim drugim bežičnim klijentom ili klijentom na ožičenoj mreži.2. 5. dozvoljava (ali ne zahtijeva).11b oprema. ESS pokriva više ćelija. Prošireni servis set 26 . bežični. WAN ili bilo koja druga metoda mrežnog povezivanja. svi paketi u ESS-u moraju ići preko jedne od pristupnih točaka. Slika 4. BSS ima jedinstveni SSID. BSS pokriva jednu ćeliju ili RF oblast oko pristupne točke. s različitim zonama brzina prijenosa podataka (teoretski koncentrični krugovi). Ne zahtijeva se isti SSID u oba osnovna servis seta.5. Ako se u BSS-u koristi npr.

Klijenti u IBSS-u prave izravne veze jedni prema drugima kad šalju podatke. jedan od klijenata u IBSS-u mora djelovati kao gateway.5.3. te je iz tog razloga IBSS često nazivan i peer-to-peer mreža. Neovisni osnovni servis set 3.3. Slika 5. Power Save Polling) mod 27 . Ovi energetski modovi su: • aktivni mod – često se naziva i CAM (engl. IBSS nema pristupne točke ili nekog drugog pristupa distributivnom sustavu. Energetske karakteristike Bežični klijenti operiraju u jednom od dva energetska moda specificirana IEEE 802.11 standardom. Pokriva jednu ćeliju i ima jedan SSID. Neovisni osnovni servis set Neovisni osnovni servis set poznat je i kao ad hoc mreža. Continuous Aware Mode) mod • mod štednje – često se naziva i PSP (engl.4. U slučaju da postoji potreba za slanjem podataka izvan IBSS-a.

U PSP modu rada bežični klijent se ponaša različito unutar osnovnog servis seta i neovisnog servis seta.2.1. Sačuvana energija dozvoljava korisnicima laptopa duži rad korištenjem baterija. U ovim okolnostima nema razloga za štednju energije od strane klijenta. 3. Jedina sličnost u ponašanju pri radu u BSS-u i IBSS-u je slanje i primanje beacon okvira.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Štednja energije korištenjem moda štednje naročito je važna kod mobilnih korisnika čiji laptopi ili PDA uređaji rade na baterije. Ovo omogućava klijentu da sačuva značajnu količinu energije. Mod štednje Korištenjem moda štednje bežičnim klijentima je dozvoljeno da „spavaju”. ne „spava” i neprestano je u komunikaciji s pristupnom točkom.1. Produžavanje života baterija dopušta korisnicima da rade duže bez ponovnog punjenja baterija. Pod spavanjem se podrazumijeva isključenje potrošnje energije klijenta na vrlo kratko vrijeme. 3. 3. trebalo bi biti konfigurirano u CAM modu rada. Aktivni mod Aktivni energetski mod je postavka tijekom koje bežični klijent koristi punu snagu tj. čime se povećava njihova produktivnost. kao što su desktop ili server računala.11 standard. što je razlog zbog kojeg su karakteristike štednje energije uključene u 802.5. Pristupna točka vodi evi28 .2. stanice prvo šalju poseban okvir pristupnoj točki kojom je obavještavaju da će otići na spavanje (privremeno isključiti napajanje). Bilo koje računalo koje je stalno priključeno na izvor naizmjenične energije.5.5. Kartice bežičnih LAN-ova mogu povući značajnu količinu energije iz baterija dok su u CAM modu. PSP mod u osnovnom servis setu Kod korištenja PSP moda u BSS-u.

3. s obzirom da su vremenski sinkronizirani s pristupnom točkom. Nakon što klijent primi pakete s pristupne točke on šalje poruku pristupnoj točki kojom je obavještava da ponovo ide na spavanje. Klijenti koji spavaju uključuju svoje prijemnike u vrijeme kada trebaju primiti beacon okvire. ATIM okviri i beacon okviri šalju se tijekom 29 . te da trebaju ostati budne dovoljno dugo da ih prime. Pristupna točka šalje beacon okvire u redovitim vremenskim raazmacima. Promet za klijente koji su zaspali nastavlja stizati na pristupnu točku. Ovi okviri sadrže mapu pokazatelja prometa – TIM.5. postoji vremensko razdoblje pod nazivom ATIM prozor.denciju o spavajućim stanicama. kojeg ne bi bilo da se PSP ne koristi. Proces se zatim višestruko ponavlja. Pristupna točka također čuva okvire namijenjene spavajućim stanicama. tijekom kojeg je svaka stanica u potpunosti budna i spremna za prijem okvira podataka. Zbog toga svaka stanica mora čuvati podatke s te stanice namijenjene drugim stanicama u ad hoc mreži.2. Ad Hoc Traffic Indication Message) okvir je unicast okvir kojeg stanice koriste kako bi obavijestile druge stanice da imaju podatke koji su im namijenjeni. Ovaj proces stvara određeno opterećenje. Stanica šalje okvir pristupnoj točki obavještavajući je da je budna i spremna za prijem paketa podataka koji čekaju. Stanice naizmjenično šalju beacon okvire na IBSS mreži korištenjem različitih metoda. Klijenti. IBSS nema pristupnu točku. Kad stanice koriste mod štednje energije. PSP u neovisnom servis setu Proces štednje energije u neovisnom servis setu znatno se razlikuje u odnosu na proces u osnovnom servis setu. znaju točno kad trebaju primiti beacon okvir. ovisno o proizvođaču. Ukoliko se stanica nađe na TIM listi ona će ostati budna. ATIM (engl. ali pristupna točka ne može proslijediti promet spavajućim klijentima.2. tako da nema uređaja koji bi čuvao neisporučene pakete.

a zatim šalju ATIM okvire obavještavajući druge stanice da postoje podaci njima namijenjeni • Stanice koje prime ATIM okvire tijekom ATIM prozora ostaju budne kako bi primile okvire podataka. 802. Proces koji slijede stanice s ciljem slanja podataka drugim stanicama je: • Stanice se sinkroniziraju korištenjem beacon okvira. 802.11 mehanizam pristupa mediju Stanice ožičenog Etherneta u stanju su osjetiti koliziju na mediju. učesnik u razgovoru može pokušati govoriti. Kad linija postane slobodna. te se bude prije nego ATIM prozor počne • Nakon što ATIM prozor počne. Stanice koje trebaju poslati podatke osluškuju medij i traže noseći signal.11 mreže nemaju tu sposobnost. CSMA/CA bi mogli nazvati i mehanizmom „slušaj prije govora”. treba sačekati da ostali sugovornici prestanu govoriti. Na taj način stanica pošiljatelj može osjetiti da se kolizija dogodila. koji želi govoriti. Ako ATIM okvir nije primljen.6.1. 802.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže ATIM prozora. 802. stanice idu natrag na spavanje čekajući sljedeći ATIM prozor 3. Carrier Sense Multiple Access/Collision Avoidance). Ako dva učesnika počnu govoriti u isto vrijeme. stanice idu natrag na spavanje • ATIM prozor se zatvara i stanice počinju slanje okvira podataka. 30 . stanice šalju beacon okvire. 3. CSMA/CA CSMA/CD mehanizam koji se koristi u Ethernet mrežama mogli bismo usporediti s telefonskim razgovorom koji ima posebna pravila ponašanja. oba moraju prestati i pokušati govor ponovo. Svaki učesnik u razgovoru. One odlažu slanje dok noseći kanal ne postane slobodan.6. Nakon prijema okvira podataka.11 pristupni mehanizam nastoji izbjeći koliziju.11 bazirane mreže koriste mehanizam poznat kao CSMA/CA (engl. Stanice koje šalju podatke u isto vrijeme povećavaju raznu signala na žici.

3. 802. Distributed Coordination Function – DCF). Ukoliko se medij koristi. jer ne postoji očiti mehanizam otkrivanja kolizije. Stanica određuje stanje medija korištenjem dvije metode: • Fizičkom provjerom nositelja • Virtualnom provjerom nositelja 31 . Na ovaj način drugi potencijalni govornici znaju koliko dugo trebaju čekati prije negoli dobiju priliku govoriti • Učesnici u razgovoru ne mogu govoriti dok naznačeno trajanje govora prethodnog govornika ne istekne • Učesnici u razgovoru ne mogu znati je li druga strana čula njihov govor. Sprečavanje je ključno za bežične mreže. sve dok ne prime potvrdu svoga govora • Učesnici u razgovoru koji govore u isto vrijeme ne mogu toga biti svjesni u tom trenutku. Ova pravila pomažu u sprečavanju kolizija. Sposobnost da se osjeti nositelj Stanica koja želi poslati podatke preko bežičnog medija mora ispitati je li medij slobodan za korištenje.CSMA/CA je zahtjevniji od CSMA/CD-a. stanica mora odgoditi slanje podataka dok medij ne postane slobodan. Poslužimo li se sličnostima s telefonskim razgovorom. učesnici čekaju slučajno izabrano vrijeme i pokušavaju ponovo govoriti Kao što možemo vidjeti.6.11 implementacija CSMA/CA mehanizma ostvarena je preko DCF-a (engl. CSMA/CA implicitno otkriva koliziju ukoliko pošiljatelj ne primi očekivanu potvrdu. pravila ponašanja bi bila: • Prije govora učesnici u razgovoru moraju istaknuti koliko dugo planiraju govoriti.2. To će spoznati tek kada ne prime potvrdu svoga govora • Ako nisu primili potvrdu govora. CSMA/CA ima mnogo strožija pravila nego CSMA/CD.

Sama fizička provjera nositelja nije dovoljna za izbjegavanje kolizija na mediju. već samo da sve stanice u BSS moraju čuti pristupnu točku. Virtualna provjera nositelja koristi mjeritelje vremena.11 okvir sadrži polje trajanja (engl. Vrijednost polja trajanja dovoljno je velika da obuhvati slanje okvira i očekivanu potvrdu prijema. poznate kao NAV (engl. NAV process osvježavanja 32 . Pretpostavimo da u infrastrukturnom BSS-u Maja šalje okvir Sari. s obzirom da 802. Da bi stanica smatrala medij slobodnim. Kako je bežični medij broadcast bazirani dijeljeni medij.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Fizička provjera nositelja. 802. Mia osvježava svoj NAV vrijednošću trajanja iz okvira kojeg je poslala Maja i ne pokušava slanje dok se NAV ne smanji na 0. Clear Channel Assessment).11 standard ne zahtijeva da se sve stanice u BSS međusobno čuju. Slika 6. i fizička i virtualna provjera nositelja moraju izvijestiti da je medij slobodan. Mia također prima okvir. poznata i kao CCA (engl. Kako virtualna provjera nositelja funkcionira opisat ćemo primjerom sa Slike 6. Duration). Network Allocation Vector). obuhvaća osluškivanje medija i određivanje je li količina RF energije na mediju veća od neke unaprijed određene vrijednosti.

DCF Obavezna pristupna metoda. i obje će osjetiti fizički da je medij slobodan.11 mreže je DCF. Slučajna vrijednost je broj 802. U DCF operacijama. Ona će osvježiti NAV vrijednost ako primi okvir s trajanjem od npr. Kad DIFS interval istekne. Mia i Sara željele bi poslati okvire nakon što Maja završi sa slanjem. Pretpostavljena CW vrijednost razlikuje se ovisno o proizvođaču. 25 ms. DCF Interframe Space). medij postaje dostupan i stanice se natječu za dobijanje pristupa. propisana od strane IEEE (engl. Vrijednost slota vremena ovisi o tipu fizičkog sloja. Mia je spremna poslati podatke. Naprimjer. Da izbjegne ovu situaciju DCF koristi slučajni backoff mjerač vremena. stanica koja želi poslati okvir mora čekati određeno vrijeme nakon što medij postane dostupan. ona neće biti osvježena ako Mia primi okvir čija je vrijednost trajanja 7 ms. slot vremena koje stanica mora čekati tijekom razdoblja nezauzetosti medija prije pokušaja slanja. Vrijednost tog vremena poznata je kao DIFS (engl. Ovo može uzrokovati koliziju.6. Stanice izabiru slučajnu vrijednost između 0 i trenutnog CW-a. CW vrijednost pohranjena je u NIC-u stanice. za 802. Ovaj mehanizam pristupa mediju zasniva se na CSMA/CA-u.11.3. a fizička provjera nositelja ukazuje da je medij 33 . Njen NAV mjeritelj se smanjio na 0. Ako pretpostavimo da je NAV vrijednost Mia stanice NAV=10 ms. Naprimjer. Postoji velika vjerojatnoća da će obje stanice pokušati slanje okvira u istom trenutku.Stanice osvježavaju svoje NAV vrijednosti samo onda kad je vrijednost primljenog polja trajanja veća od vrijednosti trenutno pohranjene u njihovim NAV-ovima. nakon što medij postane slobodan. 3. Obje stanice imaju istu vrijednost NAV-a. Institute of Electrical and Electronics Engineers). Contention Window – CW). Backoff algoritam izabire slučajnu vrijednost između 0-CW (engl.

4. što ako Sara ima backoff vrijeme koje je dugo 2 vremenska slota? Nakon što Sara počne sa slanjem okvira. 3. 3. npr. i čeka izabrani broj slot vremena prije slanja. Okvirima potvrde dopušteno je da izbjegnu backoff proceduru i da čekaju kraće vremensko razdoblje nakon prijema okvira.6.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže ne-zauzet. moguće je pretpostaviti da može doći do odgode slanja okvira potvrde zbog takmičenja za pristup mediju s drugim stanicama. Slanje okvira i potvrđivanje 34 . Kratko razdoblje koje prijemna stanica čeka poznato je i kao SIFS (engl. te će osvježiti svoj NAV novom vrijednošću. No. Mia će čuti novu vrijednost trajanja. slanjem okvira potvrde pošiljatelju. DIFS Nakon što tri slot vremena prođu. Kako prijemna stanica ima pristup mediju i šalje okvir potvrde. Mia može početi slati podatke. Short Interframe Space). Mia izabire slučajnu backoff vrijednost između 0 i CW (koji je u ovom slučaju 7). Okvir potvrde Prijemnici potvrđuju prijem okvira bez grešaka. Medij zauzet (25ms) Maja DCF interval (DIFS) 1 2 3 Mia početak slanja Slika 7. slanje okvira potvrde je poseban slučaj. SIFS razdoblje kraće je nego DIFS raz- Slika 8. No.

ni jedno od njih nije u dosegu Maje. Naprimjer. uključujući Maju i Saru. Sve stanice u dohvatu pristupne točke. Mia i Sara su u međusobnom dosegu i dosegu pristupne točke. Slika 9. Pristupna točka prima RTS okvir te odgovara s CTS (engl. i svim stanicama koje su u dosegu stanice pošiljatelja. ali izvan dosega njene stanice. jer je Maja skrivena za Miu i Saru. a također i očekivane okvire potvrde. RTS okvir se šalje pristupnoj točki. Ovakva situacija poznata je kao skriveni čvor problem. Clear to Send) kontrolnim okvirom. Maja je u dosegu pristupne točke i također pokušava slati okvire preko bežičnog medija. Razmjena okvira uključuje okvire koji se žele inicijalno poslati. On daje prijemnoj stanici veće šanse za slanje preko medija.6. 3. Rezerviranje medija korištenjam RTS/CTS-a 35 .5. Problem skrivenog čvora i RTS/CTS Moguće je da klijent ne može pristupiti mediju ako postoji druga stanica koja je u dosegu pristupne točke. CTS okvir sadrži vrijednost polja trajanja dovoljno dugu da dozvoli kompletiranje pošiljateljeve razmjene okvira. No.doblje za dva vremenska slota. primaju CTS okvir i osvježavaju svoje NAV vrijednosti. očekivano trajanje razmjene okvira. Njime se naznačava pristupnoj točki. U ovakvoj situaciji Mia može pokušati rezervirati medij koristeći posebni kontrolni okvir poznat kao RTS (engl. Request to Send) okvir.

11g zbog toga definira „zaštitni mehanizam” različit od 36 .11b stanica mogla bi izvijestiti da je medij slobodan u trenutku dok traje slanje okvira s 802.11b stanice ne mogu prepoznati. CCA funkcija 802.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Inicijalni RTS okvir kojeg šalje Mia mora proći kroz DCF proces. Ove postavke dozvoljavaju prilagođavanje RTS/CTS postavki mrežnom prometu i optimiziranje propusnosti na bežičnim LANovima uz sprečavanje problema kao što su skriveni čvorovi. može se povećati mrežna propusnost smanjivanjem broja kolizija. kao bilo koji „normalan” okvir. Postavka „uključeno s graničnikom” omogućuje administratoru da kontrolira koji paketi (preko određene veličine – graničnika ili praga) su najavljeni i odobreni prije slanja.11g stanice (i pristupne točke) mogu slati OFDM modulirane okvire koje 802. RTS/CTS bi trebao biti korišten samo onda kad je dijagnosticiran problem ili kad se veliki paketi prenose preko opterećene mreže. Ali slično okviru potvrde. uključeno s graničnikom (On with Threshold). RTS/CTS može uzrokovati značajno mrežno preopterećenje. Ako se na mreži osjeti neuobičajeno velika količina kolizija korištenjem RTS/CTS-a. RTS/CTS treba biti konfiguriran nakon pažljive procjene.11g stanice. tada 802. stvarajući značajno preopterećenje i smanjujući propusnost.11g modu. Kako su kolizije češće kod većih paketa.11b i 802. svaki paket koji ide kroz bežičnu mrežu je najavljen i odobren prije slanja između pošiljatelja i prijemnika. 3. odgovarajući CTS okvir s pristupne točke izbjegava slučajnu backoff proceduru i samo čeka SIFS interval prije slanja. Kad je RTS/CTS uključen. RTS/CTS se može postaviti samo za čvorove koji žele slati pakete preko određene veličine. U ovom slučaju. uključeno (On). Na većini pristupnih točaka i čvorova postoje sljedeće tri postavke za RTS/CTS: isključeno (Off).7. Iz ovog razloga RTS/CTS je po pretpostavci isključen na većini bežičnih LAN-ova. CTS-to-Self Ukoliko se u jednom BSS-u nalaze stanice koje rade i u 802. 802.

Dinamičko podešavanje brzina prijenosa Adaptivna (ili automatska) selekcija brzina (engl.8.RTS/CTS-a kojeg 802. DRS 37 . or Automatic. Ovo podešavanje brzine se zbiva kad se rastojanje između klijenta i pristupne točke povećava ili kad se povećava interferencija. Ovaj okvir ne zahtijeva prethodni RTS okvir. Adaptive. 3.11b stanice podešavaju svoj NAV na vrijednost različitu od 0 (što znači da razumiju da je medij zauzet).11b stanice mogu razumjeti. Rate Selection ARS) ili dinamičko podešavanje brzina prijenosa (engl. 802. CTS je moduliran na način da ga 802. Nakon prijema okvira. Prije slanja okvira s podacima. 802. Dynamic Rate Shifting – DRS) su dva izraza koji se koriste radi opisivanja metoda dinamičkog podešavanja brzina prijenosa na klijentima bežičnih LAN-ova.11g stanice korištenjem CTSto-Self šalju CTS okvir upućen na njihovu vlastitu MAC adresu.11b stanice o slanju okvira. Slika 10.11g stanice (uključujući i pristupne točke) mogu koristiti da bi obavijestile 802.

PCF operacije su podržane samo u infrastrukturnom BSS-u.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Moderni sustavi raspršenog spektra su osmišljeni tako da prave diskretne skokove samo na određene brzine prijenosa kao što su npr. CFPMaxDuration definira vrijeme maksimalnog trajanja CFP-a. koji se koristi kao dodatak DCF-u. CFP će se izmjenjivati s razdobljem takmičenja za pristup kada DCF kontrolira prijenos okvira. Većina proizvođača ne uključuje podršku za PCF jer on povećava preopterećenje protokola na BSS-u. PCF je mehanizam pristupa koji osigurava isporuku okvira bez takmičenja stanica za pristup mediju. Kad se pojavi ovo smanjenje snage signala. Razdoblje bez takmičenja za pristup Razdoblje bez takmičenja za pristup (engl. Delivery Traffic Indication Map) informacijskim elementom. PCF PCF (engl. Contention Free Period – CFP) je vrijeme za PCF operacije. snaga signala će se smanjivati do točke gdje trenutna brzina prijenosa ne može biti održavana. Kad počne CFP pristupna točka preuzima ulogu PC-a . CFP počinje kao set intervala koji slijede nakon beacon okvira s DTIM (engl. 3. jedinica koja šalje podatke će smanjiti brzinu prijenosa na sljedeću nižu specificiranu brzinu prijenosa. (engl. Sustav bežičnog LAN-a nikada neće smanjiti brzinu prijenosa s npr. Kao rezultat toga. s npr. 3. Point Coordination Function) je 802.5 i 11 Mbps. Svaki 802. Point Coordinator – PC). PC može završiti CFP i prije nego CFPMaxDuration vrijeme istekne. 11 Mbps na 10 Mbps. Pristupna točka šalje i okvire u 38 .11 klijent postavlja svoj NAV na CFPMaxDuration vrijednost.5 Mbps ili s 2 Mbps na 1 Mbps.9. on nije široko rasprostranjen. 5. jer 10 Mbps nije specificirana brzina prijenosa. Kako se rastojanje između pristupne točke i stanice povećava. 2.9.11 opcijski mehanizam pristupa.1. 1. Frekvencija CFP-a određena je od strane mrežnog administratora. 11 Mbps na 5.

redovitim vremenskim intervalima. 3. Priority Interframe Space). CTS) imaju najveću vjerojatnost dobivanja pristupa mediju. Roaming Pojam roaminga u okruženju lokalnih bežičnih računalnih mreža označava sposobnost bežičnih klijenata da prelaze iz jednog BSS-a u drugi. ali kontrolni okviri (npr. PC pokušava pristupiti mediju nakon vremenskog intervala poznatog kao PIFS (engl. stanica može odmah zatražiti reasocijaciju sa sljedećom najboljom pristupnom točkom. PCF ne dozvoljava stanicama slobodan pristup mediju i slanje podataka. ali jedan vremenski slot kraći nego DIFS interval. ACK.10. bez gubitka mrežne veze. potvrditi okvire koji zahtijevaju potvrdu MAC razine ili završiti CFP . a pri tome nastaviti s traženjem sljedeće najbolje pristupne točke. Stanice mogu poslati podatke kad ih PC pozove. u okviru jednog ESS-a. pozvati stanice da pošalju podatke. PIFS interval je jedan vremenski slot duži nego SIFS interval. Pristupne točke pri tome razmjenjuju podatke o bežičnom klijentu osiguravajući neprekidnu mrežnu povezivost klijenta. Beacon okviri poslani tijekom CFP-a sadrže CFPDurRemaining polje koje služi za osvježavanje klijentskih NAV-ova preostalim vremenom trajanja CFP-a. Više pristupnih točaka može biti iskorišteno za implementiranje roaming zone u zgradama ili manjim područjima. PC može poslati okvire stanicama. Za razliku od DCF operacija. Nakon što jačina signala pristupne točke s kojom je trenutno povezan klijent padne ispod neke određene vrijednosti. 39 . Kad se područja pokrivanja dvije ili više pristupnih točaka preklapaju. stanica koja se nađe u području preklapanja može uspostaviti najbolju moguću vezu s jednom od pristupnih točaka. Zbog toga PCF stanice mogu pristupiti mediju prije DCF stanica. RTS.

Slika 11. 802. Reasocijacija Reasocijacija je proces tijekom kojeg stanica „pomiče” svoju asocijaciju s jedne na drugu pristupnu točku. broj stanica povezanih s pristupnom točkom i propusnost su najčešće glavni elementi za donošenje odluke o reasocijaciji. 40 . Ova nedorečenost 802.11F koje govore o problemu roaminga u 802.11 standard definira formate okvira koji trebaju biti razmijenjeni između klijenta i druge pristupne točke kada klijent prelazi s jedne na drugu pristupnu točku. IEEE je pokušao riješiti ovaj problem usvajanjem preporuka 802.11 mrežama definiranjem IAPP protokola (engl.1. Roaming 3. Proizvođači bežične opreme koriste različite elemente na osnovu kojih se određuje kada reasocijacija treba započeti.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 802. Inter-Access-Point Protocol).11 standard ne definira protokol koji bi trebao biti korišten za razmjenu podataka između pristupnih točaka kad klijent prelazi s jedne na drugu pristupnu točku.10. s druge strane.11 standarda dovela je do stvaranja većeg broja vlasničkih protokola koji adresiraju razmjenu podataka između pristupnih točaka tijekom roaminga. Ovo je. dovelo do problema u komuniciranju opreme različitih proizvođača. no jačina signala.

Zahtjev za reasocijacijom uključuje BSSID servis seta s kojim je stanica trenutno asocirana. 2. 3. proces reasocijacije izgleda ovako: 1. S obzirom da klijent može u jednom trenutku biti asociran samo s jednom pristupnom točkom. Nova pristupna točka koristi vlasnički protokol ili IAPP za komunikaciju sa starom pristupnom točkom preko distributivnog medija. Nova pristupna točka obavještava staru pristupnu točku da se klijent pokušava s njom asocirati. pristupne točke koje u svojim asocijacijskim tablicama imaju zapis o ovom klijentu. Nova pristupna točka šalje klijentu okvir odgovora na reasocijaciju. 4. asocijacija stanice se pomjera na novu pristupnu točku.Općenito. Klijent šalje okvir zahtjeva za reasocijacijom pristupnoj točki na koju želi pomjeriti svoju asocijaciju. izbrisat će ga nakon primitka ove poruke. pošalje na distributivni medij poruku kojom obavještava druge pristupne točke o novoj asocijaciji klijentske stanice s tom pristupnom točkom. 41 . Stara pristupna točka potvrđuje novu asocijaciju korištenjem vlasničkog protokola ili IAPP-a. 802. Okvir zahtjeva za reasocijacijom je poseban upravljački okvir. što je u stvari MAC adresa pristupne točke s kojom je stanica asocirana.11F preporučuje da nova pristupna točka nakon asocijacije klijenta. Ukoliko je reasocijacija uspješna.

3z/802. Model opisuje način na koji mrežni hardver i softver zajednički djeluju kako bi se omogućila komunikacija.11 kao standardizacijsko tijelo definira različite tehnologije fizičkog sloja.11g ERP standardima. 802.11 „bežični Ethernet” je evoluirao s 802.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 4. Opisujemo ih u nastavku.3ab Gigabit Ethernet. 802. Open System Interconnection) model. 4. 42 . 802. International Standards Organization – ISO) uočila je potrebu za razvojem mrežnog modela koji bi pomogao u realizaciji kompatibilnih proizvoda i rješenja. Proizvođači ga se pridržavaju kada projektiraju proizvode za mrežu.11a OFDM i 802.3u Fast Ethernet i 802.11 fizički sloj 4. OSI U ranim osamdesetima. Uvod Na sličan način kao što je 802. Fizički sloj svakog 802. Kao rezultat predstavljen je OSI (engl.2.1.3 Ethernet evoluirao tijekom godina pa danas uključuje 802. zacijelo. i 802.11b HR-DSSS. međunarodna organizacija za standardizaciju (engl. rade. Model također pomaže pri rješavanju problema tako što nudi referentni okvir koji opisuje kako komponente.11 tipa je osnova po kojoj se međusobno razlikuju. OSI model je najpoznatiji i najčešće korišten model za slikovitu predstavu umreženih okruženja.

Sloj prezentacije 5. Sloj mreže 2. 1 i 2. Transportni sloj 3. Sloj sesije 4. Svi zahtjevi jednog sloja od susjednog sloja prosljeđuju se preko sučelja. Svaki sloj se oslanja na standarde i aktivnosti sloja ispod njega. Svaki sloj pokriva različite mrežne aktivnosti. Raspršeni spektar Raspršeni spektar (engl. Slojevi najniže razine. Arhitektura slojeva Arhitektura OSI referentnog modela razvrstava mrežne komunikacije u sedam slojeva. Slojevi su međusobno razdvojeni granicama koje se nazivaju sučelja (engl. interface). 7. OSI model definira kako svaki sloj komunicira i surađuje sa slojevima koji su neposredno iznad i ispod njega. Komunikacija raspršenog spektra koristi različite 43 .2. Sedmoslojni OSI model 4. Slojevitost označava različite funkcije i usluge pri prijenosu podataka s jednog na drugo računalo preko mrežne instalacije. kao što je način prosljeđivanja bitova podataka u mrežne kartice i kablove. Sloj aplikacije 6. opremu ili protokole. Svaki sloj osigurava neke usluge ili postupke koji pripremaju podatke za dostavu putem mreže do drugog računala. spread spectrum) je komunikacijska tehnologija karakterizirana širokim prijenosnim opsegom i niskom snagom prijenosa. Naprimjer. definiraju fizički medij mreže i srodne poslove. Sloj veze 1. Što je sloj viši.3.4. sloj sesije komunicira i surađuje sa slojevima prezentacije i transporta. Fizički sloj Slika 12. složeniji su i njegovi poslovi.1. Najviši slojevi definiraju kako aplikacije pristupaju komunikacijskim uslugama.

Jedna od značajki uskopojasnog prijenosa signala je visoka snaga prijenosa. 44 . uskopojasnu (engl. Većina podataka se prima bez grešaka.2. Da bi uskopojasni signal na prijemnoj strani bio razumljiv on mora biti znatno iznad općeg praga buke. Korištenjem šireg frekvencijskog opsega smanjuje se vjerojatnost oštećenja podataka ili namjernog ometanja. 4.1. Prijenosni opseg frekvencija raspršenog spektra relativno je širok a snaga prijenosa signala prilično niska.3. te većini prijemnika on izgleda kao signal šuma.3. narrowband) komunikaciju. Uskopojasni prijenos Uskopojasni prijenos je komunikacijska tehnologija koja koristi samo onoliko frekvencijskog opsega koliko je neophodno za prijenos signala. 4. Namjerno ometanje je smišljeno pojačavanje snage neželjenog signala u istom opsegu frekvencija kojeg koristi korisni signal. Tehnologija raspršenog spektra Tehnologija raspršenog spektra koristi znatno širi frekvencijski opseg negoli je neophodno za prijenos podataka.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže modulacijske tehnike u bežičnim LAN-ovima i posjeduje mnoge prednosti u odnosu na svog prethodnika. RF radio-aparati raspršenog spektra mogu ponovo poslati bilo koju količinu podataka izgubljenu zbog uskopojasne interferencije. uključujući i buku. mogu u potpunosti eliminirati korisne podatke pojačavanjem snage prijenosa iznad snage uskopojasnog prijenosa. Vrlo se lako može dogoditi da uskopojasni signal bude namjerno ometan ili pod utjecajem interferencije. Visoka snaga prijenosa osigurava prijem bez grešaka. drugi uskopojasni signali. Kako je opseg uzak. Namjerno uskopojasno ometanje na raspršenom spektru obično utječe samo na malu količinu podataka koja se nalazi u opsegu frekvencije uskopojasnog signala ometanja. I šum je širokog opsega i niske snage.

4. Clear Cha45 . Physical Medium Dependant) LLC podsloj MAC podsloj PLCP podsloj PMD podsloj Sloj veze podataka Fizički sloj Slika 13.11 podslojevi fizičkog sloja 802. Svaki PLCP podsloj ima osnovne funkcije koje osiguravaju sučelje za prijenos podataka između MAC i PMD podslojeva. Na prijemnoj strani. te fizički sloj da obavijesti MAC podsloj kad je slanje završeno.4. PMD sustav definira karakteristike i metode slanja i primanja podataka preko bežičnog medija. omogućujući time znatno sigurniju komunikaciju. te da ga obavijesti o završetku prijema. 802.ali on je neželjen. 802. Većina radio prijemnika će promatrati signal raspršenog spektra kao šum te ga neće pokušati demodulirati ili prekinuti. PLCP osigurava osnovne funkcije koje omogućuju fizičkom sloju da obavijesti MAC podsloj kad je počeo primati podatke s druge stanice.11 tipu. Svaki 802. PLCP i PMD podslojevi razlikuju se ovisno o 802. Radi osiguravanja podrške funkciji procjene čistoće kanala (engl.11 podslojevi fizičkog sloja PLCP definira metode mapiranja jedinica podataka MAC podsloja u odgovarajući format okvira pogodan za slanje i primanje korisničkih podataka i upravljačkih informacija između stanica korištenjem pridruženog PMD sustava. Physical Layer Convergence Procedure) • PMD (engl.11 fizički sloj osigurava usluge bežičnog prijenosa MAC podsloju.11 fizički sloj ima dva podsloja: • PLCP (engl. Osim toga on osigurava osnovne funkcije koje na predajnoj strani omogućuju MAC podsloju da obavijesti fizički sloj kad će početi sa slanjem.

a fizičkom sloju sposobnost izvještavanja o trenutnom stanju bežičnog medija. Nakon prijema „Tx Start” zahtjeva prelazi se u stanje slanja preklapanjem PMD podsloja s prijema na slanje i šalje se PLCP jedinica podataka. Ako PLCP uoči grešku.11 standard definira dvije različite tehnologije rada na fizičkoj razini bežičnih LAN-ova: • Raspršeni spektar varirajućih frekvencija (engl. Ovaj postupak otkriva početak signala s različitih stanica i procjenjuje je li kanal čist za slanje. svi PLCP podslojevi osiguravaju MAC podsloju mehanizam za resetiranje CCA stroja. Carrier Sense/Clear Channel Assesment – CS/CCA). Frequency Hopping Spread Spectrum – FHSS) 46 . 802.11 fizički slojevi Originalni 802.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže nnel Assesment – CCA).5. Slika 14. PLCP poziva stanje prijema kad CS/CCA postupak otkrije PLCP preambulu i valjano PLCP zaglavlje. on obavještava MAC podsloj o grešci i nastavlja s CS/CCA procedurom. CS/CCA postupak 4. Osnovno operativno stanje PLCP podsloja je „otkrivanje nositelja/ procjene čistoće kanala” (engl. Zatim se izdaje „Tx End” zahtjev i vraća se u osnovno CS/CCA stanje.

prema pseudoslučajnoj sekvenci. Scientific and Medical) bezlicencnu uporabu. Pseudoslučajna sekvenca je lista frekvencija na koje će nositelj skočiti u specificiranim vremenskim intervalima.4 GHz i 5 GHz opsezima u zemljama članicama EU. Kako FHSS radi? U sustavima frekvencijskog variranja nositelj mijenja frekvenciju. predajnik će ponoviti sekvencu. Svaki od fizičkih slojeva ima jedinstven PLCP i PMD podsloj. Signal se zatim demodulira i koristi od strane prijemnog računala. Obje tehnologije funkcioniraju u 2.1. Prijemni radio je sinkroniziran s predajnim radiom.11 standard specificira brzine prijenosa podataka od 1 Mbps i 2 Mbps. FCC (engl. ili skače. 802.1. Nositelj će se zadržati na svakoj frekvenciji određeno vrijeme (engl. FHSS Raspršeni spektar varirajućih frekvencija koristi frekvencijsku okretnost za raspršivanje podataka preko više od 83 MHz. Europska komisija je također izdala odgovarajuću preporuku u cilju usklađivanja javnog korištenja bežičnih (radio) LAN-ova u 2. Frekvencijska okretnost definira sposobnost radija da naglo mijenja frekvencije slanja unutar korisnog RF opsega. Industrial. a zatim tijekom kratkog vremena skoka (engl. U slučaju varirajućih („skačućih”) frekvencija bežičnih LAN-ova korisni dio 2. Direct Sequence Spread Spectrum – DSSS). 4. Predajnik šalje a prijemnik prima na odgovarajućoj frekvenciji u odgovarajuće vrijeme. Postupak ponavljanja niza će se nastaviti do potpune predaje/prijema informacije. hop time) skočiti na sljedeću frekvenciju.5 MHz prema FCC propisima i 802.4 GHz ISM opsega je širok 83. 4. Federal Communications Commission) u SAD-u odredio je ovaj dio frekvencijskog spektra za ISM (engl.5.11 standardu.5. dwell time). Kada prođe sve frekvencije s liste. 47 .4 GHz ISM opsegu.• Raspršeni spektar izravnog sekvenciranja (engl.1.

11 FHSS PLCP format okvira PLCP preambula se sastoji od dva potpolja: • Sync potpolje je niz izmjenjivih 1 i 0. koji počinje sa 0.4. Ostatak signala raspršenog spektra signala ostat će netaknut.2. Kanali Sustav varirajućih frekvencija će raditi koristeći specificiran uzorak skokova kojeg nazivamo „kanal”. PLCP dodaje dva polja na početak okvira formirajući PPDU okvir. 4.3. PLCP preambula Sync 80 bita SFD 16 bita PLW 12 bita PLCP zaglavlje PSF 4 bita HEC 16 bita MAC okvir Slika 15. a završava sa 1.1. Fizički podsloj koristi ovo polje za otkrivanje potencijalnog prijemnog signala. FHSS PLCP Nakon što MAC podsloj proslijedi MAC okvir PLCP podsloju.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 4.5. 802.453 GHz. sustavi s frekvencijskim skakanjem su poprilično otporni ali ne i potpuno imuni na uskopojasnu interferenciju. 4. ako postoji interferencija stranog signala s korisnim signalom na 2. a drugi dozvoljavaju sinkronizaciju između sustava radi potpunog dokidanja kolizija u kolociranom okruženju. a izgubljeni podaci bit će ponovo poslani.5.1. frekvencijske korekcije i vremenske sinkronizacije paketa 48 . Naprimjer.1. onda će samo taj dio signala raspršenog spektra biti izgubljen. Učinci uskopojasne interferencije Frekvencijsko skakanje je metoda slanja podataka u kojem predajni i prijemni sustavi skaču prema ponavljajućem uzorku frekvencija. Sustavi varirajućih frekvencija koriste od strane standardizacijskih tijela definirane uzorke skokova ili njihove podsetove. Kao i sve ostale tehnologije raspršenog spektra. odluke o izboru antene.5. Neki sustavi varirajućih frekvencija će dozvoliti stvaranje prilagođenog uzorka skokova.

Modulacija je proces u kojem radio-pošiljatelj priprema digitalni signal za slanje putem radio-valova. Gaussian Frequency Shift Keying) modulacije. Pošiljalac generira kontrolnu vrijednost. a zatim prijemnik koristi tu vrijednost za otkrivanje grešaka u PLW-u i PSF-u 4. DSSS tehnologija je stekla popularnost zahvaljujući lakoći implementacije i visokim brzinama prijenosa. Start of Frame Delimiter) sastoji se od specifičnog niza (0000 1100 1011 1101) radi oisguravanja vremenskog usaglašavanja okvira s prijemnom stanicom PLCP zaglavlje se sastoji od tri potpolja: • PLW (engl.2. U bežičnim LAN-ovima koriste se različite modulacije.1.5. DSSS je metoda slanja podataka u kojoj sustavi koji šalju i primaju rade na setu frekvencija širokom 22 MHz. 49 . FHSS PMD podsloj modulira tok podataka korištenjem GFSK (engl. U 802. PLCP pretvara okvir u tok bitova i prosljeđuje ovaj tok ka PMD podsloju. 4.• Potpolje SFD (engl.5. Direct Sequence Spread Spectrum) je vrlo poznata i korištena tehnologija raspršenog spektra. Header Error Control) je ITU-T CRC-16 vrijednost za polje PLCP zaglavlja. PLCP Signaling Field) potpolje označava brzinu prijenosa podataka • HEC (engl. DSSS DSSS (engl.5.11 FHSS sustavima. PSDU Length Word) potpolje specificira veličinu MAC okvira (PSDU) u oktetima • PSF (engl. Modulacija Modulacija je funkcija fizičkog sloja. Modulacija je proces u kojem se podaci dodaju nositelju mijenjanjem amplitude. frekvencije ili faze nositelja na kontroliran način.

pogotovo u prisustvu interfernecije.2.11b je predstavio HR-DSSS (engl. a 0 kao 00000000000.5 i 11 Mbps u 2. informacija je raspršena u više informacijskih bitova.1.11a i 802. Kako radi DSSS? Tehnologija raspršenog spektra izravnog slijeda (sekvenciranja) primjenjuje modulacijski pristup koji koristi znatno više spektralnog opsega negoli je potrebno za prijenos podataka. Prijemnik je u stanju ponovo izgraditi izvornu sekvencu koristeći primljene čipove. Većina komercijalnih proizvoda koristi čiping sekvencu manju od 20. DSSS ima sposobnost rada u uvjetima niskog odnosa signala/buke uzrokovanog interferencijom ili niskom snagom pošiljatelja. Visoka čiping sekvenca povećava otpornost signala na interferenciju. High Rate-DSSS) koja omogućava operacije u WLAN-ovima brzinama prijenosa do 5. Radna grupa IEEE 802.5. Svaki bit je zamijenjen širokopojasnim kodom. Slično kao kod kodiranja. koji zbog izgubljenih podataka tijekom interferencije zahtijevaju ponovno slanje. jedan bit podataka je predstavljen 11-bitnom vrijednošću. Kako je prijenos raspršen preko 22 MHz širokog kanala. Pretpostavimo da je čiping sekvenca poslana preko bežičnog medija.4 GHz ISM opsegu korištenjem CCK-a (engl. Ovo ograničenje je otvorilo vrata za standarde viših brzina 802. Tijekom prijenosa pojavljuje se interferencija na nekoliko frekvencija kanala. Ali on ima isti nedostatak kao FHSS.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 4. 802.11 postavila je zahtjev za minimalnu čiping sekvencu na 11. samo bi nekoliko čipova sekvence trebalo biti pod utjecajem interferencije. Binarno 1 raspršuje se kao 11111111111.11b. 50 . Sekvenca raspršavanja (čiping sekvenca ili Barker sekvenca) koja pretvara niz podataka u čipove je 11-bitna vrijednost. DSSS je doživio priličan uspjeh na tržištu zbog svoje otpornosti. Tako proširen bit podataka se dalje obrađuje. Ovaj proces možemo usporediti sa slanjem čistih bitova podataka. kada govorimo o brzini. WLAN DSSS enkodira podatke uzimajući niz podataka sa sloja veze podataka i pretvara ih u niz čipova. U slučaju operacija od 1 i 2 Mbps.

Svaki kanal je neprekidan opseg frekvencija širok 22 MHz. 8 – 2.417.462. kanali bi trebali biti kolocirani samo u slučaju da se brojevi kanala međusobno razlikuju najmanje za vrijednost 5. 802.11 uređaja ne trebaju nadograđivati cijeli bežični LAN sustav da bi koristili 802.401 GHz do 2. 10 – 2. 4 – 4. sustavi izravnog sekvenciranja koriste uobičajeniju definiciju kanala.11b standard specificira 11 kanala za nelicenciranu uporabu u SAD-u: 1 – 2.Complementary Code Keying) ili. PBCC-a (engl. HR-DSSS koristi istu shemu kanaliziranja kao DSSS sa širinom opsega od 22 MHz i 11 kanala.437. 11 MHz se dodaje i oduzima da bi se dobio korisni 22 MHz širok kanal.447.406 GHz do 2.11 uređajima koji rade na 1 i 2 Mbps jer 802.11 MHz).11b standard osigurava kompatibilnost unatrag. Kanali Za razliku od sustava frekvencijskog skakanja koji koriste sekvence skokova radi definiranja kanala. Korisnici 802. 9 – 2.452. 2 – 2. 802. DSSS sustavi s preklapajućim kanalima ne bi trebali biti kolocirani jer će gotovo uvijek doći do značajnog ili potpunog umanjivanja propusnosti. Packet Binary Convolutional Coding). Korištenje DSSS sustava s preklapajućim kanalima u istom fizičkom prostoru uzrokovat će značajnu interferenciju između sustava.11 MHz).11b uređaj na svojoj mreži.457.3.423 GHz (2. 3 – 2.429 GHz (2.11b uređaji koji rade na 5. opcijski.417 GHz +/. 6 – 2. kanali 1 i 6 se ne 51 . S obzirom na to da su središnje frekvencije udaljene međusobno 5 MHz i da su kanali široki 22 MHz. Lako je primijetiti da se susjedni kanali značajno preklapaju. kanal 2 operira od 2. Frekvencije kanala su izražene u GHz.5 i 11 Mbps sposobni su komunicirati s 802.2. 4. Svaka od navedenih frekvencija je središnja frekvencija.27. 11 – 2.412 GHz +/.4 GHz ISM opsegu.412. 7 – 2. kanal 1 operira od 2. a noseće frekvencije su širine 1 MHz (kao kod FHSS-a).442. Naprimjer. itd. Moguće je imati 3 nepreklapajuća kanala u 2. Naprimjer.5.422.432. 5 – 2.

DSSS signal je osjetljiviji na uskopojasnu interferenciju nego FHSS. Wireless Fidelity).11. pokazujući time da su uređaji testirani i međusobno operativni s drugim Wi-Fi kompatibilnim uređajima. oštećujući malu količinu podataka. Standard interoperabilnosti koji je Wi-Fi Alliance izradila a sada se koristi.5. ali ne postoji organizacija koja bi provodila slične vrste testova za FHSS.4.2. U FHSS sustavima.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže preklapaju. Postoje standardi kao što je 802. Dostupnost i kompatibilnost opreme Wi-Fi Alliance osigurava testiranje za 802.11a i 802. frekvencijska okretnost i širok frekvencijski opseg osiguravaju da interferencija ima utjecaja samo kratko vrijeme. jer je DSSS opseg znatno manji i informacija se prenosi preko cijelog opsega istodobno umjesto jedne po jedne frekvencije. kanali 2 i 7 se ne preklapaju itd. Postoji maksimum od tri kolocirana DSSS sustava jer se teoretski samo kanali 1.11b.11g WLAN opremu radi provjere da li oprema funkcionira u prisustvu ili sa opremom drugih proizvođača.5. 4. uzrokujući opadanje kvalitete veze i brzine WLAN-a. 802. Zahtjevi za FHSS uređajima vremenom su sve manji. 4. Ne postoji test kompatibilnosti za opremu koja koristi FHSS.5.2. i DSSS sustavi su otporni na uskopojasnu interferenciju zbog svojih karakteristika raspršavanja spektra. 6 i 11 ne preklapaju. 52 . naziva se Wi-Fi (engl. Proizvođačima takvih uređaja dozvoljeno je da ih označavaju Wi-Fi logom na pripadajućem marketinškom materijalu i na samim uređajima. Učinci uskopojasne interferencije Kao i sustavi frekvencijskog skakanja. Kažemo „teoretski” jer se kanal 6 u stvarnosti preklapa (ovisno od opreme i rastojanja između sustava) s kanalima 1 i 11. Uređaji koji prođu testove interoperabilnosti su „Wi-Fi kompatibilni” uređaji.

Od ovog malog broja proizvođača svi se. oslanjaju ili na 802. ovi sustavi nisu podržani 802. Neki WLAN sustavi. Dok su sustavi varirajućih frekvencija u procesu mijenjanja frekvencije slanja.11 ili na već gotovo napušteni OpenAir standard. ali se žrtvuje interoperabilnost.7. Tijekom prijenosa bežičnih okvira postoji pauza između okvira podataka zbog slanja kontrolnih signala i drugih zadataka. koriste metode koje su specifične za određenog proizvođača. u svrhu povećanja propusnosti. Kad se testira propusnost nove WLAN instalacije. 4.Slika 16.2. Brzina prijenosa i propusnost FHSS i DSSS sustavi imaju propusnost (stvarno prenesene podatke) od oko 50% brzine prijenosa. Kod sustava varirajućih frekvencija ovo međuokvirno vrijeme je duže nego kod sustava izravnog sekvenciranja.5. što uzrokuje usporavanje stvarnog prijenosa podataka. svaki od proizvođača koristi standardan set sekvenci skokova koji se općenito 53 . dostizanje 5-6 Mbps sa 11 Mbps DSSS sustavom ili 1 Mbps sa 2Mbps sustavom je uobičajeno.5.6.2. Drugo. Premda neki FHSS sustavi rade na 3 Mbps ili višoj brzini. u cilju bolje prodaje. podaci se ne šalju. Sigurnost Široko je rasprostranjeno mišljenje da su sustavi varirajućih frekvencija prirodno sigurniji od sustava izravnog sekvenciranja. Iako to nije dugo razdoblje ono ipak dovodi do smanjivanja propusnosti. Wi-Fi logo 4. Prva činjenica koja opovrgava ovaj mit je da samo mali broj proizvođača prizvodi FHSS radio-uređaje. Ove metode omogućuju povećanje propusnosti i do 80%.11 standardom i može se dogoditi da ne rade s drugim FHSS sustavima.

11 DSSS PLCP format okvira PLCP preambula se sastoji od dva potpolja: • Sync potpolje je niz binarnih 1 (jedinica). Neki proizvođači dozvoljavaju administratorima fleksibilnost u definiranju prilagođenih uzoraka skokova. Drugi razlozi zbog kojih je nalaženje sekvence skokova relativno jednostavno je da su brojevi kanala odaslani u čistom obliku u okviru beacona. Ove dvije činjenice čine da je razbijanje koda sekvenci skokova relativno jednostavno.11 DSSS PLCP Slično kao kod FHSS sustava.2. nakon što MAC podsloj proslijedi MAC okvir PLCP podsloju. PLCP dodaje dva polja na početak okvira formirajući PPDU okvir.5.8.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže poklapa s predodređenim listama propisanim od strane standardizacijskih tijela (IEEE ili WLIF). PLCP preambula Sync SFD 128 bita 16 bita PLCP zaglavlje Service Length 8 bita 16 bita Signal 8 bita CRC 16 bita MAC okvir Slika 17. Start Frame Delimiter) se sastoji od specifičnog niza bitova korištenog radi osiguravanja vremenskog podešavanja za prijemnu stanicu PLCP zaglavlje se sastoji od četiri potpolja: • Signal potpolje specificira modulaciju i brzinu prijenosa okvira podataka 54 . kao što su analizatori spektra i standardna laptop računala. jer prilično nesofisticirani uređaji. 802. MAC adrese pristupne točke pošiljatelja mogu biti vidljive u svakom beaconu. što ukazuje na proizvođača radiouređaja. Ali čak i ova mogućnost podešavanja ne donosi veliku razinu sigurnosti. 4. mogu biti korišteni za praćenje uzorka skokova FHSS radio-uređaja u djelićima sekunde. 802. Funkcija polja je da osigura sinkronizaciju za prijemnu stanicu • SFD (engl.

prijenosa. za razliku od MPDU okvira koji se šalje brzinom specificiranom u Signal potpolju.• Service potpolje rezervirano je potpolje. Kratki PLCP PPDU osigurava umanjivanje opterećenja te omogućuje pošiljatelju i primatelju da komuniciraju na odgovaraju55 . HR-DSSS dugi PLCP gotovo je isti kao DSSS PLCP s nekim proširenjima radi podrške višim brzinama . 802. Differential Quadrature Phase Shift Keying) za operacije na 2 Mbps 4. a koja se primjenjuje na PLCP zaglavlje potpolju.11b HR-DSSS PLCP PLCP podsloj za HR-DSSS ima dva PPDU tipa okvira: dugi i kratki. što znači da je ostavljeno nedefinirano u vrijeme kad je specifikacija pisana. Preambula i zaglavlje u 802. Differential Binary Phase Shift Keying) za operacije na 1 Mbps • DQPSK (engl. PLCP pretvara okvir u niz bitova i prosljeđuje ga PMD podsloju. PLCP preambula uvijek se šalje brzinom 1 Mbps. Ova proširenja su: • Signal potpolje ima specificirane dodatne brzine prijenosa (5. PMD podsloj modulira niz bitova korištenjem jedne od sljedećih modulacijskih tehnika: • DBPSK (engl. ali je zadržano kao rezerva za buduće promjene standarda • Length potpolje sadrži broj mikrosekundi. koji se zahtijeva za slanje MAC dijela okvira • CRC potpolje osigurava rezultirajuću vrijednost koja je ista kao ITU-T CRC-16 korišten u FHSS-u. 16 do 216-1.5 i 11 Mbps) • Service potpolje definira prethodno rezervirane bitove • Length potpolje još uvijek osigurava broj mikrosekundi radi slanja PSDU-a.6.11b HR-DSSS dugom PLCP-u uvijek se šalju brzinom 1 Mbps radi održavanja kompatibilnosti unatrag s DSSS-om.

802. kôd širenja 8-kompleksni čip kod.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže ći način. Dodatno su modificirana sljedeća potpolja: • Sync potpolje skraćeno je sa 128 bita na 56 bita duljine i niz je sastavljen od 0 • SFD potpolje ima istu funkciju indiciranja početka okvira. Za operacije brzinama od 1 i 2 Mbps koristi se 11-bitni kod. HR-DSSS standard definira opcijski PBCC modulacijski mehanizam za generiranje 5. 802. PLCP zaglavlje se šalje brzinom 2 Mbps. 9.11b-1999 nacrt predstavio HR-DSSS PHY. on je ipak jedinstven.7. 802. Unutar PMD-a. za CCK. 12.5 Mbps i 11 Mbps s CCK-a povezan s tehnikom korištenom u slučaju 1 i 2 Mbps.11a osigurava brzine prijenosa od 6. 36. ali isto tako indicira korištenje kratkog ili dugog zaglavlja. Orthogonal Frequency Division Multiplexing) za opseg od 5 GHz. 4. 18. 802. Koristi se DQPSK tehnika modulacije. Premda je mehanizam raspršivanja za postizanje 5. 16 bitova se šalju u obrnutom vremenskom redosljedu u odnosu na dugo zaglavlje.11b HR-DSSS PLCP format okvira PLCP šalje PPDU ka PMD-u.11b HR-DSSS kratko zaglavlje koristi isti format preambule. PLCP preambula Sync SFD 56 bita 16 bita PLCP zaglavlje Service Length 8 bita 16 bita Signal 8 bita CRC 16 bita MAC okvir Slika 18.11a WLAN U isto vrijeme kad je 802.5 ili 11 Mbps. U oba slučaja se koristi tehnika raspršivanja ali je. 24. različita potpolja su poslana odgovarajućim brzinama prijenosa i korištenjem odgovarajućih modulacijskih tehnika: CCK ili PBCC. zaglavlja i PSDU. 48 i 54 Mbps 56 . za razliku od PSDU-a koji se šalje brzinom 2 ili 5. 802. S kratkim zaglavljem.5 i 11 Mbps brzina prijenosa.11a-1999 nacrt je predstavio OFDM (engl.

Kanal se dijeli na male neovisne.825 GHz. Binary Phase Shift Keying) – 9 Mbps QPSK (engl. 5.11a koristi 20 MHz kanale i definira 4 kanala u svakom od tri U-NII opsega. 16-Quadrature Amplitude Modulation) – 36 Mbps 64-QAM (engl.7.(podrška za slanje i primanje brzinama od 6.15-5. 4. 802. Binary Phase Shift Keying) – 6 Mbps BPSK (engl. i 5.25 GHz. transmisijske kanale preko kojih su uskopojasni signali modulirani i simultano transportirani na različitim frekvencijama. Sustav koristi 52 podnositelja (engl.25-5. 64-Quadrature Amplitude Modulation) – 54 Mbps 4.11a PHY ima svoj jedinstveni PPDU format: OFDM preambula Short Sync Long Sync Rate Signal Length Podaci Tail Service PSDU Tail Pad R P Slika 19.725-5. Quadrature Phase Shift Keying) – 18 Mbps 16-QAM (engl.11a OFDM PLCP PLCP podsloj za 802. subcarrier) koji su modulirani korištenjem: BPSK (engl.35 GHz. 802. OFDM OFDM je dio obitelji višekanalnih modulacijskih shema koje su stvorene radi prijenosa podataka u uvjetima velikih međusimbolnih interferencija. Signal i Podaci. Prijemnik koristi Short Sync za AGC 57 . 16-Quadrature Amplitude Modulation) – 24 Mbps 16-QAM (engl. Unlicensed National Information Infrastructure) opsezima 5. OFDM preambula se sastoji od Short Sync trening sekvence i Long Sync trening simbola. Quadrature Phase Shift Keying) – 12 Mbps QPSK (engl. 64-Quadrature Amplitude Modulation) – 48 Mbps 64-QAM (engl. 802.2.11a OFDM PLCP format okvira Tri osnovna dijela koja čine PPDU su: OFDM preambula.1.7. 12 i 24 Mbps je obavezna) u U-NII (engl. upravne..

koje slijedi 9 rezerviranih bitova trenutno također postavljenih na 0. Definirane su tri modulacijske sheme: ERP-OFDM.11g standard. 12. i 11 Mbps. Za razliku od 802. 18. i 24 Mbps su obavezne. i inicijalnu frekvencijsku offset procjenu.5. ERP-PBCC i DSSS-OFDM. Automatic Gain Control). 12.8. 5. 9.11g WLAN IEEE 802. 24. 36. ERP-OFDM osigurava mehanizam za 6. predstavio je ERP (engl.11g osigurava kompatibilnost unatrag s 802. Extended Rate PHY) radi osiguravanja podrške za brzine prijenosa podataka do 54 Mbps u 2. R i Length potpoljima • Tail potpolje sadrži šest 0 bitova „Podaci polje” se sastoji od četiri potpolja: • Service potpolje osigurava 7 bitova koji su postavljeni na 0. 2. Brzine 6. Long Sync se koristi za procjenu kanala. Standard dozvoljava opcijski ERP58 . Ovo potpolje dozvoljava prijemniku odgovarajuću sinkronizaciju • PSDU potpolje sadrži bitove stvarnih podataka koji se šalju • Tail potpolje se koristi za povratak konvolucijskog enkodera u „stanje nula” i za poboljšanje vjerojatnosti greške konvolucijskog dekodera • Pad potpolje dodaje broj bitova potrebnih za postizanje odgovarajućeg broja kodiranih bitova u OFDM simbolu 4. vremensko podešavanje. uz dodatak 1.4 GHz ISM opsegu „posuđivanjem” OFDM tehnike predstavljene u 802.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže (engl. i 54 Mbps. godine. 802.11a. odobren 2003. 48. vremensko podešavanje i finu frekvencijsku offset procjenu.11a.11b. 802. Signal polje se sastoji od pet potpolja: • 4-bitno Rate potpolje specificira brzinu prijenosa podataka za dio okvira s podacima • R bit je rezerviran za buduće korištenje • 12-bitno Length potpolje specificira broj okteta u PSDU • Bit P je odgovarajući parity bit definiran standardom za 17 bitova u Rate.

svi prijenosi se odvijaju na najvećoj mogućoj brzini.5 i 11 Mbps DSSS-OFDM na svim OFDM brzinama ERP-PBCC na svim ERP-PBCC brzinama 2.11b uređaj može razumjeti. 48.11b uređaja. 802.11g uređaji.11g proširuje podršku brzinama prijenosa podataka u 2.8. te brzinama prijenosa koje ih podržavaju ili su s njima operabilne.PBCC mod s brzinama 22 i 33 Mbps. 802. Ali.11b uređaj. ERP-OFDM preambula. a također i opcijski DSSSOFDM mod s brzinama od 6. 59 . dok je podrška za preostala dva opcijska.11g PLCP 802.5 i 11 Mbps DSSS-OFDM na svim OFDM brzinama ERP-PBCC na svim ERP-PBCC brzinama ERP-OFDM na svim brzinama DSSS-OFDM na svim brzinama DSSS-OFDM na svim brzinma Kratka ERP-OFDM Dugi DSSS-OFDM Kratki DSSS-OFDM Tabela 1.1. Tip preambule Duga Podržane brzine/Interoperabilnost 1. Ovo smanjivanje brzine se zbiva kod svih prijenosa bez obzira da li su oni između 802. čim se pojavi 802. U okruženjima u kojima operiraju samo 802.11g standard definira 5 PPDU formata: duga preambula. 4. 18. brzina se spušta na vrijednost koju 802. ali s modificiranim Service poljem.4 GHz opsegu do 54 Mbps na način da je osigurana kompatibilnost unatrag sa starijim 802. kratka preambula. Podrška za prva tri formata je obavezna. 5.11g preambule Duga preambula koristi istu dugu preambulu definiranu u HRDSSS. 2. 5. duga DSSS-OFDM preambula i kratka DSSS-OFDM preambula. Tablica predstavlja zbirne informacije o različitim preambulama i modulacijskim shemama. i 54 Mbps. 24. 36.11g ili 802. 802.11b uređajima. 12. 9.

Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 5. Osnovna razlika .11 MAC okvira su: MAC zaglavlje (engl.11 MAC format okvira 802. MAC protocol data unit – MPDU). 5. Da bi obavio ovaj zadatak MAC dodaje informacije MSDU-u u obliku zaglavlja (engl. MPDU se zatim prosljeđuje fizičkom sloju radi slanja preko bežičnog medija drugoj stanici. 60 . 5. FTP itd. trailer) čime se formira MAC protokol jedinica podataka (engl.11 bežičnih lokalnih računalnih mreža. On treba osigurati njihovo pouzdano slanje odgovarajućem sloju druge bežične stanice. IPX.11 MAC podsloj Pravilna implementacija. MAC service data units –MSDU). MAC header). Frame Check Sequence). 802. NetBEUI.1. AppleTalk.11 MAC prihvaća podatke s viših OSI slojeva kao MAC servis jedinice podataka (engl.1.1. Bežične lokalne računalne mreže zasnovane na 802. Glavne osobine Osnovne komponente svakog 802. RIP DNS. Frame Body) i FCS (engl. Tijelo okvira (engl. header) i nastavka (engl. korištenje i održavanje bežičnih mreža kratkog dometa izravno su povezani s dobrim poznavanjem tehnologije. 802.11 standardu podržavaju praktično sve protokole slojeva 3-7: IP .3 Ethernet mreže implementirana je na MAC podsloju i cijelom fizičkom sloju. U ovom poglavlju predstavljamo MAC podsloj 802. u odnosu na 802.

FCS sadrži IEEE 32-bitni CRC (engl. 5. Uopćen izgled 802. Address) i Kontrola sekvence (engl. Kontrola okvira Polje kontrole okvira je 2-bajtna vrijednost koja se sastoji od 11 potpolja. Okvir MAC podsloja opisuje se kao niz polja u određenom redoslijedu.2.1. Cycle Redundancy Code).MAC zaglavlje se sastoji od sljedećih polja: Kontrola okvira (engl. Frame Control). Polje kontrole okvira 61 . Duration/ID). Opis polja U nastavku ćemo opisati polja uopćenog MAC okvira. Tijelo Okvira sadrži informacije specifične za tip okvira. dok detaljan opis svakog od tipova i podtipova MAC okvira izlazi iz okvira ove knjige. Ovo polje je promjenjive duljine.2.1. Uopćen izgled 802. Adrese (engl.1.11 MAC okvira MAC zaglavlje Kontrola Trajanje/ Adresa 1 Adresa 2 Adresa 3 Kontrola Adresa 4 Tijelo Okvira ID Sekvence Okvira 0-2312 2 bajta 2 bajta 6 bajta 6 bajta 6 bajta 2 bajta 6 bajta bajta FCS 4 bajta Slika 20. Polje kontrole okvira Verzija protokola Tip Podtip Prema DS-u Od DS-a Više Pofrag.navljamenata nje Energetsko upravljanje Više podataka Zaštićen okvir Poredak Slika 21. Sequence Control).11 MAC okvira 5. Trajanje/ID (engl.

CF-Poll (no data). Probe request. QoS CF-Poll (no data). Protocol Version). CF-End + CF-Ack. Null Function (no data ). Clear To Send – CTS.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Polje Verzija protokola (engl. Podtipovi kontrolnih okvira: BlockAckReq. Reassociation response. QoS Data + CF-ACK. QoS Data + CF-ACK + CF-Poll. QoS Data. Podtipovi upravljačkih okvira: Association request. Sve druge vrijednosti su rezervirane. Authentication. Vrijednost polja je nula u trenutnoj verziji standarda. Za svaki od tipova okvira postoji nekoliko podtipova. To DS) polje” označava je li okvir usmjeren prema distribucijskom sustavu. Data + CFPoll. Vrijednost polja je nula u svim drugim tipovima okvira. Announcement traffic indication message – ATIM. kao što samo ime kaže. Data + CF-Ack. Beacon. Vrijednost polja je jedan u okvirima podataka koji se šalju s mobilnih stanica ka pristupnim točkama. CFAck (no data). Type) i Podtip (engl. Action. 62 . CF-Ack + CF-Poll (no data). QoS Data + CF-Poll. Request To Send – RTS. Association response. QoS Null (no data). Reassociation Request. Probe response. Četvrti tip trenutno je rezerviran. BlockAck. Power Save (PS)-Poll. Deauthentication. kontrolni okviri i okviri podataka. Tip (engl. Namjena ovog polja je omogućiti stanici koja je primila okvir da odredi je li okvir formiran u skladu s verzijom protokola kojeg ona razumije. sadrži vrijednost verzije protokola. Contention-Free (CF) End. Postoje tri tipa okvira: upravljački okviri. Acknowledgment – ACK. Data + CF-Ack + CF-Poll. Subtype) polja zajedno definiraju funkciju okvira. QoS CF-Poll + QoS CF-Poll + CF-ACK (no data) „Prema DS-u (engl. Disassociation. Podtipovi okvira podataka: Data.

„Od DS (engl. From DS) polje” označava da li okvir potječe iz distribucijskog sustava. Vrijednost polja je nula kada se okvir šalje prvi put. „Ponavljanje (engl. podataka ili upravljačkog okvira. Vrijednost potpolja je nula u posljednjem fragmentu okvira podataka. Kad je vrijednost polja jedan. Stanica može biti u modu očuvanja energije (engl. riječ je o ponovljenom slanju. 63 . Vrijednost polja je nula u svim drugim tipovima okvira. Vrijednost polja je jedan u okvirima podataka koji se šalju s pristupne točke ka mobilnoj stanici. Prema DS – Od DS kombinacije „Više Fragmenata (engl. „Energetsko upravljanje (engl. Na osnovu vrijednosti iz ovog polja prijemna stanica može ukloniti udvostručene okvire. Power Management) polje” označava energetski mod stanice. More Fragments) polje” se koristi kako bi se naznačilo da okvir nije posljednji fragment okvira. Stanica koja je u modu očuvanja energije ima vrijednost polja postavljenu na jedan. Vrijednost polja je nula kada je stanica u aktivnom modu rada. Retry) polje” se koristi kako bi se naznačilo da li se okvir podataka ili upravljački okvir šalje prvi put ili je riječ o ponovljenom slanju. u svim kontrolnim okvirima kao i u svim okvirima podataka i upravljačkim okvirima koji nisu fragmentirani. power-save mode) ili aktivnom modu (engl. ili upravljačkog okvira koji je fragmentiran. active mode). koji je fragmentiran. Moguće su četiri kombinacije vrijednosti ova dva potpolja: Ka DS 0 1 0 1 Od DS 0 0 1 1 Izravna komunikacija dvije mobilne stanice Okvir se šalje od mobilne stanice ka pristupnoj točki Okvir se šalje od pristupne točke ka mobilnoj stanici Okvir se šalje između dvije pristupne točke Tabela 2.

Protected Frame) polje” označava je li tijelo MAC okvira enkriptirano. Source Address – SA). odredišne adrese (engl. Transmitter Address – TA). „Zaštićeni okvir (engl.2. Ova polja se koriste radi označavanja BSSID-a. 5. Point Coordinator – PC). More Data) polje” se koristi radi obavještavanja stanice u modu očuvanja energije o okvirima koji je čekaju na pristupnoj točki. Ovo polje može imati vrijednost jedan samo u slučaju da je riječ o okvirima podataka i upravljačkim okvirima – podtip autentikacija. Destination Address – DA). Receiver Address – RA). Trajanje/ID Ovo polje sadrži vrijednost trajanja potrebnu radi osvježavanja NAV-a. Association Identity) stanice koja šalje okvir. na pristupnoj točki se nalazi barem jedan okvir namijenjen mobilnoj stanici. Order) polje” označava da li okvir podataka koristi „StrictlyOrdered” klasu usluga.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže „Više podataka (engl. o dodatnim okvirima spremnim za slanje sa stanice.1. „Poredak (engl. kao odgovor na CF-Poll. adrese stanice koja šalje (engl. Ovo polje se koristi kod multicast okvira poslanih s pristupne točke radi naznake o postojanju dodatnih multicast okvira koji trebaju biti poslani. adrese prijemne stanice (engl.1. Kod stanica koje rade u PCF modu. dok su najvažnija dva bita postavljena na 1. izvorne adrese (engl.2. 5.2. ovo polje u 14 najmanje važnih bitova sadrži AID (engl. ovo polje sadrži informaciju koja se šalje koordinatoru točke (engl. osim u kontrolnim okvirima podtipa PS-Poll. Vrijednost AID je u rasponu od 1-2007. Adrese Postoje četri adresna polja u formatu MAC okvira. Neki okviri mogu 64 . Kada je vrijednost polja jedan.3. U tim okvirima.

5.1. Kontrola sekvence Kontrola sekvence – Ovo polje je sastavljeno od dva potpolja: broja sekvence i broja fragmenta.6.2. Vrijednost ovog polja u IBSS-u je lokalno upravljana IEEE MAC adresa formirana od 46-bitnog slučajno generiranog broja od strane stanice koja je započela IBSS. i 4. Ovo polje sadrži rezultat ITU CRC-32 polinoma primijenjenog na MAC zaglavlje i tijelo okvira. 5. 5. 2. Svako adresno polje sadrži 48bitnu adresu.2.2. Individualne adrese su asocirane s određenom stanicom na mreži.1. CRC-32 polinom je predstavljen sljedećom jednadžbom: G(x) = x32 + x26 + x23 + x22 + x16 + x12 + x11 + x10 + x8 + x7 + x5 + x4 + x2 + x + 1 65 . FCS FCS – Ovo polje je 32-bitna CRC (engl.4. cyclic redundancy check) vrijednost izračunata preko svih polja MAC zaglavlja i tijela okvira. BSSID polje jedinstveno identificira svaki BSS.. polja se razlikuju ovisno o tipu i podtipu okvira. 5. Adrese 1.. Tijelo okvira Tijelo okvira je polje promjenjive duljine koje sadrži informacije specifične za određeni okvir podataka ili upravljački okvir. 3. Ovo polje se koristi od strane prijemne stanice za uklanjanje udvostručenih okvira. Vrijednost ovog polja u infrastrukturnom BSS-u je MAC adresa pristupne točke.ne sadržavati neka od ovih polja.1. Adrese MAC podsloja spadaju u jedan od dva tipa: individualne adrese ili grupne adrese. Grupne adrese (multicast i broadcast) su asocirane s jednom ili više stanica na mreži.

WLAN uređaji U ovom ćemo poglavlju govoriti o hardverskim komponentama koje predstavljaju fizičke građevinske blokove za bežične LANove. Access Point – AP) osiguravaju točku pristupa mreži za bežične klijente. Da bi bili u stanju na najbolji mogući način dizajnirati. Pristupne točke Pristupne točke (engl. 6. Slika 22.1. implementirati i koristiti bežične LAN-ove moramo znati karakteristike opreme koja nam stoji na raspolaganju.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 6. Pristupna točka na mreži 66 . Pristupne točke su poludupleksni uređaji s inteligencijom sličnom sofisticiranim Ethernet preklopnicima.

dok su drugi modovi zapravo proširenja funkcionalnosti pristupnih točaka koje dodaju proizvođači. Modovi rada pristupnih točaka Pristupne točke komuniciraju s bežičnim klijentima.Slika 23.1. IEEE ne definira ni jedan od ovih modova rada. Korijenski mod rada Korijenski mod se koristi u slučajevima kad je pristupna točka povezana s ožičenom mrežnom osnovicom preko svoga žičanog. Bežični klijenti mogu komunicirati s drugim bežičnim klijentima lociranim u drugim ćelijama kroz svoje pristupne točake a preko ožičenog segmenta.1. reasocijacija. kao što je npr.1. One mogu biti konfigurirane za rad u tri različita moda: korijenski mod. Većina pristupnih točaka je po pretpostavci konfigurirana za rad u korijenskom modu. Pristupne točke komuniciraju međusobno radi koordiniranja roaming funkcija.1. most mod ili ponavljački mod. ožičenom mrežom i s drugim pristupnim točkama. sučelja. 67 . Pristupna točka 6. obično Ethernet. 6. Pristupne točke u korijenskome modu rada koje su povezane na isti ožičeni distribucijski sustav mogu komunicirati međusobno preko ožičenog segmenta.1. Za standardne operacije pristupnih točaka mogli bismo reći da rade u korijenskom modu.

Klijenti se ne asociraju s mostovima već se mostovi koriste za povezivanje dva ili više segmenata na bežični način.1. Pristupna točka u most modu rada 68 . Pristupna točka na u korijenskom modu rada 6. Slika 25. Most mod rada U most modu rada pristupna točka se ponaša istovjetno bežičnom mostu.1.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Slika 24.2.

čime se smanjuje propusnost i povećava kašnjenje na bežičnom segmentu.1. Naprimjer.3. Korištenje pristupne točke u ponavljačkom modu rada nije preporučljivo.1. Najčešće opcije Pristupne točke dozvoljavaju klijentima povezivanje s 802.6.2. a druga kao bežični mrežni ponavljač. Pristupna točka u ponavljačkom modu rada 6.11 mreže na 802. Ćelije oko svake pristupne točke u ovom scenariju moraju se minimalno preklapati oko 50%. Slika 26. Pristupna točka u modu ponavljanja komunicira s klijentima a također i s pristupnom točkom u produžetku preko bežične veze. osim ako nije apsolutno nužno.1. Ponavljački mod rada U ponavljačkom modu rada pristupna točka omogućuje produženje bežične veze.3 ili 802. a s korijenskom pristupnom točkom u produžetku kao klijent.5 mreže. Različite pristupne točke imaju različite hardverske i softverske opcije. Pristupna točka u ponavljačkom modu rada se povezuje s klijentima kao pristupna točka. jedna pristupna točka služi kao korijenska pristupna točka. Najčešće od ovih opcija su: 69 .

1.2. 70 . ako je potrebno montirati pristupnu točku unutar objekta a dozvoliti korisniku koji je van objekta pristup mreži. Dvije antene mogu imati različitu razinu prijema signala zbog pojave poznate pod nazivom višestruke staze. pristupnu točku možemo konfigurirati za filtriranje uređaja koji nisu navedeni na MAC filter listi pristupne točke. Fiksirane ili nefiksirane antene Ovisno o potrebama organizacije potrebno je izabrati između pristupnih točaka s fiksiranim ili nefiksiranim antenama.1. Filtriranje protokola dozvoljava izbor i kontrolu protokola koji mogu biti korišteni preko bežičnih veza. te montirati samo antenu izvan objekta. te izbora ulaznog signala s antene koja ima najbolji prijem. Napredne sposobnosti filtriranja Pristupne točke mogu imati funkcije MAC ili protokol filtriranja. Filtriranje se koristi radi odbijanja neovlaštenih korisnika od bežičnog LAN-a. Pristupne točke mogu biti sa ili bez antenske različitosti.2.1.2. Bežični LAN antenska različitost predstavlja korištenje višestrukih antena s višestrukim ulazima na jednom prijemniku s ciljem analiziranja signala koji stižu na svaku od antena.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže • Fiksirane ili nefiksirane antene • Napredne sposobnosti filtriranja • Modularne radio-kartice • Promjenjiva izlazna snaga • Različiti tipovi ožičenih veza 6. Kao osnovnu mjeru sigurnosti. 6. Naprimjer. možemo na pristupnu točku spojiti kabel odgovarajuće duljine i odgovarajuću antenu. Pristupne točke s nefiksiranim antenama omogućuju korištenje različitih antena i kablova različitih duljina.

Drugi način primjene je korištenje svake od radio-kartica kao neovisne pristupne točke.5. Modularne radio-kartice Neki proizvođači dopuštaju dodavanje radio-uređaja u ugrađene PCMCIA slotove na pristupnim točkama. smanjivača.2. Različiti tipovi ožičenih veza Različite opcije za spajanje pristupnih točaka na ožičenu mrežu su 10baseTx. Ova opcija nam omogućuje da kontroliramo područje pokrivenosti pristupne točke. radio-kartice bi trebale biti konfigurirane s nepreklapajućim kanalima. Pravilan mrežni dizajn i metode povezivanja će spriječiti da pristupna točka postane usko mrežno grlo.2. U pristupnim točkama s fiksiranom izlaznom snagom. Kad se pristupne točke koriste na ovaj način.2. npr. 71 .4. Postojanje dva radio slota u pristupnim točkama omogućuje da jedna radio-kartica djeluje kao pristupna točka. kablova različitih duljina ili visoko dohvatnih antena. 100baseFx. 6.1. 1 i 11. 6. Pojedine pristupne točke imaju dva PCMCIA slota za posebne namjene.6. a druga kao most. token ring i dr. 10/100baseTx. Kontrola snage izlaza može biti neophodna u situacijama kad udaljeni čvorovi ne mogu locirati pristupnu točku. na način da omogućuje odgovarajuće podešavanje veličine RF ćelije tako da se neovlašteni korisnici izvan objekta ne mogu spojiti na mrežu.3. 100baseTx.1.1. regulaciju snage odašiljanja možemo ostvariti korištenjem pojačivača. Ona nam može pomoći i u povećanju sigurnosti. Promjenjiva izlazna snaga Promjenjiva izlazna snaga omogućuje kontrolu razine snage koju pristupna točka koristi za slanje podataka. Kontroliranje izlazne snage na pristupnoj točki i na anteni je bitno i zbog ograničenja koja postavljaju regulatori.

Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 6. Što je više karakteristika. oprema je skuplja. Bežični mostovi su poludupleksni uređaji sposobni za bežično povezivanje na sloju 2. Koriste se u točka-točka ili točka-više točaka konfiguracijama. a neke pristupne točke koriste prilagođeni softver za konfiguriranje i upravljanje.1. ugrađenog web servera za pristup preglednikom. telnet-a. Točka-točka veza bežičnog mosta 72 . 6. Karakteristike pristupnih točaka razlikuju se ovisno o tipu i proizvođaču. Konfiguracija i upravljanje Metode za konfiguriranje i upravljanje pristupnim točkama razlikuju se ovisno o proizvođaču opreme.2. USB-a. Slika 27. Većina proizvođača nudi konfiguraciju i upravljanje preko konzole. Bežični mostovi Bežični mostovi omogućuju bežično povezivanje ožičenih LAN segmenata.3.

ali se ne može asocirati s drugim korijenskim mostom.2. Korijenski mod rada Jedan od mostova u svakoj grupi mostova mora biti konfiguriran za rad u korijenskom modu rada. Modovi rada bežičnih mostova Bežični mostovi mogu biti konfigurirani za rad u jednom od četiri moda: korijenski mod. Korijenski most može komunicirati s nekorijenskim mostovima i drugim klijentskim uređajima. Komunikacija korijenskog sa nekorijenskim mostovima 73 .6. 6.1.1. nekorijenski mod.2. Slika 28. Ovo je poseban mod rada u kojem most djeluje simultano i kao pristupna točka i kao most. 6. Nekorijenski mod rada Mostovi u nekorijenskom modu rada spajaju se bežično na mostove u korijenskom modu rada.1.1. Neki proizvođači bežičnih mostova podržavaju spajanje klijenata na nekorijenske mostove.2.2. pristupna točka mod ili ponavljački mod.

1.3. Ponavljački mod rada Mostovi konfigurirani za rad u ponavljačkom modu rada postavljaju se između druga dva mosta s ciljem produžetka segmenta koji se bežično premošćuje. Korištenje bežičnog mosta u ovakvoj konfiguraciji ima prednost u produžavanju veze. most ima mod rada pristupne točke koji u potpunosti pretvara most u pristupnu točku. Slika 29.1. U nekim slučajevima. ali i nedostatak u vidu umanjene propusnosti zbog potrebe za ponavljanjem svih okvira.2. Bežični most u ponavljačkom modu 74 . Pristupna točka mod rada Neki proizvođači omogućuju klijentima spajanje na most.2. 6. Ponavljački mostovi su nekorijenski mostovi. Na ovaj način most dobiva funkcionalnost pristupne točke.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 6.4.

Iz ovih razloga.2. Nefiksirane antene omogućuju postavljanje mostova unutar objekta. U skoro svim slučajevima polu-direkcijske ili direkcijske antene se koriste s bežičnim mostovima.2. višestruke staze obično nisu posebno velik problem.6.2. 6. Većina bežičnih mostova nudi filtriranje protokola. sa ili bez antenske različitosti.2.2. Najčešće opcije Hardverske i softverske opcije za bežične mostove su slične onima koje nalazimo u pristupnim točkama i umnogome imaju istu svrhu: • Fiksirane ili nefiksirane antene • Napredne sposobnosti filtriranja • Modularne radio-kartice • Promjenjiva izlazna snaga • Različiti tipovi ožičenih veza 6. Fiksirane ili nefiksirane antene Antene bežičnih mostova mogu biti fiksirane ili nefiksirane.2. Napredne sposobnosti filtriranja MAC ili protokol filtriranje može biti ugrađeno u bežične mostove. dozvoljavajući ili zabranjujući specifične pakete ili datagrame na temelju sloj 3 protokola.2. Kao osnovnu mjeru sigurnosti.1. sloj 4 portova ili sloj 7 aplikacija. 75 . jer će mostovi sa svake strane veze biti statični a okruženje oko bežičnih mostova neće se mijenjati često. kao u slučajevima s pristupnim točkama i mobilnim klijentima. Filtriranje protokola koristi protokol filtere slojeva 3-7. U mnogo slučajeva antenska različitost se ne razmatra kod konfiguracije bežičnih mostova. te antena spojenih kablom odgovarajuće duljine izvan objekta. bežični mostovi mogu konfigurirati dozvolu ili zabranu pristupa mreži na temelju MAC adresa uređaja.

Modularne radio-kartice Sposobnost da se formira bežična prenosna osnova korištenjem jednog od dva radio-slota koji se mogu naći u nekim mostovima smanjuje broj uređaja potrebnih za implementaciju mrežnog rješenja kad se osigurava klijentska veza i funkcija mosta. 6.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 6. Nakon implementacije. propusnost i stanje veze trebaju se redovito provjeravati.2. u cilju povećanja propusnosti bežičnog mosta. telnet.3. 6. 100baseTx.2. softver za konfiguraciju i upravljanje. 10/100baseTx.2.5. HTTP SNMP ili prilagođeni .2.4. Konfiguracija i upravljanje Bežični mostovi imaju gotovo iste načine za konfiguraciju kao i pristupne točke: konzola.2.3.2. 100baseFx i dr.3. Različiti tipovi ožičenih veza Opcije povezivanja bežičnih mostova s ožičenim mrežama mogu uključivati 10baseTx. Bežični mostovi za radne grupe Bežični mostovi za radne grupe slični su bežičnim mostovima. Promjenjiva izlazna snaga Promjenjiva izlazna snaga omogućuje kontroliranje izlazne snage koju most koristi za slanje RF signala. Uvijek treba pokušati uspostaviti punu duplex vezu s ožičenim segmentom. Najveća razlika između mostova i mostova za radne grupe je u 76 . Mnogi mostovi podržavaju PoE (Power over Ethernet).2. 6. Neki bežični mostovi obavljaju ove funkcije koristeći jedan radio. Ovo je naročito korisno kad se obavlja vanjska analiza lokacije. Ovakva konfiguracija donosi manju propusnost u odnosu kada se posebni setovi radija koriste za funkcije pristupne točke i mosta. 6.

U asocijacijskoj tablici na pristupnoj točki. Bežični most za radne grupe 6. Bežični mostovi za radne grupe sposobni su za grupiranje više ožičenih LAN klijentskih uređaja u jedan grupni bežični LAN klijent. mnoge od opcija koje možemo naći kod mostova nalazimo i u bežičnim mostovima za radne grupe: MAC i protokol filtriranje. promjenjiva izlazna snaga i različiti tipovi ožičenih veza. Mostovi mogu biti korišteni i za ovu svrhu. Slika 30.3. 77 . Bežični mostovi za radne grupe naročito su korisni u okruženjima s mobilnim učionicama ili mobilnim uredima u kojima male grupe korisnika trebaju pristup glavnoj mreži. fiksirane i nefiksirane antene.tome što su mostovi za radne grupe klijentski uređaji. Najčešće opcije Kako su bežični mostovi za radne grupe vrsta mostova. bežični most za radne grupe pojavljuje se kao jedan klijentski uređaj. tada nas korištenje bežičnog mosta za radne grupe oslobađa kupovine dodatnog mosta za središnju lokaciju. MAC adrese uređaja iza bežičnog mosta za radne grupe se ne vide na pristupnoj točki. ali ako je pristupna točka a ne most postavljena na centralnoj lokaciji.1.

bežični printer serveri. ju i upravljanje. Compact Flash i Secure Digital kartice • Ethernet i serijskih konvertora • USB adaptera • PCI i ISA adaptera 6. ravne i fiksirane. mostovima za radne grupe.3. bežični IP telefoni.4. bežični prezentacijski gatewayi.4. HTTP SNMP podrška. Compact Flash i Secure Digital kartice Najčešća komponenta bilo koje bežične mreže je PCMCIA kartica. prilagođeni softver za konfiguraci. 78 . konfiguriranje i upravljanje bežičnim mostovima za radne grupe slične su onima za bežične mostove: konzola. Neke PC kartice se isporučuju s višestrukim antenama. mostovima. Bežični LAN klijentski uređaji WLAN klijentski uređaji su uređaji krajnjih korisnika kao što su desktop. Bežična PC kartica je komponenta koja osigurava vezu između klijentskog uređaja i mreže. PCI i ISA adapterima ili čak serverskim štampačima. Koriste se u laptop računalima i PDA uređajima. telnet. PCMCIA.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 6. USB adapterima. bežične IP kamere itd.. Navedeni bežični LAN klijentski uređaji osiguravaju povezivost za bežične LAN klijente korištenjem nekog od WLAN radio-uređaja: • PCMCIA. Antene na PC karticama razlikuju se ovisno od proizvođača. Bežične PC kartice služe kao modularni radio-uređaji u pristupnim točkama. dok su druge nefiksirane i spojene na PC karticu kratkim kablom. 6. Konfiguracija i upravljanje Metode za pristup. PDA. Ove kartice poznate su i pod imenom PC kartice. Neke su male.1. laptop. koji trebaju bežičnu vezu do mrežne infrastrukture.2.

troše malo energije i obično se koriste u PDA uređajima.Slika 31. Serijski konvertori obično se koriste sa starijom opremom. poznate i kao CF kartice. Bežični Ethernet konvertor spajamo s uređajem Cat5 kablom.4. 6. USB adapteri USB klijenti vrlo su popularni zbog jednostavnog povezivanja. Bežične CF kartice znatno su manje. vrlo su slične bežičnim PC karticama u tome da imaju iste funkcije. 79 .4. koja koristi serijski priključak za mrežno povezivanje.2. USB klijenti podržavaju plug-n-play i ne zahtijevaju dodatnu snagu izuzev one koja je isporučena preko USB porta na računalu.11b kartice i u Secure Digital formatu. kao što su terminali. Ethernet i serijski konvertori Ethernet i serijski konvertori koriste se s uređajima koji imaju Ethernet ili 9-pinski serijski port s ciljem pretvorbe ovih mrežnih konektora u bežični LAN konektore. WLAN PC kartica Compact Flash kartice. 6.3. U novije vrijeme proizvođači isporučuju 802. telemetrijska oprema i serijski štampači.

spektralni analizatori. 6.4. ali mogu doći i kao „prazne” PCI kartice i zahtijevati umetanje PC kartice u PCMCIA slot prije nego se PCI kartica instalira u računalo. Konfiguracija i upravljanje Instaliranje bežičnih LAN klijentskih uređaja podrazumijeva dva koraka: • Instalaciju drajvera • Instalaciju pomoćnih programa Neki proizvođači nude potpuni komplet pomoćnih programa dok drugi nude korisniku samo osnovni set. Preporučljivo je korištenje opreme istog proizvođača i za PCI/ISA adaptere i za PC kartice. Pomoćni programi proizvođača razlikuju se u funkcionalnosti ali imaju neke zajedničke paremetere koji se mogu konfigurirati: in80 . PCI i ISA adapteri Bežični PCI i ISA adapteri instaliraju se unutar desktop ili serverskog računala. WLAN USB klijent 6. Bežične ISA kartice najčešće nisu plug-n-play i zahtijevaju ručno konfiguriranje.5. alati za kontrolu snage i brzine. Proizvođači obično isporučuju odvojene drajvere za PCI /ISA adaptere i PC kartice koje se umeću u njih. alati za konfiguraciju profila.4. Neki od elemenata potpunog seta su: alati za analizu lokacije. monitor statusa veze s funkcijama za testiranje. Bežični PCI uređaji su plug-n-play.4.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Slika 32.

serveri štampanja. proizvođači su počeli s dodavanjem novih karakteristika ovim uređajima. Bežični gatewayi za male tvrtke i kuće Bežični gatewayi za male tvrtke i kuće su uređaji namijenjeni spajanju manjeg broja bežičnih čvorova na jedan uređaj radi povezivanja na Internet ili druge mreže. VPN. Slika 33. WEP ključevi. SSID. koji omogućuju povećanje produktivnosti i sigurnosti.5. Najčešće opcije koje većina bežičnih gatewaya za ova okruženja ima jesu: PPPoE (engl.1. WAN port na bežičnim gatewayima obično je Ethernet port namijenjen vezi s Internetom preko: kablovskog modema. DHCP server i klijent. 6.frastrukturni mod / Ad Hoc mod. SOHO Gateway 6. Najčešće opcije S obzirom da su bežični gatewayi postali popularni u kućama i malim tvrtkama. kanali. tipovi autentikacije. virtualni serveri. vatrozid. PAT (engl. Network Address Translation). Proizvođači su počeli s kombiniranjem uloga pristupnih točaka i gatewaya u jedan uređaj. NAT (engl. xDSL modema. analognog modema ili satelitskog modema. Port Address Translation).5. Point-to-Point Protocol over Ethernet). 81 . Bežični gatewayi za male tvrtke i kuće obično uključuju ugrađeni hub ili preklopnik i potpuno podesivu pristupnu točku.

Windows autentikaciju… . Pojedini proizvođači ugrađuju podršku i za razne druge funkcije. LDAP VPN.5. Korporacijski bežični gatewayi mogu se konfigurirati preko porta konzole. Ovi uređaji mogu biti konfigurirani za zamjene u radu. 6.1.2. telneta. Oni su pogodni za velika okruženja bežičnog LAN-a u kojima omogućuju brojne usluge: od ograničenja brzina. Ponekad se preporučuje odgovarajuća obuka prije implementacije ovih uređaja. RADIUS. Korporacijski bežični gateway Korporacijski bežični gateway je uređaj koji može osigurati specijalizirane usluge autentikacije i povezivosti za bežične klijente. Korporacijski bežični gatewayi podržavaju SNMP te dozvoljavaju korporacijsko simultano nadograđivanje profila. Korporacijski bežični gatewayi moraju imati snažne CPU-ove i brza sučelja da bi mogli podržavati više pristupnih točaka čiji se prijenos odvija i preko gatewaya. Konfiguracija i upravljanje Konfiguracija i instalacija bežičnih gatewaya za male tvrtke i kuće obično se obavlja preko ugrađenog HTTP servera. 6. 82 . 6. kvaliteta usluge do upravljanja profilima. Konfiguracija i upravljanje Korporacijski bežični gatewayi instaliraju se na glavnoj stazi podataka ožičenog LAN segmenta.6.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Različite funkcije omogućuju korisnicima u kućama i malim uredima da u jednom uređaju imaju rješenja koja su lako podesiva i zadovoljavaju poslovne potrebe.6. Centralizirano upravljanje svega nekoliko uređaja je velika prednost korištenja korporacijskih bežičnih gatewaya. internog HTTP ili HTTPS servera itd.

9. dok je enkriptirana strana bežični LAN. Sve funkcije bežičnih pristupnih točaka u ovakvom sustavu su kontrolirane od strane WLAN preklopnika. Enterprise Encryption Gateways – EEG) obavljaju posao enkripcije sadržaja na bežičnom LAN-u. već obrnuto proporcionalno kvadratu rastojanja. Tanke bežične pristupne točke se spajaju preko Ethernet sučelja na WLAN preklopnik. 6. 83 . Računske operacije u bežičnim LAN-ovima 6. dB Izražavanje i računske operacije vezane za snagu u bežičnim LANovima najčešće se obavljaju u decibelima iz sljedećih razloga: dB vrijednosti su logaritamske vrijednosti. dB vrijednosti pogodne su za predstavljanje vrlo malih razina snage. kao što su vrijednosti snage na prijemniku u bežičnim LAN-ovima. U bežičnim LANovima snaga odaslanog signala se s udaljavanjem od predajnika ne smanjuje linearno s rastojanjem.6. Premda su logaritamske. 6. 3 dB + 3 dB = 6 dB. Na sličan način se snaga u bežičnim mrežama povećava ili smanjuje.9. EEG ima enkriptiranu i ne-enkriptiranu stranu. tj. WLAN preklopnici Pojedini proizvođači bežične LAN opreme u svojoj ponudi nude tzv. snaga signala na kraju veze neće imati vrijednost 1/2 prvotne snage već samo 1/4 prvotne snage. dB vrijednosti mogu biti zbrajane i oduzimane korištenjem regularne (linearne) matematike.1. one se povećavaju i smanjuju ne linearno već logaritamski. Korporacijski enkripcijski gateway Korporacijski enkripcijski gatewayi (engl.8.7. Naprimjer. Naprimjer. tanke bežične pristupne točke i WLAN preklopnike. Ne-enkriptiranu stranu obično predstavlja ožičeni LAN. ako se rastojanje bežične veze poveća dva puta.

• Povećanje snage u dB = 10 log (400/100) = 6. Snaga se smanjila (P2<P1). Ovo ukazuje na smanjenje od 4 puta u odnosu na početnu vrijednost. Ovo je približno –6 dB. povećanje razine snage izraženo u decibelima računamo na sljedeći način: • Početna razina snage (P1) je 100 mW. • Nova razina snage (P2) je 400 mW. Kod predstavljanja snage u decibelima. Ovo ukazuje na povećanje od 4 puta u odnosu na početnu vrijednost. Negativne dBm vrijednosti (npr. Najčešća dB referentna veličina za snagu u bežičnim LAN-ovima je dBm. ako odašiljaču snage 100 mW dodamo pojačivač te nakon toga na izlazu sustava dobijemo 400 mW.02 . tako da je konačna vrijednost –6 dB. –20 dBm) ukazuju da je razina snage manja od 1 mW. vrijednost smanjenja snage u decibelima računamo na sljedeći način: • Početna razina snage (P1) je 100 mW. 84 . neka veličina se koristi kao referentna. Ovo je približno 6 dB. To je razina snage za koji je referentna vrijednost Pref = 1 mW. Kad je snagu izraženu u W potrebno pretvoriti u vrijednost snage u dB koristimo sljedeću formulu: dBm = 10 log (snaga u W) + 30. Odnos predstavlja uspoređivanje dvije veličine. +30 dBm) ukazuju da je razina snage veća od 1 mW. Snaga se povećala (P2>P1).Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Svaka dB vrijednost predstavlja odnos. Snagu dohvata ili gubitka izraženu u W preračunavamo u decibele korištenjem sljedeće formule: dB=10 log(P2/P1) Naprimjer. To znači da razina 0dB odgovara snazi signala od 1 mW. • Nova razina snage (P2) je 25 mW. Ako se snaga izlaza istog 100 mW predajnika odjednom smanji na 25 mW. • Smanjenje snage u decibelima = 10 log(25/100) = -6. Pozitivne dBm vrijednosti (npr. tako da je konačna vrijednost +6 dB.02.

dBi se koristi na isti način kao i dB. U RF računicama. 85 . 1 mW = 0 dBm 10 mW + 3 dB je približno 20 mW.005 mW / 2 = 0. 10 mW + 10 dB je približno 100 mW. -10 dB = jedna desetina snage izražene u mW. Izotropni odašiljač je teoretski idealan odašiljač koji zrači u svim smjerovima podjednako i sa 100-postotnom učinkovitošću. Oznaka ‘i’ ukazuje na „izotropni”.01 mW / 2 = 0. dBi Kod izražavanja dohvata antene. + 43 dBm = +10 +10 +10 +10 +3 1 mW x 10 = 10 mW 10 mW x 10 = 100 mW 100 mW x 10 = 1000 mW 1000 mW x 10 = 10000 mW 10000 mW x 2 = 20000 mW = 20 W -26 dBm = -10 –10 – 3 – 3 1 mW / 10 = 0.2.9.1 mW 0. 100 mW – 3 dB je približno 50 mW.0025 mW = 2. dBi jedinice su relativne jedinice mjere. što znači da se promjena u snazi izražava u odnosu na izotropni odašiljač.01 mW 0.1 mW / 10 = 0.5 mikro W 6.005 mW 0. 300 mW – 10 dB je približno 30 mW.Za praktičan i brz izračun možemo koristiti sljedeće referentne vrijednosti: -3 dB = pola snage izražene u mW. +3 dB = dvostruko više snage izražene u mW. decibelske jedinice često se predstavljaju s dBi. +10 dB = deset puta više snage izražene u mW.

Dipol antena je dio standardne opreme na većini pristupnih točaka. a zatim odaslan antenom čiji je dohvat 5 dBi. oblast pokrivanja se sužava. 6. ne smanjuju signal te je stoga dBi vrijednost uvijek pozitivna. i dBi je relativna jedinica mjere koja može biti dodavana i oduzimana od drugih decibelnih vrijednosti. Dobro izabrana i postavljena antena može umanjiti curenje signala van radnog prostora i učiniti presretanje signala težim. osim ako rade nepravilno. Antene su najčešće korištene radi povećanja područja dohvata sustava bežičnih LANova. PC kartice i drugi bežični uređaji mogu komunicirati. Omni-direkcijske (dipol) antene Najčešći tip bežičnih LAN antena je dipol antena.10. na izlazu antenskog elementa dobivamo 1 W + 10 dBi = 10 W. U nastavku ćemo govoriti o osnovnim elementima uređaja koji čine da pristupne točke. u skladu s određenim potrebama. Antene. One su jednostavne za dizajniranje. 6. ako na 10 dBi antenu dovedemo signal snage 1 W.1. RF antena je uređaj koji se koristi za pretvaranje visoko-frekventnih elektromagnetskih signala s linije prijenosa (kabel ili valni vodič) u šireće RF valove u zraku i obratno. ukupni dohvat je +2 dB. mostovi. Dipol antena je omni-direkcijska jer 86 . ako je RF signal oslabljen za 3dB pri prolasku kroz kabl. Postoje tri glavne kategorije u koje sve bežične LAN antene spadaju: omni-direkcijske. Naprimjer. Antene ne pojačavaju signal nego ga oblikuju. Antene Do sada smo razmotrili različite bežične LAN uređaje dostupne na tržištu za implementaciju jednostavnih i složenih bežičnih LANova. semi-direkcijske i direkcijske.10. Kao i dB. Kako dohvat antene raste.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Naprimjer. U svaku od glavnih kategorija spada više tipova antena koje imaju različite RF karakteristike i odgovarajuću uporabu. ali odgovarajući izbor antena može također povećati sigurnost bežičnog LAN-a. Postoji više načina montiranja antena.

Naprimjer. Izračena energija dipol antene koncentrirana je u području koje izgleda kao krafna s dipol elementom koji prolazi okomito kroz rupu od krafne. 87 .10. Omni-direkcijske antene velikog dohvata nude više vodoravnih područja pokrivanja. Omni-direkcijske antene najdjelotvornije su kad su potrebne velika područja pokrivanja oko središnje točke. Slika 34.zrači energiju gotovo podjednako u svim pravcima oko svoje osi. smještanje omni-direkcijske antene u sredinu velike prostorije osigurat će dobru pokrivenost. Kad se koriste vani. Signal s omni-direkcijske antene zrači u vodoravnoj zraci od 360 stupnjeva. Područje pokrivanja omni-direkcijske antene 6.1. Sunce je dobar primjer izotropnog radijatora. Nije moguće praktično napraviti antenu tipa izotropnog radijatora. Korištenje Omni-direkcijske antene koriste se kad se zahtijeva pokrivenost u svim pravcima oko vodoravne osi antene. Dipol antene zrače podjednako u svim pravcima oko svoje osi. Direkcijske antene koncentriraju svoju energiju u užu zraku. Omni-direkcijske antene često se koriste za dizajn tipa točka-više točaka sa zvjezdanom topologijom. zbog čega se dobiva oblik krafne. Antene koje teoretski zrače u svim pravcima podjednako formirajući kuglu nazivaju se izotropni radijatori.1. Omni-direkcijske antene su pogodne za skladišta i sajmove gdje se zahtijeva područje pokrivanja od jednog do drugog kraja. u sredini područja pokrivanja. ali ne zrače uzduž same žice. omni-direkcijske antene bi trebale biti smještene na vrh građevine. ali okomito pokrivanje područja je smanjeno.

U nekim slučajevima semi-direkcijske antene imaju bočne i zadnju stranu zračenja. Semi-direkcijske antene Semi-direkcijske antene se izrađuju u više različitih stilova i oblika.3.2. Naprimjer. 88 . Panel i Yagi antene.2.1.10. Korištenje Semi-direkcijske antene su idealne za kratke i srednje razdaljine premošćivanja.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 6. Slika 36. kao omni-direkcijske antene.10. Ove antene mnogo više usmjeruju energiju od predajnika prema jednom određenom smjeru. Direkcijske antene Direkcijskse antene emitiraju najužu zraku signala od svih antenskih tipova i imaju najveći dohvat od svih vrsta antena. dva ureda u zgradama razdvojenih ulicom koji trebaju dijeliti mrežnu vezu su idealan scenarij u kojem se može implementirati semi-direkcijska antena. Područje pokrivanja semi-direkcijske antene 6.10. Slika 35. Uporaba semi-direkcijskih antena u točka-točka vezi 6. umjesto gotovo ravnomjerno u svim smjerovima. Neke od najčešće korištenih semi-direkcijskih antenskih tipova u bežičnim LAN-ovima su Patch. Ove antene su idealne za duga rastojanja i točka-točka bežične veze.

Površina paralelna s antenskim elementom označava se kao E-ravnina. Područje pokrivanja direkcijske antene 6.10. Antene koje nisu polarizirane na isti način nisu u mogućnosti međusobno dobro komunicirati. Zajedno se nazivaju elektromagnetsko polje. Okomita širina zrake se izražava u stupnjevima i upravna je s površinom zemlje. Širina zrake Širina zrake antene označava širinu zrake RF signala kojeg antena odašilje. Položaj i usmjerenje električnog polja s obzirom na površinu Zemlje određuje valnu polarizaciju. 6.Slika 37.5.10. Vodoravna širina zrake izražava se u stupnjevima i paralelna je s površinom zemlje. Ova dva polja međusobno su upravna.1. Postoje dvije veličine koje se razmatraju kod rasprave o širini zrake antene: okomita i vodoravna. Energija oscilira između njih. Korištenjem direkcijskih antena mogli bismo bežično povezati dvije zgrade koje su kilometrima udaljene i nemaju prepreka u zračnoj liniji. 6.10. Polarizacija Radio-valovi sastavljeni su od električnog i magnetskog polja.4. Korištenje Direkcijske antene koriste se za točka-točka komunikacijske veze i mogu odašiljati na velike razdaljine.3. 89 . Direkcijske antene imaju vrlo usku zraku i moraju biti precizno usmjerene jedna prema drugoj. Izbor antene odgovarajuće širine zrake bitan je radi osiguravanja željene pokrivenosti RF signalom. a površina upravna s antenskim elementom označava se kao H-ravnina.

Dohvat antene Mjerenje snage u glavnom krilu antene i uspoređivanje te snage sa snagom u glavnom krilu referentne antene određuje dohvat antene. antena skuplja signale koji dolaze iz tog smjera.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 6. Ako je referentna antena dipol antena. konstrukciji i orijentaciji. Dohvat antene se izražava u decibelima. Samo mala količina energije zrači se u drugim smjerovima – smjerovima bočnih krila. Kad prima. 90 . Antene osiguravaju usmjeravanje izračene bežične energije.7. Ako je referentna antena izotropna antena.10.10. ’i’ znači da je dohvat izmjeren relativno u odnosu na dohvat izotropne referentne antene.8. a ignoriraju većinu energije koja stiže iz svih ostalih smjerova. Uzorak antenskog zračenja Antene ostvaruju usmjeravanje zračenjem više energije u jednom određenom smjeru – smjeru glavnog krila antene. antena zrači energiju u određenom smjeru. Kad odašilje. Kad prima. 6. antenska usmjerenost osigurava ne samo prikupljanje dolazećih signala iz određenog smjera već također umanjuje buku. ’d’ znači da je dohvat izmjeren relativno u odnosu na dohvat dipol referentne antene. interferenciju i neželjene signale koji dolaze iz drugih smjerova. antene fokusiraju i skupljaju energiju iz određenog smjera. antene fokusiraju i zrače energiju više u jednom određenom smjeru. dohvat antene se izražava u dBd.6. Kod prijema.10. Ovisno o dizajnu. Usmjerenost Antene zrače bežičnu energiju. tj. Sve antene osiguravaju istu usmjerenost i za odašiljanje i za prijem. 6. antene prihvaćaju energiju bežičnog signala s prijenosne linije spojene na predajnik i odašilju bežičnu energiju u prostor. u dBi ili dBd. dohvat antene se izražava u dBi.

Power Over Ethernet) tehnologija omogućuje pristupnim točkama bežičnog LAN-a da budu napajane električnom energijom i da primaju podatke preko istih postojećih LAN kablova. Ova tehnologija. neprekinuto napajanje IP telefonima. napojnih utičnica. a uklanja se i potreba za UPS uređajima za svaki pojedinačni mrežni uređaj.9. Snaga bežičnog signala smanjuje se postupno. Uninterrupted Power Supply – UPS). Što je to. onda.10.11. PoE PoE (engl. 91 . osigurava neprekinuto napajanje tijekom prekida u elektronapojnom sustavu. Što je to PoE? U telekomunikacijskoj industriji već se dulje vrijeme mogu naći primjene prijenosa električne energije preko mrežnih veza. bez potrebe za modificiranjem postojeće Ethernet infrastrukture. Dostupnost telefonskih usluga i u slučaju prekida napajanja električnom energijom u domaćinstvu jedan je primjer takve primjene. korištena u suradnji s centraliziranim sustavom za neprekidno napajanje (engl. Ovo je prvi sustav na tržištu koji osigurava pouzdano.11. I izvan glavnog i bočnih krila može se nalaziti dio izračene energije. 6.1. što PoE čini jedinstvenim? PoE tehnologija omogućuje integriranje podataka. pristupnim točkama bežičnog LAN-a i drugim Ethernet uređajima koji koriste postojeću CAT5 kablovsku infrastrukturu. glasa i energije preko standardne Ethernet infrastrukture. 6. PoE štedi vrijeme i novac jer nema potrebe za instaliranjem dodatnih napojnih kablova. Antensko presipanje Bežična energija nikada se ne zaustavlja točno na zamišljenoj liniji koja na grafikonima predstavlja granice glavnog i bočnih krila.6.

Standard definira dvije mogućnosti za izbor parica za prijenos energije. implementiraju tehnologiju izvan mrežnih preklopnih uređaja. Također postoji određeni gubitak vezan uz otpor na kablovima. te uređaji koji se napajaju (engl. parice s podacima su korištene (bez negativnog utjecaja na performanse prijenosa podataka). CAT5 kablovi su sposobni za prijenos 1 do 2 A istosmjerne struje. 92 . Električna energija se prenosi preko dvije od četiri upredene parice kabla CAT5. Postoje dva tipa PSE uređaja: midspan i endspan. onih parica koje nisu korištene za prijenos podataka od strane 10BASE-T-a ili 100BASE-T-a.3af specifikacija je predvidjela ograničenje od 350 mA (15. U drugoj metodi. Dvije su osnovne komponente PoE sustava: oprema koja osigurava energiju (engl.4 W @ 44 VDC do 57 VDC).3 Ethernet mreže s CAT5 kablovima i mreže koja zadovoljava IEEE 802. Slika 38. Powered Device – PD). Svi PD-i moraju podržavati obje metode. Da bi se omogućila sigurnost rada. koja su zastupljenija danas. Endspan rješenja integriraju tehnologiju unutar preklopnika. Power Sourcing Equipment – PSE).3af standard. 802. Prijenos energije preko Etherneta korištenjem Endspan rješenja Komponente postojećih mrežnih infastruktura imaju određena energetska ograničenja. PSE može koristiti bilo koju od ovih metoda. tj.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Kada se promatraju osnovna mrežna infrastruktura i specifikacije kablova. ne postoji razlika između standardne 802. U jednoj metodi energija se prenosi preko nekorištenih parica. Midspan rješenja.

Slika 39. 93 . on šalje signal male voltaže da bi izmjerio otpor uređaja priključenog na port. i počiva na 25 kΩ otporniku koji je integriran u uređaje koji podržavaju 802. PD na mrežnom kraju mora biti sposoban za prijem energije. Otkrivanje signala omogućuje da PoE i ne-PoE uređaji budu dio iste infrastrukture bez potrebe za modifikacijama. Prijenos energije preko Etherneta korištenjem Endspan rješenja Sa CAT5 kablovima najveća snaga dostupna 802. IEEE shema detekcije poznata je i kao Resistive Power Discovery. PSE ima dovoljno informacija da dovede punu snagu na port na koji je spojen uređaj koji podržava 802. uz ograničenje rastojanja od 100 m. 3-6 ili 4-5. PSE ne šalje punu snagu na bilo koji uređaj koji nije zadovoljio prvi ili drugi test.95 W.3af uključuje i shemu otkrivanja signala koja treba osigurati da uređaji koji ne podržavaju PoE ili oni koji ga podržavaju na nestandardan način budu zaštićeni od oštećenja. Standard 802. Prije nego PSE dovede puni 48 V DC na mrežu.3af kompatibilnim uređajima. Nakon drugog testa.3af. PSE isporučuje energiju preko parica 1-2. PSE nakon toga provodi drugi test koristeći nešto veći napon. bilo preko parica podataka ili preko nekorištenih parica. 7-8. Ovo možda ne izgleda mnogo. ali je iznenađujuće koliko mnogo uređaja može raditi uz ovo ograničenje. Oba napona su dovoljno mala da ne izazovu oštećenje uređaja s otporom manjim od 25 kΩ. jest oko 12.3af.

te zahtijeva angažiranje električara.2. mijenjanje planova zgrade i dobivanje niza odobrenja.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Ako PD ne povlači minimalnu količinu energije. 6. Instalacija pristupnih točaka na mjestima na kojima bi trebale biti po proračunu. smanjuje troškove implementacije bežičnih LANova i povećava upotrebljivost istih. kao što su stropovi u hodnicima. Bežični LAN-ovi i PoE Pristupne točke obično su instalirane na otvorenim višim točkama. 94 . Kada jednom postane operativna. 6. Korištenjem PoE ovo može biti obavljeno iz ureda.11. Dodavanje elektronapojne infrastrukture na takvim mjestima često je skupo i dugotrajno. PoE tehnologija osigurava pristupnim točkama bežičnih LAN-ova napajanje preko kablovske mrežne infrastrukture.1. te postavljanjem elektroutičnica i angažiranjem električara. Na ovaj način nema potrebe za odvojenom napojnom i mrežnom kablovskom infrastrukturom. jer je iskopčan ili isključen. bez potrebe za fizičkim odlaskom do lokacije na kojoj je smještena pristupna točka.2. hale i slično. U nekim slučajevima PD može signalizirati PSE-u koliko energije mu je potrebno. Dodatne koristi PoE u bežičnim LAN-ovima S vremena na vrijeme potrebno je resetirati pristupne točke. svaka pristupna točka povezana je na elektronapojnu mrežu.11. PSE isključuje napajanje na toj liniji. U slučaju ispada u elektronapojnoj mreži pristupne točke su van funkcije te se pojavljuju rupe u pokrivenosti signalom. Pristupna točka koja je prestala funkcionirati treba biti locirana i resetirana.

95 . te nastavlja operaciju i u slučaju prekida elektronapajanja. cijela mreža postaje pouzdanija. Osiguranjem alternativnog napajanja korištenjem UPS-a.Promjena lokacije pristupne točke ne zahtijeva više promjene na elektronapojnim instalacijama. Kontrolom stanja na linijama moguće je otkriti nefunkcionirajuće pristupne točke i druge nepravilnosti i isključiti te linije u cilju sprečavanja oštećenja druge opreme. na jednom mjestu u komunikacijskoj sobi. Moguće je eksperimentirati s raznim pozicijama u cilju dobivanja najbolje pokrivenosti.

Radio-frekvencija osnove Razumijevanje ponašanja RF valova je bitno zbog razumijevanja načina funkcioniranja bežičnih LAN-ova. U nastavku ćemo opisati različite tipove ponašanja RF signala pod određenim okolnostima. kao što su nedovoljno pričvršćen konektor ili mala razlika u otporima na liniji veze. a zatim razmotriti najčešće prepreke uspješnoj instalaciji i korištenju bežičnih LAN-ova i načine na koje ih možemo riješiti. a zatim odašilju u zrak preko antene.1. tako isto i bežični LAN-ovi imaju određeni skup problema koji su većinom povezani s ponašanjem radio-frekventnih (RF) signala. analize lokacija namijenjenih instalaciji bežičnih LAN-ova i rješavanju problema u bežičnim LAN-ovima. ili RF valove u električnu energiju u slučaju antena prijemnika. RF ponašanje RF signali se ponašaju nepravilno i nepostojano pod određenim okolnostima. mogu uzrokovati 96 .1. 7.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 7. Neke sitnice. RF signali se od predajnika prenose u obliku visokofrekventnih signala naizmjenične struje uzduž provodnika. Rješavanje problema u bežičnim LAN-ovima Kao što se i u tradicionalnim ožičenim mrežama pojavljuju problemi tijekom instalacije i korištenja. 7. Antene pretvaraju električnu energiju u RF valove u slučaju antena odašiljača.1.

nepravilno ponašanje i neželjene rezultate. Naprimjer. Mnogo stvari može uzrokovati gubitak RF signala. npr.1. kao što je RF pojačivač. 7. Razlike u otpornosti kablova i konektora 97 . Pojačavanje Pojačavanjem opisujemo povećanje snage RF signala.1. odašiljanje predajnika snagom koja je vrlo blizu zakonom propisanom ograničenju izlazne snage.1. Povećanje snage RF signala može imati pozitivne ili negativne rezultate. Slika 40. Pojačavanje je obično aktivan proces. RF pojačavanje 7. To znači da se vanjski izvor energije. reflektirani RF signali mogu se kombinirati s glavnim signalom i uzrokovati povećanja amplitude glavnog signala. Gubici se mogu pojaviti dok je signal još u kablu kao visokofrekventni signal naizmjenične struje ili kad je signal odaslan preko antene u zrak kao radio-val. Gubitak Gubitkom opisujemo smanjivanje snage signala.2. Otpor u kablovima i konektorima uzrokuje gubitke zbog pretvaranja signala naizmjenične struje u toplotu. I pasivni procesi mogu uzrokovati pojačanje. U nastavku ćemo opisati različite tipove ponašanja RF signala pod određenim okolnostima. ali postoje slučajevi kada dodatna snaga može biti ozbiljan problem. Obično je više snage bolje.1.1. koristi za pojačavanje signala ili se antene visokog dometa koriste za povećanja amplitude signala usmjeravanjem i sužavanjem zrake signala.

3. Reflektiranje glavnog signala od mnogo objekata u području odašiljanja označava se kao višestruke staze. reflektirati. zidovima i mnogim drugim preprekama. Refleksija može nastati na površini zemlje.1. Refleksija RF signala može uzrokovati značajne probleme u bežičnim LAN-ovima. Gubitak može biti i namjerno ubačen u kola korištenjem preciznih otpornika koji pretvaraju visokofrekventnu naizmjeničnu struju u toplinu s ciljem smanjivanja amplitude signala. što može dovesti do degradacije signala. na zgradama. predajna stanica mora odašiljati signal snagom koja omogućuje njegovo prepoznavanje na prijemniku. Slika 41. Sposobnost mjerenja i kompenzacije gubitaka je važna jer radio uređaji imaju odgovarajući prag osjetljivosti prijema. Negativni utjecaji višestrukih staza na bežične LAN-ove mogu se ogledati u smanjivanju ili poništavanju glavnog signala ili stvaranju rupa ili procijepa u RF području pokrivanja.1. Pojačavanja i smanjivanja moraju biti mjerljiva da bi mogla biti iskorištena tijekom implementacije bežičnih LAN-ova. Prag osjetljivosti je definiran kao krajnja točka u kojoj radio može jasno razlikovati signal od pozadinskog šuma. 98 . Refleksija Refleksija se pojavljuje kad šireći elektromagnetski val udari u objekt koji ima veoma velike dimenzije u odnosu na valnu duljinu širećeg vala. Objekti koji se nalaze na putu širenja odaslanog vala mogu apsorbirati.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže mogu uzrokovati vraćanje snage natrag k izvoru. RF gubitak 7. oštetiti ili potpuno anulirati RF signale. S obzirom da je osjetljivost konačna.

dio vala se reflektira i udaljava od namjeravane staze. prilikom nailaska radio-vala na gušći medij dolazi do savijanja vala i promjene njegovog smjera. Refrakcija Refrakcijom opisujemo savijanje radio-vala pri prolasku kroz medije različitih gustoća.1. a dio savija kroz medij u drugom smjeru.4. Pri nailasku radio-vala na takav medij. dolazi do skretanja signala od namjeravanog cilja. Kad se atmosferske prilike mijenjaju.Slika 42.1. Refrakcija 99 . Refleksija 7. Slika 43. Refrakcija je posebno problematična za dugačke RF veze. Naprimjer.

Raspršivanje Raspršivanjem opisujemo istodobno reflektiranje valova u mnogo smjerova prilikom udara o neravnu površinu. Difrakcijom opisujemo val koji se savija oko zapreke.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 7. Difrakcija Difrakcijom opisujemo zakretanje radio-vala oko zapreke na stazi između predajnika i prijemnika. 100 .1.1. Difrakcija se često (nepravilno) poistovjećuje s refrakcijom. Pri visokim frekvencijama. Difrakcija 7. Slika 44. fazi i polarizaciji vala u točki difrakcije.6. za razliku od refrakcije kojom opisujemo val koji se savija kroz medij.5. amplitudi. Degradacija RF signala uslijed raspršivanja može dovesti do povremenog prekida komunikacije ili potpunog gubitka komunikacije. male objekte ili druge grube površine koje se nalaze na stazi signala.1. difrakcija ovisi o geometriji objekta zakrčenja. Raspršivanje ovog tipa proizvodi mnogo refleksija malih amplituda i oštećuje glavni RF signal.1.

Slika 45. Raspršivanje

7.1.1.7. Apsorpcija Apsorpcija se pojavljuje kad RF signal udari u objekt i biva apsorbiran u materijal objekta na način da ne prolazi kroz njega, ne reflektira se ili se ne savija oko objekta.

Slika 46. Apsorpcija

7.1.2. VSWR VSWR (engl. Voltage Standing Wave Ratio) pojavljuje se uslijed razlike u otpornostima uređaja koji se nalaze u RF sustavu. Razlika podrazumijeva da jedan komad opreme ima veću ili manju otpornost nego komad opreme s kojim je povezan. VSWR je uzrokovan reflektiranim RF signalom u točki razlike otpornosti na putu signa101

Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže

la. VSWR uzrokuje gubitak energije kroz sustav zbog energije koja se reflektira nazad prema odašiljaču. Kad je dio RF signala reflektiran nazad prema predajniku, razina signala na liniji varira umjesto da je stabilna. Variranje je pokazatelj VSWR-a. Da bismo izbjegli negativne učinke VSWR-a, svi kablovi, konektori i uređaji trebali bi imati otpornosti koje se poklapaju što je više moguće. Naprimjer, nikada ne treba koristiti 75-omski kabl s 50-omskim uređajem. 7.1.3. Linija pogleda Linija pogleda (engl. Line of Sight – LOS) vidljive svjetlosti definira se kao ravna linija od objekta promatranja (predajnik) do promatračevog oka (prijemnik). I svjetlosni i RF valovi su oblici elektromagnetskih valova. Premda postoje znatne razlike u veličini valnih duljina vidljive svjetlosti i RF valova, oni potpadaju pod iste zakone fizike. 7.1.3.1. Fresnel zona Tijekom planiranja ili rješavanja problema s RF vezama moramo analizirati utjecaj Fresnel zone. Fresnel zona predstavlja područje oko LOS putanje koja, ukoliko je blokirana, može negativno utjecati na RF signal. Čistoća Fresnel zone važna je radi održavanja stabilnosti RF veze. Objekti u Fresnel zoni, kao što su drveće, vrhovi brda i zgrade, mogu uzrokovati difrakciju ili reflektiranje glavnog signala. Ovi objekti mogu apsorbirati ili raspršiti glavni RF signal uzrokujući degradaciju ili potpun gubitak signala. 7.1.3.2. Prepreke Tijekom razmatranja čistoće Fresnel zone važno je kvantificirati stupanj do kojeg Fresnel zona može biti blokirana. U literaturi se navodi da obično 20-40% blokade Fresnel zone predstavlja malo do nimalo problema za RF vezu. U većini unutarnjih instalacija, RF signal prolazi kroz, reflektira se i refraktira oko zidova, namještaja i drugih prepreka. Većina bežičnih
102

korisnika je mobilna. U mobilnom okruženju Fresnel zona se stalno mijenja, tako da korisnici obično ne razmišljaju o njoj smatrajući da je pokrivenost jednostavno loša ondje gdje su oni locirani. 7.1.4. Dohvat antene Antenski element bez pojačivača i filtera pasivan je uređaj. Nema podešavanja, pojačavanja ili manipuliranja samim antenskim elementom. Antena može stvoriti učinak pojačavanja svojim oblikom. Antensko pojačavanje rezultat je fokusiranja RF radijacije u užu zraku. Fokusiranost radijacije izražava se u stupnjevima okomite i vodoravne širine zrake. Snaga radijacije izravno je proporcionalna jačini struje, fizičkoj duljini i frekvenciji. 7.1.5. Proračun bežične veze Izračunavanje proračuna bežične veze obuhvaća zbrajanje dohvata signala, oduzimanje gubitaka signala te razmatranje je li razina signala koji stiže na prijemnik dovoljno velika da bi veza pouzdano radila. Ako izračunom proračuna veze ustanovimo da veza neće pouzdano raditi, trebamo analizom ustanoviti koji element treba promijeniti (i koliko) da bi veza pouzdano radila. Bežične LAN veze operiraju u oba smjera, s prijemnikom i predajnikom na oba kraja. Dvosmjerna bežična veza ima dva proračuna veze – po jedan u svakom smjeru. Zbog razlike u snazi predajnika ili osjetljivosti prijemnika, proračun veze u svakom smjeru može biti različit. Elementi proračuna veze su: • Snaga izlaza predajnika • Gubici u elementima povezivanja na predajnoj strani • Dohvat predajne antene • Gubitak u slobodnom prostoru • Dohvat prijemne antene • Gubici u elementima povezivanja na prijemnoj strani • Granica osjetljivosti prijemnika
103

Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže

7.1.5.1. Izlazna snaga predajnika Energija koju stvara predajnik isporučuje se na izlaznom konektoru. Snaga izlaza se specificira u dBm. 7.1.5.2. Gubici u elementima povezivanja na predajnoj strani Sustav koaksijalnih kablova prenosi energiju od izlaznog konektora predajnika do predajne anatene. Dio snage gubi se u kablovima i konektorima tijekom prijenosa. Što je manji presjek kabla i kraća valna duljina (viša frekvencija), gubi se više snage. Uvijek bi trebalo praviti bežične sustave sa što kraćim kablovima. 7.1.5.3. Dohvat predajne antene Predajna antena dobiva energiju s predajne linije. Antena fokusira i zrači energiju prema udaljenom prijemniku. Sposobnost fokusiranja rezultira djelotvornijim dohvatom u smjeru glavnog krila antene. 7.1.5.4. Gubitak u slobodnom prostoru Veći dio bežične energije koja napusti predajnu antenu zauvijek je izgubljen. Samo mali dio predane energije dolazi do prijemne antene. Energija koja je izgubljena naziva se gubitak u slobodnom prostoru. Što je duža bežična staza i kraća valna duljina bežičnog signala, to je veći gubitak u slobodnom prostoru. 7.1.5.5. Dohvat prijemne antene Prijemna antena skuplja i koncentrira malu količinu energije koja dođe do kraja bežične veze. Što je veća prijemna antena, lakše je uhvatiti dolazni signal, i više signala se može uhvatiti.
104

moguće je da instalacijske pogreške ili lokalni šumovi smanje snagu veze.1. Sustav prijemne antene mora prijemniku isporučiti signal koji je na ili iznad granične vrijednosti.8. Pri poređenju osjetljivosti dva različita prijemnika treba porediti sustave s istim postavkama brzina prijenosa.5. Naprimjer. Prijemnik ne može otkriti signal ispod ove granične vrijednosti. Vrlo je bitno izmjeriti marginu slabljenja za svaku vezu koju instaliramo. svaka RF veza treba određenu količinu dodatnog signala iznad razine minimalne osjetljivosti prijemnika. Granica osjetljivosti prijemnika Svaki prijemnik ima određenu razinu osjetljivosti. Ovaj dodatni signal naziva se margina slabljenja.7.7. Povećanje duljine veze Snaga bežičnog signala opada s kvadratom rastojanja.5.1. minimalnu razinu signala pri kojem prijemnik počinje operirati.6. 7. Izračunavanjem margine slabljenja možemo predvidjeti pouzdanost bežične veze.1.9. 105 . tj. Margina slabljenja Izračunavanje proračuna bežične veze obavlja se radi dizajniranja i izgradnje pouzdane bežične veze. dio energije se tijekom ovog procesa gubi u kablovima i konektorima.5. Čak iako je izračunata margina slabljenja jednaka ili viša od preporučene. Slično kao kod prijenosne linije predajne antene. RF signali su u međudjelovanju s mnogim objektima u svom okruženju. Gubici u elementima povezivanja na prijemnoj strani Prijenosni sustav prijemne antene prenosi energiju od prijemne antene do ulaza prijemnika. Slabljenje je uobičajeno za sve RF veze. Da bi se spriječili negativni učinci slabljenja i osigurala pouzdana usluga.1. 7. dupliranje duljine bežične veze zahtijeva četiri puta (+6 dB) više snage.5. 7.

Sada postoje valovi koji se kreću u mnogo različitih smjerova. onda imamo vizualni LOS. RF LOS je ono što RF uređaj može „vidjeti”. Možemo povećati snagu odašiljanja. 7. Višestruke staze Kako smo već naveli. ali mnogi od ovih reflektiranih valova još uvijek idu prema prijemniku.2. trebamo povećati snagu ili smanjiti gubitke na jednom ili više elemenata sustava. RF signal tijekom širenja može naići na objekte koji mogu uzokovati refleksiju. Ako izračunamo ili izmjerimo marginu slabljenja koja je manja od vrijednosti margine slabljenja koju proizvođač preporučuje. i različit od vizualnog LOS-a. smanjiti gubitke na liniji prijenosa. stvaraju se višestruki valni frontovi. Ovakvo ponašanje uzrokuje višestruke staze. je RF LOS.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Nakon što izmjerimo marginu slabljenja veze možemo predvidjeti koliko veza može biti produljena. Prvi je vizualni LOS. Slika 47. Bilo koje od ovih poboljšanja povećat će marginu slabljenja i poboljšati pouzdanost veze. Višestruke staze su definirane kao kompozicija glavnog signala i dupliciranih ili eho valnih frontova uzrokovanih refleksijom valova od objekta između predajnika i prijemnika. Ako možemo vidjeti RF prijemnik s instalacijske točke RF predajnika. Drugi. Kad se RF val reflektira od objekta tijekom kretanja prema prijemniku. koristiti veće antene ili koristiti osjetljivije prijemnike. Višestruke staze 106 . difrakciju ili na drugi način interferirati sa signalom. postoje dva tipa LOS-a.

Predajnik mora ponovno slati podatke. 7.2. U takvim slučajevima odnos signal/šum vrlo je nizak. Kod pojave anuliranja.1. što uzrokuje djelimični prijem podataka. Ovi valovi se kombiniraju s glavnim valom. 7. Smanjivanje amplitude može biti takvog obima da prijemnik ne detektira sve poslane podatke.1. može doći do smanjivanja amplitude signala na prijemniku.2. ponovno slanje podataka ne rješava problem. 7. oni mogu uzrokovati značajno smanjivanje amplitude vala. Predajnik. čime povećava opterećenje i smanjuje propusnost bežičnog LAN-a. Smanjenje amplitude signala Uslijed pojave višestrukih staza mnogi reflektirani valovi mogu stići u isto vrijeme iz različitih smjerova na prijemnik kao i glavni val. oštećenje signala. prijemnik ili objekt refleksije moraju se pomjeriti.4.2. povećanje amplitude signala.7. Povećanje amplitude događa se 107 .1. Kad reflektirani valovi stignu na prijemnik izvan faze s glavnim valom. Anuliranje signala Anuliranje signala pojavljuju se kad jedan ili više reflektiranih valova stigne na prijemnik izvan faze s glavnim valom i s takvom amplitudom da se amplituda glavnog vala poništi. 7.1.1. Oštećenje signala Oštećenje signala zbog višestrukih staza pojavljuje se kao rezultat iste pojave koja uzrokuje smanjenje amplitude. Učinci viseštrukih staza Višestruke staze mogu uzrokovati: smanjenje amplitude signala. Prijemnik nije u stanju jasno protumačiti razliku između korisnog signala i šuma. anuliranje signala. Ako su pristigli reflektirani valovi izvan faze s glavnim valom.2.3. ali u većem stupnju. Povećanje amplitude signala Uslijed pojave višestrukih staza ponekad može doći i do povećanja amplitude prijemnog signala u odnosu na onu koja bi bila bez postojanja reflektiranih valova.2.2.1.

3. Razumijevanje izvora višestrukih staza vrlo je bitno radi uklanjanja njihovog utjecaja. Ako radio mora pono108 . Primjer funkcioniranja antenske različitosti: • Višestruke antene na višestrukim ulazima koriste se radi dovođenja signala prijemniku.2. Višestruke staze uzrokovane su reflektiranim RF valovima. moramo tražiti učinke višestrukih staza da bismo otkrili njihovo prisustvo. Ako izračunata izlazna snaga nije dovoljna.2. Ovi valovi se dodaju glavnom signalu. Prijemni radio izabire kvalitetniji signal. od kojih jedan prevladava u bežičnim LAN-ovima. ulaza ili prijemnika.2. ako je moguće. 7. • Radio odašilje sljedeći signal preko antene koja je posljednja korištena za prijem dolaznog signala jer je prijemni signal bio veće kvalitete nego oni s drugih antena. možemo posumnjati na postojanje višestrukih staza. Detektiranje višestrukih staza S obzirom da ni RF valovi u fazi a ni RF valovi van faze nisu vidljivi.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže kad reflektirani valovi stignu na prijemnik u fazi s glavnim signalom. tako da bi objekti koji lakše reflektiraju RF valove trebali biti. Postoji više tipova prijemne antenske različitosti. Tijekom izrade kalkulacije proračuna veze izračunavamo vrijednost izlazne snage koju trebamo za uspješnu vezu. Rješenja za višestruke staze Antenska raličitost predstavlja korištenje višestrukih antena. Prijemni radio cijelo vrijeme analizira ulazne signale s obje antene radi određivanja signala veće kvalitete. s ciljem kompenziranja utjecaja višestrukih staza. Ulazni RF signal prima se preko samo jedne antene u datom vremenskom trenutku. Ove rupe mogu se stvoriti i zbog nedostatka pokrivenosti i zbog višestruke staze refleksija koje uzrokuju anuliranje glavnog signala. uklonjeni ili izbjegnuti u putanji signala. Druga metoda nalaženja višestrukih staza je traženje rupa u RF pokrivenosti tijekom analiziranja lokacije. 7.

i ta antena može samo slati ili primati. ali ne može vidjeti druge klijente zbog neke prepreke ili većeg rastojanja između čvorova. Slika 48. Skriveni čvor 7. ali ne oboje istovremeno. Rješavanje problema skrivenog čvora Osnovni simptom skrivenog čvora je smanjena propusnost bežičnog LAN-a. U ovoj situaciji čvor može vidjeti pristupnu točku. • Svaka antena može biti korištena za slanje ili prijem. S obzirom da bežični LAN-ovi koriste CSMA/ 109 . ali ne oboje u isto vrijeme. Propusnost se može smanjiti i do 40% zbog problema skrivenog čvora. on će izmjenjivati antene dok prijenos ne bude uspješno obavljen. Ove kolizije mogu rezultirati značajnim smanjivanjem propusnosti bežičnih LAN-ova.vo poslati signal.1.3. 7.3. Skriveni čvor Problem skrivenog čvora javlja se u bežičnim LAN-ovima kad najmanje jedan čvor nije u stanju čuti da su jedan ili više drugih čvorova spojeni na bežičnu mrežu. Samo jedna antena može biti korištena u datom trenutku. Ova situacija uzrokuje povećanje broja kolizija između čvorova.

pomicanje čvora. povećanje snage čvora. 7. čime utječe na smanjivanje ukupne propusnosti na mreži.3. problem skrivenog čvora može se pojaviti u svakom trenutku unatoč dobroj izradi bežičnog LAN-a. nova lokacija čvora može potencijalno biti skrivena za ostatak čvorova spojenih na bežični LAN. Skriveni čvor uzrokuje značajno povećanje kolizija. 7. Korištenje RTS/CTS-a RTS/CTS ne rješava u potpunosti problem skrivenog čvora. S obzirom da bežični LAN-ovi povećavaju mobilnost korisnika. Rješenja za skriveni čvor Kad se otkrije da postoji problem skrivenog čvora. RTS okvir se šalje pristupnoj točki te naznačuje pristupnoj točki (i svim stanicama koje su u dosegu klijenta) očekivano trajanje klijentove razmjene okvira. ali zbog problema skrivenog čvora može se izgubiti gotovo pola od preostale propusnosti sustava. Kad se čvorovi lociraju. a također i očekivane okvire potvrde.2. Korištenjem RTS/CTS-a klijent pokušava rezervirati medij koristeći posebni kontrolni okvir poznat kao RTS okvir.3.2.1. oni već imaju prosječnu propusnost od oko 50%. CTS okvir sadrži vrijednost polja trajanja do110 . pomicanje prepreke.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže CA protokol. On smanjuje negativni utjecaj kojeg skriveni čvor ima na mreži. Nalaženje čvora/čvorova će uključivati ručno traženje čvorova koji mogu biti van dohvata glavne skupine čvorova. Razmjena okvira uključuje okvire koji se žele inicijalno poslati. Pristupna točka prima klijentov RTS okvir i odgovara CTS kontrolnim okvirom. Ako korisnik pomjeri svoje računalo u salu za konferencije ili drugi ured. postoji nekoliko rješenja za problem: korištenje RTS/CTS-a. ukoliko je moguće tijekom inicijalnog i kasnijih analiza lokacija. Da bi proaktivno rješavali problem skrivenog čvora potrebno je testirati smanjenje propusnosti te naći potencijalne lokacije za skrivene čvorove. problematični čvor treba locirati.

okolne stanice su obaviještene da će podaci biti poslani te da trebaju odgoditi svoja slanja. Pomicanje prepreka Povećanje snage mobilnog čvora možda neće riješiti problem ako je razlog zbog kojeg je čvor skriven betonski ili čelični zid koji sprečava komunikaciju s drugim čvorovima.2. Na ovaj način.4. RTS/CTS može uzrokovati značajno mrežno preopterećenje.2. dodatnih pristupnih točaka.4. 7.3. Pomicanje čvora Druga metoda rješavanja problema skrivenog čvora je pomicanje čvora. RTS/CTS treba biti konfiguriran nakon pažljive analize. isključen na većini bežičnih LAN-ova.3. Pomicanje prepreke rješenje je problema skrivenog čvora ako je moguće pomaći prepreku. Iz ovog razloga RTS/CTS je. Alternativa ovome je proširenje bežičnog LAN-a dodavanjem odgovarajuće pokrivenosti skrivenog područja korištenjem npr. Ako se na mreži osjeti neuobičajeno velika količina kolizija. 7. tako da se svi čvorovi mogu međusobno čuti. Treba obratiti pažnju na ovu vrstu prepreka tijekom analize lokacije.2.2. 7. Blizu/daleko Problem tipa blizu/daleko kod implementacija bežičnih LAN-ova nastaje u situacijama kad postoje brojni klijentski čvorovi koji su vrlo blizu pristupne točke i imaju visoke energetske postavke te najmanje jedan klijent koji je mnogo dalje od pristupne toč111 . Sve stanice u dohvatu pristupne točke primaju CTS okvir i osvježavaju svoje NAV-ove. Povećanje snage čvora Povećanjem snage čvorova može se riješiti problem skrivenog čvora na način da se područje djelovanja svakog čvora poveća toliko da obuhvaća sve ostale čvorove. korištenjem RTS/CTS-a može se povećati mrežna propusnost.3.voljno dugu da dozvoli kompletiranje klijentove razmjene okvira. 7.3. Ovakva konfiguracija omogućuje svim čvorovima da čuju skriveni čvor. po pretpostavci.

Slika 49. lokaciju stanica na bežičnoj mreži i prijenosne snage svakog čvora. administrator bi trebao prvo ustanoviti da li stanice imaju odgovarajuće drajvere za bežične radio-kartice te jesu li stanice asocirane s pristupnom točkom. U ovakvim situacijama. Sljedeći korak u rješavanju problema blizu/daleko je analiziranje bežičnog mrežnog prometa korištenjem odgovarajućih alata.1. te koji koristi znatno manje snage odašiljanja nego drugi klijentski čvorovi. klijenti koji su udaljeniji od pristupne točke i koriste manje snage jednostavno se ne mogu čuti od prometa kojeg stvaraju bliži i energetski jači klijenti. Rješavanje problema tipa blizu/daleko Rješavanje problema tipa blizu/daleko obuhvaća detaljno analiziranje mrežnog dizajna. Ovi alati će analizirati prijenos sa svih stanica koje se čuju.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže ke nego prethodno spomenuti klijentski čvorovi.4. S obzirom da problem blizu/daleko uzrokuje nemogućnost čvorova da komuniciraju. Problem tipa blizu/daleko 7. Jednostavna metoda nalaženja čvorova čiji signal se ne čuje od strane pristupne točke je kretanje naokolo po mreži i traženje stanica koje 112 .

glasnoga) • Pomicanje udaljenog čvora bliže pristupnoj točki Drugo rješenje je pomicanje pristupne točke s kojom je udaljeni čvor asociran. brzina prijeno113 . 7. Ako CSMA/CA ne riješi problem blizu/daleko. CSMA/CA protokol rješava većinu problema blizu/ daleko bez intervencije administratora. Lociranjem ovog čvora i uspoređivanjem snage signala s čvorovima u blizini pristupne točke možemo problem blizu/daleko brzo riješiti. Vrijeme potrebno za lociranje takvog čvora će ovisiti o veličini mreže i složenosti strukture građevine. čime utječe na smanjivanje propusnosti.11 uređaj komunicira s IEEE 802. Implementacija dodatnih sigurnosnih rješenja unosi dodatno opterećenje enkriptiranja i dekriptiranja podataka. I hardverska ograničenja diktiraju brzinu prijenosa.4. Sistemska propusnost Propusnost bežičnih LAN-ova ovisna je o mnogo elemenata.11b uređajem. Ako IEEE 802. Ako čvor može čuti slanje okvira s drugog čvora on će prestati sa slanjem prilagođavajući se pravilima pristupa dijeljenom mediju koje postavlja CSMA/CA. veličina i vrsta interferencije mogu utjecati na količinu podataka koji se mogu uspješno prenijeti. Rješenja za blizu/daleko Blizu/daleko je problem koji se može riješiti relativno lako u većini situacija. moguće je koristiti i sljedeća rješenja: • Povećanje snage udaljenog čvora (onoga koji je prigušen) • Smanjivanje snage lokalnog čvora (onoga koji je blizu. Potreba za pomicanjem pristupne točke najčešće otkriva loše obavljenu analizu lokacije ili loš mrežni dizajn.imaju slab signal. što je znatno veći problem.2. Ovo rješenje treba promatrati kao posljednju opciju. Veća rastojanja između predajnika i prijemnika također će uzrokovati smanjenje propusnosti.5. 7. Naprimjer.

5. pretpostavimo da se u ovom scenariju koriste 802.1. Nikada nećemo osjetiti punu 11 Mbps brzinu zbog poluduplek114 . Prilikom korištenja jedne pristupne točke u jednostavnom bežičnom LAN-u trebali bismo osjetiti propusnost između 4. korištenje fragmentacije i veličina paketa. Na propusnost bežičnih LAN-ova utječu i vlasnički protokoli sloja veze.5 Mbps i 5.5 Mbps.11b uređaja da komunicira na 11 Mbps.11b/g opreme. koja se koristi radi osiguravanja veće propusnosti korisnicima u nekom području. Ova tri kanala mogu biti korištena radi kolokacije 3 pristupne točke u okviru istog fizičkog područja korištenjem 802.5. Kad se kolociraju višestruke pristupne točke preporučuje se: • Korištenje iste tehnologije raspršenog spektra za sve pristupne točke • Korištenje opreme istog proizvođača za sve pristupne točke 7. Tip korištene tehnologije raspršenog spektra također utječe na propusnost.1. Povećenje broja korisnika koji istovremeno pokušavaju pristupiti mediju će smanjiti propusnost.1.11b 11 Mbps pristupne točke. Korištenjem PCF moda rada na pristupnoj točki dolazi do manje propusnosti zbog dodatnog preopterećenja mehanizma prozivanja i obaveznog odgovora s bežičnih stanica čak i kada s ovih stanica ne trebaju biti poslani nikakvi podaci. FCC propisi u SAD-u omogućuju najviše tri nepreklapajuća RF kanala. 7. Kolokacija Kolokacija je česta implementacijska tehnika u bežičnim LANovima.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže sa ne može biti veća od 2 Mbps unatoč sposobnosti 802. Kod razmatranja hardvera bežičnih LAN-ova treba uzeti u obzir i CPU snagu pristupne točke. Teorija – Šta bi se trebalo dogoditi Radi jednostavnijeg objašnjenja. RTS/CTS protokol korišten u nekim implementacijama bežičnih LAN-ova će značajno povećati preopterećenje.

kanali 1 i 6 imaju malu količinu preklapanja. Osjetit ćemo smanjenu propusnost koja je značajno manja od očekivane propusnosti od 5 Mbps po pristupnoj točki osim ako ne vodimo računa da je izlazna snaga smanjena i pristupne točke raspoređene preko većeg fizičkog prostora.5. Stvarnost – Što se događa U stvarnosti. jedne pristupne točke na kanalu 6 i jedne pristupne točke na kanalu 11 bez preklapanja RF opsega pristupnih točaka. Trebali bi osjetiti propusnost od oko 5 Mbps na svim kolociranim pristupnim točkama. Propusnost može biti umanjena i do 4 Mbps ili čak i manje na sve tri pristupne točke ili može biti neravnomjerno raspoređena. Kolokacija 7.sne prirode RF radija i zahtjeva preopterećenja koje postavljaju bežični protokoli kao što je CSMA/CA. Na sve tri pristupne točke stoga dolazi do umanjivanja propusnosti.1.2. Slika 50. 115 . RF teorija o tri nepreklapajuća kanala trebala bi dozvoliti korištenje jedne pristupne točke na kanalu 1. kao i kanali 6 i 11.

Korištenje dvije pristupne točke Najlakša opcija je korištenje kanala 1 i 11 sa samo dvije pristupne točke. 5 GHz UNII opseg ima tri opsega dostupna za korištenje.11a kompatibilnu opremu koja radi u 5 GHz UNII opsegu. 3. Prihvaćanjem činjenice da korisnici neće imati 5 Mbps stvarne propusnosti na mrežnoj osnovici svake pristupne točke može biti prihvatljiv scenarij.5.11a opreme Kao drugu opciju možemo koristiti 802.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Susjedni kanali (npr. ne čuju i ne komuniciraju međusobno jer koriste različite frekvencijske opsege i različite modulacijske tehnike.2.11a uređaji i 802. 7. Druge opcije administratora opisujemo u nastavku.5.2. 2. od kojih svaki opseg dozvoljava četiri nepreklapajuća kanala. Rješenja kolokacijskih problema s propusnošću Možemo prihvatiti smanjenu propusnost ili pokušati naći neko drugo rješenje. više sustava može biti kolocirano u istom prostoru bez bojazni od interferencije između sustava. 4 i 5) imaju značajno preklapanje do razine kad korištenje pristupne točke na. 7. 116 . 802. 1.11b/g uređaji nisu kompatibilni. kanalu 1 i pristupne točke na kanalu 3 može rezultirati čak i manjom propusnošću (2 Mbps ili manje) na obje pristupne točke. recimo.5. 7. Ovi uređaji se ne vide. Korištenje 802.11a opreme.1.2.11b/g i 802. Korištenja samo ova dva kanala će osigurati da nema preklapanja između kanala bez obzira na udaljenosti između sustava te stoga nema ni narušavajućeg utjecaja na propusnost svake od pristupnih točaka. U ovom slučaju moramo biti sigurni da korisnici koji se spajaju na mrežu mogu i dalje biti produktivni te da ne trebaju potpunu propusnost od 5 Mbps.2. Korištenjem kombinacije 802.

Najčešći tipovi interferencija koji se pojavljuju tijekom implementacije bežičnih LAN-ova su uskopojasna.6. susjedne i kokanalne interferencije. Vrlo je vjerojatno da će samo mali dio kanala biti narušen uskopojasnom interferencijom.7.4 GHz opsega mnogo puta u sekundi) može značajno interferirati s 802.1 Uskopojasna interferencija Strani uskopojasni signali. 117 . Mogući izvor širokopojasne interferencije možemo naći u kućama i uredima u vidu mikrovalnih pećnica.11 RF signalima. Tipovi interferencije Tijekom implementacije i upravljanja bežičnim LAN-ovima trebamo uzeti u obzir različite vrste RF interferencija. izolirati ili konfigurirati bežični LAN za učinkovit rad s uskopojasnom interferencijom. Izvor interefencije možemo ukloniti. tehnologija raspršenog spektra će najvjerojatnije naći načina da riješi ovaj problem bez dodatne administracije ili konfiguracije. 7. širokopojasna. U cilju rješavanja problema s uskopojasnom RF interferencijom prvo moramo korištenjem spektralnog analizatora naći odakle interferencija potječe. Starije mikrovalne pećnice velike snage mogu odašiljati i do 1 W snage u RF spektrum. širini frekvencijskog spektra i učestalosti. 7. tehnologija kao što je Bluetooth (koja skače preko cijelog 2. Ako se pojavi ovaj vid interferencije. mogu privremeno prekinuti ili čak potpuno narušiti korisni RF signal. Uskopojasni signali ne narušavaju RF signal preko cijelog RF opsega. Naprimjer.6. ovisno o izlaznoj snazi. ali je mnogo puta više od snage koju emitira tipična pristupna točka.6.2 Širokopojasna interferencija Širokopojasna interferencija je uzrokovana signalima koji interferiraju s korisnim RF signalom preko cijelog opsega kojeg pokušavamo koristiti bez obzira na frekvenciju. 1 W curenja nije mnogo za 1000-vatnu mikrovalnu pećnicu.

4.11a (koji koristi 5 GHz opseg). Drugo rješenje je da koristimo samo kanale koji se ne preklapaju.6. njegovo uklanjanje. najbolje rješenje je promjena tehnologije. Dohvati signala s pristupnih točaka u ovoj će se situaciji najvjerojatnije preklapati. Interferencija susjednih kanala Susjedni kanali su oni kanali u okviru RF opsega koji se nalaze jedan pored drugoga. a njihove centralne frekvencije udaljene su samo 5 MHz. one će međusobno interferirati. Ovaj tip interferencije 118 . naprimjer izmjena s 802. Ako izmjena tehnologije nije moguća zbog troškova ili implementacijskih problema.. koji je susjedan kanalu 3 itd. ako je moguće.3. Svaki bežični LAN koristi kanal 1. Prvo je da pomjerimo pristupne točke koje koriste susjedne kanale dovoljno daleko jedne od drugih tako da se njihove ćelije ne preklapaju ili da smanjimo snagu svake pristupne točke do razine kad se ćelije ne preklapaju. 7. kanal 1 je susjedan kanalu 2.4 GHz opseg) na 802. Naprimjer. tako da se njihova područja djelovanja fizički preklapaju. korištenjem kanala 1 i 11 u DSSS sustavima riješit ćemo ovaj problem. 7. Nalaženje izvora širokopojasne interferencije mnogo je složenije od nalaženja izvora uskopojasne interferencije jer ne tražimo jedan signal već opseg različitih frekvencija. Interferencija susjednih kanala može značajno smanjiti propusnost u bežičnim LAN-ovima. Kokanalna interferencija Da ilustriramo kokanalnu interferenciju zamislimo 3-katnu zgradu s bežičnim LAN-om na svakom katu.6. Interferencija susjednih kanala se događa kad dvije ili više pristupnih točaka koriste preklapajuće kanale a pristupne točke se ne nalaze dovoljno daleko jedna od druge. Kako je svaka pristupna točka na istom kanalu. Susjedni kanali se preklapaju jer je svaki kanal širine 22 MHz. Naprimjer.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Ako je širokopojasna interferencija prisutna. sljedeće rješenje bi bilo nalaženje izvora širokopojasne interferencije i.11b/g (koji koristi 2. Postoje dva rješenja problema interferencije susjednih kanala.

1. Prvo rješenje je korištenje različitih ne-preklapajućih kanala za svaki od bežičnih LAN-ova. 7.poznat je kao kokanalna interferencija. lakše i uspješnije ćemo biti u stanju postaviti i održavati pouzdane bežične LAN-ove. Na višim bežičnim frekvencijama (10 GHz i više) gdje se valna duljina signala smanjuje na manje od 3cm. Kiša također može učiniti površine zgrada ili lišće reflektivnijima. grad Valna duljina bežičnog signala frekvencije 2. voda uzrokuje smanjenje performansi sustava. kiša je obično pronalazi i prodire u sustav. povećavajući slabljenje signala uslijed pojave višestrukih staza. Kiša može imati i druge negativne utjecaje na rad bežičnih sustava.45 GHz je oko 12 cm. Ove promjene utječu na prolazak i širenje RF valova. 119 . Bežični signali su znatno veći čak i od velikih kišnih kapi tijekom pljuskova. Postoje dva rješenja za kokanalnu interferenciju. snijeg. susnježica i grad počinju uzrokovati značajnije smanjivanje bežičnih signala. Može se dogoditi da sustav potpuno padne i da se antenski kablovi moraju zamijeniti. dok je drugo rješenje pomicanje bežičnih LAN-ova međusobno dovoljno daleko ili smanjenje snage odašiljanja tako da se ćelije pristupnih točaka ne preklapaju. Vrijeme Zemljina atmosfera dinamično je okruženje koje se sastoji od područja stalno promjenjive temperature. tlaka.7. Nakon što kiša nađe put unutar sustava. Ukoliko bilo gdje u antenskom sustavu postoji mala rupica. Kiša. vodene pare i vjetra. Premda RF signale ne možemo vidjeti oni su u međudjelovanju sa svime pored čega ili kroz što prolaze. a valna duljina bežičnog signala frekvencije 5. kiša. 7. Što bolje poznajemo ove utjecaje.7 GHz je oko 5 cm.7. Kišne kapi ne umanjuju značajno ove signale. Ova rješenja su ista kao i rješenja za interferenciju susjednih kanala.

čime se smanjuje razina signala veze ili on varira • Antena ili stup koji nije dobro izrađen. Debele nakupine leda na antenama mijenjaju performanse antene pa performanse bežične veze opadaju.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 7. Nakupine leda predstavljaju dodatni teret na antenama. Vjetar Vjetar može imati značajnog utjecaja na pouzdanost operacija bežičnih LAN-ova. Led Nakupine leda na antenskim sustavima utječu na rad bežičnih LAN-ova na dva različita načina: smanjujući performanse sustava i fizički oštećujući antenski sustav. instaliran. učvršćen i održavan može pasti pod utjecajem jakog vjetra. uzrokujući fizičke povrede i materijalne gubitke 120 . Pod utjecajem snažanog vjetra koji djeluje na antenu ili antenski stup može se dogoditi sljedeće: • Antena se može okrenuti na stupu.3. naročito tijekom vjetrovitih dana. Neka od kućišta imaju i grijače radi topljenja nakupina leda. uzrokujući promjenu usmjerenja antene i slabljenje signala veze • Stup se može saviti mijenjajući usmjerenje antene.7. Antene se mogu saviti pod utjecajem dodatne težine ili mogu čak i pasti s antenskog postolja. oštećujući niže antene i antenske kablove. 7.2.7. U krajevima s dosta snijega i leda antene se često zaštićuju posebnim kućištima. čime se povećava mogućnost pada antene. Led također može pasti s viših antena na niže.

Slika 51. Utjecaj vjetra

7.7.4. Uslojavanje Kod pojave vrlo guste magle ili smoga, zrak unutar magle počinje se dijeliti u slojeve. Uslojavanje zraka unutar magle uzrokuje difrakciju RF signala. Kad RF signal ide kroz ove slojeve on se savija. 7.7.5. Munja Munja može utjecati na bežične LAN-ove na dva načina. Prvo, munja može pogoditi ili komponente bežičnog LAN-a kao što je antena ili može pogoditi obližnji objekt. Udar munje u obližnji objekt također može oštetiti komponente bežičnog LAN-a. Drugi način na koji grom može utjecati na bežične LAN-ove je električno nabijanje zraka kroz koji RF valovi moraju putovati, nakon udara munje u objekt koji leži između predajnika i prijemnika.

121

Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže

8. WLAN sigurnost
Prijetnje bežičnoj sigurnosti su brojne. Mnogi korisnici bežičnih mreža nisu svjesni prijetnji kojima se izlažu jednostavnim spajanjem bežične pristupne točke na mrežu. Educiranje onih koji implementiraju, održavaju i koriste bežične LAN-ove ključno je u stvaranju i održavanju sigurnih bežičnih LAN-ova. U ovom poglavlju predstavljene su slabosti bežičnih LAN-ova i dostupna rješenja za ove slabosti.

8.1. Uvod
Zamislite dug Ethernet kabl postavljen od vaše kompanijske računalne mreže do parking prostora. Svatko tko bi želio koristiti usluge vaše mreže mogao bi to učiniti jednostavnim spajanjem tim mrežnim kablom. Spajanje neosiguranog bežičnog LAN-a na kompanijsku mrežu može imati sličan učinak. Bežične tehnologije zadnjih godina zauzimaju sve više mjesta u svakodnevnom životu i radu. Ustanove, poduzeća i pojedinci koji koriste bežične uređaje trebali bi se upoznati sa sigurnosnim rizicima koje ta tehnologija nosi. Bežične tehnologije se brzo mijenjaju. Novi proizvodi i svojstva uvode se neprekidno. Mnogi od tih proizvoda posjeduju sigurnosna svojstva osmišljena za rješavanje postojećih nedostataka. Ali, s novim mogućnostima pojavljuju se nove prijetnje i ranjivosti. Zbog brzog razvoja bežičnih tehnologija
122

bitno je pratiti trendove u tehnologiji i sigurnosti tih tehnologija. Edukacija o osnovnim i naprednim sigurnosnim procedurama za bežične LAN-ove ključna je za sprečavanje sigurnosnih upada u bežične LAN-ove.

8.2. Ugrađeni sigurnosni mehanizmi 802.11 standarda
IEEE 802.11 standard sadrži nekoliko sigurnosnih mehanizama. Ugrađeni sigurnosni mehanizmi 802.11 standarda su: Servis set identifikator (engl. Service Set Identifier – SSID) Autentikacija otvorenog sustava i dijeljeni ključ autentikacija Statički WEP ključevi U nastavku ćemo predstaviti svaki od ovih mehanizama. 8.2.1. SSID Servis set identifikator je jedinstvena, znakovno osjetljiva, alfanumerička vrijednost koja se koristi od strane bežičnih LAN-ova kao mrežno ime. Imenovanje se koristi u svrhu segmentiranja mreža, kao najjednostavnija sigurnosna mjera te u procesu pridruživanja mreži. SSID filtriranje bi trebalo biti korišteno samo za najosnovniju kontrolu pristupa. Da bi se klijent mogao autenticirati i asocirati sa servis setom, SSID bežične stanice mora se poklapati sa SSIDom pristupne točke (infrastrukturni mod) ili SSID-om drugih stanica (ad hoc mod). S obzirom da se SSID odašilje u čistom obliku u svakom beaconu, kojeg pristupna točka (ili set stanica) odašilje, vrlo je jednostavno korištenjem snifera naći SSID mreže. Pristupne točke nekih proizvođača imaju sposobnost ukloniti SSID iz beacona ili odgovora na sondiranje. U ovom slučaju stanica mora imati ručno konfiguriran SSID da bi se mogla pridružiti servis setu. Sustav konfiguriran na ovaj način naziva se zatvoreni sustav.
123

Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže

SSID filtriranje ne smatra se pouzdanom sigurnosnom metodom. Neke od najčešćih grešaka vezanih uz korištenje SSID-a u bežičnim LAN-ovima su: Korištenje pretpostavljenog SSID-a. Na bežičnim LAN-ovima korištenjem snifera se vrlo lako mogu naći MAC adrese pristupnih točaka. OUI (engl. Organizationally Unique Identifier) tablica, koja sadrži jedinstvene identifikatore MAC adresa dodijeljene svakom proizvođaču, javno je dostupna. Pretraživanjem tablice napadač može naći informaciju o proizvođaču pristupne točke. Svaki proizvođač opreme za bežične LAN-ove koristi vlastite pretpostavljene SSID-ove. Oni se obično mogu naći na web lokaciji proizvođača. Postoje aplikacije koje ovaj zadatak izvode automatski; Korištenje SSID imena povezanog s podacima o kompaniji. Ovaj tip postavki predstavlja sigurnosni rizik, jer napadaču pojednostavljuje nalaženje fizičke lokacije kompanije. Čak i nakon detektiranja bežičnog LAN-a, korištenjem alata kao što je Netstumbler, nalaženje izvora signala u mnogo slučajeva može zahtijevati dosta vremena i napora. Uvijek treba koristiti SSID ime nevezano uz podatke o kompaniji; Korištenje SSID-a kao jedine sigurnosne mjere u bežičnoj mreži. Ova je vrlo loša praksa, s obzirom da korisnik samo treba izmijeniti SSID u konfiguracijskim postavkama svoje radne stanice da bi se mogao pridružiti mreži. SSID bi trebao biti korišten za segmentiranje mreže, a ne kao jedina sigurnosna mjera; Nepotrebno odašiljanje SSID-a. Ako je pristupna točka sposobna ukloniti SSID iz beacona i odgovora sondiranja potrebno je koristiti tu njenu karakteristiku. Ovakva konfiguracija pomaže u odvraćanju slučajnih prisluškivača od upada u bežične LAN-ove. 8.2.2. Autentikacija Prvi korak pri spajanju na bežični LAN je autentikacija. Autentikacija je proces kroz koji se identitet bežičnih čvorova verificira od strane mreže na koju se čvor pokušava povezati. Pristupna točka na koju
124

se klijent povezuje verificira da je klijent onaj kojim se predstavlja. Ponekad je autentikacijski proces nepostojeći (null), što znači da ne postoji posebni identitet zahtijevan za odobrenje asocijacije. 8.2.2.1. Autentikacija otvorenog sustava 802.11 standard specificira autentikaciju otvorenog sustava kao pretpostavljenu u postavkama opreme za bežične LAN-ove. Autentikacija otvorenog sustava vrlo je jednostavan proces. Korištenjem ove autentikacijske metode, stanica se može asocirati s bilo kojom pristupnom točkom koja koristi autentikaciju otvorenog sustava, ukoliko posjeduje pravi servis set identifikator. SSID-i pristupne točke i klijenta moraju se poklapati prije nego što klijentu bude dozvoljeno da završi autentikacijski proces. WEP (engl. Wired Equivalent Privacy) enkripcija može biti korištena u autentikaciji otvorenog sustava. U situacijama kad se WEP koristi u autentikaciji otvorenog sustava, WEP ključ se ne verificira tijekom autentikacije. WEP se koristi samo za enkriptiranje podataka, nakon što je klijent autenticiran i asociran. 8.2.2.1.1. Ranjivosti autentikacije otvorenog sustava Autentikacija otvorenog sustava ne osigurava način na koji pristupna točka može odrediti je li klijent valjan. Ovaj nedostatak je posebna sigurnosna ranjivost ukoliko WEP enkripcija nije implementirana na bežičnom LAN-u. Čak i s implementiranim statičkim WEP-om, na klijentu i pristupnoj točki, autentikacija otvorenog sustava ne osigurava način za provjeru korisnika WLAN uređaja. U ovom slučaju, autorizirani uređaj u rukama neautoriziranog korisnika predstavlja sigurnosnu prijetnju. 8.2.2.2. Autentikacija dijeljenog ključa Procesi autentikacije dijeljenog ključa su: 1. Klijent zahtijeva asocijaciju s pristupnom točkom – ovaj korak
125

126 . 2. definira kao kombiniranje čistog teksta sa sekvencom ključeva u cilju dobivanja enkriptiranog teksta. Ako klijentski WEP ključ nije odgovarajući. prisluskivač može dobiti sekvencu ključeva.2. 4. poznata kao XOR (exclusive OR).2. Klijent odgovara na izazov – klijent enkriptira tekst izazova. pristupna točka će odgovoriti negativno i neće autenticirati klijenta.1. Jednostavnim propuštanjem vrijednosti čistog teksta izazova i enkriptiranog teksta odgovora kroz XOR funkciju. Operacija kombiniranja je binarna matematička funkcija. Proces enkripcije se. Autorizirani uređaj u rukama neautoriziranog korisnika je sigurnosna prijetnja i kod ovog tipa autentikacije. i šalje ga natrag pristupnoj točki.2. Ranjivosti autentikacije dijeljenog ključa Proces razmjene teksta izazova u čistom i enkriptiranom obliku odvija se preko bežične veze i može biti uhvaćen od strane napadača. Ranjivost autentikacije dijeljenog ključa proizlazi iz korištenja određene matematičke operacije u procesu enkripcije.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže je isti kao i u autentikaciji otvorenog sustava. korištenjem klijentskog WEP ključa. te klijent ostaje neautenticiran i neasociran. Ako je klijentski WEP ključ odgovarajući. Pristupna točka odgovara na klijentski odgovor – pristupna točka dekriptira enkriptirani klijentski odgovor. Na ovaj način pristupna točka može ustanoviti ima li klijent odgovarajući WEP ključ. Pristupna točka šalje izazov (engl. kojeg pristupna točka šalje u čistom obliku. Napadač može koristiti sekvencu ključeva za dekriptiranje određenih okvira. Kao i kod autentikacije otvorenog sustava. u ovom slučaju. autentikacija dijeljenog ključa ne osigurava način za provjeru korisnika WLAN uređaja. pristupna točka će odgovoriti pozitivno i autenticirati klijenta. 3. 8. challenge) klijentu – izazov je nasumce generirani tekst.

Ciphertext. Kriptografski algoritam je matematička funkcija koja se koristi za enkriptiranje ili dekriptiranje podataka.11 standardu se navodi da je svrha WEP algoritama omogućavanje sigurnosti prijenosa podataka preko bežičnih LANova.8. 8. označit ćemo je sa E). s ciljem sakrivanja informacijskog sadržaja. Da bismo lakše razumjeli WEP i njegov utjecaj na sigurnost mreža. Proces pretvorbe enkriptiranog teksta natrag u otvoreni tekst naziva se dekripcija (engl. označit ćemo je sa D). Podaci koji su enkriptirani nazivaju se enkriptirani ili šifrirani tekst (engl. Decryption.1. U obrnutom procesu. s jednakom sigurnosti prijenosa osiguranoj fizičkim sigurnosnim elementima u uobičajenim ožičenim medijima.2. ali tijekom vremena otkriveni su nedostaci u njegovoj izradi. WEP U 802.2. označit ćemo je sa k). Key sequence. Plaintext.3. označit ćemo ga sa C).3. Određeni kriptografski algoritmi koriste sekvencu ključeva (engl. Encryption. označit ćemo ga sa P). WEP teorija operacija Proces prikrivanja podataka. naziva se enkripcija (engl. Enkripcijska funkcija E obrađuje P i proizvodi C: Ek(P) = C. dekripcijska funkcija D obrađuje C i proizvodi P: Dk(C) = P . radi modificiranja ulaznih podataka. na početku ćemo predstaviti njegove osnove a zatim ukazati na njegove nedostatke. onda je Dk(Ek(P)) = P . Ako isti ključ može biti korišten za enkripciju i dekripciju. U početku je WEP često bio spominjan kao potpuno sigurnosno rješenje za bežične LAN-ove. 127 . Podaci koji nisu enkriptirani nazivaju se otvoreni tekst (engl.

sjeme (engl. seed). tzv. čija je dužina jednaka broju okteta podataka plus ICV. Vrijednost koju dobijemo kao rezultat te radnje. Konačni izlaz procesa je poruka koja sadrži IV i enkriptirani tekst. Inc. Povjerljivi kanal podataka Enkriptiranje započinje distribucijom tajnog ključa stanicama. koji se izvodi nad otvorenim tekstom. WEP je simetrični algoritam u kojem se isti ključ koristi za enkriptiranje i dekriptiranje. RC4 PRNG algoritam. 128 . Integrity Check Value – ICV) dobiva se iz algoritama integriteta. koja se sastoji od pseudoslučajnih okteta. ubacuje se u pseudoslučajni generator brojeva (engl. Initialization Vector – IV). Enkriptiranje se zatim obavlja matematičkim kombiniranjem (XOR funkcija) sekvence ključeva i otvorenog teksta spojenog s ICV-om.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Slika 52. WEP koristi RSA Data Security. Pseudo-Random Number Generator – PRNG). Tajni ključ se spaja s inicijalizacijskim vektorom (engl. Vrijednost provjere integriteta (engl. Izlazna vrijednost PRNG-a je sekvenca „k” ključa. ICV se koristi za zaštitu od neautorizirane modifikacije podataka.

jer on transformira relativno kratak tajni ključ u odgovarajuće dugu sekvencu ključeva. Svaki novi IV rezultira novim sjemenom i sekvencom ključeva. Blok dijagram WEP enkriptiranja 129 . IV se može mijenjati sa svakim okvirom Slika 54. dok se IV mijenja periodično. Ovo uveliko pojednostavljuje zadatak distribucije ključa. te stoga postoji odnos jedan na jedan između IV i k. jer samo tajni ključ treba biti komuniciran između stanica. XOR operacije WEP PRNG je kritična komponenta ovog procesa. Tajni ključ ostaje nepromijenjen. IV proširuje korisni životni vijek tajnog ključa i osigurava samosinkronizirajuću osobinu algoritma.Podaci 0 1 0 1 1 0 0 0 1 Sekvenca ključeva 1 1 1 0 0 1 0 1 0 Enkriptirani tekst 1 0 1 1 1 1 0 1 1 Sekvenca ključeva 1 1 1 0 0 1 0 1 0 Podaci 0 1 0 1 1 0 0 0 1 XOR XOR Slika 53.

Ovaj trio (IV. prijemnik će uvijek biti u stanju dekriptirati poruke. a također i određene druge informacije viših slojeva. Kombiniranjem enkriptiranog teksta s odgovarajućom sekvencom ključa dobivamo originalni čisti tekst i ICV. Kad se takva informacija šalje enkriptirana. IV se šalje u čistom obliku. prisluškivač može lako odrediti sekvencu ključeva. Slika 55. Budući da on putuje zajedno s porukom. nepromjenjivi ili visoko predvidivi. Prisluškivač može obnoviti dio korisničkih podataka bez poznavanja tajnog ključa. potrebne za dekriptiranje dolazne poruke. korištenjem određenog ključa i IV-a. podaci. ICV) formira stvarni okvir podataka koji se šalje. moglo bi doći do značajnog smanjenja razine privatnosti osiguranog WEP algoritmom. Ako bi se isti par ključ/IV koristio za naredne okvire podataka.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže podataka. s obzirom da on ne osigurava napadaču informaciju o tajnom ključu i s obzirom da njegova vrijednost mora biti poznata prijemniku da bi mogao obaviti dekriptiranje Prilikom izbora učestalosti promjene IV vrijednosti trebali bismo uzeti u obzir činjenicu da su sadržaj nekih polja u zaglavljima protokola viših slojeva. WEP format okvira Dekriptiranje započinje prijemom poruke. Mijenjanje IV-a nakon svakog okvira podataka jednostavna je metoda očuvanja učinkovitosti WEP-a u ovoj situaciji. Nad obnovljenim čistim tekstom se nakon toga izvodi algoritam 130 . IV dolazne poruke koristi se za generiranje sekvence ključeva.

Identifikator je duljine dva bita. Svaki dodatni bit povećava broj potencijalnih ključeva i teoretski povećava vrijeme potrebno za uspješan napad.provjere integriteta. Ukoliko se u 131 . te je zbog toga moguće koristiti četiri različita tajna ključa. WEP koristi skup od četiri inicijalna ključa. U dobro dizajniranim kriptografskim sustavima. dodatna sigurnost postiže se korištenjem dužih ključeva. Za zaštitu prometa od napada dekriptiranja korištenjem sile. mada je WEP tajni ključ dug samo 104 bita. WEP ključevi duljine 128 bita tvore RC4 ključ duljine 152 bita (128 + 24). i njegov rezultat se uspoređuje s ICV-om prenesenim u poruci. Ako ova dva ICV-a nisu jednaka. Dužina RC4 ključa dobiva se zbrajanjem dužina tajnog ključa i 24-bitnog IV-a. došlo je do greške u prijenosu i pokazatelj greške se šalje MAC upravljaču. WEP dešifriranje 802. ali neki proizvođači opreme implementiraju proizvode sa 104-bitnim i 128-bitnim ključevima. Zaglavlje okvira sadrži identifikator tajnog ključa. Slika 56.11 standard podržava WEP kriptografske ključeve od 40 bita. Neki proizvođači nazivaju 128-bitne RC4 ključeve „128-bitni WEP ključevi”.

2.2. Poznavanje WEP ključa dozvoljava korisniku da pasivno motri i dekriptira enkriptirani promet na mreži. WEP ima slabu točku povezanu s distribucijom ključeva. Nakon što stanica dobije inicijalni ključ za svoju podmrežu ona može početi komunicirati koristeći WEP . s malicioznim namjerama. U nastavku ćemo navesti neke od poteškoća povezanih s ručnom distribucijom ključeva: • 802. Ovo nije pogodno za srednja i velika mrežna okruženja. WEP ključevi moraju biti distribuirani svim stanicama.11 standard ne specificira mehanizam za distribuciju ključeva. Mogu se upotrijebiti i ključevi parova. kad je upravljanje korisničkim uređajima jednostavan zadatak.2. Problem postavlja pred administratore mreža težak zadatak ponovnog ručnog unosa ključeva na svim bežičnim uređajima na mreži.1. u kojima broj bežičnih korisnika može porasti i do 1000. Inicijalni ključevi se dijele između svih stanica u podmreži. kad je ta opcija omogućena. • Organizacije s velikim brojem autoriziranih korisnika imaju najviše problema s očuvanjem tajnosti ključa.3. 132 .11 autentikacija autenticira uređaj. koji također imaju ključ. Obično je potreban ručni unos ključeva u klijentske uređaje i pristupne točke. a ne korisnika uređaja. poznati i kao mapirani ključevi. • WEP ne može biti zaštita od autoriziranih korisnika.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže mreži koristi više ključeva bitno je da na svim uređajima isti tajni ključevi budu pridruženi istim identifikatorima. Rizik može biti prihvatljiv za mala mrežna okruženja. Ranjivosti WEP enkripcije 8.11 servis set osiguran WEP-om. tijekom distribucije ključeva do svih korisnika.3.2. Gubitak ili krađa bežičnog adaptera predstavlja sigurnosni problem na mreži. 802. koje su uključene u 802. Nažalost. 8. ručna konfiguracija od strane sistemskog administratora nije najučinkovitije rješenje. Distribucija ključa Kao i mnogi drugi kriptografski protokoli simetričnog ključa.

Osim toga.8.2. Ranjivosti uzrokovane WEP dizajnom Tekuće šifiriranje. identificirana je implementacija koja je započinjala mijenjanje IV-a od 0. 8.777. Rijetke izmjene ključeva dozvoljavaju napadačima sakupljanje tzv.216 različitih vrijednosti IV-a je mali broj različitih vrijednosti u kriptografiji. možemo reći da ranjivosti povezane s IVom čine oba tipa enkripcije podjednako ranjivima. S obzirom da se i 64-bitna i 128-bitna enkripcija zasnivaju na istom 24-bitnom IV-u. napadači nisu ograničeni samo na frontalni napad na kriptografski algoritam.3. Sve ovo daje napadačima mogućnosti za napad.2. u koje spada i WEP ranjivo je na napade analizi. Itsik Mantin i Adi Shamir objavili su rad pod nazivom „Weaknesses in the Key Scheduling Algorithm of RC4”.2. već mogu napasti bilo koju njegovu slabu točku.2. 16.3. a zatim jednostavno povećavala vrijednost IV-a za po jedan za svaki okvir. godine Scott Fluhrer. ranjem prometa u situacijama kad se sekvence ključeva korištene za enkriptiranje ponavljaju. nisu podjednako dobre. velikih kolekcija okvira enkriptiranih s istom sekvencom ključeva. od ovih oko 16 milijuna mogućih vrijednosti. U kolovozu 2001. jedan proizvođač je isporučivao pristupne točke koje su izlagale WEP ključeve preko SNMP-a. tj. Kako je ukupan broj mogućih IV-ova mali.3. Naprimjer. tijekom jedne analize koju je obavila ISAAC grupa s Kalifornijskog sveučilišta u Berkeleyju. u kojem su objasnili slabosti RC4 algoritma 133 . Implementacijske ranjivosti Kriptografi su identificirali mnoge slabe točke WEP algoritma. dekripcijskih riječnika. te stoga i ponavljanje sekvenci ključeva. Naprimjer. Mali broj različitih IV-a može uzrokovati ponavljanje vrijednosti IV-a.2. Ranjivost WEP-a potječe od malog broja različitih 24-bitnih inicijalizacijskih vektora. Problem postaje još i veći u slučaju loše implementacije. ponavljanja na mrežama s puno prometa su zajamčena. Slabost predstavlja i to što sve vrijednosti IV-a. To je omogućavalo napadačima da jednostavno pitaju za ključ.

Ona potencijalno smanjuje vjerojatnost da neautorizirani uređaji pristupe mreži. Ranjivosti autentikacije MAC adrese MAC adrese se šalju nekriptane u svim 802. Ako sve stanice i pristupna točka u BSS-i imaju iste WEP ključeve teško je korištenjem otvorene autentikacije ili one dijeljenog ključa omogućiti ovaj scenarij. u ovom slučaju. 8. Koristeći se ovim radom. s kojim se može probiti WEP ključ.4. Adam Stubblefield. Autentikacija MAC adrese verificira klijentske MAC adrese u odnosu na lokalno konfiguriranu listu dozvoljenih adresa ili u odnosu na vanjski autentikacijski server.11 standardom. Neke bežične PC kartice dozvoljavaju softversku izmjenu MAC adresa. ali je podržana od strane mnogih proizvođača. konfigurirati autentikaciju MAC adrese radi proširenja 802. Iz tog razloga autentikacija MAC adrese je ranjiva na napad lažiranjem valjanih MAC adresa. Trebalo im je manje od tjedan dana za pripremu izvođenja napada. Administrator može. Naprimjer. Vrlo lako su izveli uspješan napad. Jednom kad napadač posjeduje listu dozvoljenih MAC adresa. načina na koji RC4 generira sekvencu ključeva. Završni udarac WEP-u zadalo je pojavljivanje AirSnorta. Napadači koji osluškuju mrežni promet mogu brzo naći većinu MAC adresa koje su dozvoljene na mreži.2. gućnosti napada na WEP Bit napada je u iskorištavanju slabosti . Autentikacija MAC adrese proširuje autentikaciju otvorenog sustava i autentikaciju dijeljenog ključa. on može izmijeniti 134 .11 okvirima. John Ioannidis i Avi Rubin su pripremili eksperimentalni napad.11 autentikacije.1.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže na kojem se zasniva WEP Na kraju rada su opisali i teoretske mo. čak i kada je WEP implementiran.4. javno dostupnog alata. mrežni administrator želi ograničiti pristup određenoj pristupnoj točki na samo tri specifična uređaja. Autentikacija MAC adrese Autentikacija MAC adrese nije specificirana 802. 8.2.

zvanog WPA (engl. koja su nadogradiva i upravljiva.11i standard. godine. Autentikacijski okvir 802. U nastavku predstavljamo i objašnjavamo 802. Dijelovi WPA2 su uključeni u 802.1. te tako dobiti pristup bežičnom LAN-u. Wi-Fi alijansa je predložila. Novi standard je kompatibilan unatrag s WPA. a nudi i 128-bitne. Tijekom tog vremena napadač može dobiti pristup mreži.11 WLAN-ovi WLAN industrija priznaje postojanje slabosti u 802.11i i WPA komponente. MAC filteri trebaju biti korišteni kad je to praktično. Sigurnosnu prijetnju i u slučaju autentikacije MAC adrese predstavlja mogućnost da se autorizirani uređaj nađe u rukama neautoriziranog korisnika. Wi-Fi Protected Access).3.11 autentikaciji i privatnosti podataka. WPA2 uključuje AES (engl. do usvajanja standarda.11i standarda. Wi-Fi Alliance obavlja certificiranje proizvoda koji koriste novi sigurnosni standard.11i standard.MAC adresu svoje PC kartice tako da se poklapa s jednom od dozvoljenih MAC adresa na mreži. Sigurni 802. Promjene su uključene u 802. 802.11i standard je usvojen 2004. napadač mora naći MAC adresu mobilne stanice koja se ne nalazi na mreži nekoliko dana.11 autentikaciji i enkripciji. 8.3. 8. Wi-Fi Protected Access 2 (WPA2). Da bi osigurao korisnicima sigurna WLAN rješenja. korisnički bazirana autentikacija • Dinamički enkripcijski ključevi 135 . 192-bitne i 256-bitne ključeve za enkripciju. S obzirom da dvije stanice s istim MAC adresama ne mogu miroljubivo koegzistirati u LAN-u. IEEE je razvio poboljšanja u 802. ali ne kao jedini sigurnosni mehanizam na bežičnoj mreži. Advanced Encryption Standard). korištenje podseta komponenti 802.11 nedostaju neke ključne komponente potrebne za osiguranje sigurne autentikacije: • Centaralizirana.

Authorization and Accounting) servera. Autentikacijski tip koji podržava stvaranje dinamičkih enkripcijskih ključeva uklapa se dobro u WLAN sigurnosni i upravljački model. 8.1x autentikacijskog okvira.3. bez obzira na specifični uređaj kojeg koriste. Authentication. Zahtjev za korisnički baziranom autentikacijom ima pozitivan učinak i u stvaranju korisnički specifičnih enkripcijskih ključeva. Na uređaj bazirana autentikacija. radi zabrane pristupa. 802.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže • Upravljanje enkripcijskim ključevima • Obostrana autentikacija Korisnički bazirana autentikacija ključna je za mrežnu sigurnost.1x je IEEE standard koji adresira sigurnost na razini porta. 802. što znači da mreža autenticira klijenta ali i klijent autenticira mrežu. Centralizirano. Klijent ne zna je li pristupna točka ili mreža valjana.1x/EAP IEEE je adresirala nedostatke 802. Enkripcijski ključevi dinamički se dodjeljuju i povlače kako se korisnici autenticiraju i odlaze s mreže. EAP (engl. dovoljno je samo onemogućiti njegov račun. Obostrana autentikacija je dvosmjerna autentikacija. U 802.2. omogućuje da dozvole ili zabrane dodjeljujemo korisnicima.11 mrežama ne postoji definiran mehanizam koji bi omogućio klijentu da autenticira mrežu. korisnički bazirano upravljanje preko AAA (engl. kao što je autentikacija otvorenog sustava ili autentikacija dijeljenog ključa.11 autentikacije uključivanjem 802. ne sprečava neautoriziranog korisnika od korištenja autoriziranog uređaja na mreži. Dinamički ključevi oslobađaju mrežnog administratora od teškog statičkog upravljanja ključevima. kao što je RADIUS. ali došlo se do spoznaje da je on primjenjiv i na bežično umrežavanje. Kao rezultat toga uljezi na pristupnoj točki mogu se lažno predstaviti i narušiti sigurnost klijenta. Namjena ovog standarda je prvobitno bila u standardizaciji sigurnosti na ožičenim mrežnim portovima. Ako je potrebno ukloniti korisnika s mreže. Extensible Authentication Protocol) je sloj 2 sigurnosni 136 .

11 LAN-ove ne propisuje korištenje određenog algoritma. koji sadrži podatke o klijentovom identitetu. Svaki ovaj logički port ima dvije staze podataka: nekontroliranu i kontroliranu.1x za 802. 802. • Autentikator odgovara s EAP-Request Identity porukom nazad ka molitelju. 802.1x razmjena poruka se razlikuje ovisno o autentikacijskom algoritmu.1x promet prosljeđuje. 802. 137 . 802. Sav drugi promet je blokiran.1x autentikacija zahtijeva postojanje tri entiteta: • Molitelj (engl. Supplicant) – nalazi se na WLAN klijentu • Autentikator (engl. On postavlja port u neautorizirano stanje. • Autentikator detektira klijentski zahtjev za asocijacijom i omogućava moliteljev port. Kontrolirana staza podataka blokira normalni mrežni promet. Autentikator stvara logički port po klijentskom uređaju. • Klijent može poslati EAP-Start poruku.11i uključuje 802.protokol koji se koristi u autentikacijskoj fazi sigurnosnog procesa. Authenticator) – nalazi se na pristupnoj točki • Autentikacijski server (engl. dok se ne obavi uspješna autentikacija klijenta. • EAP-Response paket dobiven od molitelja.1x autentikacijski promet preko mreže. • Autentikacijski server je konfiguriran za autenticiranje klijenta sa specifičnim autentikacijskim algoritmom. tražeći podatke o klijentovom identitetu.1x autentikacijski okvir i zahtijeva njegovo korištenje za korisnički baziranu autentikaciju. prosljeđuje se autentikacijskom serveru. Authentication server) – nalazi se na RADIUS serveru Ovi entiteti su logičke softverske komponente na mrežnim uređajima. Nekontrolirana staza podataka dozvoljava sav 802. ali razmjena podataka uglavnom izgleda ovako: • Klijent molitelj postaje aktivan na mediju i šalje zahtjev za asocijacijom pristupnoj točki autentikatoru. premda klijentska inicijacija nije zahtijevana. tako da se samo 802.

3.1x specifična poruka je RADIUS-ACCEPT ili RADIUS-REJECT paket poslan od strane autentikacijskog servera ka pristupnoj točki. Najčešće korištene EAP metode su: EAP-MD5 EAP-Cisco Wireless (poznat i kao LEAP) EAP-TLS EAP-TTLS PEAP 8. čime osigurava djelotvornu enkripciju okvira podataka. Ovaj protokol uključen je u 802. uz mogućnost iskorištenja dijela postojećeg hardvera pristupnih točaka i klijentskih NIC-ova. IEEE je odgovorio na ovaj zadatak predstavljanjem TKIP protokola (engl.11 opremu i infrastrukturu. Ni 802.11i ni WPA ne uslovljavaju korištenje određenog autentikacijskog algoritma.3.11 proizvođače zadatak poboljšanja 802. On popravlja neke od nedostataka WEP-a. Ključna proširenja sadržana u TKIP-u su: Izmjena ključeva za svaki okvir – WEP ključ se mijenja sa svakim okvirom 138 . • Nakon prijema ACCEPT paketa.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže • Ovisno o EAP autentikacijski algoritam specifičnim akreditivima tijekom razmjene. Privatnost podataka Enkripcijske ranjivosti otkrivene u WEP-u postavile su pred IEEE i 802. autentikator prebacuje klijentski port u autorizirano stanje i promet može biti proslijeđen.11i standard. posljednja 802. dinamičko stvaranje enkripcijskih ključeva i korištenje korisnički bazirane autentikacije. Temporal Key Integrity Protocol). ali oba preporučuju korištenje algoritma koji podržava obostranu autentikaciju. TKIP koristi mnoge ključne funkcije WEP-a s ciljem iskorištavanja postojećih ulaganja klijenata u 802.11 enkripcije.

Napadi koji iskorištavaju slabe IV-ove. prije nego napadač sakupi dovoljno okvira za probitačan napad. Kod ove vrste napada koristi se poznati otvoreni tekst i odgovarajući enkriptirani tekst. korištenog između klijenta i pristupne točke. IEEE je prihvatio shemu poznatu kao izmjena ključeva za svaki okvir (engl. Nove generacije 802. radi sprečavanja neovlaštene izmjene i ponavljanja okvira Rad Fluhrera. da bi se dobila sekvenca ključeva. U nekim radovima navodi se teoretska mogućnost napada iskorištavanjem slabosti ICV-a. a bez potrebe za zamjenom postojećeg hardvera. višim razinama kriptografske snage. kao što je AirSnort napad. IEEE je također predložio povećanje s 24-bitnog IV-a na 48-bitni IV. Ovaj algoritam donosi poboljšanja u WEP-u do razine na kojoj je većina poznatih napada izbjegnuta. MIC rješava ranjivosti kao što su neovlaštena izmjena okvira (napad tipa pre139 . U bežičnim LAN-ovima u kojima se ne koristi autentikacija dijeljenog ključa. MIC se koristi za popravku neučinkovitog ICV-a. Mantina i Shamira opisuje RC4 ranjivosti WEP-a.11 autentikaciji. Važno je uočiti da je ovaj algoritam (i TKIP u cjelini) zamišljen s ciljem krpanja rupa u WEP-u i 802.MIC (engl. Izlazna funkcija odgovara standardnom 104-bitnom WEP ključu i 24-bitnom IV-u. zasnivaju se na sakupljanju određenog broja okvira podataka koji su enkriptirani korištenjem slabih IV-ova. kao što je AES. pošiljateljeva MAC adresa i WEP ključ obrađuju zajedno kroz dvofaznu funkciju miješanja.11 opreme trebale bi podržavati TKIP WEP/TKIP bi trebao biti zamijenjen u korist algoritama s . ova vrsta napada dozvoljava napadačima da u kratkom vremenu skupe veliki broj sekvenci ključeva. Najlakši način za izbjegavanje ovih napada je izmjena ključa. Zamisao ove sheme je da se IV. Message Integrity Check) – osigurava učinkovite kontrole integriteta okvira podataka. per-frame keying).

IEEE je prihvatio AES enkripciju za privatnost podataka u 802. IEEE je predložio specifični algoritam poznat kao Michael radi proširenja ICV funkcije. te osigurali robusnu autentikacijsku opciju s 802.3. Kandidati su ocjenjivani ne samo po kriptografskoj snazi već i po praktičnosti implementacije. Algoritam je morao biti potpuno otvoren i slobodan za korištenje. NIST je tražio od kriptografske zajednice novi enkripcijski algoritam. IEEE i WPA su poboljšali WEP sa TKIP-om. AES enkripcija WEP enkripcija i 802.11 autentikacija imaju slabosti.4. 140 . Prihvaćeni model je poznat i kao Rijndael algoritam. 8.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže mještanja bitova).11 baziranih LAN-ova.11i standardu. National Institute of Standards and Technology). IEEE je tražio i snažniji enkripcijski mehanizam.11x radi povećanja sigurnosti 802. AES je sljedeća generacija enkripcijskih funkcija odobrena od NIST-a (engl.

Ovaj standard je uključivao sve postojeće transmisijske tehnologije uključujući DSSS (engl.11g.1.11a. 802. Institute of Electrical and Electronic Engineers) razvio je najznačajnije standarde za bežične LAN operacije. U ovom ćemo poglavlju dati pregled najznačajnijih organizacija i standarda iz svijeta bežičnih mreža. 802. Najznačajnija četiri IEEE standarda za bežične LAN-ove su: 802.11 standard opisuje DSSS i FSSS sustave koji operiraju brzinama prijenosa od 1 Mbps i 2 Mbps. IEEE 802. 9. FSSS (engl. Direct Sequence Spread Spectrum). Standardi omogućuju proizvodima različitih proizvođača međusobno komuniciranje.11b.9.11 proizvodi operiraju striktno u 2.1. Infracrveni sustavi. 802.11 802.11 standard bio je prvi standard koji je opisivao operacije bežičnih LAN-ova. Frequency Hopping Spread Spectrum) i infracrvenu tehnologiju.4000 i 2. 141 . proizvođača i uređaja. obuhvaćeni ovim standardom. 802. 802.1.4 GHz ISM frekvencijskom opsegu između 2. 802. Organizacije i standardi S ogromnim rastom broja bežičnih tehnologija. uloga organizacija koje propisuju pravila i standarde vrlo je bitna u omogućavanju međusobne komunikacije svih ovih uređaja.11.11 IEEE (engl. 9.4835 GHz.4 GHz. koriste svjetlosno baziranu tehnologiju i ne spadaju u frekvencijski opseg od 2.

ukoliko govorimo o DSSS i FSSS sustavima. 802. Proizvođači su razriješili većinu implementacijskih problema.11a standard predstavlja bežične LAN uređaje koji operiraju u 5 GHz UNII frekvencijskom opsegu.1. Razlog nekompatibilnosti je jednostavan: sustavi koji koriste 5 GHz frekvencije neće moći komunicirati sa sustavima koji koriste 2.1.11a 802.11 standarde. 18. Nije neuobičajeno da standard slijedi tehnologiju u ovom smislu.3.11a standardom je 54 Mbps.11b standard ne predstavlja FSSS sustave. no u Europi se ne koristi mnogo.11 standarda.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 9.5 i 11 Mbps. 48 i 54 Mbps. 2.4 GHz ISM frekvencijskom opsegu između 2. Razlog za to je vrlo jednostavan: 802.4000 i 2. 24. IEEE 802.4835 GHz. no oni uglavnom mogu komunicirati samo s uređajima istog prozvođača. Korištenjem UNII opsega većina uređaja može postići brzine prijenosa od 6. te je posao IEEE-a bio relativno jednostavan: stvaranje standarda koji bi pokrivao općenito prihvaćene operacije u bežičnom svijetu prisutne na tržištu. razvoj tehnologije ga je prerastao. Operacije u UNII frekvencijskom opsegu automatski čine 802.11 standard bio uspješan. Bez standarda koji bi služio kao vodič za izradu ovakvih uređaja problemi su se pojavili u interoperabilnosti i implementaciji.11a oprema je dosta popularna u Americi i u nekim dijelovima Azije.11b Premda je 802.2. 9. 12. Neki uređaji koji koriste UNII opseg sposobni su za postizanje i većih brzina prijenosa podataka (108 Mbps). 5. 802.11b proizvodi operiraju samo u 2. 802. 802. DSSS bežični LANovi su razmjenjivali podatke brzinama i do 11 Mbps. 802. 9.11a uređaje nekompatibilnim sa svim ostalim uređajima koji zadovoljavaju druge 802. 36. Uskoro nakon implementacije 802.11a tehnologija radi 142 .11b sustavi su kompatibilni unatrag s 802.11b specificira DSSS sustave koji operiraju na 1. 802. Najveća brzina prijenosa specificirana 802.4 GHz.11 sustavima koji operiraju na 1 i 2 Mbps. pogotovo kada je riječ o brzo razvijajućoj tehnologiji.

bez gubitka veze.na frekvencijskom opsegu od 5 GHz kojeg u nekim europskim zemljama koriste vojska i neki operateri satelitske televizije. 802.11a standard dok se ne obave potrebna ispitivanja i utvrdi stvarna opasnost od interferencije s postojećim mrežama.11F Preporučena praksa kod 802. 802. 9.11g omogućuje maksimalnu brzinu prijenosa jednaku onoj kod 802. uz kompatibilnost unatrag s 802. 9. 802. Orthogonal Frequency Division Multiplexing) modulacijske tehnologije. b) razmjenjuju informacije o klijentima koji prelaze sa jedne točke na drugu.5.11 mrežama definiranjem IAPP protokola (engl.11F-a rješava problem roaminga u 802. Ovo je europske regulatore nagnalo da zabrane 802.11g 802. 143 . 802.11a uređaja.11g uređaji postižu korištenjem OFDM-a (engl. U nekim europskim državama ispitivanje je privedeno kraju te je dozvoljena uporaba 802. a klijenti bi trebali biti u mogućnosti obaviti roaming između pristupnih točaka. zbog svoje „sporosti” u razmjeni podataka između pristupnih točaka nije steklo veliku popularnost u okruženjima koja koriste vremenski osjetljive aplikacije kao što je prijenos glasa preko WLAN-a (VoWLAN). godine i danas se na tržištu mogu naći uređaji koji podržavaju preporučene prakse. rješenje problema roaminga primjenom 802.11g specificira operacije u 2. Dostizanje viših brzina prijenosa jednakih onima kod 802. koje podržavaju 802. Inter-Access-Point Protocol).11F je ratificiran 2003. 802.1.11F preporučenih praksi.11a opreme pod uvjetom da se ne koriste neki od 5 GHz kanala. Koriste se preporučene metode koje: a) omogućuju pristupnim točkama da se međusobno otkriju.11b uređajima.4.1.11F.4 GHz ISM opsegu. Ova kompatibilnost unatrag čini nadogradnju bežičnih mreža jednostavnijom i jeftinijom. No.11a.

802.1.11h standard omogućuje 802. Na tržištu je već sada moguće naći proizvode koji omogućuju stvaranje bežičnih mesh mreža preko širih područja. 9. WMM (engl.1. Wi-Fi Alliance je započela s certificiranjem uređaja usklađenih s nacrtom ovog standarda – tzv.11 MAC podsloja. Wi-Fi Alliance obavlja opcijsko certificiranje uređaja usklađenih sa standardom 802.11e.11h 802. 802.1. cijelih gradova. npr.9.11e 802. 9. stvara probleme u komunikaciji uređaja različitih proizvođača. 802. Prije usvajanja standarda 802.7. 802.11s u nacrtu definira standard za automatsko formiranje mesh mreža s bežičnim pristupnim točkama. što. Wi-Fi Multimedia) certifikacijskim programom. no ovi WLAN mesh usmjerivači koriste vlasničke protokole za usmjeravanje prometa podataka između mesh usmjerivača. 144 .11e definira set QoS (engl.8.11 MAC podsloj kako bi omogućio stanicama fino podešavanje parametara s ciljem usklađivanja s pravilima zemlje u kojoj se koriste. 9. 9.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Zbog toga su u ovakvim okruženjima u primjeni znatno brža vlasnička rješenja. koji su dizajnirani na način da osiguravaju višu kvalitetu i postojanije prenošenje audio i video signala preko bežičnih računalnih mreža.6.1.11d modificira 802.11e.11s 802.11d 802. Quality of Service) proširenja 802. s druge strane.11a uređajima usklađivanje s regulatornim ograničenjima 5 GHz opsega u Evropi.

9.11a standarde. Prema IEEE nacrtu standarda 802.1.11i 802.11n radna skupina usvojila je nacrt standarda pod nazivom 802.11 autentikaciji i enkripciji.9.1. godine definira sigurnosna poboljšanja u 802. godine. godine Wi-Fi Alliance je najavila početak certificiranja uređaja usklađenih s nacrtom standarda 802. U okviru radne skupine bilo je i prijedloga o dizajnu koji bi podržavao brzine prijenosa od 540 Mbps. No. IEEE 802.11) proizvoda i promiče Wi-Fi kao globalni standard za bežične LAN-ove na svim segmentima tržista. 802. 9.12.11 mrežama usklađivanje s regulatornim ograničenjima u 4. U svibnju 2007. Standard IEEE 802.9 GHz i 5 GHz opsezima u Japanu.2.10.1.11b/g i 802.0. već sada „draft 1” ili „pre-11n” uređaji koji se nalaze na tržištu podržavaju brzine prijenosa od 140-160 Mbps. godine omogućuje 802.11n. 802. uređaji bi trebali podržavati brzine prijenosa od 100+ Mbps. Takav sustav karakterizira korištenje više antena kod prijemnika i predajnika kako bi se poboljšala pouzdanost i brzina prijenosa.11n zasniva se na principu MIMO (Multiple input – multiple output).11i standard usvojen 2004.11n 2.11.11n 2. 9. Misija Wi-Fi Alliance-a je da certificira interoperabilnost Wi-Fi (802.0. Administratori be145 .11n U ožujku 2007. 802.11j standard odobren 2004.11j 802. Wi-Fi Alliance Wi-Fi Alliance promiče i testira na interoperabilnost bežične LAN uređaje koji zadovoljavaju 802.

podržavao je brzine prijenosa do 24 Mbps koristeći DSSS tehnologiju s dohvatom od oko 46 m. koji dozvoljava proizvođaču korištenje Wi-Fi loga. and Medical) frekvencijske opsege.4 GHz i 5. HiperLAN/1. te izlaznu snagu na svakom od ovih frekvencijskih opsega. te širina od 26 MHz do 150 MHz. Kada proizvod ispuni zahtjeve postavljene Wi-Fi Alliance testnom matricom. European Telecommunication Standard Institute) ima ulogu donošenja komunikacijskih standarda u Europi. koji su slobodni od plaćanja licenci. Federal Communications Commision) je agencija vlade SAD-a. kao i HiperLAN/2.3.11a i 146 .8 GHz.4. FCC je u SAD-u uspostavio pravila koja definiraju koje se frekvencije bežične mreže smiju koristiti. nekompatibilnosti ili drugih problema. FCC je specificirao da bežični LAN-ovi mogu koristiti ISM (engl. Uz ISM opsege. HiperLAN/1 koristi donje i srednje UNII opsege. Naprimjer. FCC FCC (engl. Postoje intenzivni razgovori o usklađivanju standarda iz oblasti bežičnih tehnologija između IEEE-a i ETSI-a. Svaki od njih je u 5 GHz opsegu i širine 100 MHz. 9.11a kojeg je donio IEEE. 2.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže žičnih mreža moraju riješiti konflikte koji postoje između bežičnih uređaja a tiču se interferencije. Originalni ETSI HiperLAN standard za bežične mreže. Wi-Fi Alliance dodjeljuje proizvodu certifikat interoperabilnosti.11h je namijenjen interoperabilnosti s ETSI HiperLAN/2 standardom. ISM opsezi su locirani počevši od 902 MHz. Ovaj logo bi trebao biti jamstvo sposobnosti uređaja da komunicira s drugim Wi-Fi uređajima. Unlicensed National Information Infrastructure) opsega. Ovo je polučilo i rad na „5UP” inicijativi za 5 GHz unificirani protokol. 802. FCC specificira tri UNII (engl. Scientific. IEEE standard 802. ETSI ETSI (engl. standard HiperLAN/2 kojeg je uspostavio ETSI ima sličnu namjenu kao standard 802. Industrial. 9.

HiperLAN/2 standard podržava brzine prijenosa do 54 Mbps na sva tri UNII opsega.802. 9. 147 . WLANA Misija WLANA-e (engl.11h.5. Wireless LAN Association) je da educira i promiče bežične LAN tehnologije i bežičnu industriju općenito. WLANA također može pomoći u traženju određenog proizvoda ili servisa za bežične LAN-ove. WLANA je edukacijski izvor za sve one koji o bežičnim LAN-ovima žele naučiti više. WLANA ima mnogo partnera u industriji koji doprinose nadogradnji WLANA direktorija informacija.

u obrazovanju prenošenjem znanja itd. Proces stvaranja dobiti može imati različite oblike. Da bi bile učinkovite u stvaranju dobiti. 148 .Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 10. Poslovne koristi WLAN rješenja 10. Ista logika vrijedi i za ulaganje u WLAN. Tijekom zadnjih godina sve veći broj organizacija razmišlja o izgradnji lokalne IT mrežne infrastrukture djelomično ili u potpunosti zasnovane na WLAN tehnologiji. Uvod Svaka organizacija ima za cilj stvaranje neke dobiti. u zdravstvenoj industriji brigom o pacijentima. organizacije moraju ulagati u alate koji izravno ili posredno podržavaju proces stvaranja dobiti. u proizvodnim djelatnostima dobit se stvara proizvodnjom dobara i materijala.1. Naprimjer. IT infrastrukturna dobra jesu takva vrsta alata. Utvrđivanje i razumijevanje kvantitativnih i kvalitativnih koristi ulaganja ključan je preduvjet za odluku o ulaganju. Ovo je točno bez obzira o kojoj se vrsti ulaganja radi. U ovom ćemo poglavlju govoriti o načinima na koje organizacije mogu procijeniti poslovne koristi ulaganja u WLAN tehnologiju.

Ukupna cijena vlasništva Prilikom razmatranja ulaganja u IT. Nakon toga potrebno je definirati problem kojeg se želi riješiti uporabom WLAN rješenja.2. Starbucks klijent pretražuje Internet korištenjem Starbucks WLAN rješenja 10. Vrijednost instaliranja WLAN rješenja za Starbucks se ogledala u povećanju prihoda: postavši zadovoljniji. Problem kojeg je Starbucks Corporation željela riješiti primjenom WLAN rješenja bio je: Kako Starbucks može povećati zadovoljstvo korisnika svojih usluga a da bi se ovi što više vraćali i konzumirali više Starbucks proizvoda? Slika 57. godine je Starbucks Corporation. Omogućivši klijentima lak pristup Internetu u svojim maloprodajnim objektima. klijenti bi se vraćali Starbucksu i duže bi ostajali tj. te definirati WLAN omogućeno rješenje. Starbucks se nadao povećanju zadovoljstva klijenata s jasnim ciljem serviranja više kave. često korišteni izraz je ukupna cijena vlasništva (eng.10. Total Cost of Ownership – TCO) IT doba149 . više bi naručivali. kao prvo. kompanija poznata širom svijeta po usluzi posluživanja kave u Starbucks kafićima. ključno pitanje na koje treba odgovoriti je: Na koji način WLAN može pomoći organizaciji u procesu stvaranja dobiti? Da bi se dao pravi odgovor na ovo pitanje potrebno je. odlučila implementirati WLAN u svojim maloprodajnim objektima. Razmatranja uvođenja WLAN rješenja Prilikom razmatranja uvođenja WLAN rješenja u organizaciji. u potpunosti razumjeti ekonomsko okruženje organizacije. Naprimjer. u ljeto 2001.3.

implementacije. dizajn. implementacija. operacija i optimizacija. e) Troškovi obuke krajnjih korisnika i osoblja koje je zaduženo za održavanje WLAN rješenja. operacije i optimizacije WLAN rješenja. Tehnološki životni ciklus WLAN rješenja sastoji se od sljedećih faza: priprema. planiranja. dizajna. Ukupna cijena vlasništva predstavlja vrijednost svih troškova nekog IT dobra tijekom njegovog životnog vijeka. d) Troškovi povezani s analizom lokacije WLAN rješenja. Neki od WLAN troškovnih elemenata navedeni su u nastavku.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže ra. a) Hardverski elementi: Pristupna točka LAN preklopnik Upravljačke konzole WLAN NIC Kablovi za napajanje Kablovi Autentikacijski server Alati za mrežnu administraciju/sigurnost … b) Softverski elementi: AP softverske licence LAN preklopnik OS licence Licence upravljačke konzole Korisničke licence WLAN upravljački alati Softver autentikacijskog servera … c) Troškovi ljudskih resursa angažiranih tijekom pripreme. Zbroj ovih elemenata čini WLAN TCO. planiranje. 150 .

Prilikom izrade poslovnog slučaja za WLAN potrebno je razmotriti sljedeće: Kvantitative koristi Kvalitativne koristi 10. Razlika se pojavljuje zbog operativnih i administrativnih troškova WLAN rješenja. Tijekom vremena ova razlika bi se trebala smanjiti.1. Prema nekim analizama. opipljive ili mjerljive koristi koje relativno lako mogu biti prevedene u nov151 . Ista logika vrijedi i za WLAN. Kvantitativne koristi Kvantitativne koristi se ponekad označavaju kao čvrste. Poslovne koristi Utvrđivanje i razumijevanje kvantitativnih i kvalitativnih koristi ulaganja je ključni preduvjet za odluku o nekom ulaganju. trenutno je TCO po korisniku WLAN rješenja veći u odnosu na TCO po korisniku odgovarajućeg ožičenog rješenja.f) Troškovi nadogradnji itd. koji su obično dva do tri puta veći kod WLAN rješenja u odnosu na odgovarajuće ožičeno rješenje.4. Ovo je točno bez obzira o kojoj se vrsti ulaganja radi.4. Prilikom utvrđivanja koristi koje organizacija može imati od implementacije WLAN rješenja treba pokušati dati odgovor na sljedeća pitanja: Gdje u organizacijskom sustavu WLAN rješenje može imati pozitivnog učinka? Na koji način će WLAN rješenje pozitivno utjecati na utvrđena područja organizacijskog sustava? 10. Zbog trenutno veće vrijednosti TCO WLAN rješenja iznimno je važno da se utvrde koristi koje WLAN rješenje može donijeti.

jer pristup mreži slijedi korisnika a ne obrnuto • Koristi povezane s mogućnošću povezivanja na javnu WLAN infrastrukturu (kafići. Primjeri kvantitativnih koristi uključuju: • Smanjivanje troškova opreme zbog zamjene preklopnika pristupnim točkama • Smanjivanje troškova kabeliranja • Smanjivanje troškova korištenjem WLAN mostova za povezivanje zgrada • Koristi povezane s povećanjem produktivnosti uposlenika. kao što su sale za sastanke. zračne luke …) Kao što smo već napomenuli. Isto vrijedi za okruženja koja su posebno teška za implementiranje kablovskog rješenja. neizravnim izbjegavanjem troškova i povećanjem produktivnosti krajnjih korisnika. trošak po krajnjem korisniku uporabom WLAN rješenja može biti niži od rješenja koja su izgrađena korištenjem tradicionalnih LAN preklopnika. Korištenje direkcijskih antena omogućuje izgradnju WLAN mostova između zgrada. ili lokacije na kojima je velik stupanj izmjene broja korisnika. hoteli. No. trenutno je TCO po korisniku WLAN ili hibridnog rješenja obično dva do tri puta veći od odgovarajućeg isključivo ožičenog rješenja. čak i ako su troškovi povezani s operacijom i upravljanjem WLAN rješenjem veći.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže čanu vrijednost. u situacijama kada spajanje na mrežu treba biti osigurano u povremeno korištenim područjima. U ovim situacijama WLAN osigurava troškovno učinkovito rješenje za umrežavanje. Osim toga. Ovim se rješenjem možemo poslužiti kada želimo relativno jeftino povezati zgrade koje su razdvojene jav152 . Financijske koristi ostvaruju se smanjivanjem izravnih troškova. privremene lokacije. WLAN omogućuje smanjivanje troškova kabeliranja na privremenim lokacijama na kojima se kabeliranje ne može isplatiti tijekom vremena korištenja lokacije.

1. možemo koristiti sljedeći pristup: Prvo je potrebno utvrditi ukupnu korisničku bazu na koju se koristi mogu odnositi. te omogućuje veću brzinu odgovora na izazove koje korisnik može imati u poslovanju.4. Ukupan broj korisnika koji mogu imati koristi od povećanja produktivnosti zbog korištenja WLAN rješenja dobijamo iz sljedećih elemenata: • Ukupan broj uposlenika • Postotak uposlenika koji koriste računala • Postotak računala koja su mobilna • Postotak mobilnih uređaja koji su WLAN omogućeni Množenjem ovih elemenata dobivamo ukupan broj korisnika koji imaju mogućnost korištenja WLAN rješenja.1. Mogućnost da se ostane povezan na mrežu neovisno od fizičke lokacije korisnika smanjuje troškove izgubljenih prilika tj.nom infrastrukturom. 153 . Ovo rezultira povećanjem obima produktivnog rada koje korisnik može obaviti. Nakon toga uspostavljamo monetarnu vrijednost koristi za svakog krajnjeg korisnika. Povećanje produktivnosti uredskog osoblja Da bi procijenili ukupne kvantitativne koristi povećanja produktivnosti koje su omogućene WLAN rješenjima. Mobilnost osoblja i povećanje produktivnosti najveće su dobiti povezane s WLAN rješenjima. 10. Množenjem ova dva elementa dobivamo ukupnu korist povećanja produktivnosti proisteklu korištenjem WLAN rješenja u organizaciji. i čije bi povezivanje u suprotnom zahtijevalo plaćanje skupih usluga telekom operaterima. nemogućnosti da se pristupi online aplikacijama i informacijama. te potencijalno mogu imati povećanu produktivnost povezanu s korištenjem WLAN rješenja.

ukoliko WLAN bude dostupan na lokaciji A. Ova vrijednost je određena ukupnim troškovima prosječnog korisnika koji koristi WLAN i utvrđuje koliko je vremena pretvoreno iz neproduktivnog (uzrokovano nedostupnošću mreže) u produktivno (uzrokovano dostupnošću mreže). Određivanje novčanih koristi povećanja produktivnosti po jednom WLAN korisniku možemo dobiti na osnovu sljedećih elemenata: • Ukupni godišnji troškovi WLAN korisnika (Troškovi uposlenika – TU) • Broj radnih dana u godini – BRDG • Broj radnih sati u radnom danu – BRSRD • Broj minuta u satu – BMS • Broj minuta pretvoren iz neproduktivnog u produktivno radno vrijeme (Broj pretvorenih minuta – BKM) Dnevni trošak po uposleniku koji je izbjegnut pretvorbom neproduktivnog vremena u produktivno vrijeme dobiva se množenjem ovih elemenata: 154 . ali se svi potencijalni korisnici nalaze na lokaciji B. tijekom ovog vremena krajnji korisnik ne doprinosi stvaranju dobiti za svoju organizaciju. Određivanje novčanih koristi zasniva se na sljedećem: ukoliko pretpostavimo da krajnji korisnik zahtijeva pristup online informacijama da bi obavljao svoje poslovne zadatke.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Ukupan broj uposlenika koji mogu imati koristi od korištenja WLAN rješenja treba se odnositi samo na one korisnike koji stvarno budu u mogućnosti koristiti WLAN. tada neće biti moguće ostvariti bilo kakve koristi. Ova računica pretpostavlja da je nedostupnost pristupa mreži uzrok neproduktivnosti korisnika. Naprimjer. tada je vrijeme tijekom kojeg su ove informacije nedostupne uzrok gubitaka – tj. Sljedeći korak je određivanje novčane vrijednosti povećanja produktivnosti.

10. Broj minuta pretvoren iz neproduktivnog u produktivno kao rezultat korištenja WLAN rješenja tijekom radnog dana kranjeg korsnika je najteži element za procjenu. npr. ukupna dnevna korist uslijed povećanja produktivnosti zbog korištenja WLAN rješenja dobiva se množenjem ova dva elementa: Dnevna korist organizacije zbog korištenja WLAN rješenja = (Ukupan broj korisnika koji mogu imati koristi od povećanja produktivnosti) x (Ukupna dnevna korist od povećanja produktivnosti korisnika) Godišnja dobit može se izračunati množenjem dnevne koristi s brojem radnih dana u godini. u kafićima. Nakon što smo odredili broj korisnika koji mogu imati koristi uslijed povećanja produktivnosti zbog korištenja WLAN rješenja i dnevnu korist po korisniku uslijed pretvorbe neproduktivnog u produktivno vrijeme.1. dodaci.2. Broj radnih dana u godini razlikuje se od mjesta do mjesta.4. Povećanje produktivnosti putujućeg osoblja Neizravne materijalne koristi mogu se ostvariti omogućavanjem povezivanja korisnika na javnu WLAN infrastrukturu. Ove mreže mogu se naći na velikom broju javnih lokacija u razvijenim zemljama.U ukupne godišnje troškove WLAN korisnika spadaju plaća. kao i broj radnih sati u radnom danu. 155 . zračnim lukama. hotelima ili čak i avionima. namještaj i oprema potrebna za rad itd. Ovaj element može imati najveća kolebanja te stoga i najveći utjecaj na krajnji rezultat.

Vrijeme koje bi inače bilo potrošeno neproduktivno tijekom putovanja sada se može pretvoriti u vrijeme potrošeno na primarne i sekundarne aktivnosti poslovnih korisnika. Spajanje korisnika na kompanijski intranet preko javne infrastrukture Povećanje dobiti zbog korištenja WLAN rješenja moguće je ostvariti i u ovom slučaju. Virtual Private Networks – VPN) omogućuju stvaranje sigurnog tunela preko Interneta. 156 . Email. intranet web stranice i online aplikacije na ovaj način postaju dostupni poslovnim korisnicima tijekom putovanja. Naprimjer. tijekom čekanja na polazak aviona. Ili. Slika 58. Virtualne privatne mreže (engl. poslovni korisnik može provjeriti stanje na tržištu i stanje odnosa s konkurencijom koje je postavljeno na lokalnoj intranet web stranici.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Poslovni ljudi koji često putuju mogu se spojiti na kompanijski intranet preko javne infrastrukture ukoliko posjeduju odgovarajuće alate. prije početka sastanka u obližnjem kafiću. poslovni korisnici u čekaonici zračne luke mogu provjeravati i odgovarati na poslovne e-mail poruke.

Radi lakšeg izračunavanja predlaže se određivanje ove vrijednosti po mjesecu i njena pretvorba u godišnju vrijednost.Prethodno navedeni algoritam može biti iskorišten i u ovom slučaju za kvantificiranje dobiti zbog povećanja produktivnosti. a koji mogu imati koristi od korištenja WLAN rješenja tijekom putovanja: (Ukupan broj korisnika koji mogu imati koristi od WLAN rješenja tijekom putovanja) = (Ukupno uposlenika) x (Broj računala) x (Broj mobilnih računala) x (WLAN mobilnih računala) x (Broj WLAN korisnika koji putuju) Novčana korist WLAN putujućih korisnika može biti izražena kao: 157 . Dodatni element koji treba biti korišten je broj WLAN korisnika koji putuju. dnevna vrijednost sačuvanog vremena može se dobiti na sljedeći način: Formule koje se koriste u ovoj računici gotovo su istovjetne onima koje su korištene za izračunavanje koristi „neputujućih” korisnika. jer je prilično teško odrediti broj minuta u danu koji može biti pretvoren iz neproduktivnog u produktivno vrijeme korištenjem javnih WLAN rješenja. Prvi korak je određivanje broja korisnika koji imaju roaming profil. Utvrđivanje broja minuta po mjesecu bi trebalo biti lakše. Nakon toga je potrebno odrediti koristi po korisniku. Na ovaj način dobivamo formulu za izračunavanje ukupnog broja uposlenika koji putuju. Ukoliko smo izvršili procjenu broja mjesečno pretvorenih minuta iz neproduktivnog u produktivno vrijeme spajanjem na javne WLAN-ove.

Čak i uz činjenicu da je vrlo teško izraziti ove koristi novčanom vrijednošću. Ukupne koristi su: Smanjivanje troškova opreme Smanjivanje troškova kabeliranja + Izbjegavanje telekom troškova Koristi povećane produktivnosti uredskog osoblja Koristi povećane produktivnosti putujućeg osoblja Ukupno 10. Kvalitativne koristi Kvalitativne koristi često se označavaju kao nematerijalne dobiti. jednostavnim zbrajanjem dobivamo ukupne godišnje koristi koje se mogu dobiti korištenjem WLAN rješenja.2. Na ovaj način povećana je 158 . one su od vrlo velikog značaja za organizaciju.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Gdje su: Tršokovi uposlenika – TU Broj radnih sati u radnom danu – BRSRD Broj radnih dana u godini – BRDG Broj pretvorenih minuta – BKM Ukupne dnevne koristi organizacije zbog pretvaranja neproduktivnog vremena u produktivno vrijeme su: Dnevne koristi putujućih korisnika = (Ukupan broj WLAN korisnika koji mogu osjetiti koristi) x (Koristi putujućih korisnika) Nakon određivanja svih elemenata koji utječu na novčane koristi. koja je odlučila omogućiti WLAN rješenje u svojim kafe-barovima. Razlog za pokretanje ovog projekta bilo je povećanje zadovoljstva klijenata uslugom u Starbucksovim kafićima. Ranije smo naveli primjer Starbucks kompanije.4.

što je rezultiralo ponovnim dolascima klijenata u Starbucks kafe-barove. Za primjer iz tablice ROI je: 159 . 200 $ 400 $ 200 $ Godina Ukupno 5. No. Ukupni troškovi Ukupne koristi Neto koristi 500 $ 0$ -500 $ Godina 1. Omogućavanjem Internet pristupa klijentima. dokumentirane i uključene u WLAN poslovni plan. Kvalitativne tj. ROI Prilikom razmatranja neke investicije gotovo uvijek se govori o ROI. Izračunavanje ROI ćemo pokazati na sljedećem primjeru nekog 5-godišnjeg WLAN projekta: Godina 0. Njegovo izračunavanje je jednostavno i obavlja se dijeljenjem ukupne očekivane koristi s ukupnim troškovima tijekom analiziranog razdoblja WLAN projekta. i potencijalno je rezultiralo većim brojem narudžbi.lojalnost klijenata. 200 $ 400 $ 200 $ Godina 2. prosječno zadržavanje klijenata postalo je dulje. 10. Primjer protoka novca u 5-godišnjem WLAN projektu ROI formula je: ROI = Ukupne koristi / Ukupni troškovi Formula izražava neto povrat svake potrošene novčane jedinice. 200 $ 400 $ 200 $ Godina 3.5. nematerijalne koristi trebaju uvijek biti analizirane. 200 $ 400 $ 200 $ 1500 $ 2000 $ 500 $ Tabela 3. šta je to ROI? ROI je ključni pokazatelj vrijednosti ulaganja. On izražava ukupnu relativnu dobit projekta u usporedbi s ukupnim troškovima. 200 $ 400 $ 200 $ Godina 4.

000. Opet nalazimo da je ROI 133%.6.11 autentikacija i enkripcija definirane 802.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže ROI = 2000 $ / 1500 $ = 133 % . što se prvenstveno odnosi na sigurnost. ROI ne uzima u obzir vremensku dimenziju vrijednosti novca. 802. ROI odnos je jednostavan za razumjeti.000 USD koja vraća monetarnu dobit od 133. No on ima i neke nedostatke. Drugi nedostatak ROI je relativna vrijednost ukupnog protoka novca. ROI osigurava zadovoljavajuću metodu za procjenu ulaganja u kraćem razdoblju. 10.000.11 standardom duboko su narušene.1x i AES bi trebali biti dugoročnija rješenja za bežičnu sigurnost. te dobro procijeniti tekuće i buduće potrebe poduzeća koje se žele namiriti ovim rješenjima. Da bi WLAN rješenje donijelo poslovne dobiti poduzeću potrebno je prilikom razmatranja uporabe WLAN-ova uzeti u obzir mogućnosti i ograničenja WLAN tehnologije. 160 . 802. Zbog brzog razvoja bežičnih tehnologija bitno je pratiti trendove u tehnologiji i sigurnosti tih tehnologija. Potencijalni rizici Da bi se pravilno vrednovale poslovne koristi za poduzeće koje uvodi WLAN potrebno je spomenuti i potencijalne rizike.000 USD koja vraća 133. no jasno je da se ova dva slučaja značajno razlikuju. Drugim riječima. za svaki potrošeni dolar postoji neto povrat od 1.000 USD ima ROI 133%. Zlatno pravilo ekonomije kaže da je dolar danas vredniji od dolara sutra.33 $. Usporedimo to s investicijom od 100. Jednostavnost izračunavanja ROI je njegova prednost. TKIP predstavlja kratkoročno rješenje sigurnosnih problema s WEP-om i autentikacijom.000 USD. Investicija od 100. Edukacija o osnovnim i naprednim sigurnosnim procedurama za bežične LAN-ove ključna je za sprečavanje sigurnosnih upada u bežične LAN-ove.

11. Što je to Wi-Fi hotspot? Wi-Fi hotspot je naziv za bežične lokalne računalne mreže postavljene na javnim lokacijama. marinama. hotelima…) korisnici mogu spojiti ugodno s korisnim te pristupiti Internetu i kompanijskoj mreži jednostavno. mogu jednostavnije digitalno komunicirati. putuju poslovno ili privatno zahvaljujući Wi-Fi hotspot lokacijama. Wi-Fi hotspot lokacije najčešće se nalaze u kafićima. 161 . U ovom poglavlju vas upoznajemo s Wi-Fi hotspot rješenjima. Ovakve usluge su ponekad dostupne i u avionima. putem kojih korisnici mogu pristupati Internetu koristeći Wi-Fi laptop računala ili druge uređaje s Wi-Fi mogućnostima.1. zračnim lukama. hotelima. vlakovima i brodovima. zračnim lukama. Sam izraz Wi-Fi u opticaj je uvela Wi-Fi Alliance. 11. pouzdano i bez žice. Poduzeća i sveučilišta često uvode Wi-Fi hotspot uslugu kako bi svojim posjetiteljima i gostima ponudili bežični pristup Internetu. kongresnim centrima i drugim javnim mjestima. željezničkim stanicama. Na sve brojnijim hotspot lokacijama (u marinama. Wi-Fi hotspot Suvremeni korisnici koji sve više vremena provode izvan ureda.11 standardima. da bi opisala proizvode za lokalne bežične računalne mreže koji su zasnovani na IEEE 802.

uključujući: • Veličinu i konfiguraciju hotspota • Broj korisnika koji istovremeno pristupaju Wi-Fi hotspotu • Aktivnosti koje korisnici obavljaju na mreži Naprimjer. Brzina pristupa Brzina pristupa Internetu putem Wi-Fi hotspota znatno je veća od brzine tradicionalnog dial-up Internet pristupa koji se ostvaruje korištenjem telefonskog modema. Wi-Fi hotspot može biti zaseban ili kao dio mreže. Tipovi Wi-Fi hotspot mreža Pristup na hotspot može biti besplatan ili uz naplatu. restorani i barovi • Hoteli. Hotspotovi na kojima se naplaćuje usluga pristupa Internetu zahtijevaju od korisnika da se registriraju i plate vrijeme pristupa. brzina pristupa Internetu pojedinačnog korisnika hotspota znatno je veća ukoliko mali broj korisnika hotspota sinkronizira e-mail. brzina pristupa Internetu koju korisnik osjeća dok je spojen na Wi-Fi hotspot se mijenja. u odnosu na slučaj kada veliki broj korisnika skida velike datoteke ili gleda streaming video s neke web lokacije.2.3.4. moteli i gostionice • Knjižare i knjižnice • Prijemni holovi • Zračne luke 162 .Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 11. Navodimo nekoliko tipičnih mjesta gdje se mogu naći Wi-Fi hotspot mreže: • Kafići. 11. Uobičajene Wi-Fi hotspot lokacije Wi-Fi hotspot lokacije mogu se naći na mnogim javnim mjestima u tehnološki razvijenim zemljama. Ona ovisi o mnogo elemenata. 11. No. Na hotspot mrežama s besplatnim pristupom ponekad se od korisnika zahtijeva registracija i pregledavanje reklamnih poruka prije odobravanja Internet pristupa.

ali one pokrivaju znatno šira područja. Primjeri kompanija koje omogućuju pristup Internetu putem Wi-Fi hotspota 11. Wi-Fi aktivne zone mogu pokriti gradske četvrti. slično kao i Wi-Fi hotspot lokacije.5.S. Kompanija Starbucks kafe-barovi McDonald’s restorani Panera Bread kafe-barovi Marriot hoteli Vrsta Uz naplatu Uz naplatu Besplatno Uz naplatu Hotspot mreža T-Mobile Wayport (U. cijele gradove ili čak cijelu zemlju. Wi-Fi aktivne zone Wi-Fi aktivne zone (engl.) — Boingo Tabela 4. Wi-Fi hot zones) omogućuju javni Internet pristup. 11.• Marine • Avioni • Klubovi i organizacije Primjeri organizacija koje svojim klijentima omogućuju pristup Internetu putem Wi-Fi hotspot lokacija navedeni su u Tabeli 4.6. Prilikom stvaranja Wi-Fi aktivnih zona koristi se tehnologija poznata kao mesh umrežavanje. za razliku od tradicionalne bežične LAN infrastrukture koja se koristi u izgradnji Wi-Fi hotspot lokacija. Kako naći hotspot Korisnici mogu naći hotspot lokacije na različite načine: • Online direktoriji • Softverski direktoriji • Vidljive oznake 163 .

Wi-Fi hotspot mreže mogu se tražiti i pomoću Wi-Fi laptop računala ili PDA uređaja s Wi-Fi mogućnostima i odgovarajućim softverom. Iako je pristup neosiguranim privatnim mrežama moguć. mogu naći hotspot lokacije u određenom području pretraživanjem online direktorija. Treba imati na umu da Wi-Fi tragači obavještavaju korisnika o svakoj nađenoj bežičnoj mreži u blizini. Ovi uređaji obavještavaju korisnika o prisutnosti bežične mreže. „Wi-Fi Hotspot Here” ili „Wireless Internet Access Available”. sigurnosna razina i jačina signala. bilo da je riječ o privatnoj ili javnoj hotspot mreži. kao što su SSID. Neke organizacije postavljaju oznake koje ukazuju na postojanje javne hotspot mreže na njihovoj lokaciji. on nije zakonit. U ovim direktorijima mogu se naći detaljnije informacije o dostupnim hotspot mrežama. Ove oznake mogu biti jednostavnog tipa kao npr. I na ovaj Slika 59. kao što su SSID bežične mreže. Wi-Fi tragač 164 . Nalaženje dostupnih Wi-Fi hotspot mreža na nekoj lokaciji moguće je obaviti i korištenjem uređaja poznatih kao Wi-Fi tragači. te je li mreža besplatna ili uz naplatu.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže • Wi-Fi tragači • Korištenje laptopa ili PDA uređaja Korisnici koji žele imati Internet pristup tijekom putovanja. Mnoge od velikih hotspot mreža i online direktorija nude besplatne softverske programe koji se mogu preuzeti s njihovih web lokacija te instalirati na računalo korisnika. Ovi programi omogućuju putnicima brzo nalaženje hotspot lokacija u nekom području i bez uspostavljene Internet veze – offline pretraživanje. Napredniji tipovi ove vrste uređaja daju korisnicima više detalja o nađenim WiFi mrežama.

1. te utjecati da se oni vraćaju i ostaju duže. Stvaranje dodatnih prihoda Uz pružanje usluge Internet pristupa klijentima i posjetiteljima. 11. i uposlenici organizacije kojoj pripada Wi-Fi hotspot mogu koristiti prednosti lako dostupnog Internet pristupa. Za neke hotele postojanje Wi-Fi Internet pristupa za goste može biti od presudnog utjecaja za sprečavanje gubitka potencijalnih klijenata.7.7. Korisnici bi trebali pristupati samo onim mrežama koje su jasno označene kao javne.način moguće je detektirati osim javnih mreža i privatne mreže čije korištenje nije zakonski dozvoljeno. Privlačenje novih posjetitelja na lokaciju Postavljanje Wi-Fi hotspot mreže na nekoj lokaciji trebalo bi privući nove posjetitelje. vlasnici hotspot lokacija mogu ostvariti dodatne prihode i putem: • Neizravne prodaje proizvoda ili usluga • Prihoda od članstva u hotspot mrežama • Prihoda od naplate korištenja hotspot usluge • Prihoda od reklamiranja 165 . Koristi od postavljanja Wi-Fi hotspot mreža Osnovni cilj postavljanja Wi-Fi hotspot mreže na nekoj lokaciji je omogućavanje brzog pristupa Internetu na toj lokaciji. ova vrsta usluge može pomoći da se popune prazne stolice. Uz zadovoljavanje potreba klijenata i posjetitelja za Internet vezom. Za maloprodajne objekte kao što su kafići ili restorani.7. Dodatne koristi od postavljanja Wi-Fi hotspot mreže na nekoj lokaciji su: • Privlačenje novih posjetitelja na lokaciju • Stvaranje dodatnih prihoda • Stvaranje privatne mreže za potrebe organizacije 11.2. 11.

1. postavljanje Wi-Fi hotspot mreže na nekoj lokaciji bi trebalo privući nove posjetitelje. primat će naknadu koja proistječe od članstva u mreži. 11.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 11. kao što je Boingo. Kada vlasnik hotspota ostvari suradnju s nekom od hotspot mreža. Treba imati na umu i to da će hotspot čije se usluge naplaćuju imati manje korisnika nego u slučaju kada bi pristup hotspotu bio besplatan. trebaju formirati vlastite cijene usluga i uvjete korištenja. za bilo koju organizaciju. Više ljudi u prodavaonici i njihovo duže zadržavanje obično znači i veću prodaju proizvoda ili usluga.7. Prihodi od članstva u hotspot mrežama Postavljanjem hotspot mreža uz naplatu.7.2. nego kada pružaju besplatan pristup. organizacije imaju više šansi ostvariti izravne dobiti od hotspot mreža. Neizravna prodaja proizvoda i usluga Kao što je spomenuto ranije. te utjecati da se oni vraćaju i ostaju duže.7.2. ona preuzima brigu o naplati usluga od strane korinika i prati sve ostalo. Prije započinjanja Wi-Fi hotspot biznisa treba razmotriti sljedeće: • Jesu li trenutni klijenti ili posjetitelji tip ljudi koji bi sjedio na lokaciji organizacije s laptopom i provjeravao e-mail ili pretraživao Internet? • Koliko mnogo ljudi bi hotspot mogao privući? • Hoće li korisnici hotspot usluge kupovati proizvode ili usluge? • Koliko će se povećati prihodi zbog postavljanja hotspota? 11.2.2. Prihodi od neovisnih hotspot lokacija Vlasnici hotspot lokacija koji žele naplaćivati usluge pristupa. Procjenjivanje ove potencijalne neizravne dobiti je složeno. bez pomoći hotspot mreže kao što je Boingo. Ukoliko se vlasnik hotspota udruži s nekom od hotspot mreža.3. Traba imati na umu da korisnici neovisnih hotspotova neće uživati iste pogodnosti kao korisnici 166 .

koju korisnik mora vidjeti kada se prvi put spaja u nekoj sesiji. Ukoliko su pravilno postavljene. korisnicima se omogućuje jednostavan i besplatan bežični Internet pristup. 167 .mreža hotspotova. Ukoliko vlasnik hotspota planira prihvaćati ponude za oglašavanjem treba formirati cijene oglašavanja i uvjete korištenja.7. Ovo rješenje u stvarnosti i nema prave hotspot značajke. 11. Sa ovim rješenjem. Velike hotspot mreže imaju više lokacija na kojima korisnici mogu ostvariti vezu koristeći istu pretplatu.1. izgraditi privatnu ožičenu ili bežičnu mrežu koja može dijeliti isti Internet priključak s javnom hotspot mrežom. Ovo rješenje je dobro ukoliko nema potrebe da se zna kada i koji korisnici se logiraju. kao što su kontrola korisnika i upravljanje. Oglasi mogu biti smješteni na splash screen web stranici. Hotspot rješenja Postoji mnogo različitih hotspot rješenja.3. 11. 11.8. Prihodi od oglašavanja Izravni prihodi od postavljanja hotspota s besplatnim pristupom mogu se ostvariti prodajom oglasnog prostora. organizacije mogu.2. Jednostavni hotspot Najjednostavnije i najjeftinije hotspot rješenje može se izgraditi korištenjem iste vrste opreme koja se koristi u kućnim bežičnim mrežama. te nema potrebe za prikazivanjem uvodnog splash screena.4. Mogućnost stvaranja privatne mreže Nakon uspostavljanja Wi-Fi hotspota.7. privatna i javna mreža bit će neovisne jedna od druge. 11.8. i privatna će mreža biti sigurna od neovlaštenog pristupa. ukoliko već nemaju izgrađenu. U nastavku ćemo predstaviti neka od njih.

8.2. koja omogućuje pristup tisućama korisnika širom svijeta u zračnim lukama. ali koje ima fine hotspot karakteristike. 11.8. dok se je za premium ili napredne hotspot karakteristike potrebno pretplatiti za service plan. Rješenje se može izgraditi korištenjem uobičajenih komercijalnih proizvoda. Softversko hotspot rješenje Korištenjem jeftinih bežičnih rutera i softverskih programa koji djeluju kao bežični kontroleri ili hotspot gatewayi moguće je izgraditi jednostavno i jeftino hotspot rješenje.3. Boingo je jedna od najvećih hotspot mreža. u što spada splash screen i filtriranje sadržaja. Korištenje osnovnih karakteristika ZoneCD softverskog hotspot rješenja je besplatno. Hotspot mreža Vlasnici hotspot lokacija koji žele biti dio velike mreže i omogućavati pristup uz naplatu mogu se priključiti hotspot mreži tipa Boingo.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Slika 60. ZoneCD je primjer softverskog paketa koji omogućuje brzu izgradnju hotspota za pružanje usluga besplatnog pristupa Internetu. maloprodajnim objektima i drugdje. hotelima. Softver koji obavlja posao besplatan je za korištenje. Postavljanje opreme prilično je jednostavno i ne zahtijeva mnogo tehničkog znanja. 168 . Jednostavni hotspot 11. kafićima. Za ovo rješenje potrebno je imati poseban PC.

8.4. Hotspot gateway rješenje Ovo rješenje je najskuplje. Hotspot gateway rješenja omogućuju korištenje hotspot ticket printera koji pojednostavljuju naplatu usluga. no ono omogućuje učinkovito dijeljenje istog Internet priključka od strane hotspot mreže i privatne mreže organizacije.Slika 61. DD-WRT ili Sveasoft) u pojedinim jeftinim bežičnim ruterima s izmjenjivim firmwareima. Korištenjem hotspot gateway rješenja. Korištenjem open source firmwarea (npr. 169 . Hotspot gateway rješenja omogućuju plug-and-play instalaciju i obično su pogodniji za velika organizacijska okruženja. Softversko hotspot rješenje 11. korisnicima se može pružati besplatni pristup ili pristup uz naplatu.

9. Jedna od osnovnih koristi umrežavanja je mogućnost dijeljenja datoteka između korisnika na mreži. Neki od rizika su: • Internet aktivnost može biti praćena • Informacije o logiranju na neosigurane Internet servise i web stranice mogu se presresti • Sve dijeljene datoteke su dostupne svima na mreži 170 . Hotspot administratori ili vlasnici moraju obavijestiti korisnike o rizicima povezanima s korištenjem neosiguranih bežičnih mreža kao što je hotspot. višestruki SSID. uređaji s velikim brojem korisnih značajki. ovo nije poželjna karakteristika na javnim mrežama. besplatno ili uz vrlo malu cijenu. Slika 62. jer korisnici vjerojatno ne žele da svako pretražuje njihove datoteke. S obzirom da je korištenje jednostavno i da se na hotspot mrežama ne koriste enkripcijske metode. No. Sigurnost Prijetnje bežičnim računalnim mrežama su brojne. VLAN. i repeater mod. kao što su splash screen (poznat i kao captive portal).Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže mogu se dobiti. sve osobe u dometu Wi-Fi hotspota potencijalno mogu uhvatiti osjetljive podatke koje se prenose preko ove mreže. Hotspot gateway rješenje 11.

Neki od sigurnosnih mehanizama koji mogu povećati sigurnost korisnika na hotspot mrežama su: • Prilikom spajanja na kompanijske mreže posredstvom hotspota potrebno je uspostaviti VPN veze • Koristiti web stranice osigurane SSL-om • Onemogućiti dijeljenje datoteka • Koristiti osobni vatrozid softver 171 .

a uz to je i besplatan. 12.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 12. captive portal. zahtijeva prethodnu autorizaciju kroz web preglednik. – m0n0wall hotspot rješenje U ovom poglavlju opisujemo kako se korištenjem m0n0wall open source rješenja.2. može napraviti Wi-Fi hotspot captive portal koji od klijenata koji žele pristupiti Internetu putem Wi-Fi hotspota zahtijeva prethodnu autorizaciju kroz web preglednik. Što je to m0n0wall? m0n0wall je projekt čija je namjena stvaranje potpuno ugrađenog vatrozid softverskog paketa koji posjeduje sve bitne osobine komercijalnih vatrozid paketa. Potrebni uređaji Za implementiranje Wi-Fi hotspot captive portal rješenja zasnovanog na m0n0wallu potrebni su nam sljedeći uređaji: • ADSL priključak • Usmjerivač 172 . koji od klijenata koji žele pristupiti Internetu putem WiFi hotspota osiguranog m0n0wall rješenjem. Jedna od funkcija m0n0wall softverskog paketa je i tzv. Primjer 1. izgrađenog na FreeBSD platformi. 12.1. m0n0wall je izgrađen na pojednostavljenoj verziji FreeBSD-a.

• Računalo sljedećih karakteristika: • Intel kompatibilni procesor (minimalno klase 486) • Minimalno 64 MB RAM-a • Boot-abilni CD-ROM uređaj • Floppy uređaj • Dvije mrežne kartice • Bežična pristupna točka • CD verzija m0n0wall distribucije. Wi-Fi hotspot m0n0wall rješenje 173 . Slika 63. Za usmjerivač i bežičnu pristpnu točku ne postoje neki posebni uvjeti. koja se može naći na web lokaciji m0n0wall projekta ADSL priključak dobivamo od davatelja Internet usluga. predstavljen je način spajanja uređaja u Wi-Fi hotspot rješenju zasnovanom na m0n0wallu. Na Slici 63.

Enter a number: 1 Valid interfaces are: sis0 00:0c:29:96:5e:de sis1 00:0c:29:96:53:e8 Do you want to set up VLANs first? If you‘re not going to use VLANs.1. or only for optional interfaces.168. Podešavanje m0n0wall servera Nakon podizanja serverskog sistema s boot-abilne verzije m0n0walla. version 1. pojavljuje se m0n0wall konzola: *** This is m0n0wall.3. Visit http://m0n0.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 12.ch/wall for updates.1 Port configuration: LAN -> sis0 WAN -> sis1 m0n0wall console setup ********************** 1) Interfaces: assign network ports 2) Set up LAN IP address 3) Reset webGUI password 4) Reset to factory defaults 5) Reboot system Izbor opcije 1 omogućuje nam da dodijelimo mrežna sučelja za LAN i WAN. you should say no here and use the webGUI to configure 174 .2 built on Sun Aug 22 11:41:15 CEST 2004 for WRAP Copyright (C) 2002-2005 by Manuel Kasper. LAN IP address: 192. All rights reserved.

disconnect all interfaces before you begin.VLANs later. te ćemo nakon pojavljivanja naredne obavijesti samo pritisnuti Enter. U našem testnom primjeru nećemo dodijeljivati opcijsko sučelje. Do you want to set up VLANs now? (y/n) U našem testnom primjeru nećemo konfigurirati VLAN. Enter the LAN interface name or ‘a’ for autodetection: Sada ćemo unijeti ime željenog LAN sučelja (sis0 ili sis1) a zatim pritisnuti Enter. te ćemo stoga izabrati opciju „n” If you don‘t know the names of your interfaces. Enter the WAN interface name or ‘a’ for autodetection (or nothing if finished): Nakon toga ćemo unijeti naziv preostalog sučelja i pritisnuti Enter. you may choose to use auto-detection. and reconnect each one when prompted to do so. ili možemo unijeti „a” te slijediti upute za autodetekciju sučelja. In that case. Enter the Optional 1 interface name or ‘a’ for autodetection (or nothing if finished): Sada možemo vidjeti kako su sučelja konfigurirana: The interfaces will be assigned as follows: LAN -> sis1 175 . if required.

168. 12. (Adresa koju trebamo pojavljuje se kod startanja m0n0walla). Logiranje na m0n0wall 176 . Do you want to proceed? (y/n) Unesimo „y”. spremni smo za podešavanje captive portala. Otvorimo web preglednik te unesimo kao URL LAN IP adresu.1. PC bi trebao biti omogućen za DHCP.4. Podešavanje captive portala Uz pretpostavku da je m0n0wall na odgovarajući način prepoznao mrežne kartice na našem stroju. unijet ćemo pretpostavljene vrijednosti admin i mono. na sljedeći način: Spojimo klijentski PC na usmjerivač putem mrežnog ethernet kabla. Podešavanje ćemo obaviti preko web korisničkog sučelja. U našem testnom primjeru to je bila http://192. te pritisnimo Enter kako bi restartali vatrozid s novim postavkama.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže WAN -> sis0 The firewall will reboot after saving the changes. Nakon što dobijemo upit o korisničkom imenu i lozinci.1. Slika 64. Nakon unošenja korisničkog imena i lozinke ulazimo u grafički mod za konfiguriranje m0n0walla.

m0n0wall grafički mod za konfiguriranje Izborom stavke „General setup” otvara se prozor u kome je moguće izvršiti izmjenu zaporke. Izmjena zaporke 177 .Slika 65. što je za prvo logiranje preporučljivo iz sigurnosnih razloga. Slika 66.

Visit the front desk to obtain this info.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Izborom stavke „Captive portal” otvara se prozor za podešavanje captive portala. U našem testnom primjeru koristit ćemo: <body> <center> Welcome to the Caffe Tuzla Hotspot<br> Please enter your username and password. Slika 67. odnosno izgled stranice koju će vidjeti ukoliko ne unesu odgovarajuće korisničko ime i zaporku. Podešavanje Captive portala Izborom stavki „Portal page contents” i „Authentication error page contents” podešavamo izgled stranice na koju će korisnici biti usmjereni kad se prvi put probaju spojiti na Internet putem našeg hotspota. <form method=“post“ action=“$PORTAL_ACTION$“> Username: <input name=“auth_user“ type=“text“><br> Password: <input name=“auth_pass“ type=“password“><br> <input name=“redirurl“ type=“hidden“ value=“$PORTAL_REDIRURL$“> <input name=“accept“ type=“submit“ value=“Submit“> 178 .

<br> <a href=“javascript:history.referrer.</form> </center> </body> Odnosno: <body> <center> The username and password you provided are invalid. Slika 68.status=document.go(-1)“ onMouseOver=“self. Unos podataka o autoriziranim korisnicima Naše hotspot rješenje zasnovano na m0n0wallu sada je spremno za korištenje. Please use the back button to try again. 179 .return true“>Go Back</a> </center> </body> Izborom stavke „Users” otvara se prozor za unos podataka o autoriziranim korisnicima.

Wi-Fi hotspot m0n0wall rješenje u pogonu Nakon što klijent. pokuša otvoriti neku stranicu na Internetu bit će preusmjeren na stranicu za autorizaciju. Slika 70. koji je korištenjem svog laptopa ili PDA uređaja našao naš Wi-Fi hotspot. Pogrešno korisničko ime ili zaporka 180 . Slika 71. Stranica za autorizaciju Ukoliko nije unio ispravno korisničko ime ili zaporku.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Slika 69. m0n0wall mu neće dozvoliti pristup Internetu.

13. i mala poduzeća. Slika 72. Korištenjem bežičnih računalnih mreža i ADSL-a korisnici mogu pretraživati Internet putem širokopojasne veze. profesionalci i zahtjevni kućni korisnici imaju se priliku povezati na Internet stalnom vezom velike brzine i tako uživati u svim prednostima tzv. Bežična kućna mreža sa širokopojasnim pristupom na Internet 181 . ispisivati dokumente i zajednički koristiti datoteke s bilo kojeg računala u kućnoj mreži. bez obzira je li ono u istoj prostoriji ili na nekom drugom katu. širokopojasnog pristupa. postavljanje kablova i bušenje rupa u zidovima nisu neophodni da bi korisnici bili online bilo gdje u svojem domu. Sa ADSL-om. Žice. Primjer 2 – WLAN/ADSL rješenje za kućne mreže Velika brzina i stalna veza na Internet do sada su uglavnom bile privilegija srednjih i velikih poduzeća.

Drugi opseg frekvencija prenosi signal podataka koji šalje informacije od korisnika.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Ovo poglavlje ima za cilj upoznati vas s mogućnostima koje WLAN/ADSL rješenje nudi kućnim korisnicima.1. Govorna signalizacija zahtijeva ograničen propusni opseg.1. osim za izgradnju kućnih mreža. 13.1. 13. Bakrene žice mogu prenositi mnogo veći opseg frekvencija od onog koji se zahtjeva za telefonski promet. Sa ADSL-om. može biti prihvatljivo rješenje i za male urede. 182 . Čitav mehanizam zasnovan je na tome da se odgovarajuće frekvencije koriste za određene zadatke. ADSL osnove Standardna telefonska instalacija sastoji se od para bakrenih žica koje telefonska kompanija dovodi do lokacije korisnika. ADSL koristi višak ovog kapaciteta za prijenos informacija preko žice bez ometanja telefonskog razgovora. i mala poduzeća. ADSL tehnologija dijeli raspoloživi frekvencijski opseg obične bakrene parice na tri dijela. Treći propusni opseg je veza velike brzine ka korisniku. ADSL Velika brzina i stalna veza na Internet do sada su uglavnom bile privilegija srednjih i velikih poduzeća. WLAN/ADSL rješenje. širokopojasnog pristupa. Osnovni opseg predviđen za telefonski promet posebnim je filterom odvojen od ostalih opsega metodom koja omogućuje da se telefonski razgovor odvija i u slučaju da ADSL zakaže. jer ljudsko uho može registrirati jedino zvukove u opsegu koji predstavlja samo jedan dio raspoloživog propusnog opsega bakrene parice. profesionalci i zahtjevni kućni korisnici imaju priliku povezati se na Internet stalnom vezom velike brzine i tako uživati u svim prednostima tzv.

Preko te IP adrese računalo može biti dostupno svim drugim raču183 . DSL mrežna oprema Postojeća telefonska infrastruktura stvorena je prvenstveno za prijenos glasa. Raniji standard zvao se CAP (Carrierless Amplitude/Phase) sustav. On omogućuje da bakrena parica bude istovremeno upotrebljena i za prijenos podataka velikim brzinama i za razgovor putem telefonske linije. i koristio se na mnogim ranim instalacijama ADSL-a. 13. odnosno splitter.2.2. 13. služi za prijenos podataka.3. potrebno je imati nekoliko vrsta mrežne opreme. DSL terminalni uređaj (DSL Modem / DSL Router) koji se spaja na računalo i na DSL liniju. Većina današnje instalirane ADSL opreme koristi DMT. NAT Prilikom spajanja računala na Internet pomoću ADSL modema. Službeni ANSI standard za ADSL je sustav koji se zove DMT (eng. Ta adresa je jedinstvena jer pripada samo tom računalu. Podjela signala Postoje dva konkurentska i nekompatibilna standarda za ADSL. DSLAM (engl.1. tako da ova mreža nije izvorno prilagođena za prijenos podataka velikom brzinom. Discrete Multitone). Da bi se ostvarila mreža za brzi prijenos podataka baziran na DSL-u. Digital Subscriber Line Access Multiplexer) je uređaj na strani davatelja usluge čija je uloga da više DSL korisničkih linija povezuje na mrežu ISP-a preko jako brzih veza.1. davatelj Internet usluge dodjeljuje tom računalu jedinstvenu IP adresu. Splitter je uređaj koji se veže na oba kraja telefonske linije i služi za razdvajanje DSL signala od signala klasične telefonije ili ISDN-a.13.

Ta adresa je globalna. Kada je potrebna komunikacija između privatno adresiranih čvorova i javne mreže (kao što je Internet).168. zahtijeva se prevođenje adresa. Network Address Translation) prvotno je osmišljen kao prijelazno rješenje za problem nestajanja IPv4 adresa. Statički NAT NAT radi na način da stvara veze između adresa.0 .172. NAT se znatno češće koristi za mapiranje IP adresa iz neusmjeravajućeg privatnog adresnog prostora definiranog s RFC 1918: 10.0 .0. mapiranje može biti definirano između javnih i privatnih adresa. mapira IP adrese iz jednog područja u drugo.16. s obzirom da privatne adrese mogu biti korištene od strane mnogih. Ovdje se primjenjuje NAT.255 Ove adrese su određene za korištenje u privatnim mrežama koje ne zahtijevaju vanjski pristup ili zahtijevaju ograničen pristup vanjskim servisima. one nisu usmjerive preko zajedničke globalne infrastrukture.255 172. unutar njihovih vlastitih područja.168. No.31.1. Premda može biti korišten za prevođenje između dva adresna područja. Organizacije mogu slobodno koristiti ove adrese kako bi izbjegle zahtjeve za registriranim globalnim adresama. dozvoljavajući globalno registriranim IP adresama da budu korištene ponovo ili dijeljene između nekoliko čvorova.0 . definiran s RFC 1631.0.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže nalima na Internetu i on može s njima komunicirati korištenjem TCP/IP protokola.255. Ova vrsta prevođenja adresa 184 . „Klasični” NAT.255. kako korištenjem samo jedne javne IP adrese spojiti na Internet sva računala iz naše kućne mreže ili one iz malog ureda? Korištenje ADSL usmjerivača ili gatewaya s podrškom za NAT rješava ovaj problem. U najednostavnijem slučaju jedan-na-jedan.0.0. 13.192.255. NAT (engl.10.255.2.255 192. jer bilo koje računalo u svijetu može komunicirati s našim računalom preko nje. No.

3 šalju pakete s izvornog porta 1108. dodjeljuje se javna adresa iz skupa javnih adresa. a ostavljanjem host dijela adrese nepromijenog. 13.2. dinamički NAT omogućuje ponovno korištenje adresa. dok se promet za port 61002 usmjerava natrag na 192. skup javnih adresa se dijeli od strane cijele privatne IP podmreže (dinamički NAT). smanjujući potrebu za legalno registriranim globalnim adresama.168.245. može biti korištena kako bi se dozvolilo da više čvorova dijeli jednu IP adresu. PAT se često implementira u kućnim i malim uredskim (engl. adresa se vraća u skup adresa za ponovno korištenje. Ona se može realizirati i na način prevođenja samo mrežnog dijela adrese. Nakon što se veza prekine (ili istekne).2 i 192.0.1 i dva različita broja izvornog porta npr.168. za razliku od statičkog NAT-a. gradeći NAT tablicu. i povezivanje mora biti odbijeno u slučaju da su sve adrese iz skupa adresa zauzete.168. stvaraju veze „u letu”. 61001 i 61002. Naprimjer. Vezama iniciranim od strane privatnog čvora.0. Dinamički NAT je složeniji jer se stanje mora održavati.168. poznata i kao NAPT (engl.160.3.poznata je i kao statički NAT.2:1108. Promet odgovora primljen za port 61001 usmjerava se natrag ka 192. PAT Posebna vrsta dinamičkog NAT-a. Network Address Port Translation) ili PAT (engl.0. Rubni uređaji koji izvršavaju dinamički NAT. Dinamički NAT Znatno češće. pretpostavimo da privatni čvorovi 192.0.3:1108.2.2. PAT usmjerivač bi mogao prevesti ovo u jedinstvenu IP adresu 206. Small Office/ Home Office – SOHO) usmjerivačima kako bi se omogućio dijeljeni pristup Internetu za cijeli LAN preko jedne javne adrese. No. 185 . 13. uz pravljenje razlike na osnovu korištenog TCP/UDP broja porta. Port Address Translation).

te desktop ili prijenosno računalo. središnja bežična pristupna jedinica. Potrebni uređaji Za implementiranje kućne bežične mreže spojene na Internet potreban nam je ADSL priključak. statički NAT. istih ili sličnih značajki).Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže S obzirom da PAT mapira individualne portove nije moguće „reverzno mapiranje” dolazećih veza za druge portove izuzev ako nije konfigurirana druga tablica.1. dinamički NAT i PAT mogu biti korišteni zajedno.3. 13. U nekim slučajevima.2.3.1. bežični adapter.3. Implementacija kućnih bežičnih mreža spojenih na Internet U nastavku ćemo predstaviti implementaciju jedne kućne bežične mreže spojene na Internet putem ADSL-a. 13. Prilikom razmatranja korištenja NAT-a treba voditi računa o NAT osjetljivim protokolima. Ovaj uređaj se može koristiti samo s ADSL modemom koji ima Ethernet priključak.3.1. Središnja bežična pristupna jedinica Kao središnju bežičnu pristupnu jedinicu u testnom primjeru ćemo koristiti Siemens Gigaset SE505 dsl/cable (Na tržištu postoji i bogat izbor opreme drugih proizvođača.1. 13. 186 . ADSL priključak ADSL priključak dobivamo od davatelja Internet usluga. Gigaset SE505 dsl/cable obavlja funkciju bežične pristupne točke i usmjerivača. 13.

13.3. 13. javnom IP adresom dobivenom od davatelja Internet usluga. Podešavanje sigurnosnih postavki bežične mreže Za rad na bežičnoj mreži potrebno je podesiti istovjetne sigurnosne postavke na središnjoj bežičnoj pristupnoj jedinici kao i na svim bežičnim mrežnim adapterima. (Na tržištu postoji i bogat izbor opreme drugih proizvođača. dobro bi bilo da svaki novi uređaj lako dobije svoje mjesto u adresnom planu. na Internetu.13.3. 187 . Ukoliko bi se kućna ili poslovna mreža vremenom širila. Jednom postavljene adrese rijetko se mijenjaju. korištenjem PAT-a. Gigaset PC Card 54 je namijenjen računalima s PCMCIA utorom koji ima većina prijenosnih računala. Privatne IP adrese se zamjenjuju. U našem primjeru ćemo koristiti Siemens Gigaset PC Card 54. Računala ne mogu koristiti privatne IP adrese za komunikaciju s računalima koji se nalaze izvan lokalne mreže tj. U testnom primjeru korišten je operativni sustav Windows XP SP2. IP adresni plan mreže Računala u lokalnoj mreži mogu za međusobnu komunikaciju koristiti privatne IP adrese.2. Prije nego što počnemo s instalacijom mrežne opreme. a zatim se javna IP adresa koristi za daljnju komunikaciju. dobro je utrošiti malo vremena na planiranje raspodjele adresa. preporučuje se Gigaset USB Adapter.1. istih ili sličnih značajki).3. Bežični adapter Za svako računalo potreban je jedan bežični adapter.3. Ukoliko se radi o desktop računalu. pa je preporučljivo da se stvari postave na zdrave temelje od početka. možete koristiti i Gigaset USB Adapter.3. Ovisno o vrsti računala koje želite bežično umrežiti.

sve prethodno navedene sigurnosne mjere podržane. Kako bismo onemogućili da netko neovlašteno izvrši promjene na konfiguraciji. kao minimum.3. 13.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže U području sigurnosne postavke (engl. Dodjela zaporke za konfiguriranje usmjerivača Nakon instalacije.3.1. Dodjeljivanje zaporke za konfiguriranje Gigaset SE505 dsl/cable usmjerivača 188 . konfiguracija usmjerivača nije standardno zaštićena zaporkom. iznimno je važno da postavimo zaporku i tu zaporku povremeno mijenjamo. je prikazano dodjeljivanje zaporke za konfiguriranje Gigaset SE505 dsl/ cable usmjerivača. Na Slici 73. Slika 73. Security Setup) Gigaset SE505 dsl/cablea mogu se konfigurirati sljedeće postavke koje poboljšavaju sigurnost bežične mreže: Dodjeljivanje zaporke za konfiguriranje usmjerivača Promjena predefiniranog SSID-a Podešavanje enkripcije radio-prometa MAC kontrola pristupa Prilikom izbora oprema drugih proizvođača potrebno je voditi računa da su.

2.3.13. Podešavanje enkripcije radio prometa Bežične mreže su u većoj opasnosti od prisluškivanja nego ožičene mreže. Poželjno je kombiniranje slova i brojeva.3. Promjena predefiniranog SSID-a 13. Da se netko ne bi mogao neprimjetno prijaviti u mrežu.3. Kod novih uređaja. treba promijeniti SSID. Na Slici 74. Također je preporučljivo spriječiti da SSID bude uključen u pakete koji se šalju putem mrežnog sustava. Promjena predefiniranog SSID-a Bežična mreža definira se tako da se svim komponentama dodijeli isti SSID. U suprotnom bi druge osobe mogle prisluškivati promet podataka i omogućiti si pristup bežičnoj mreži.3. osobi koja provaljuje u sustav potrebno je samo prijenosno računalo ili PDA s odgovarajuće konfiguriranom bežičnom mrežnom karticom kako bi mogla prisluškivati svaku komunikaciju na obližnjoj bežičnoj mreži. Uzevši u obzir tipični domet bežičnih mrežnih adaptera. Gigaset SE505 dsl/cable SSID je ConnectionPoint.3. prikazana je promjena predefiniranog SSID Gigaset SE505 dsl/cable usmjerivača. 189 . Potrebno je izbjegavati vlastita imena ili previše očigledne pojmove. Slika 74.

No.3. Da bismo aktivirali WEP enkripciju na svojim bežičnim mrežnim komponentama moramo izvršiti sljedeće korake: • Aktivirati WEP enkripciju na Gigaset SE505 dsl/cable i generirati jedan 64-bitni ili 128-bitni ključ • Aktivirati WEP enkripciju na bežičnim mrežnim adapterima i unijeti ondje isti generirani 64-bitni ili 128-bitni ključ S WEP-om se osiguravaju podaci.3. WEP enkripcija Kako bi se zatvorila sigurnosna rupa.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 13. trebamo imati i središnju bežičnu pristupnu jedinicu i bežični mrežni adapter koji je podržavaju.11 WLAN standard specificirao je takozvani enkripcijski mehanizam WEP (engl.4. IEEE 802. koji se prenose između bežičnih stanica.3. 190 .3.11. da bismo je koristili. 13. Potrebno je aktivirati barem WEP enkripciju na bežičnim mrežnim komponentama.00 verziju drajvera za PC Card 54 • Potrebno je imati minimalno Windows XP sa Service Pack 1 i odgovarajuću zakrpu za WPA Na Slici 75. WEP ne štiti prijenose u ožičenoj mreži i na Internetu. Wired Equivalent Privacy) za enkripciju podataka i identifikaciju uređaja na baznoj stanici. moraju biti ispunjeni sljedeći uvjeti: • Koristiti minimalno 1. Da bi koristili WPA s Gigaset PC Card 54.5. WPA enkripcija WPA enkripcija je mnogo bolji način zaštite od WEP enkripcije. prikazano je podešavanje WPA enkripcije radio-prometa Gigaset SE505 dsl/cable usmjerivača.

MAC kontrola pristupa MAC kontrola pristupa vrši se putem MAC adresa računala. To znači da se sva računala koja koriste ispravni SSID mogu spojiti na bežičnu mrežu.3. Standardno je kontrola pristupa deaktivirana.6. prikazano je podešavanje MAC kontrola pristupa Gigaset SE505 dsl/cable usmjerivača. Podešavanje WPA enkripcije 13. Preporučeno je aktiviranje MAC kontrole pristupa.3. Slika 76.Slika 75. Podešavanje MAC kontrole pristupa 191 . Na Slici 76.

Podešavanje Gigaset PC Card 54 bežičnog adaptera 13. Slika 77. prikazano je podešavanje Gigaset PC Card 54 bežičnog adaptera. no ne štite podatke na računalima.4. Osnovna upustva za zaštitu računala Prethodno navedene sigurnosne mjere štite podatke tijekom prijenosa između bežičnih stanica. potrebno je poduzeti barem ove sigurnosne mjere: • Koristiti vatrozid • Ažurirati računalo • Koristiti ažuran antivirusni softver • Voditi računa o sigurnosti prilikom pretraživanja i preuzimanja s Interneta 192 .Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Na Slici 77. Da bismo osigurali podatke na računalima.

U područjima gdje je gradnja žičane infrastrukture teška ili neisplativa. 802. te predstavlja alternativu kablovskom i DSL širokopojasnom pristupu. „posljednjeg kilometra”. Local Area Networks – LAN).11 tehnologijom dizajniranom i optimiziranom za lokalne računalne mreže (engl. Druge bežične tehnologije 14. predstavlja bežičnu tehnologiju dizajniranu i optimiziranu za tzv. godine. razvijen od strane IEEE (engl. te koji zahtijeva postojanje linije vidljivosti (engl. 802. point-to-multipoint) arhitekturi. U nastavku predstavljamo ukratko 802.1. koji operiraju u frekvencijskom opsegu 10 – 66 GHz. line-of-sight) između pošiljatelja i primatelja podataka. 802.16 standard koji omogućuje širokopojasni bežični pristup. Razvoj standarda IEEE je 2001.16a standard. 802.16. obuhvatio je i radio sustave u licenciranom i nelicenciranom opsegu frekvencija od 2 do 11 GHz. gradske računalne mreže (engl. 14. Frekvencije ispod 11 GHz omogućuju veze i bez 193 . Metropolitan Area Networks – MAN).16 omogućuje isporuku širokopojasnog pristupa tzv. WiMAX Standard 802.14.16 standard. koji definira radio sustave u točka-više točaka (engl. odobren u siječnju 2003.1. odobrio 802.16 je i jedino isplativo rješenje za širokopojasni pristup.1.16 tehnologija je komplementarna s bežičnom 802. Institute of Electrical and Electronical Engineers).

što je često zahtijevano u gradskim ili ruralnim mrežama. Ubrzo nakon ratifikacije 802. 14.16-2004.16 porodicu standarda slična je funkciji Wi-Fi Alliance za 802. kao što je npr.16-2004 standard podržava tri moda fizičkog sloja: * 256 FFT OFDM (engl.16-2004 standard namijenjen je nepokretnim bežičnim servisima. Orthogonal Frequency Division Multiplexing) * SC (engl. Cilj WiMAX Foruma je promicanje interoperabilnosti opreme temeljene na oba ova standarda. Novousvojena specifikacija standarda 802.1.16 standard.16REVd koja se sada zove 802.16a-2003 i 802.16a standarda uspostavljen je WiMAX (engl.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže postojanja linije vidljivosti. 802.16 porodice standarda i omogućavanje certifikacijske procedure za osiguranje interoperabilnosti između opreme različitih proizvođača.16-2004 standarda. U literaturi se izraz WiMAX često koristi kao sinonim za 802.16c-2003 specifikacije standarda su kombinirane u specifikaciju standarda 802.16-2001.11 porodicu standarda. 194 . širokopojasni pristup za kućne korisnike. Single Carrier) * 2048 OFDMA (engl. Worldwide Interoperability for Microwave Access) Forum čija je funkcija promicanje 802. Orthogonal Frequency Division Multiple Access) Europski standard ETSI HiperMAN definira jedan mod fizičkog sloja koji je istovjetan 256 OFDM modu 802.16e omogućuje mobilni širokopojasni pristup. Fizički sloj 802. 802.2. Funkcija WiMAX Foruma za 802. Taj 802.

5 – 20 MHz.5. jer samo u licenciranom frekventnom opsegu kvalitet usluga (engl.16 mreže imaju fleksibilnost u podržavanju različitih brzina prijenosa podataka. WiMAX omogućuje optimizaciju brzine prijenosa podataka svakog korisnika dozvoljavajući baznim stanicama da postave mo195 . Ova fleksibilnost dozvoljava WiMAX-u da se prilagođava dostupnom spektru i širini kanala u različitim državama ili licencama dodijeljenima različitim pružateljima usluga. Advanced Encryption Standard) i 3DES (engl. 14.16 kanala nalazi se u rasponu 1. Triple Data Encryption Standard) za siguran prijenos podataka. Sigurnost 802.3. 14.16 podržava AES (engl.1. QoS Širina 802. U lipnju 2004.16 usluge poslovnim korisnicima.14. Nekoliko karakteristika WiMAX protokola osigurava dobru zaštitu kvalitete usluga za servise kao što su audio i video. Korisnici WiMAX mreža dijele mrežne resurse.1. npr. Licenirane frekvencije Licencirane frekvencije su važne za pružatelje usluga koji žele ponuditi 802. te stoga 802. Quality of Services – QoS) može biti planiran i kontroliran.5 Mbps) kao i više brzine prijenosa podataka od preko 70 Mbps.16 podržava brzine prijenosa podataka klase T1 (1. Vrlo bitno je i to da QoS karakteristike osiguravaju visoke performance za prijenos glasa i videa. no WiMAX QoS karakteristike omogućuju pružateljima usluga da upravljaju prometom na temelju ugovora o uslugama koje je svaki korisnik potpisao.1.4. 802. godine WiMax Forum je uspostavio regulatornu radnu grupu za koordinaciju rada na međunarodnom usaglašavanju licenciranih i nelicenciranih frekventnih opsega za širokopojasni bežični pristup.

Povijesno je poznat po tome što je ujedinio Dansku i Norvešku. U nastavku opisujemo Bluetooth bežičnu tehnologiju. Institute of Electrical and Electronics Engineers) usvojio je IEEE Std 802. godine istraživanjima koja su imala za cilj realizirati troškovno i tehnološki učinkovito radio-sučelje. Nokia. godine IEEE (engl.1-2002 standard za bežične 196 . stvaranje privatnih ad hoc mreža te ostvarivanje pristupnih točaka za povezivanje korisničkih terminala na postojeće mreže za prijenos govora i podataka.2.2. formirana je posebna grupa SIG (engl.1. Osnovne značajke ove tehnologije su robusnost te značajna troškovna učinkovitost i ekonomičnost u potrošnji energije. Specifikacija Bluetooth tehnologije objavljena je 1999.15. – 986. Godine 1998.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže dulacijske sheme za svaki link posebno. 14. 14. Intel i IBM. 802. Razvoj Razvoj Bluetooth tehnologije započela je tvrtka Ericsson 1994. godine. Naziv Bluetooth dat je prema imenu danskoga kralja Haralda Bluetootha (940. Special Interest Group) za razvoj i standardizaciju Bluetooth sučelja. Ta grupa danas ima više od 4000 članova. Stanica korisnika koji je bliži baznoj stanici može npr. male potrošnje za mobilne uređaje namijenjeno radu na malim udaljenostima. Toshiba. Bluetooth Bluetooth bežična tehnologija prvotno je razvijena kao tehnologija za bežično povezivanje mobilnih aparata i njihovih ekstenzija. koristiti 64QAM modulaciju. a predvode je kompanije Ericsson. 2002.16 MAC može čak koristiti različite modulacijske metode za downlink i uplink svakog korisnika. Danas se ova tehnologija koristi i kao zamjena za kabel. dok slabiji signal od udaljenog korisnika može dozvoliti korištenje samo 16QAM ili QPSK.).

privatne mreže WPAN (engl. Wireless Personal Area Network standard) zasnovan na Bluetooth v1.1 specifikaciji. Revizija Bluetooth specifikacije Bluetooth v1.2 prihvaćena je 2003. godine. Bluetooth v1.2 uređaji kompatibilni su s Bluetooth v1.1 uređajima. Osnovna poboljšanja ove specifikacije su: • Adaptivna tehnologija frekvencijskoga preskakivanja (engl. Adaptive Frequency Hopping – AFH), koja poboljšava otpornost na greške radio sučelja, izbjegavanjem emitiranja na višestruko zauzetim frekvencijskim kanalima; • Kvalitetniji prijenos glasa dobiven je boljim procesiranjem signala i uporabom različitih metoda kodiranja; • Vrijeme potrebno za pronalaženje Bluetooth uređaja i uspostave veze je smanjeno. Grupa zadužena za razvoj Bluetooth specifikacije predstavila je 2004. godine novu reviziju Bluetooth specifikacije: Bluetooth v2.0 + EDR (engl. Enhanced Data Rate). Osnovna poboljšanja koja uvodi verzija 2.0 + EDR Bluetooth standarda su: • Tri puta veća brzina prijenosa podataka • Manja potrošnja energije • Poboljšanje kvalitete prijenosa podataka Uz postojeća poboljšanja, zadržana je i kompatibilnost s Bluetooth uređajima temeljenima na verzijama specifikacije 1.1 i 1.2. Bluetooth Special Interest Group (SIG) je 2007. predstavila novu verziju Bluetooth specifikacije. Najvažnije novosti u Bluetooth Core Specification 2.1 + Enhanced Data Rate vezane su uz pojednostavljeni proces sparivanja dvaju uređaja kroz smanjenje broja potrebnih koraka, smanjenje potrošnje energije do pet puta, te poboljšanu sigurnost.
197

Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže

Uređaji koji će imati implementiranu novu verziju specifikacija unazad su kompatibilni sa starijim verzijama specifikacija, a u Bluetooth SIG-u naglašavaju i da surađuju s WiMedia Allianceom u razvoju tehnologije ultrawideband koja bi trebala biti uključena u novu veliku reviziju specifikacije Bluetootha, omogućujući znatno veće brzine prijenosa podataka. 14.2.2. Način rada Bluetooth uređaji rade u frekvencijskom pojasu od 2,4 GHz do 2,4835 GHz, tj. u tzv. industrijsko-znanstveno-medicinskom, ISM (engl. Industrial-Scientific-Medicine) pojasu. Kako je ISM pojas slobodan za korištenje, radio sustavi koji rade u ovom frekvencijskom pojasu moraju biti tako projektirani da se mogu uspješno nositi s problemima interferencije i fedinga (promjena jačine signala). Ovi su problemi riješeni uporabom tehnologije frekvencijskog preskakivanja s raspršenim spektrom (engl. Frequency Hopping Spread Spectrum – FHSS). Primjenom Bluetooth tehnologije dijeli se raspoloživi spektar (83,5 MHz) u 79 komunikacijskih kanala širine 1 MHz. Tijekom komunikacije, radio-primopredajnici preskaču s kanala na kanal na pseudo-slučajni način. Drugim riječima, u Bluetooth kanalima se primjenjuju sheme frekvencijskoga preskakivanja i dvosmjernoga prijenosa s vremenskom raspodjelom. Kanal je podijeljen u vremenske odsječke trajanja 625 ms, a za svaki pojedini odsječak određuje se drukčija frekvencija preskakivanja. To rezultira nominalnom frekvencijom od 1600 preskoka u sekundi. Bluetooth uređaji mogu prenositi podatke brzinama 1 Mbps ili 3 Mbps. Ova dva načina rada su poznati kao osnovna brzina (engl. Basic Rate) i unaprijeđena brzina (engl. Enhanced Data Rate). Standardom su definirane dvije vrste fizičkih veza koje podržavaju prijenos govora i podataka:
198

• Sinkrona veza orijentirana na spajanje (engl. Synchronous Connection Oriented link – SCO link) • Asinkrona veza bez spajanja (engl. Asynchronous Connectionless Link – ACL) Bluetooth poznaje tri klase uređaja različite snage i dometa:
Klasa Klasa 1 Klasa 2 Klasa 3 Maksimalna dozvo- Maksimalna dozvoljena snaga (mW) ljena snaga (dBm) 100 mW 2,5 mW 1 mW 20 dBm 4 dBm 0 dBm Domet ~100 meters ~10 meters ~1 meter

Tabela 5. Bluetooth klase uređaja

14.2.3. Umrežavanje Dvije ili više jedinica koje dijele isti kanal tvore mrežu, nazvanu piconet. U njoj se jedna jedinica ponaša kao nadređena (engl. master), kontrolirajući promet u piconet mreži. Ostale su jedinice podređene (engl. slave). Da bi uređaji mogli komunicirati moraju raditi sinkrono i upotrebljavati istu sekvencu preskakivanja. Bluetooth uređaji u piconet mreži usklađuju svoj takt s generatorom takta nadređene jedinice. Sekvencu preskakivanja također određuje nadređena jedinica. U svakom vremenskom odsječku moguća je razmjena paketa između nadređene i podređenih jedinica. Svi korisnici unutar jedne piconet mreže dijele isti kanal, pa porastom broja uređaja u toj mreži propusnost po korisniku brzo pada. Nekoliko piconet mreža, koje nisu međusobno sinkronizirane, čine scaternet mrežu. Veza između piconet mreža ostvaruje se uporabom jednog od Bluetooth uređaja uključenog u dvije ili više piconet mreža. Maksimalni broj piconet mreža koje mogu tvoriti scaternet mrežu je 10. Važno je napomenuti da bilo koji uređaj može postati nadređenim. Uređaj koji uspostavlja vezu, prema definiciji, preuzima tu funkciju.
199

Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže

14.3. ZigBee
Od studenog 2006. godine na tržištu je moguće naći ZigBee certificirane proizvode. Proizvodi kompanija MaxStream, NEC Engineering, S3C i Software Technologies Group postali su prvi proizvodi certificirani po ZigBee specifikaciji. ZigBee Alliance obavila je testiranje u labaratorijama National Technical Systems (NTS) i TUV Rheinland Group. No, što je to ZigBee i gdje ova nova tehnologija može naći svoju primjenu? U nastavku dajemo kratak pregled ZigBee tehnologije. 14.3.1. Razvoj U travnju 2003. godine, IEEE (engl. Institute of Electrical and Electronics Engineers) odobrio je IEEE 802.15.4 standard, namijenjen za stvaranje bežičnih privatnih mreža s malom propusnošću LR-WPAN (engl. Low Rate Wireless Personal Area Networks). Ovaj standard ne određuje samo malu propusnost mreže, već i malu potrošnju energije te malu složenost. IEEE 802.15.4 standard specificira DSSS (engl. Direct Sequence Spread Spectrum) rješenje, sa CSMA/CA (engl. Carrier Sense Multiple Access/Collision Avoidance) radi izbjegavanja kolizija. S obzirom da IEEE 802.15.4 standard specificira operacije na MAC i fizičkom sloju, formiran je konzorcijum kompanija koji za cilj ima proširenje IEEE 802.15.4 standarda na više slojeve OSI sustava. Naprimjer, 802.15.4 specificira 128-bit AES enkripciju, dok ZigBee specificira na koji način treba obavljati razmjenu enkripcijskih ključeva. ZigBee kompatibilni uređaji se na fizičkom sloju pridržavaju u potpunosti IEEE 802.15.4 bežičnog standarda. ZigBee operacije odvijaju se u nelicenciranom opsegu frekvencija: 2,4 GHz (globalno), 915 MHz (Amerika) i 868 MHz (Europa). Prijenos podataka brzinama od 250 Kbs može se ostvariti na 2,4GHz (16 kanala), 40 Kbs na 915 MHz (10 kanala) i 20 Kbs na 868 MHz (1 kanal). ZigBee proizvodi mogu koristiti do 16 različitih kanala ši200

ZigBee ruter ZR (engl. ZigBee Router) i ZigBee krajnji uređaj ZED (engl. Kako ZigBee radi? Na fizičkom su sloju definirana dva tipa uređaja: FFD (engl. daljinska mjerenja te povezivanje raznih periferija na osobna računala su samo neke od njih. Full Function Device) i RFD (engl. ali može primiti i djelovati u skladu s primljenim ZigBee porukama. ZigBee Coordinator). ZC može biti u ulozi rutera nakon što je mreža formirana. Primjena Mogućnosti uporabe ZigBeeja su brojne: automatizacija zgrada.11 standarda. Uređaji u mreži mogu imati ulogu „roditelja” ili „djeteta”. ZigBee End Device). Porijeklo imena nove bežične mrežne specifikacije potječe od engleskog naziva „ZigBee principle” kojim se označava tehnika koju rabe pčele kako bi obavijestile druge članove zajednice o novim izvorima hrane.3. U ZigBee mrežama postoje dva komunikacijska mehanizma: „beacon” i „non-beacon”. 14. 201 . ZC formira mrežu i djeluje kao koordinator za ZR i ZED. ZigBee koordinator i ZigBee ruter moraju biti FFD uređaji. industrijske mreže.2.3.rine 5 MHz u 2. Nekoliko od ovih kanala se ne preklapa s američkim i europskim verzijama IEEE 802. ovisno o izlaznoj snazi i okolišnim karakteristikama. dok su krajnji uređaji obično RFD tipovi uređaja.4 GHz opsegu frekvencija. ZED ne učestvuje u usmjeravanju poruka ili asocijaciji. Tipična ZigBee mreža sastoji se od tri vrste uređaja: ZigBee koordinator ZC (engl. Razdaljina na koju se podaci mogu prenijeti kreće se od 1 do 100 metara. Reduced Function Device). senzorske mreže. sigurnosni sustavi u kućama. 14. ZR usmjerava ZigBee poruke ka drugim ZR i ZED uređajima. ovisno o tome da li se drugi uređaji spajaju na njih.3.

– 1822. No. Oni su mu služili kao kontrolori eksperimenta.).770 čvorova. osim za upravljanje televizorima. One se mogu sastojati od maksimalno 255 klastera s 254 čvora po klasteru. te o stupnju tolerancije aplikacija na izgubljene podatke i ponovno slanje podataka. stvarna veličina ZigBee mreže će ovisiti o frekventnom opsegu na kojem se odvijaju operacije.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Peer-to-peer mreže mogu biti formirane ukoliko ne postoji ZigBee koordinator.4. pa je odlučio napraviti eksperiment kako bi testirao svoje zapažanje. zelena svjetlost činila je termometar toplijim nego plava 202 . TV tunerima i drugim elektroničkim uređajima. koristimo i za upravljanje čitavim nizom drugih elektroničkih uređaja. npr. DVD playerima. ZigBee mreže mogu se sastojati od zvijezda i peer-topeer mreža. Termometar je stavio na jednu od razlučenih boja spektra. primijetio je da su dobivene vrijednosti sve veće kako ide prema crvenoj svjetlosti. Herschel je zapazio kako svjetlo koje prolazi kroz različito obojene filtere različito zagrijava stvari.4. koje osim za uprav- ljanje televizorima. Daljinski upravljači. uglavnom šalju signale putem infracrvene svjetlosti. Otkriće infracrvenog zračenja Za otkriće infracrvenog zračenja zaslužan je fizičar William Herschel (1738. Klaster mreže mogu biti vrlo velike. 14. Mjereno u jednakim vremenskim intervalima. Upotrijebio je prizmu da razluči bijelu svjetlost u boje spektra. ZigBee rješenja mogu biti formirana i u obliku klastera. Iako je teoretski ZigBee adresna shema sposobna podržavati preko 64. frekvenciji komuniciranja između čvorova na mreži. infracrvena svjetlost može se koristiti i za bežično povezivanje računala. IrDA U suvremenim se domovima infracrvena tehnologija koristi gotovo svakodnevno.000 čvorova. dok su ostali termometri bili bez utjecaja svjetla. 14.1. što čini ukupno 64.

svjetlost. Daleko 203 . čija su narav i svojstva istovjetni svjetlosnima.4. Toplozor zapravo nije kamera. Izum tranzistora omogućio je jeftinije elektroničke daljinske upravljače s piezoelektričnim kristalom koji se „hranio” oscilirajućom električnom strujom pri frekvenciji blizu ili iznad gornje granice ljudskog sluha. Bio je mehanički i koristio je ultrazvuk kako bi promijenio kanal i jačinu zvuka na televizoru. godine razvio Zenith Space Command. a Herschel je zaključio da postoji još neko zračenje izvan oku vidljivog spektra.2. Postavljeni termometar postigao je maksimalnu vrijednost. nevidljivu ljudskom oku. 14. jer sliku ne snima i ne bilježi. koju u pravilu prikazuje na malom ekranu ili na drugi oku pogodan način. Daljinski upravljači koji koriste radio-tehnologije također postoje. žuta svjetlost činila je termometar toplijim nego zelena svjetlost. Primjena infracrvenog zračenja mjene u svakodnevnom životu. Ponukan tim rezultatom. tako i toplozor našem oku potpuno nevidljivu „toplinsku” sliku pretvara u vidljivu. U današnje doba infracrveno zračenje ima brojne praktične pri- Robert Adler je 1956. U nastavku navodimo primjenu u domovima i vatrogastvu. U 1980-ima. uz pomoć sofisticirane tehnike pretvara u vidljivu sliku. daljinski upravljači su postupno prešli na tu tehnologiju koja je još i danas u širokoj uporabi. prvi moderni bežični upravljač. dok je crvena svjetlost učinila termometar najtoplijim. i nazvao ga infracrveno zračenje. odlučio je postaviti termometar izvan razlučenog spektra odmah uz crvenu boju. „približava” odnosno povećava. udaljenu sliku. Problem je bio u tome što je prijemnik mogao biti aktiviran nekim prirodno pojavljivanim zvukovima. Prijemnik je sadržavao mikrofon spojen na krug koje je bio podešen na istu frekvenciju. Po funkciji više sliči na dvogled. Toplozor ili infra-crvena kamera je uređaj koji toplinsku (infracrvenu) sliku naše okoline. kada su razvijeni poluvodiči za emitiranje i primanje infracrvene svjetlosti. Kao što dvogled (teleskop) golom oku nevidljivu. ali još čujnu psima.

Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže najvažniji razlog primjene infracrvene tehnologije u vatrogastvu je taj što ona čovjeku omogućuje gledanje u dimu. Infrared Data Association) s ciljem razvoja globalno prihvaćenih specifikacija za infracrveno bežično komuniciranje. Danas asocijacija ima nekoliko stotina članova. 14. U sklopu IrDA asocijacije djeluju posebne grupe (engl.4. rade na definiranju tehničkih i marketinških zahtjeva za komuniciranje brzinama koje prelaze 100 Mbit/s (UFIR). pregovaraju i šalju podatke. IrDA Godine 1994. IrDA uređaji komuniciraju u point-topoint konfiguraciji na rastojanjima manjim od dva metra.3. 14. rade na definiranju zajedničkog standarda sa sustavima za naplatu putarine (IrTM) itd. IrDA tehnologija se obično koristi za sinkronizaciju podataka ili prijenos datoteka.4. Danas postoje SIG grupe koje razvijaju specifikacije za sigurno obavljanje plaćanja na POS terminalima putem bežične infracrvene veze (IrFM). a manjim od valne duljine radio-valova. tj. u istom trenutku samo jedan uređaj može „govoriti”. rade na definiranju specifikacije za prijenos digitalnog sadržaja brzinama 100 Mbps ili više (IrBurst).4. To je raspon od približno 750 nm do 1 mm. 204 . IrDA operacije IrDA uređaji koriste RF spektar koji obuhvaća elektromagnetsko zračenje s valnim duljinama većim od valne duljine vidljive crvene svjetlosti. ali nove IrDA specifikacije omogućuju i siguran prijenos financijskih informacija (IrFM). Special Interest Groups – SIG). IrDA komunikacija je poludupleksna. koje su odgovorne za razvoj protokola korištenih za definiranje načina na koje uređaji s podrškom za IrDA otkrivaju. formirana je asocijacija IrDA (engl. problem koji se danas ni na koji drugi način ne može zadovoljavajuće riješiti. Najbolja povezivost se ostvaruje na rastojanjima do jednog metra.

IrDA protokol stog Osnovna tri sloja IrDA protokola stoga su IrPHY (engl. Kolizija tijekom prijenosa podataka mora biti otkrivena i riješena softverski. Primarna stanica je odgovorna za iniciranje veze i uspostavljanje prijenosa putem komandnih okvira. Kao dodatak ovih osnovnih slojeva definirani su i dodatni.4. . Početna komunikacija se uspostavlja brzinom 9600 bps. Prilikom povezivanja.IrDA uređaji moraju biti na vidiku od 15 stupnjeva jedan od drugog kako bi mogli uspješno komunicirati. Infrared Link Access Protocol) i IrLMP (engl. Sekundarna stanica u osnovi čini što joj se kaže. IrDA uređaji uspostavljaju primarno-sekundarni odnos.5. IrOBEX. Ona šalje okvire odgovora kojima ukazuje je li zadatak završen. slojevi: TinyTP IrCOMM. Primarni uređaji mogu biti računala. Interferenciju tijekom IrDA komunikacije može izazvati izravna izloženost sunčevoj svjetlosti. i svi su neophodni za njeno ispravno funkcioniranje. Primarna stanica osim toga uspostavlja tijek podataka i rješava greške u vezi. kamere … Sekundarni uređaji su štampači ili drugi uređaji ograničenih resursa. IrLAP (engl. IrLAN… 205 . opcijski. Oni čine sâmo srce IrDA arhitekture. Tijekom IrDA komunikacijske sesije jedan uređaj je primarni dok je drugi sekundarni. Infrared Link Management Protocol). čak i ako je taj uređaj sposoban da obavlja funkciju primarnog uređaja. fluorescentna svjetlost ili drugi IR uređaji koji odašilju signale. 14. PDA uređaji. Nakon što je početno pregovaranje završeno uređaji usklađuju brzinu kojom će nastaviti komunicirati. Jedan uređaj „govori” maksimalno 500 ms prije negoli se drugom dozvoli da odgovori. Infrared Phycal Layer).

do 2015. Ultra Fast Infrared) brzine do 100 Mbps – trenutno u razvoju 14. datum kada proizvodi ističe rok trajanja itd. boja. evidenciji masovnih prolazaka (autoceste. skijališta). a sve veću primjenu nalazi u proizvodnji i skladištenju roba. Podaci koje tag može slati o objektu na kojem se nalazi mogu biti beskonačne raznolikosti npr. Very Fast Infrared) brzine do 16 Mbps • UFIR (engl. 14. evidenciji životinja. Elementi RFID sustava Osnovni RFID sustav se sastoji od tagova.2 Kbps • MIR (engl. godine bi 900 milijardi prehrambenih proizvoda i više od 800 milijardi komada žive stoke trebalo biti označeno odgovarajućim RFID identifikacijskim čipovima.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže IrDA je definirala 5 tipova infracrvenih veza koje odlikuje različita brzina prijenosa podataka: • SIR (engl. cijena. RFID tagovi se mogu podijeliti na: • pasivne • polupasivne • aktivne 206 . Medium Infrared) brzine 576 do 1.5. čitača tagova i softvera za procesiranje.152 Mbps • FIR (engl.5. Prema predviđanjima stručnjaka kompanije Research and Markets. evidenciji prisutnosti.6 – 152.1. RFID se danas upotrebljava u kontroli pristupa. datum proizvodnje. RFID RFID je kratica od Radio Frequency Identification. Serial Infrared) brzine do 9. odnodno prepoznavanje pomoću radio-valova. Zavisno o napajanju. Fast Infrared) brzine do 4 Mbps • VFIR (engl.

Pasivni tagovi ne trebaju nikakav izvor energije za funkcioniranje. Aktivni tagovi posjeduju svoj interni izvor energije i u stanju su sami generirati izlazni signal.2. 14. čipovi mogu biti vrlo mali i praktički mogu trajati vrlo dugo. Polupasivni tagovi su slični pasivnim. Zbog toga što ne trebaju izvor energije. U isto vrijeme. Frekvencijska područja rada Općenito. s razlikom da posjeduju malu bateriju.6 MHz (Europa) Neki sustavi rade i u opsegu od 2. dok se RF energija koja se dobije iz signala čitača koristi za odašiljanje. primi i dovoljnu količinu energije za slanje povratnog signala s informacijom. 207 . Baterija se koristi za napajanje čipa energijom. Zbog toga su pouzdaniji nego pasivni i polupasivni i mogu slati mnogo jači signal.5.4 GHz.56 MHz Ultra High Frequency (UHF): 902 – 928 MHz (SAD) ili 865. Informacije dobivene s taga RFID čitač može obrađivati interno ili ih slati središnjem uređaju na daljnju obradu.6 – 867. Kada antena na pasivnom tagu primi signal od čitača koji traži od taga povratnu informaciju. RFID sustavi se grupiraju u tri frekvencijska područja rada: Low Frequency (LF): 125 – 134 KHz High Frequency (HF): 13. s obzirom da ne moraju trošiti RF energiju za operacije čipa. Doseg signala polupasivnog taga nešto je veći od dometa pasivnih tagova. baterije polupasivnih tagova traju duže u odnosu na baterije u aktivnim tagovima.

sve većom memorijom.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 14. 14. nije vjerojatno da će RFID u skorije vrijeme posve zamijeniti bar-kod. Svakako. HomeRF HomeRF operira u 2. uz uspješnu standardizaciju koja bi omogućila kompatibilnost RFID opreme različitih proizvođača i pad cijena.3. a općeprihvaćeni standardi na tom području čine je globalno upotrebljivom.4 GHz frekvencijskom opsegu i koristi tehnologiju preskakanja frekvencija. Ako za aplikaciju nijedna od specifičnih značajki RFID-a nije presudna. prljavoj okolini za očitavanje nije potrebna izravna optička vidljivost između čitača i taga čitanje i pisanje podataka bez ikakvog kontakta s objektom tag može imati veliki kapacitet memorije za pohranu podataka … Bez obzira na te značajke. Razvoj RFID tehnologije rezultira sve jeftinijom proizvodnjom opreme (tagova. čitača). no još je uvijek u praksi moguće naići i na dolje navedene uređaje.11 FSSS uređaja. Ograničenje koje je postavljeno pred HomeRF ure208 . prašnoj. što je oko 5 do 20 puta brže od većine 802. HomeRF uređaji obavljaju oko 50 skokova u sekundi. moglo bi se očekivati njegovo veliko širenje. Ipak. Bar-kod naljepnica je jeftinija.6. primjena bar-koda je logičan izbor. širim dometom prijenosa signala i bržom obradom. U nastavku ćemo predstaviti dvije bežične tehnologije koje se više ne razvijaju.5. RFID i bar-kod sustavi Neke od prednosti korištenja RFID sustava u odnosu na bar-kod sustave su: primjena u vlažnoj. RFID nije nužno „bolja” tehnologija od bar-koda.

kompatibilnost unatrag s OpenAir standardom.11 i DECT standarda i razvijen je od strane HomeRF radne grupe.4GHz ISM opseg. koji je kombinacija CSMA (korištenog u lokalnim računalnim mrežama) i TDMA (korištenog u mobilnim telefonima) protokola.11 sustavi nisu kompatibilni.11 uređaja koji koriste WEP Neke . Mnogi bežični sustavi izrađeni su s podrškom za ovaj standard kao alternativa 802. HomeRF uređaji se smatraju sigurnijima od 802. U uporabi je još uvijek moguće naći uređaje koji zadovoljavaju ovaj standard. HomeRF jedinice koriste Shared Wireless Access Protocol (SWAP). OpenAir je bio fokusiran na FSSS uređaje koji rade na dvije brzine. od osobina HomeRF 2. brzina prijenosa do 10 Mbps. OpenAir je bio prvi pokušaj za stadardizaciju i interoperabilnost u svijetu bežičnih LAN-ova. ugrađene sigurnosne mjere protiv prisluškivanja i onemogućavanja servisa.godine.0 su: 50 skokova u sekundi. Radna skupina zadužena za razvoj HomeRF specifikacije prestala je s radom 2003. OpenAir OpenAir standard osmišljen od strane Wireless LAN Interoperability Forum (WLIF) foruma. no oni nestaju sa scene.đaje u pogledu izlazne snage ograničava domet ovakvim mrežama od 46 do 92 m. Ovo ga čini pogodnim uglavnom za SOHO okruženja. simultana host/client i peer/peer topologija. OpenAir je specificirao dvije brzine: 800 kbps i 1. 2. 209 .11 standardu. SWAP je hibrid između 802. 14.7.6 Mbps. godine. Wireless LAN Interoperability Forum je prestao s radom 2001. OpenAir i 802.

Oisin Mac Alasdair. Conducted by NOP World Technology on Behalf of Cisco Systems. 20.Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže Bibliografija [1] Strategija razvoja širokopojasnog pristupa u Republici Hrvatskoj do 2008. 03. 2004. Zagreb. 03. McGrawHill Osborne Media. Ministarstvo mora. [10] IEEE Standard. IEEE Std 802. Microsoft Press. Pejman Roshan. [18] MCSE Training Kit: Networking Essentials Plus. turizma. 2003. 2001. IEEE Std 802. Third Edition. O’Reilly. IEEE Std 802. 210 . 1 edition. Thomas M.11 Wireless LAN Fundamentals. CIO Magazine.11d-2001 [15] 802. [20] Network Security First-Step. 2003. Jonathan Leary. European Commission. [8] Improving the Wireless Network Infrastructure at Microsoft. Cisco Press. 2004. 2002. Microsoft Corporation.11b-1999 [12] IEEE Standard. [5] 2003 Wireless LAN Benefits Study. Christopher Vinckier. [6] CIO Magazine Research Report „The Payoff of Wireless IT Investments”.11g-2003 [13] IEEE Standard. Cisco Press. Thomas. IEEE Std 802. [7] The Business Case for Enterprise-Class Wireless LANs (Network Business). 2006. [3] IP/03/418. Third Edition (IT Professional). 1999. McGraw-Hill Osborne Media. [19] 802. godine. IEEE 802. [16] CWNA Certified Wireless Network Administrator Official Study Guide (Exam PW0-100). 2005. [2] Bridging the Broadband Gap. 2005.11 Wireless Networks: The Definitive Guide (O’Reilly Networking) 1 edition. Matthew Gast. Planet3 Wireless. 2003. 20. The Wireless LAN Association. 2006. Intel Information Technology. 2006. Microsoft Corporation. Technical Case Study. David Castaneda. Cisco Press. European Commision. [9] Business Benefits of Wireless Computing.11a-1999 [14] IEEE Standard. 1999 Edition [11] IEEE Standard. Republika Hrvatska. prometa i razvitka. [4] Wireless LAN ROI. Planet3 Wireless. [17] CWSP Certified Wireless Security Professional Official Study Guide (Exam PW0-200).11. 2004. 2003.

I. [26] RFC 1918 – Address Allocation for Private Internets [27] RFC 1631 – The IP Network Address Translator (NAT) [28] Siemens Gigaset SE505 dsl/cable: Practical Tips and Configuration Examples Manual Siemens [29] Siemens Gigaset PC Card 54 Manual. 2004. Bluetooth SIG. Inc. Christopher Vinckier. [36] Bluetooth bežična tehnologija i njezine primjene. 2007. 2004. Alvarion. [24] Business Benefits of Wireless Computing. [33] Can WiMAX AddressYour Applications?. 211 . [25] Wi-Fi Hotspots. Siemens [30] WiMAX – Unwiring the Last Mile. [22] The Business Case for Enterprise-Class Wireless LANs (Network Business). Ćubić. [34] Introducing WiMAX: The Next Broadband Wireless Revolution. 2005. 2004.[21] IEEE 802. Technical Case Study. IEEE Press. 2006. 2005. Microsoft Corporation. Intel Corporation. 2004. A.. Fujitsu Microelectronics America. Inc. [32] Understanding Wi-Fi and WiMAX as Metro-Access Solutions. Ericsson Nikola Tesla REVIJA 18. Cisco Press. Oisin Mac Alasdair. WiMAX Forum. Intel Information Technology. I. [37] Wireless# Mega Guide.11 Handbook – A Designer’s Companion Second Edition. Eric Geier. 2004. Joel Barrett. Siemens AG. Inc. [35] How Bluetooth Technology Works. [31] WiMAX Technology and Deployment for Last-Mile Wireless Broadband and Backhaul Applications. PrepLogic. Stojan. 2005. 2006. Cisco Press. Jimmy Donahue. 2006.. Bob O’Hara and Al Petrick. David Castaneda. Restović. [23] Improving the Wireless Network Infrastructure at Microsoft. 2005.

Haris Hamidović: WLAN Bežične lokalne računalne mreže 212 .

U knjizi su uvedeni osnovni pojmovi neophodni za razumijevanje ove sve popularnije tehnologije. u svojoj knjizi Bežične lokalne računarske mreže. Nermin Suljanović. U dosadašnjem profesionalnom angažmanu bio je uspješan voditelj više projekata iz oblasti informacijskih tehnologija u domaćim i međunarodnim kompanijama. certificirani stručnjak najprestižnijih IT kompanija i organizacija. Microsoft.Priručnik za brzi početak”. Cisco. U vrijeme kada su mobilni telefoni postali dio bežičnih mreža. Autor je knjiga „Zašto propadaju IT projekti (uzroci i rješenja)“ i “Standardi informacijske sigurnosti . daje opsežan pregled. docent Fakultet elektrotehnike Univerziteta u Tuzli . EXIN i SANS Institute. sc. kada veliki broj korisnika u svojim uredima i domovima ima širokopojasni pristup a nove generacije kreiraju svoje identitete na Internetu. Suradnik je globalne analitičke kuće IDC u BiH. daje i osnovna uputstva za postavljanje kućnih bežičnih mreža. također. CompTIA. tako i tehničkih rješenja implementacije bežičnih računarskih mreža. diplomirani inženjer elektrotehnike. Certificirani je ITIL konzultant. knjiga opisuje i glavne probleme bežičnih mreža kao što su sigurnost i interferencija. Autor je više stručnih radova iz oblasti informacijskih tehnologija i upravljanja projektima objavljenih u stručnim časopisima u zemlji i inozemstvu. ali i tehnički opisi funkcioniranja ovih mreža koje je autor preuzeo iz relevantne literature. za naprednije korisnike ali. Istovremeno. dr. kako načina i prednosti upotrebe. kontrolu i sigurnost informacijskih sustava ISACA.Bilješka o autoru: Haris Hamidović. sigurno je da će ova knjiga biti dobar vodič za korištenje bežičnih mreža i usluga koje s njima dolaze. Recenzija: Autor Haris Hamidović. Član je međunarodne udruge stručnjaka za reviziju. Stalno je angažiran kao stručnjak za informacijsku sigurnost u oblasti financija.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful