DESTINATII TURISTICE NATIONALE SI INTERNATIONALE

KENYA

Cluj-Napoca, 2010

KENYA
1. Prezentare generala
Kenya este recunoscuta ca fiind tara cu cele mai spectaculoase zone salbatice si cele mai diverse ecosisteme de pe continetul african: munti acoperiti cu zapada, paduri tropicale, savane, lacuri, riuri, cascade, semi-desert si plaje la ocean. Situata in partea central-estica a Africii, Kenya se invecineaza cu Etiopia la nord, Somalia la est, Tanzania la sud, Uganda la vest si Sudan la nord-vest, avand iesire la Oceanul Indian in sud-est. Forma de guvernamant a Kenyei este republica, avand o populatie de aproximativ 34.700.000 locuitori. Suprafata tarii este de 580.367 km2, iar limbile vorbite de majoritatea populatiei sunt swahili si engleza. Moneda nationala este shilingul kenyan, iar in ceea ce priveste religia, intre locuitorii tarii predomina urmatoarele confesiuni: protestanti, catolici, musulmani, dar si alte religii traditionale precum animismul.

Muntii Sattima.199 m. iar cea mai caldă în iulie-august. dar in general este racoare noaptea si dimineata devreme. Provincia de Nord-Est 6. Provinciile Kenyei sunt dupa cum urmeaza: 1. Kenya se divide in provincii. cel mai inalt fiind Varful Kenya cu o altitudine de 5. iar sezonul ploios scurt din octombrie până decembrie. Provincia Rift Valley 8. Provincia de Est 4. Kenya este scaldata de soare tot timpul anului.Caracterizare geografica si geopolitica Relieful este caracterizat de existenta podisurilor inalte si a muntilor: Muntii Kenya. Deschiderea la Oceanul Indian ii ofera Kenyei 536 km de coasta. şi frecvente după-amiaza şi serile. iar clima este tropicala de-a lungul coastei si arida in interior. Muntii Kinangop. care cuprind 497 de divizii numite „taarafa”. Sezonul ploios lung durează din aprilie până în iunie. Acestea se subdivid la randul lor în 69 de districte. Provincia Centrala 2. Nairobi 5. Provincia Nyanza 7. Cea mai fierbinte perioadă din an este cuprinsă între februarie şi martie. Ploile pot fi torenţiale. Din punct de vedere teritorial. Muntii Elgon la granita cu Uganda. Provincia de Coastă 3. Capitala Nairobi are statut de provincie specială. Provincia de Vest .

în 1964. o serie de dezastre a invadat Kenya . Datorită importanţei sale comerciale. Sultanatul arab de Malindi (Kenya) a iniţiat relaţii diplomatice cu China în timpul dinastiei Ming. când a decedat. iar in 1498 exploratorul portughez Vasco da Gama a vizitat tara şi a descris-o drept un nod comercial important în regiune. iar coruptia era exagerata. Germania şi Marea Britanie îşi dispută hegemonia asupra ţării. aceasta fiind ocupată de triburile arabe Omani.Scurt istoric al Kenyei Colonizată initial de arabi. aceasta intrând în stăpânirea Marii Britanii. Luptele au durat pana in 1956. în Mombasa.inundatii grave au distrus drumurile. datorita asezarii sale geografice. ambasada SUA la Nairobi a fost bombardata de teroristi. portugezii au construit Fortul Isus. podurile si recoltele. constituita din rebeli Kikuyu. . În anul 1414. Kenya devine în secolul al XV-lea. portugezii au părăsit regiunea. ucigand 243 si ranind peste 1. In aceeasi zi a fost bombardata si ambasada din Tanzania. În secolul al XVIII-lea. un centru comercial important în coasta de nord est a Africii. Dupa anul 1505. iar revoltele etnice au izbucnit intre ruparile etnice Kikuyu si Kalenjin in Rift Valley. Kenya devine independentă la 12 decembrie 1963. ucigand 10 persoane. epidemiile de malarie si holera au depasit sistemulsanitar ineficient. ca nod de legatura intre Africa şi Asia de sud. Un an mai târziu. care insumeaza astazi peste 70 de procente din populatia ţarii. In august 1998. Teritoriul kenian a devenit protectorat britanic in 1890 si colonie a coroanei in 1920. apoi de populatia africană bantu. In secolul XIX. In anii 1990 infrastructura Kenyei a inceput sa se dezintegreze. care a apărat oraşul de invazii străine mai bine de două secole. prin portul sau Mombasa. Miscarile nationaliste au inceput in anii 1940 si miscarea Mau Mau din 1952. Kenya a devenit colonie portugheză. cand se numea Africa de Est Britanica.000. Kenyatta devine primul preşedinte kenyan până în anul 1978. In 1997 si 1998.

a devenit evident ca acestea au fost singurele actiuni pozitive ale presedintelui. acesta a instaurat cateva reforme. Cultura cunoscută Masai este cea mai datorita expunerii continue turistice. soldandu-se cu peste 800 de morti in toata tara. alegerile au fost castigate de Mwai Kibaki. Odinga promisese eliminarea coruptiei si a tribalismului. insa dupa doi ani. Rezultatele preliminare l-au declarat castigator pe democratul Raila Odinga. au izbucnit violente intre triburile Luo si Kikuyu. In 2005. altfel fiind un trib mai putin important din punct de vedere cultural. La aceasta au contribuit prin limitarea spaţiului şi apariţia rezervaţiilor naturale Masai Mara. . Kenya este o tara diversificata.In 2002. Alegerile prezidentiale din 2007 au lasat Kenya in haos si acte de violenta. Kibaki. Dupa alegeri insa. Dupa anuntarea rezultatelor oficiale. Astfel. Serengeti şi Amboseli. Luptele s-au intensificat in ianuarie 2008. Prin măsurile organizatorice luate de conducerea statului kenian. seceta ameninta 2. Poporul masailor este cunoscut ca un popor războinic şi care se ocupă ce creşterea vitelor. care a promis sa elimine coruptia din tara. masaii sunt tot mai mult împiedicaţi de a continua modul de viaţă nomad. in zona de coasta. comunitatiile pastoraliste din nord. cele mai importante sunt Swahili. cu o multitudine de culturi reprezentative. si comunitatile indigene din regiunile centrale şi vestice. In primele luni de conducere. toate cu propriile lor limbi şi culturi. Diversitatea culturala Din punct de vedere cultural. aproximativ 40 de triburi diferite.5 milioane de kenyeni cu foametea. invingator a fost declarat opozantul sau.

caprele şi oile sunt ţinute noaptea într-un ţarc cu îngrăditură spinoasă. Cu mai mult de 42 comunitati etnice. Kenya se mândreşte cu propriile traditii si simboluri ce o fac unică. Kenya are o diversitate de porturi ce o divid în diferitele etnii. Cuvantul provine din limba swahili si sensul lui de baza este cel de calatorie. Uciderea unui leu de un tânăr masai cu suliţa pentru a primi o femeie şi de a intra în rândul bărbaţilor. Un masai „bun” trebuie să aibă în posesie cel puţin 50 de vite. Acest ritual se face prin ţinerea capului animalului şi crestarea cu o săgeată a venei jugulare. lei. demonstrează puterea lor prin înălţimea saltului. dar a fost inradacinat in cultura occidentala cu intelesul de „expeditie de vanatoare”. rinoceri etc. Colibele masailor sunt construite din bălegarul uscat al vitelor. Dansul masailor este reprezentat prin sărituri. Profilul-tip turistic al destinatiei Kenya Termenul care descrie cel mai bine profilul turistic al Kenyei este „Safari”. In trecut. Consumul de lapte amestecat cu sânge de vită aparţine de ceremoniile masailor.). În afara culorilor traditionale de pe steagul naţional. animalul va fi bandajat şi va trăi mai departe. După ce s-au obţinut astfel circa 2 litrii de sange. desfasurata in general in scopul prinderii unor mamifere mari (elefanţi. Băutura numită „saroi” este una din alimentaţia de bază a masailor. . „Safari” era privit ca o ramura distincta a vanatorii si a fost promovat presedintele de personalitati Theodore precum Roosevelt. autorul american Ernest Hemingway sau dobandind astfel o mare popularitate in randul elitei occidentale.Cultura masailor este ancorată de creşterea vitelor. Se amestecă prin agitare continuă sângele cu lapte şi după două zile va fi consumat. Vitele. Totuşi acest obicei s-a mai păstrat în unele regiuni. tinerii masai (morani). iar cei care n-au reuşit proba de curaj trebuie să trăiască ani întregi în afara satului. aparţine trecutului.

reprezinta perioadele din an cand climatul cald si uscat este perfect pentru safari.Aceasta se referea la o calatorie de cateva zile sau chiar saptamani prin savana sau prin jungla. dar ploile nu afecteaza prea mult viata savanei. expediţia de fotografiere a naturii sălbatice. in unele cazuri chiar vanate. Mount Kenya. fotografiate sau. din Massai Mara. Termenul sinonim de "vănătoare fără sânge" pentru acest tip de expediţie a fost folosit pentru prima dată de fotograful polonez Włodzimierz Puchalski. animalele salbatice. in cautare de hrana. cei care au întreprins expediţii de acest tip primesc cea mai mare admiraţie. adica in perioada martie-mai si octombrie-decembrie. In sezonul ploios. in incercarea de a vana o prada mare. urmind sa se reintoarca in octombrie. pentru care vânătorul trebuie să-şi însuşească de unul singur toate permisele. pregătirile şi echipamentul. Una dintre cele mai importante atractii ale Kenyei din acest punct de este marea migratie de ierbivore. printre care unul dintre cele mai mari din lume – „Tsavo”. filmate. Un tip special de safari este „solo-safari”. Dintre parcurile naturale. termenul este folosit cu referire la diverse tururi prin parcurile naţionale africane. . Safari-ul fotografic. Vânătorii sunt de obicei turişti. unul in zona lacustra (Aberdares) si trei in savana impadurita ( Tsavo. astfel ca se organizeaza expeditii si in aceasta perioada. patru rezervatii naturale. Nairobi. trei sint in zone montane (Aberdares. tipurile de turism specifice Kenyei au fost si sunt in mare parte influentate si de faptul ca aceasta tara este o fosta colonie britanica. Kenya detine de asemenea si 11 parcuri nationale. Kisumu. este la ora actuală din ce în ce mai popular. Pe langa de celebrul „ Safari African” . din cimpiile Serengeti. Printre vânătorii de trofee. activitatea turistica este mai restrinsa. In prezent. cind turistii au sansa unica de a uramri milioanele de antilope care migreaza in masa din sud. Mount Elgon). Nakuru si Eldoret. in iulie-august. Meru). avand un numar semnificativ de orase dezvoltate economic si turistic. patru rezervatii de vinatoare si doua parcuri marine. Sezonul turistic ianuarie-februarie si iunie-septembrie. Mombasa. însotiti de ghizi localnici profesionisti. in care pot fi urmarite. Cele mai importante din acest punct de vedere sunt: Nairobi.

Pozitionarea in cadrul concurentei intre destinatii Turismul are o tradiţie îndelungată în Kenya şi a fost mult mai bine dezvoltat decât în orice altă ţară din Africa de Est. După obţinerea independenţei. facandu-se eforturi in promovarea staiunilor din zona de coasta dar si a zonelor de interes cultural. Până în 1969. in defavoarea promovarii turismului de masa.986 milioane de euro. Ulterior.23 milioane. chiar si înainte de obtinerea independentei statului. de a pune accentul pe atragerea categoriilor de populatie cu venituri superioare. activitatile de dezvoltare a turismului s-au axat pe promovarea hotelurilor din capitala Nairobi. turismul de litoral a primit o atenţie sporită din partea statului. depasind cu mult numarul celor care vizitau Tanzania sau Uganda. Veniturile din turism au atins un record în 1989. turistii care au vizitat Kenya au fost in numar de aproximativ 3. sectorul turistic a beneficiat de cea mai rapidă creştere din cadrul economiei naţiunii. Strategia Kenya pentru dezvoltarea turistica a fost aceea de se axa a pe un tip de turism mai elitist. . precum si pe atragerea turistilor catre parcurile naturale keniene. Între 1990 şi 1993. atunci când un numar de 730 000 turisti au adus incasari de peste 6.

iar din acest punct de vedere competitia acerba vine din partea tarilor din Africa de Sud.Aceasta strategie s-a dovedit a fi benefica. Kenya surclasand incasarile din turism a tarilor vecine si pricipale concurente zonale. Tanzania si Uganda. astfel infrastrucura Kenyei de azi este foate competitiva. Se doreste ca in urmatorii ani a se mentina promovarea turismului de lux. . Infrastructura precara si accesul dificil in zonele turistice au reprezentat obstacole in dezvoltarea turistica a Kenyei dar s-au facut eforturi atat pentru modernizare cat si pentru ocrotirea mediului. In principal. Kenya tinteste piata turistica din SUA si Europa. noile structuri de primire turistica fiind construite pe principiile dezvoltarii durabile. fara a neglija insa turismul de masa. dar si ale Rwandei sau a Sudanului. care sa compenseze activitatea scazuta din extrasezon si care sa mentina Kenya in topul destinatiilor celor mai cautate din Africa de Est. care surclaseaza Kenya din punct de vedere al posibilitatilor de cazare si al facilitatilor de catering.

2. . este situata în sud-vestul tarii. respectiv până la graniţa de nord-vest cu Tanzaniei. A fost înfiinţată în anul 1961. precum si cel din zonele de coasta. un adevarat simbol al Kenyei. elefanti. iar printre miile de animale care trăiesc în această rezervaţie se numara: antilope. zebre.510 km². gnu. lei. Microdestinatii kenyene: Parcul National Masai Mara sau Regatul Leilor Renumitul parc national cu o suprafata de 1. precum Rezervatii sau Parcuri Nationale dar se pune accent din ce in ce mai mult si pe dezvoltarea turismului din principalele orase ale tarii. Caracterizarea Kenyei ca destinatie turistica pe componente de microdestinatii Kenya este o destinatie in care turismul se axeaza in principal pe promovarea si atragerea de turisti in zonele naturale.

Aici se organizează celebrele safari cu maşini de teren. zborul cu balonul desupra cirezilor de bivoli salbatici de aici si intalnirile la doar cativa metri cu leii. Pentru că se află la sud de Ecuator. . cele mai friguroase luni sunt iunie şi iulie.Regiunea din jurul rezervaţiei este populată de tribul Maasai de sute de ani. Se poate spune ca una dintre cele mai interesante si mai cautate activitati turistice practicate in Kenya sunt safari-urile din parcul national Masai Mara. care constituie una dintre cele mai ravnite experiente pentru turistii iubitori de natura.

Nairobi.199 m. Centrul masivului se află la 15 km sud de ecuator în Kenya. el fiind al doilea munte ca înălţime din Africa de Est. . Masivul Kirinyaga se află la ca 140 km nord-est de capitala Keniei.Parcul National Muntele Kenya Parcul National Muntele Kenya (Kirinyaga) este un masiv muntos care are altidudinea maximă de 5. În anul 1997 regiunea muntelui a fost declarata de catre UNESCO patrimoniu mondial. după Kilimanjaro.

smârcuri şi savane deschise. care aproximatix 800 de exemplare. s-a reuşit păstrarea populaţiei de elefanţi africani. Astfel. crânguri de salcâmi.895 m) situat în Tanzania. . iar in apropiere se află o pistă pentru avioane private.Parcul Naţional Amboseli Parcul Naţional Amboseli este situat în partea de sud-vest a Keniei direct la graniţa cu Tanzania. Populaţia din regiunea parcului este compusa din masai care se ocupă în special cu creşterea vitelor şi nu acceptă vânători străini în apropiere. Peisajul parcului este caracterizat de praful alcalin abundent. Lacul „Amboseli” ocupă o treime din suprafaţa parcu lui. parcul fiinde păzit tot anul contra branconierilor. pe o suprafata de 390 km2. Masivul muntos situat în apropiere influenţează clima şi cantitatea de precipitaţii din regiune. Din parc se poate vedea vârful Kibo cel mai în alt pisc din masivul Kilimanjaro (5. dar este plin cu apă numai in sezonul ploios. In centrul parcului se află o staţie safari pentru turişti care mai au posibilitatea să doarmă în corturi.

putin mai departe se afla impresionanta cascada "Fourteen Falls". leoparzi si lei. in 1963. orasul este nu numai capitala "safari" a Africii. Cladirea Parlamentului precum si piata orasului. inclusiv lei si girafe si peste 400 de specii de pasari. Centrul de afaceri din Nairobi sau Central business district cuprinde cele mai importante cladiri din oras: Primaria. ce adapostesc un numar mare de zebre. stinci si padure. antilope. La marginea capitalei se afla "Nairobi National Park". la doar 20 de minute de centrul orasului. "Mila apoi 327". adica 113 kmp de savana. care inseamna „ape racoroase”. inalta de 27 de metri. Muzeul National al Kenyei este cel mai mare din oras si gazduieste o colectie impresionanta de artefacte si ramasite alehomo erectus. iar Muntii Kenya si Kilimanjaro sunt vizibili in zilele senine.Nairobi Numele capitalei keniene provine de la cuvantul „Ewaso Nyirobi” din dialectul massai. In prezent. girafe. De asemenea. dar si un loc al contrastelor in care coexista centre de afaceri cu cladiri impunatoare. dar si una dintre cele mai importante si interesante metropole de pe continentul african. Parcul e renumit si pentru speciile sale pe cale de disparitie cum ar fi rinocerul alb sau negu ori girafele Rothschild. In decurs de un secol. Nairobi este un oras cosmopolit. rinoceri. bivoli. Alte atractii ale capitalei sunt: Mausoleul . fiind deseori numit „Orasul verde in plin soare”. muzee elegante dar si ghetouri in care domina saracia lucie. Nairobi a devenit. Cea mai mare parte a orasului e compusa din spatiu verde. capitala capitala noului stat Protectoratului Est African Britanic (in independent Kenya. Orasul este situat la o altitudine de 1661 m deasupra marii. precum si Parcul National Ol Donyo Sabuk Nairobi National Park e o rezervatie naturala situata la marginea orasului si gazduieste numeroase animale. dintr-un depou de cale ferata 1907).

temple hinduse. fiind al doilea ca marime din Kenya. Moi Avenue şi University Way. Galeriile de Arta Rahmitulla Museu of Modern Art si Mizi Arts Centre. Central business district. Cel mai faimos parc este Uhuru Park. Gradinile Jeevanjee. Alte parcuri şi grădini importante: Grădinile Jeevanjee. În jurul lui este construit între oraşul. De-a lungul a sute de ani. . Parcul Central este adiacent lui Uhuru Park şi include un memorial al lui Jomo Keyatta. Nairobi Arboretum. Este situat de-a lungul Oceanului Indian si este conectat cu continentul printr-o retea de poduri si linii de feribot. primul preşedinte al Kenyei. Mombasa a fost locul in care au avut loc nenumarate batalii pentru suprematie intre portughezi si arabi. Nairobi Arboretum si Parcul Uhuru. ceea ce se observa astazi in arhitectura urbana printr-un amalgam de stiluri europene si orientale: moschei. Mombasa este un oras vechi si exotic. Acesta dateaza din secolul al XVI-lea si sta marturie trecutului tumultos al Kenyei. cea mai mare parte a oraşului fiind compusa din spaţiu verde. Este mărginit de Uhuru Highway. cu arhitectura maura si atmosfera incarcata de mirodenii.Jomo Kenyatta. biserici crestine. Haille Selasse Avenue. Cuprinde cele mai importante clădiri din Mombasa Este cel mai mare port al Africii de Est si are forma unui oras insular. Parcul îngrădeşte districtul central business şi vecinătatea Upper Hill. dominant fiind fortul Jesus. City Park. Arhivele Nationale Kenya. Spre deosebire de Nairobi. Parcuri şi grădini Sunt numeroase în capitala kenyana.

Kisumu Kisumu este un oras. Kisumu Museum. Makadara. Hippo Point – de unde se pot admira apusurile nu neapãrat si hipopotamii. Fort Jesus. Sanctuarul pãsãrii. Atractiile turistice inclus Kibuye Market. Situl preistoric Hyrax Hill. detine un muzeu ce expune obiectele gasite in urma cautarilor arheologice iar Rift Valley Sports Club. cuprinde antilope. sediu al The State House & Mombasa Golf Club. dar si hipopotami. principala zona rezidentiala. e o locatie din centrul orasului unde se practica numeroase sporturi.Este un important port si principalul centru turistic de pe coasta. Kibokoni – parte a oraşului vechi. Sanctuarul antilopei sud-africane – una dintre cele mai mici rezervatii sãlbatice. adresate diferitelor genuri iar hotelurile au propriile evenimente de divertisment. Kibokoni. parte a orasului vechi. Principalele atractii turistice ale orasului Mombasa sunt: Kizingo. tot aici se află şcoala independentă Aga Khan Academy. Viata de noapte de aici este foarte animata. Ruinele Gedi si Satul Hindus. Ganjoni. sediu al The State House si a Mombasa Golf Club. Alte puncte atractive din punct de vedere turistic in orsul insular Mombasa sunt: Kizingo – considerată zona rezidenţială primară. zona rezidentiala a clasei de mijloc. aici avandu-si sediul si scoala independenta Aga Khan Academy. Makadara – parte a oraşului vechi Ganjoni – zonă rezidenţială a clasei de mijloc Tudor – zonă rezidenţială cu locuinţe şi magazine. al treilea ca mãrime din tarã. Fort Jesus.port în vestul Kenyei. învecinata Kit Mikaye – o rocã mare cu trei pietre mai mici în vârf. parte a orasului vechi cu o arhitectura Swahili. Mobasa are una din cele mai frumoase plaje si recifuri din Africa iar inima orasului se afla in vechiul oras printre strazile inguste si arhitectura moderna. de-a lungul coastelor fiind plasate cluburi de noapte cu diferite tematici. situatã pe Kisumu Bondo si Ndere Island National Park. . cu arhitectură swahili . fiind si gazda anuala a festivalului The Great Rift 10-a-side. reptile si pãsãri.

În regiune se afle însemnate obiective turistice. parte a Parcului National „Nakuru Lake”. circuite culturale. aici putandu-se admira mii de pasari flamingo ce coloreaza malurile lacului in roz. foto safari. safari de aventura. scufundari. parc faimos pentru numeroasele pasari flamingo. • In Parcul National Lacul Nakuru se practica foto safari-ul. Microdestinatii kenyene si tipurile de turism practicate Kenya este o destinatie africana foarte cunoscuta pentru practicarea safari-ului traditional care se desfasoara in savana. precum si alte animale ce pot fi observate în timpul unui safari. Menengai Crater este un vulcan adormit. practicandu-se si calatoriile pentru o mai buna cunoastere a acestora in . safari cultural. Alte activitati turistice care se practica in coditii ideale in Kenya sunt: rafting. fiind al doilea crater vulcanic din lume ca dimensiune. alpinism. 3. pescuit sportiv sau bungee-jumping. business safari si safari cultural. caiac-canoe. admirarea savanei din boloane cu aer cald. cum ar fi Lacul Nakuru.Nakuru Nakuru este un oras foarte activ din punct de vedere turistic. golf safari. rezervatii si parcuri natutrale. ciclism. Este de asemenea si unul dintre cele mai bune sanctuare pentru a vedea rinoceri din Kenya. dar si pentru practicarea unor noi tipuri de safari care se deosebesc in functie de locul sau modul de desfasurare: safari pe plaja. care poate fi vizitzt in zona.

. Masai Mara avand cea mai mare populatie de lei din Kenya. • In Parcul National Muntele Kenya se practica alpinismul. • In Rezervatia Nationala Masai Mara din coltul de sud-vest al tarii este renumit pentru safari-urile de observare a spectacolului unei mari migratii . sau leoparzii din zona.mediul lor natural alaturi de alte atractii precum renumitii arbori acacia galbeni si uriasi. indreptandu-se spre sud in septembrie. Este considerat cel mai spectaculos loc pentru safari si observarea felinenor mari.miscarea constanta a aproximativ 2 milioane de zebre si alte animale salbatice care ajung in Mara incepand cu sfarsitul lunii iunie. drumetiile dar si turismul de aventura.

Se organizeaza excursii spre ruinele din secolele XIV-XV de pe insulele Mand si Pate din apropiere. puteti vedea multe moschee si case arabe frumoase cu usi din lemn gravate impresionant. ce arata aproape la fel ca inaintea sosirii civilizatiei . Atractiile de pe plajele la nord de Mombasa sunt . un oras istoric Swahili aflat pe insula Lamu.• In capitala Nairobi se practica turismul cultural dar si cel de afaceri.pasuni salbatice unde se pot admira numeroase specii in mediul lor natural. • Coasta Coral a Kenyei este renumita pentru posibilitatea de a face scufundari. Kilifi. un parc cultural ce expune stilul de viata a 11 triburi din Kenya. atmosfera araba a centrului istoric reprezinta un element de atractie pentru iubitorii de istorie si cultura traditionala. Vizitati Muzeul Lamu si Muzeul Casa Swahili. stradutele inguste si intortocheate conducand spre spectacolul de lumini si sunete oferit de renumitul Fort Jesus. • In Mombasa. crocodilii uriasi de la Satul de Crocodili Mamba si Satele Ngomongo. Malindi si . schi nautic. primul parc national al Kenyei. • In orasul Lamu Town. iar in suburbia Karen sa centrul orasului Nairobi se afla Parcul National Nairobi. inot si surfing in cele mai populare statiuni la nord de Mombasa: Bamburi. care are si o ferma de fluturi. Kikambala.Parcul Natural Cariera Bamburi. La doar 8 km de Muzeul National al Kenyei. Turistii pot sa admire viziteze exponatele etnografice si arheologice din Muzeul Karen Blixen.

dar se ridica si la exigentele si standardele celor mai rafinati turisti prin numeroasele hoteluri si statiuni de lux. "Sukuma wiki" este un alt fel de mancare traditional. cu o intindere de 10 km de nisip alb. Aceasta destinatie beneficiaza de o infrastructura turistica variata care satisface atat nevoile celor care sunt in cautare de o experienta in natura. condimentat cu sare si piper. Principalul produs al Kenyei este porumbul. la 40 km sud de Mombasa. traditiile pastorale avand o istorie lunga. 3. o combinatie de spanac tocat prajit cu ceapa. Aici este locul de bastina al safari-ului dar ofera si numeroase alte posibilitati de practicare a turismului precum expeditii in zonele montane sau sejururi pe coasta Oceanului Indian.la cort sau in mijlocul membrilor unui trib. tocane sau legume si verdeturi indigene. Pe coasta de sud. Avantaje competitive fata de alte destinatii turistice Kenya este considerata de catre multi a fi „bijuteria Africii de est”. • Turismul gastronomic a se poate experimenta in cadrul triburilor kenyene de pe intreg intinsul tarii. care se transforma intr-un terci cu lapte sau apa. una dintre cele mai ravnite destinatii de pe continentul African. . cea mai faimoasa plaja este Diani Beach. Ca destinatii turistice importante sunt de mentionat zonele de coasta (South Coast. rosii.Nyali. Multi kenyeni servesc acest fel aproape in fiecare zi. ardei verde. Malindi si Watamu) cu cele mai frumoase recifuri de corali si plaje albe de pe continent. numit "ugali" si consumat cu carne.

zonele de coasta sunt mai conservatoare. tinuturile inalte cu vegetatie luxurianta si plantatii de cafea si ceai si cea mai spectaculoasa intindere. . Luyia si Luo. Triburile cele mai mari includ Kikuru. Un alt punct de atractie care poate fi considerat un avantaj competitiv fata de alte destinatii. Sezonul ploios incepe din martie si tine pana in mai. este populatia extrem de diversa si fascinanta a acestei tari. devenite simboluri ale Kenyei: savanele cu copaci de acacia. Daca intalniti un grup. deci problemele de comunicare cu populatia autohtona sunt aproape excluse. care adapostesc unele dintre cele mai spectaculoase parcuri si rezeravtii naturale precum: Amboseli. atunci cand pasarile din Kenya vin in stoluri mari spre lacurile din zona Marii Falii. Datorita influentei musulmane. iar comertul turistic este excelent organizat. Cultura Swahili. atragand un numar impresionant de turisti curiosi sa patrunda in lumea traditiilor africane.dar si cea mai spectaculoasa zona montana: Muntele Kenya incununat de nori si ornat cu plante alpine caracteristice. Intre aceste doua extreme -litoral si munte. Datorita influentei britanice. obiceiurile occidentale sunt raspandite in Kenya. Masai Mara. crescand vite de-a lungul granitei de sud. sunt mai multe locuri de cazare si preturile sunt mai scazute. fiecare cu propria limba si cultura. la care se raspunde tot Jambo. se afla de-a lungul coastei. cu peste 40 de triburi diferite. cea a Vaii Marii Falii. Localnicii sunt prietenosi. care inca duc o viata semi-nomada. unde a prosperat secole de-a randul datorita comertului cu barcile „dhow” cu Arabia si Persia. Samburu si Tsavo. iar alcoolul se comercializeaza doar in zonele turistice. Varful sezonului turistic este in lunile ianuarie si februarie. un amestec african si asiatic. uriasa cicatrice a Africii.se afla cele mai cunoscute si apreciate destinatii. Salutul obisnuit este Jambo. insa cei mai faimosi sunt localnicii inalti imbracati in rosu din tribul Masai. In acest sezon este mai multa liniste. si acestia raspund Hatujambo. salutati Hamjambo.

www. Multitudinea de parcuri si rezervatii care acopera teritoriul kenyan. www.com 3.kenyaguide.best-kenya-safaris. Bibliografie: 1.bestofkenya.com 2.masai-mara. Kenya este destinatia ideala. varietatea reliefului de la desert la paduri montane.africaguide.com 5.magicalkenya.com 7. existenta a sase parcuri marine in Oceanul Indiantoata aceasta varietate de arii naturale destinate practicarii turismului. www. www. www.com 6.com .com 4. ii asigura Kenyei un loc de frunte intre destinatiile turistice de pe continentul african. www. Nicio alta tara nu este mai bine inzestrata pentru practicarea safari-ului: o zecime din teritoriul sau consta in zone naturale unde au loc cele mai ravnite astfel de expeditii. www.Pentru cei care cauta aventura.nationalgeographic.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful