Biogazdálkodás

addig a biogazdálkodásban a megelőzésé a főszerep. Növényvédő szerek közül csak olyanokat használnak. tájgazdálkodást. vitaminokban gazdag.és gyomirtó szereket használnak. általában a fenntartható mezőgazdaság kibontakozásának elősegítése. . bel tartalmi jellemzőit tanúsító igazolás (centrifikáció) kiállítását. például baktériumalapú biotrágyák használatával. továbbá olyan módszerek bevezetését. vidékfejlesztést és élelmiszertermelést értünk. Hozamfokozásra hormonok. csomagolását. a környezet védelmével karöltve. feldolgozását. kevés káros anyagot tartalmazó biotermék. amelyek a vegyi készítmények alkalmazása nélkül is megőrzik. Míg a szokványos gazdálkodásban a károkozók elleni védelem érdekében rovarölő. Célul tűzték ki kiváló minőségű. szermaradványoktól mentes termékek előállítását.Bevezetés Napjainkban egyre nagyobb megoldandó problémát okoz a környezet szennyezése. szermaradványok feldúsulása. Külön rendelkezések szabályozzák az ellenőrzés módozatait. Ezért például nem szabad olyan növényeket egy területre. egymás után ültetni. biológiai növényvédelmen és természetes biológiai ciklusokon alapul. organikus gazdálkodás) olyan gazdálkodási forma. Az előírások betartása mind a termelés. mely szerves trágyázáson. nemkülönben az eladásra kínált termék eredetét. Termelésük egyik fontos eleme a vetésváltás. melyek káros szermaradékot egyáltalán nem hagynak. valamint nem termesztenek génmódosított növényeket. mind a forgalmazás műveletsoraiban ellenőrző szervezeteket hoztak létre a tagországok. A biogazdálkodás (más néven: ökogazdálkodás. antibiotikumok nem használhatóak fel. melyeket azonos károkozók pusztítanak. Tevékenységek alatt itt erdő-. Mindezekre egy lehetséges megoldásként jelentkezik az ökológiai gazdálkodás. a szintetikus műtrágya és (szintetikus) növényvédő szerek mellőzésével. mező-. sőt javítják a talaj termékenységét. a termőtalaj pusztulása és az ezekkel összefüggő humán egészségkárosodás megjelenése és az élelmiszerek beltartami értékének csökkenése. A biogazdálkodás előnye a mikroelemekben.

hogy a minőség javítása révén kiegyensúlyozottabbá tegyék az értékesítést. hogy a vizek tisztaságának megóvása jelenti az ökológiai egyensúly fentartásának alapját. amelynek elsődleges célja volt. aki felismerte a természet megújuló képességét. Az ökogazdálkodás története A xx. A szerves biológiai gazdálkodás az 1940-es évektől kezdve terjedt el NyugatEuropában. Az 1920-as évektől kezdődően az 1940-es évek elejéig egyre több mezögazdasági üzemben dolgoztak a környezet. a növényvédelem. század elején egy japán mikrobiológus a „Ne tégy semmit – a természet megteremti a magáét „mozgalom élharcosaként olyan rendszert dolgozott ki.II. 1. és gyakran növénybetegségek pusztítottak.Mivel a talaj termékenysége romlott. Számos kutató dolgozott hosszú távu programok kialakításán már az 1800 as évek végén is a természeti és a humán erőforrások megőrzése céljából. amelyben tilos volt a talajművelés. A mezőgazdasági termékek minősége az első világháború után jelentősen romlott. 1946-ban létrehozták az első biotermékeket előállító és értékesítő szöveteket. Századi ökologiai gazdálkodást megalapozó elméletek és mozgalmak a xix. a gyomírtás. ma ez a sziget dús. valamint. A xx. . Aldo Leopold volt az. Gazdálkodása kezdetén egy teljesen kopár sziget volt az elindulás alapja.A jelenség okát sokan a kémiai eljárások egyre elterjedtebb alkalmazásában látták. erdővel és kúltúrnövényekkel fedett. Században gyökereznek. a mütrágyázás. a termésmennyiség jóval alatta maradt a háborút megelező menyiségeknek. ezáltal nagyobb biztonságot teremt a gazdálkodók számára.és emberbarát elveket követve.

-igyekszik a talajszerkezet és a talajban élő szervezetek egyensúlyának fenntartására. -biológiai sokrétűség fenntartására törekszik a növény. -a növényvédelemben szintén erősen támaszkodik a természetes egyensúly megőrzésére. ugyancsak a természetszerű módszerekkel igyekszik az állandó növényvédőszerhasználatot helyettesíteni. -a szervesanyag-tartalom növelése révén mérsékli az ásványi tápanyagok kilúgozódását. . -elsősorban a természetes.II. 4.és állatvilágban egyaránt. kimosódását. Egyebek között: -nem szennyezi a talajt és az élővizeket mérgező vegyületekkel. Az ökogazdaság elvei A biogazdálkodás több szempontból eltér a szokványos eljárásoktól. a helyi és a megújuló energiatartalékok feltárására törekszik. -energiatakarékos módszerek alkalmazása révén is csökkenti a gazdaság függőségét a külső erőforrásoktól.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful