Analiza mediului de marketing a Hypermarketului REAL

1.Prezentarea societatii
REAL-Romania
Hypermarketul Real Romania SRL a intrat pe piata de retail din Romania in martie 2006, cand a fost deschis primul magazin in Timisoara. Au urmat alte 23 hipermarketuri, deschise in centre economice importante ale tarii, astfel incat reteaua numara la momentul actual 24 de hipermarketuri.

Varietate si prospetime(gama de produse)
Segmentul alimentar reprezinta 75% din totalul vanzarilor Real. In sectorul produselor alimentare un accent deosebit se pune pe calitate si prospetime. Fie ca e vorba de fructe si legume, fie ca e vorba de carne, mezeluri, peste, branzeturi sau gama larga de produse lactate si de panificatie, Real pune zilnic la dispozitia clientilor sai o oferta de marfuri proaspete din toata lumea, precum si din regiune, in functie de anotimp. In fiecare zi se prelucreaza si prepara sute de produse proaspete in fiecare magazin Real. Painea si alte produse de panificatie de exemplu sunt coapte pe parcursul zilei chiar in hipermarketul Real. Pentru asigurarea calitatii ridicate a produselor proaspete, multi dintre angajatii din Romania au fost instruiti in tari ca Polonia, Rusia si Germania. Segmentul nealimentar convinge cumparatorii prin concepte inovative de sortimente. Acestia vor gasi tot ce le este necesar pentru nevoile cotidiene, intr-un singur magazin. Real dispune de o gama larga de produse, un sortiment variat, orientat catre familie la preturi favorabile: calitate la preturi accesibile. Tot pe acest segment se pot gasi o gama larga de produse electronice si electrocasnice, carti si muzica, precum si bunuri de larg consum, articole de sport, jocuri si articole pentru timpul liber, textile si incaltaminte, etc.

Salariatii Hypermarketului Real
Personalul hypermarketului reprezinta garantia succesului companiei. Acesta este motivul pentru care Real investeste in pregatirea si in cursuri de specializare oferite celor aproximativ 50.000 de salariati ai sai din Germania si din tarile unde este prezent pe piata.

In fiecare an un numar de 2.000 de tineri beneficiaza de o pregatire profesionala bine fundamentata si orientata catre viitor, pregatire care se adreseaza fie personalului care lucreaza in head office, sau celor implicati in activitati de comert cu amanuntul, de comercializare de alimente, fie vanzatorilor. De asemenea angajatorii ofera cursuri de specializare atat pentru absolventii de liceu cat si pentru cei cu studii superioare. Ei considera ca, dupa o pregatire elementara bine fundamentata, cheia succesului pe termen lung se asigura printr-o continua pregatire la locul de munca. Oferta angajatorilor de seminare, cu continut actualizat in fiecare an, precum si initiativele de promovare la toate nivelurile si din toate departamentele operationale, pregatesc oamenii sa faca fata noilor provocari si mentin competenta salariatilor la nivelul celor mai recente standarde. Si pentru a asigura un training de succes, care sa sustina ritmul alert de expansiune al companiei, Real a infiintat Scoala de Succes, un departament menit sa furnizeze pentru inceput, pentru domeniile operational si cumparari - programe de training de cea mai buna calitate, sustinute in exclusivitate de catre specialistii Real Romania.

Piata si regiunea
Real Hypermarket se afla in stransa legatura cu tara in care functioneaza. Real reprezinta un utilizator pe scara larga a ofertei locale de produse si creeaza intre de 300 - 350 de locuri de munca in fiecare magazin. 80% din produsele oferite spre vanzare sunt asigurate de la producatorii nationali. Magazinele Real sunt amplasate fie de sine statator fie in parcuri de retail. Zona de Galerie pozitionata in fata hipermarketului Real ofera clientilor o serie de alternative la cumparaturi, suplimentand in acest mod propriul portofoliu de produse. Acesta este de altfel motivul pentru care hipermarketurile Real prezinta o atractivitate unica. Galeria comerciala eleganta, ambientul placut, existenta spatiilor largi de parcare, diversele servicii oferite clientilor fac din Real hypermarket un centru comercial de succes.

2. Analiza Mediului Extern al Hypermarketului Real
Componentele micromediului Hypermarketului Real
Micromediul de marketing include factorii si fortele cu actiune imediata asupra întreprinderii, care influenteaza direct succesul activitatii desfasurate si asupra carora si întreprinderea îsi exercita controlul într-o masura mai mica sau mai mare: firma, furnizorii de marfuri, prestatorii de servicii, furnizorii fortei de munca, clientii, concurentii si organismele publice. Ca sistem evolutionist, firma actioneaza în desfasurarea activitatii sale concomitent pe doua piete: piata intrarilor si piata iesirilor. Pe primul tip de piata, firma apare în calitate de cumparator si stabileste legaturi în special cu furnizorii de marfuri, de forta de munca si

Pe piata iesirilor. majoritatea persoanelor selectate sunt absolventi de liceu (in special pentru posturi de operatori casa de marcat. studiile aptitudinile si abilitatile posedate capacitatea de munca precum si rezistenta la stres si eforturi. presa. firma are calitatea de vânzator si îsi valorifica produsele si serviciile realizate. Fie persoane cu experienta in domeniu. Hypermarketul Real urmarind selectarea unui personal corespunzator cerintelor firmei.prestatorii de servicii. internet: web) menite sa atraga atentia potentialilor angajati. luand in considerare anumiti parametrii: • • • • experienta in domeniu pentru posturile de manageri. dar si la serviciile Oficiul fortei de munca. a)Analiza furnizorilor de forta de munca Factorul uman este considerat la ora actuala cea mai importanta resursa a firmei. firma Trident a realizat un training la nivelul tuturor angajatilor (chiar si la manageri). Bursa locurilor de munca si Casa de somaj. In vederea promovarii ofertei de locuri de munca disponibile. lucratori comerciali etc) sau persoane cu statutul de student. Recrutarea personalului a presupus o perioada indelungata (2 luni) de prospectare a pietei. tv. Trebuie sa precizez ca in randul celor interesati de oferta de locuri de munca. . stabilind legaturi în principal cu clientii. fie nu. Firma s-a concentrat pe selectarea candidatilor care sa corespunda cerintelor posturilor. sefi de raioane calificarea in domeniu. firma a apelat la diferite mijloace media (radio. de analiza a CV-urilor si de intervievare a candidatilor. au existat si persoane care aveau un post stabil in cadrul altei inteprinderi insa urmareau obtinerea unui loc de munca superior celui detinut anterior sau mai bine remunerate. Totusi.

ci si alte aspecte care tin de un inalt standard de servire al clientului bazat pe calitate. o motivare pozitiva. Marketingul firmei are ca deziderat major crearea unui sistem superior de furnizare a valorii catre client. Potrivit acestor principii. pornind de la cateva principii: • • • • • personalul reprezinta esentialul favorizare si maximum de autonomie pentru spiritul de actiune si inovare existenta unei filosofii specifice (cultura organizationala) coexistenta supletei si a rigorii insistenta pe ceea “ce trebuie facut”. despre un personal specializat si educat in vederea asigurarii bunastarii si satisfactiilor clientului. In ceea ce priveste nivelul calitativ al fortei de munca. . Pentru a realiza o antrenare eficienta. Real considera ca este necesar ca procesul motivarii sa intruneasca urmatoarele conditii:    obtinute)  sa asigure un mediu ambiental propice desfasurarii activitatilor corespunzatoare. curatenie si valoare. au lucrat pentru alte firme pe posturi similare.stapanul . Real “educandu-i” pentru ca fiecare angajat sa faca fata solicitarilor si exigentelor postului la un nivel calitativ superior.E de remarcat faptul ca foarte multi dintre cei angajati. nostru”. acesta este destul de ridicat caci fiecare angajat a beneficiat de training. cumparatorii produselor vandute de Hipermarket preferand nu numai produsele ca atare. Totodata Real pune un foarte mare accent pe motivarea salariatilor. reiese ca inteprinderea asociaza competitivitatea ei cu motivatia lucratorilor. firma conducandu-se dupa premisa “clientul nostru. considerand ca poate fi competitiva atata timp cat majoritatea personalului sau este atrasa de obiectivele propuse. servicii. sa fie complex (sa imbine stimulentele materiale cu cele morale) sa tina seama de caracteristicile fiecarei persoane sau loc de munca sa fie gradual (sa satisfaca succesiv necesitatile personalului in functie de rezultatele Putem vorbi asadar.

firma utilizeaza publicitatea radio si panourile afisate în magazin. Spoturile publicitare. Acest tip de legatura stabilita cu prestatorii. se realizeaza prin panouri si publicitate scrisa. firmele prestatoare de servicii ce colaboreaza cu Hypermarketul Real se grupeaza în functie de media prin care se face cunoscuta imaginea sau spotul publicitar.Deci. contribuie într-un mod hotarâtor atât la politica de promovare a produselor sale. câ si la notorietatea si imaginea activitatii firmei. în: ◊ publicitate radio ◊ publicitate TV ◊ publicitate scrisa ◊ manifestatii si expozitii ◊ panouri si afise promotionale Selectarea si colaborarea cu acestia depinde de mesajul pe care firma doreste sa-l transmita. se difuzeaza în cazul în care firma achizitioneaza si comercializeaza un produs nou. iar în cazul promovarii imaginii firmei în cadrul festivalurilor si concertelor. un nivel calitativ ce are un impact deosebit asupra activitatii sale. dar si a unitatii. . b) Analiza prestatorilor externi de servicii Prestatorii serviciilor de marketing reprezinta agentii economici care ajuta firma sa-si promoveze si sa-si creeze imaginea produselor. În ceea ce priveste promovarea produselor. unic pe piata. În general. Hipermarketul Real a pus accent pe calitatea resurselor umane. colaborarea cu prestatorii de servicii publicitare se face într-un mod alternant. prin intermediul televiziunii locale. dar si de impactul pe care îl are fata de publicul tinta. astfel încât firma sa utilizeze rational fiecare medie în parte atunci când este necesar. Pentru ofertele speciale de week-end si reducerile de pret ale produselor.

. Hypermarketului Real analizeaza o serie de aspecte legate de: . Puterea furnizorilor asupra pietei se poate manifesta prin majorarea sau diminuarea calitatii produselor livrate acest tip de influenta putand provoca modificari in ceea ce priveste rata profitabilitatii firmei. motiv pentru care stabilirea unor relatii de calitate. materialele. Asigurarea resurselor necesare desfasurarii activităţii de comerţ a Hypermarketului Real depinde de relaţiile de vânzare . energia. Aceştia reprezintă veriga centrală a întregii afaceri a firmei. În cadrul selectarii sau colaborarii cu furnizorii. intermediarii de talie mare se stabilesc la nivel de corporatie. iar produsele sunt mărci cunoscute de clienţi. societatile de asigurari. În general. în cadrul carora se înscriu bancile si organismele de credit. iar de modul în care se asigură termenele şi condiţiile de livrare depinde întregul circuit intern al mărfurilor în cadrul magazinului. informatiile.O alta categorie a prestatorilor de servicii este cea a intermediarilor financiari. marfurile. În general. Resursele necesare desfasurarii unei activitati de catre firma sunt.respectarea termenelor si conditiilor de livrare. firmele furnizoare deţin un renume pe piaţă. iar creditele si împrumurile tranzactioneaza prin intermediul Bancii Centrale Europene.cumpărare cu furnizorii de mărfuri. Importanta pe care o au din punct de vedere comunicational decurge din rolul pe care îl joaca în calitate de prescriptori si de suporturi de imagine. cât şi internaţional. de la controlul fluxului de numerar zilnic. c) Furnizorii de materii prime Furnizorii de materii prime se compun din intreprinderile care prin oferta lor asigura conditiile necesare desfasurarii activitatii. diferite componente. echipamentele tehnice. Mediile financiare specializate se caracterizeaza printr-o prudenta excesiva. atât la nivel local. in general. forta de munca si banii. materiile prime. Cel mai important intermediar financiar este Banca Ţiriac ce faciliteaza tranzactiile cele mai importante. pâna la acordarea salariilor angajatilor firmei prin intermediul serviciilor card. Tipul si furnizorii Hypermarketului Real se axeaza în principal pe două categorii largi de produse: alimentare şi nealimentare. a unui climat de încredere între acestea si organizatie este un proces complex si de durata.

. clientii.discount-urile si alte tipuri de reduceri oferite firmei la cumparare. . iar pe de alta parte. . detronand desfacerea de produse a unor supermarketuri ca Billa. in special indicatorii profitului. modul de promovare al produselor . preturile. Intensitatea concurentei este determinata de urmatorii factori: • • • • noii intrati produsele de substitutie puterea de negociere a furnizorilor si a consumatorilor riscul rivalitatii In prezent. este hypermarketul cu cea mai mare vanzare pe piata locala. demonstrand ca poate fi competitiva in orice conditii. Hypermarketul Real. Trident. ba chiar sa-si revizuiasca performantele intregii afaceri printr-o oferta mai atractiva ca prêt si calitate pentru consumatori. Pe de o parte firmele isi disputa furnizorii.cota de piata detinuta si imaginea firmei pe piata. firma trebuie sa compare constant produsele.nivelul de implicare al firmelor în stabilirea si negocierea preturilor de vânzare a propriilor produse. canalele de distributie si actiunile de promovare cu cele ale concurentei. Principalii concurenti ai Hypermarketului sunt: . d) Concurentii firmei Concurentii Hypermarketului Real constituie o veriga importanta ce-i permite sa-si optimizeze si sa-si imbunatateasca performantele economice.contributia procentuala la profitul propriu al firmei. prestatorii de servicii si disponibilitatile de forta de munca. fiecare urmarind obtinerea de conditii avantajoase in asigurarea resurselor si plasarea produselor proprii in cadrul pietii. Astfel.

atat una extensiva. Real abordeaza o crestere mixta. relatiile Real-ului cu consumatorii fiind modelate de o serie de orientari strategice: . Real incearca sa isi dezvolte piata abordand variante diferite de crestere.• Supermarketul Billa • • • Megamarketul Carrefour Supermarketul Profi Plus Hipermarketul Real se detaseaza de concurenta prin:       reducerile de pret calitatea personalului si serviciilor oferite dezvoltarea relatiilor pe termen lung cu clientii increderea pe care incearca sa o creeze in mintea consumatoriilor actiunile promotionale care implica tinerii produsele proaspete (peste. urmarind si - .Acordarea unei atentii maxime clientilor pentru a obtine satisfactie supermare prin calitate si valoare. dar poate deservii si pietei industriale (ma refer la micii comercianti).in conditii banesti mai avantajoase. oferindu-le o calitate superioara. urmarind racolarea unor noi clienti efectivi de la concurenta cat si o crestere intensive. Consumatorul ocupa un loc foarte inportant in obiectivele si deciziile viitoare pe care le ia firma. prin fidelizarea clientilor efectivi proprii. carne) pe care la concurenta nu le intalnesti. alcatuite din persoane si gospodarii care cumpara bunuri si servicii pentru consum personal. e) Clientii Hypermarketul actioneaza in principal pe piete ale consumatorilor individuali.reducerea timpului de livrare a produselor pe piata realizarea unor relatii de lunga durata cu clientii. Asadar. Hypermarketului Real se confrunta in continuare cu o crestere a competitiei pe piata locala covasneana tocmai datorita intentiei Administratiei locale de a atrage cat mai multi investitori. . Succesul Hypermarketului Real se datoreaza relatiilor competitive pe termen lung cu consumatorii.

magazine mici in comparatie cu femeile care prefera magazinele mari.5%).etc. Segmentarea pietei tinta dupa sexe Barbatii si femeile au un comportament de achizitie similar. facilizeaza obtinerea creditului pentru consum direct la biroul de informatii. varsta. de asemenea. Comportamentul clientilor denota faptul ca acestia aleg oferta care le asigura valoarea cea mai mare.accepta plata cu orice tichet de masa sau cadou si cu orice tip de card. 70% cumpara.criteriile fundamentale de segmentare a pietei sunt considerate urmatoarele: sex. Conditia de baza a pastrarii clientului este asigurarea satisfactiei sale. hypermarket (38.produse promotionale In toate situatiile de mai sus se pune problema unei corecte segmentari a pietei tinta. nationalitate. Multe cumparaturi efectuate de indivizi iau în considerare dorinţele şi gusturile membrilor familiei din care aceştia fac parte. ambii soţi iau decizii individuale aproximativ de acelaşi numãr de ori.reduceri de pret la anumite produse . În situaţii sincratice. Pentru fidelizarea si atragerea clientilor departamentul de marketing a adoptat diferite strategii: . tinand cont de preturi.cresterea numarului de achizitiii medii realizate de acestia intr-un an. mediul de rezidenta. o gama restransa de produse (1-9 produse diferite) in timp ce 20% din persoane obisnuiesc sa cumpere o gama medie de produse (10-19 produse diferite) atunci cand ies la cumparaturi si de asemenea un procent redus de personae (8%) care achizitioneaza o gama larga de produse. in general. nivelul de pregatire. Se constata. ambii soţi participã împreunã la luarea deciziilor de cumpãrare. Pastrarea clientului pare sa fie solutia cea mai eficienta pentru firma si cea mai tipica pentru gandirea de marketing. astfel Real urmareste si masoara in permanenta nivelul satisfactiei consumatorilor. efortul depus pentru obtinerea bunului respectiv. gen super-. - . venit. ocupatie.1% vs 31. În situaţiile de autonomie. o inclinatie mai mare a barbatilor de a face cumparaturile de la chioscuri. In principiu. Segmentarea pietei dupa mediul de rezidenta Primul si cel mai important grup de referinta este familia. .

Elementele macromediului Hypermarketului Real Aceasta analiza. macromediul. rezultand astfel necesitatea unei adaptari permanente a activitatii firmeila cerintele mediului sau extern. Se observa ca persoanele cu un nivel de educatie superior sunt orientate catre achizitionarea de produse calitative. cuprinde fortele externe care actioneaza asupra întreprinderii. Acest mod de achizitie este specific in general persoanelor cu venituri mici . potential de instruire al personalului propriu 2. cumparaturi in cantitati mult mai mari fata de cei cu un nivel de educatie mai mica Segmentarea pietei dupa venituri Trei din patru persoane care obişnuiesc să facă cumpărăturile în gospodărie achiziţionează doar strictul necesar de produse – atât cât să acopere nevoile curente. Acesti factori exercita în permanenta o influenta mai mica sau mai mare asupra activitatii întreprinderii.Segmentarea pietei dupa nivelul educational Hypermarketul Real priveste aceasta influenta prin doua perspective: 1. Hypermarketul Real isi desfasoara activitatea intr-un mediu “agitat” si dynamic. Adaptarea firmei la conditiile mediului sau extern nu se poate face in absenta marketingului. . gen supermarketuri. precum si tendinta persoanelor a caror varsta e cuprinsa intre 30-55 ani de a achizitiona produse din magazinele mari. si a micromediului stimulând sau frânând activitatea desfasurata de aceasta. hypermarketuri. aflându-se într-o permanenta schimbare.nivel de cunostiinte al clientilor. ca prim pas în elaborarea strategiei Hypermarketului Real. a tendintelor factorilor de mediu si în adaptarea activitatilor desfasurate în consecinta. inclinatia tinerilor de a achizitiona produsele din magazine variate. Segmentarea pietei dupa varsta Este evidenta tendinta persoanelor varstnice de a achizitiona produsele din imediata apropiere fata de locuinta. Toate firmele sunt constiente de acest lucru dar nu toate sunt la fel de eficiente în monitorizarea mediului extern.

populatia feminina a decalat cu câteva procente pe cea masculina. scaderea natalitatii) se reflecta într-un mod semnificativ asupra comportamentului de cumparare al populatiei. Inertia si pasivitatea caracterizeaza aceste . ocupatia. datorită scăderii natalităţii. începând cu anul 1997 scaderea continua a ratei natalitatii a favorizat si a condus la o diminuare vizibila a populatiei. Printre aspectele sale mai importante care se impun a fi cunoscute si analizate trebuie sa se afle structura pe sexe a populatiei ce face parte din piata Hypermarketului Real. însa. se observa ca în ultimii trei ani. dar şi datorită factorilor ce ţin de stilul de viaţă şi atitudinea faţă de viaţa personală. O serie de modificari semnificative în datele demografice (accentuarea procesului de îmbatrânire a populatiei. asupra dimensiunilor si structurii cererii. Stilul de viata al populatiei careia se adreseaza firma joaca un rol important în delimitarea profilului consumatorului. Un alt aspect legat de analiza factorilor demografici face referire la rata natalitatii si a mortalitatii. Pe ansamblul economiei se constata o uşoară scădere a populaţiei. persoanele ce fac parte din zona de activitate a firmei. în masura în care numarul mare de nevoi si dorinte ale acestora sunt exprimate de trasaturi demografice precum: vârsta.a)Mediul Demografic Mediul demografic este reprezentat de populatie si structurile sale. Stilul de viata orientat spre trecut: Supravietuitorii (19%) si Traditionalistii Pasivi (21%) Persoanele care au acest stil de viata apartin mai degraba generatiei vârstnice care întâmpina dificultati de adaptare la schimbarile curente. fiind identificate 3 categorii de stiluri de viata. atat sub aspectul volumului cat si al dinamici si evolutiei in timp. incluzând 8 segmente. Între anii 1993-1996 populatia Romaniei a cunoscut o crestere semnificativa. starea civila. proliferarea familiei netraditionale. sexul. Din punct de vedere al ponderii sexelor în totalul populatiei. a căsătoriilor la vârste mai înaintate şi tendinţei generale de a pune pe prim plan cariera. elemente ce concura la stabilirea sporului natural al populatiei. Prin analiza modelelor si trend-urilor în structura populatiei este posibila anticiparea comportarii consumatorilor de pe o anumita piata.

cu un acces rutier facil. dar au un sentiment de neliniste fata de viitor. ca populatia. influentând în mod nemijlocit obiectivul activitatii. si în cadrul mediului natural se înregistreaza o serie de tendinte. . calitatea vietii. ci au început sa fie luate în considerare la dimensiunile lor reale si integrate într-un sistem împreuna cu alte subsisteme. Gradul fizic de accesibilitate este facilitat de infrastructura. puse în evidenta prin criza materiilor prime. productia de alimente. desi stilul lor de viata s-a depreciat oarecum în ultimii ani. Familia si Dumnezeu sunt cei care îi ajuta sa-si gaseasca echilibrul interior. Conditiile naturale determina modul de localizare. poluarea. de distributie în spatiu a activitatilor unitatii economice. a climei. Acest stil de viata include persoanele concentrate asupra prezentului. Familistii Traditiona-listi (7%) si Familistii Sofisticati (10%).persoane. Aceste persoane au facut fata schimbarilor pâna acum. Banii. încrezatori si adaptabili si exprima optimism cu privire la viitorul lor. hypermarketul fiind localizat intr-o zona populata. Acest stil de viata include persoanele care privesc schimbarea ca pe o oportunitate de evolutie personala în plan social. Ambitiosii (12%). Multi dintre ei au nostalgia "vremurilor bune ale socialismului". Acestia sunt destul de tineri. Manifesta un optimism moderat. b) Mediul Natural Resursele nu numai ca nu mai sunt privite izolat de celelalte fenomene economice si sociale. încercând rezolvarea problemelor imediate. investitia de capital. Mediul natural detine un rol din ce în ce mai important în perioada actuala în proiectarea si desfasurarea activitatilor economice. Acestia au venituri mici si le este greu sa supravietuiasca într-o lume în care vechile lor valori (legate de propaganda comunista) par lipsite de sens. cresterea costului energiei si implicatiile legate de influenta reliefului. Stilul de viata orientat spre viitor: Aspirantii (10%). Imitatorii(9%). Stilul de viata orientat spre prezent: Atemporalii (12%). cariera si succesul sunt principalii factori motivatori ai actiunilor lor. toate fiind privite în evolutia lor pe termen lung si în interconditionarea lor reciproca.

Rata inflatiei are un impact important asupra eforturilor de marketing ale Hypermarketului Real. dar si in vederea protejarii si eliminarii rezultatelor poluarii. in conditiile in care in UE rata anuala a inflatiei in luna octombrie a fost de 2.c) Mediul Economic Evolutia vietii economice se regaseste in puterea de cumparare a consumatorilor si modul de cheltuire a veniturilor. aceasta categorie de factori isi pune amprenta asupra gradului de inzestrare tehnologica. exportul si importul de bunuri. potrivit Agenţiei Municipale pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AMOFM). d) Mediul Tehnologic Mediul tehnologic este o expresie si o consecinta a activitatilor de cercetare stiintifica si dezvoltare tehnologica.evolutia preturilor. . este momentul in care firma trebuie sa acorde o importanta deosebita produselor alimentare si sa incerce o reducere a preturilor la cele nealimentare pentru a stimula vanzarile.9% in septembrie 2009. Rata somajului inregistrata in septembrie 2010 a fost de 10. Astfel. Rata şomajului în Bucureşti a ajuns la 3% în septembrie 2010. pe ritmul modernizarii produselor si tehnologiilor si pe procesul de inovare. cu impact asupra firmei. cat si ca efect a cresterii concurentei. modelele de consum ale populatiei. Totodata investitii importante s-au realizat si in domeniul protectiei mediului inconjurator prin promovarea produselor ecologice.1%. o rata inalta inseamna o economie in dificultate si prin urmare un potential de marketing scazut. Intre factorii care influenteaza puterea de cumparare se numara: rata inflatiei. fata 7. Observam o crestere importanta a alocarii fondurilor in domeniul comertului cu amanuntul si cu ridicata atat datorita cresterii numarului de organizatii.3%. Cuprinzand ansamblul elementelor cu caracter tehnic si tehnologic. 7.9%. Romania a avut in luna octombrie 2010 cea mai mare rata anuala a inflatiei din cele 27 de state membre ale Uniunii Europene. rata somajului. la o rata a inflatiei in scadere.

distributie. Intreprinderile care nu se adapteaza adaptează la noile tehnologii îşi pun în pericol existenţa pe termen lung. daca nu sti sa-l fructifici. cheltuielile de cercetare-dezvoltare sunt foarte ridicate dar fara ele nu poate fi vorba de un program real. inseamna ca poti sa fi cu un pas in fata celuilalt. promovare. ambalare. Evaluarea dotarii tehnologice a unei piete nationale poate fi realizata pe baza parcului de automobile inzestrarea cu aparatura audio. acest lucru poate sa fie un avantaj pe care. Tehnologiile fiind costisitoare.Desigur. susţine iniţiativa particulară. dotarea cu acest tip de tehnologie determinand obtinerea unor rezultate mai bune in toate domeniile. numar de abonatii telefonici la o mie de locuitori. specialistii de marketing trebuie sa inteleaga modificarile mediului tehnologic si modul in care noile tehnologii pot servii nevoilor umane.A obtine o informatie ion timp util. dotare cu calculatoare personale. ale mesajelor transmise. Inpactul mediului cultural asupra activităţii firmei este condiţionat de o serie de . Mediul cultural contribuie la exprimarea exigenţei unei anumite pieţe. În acelaşi timp tehnologiile avansate necesită pregătirea atât a personalului dar şi a consumatorilor care nu sunt întotdeauna receptivi. mareste posibilitatile de castig. Asadar. contribuie la accelerarea poziţiei competitive. Se pare ca si tehnologia informationala tinde sa ocupe un rol important in piata .Patrunderea capitalului strain conduce la completarea resurselor financiare proprii. iesi din joc. concurenţiale. solutia firmei ar fi realizarea unei productii de masa si desfacere maxima cat mai eficienta. e) Mediul Cultural Mediul cultural este format din institutiile si factorii care influenteaza salariile de baza.video. pierzând clientela în favoarea concurenţilor. modul de percepere. preferintele si comportamentul membrilor societatii. facilitează pătrunderea pe anumite pieţe străine. Pe o piata cu concurenta oligopolistica. abonamente la reteaua de internet. Tehnologia poate determina modul de satisfacere a anumitor trebuinte ale consumatorilor si influenteaza deciziile de marketing cu privire la noi produse si servicii. cât şi conţinutul şi forma comunicaţiilor firmei cu piaţa. condiţionând atât felul produselor şi maniera distribuirii lor.

Cu toate acestea. f) Mediul politic Deciziile de marketing sunt puternic influentate de evolutiile din cadrul mediului politic. coalitii) cat si de stabilitatea politica si stabilitatea politicii guvernamentale. Printre acestea putem enumera declinul familiei reflectat de acestea. purtare.caracteristici: valorile culturale fundamentale rezistă în timp. Toate acestea se regasesc intr-un anumit stil de viata al populatiei. multipartid. nu va accepta patrunderea nelimitata a unui numar de companii multinationale pe piata. Acestea au un caracter evoluat si exprima fenomene si procese noi cu un puternic impact asupra actiunilor firmelor. fiecare cultură este compusă din culturi secundare. sărbătorile şi tradiţiile fiecărei etnii. valorile culturale secundare se transformă în timp. numarul divorturilor. Obiceiurile de consum şi personalitatea indivizilor este influenţată de tipul de religie. de sistemul partidelor politice (unipartid. natura si univers. Investitorii straini inainte de a patrunde pe o piata trebuie sa tina cont de tipul de guvernare (parlamentara sau absolutista). Nationalismul economic este un alt factor politic care poate afecta mediul afacerilor. Principalele valori culturale ale unei societatii se regasesc in conceptiile oamenilor despre ei insusi si despre ceilalti semeni ai lor. Inclusiv. oricat de sigur ar fi de capacitatea sa proprie de a conduce afacerile interne. care nu poate fi ignorat de catre specialistii de marketing. prin asigurarea unui climat investitional propice acestor investitii. bipartid. societate. distractii. precum si in conceptia acestora despre organizatii. Religia şi naţionalitatea constituie elemente importante ce trebuie luate în considerare de către firmă. declinul gradului de ocupare al femeilor. iar religia cu cea mai mare pondere este cea ortodoxă. Multor valori culturale primare le corespund valorii culturale secundare. Administratia locala covasneana are ca obiectiv cresterea semnificativa a volumului investitiilor straine. .Cunoasterea componentelor acestui mediu au o importanta determinant in luarea deciziei de a patrunde pe o piata straina. Nici un stat. nonconformism in imbracaminte. Populaţia vizată de firmă este constituită. în general de români. sistemul politico-economic permite si doreste atragerea institutiilor straine in Romania.

cu atat mai mult cu cat si in Romania se produc bunuri alimentare calitative. O importanta majora o are legislatia privind protectia mediului inconjurator.material.In randul populatiei observam o nemultumire in ceea ce priveste importul necontrolat al produselor si al altor bunuri de consum mai ales la nivelul produselor alimentare. 3. chimice si bacteriologice. In Romania. este relevanta crearea si perfectionarea cadrului juridic menit sa asigure un comportament al agentilor economici si nu numai.uman si pe care firma poate sa le domine. Renumele. Mediul juridic institutional nu cuprinde doar legislatia comerciala interna ci si reglementarile stabilite de organisme internationale abilitate. in special in . Cele mai importante domenii ale dreptului unei tari sunt: dreptul comertului exterior. baza pe respectarea legilor in consens cu valorile culturale fundamentale ale societatii. Cerintele impuse produselor si serviciilor prestate de catre Hypermarketul Real urmaresc prevenirea poluarii sonore. Cele mai importante componente ale mediului interior de marketing sunt:. Ba mai mult. g) Mediul institutional (legislativ) Mediul legislativ cuprinde ansamblul normelor juridice si a actelor normative care reglementeaza desfasurarea activitatilor comerciale ale inteprinderilor.financiar. dreptul concurentei. impozitarii si dreptul muncii. dreptul comercial.traditia si prestigiul unei firme presupune existenta unei provizii puternice pe piata tinta. sistemul juridic difera semnificativ de la o tara la alta. utilizarea unei sau a unor marci notorii crearea unei imagini pozitive. Analiza micromediului intern de Marketing Micromediul intern de Marketing cuprinde acele elemente (factori) care influenteaza in mod direct capacitatea firmei de a utiliza propriul sau potential stiintific.

Exista o retea relativ extinsa de magazine.Existenta unei clientele fidele . catre piata si social.Evaluarea eficientei serviciilor oferite si imbunatatirea lor permanenta . catre tehnologie. catre produs. Lantul de supermarketuri Real inregistreaza succese deosebite de piata tocmai datorita modului in care au inteles activitatea de marketing avand la baza orientarea activitatii catre consumator si societate. vanzari.Reputatie buna pentru serviciile oferite clientilor. tombole.Valorificarea optima a experientei si pregatirii profesionale . logistica eficienta. laind in considerare avantajele de pe piata.Fiind nou venit pe piata Real a reusit sa inlature aceste dezavantaje cu ajutorul altor atuuri: preturi reduse. Analiza SWOT a Hypermarketului Real a)Puncte tari . a optat pentru o promovare agresiva. . marketingul avand rolul decisiv in acest sens.deoarece managerii au adoptat o promovare a firmei si a gamei de produse oferite corespunzatoare sau peste asteptarile consumatorilor. BILLA. Real are o imagine foarte puternica pe piata romaneasca fiind una dintre cele mai cunoscute brand-uri de pe piata.Caracteristici ale ofertei (produs / serviciu) care o disting de cea a concurentei . . mai mult. Conceptia care orienteaza activitatea de marketing poate fi diferita.O infrastructura fiabila pentru tehnologia informatiei. piata.Existenta unei directii strategice lipsite de confuzie pe care avanseaza compania . In principiu toate conpaniile cu success pe piata au pus accent pe functia de Marketing. Real a stiut inca de la inceput cum sa actioneze pentru a avea impact asupra publicului tinta.Existenţa unei imagini favorabile . promotii.randul consumatorilor efectivi. Prin urmare si impactul marketingului in prisma relatiei intreprindere-mediu poate fi diferit. pe promovarea produselor. Hipermarketul Real a aparut pe o piata unde existau deja firme cu renume national si multi national PROFI. . regasindu-se in orientarea catre productie.Utilizarea unor mijloace moderne de informare si instruire a personalului . Careffour.Situatiile financiar-contabile intocmite sunt corecte .

Nu se intreprind actiuni sustinute pentru a cunoaste gradul de satisfactie a clientilor si a lua masurile care se impun c)Oportunitati .Posibilităţi de incheiere a unor alianţe. cerintelor si asteptarilor clientilor. avantajoase. . d) Amenintari . b)Puncte slabe . .Lipsa de cunoastere a potentialului propriu acestui potential) .Manifestarea unei stări de stagnare sau regres la firmele concurente.venitul populatiei a cunoscut o scadere destul de semnificativa .Cheltuielile indirecte sunt ridicate.Oportunitati pot rezulta din perceptii pozitive ale pietei despre oferta firmei .Oportunitati de finantare a unor afaceri in domeniul serviciilor .Schimbari tehnologice .. .Probleme de natura financiara .pericolul noilor veniti pe piata .Imbunătăţirea activităţii pe linie organizatorică . existand o cerere mare pentru produse si servicii mai diversificate.firma dispune de personal capabil de-a fi calificat si instruit suplimentar. acorduri etc.Cresterea tot mai accentuata a concurentei pe piata romaneasca a serviciilor . .Neincrederea partiala a consumatorilor din Romania.Piata romaneasca are un mare potential.Creşterea rapidă a pieţei .Clienti tot mai exigenti doresc si asteapta innoirea continua a ofertei de produse si servicii .rata inflatiei a crescut alarmant in 2010 .Lipsa de motivatie a personalului .Existenţa cererii pe noi pieţe a produselor şi/sau serviciilor . integrate si adaptate nevoilor.Actiuni directe ale competitiei care pot scoate firma din afaceri . . .rata somajului a crescut .

. pierderea clientelei ) .Obstacole evidente (declinul mediului economic. abilitati si cunostinte superioare. ..Concurenti cu CV-uri mai ample si impresionante.Concurenti cu abilitati de prezentare la interviuri superioare.Concurenti cu experienta. . intensificarea concurentei.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful