Referat

Tema lucrarii: Viteza de reactie. Viteza de reactie exprima variatia concentratiei reactantilor sau produsilor de reactie in timp. Viteza de reactie este proportionala cu produsul concentratiilor molare ale reactantilor.
In cazul in care concentratiile molare ale reactantilor sunt egale cu unitatea [A] = [B] = 1 mol/L, constanta de viteza este egala cu viteza de reactie si este numita viteza specifica. k=v

Cand are loc o reactie chimica? R: O reactie chimica are loc atunci cand exista o energie suficient de mare si atunci cand exista orientarea geometrica. Cum se numeste energia minima pe care trebuie sa o aiba particulele de reactanti astfel incat sa se formeze produsul de reactie? R: energie de activare Ce se intampla cu conentratia reactantilor in timpul reactiei chimice? R: concentratia scade Ce se intampla cu concentratia produsilor de reactie in timpul reactiei? R: concentratia creste Care este expresia vitezei de reactie? R: v=±(Δc/Δt)
Δc - reprezinta variatia concentratiei molare Δt reprezinta variatia timpului

Care este unitatea de masura pentru viteza de reactie? R: mol/l*sec
Experimentul 1

HCl Am realizat o solutie(incolora) de Na S O . Substante: BaCl .In urma reactiei am observat ca BaSO s-a depus.A avut loc o reactie de dubla inlocuire. .Aparatura: eprubeta. pipeta.reactie efervescenta. pipeta. Substante: Na S O .timpul pana ce reactia a fost completa a fost mai scurt decat atunci cand am folosit acid clorhidric diluat. . pipeta. spatula. el asezandu-se cu partea superioara pe suprafata mesei de lucru. spatula. b) a fost folosit acid clorhidric concentrat . . evitandu-se astfel contactul acidului cu mana celui ce efectua reactia sau cu orice alt obiect aflat pe masa. .reactie efervescenta. Substante: Zn.reactia a continuat pentru un timp indelungat. Norme de portectie a muncii: . .La adaugarea acidului clorhidric am obtinut o solutie alb-galbuie. .Timpul in care a avut loc reactia a fost foarte scurt (cateva secunde). => viteza de reactie mai mare Experimentul 3 Aparatura: eprubeta.H SO BaCl + H SO  Ba SO + 2HCl Am realizat o solutie (incolora) de clorura de bariu. *Au fost luate aceleasi masuri de protectie a muncii ca si la experimentele 1 si 2* Observatii: .Adaugarea acidului s-a facut cu atentie sporita pentru a nu se produce accidente.S-a obtinut o solutie alb-laptoasa . Observatii: .Capacul recipientului cu acid a fost indepartat cu grija. HCl Zn + 2HCl  ZnCl + H *Au fost luate aceleasi masuri de protectie a muncii ca si la experimentul 1* a) a fost folosit acid clorhidric diluat . Experimentul 2.reactia a inceput imediat ce a fost adaugat acidul.reactia a inceput imediat ce a fost adaugat acidul. spatula. . Aparatura: eprubeta. .

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful