You are on page 1of 65

excel

Fourth Year High School

EDTECH 503
Instructional Material Design and Development (IMDD) : PRINT
Submitted by: AILENE C. GABACA
09498582095 / ailenegabaca@ymail.com
Submitted to: MARILOU UBIŇA
May 4, 2011
i
excel

Table OF CONtents
Page No.
Acknowledgement…………………………………………………………. iii
Overview ………………………………………………………………………… iv
General Objectives………………………………………………………… 1
Concept Map of the Lesson…………………………………………… 2
Procedure……………………………………………………………………. 3
Pre-test……………………………………………………………………….. 4
Pre-test Self-check………………………………………………………….. 9
Guide for the Interpretation of the Pre-test Scores………… 9
Lesson 1: Introduction to Spreadsheet………………………….. 10
Activity 1…………………………………………………………………….. 22
Self-check……………………………………………………………………… 25
Lesson 2: Data and Cells………………………………………………. 26
Activity 2…………………………………………………………………….. 44
Self-check……………………………………………………………………. 46
Lesson 3: Forlumas and Function……………………………………. 47
Activity 3…………………………………………………………………….. 53
Self-check……………………………………………………………………. 54
Post-test……………………………………………………………………… 55
Post-test Self-Check…………………………………………………….. 58
Guide for the Interpretation of the Post-test Scores………… 58
Table of Specification…………………………………………………… 59
References………………………………………………………………….. 60
Reflection…………………………………………………………………….. 61
Evaluation Form

ii
excel
ACKNOWLEDGEMENT

I would like to express my greatest appreciation to those who have helped


and inspired me in doing this module.

To our Professor Marilou Ubiña, for being very supportive to us and for
helping, assisting and motivating us to accomplish this task.

To Melai, Irene and Ana Rose for being so nice to me and for encouraging
me mostly when I am about to give up.

To my family, for helping me at all times and for understanding my


horrible situation.

To Ramil, for inspiring me.

And above all things, I would like to give my deepest gratitude to our God,
Jesus Christ for without Him I am also nothing and for giving me wisdom and
strength to finish this module, for being patient to me, for comforting me
mostly when I am on my hardest hit and finally for loving me unconditionally

To God be the glory and His work be exalted in this module.

Thank you very much.

iii
excel

Excel is definitely one of the most powerful tools of the Microsoft Office
suite of business software products. This fantastic program allows you to
manage numbers and data in a variety of ways, which can help you, stay
organized and efficient, and get more out of your day. There are several ways
to learn Microsoft excel. This module is designed and developed to enhance
student’s productivity and creativity through computer technology. It aims to
equip our students with the computer skills and knowledge needed to be
competent individuals in the information age. It also aims to bring quality
computer education to our youth. Students gain an academic edge by developing
proficiency in using computers as tools for learning, productivity, and creativity.
We help build youth a solid foundation of fundamental learning and computer
skills, attitudes, and knowledge tools that can truly empower their lives.

This module deals with the study of Spreadsheet: its definition, types and
history. It also introduces the Microsoft Excel 2007 program and file
management. It will also cover data and cells manipulation. Entering and editing
cell content, using and entering formula and functions in a cell.

It will cover the following topics:

 Starting Excel  Entering and changing data


 Worksheets and workbooks  Copying and moving data
 Saving a workbook  Formatting text and numbers
 Creating new workbook using  Entering and creating formulas
templates

iv
excel

General objectives

Work comfortably in the Excel environment

Create new workbooks and manipulate data in


existing ones

Format cell contents, rows, columns, and numbers

Create and use formulas and function

1
excel

TECHNOLOGY AND LIVELIHOOD EDUCATION IV

1st Grading 2nd Grading 3rd Grading 4th Grading

Food Entrepreneurship MS Excel Technical


Trades drawing

Qualities of an
Baking Entrepreneur Introduction to Lettering
Spreadsheet

Food & Instrumental


Bookkeeping
Beverage Drawing
Data and Cells

Merchandising Freehand
Catering Business Sketching
Using and
creating Formulas
Geometrical
Construction

2
excel

Here are simple procedures in using this


module:
 As you read each lesson, be aware
of the learning objectives.
 Carefully follow instructions in
each lesson.
 Be honest and obedient at all
times.
Happy Learning!

3
excel

PLEASE READ!
Before you begin the lesson, answer first this Pre-test for me to know
how good you are in this subject. Do not be afraid to answer this for it
will not affect your grade in my subject.

Choose the letter of the correct answer.

1. It is the computer equivalent of a paper ledger sheet. It consists of a grid made from
columns and rows.
a. MS Powerpoint b. MS Word c. Publisher d. Spreadsheet

2. It displays the data you type in the cell. It also allows you to edit your formula easily.
a. Name box b. formula bar c. cell d. tab

3. It is made of columns where you enter labels, numbers and formulas


a. worksheet b. formula bar c. cell d. sheet tab

4. It is vertical block of cells identified by a unique alphabetical letter.


a. name box b. cell c. column d. row

5. It is called the file. It contains multiple worksheets and chart sheets.


a. workbook b. cell content c. column d. row

6. Switching between worksheets in file is done by clicking on this tab at the bottom of the
screen.
a.name box b. sheet tab c. tab d. cell

7. Display information about a command or toolbar button, an operation in progress, or the


location of the insertion point.
a.name box b. sheet tab c. status bar d. scroll bars

8. Located next to the formula bar, it displays the cell reference or the name of the active
cell.
a.name box b. sheet tab c. status bar d. scroll bars

4
9. It is recognized by its black outline. Data is always entered into the active cell. Different
cells can be made active by clicking on them with the mouse or by using the arrow keys
on the keyboard.
a.active cell b. worksheet c. cell d. columns

10. Icons located above the work area. The Ribbon is organized into a series of tabs - such
as File, Home, and Formulas.
a. Title bar b. minimize c. close button d. ribbon

11. Located at the top of the screen indicating the name of the program
a. Title bar b. minimize c. close button d. ribbon

12. This form of a mouse pointer is used to copy cell content.


a. I-Beam b. Fill Handle c. Thick cross d. cursor
13. The command that enables you to recover from the mistake you have made.
a. Undo b. Ctrl+y c. redo d. edit

14. A keyboard shortcut that allows you to go back to the beginning of the spreadsheet.
a. Ctrl+End b. Home c. Ctrl+Home d. Ctrl+z

15. The mouse pointer that allows you to edit text within a formula bar
a. I-Beam b. Fill Handle c. Thick cross d. cursor

16. The default cell upon opening MS Excel


a.B1 b. A c. B d. A1

17. The number of rows in a worksheet is


a.36500 b. 65536 c. 64536 d. 256

18. The number of columns in a worksheet is


a.36500 b. 65536 c. 64536 d. 256

19. What symbol is used to enter number as text?


a. ’ b. “ c. = d. +

20. What symbol is used to create a formula in a cell


a. ’ b. “ c. = d. +

21. To select multiple non-adjacent cells in a worksheet click them holding


a. Ctrl Key b. Alt Key c. Shift Key d. Ctrl+Shift Key

22. How many sheets are there in Excel Workbook by default?


a. 2 b. 3 c. 4 d. 5

23. To move to the previous worksheet press


a. Ctrl+PgDn b. Ctrl+PgUp c. shit+tab d. Ctrl+tab

5
24. A quick way to return to a specific area of a worksheet is to type in the ______.
a.row b. formula bar c. zoom box d. name box

25. Short cut key for copy


a. Ctrl+z b. ctrl+a c. Ctrl+C d. Ctrl+V

26. Short cut key for paste


a. Ctrl+z b. ctrl+a c. Ctrl+C d. Ctrl+V

27. Short key for saving the worksheet


a. ctrl+s b. ctrl+z c. ctrl+v d. shift+tab

28. Make the selected text bold


a. ctrl+s b. Ctrl+B c. Ctrl+I d. Shift+alt

29. Italicize the selected text


a. ctrl+s b. Ctrl+U c. Ctrl+I d. Shift+alt

30. Draw a line through the middle of the selected text


a.subscript b. superscript c. bold d. strikethrough

31. Underline the selected text.


a. ctrl+s b. Ctrl+U c. Ctrl+I d. Shift+alt

32. Allows the user to move up and down the document in the window
a.title bar b. task bar c. scroll bars d. status bar

33. Displays buttons for open programs or documents


a.title bar b. task bar c. scroll bars d. status bar

34. Visicalc is one of the best selling ___________ program.


a. Powerpoint b. word c. spreadsheet d. not given

35. By 1984, VisiCalc disappeared when IBM launched _________.


a. Lotus 1-2-3 b. MS Excel c. adobe d. word

36. Which of the following Excel screen components can NOT be turned on or off?
a. formula bar b. status bar c. tool bar d. not given

37. How can you update the values of formula cells if Auto Calculate mode of Excel is
disabled?
a. F8 b. F9 c. F10 d. F11

38. It is the data that organized has meaning and is useful.


a. Data b. information c. input d. output

6
39. What happens when you press Ctrl + X after selecting some cells in Excel?
a) The cell content of selected cells disappear from cell and stored in clipboard
b) The cells selected are marked for cutting
c) The selected cells are deleted and the cells are shifted left
d) The selected cells are deleted and cells are shifted up

40. Which of the following option is not available in Paste Special dialog box?
a. add b. subtract c. divide d.SQRT

41. Which of the following is not the correct method of editing the cell content?
a) Press the Alt key
b) Press the F2 key
c) Click the formula bar
d) Double click the cell

42. Tab scroll buttons are place on Excel screen


a) towards the bottom right corner
b) towards the bottom left corner
c) towards the top right corner
d) towards the top left corner

43. You can use the formula pallette to


a) format cells containing numbers
b) create and edit formula containing functions
c) enter assumptions data
d) copy a range of cells

44. When a range is selected, how can you activate the previous cell?
a) Press the Alt key
b) Press Tab
c) Press Enter
d) None of above

45. Which tool you will use to join some cells and place the content at the middle of joined
cell?
a) From Format Cells dialog box click on Merge Cells check box
b) From Format Cells dialog box select the Centered alignment
c) From Format Cells dialog box choose Merge and Center check box
d) Click on Merge and Center tool on formatting toolbar

7
46. It gives you quick access to frequently used commands.
a) title bar
b) zoom slider
c) task bar
d) quick access toolbar

47. Short key of Align-left


a) Ctrl+L
b) Ctrl+R
c) Ctrl+U
d) Ctrl+Z

48. Short key for Align-Right


a) Ctrl+L
b) Ctrl+R
c) Ctrl+U
d) Ctrl+Z

49. Click this button to enables you to center a heading over a table or report
a) Merge
b) function
c) formula
d) not given

50. Allows you to quickly total a range of cells


a) AutoSum
b) count
c) max
d) average

8
SELF CHECK

PRE-TEST
1 D 11 A 21 A 31 B 41 A
2 B 12 B 22 B 32 C 42 B
3 A 13 C 23 B 33 B 43 B
4 C 14 B 24 D 34 C 44 D
5 A 15 A 25 C 35 A 45 D
6 B 16 D 26 D 36 D 46 D
7 C 17 B 27 A 37 B 47 A
8 A 18 D 28 B 38 A 48 B
9 A 19 A 29 C 39 B 49 A
10 D 20 C 30 D 40 D 50 A

PLEASE READ!
This is how you are going to rate yourself after you finished answering the pre-test.
After checking, add 50 points on your total correct answer. (Example: 30 correct answer + 50 = 80%)
Then refer to the guide below regarding the interpretation of your score.

You are an extraordinary student!


95 – 100 %

You have done a great job


87 – 94 %

Keep up the good work.


80 – 86 %

Needs improvement.
75 – 79 %

Failed.
74 % and below

9
excel

INTRODUCTION TO SPREADSHEETS
LEARNING OUTCOMES

1. Define spreadsheet
2. Enumerate the uses of spreadsheet
3. Identify parts of the MS Excel Application window
4. Save workbook
5. Create workbook using templates

LESSON SUMMARY

A spreadsheet program is an electronic workbook which designed with a


matrix of rows and columns. It speeds up the process of making reports
especially in numbers because it has the capability of making computations fast.

10
Getting to know the spreadsheet

A spreadsheet is the computer equivalent of a paper ledger sheet. It


consists of a grid made from columns and rows. It is an environment that can
make number manipulation easy and somewhat painless.

MANUAL - Creating a worksheet on ledger ELECTRONIC - a computer-generated


paper o r columnar using a paper, pencil, spreadsheet that makes the basic task
calculator, and eraser much easier.

The math that goes on behind the scenes on the paper ledger can be
overwhelming. If you change the loan amount, you will have to start the math
all over again (from scratch). But let us take a closer look at the computer
version.

A Spreadsheet is a tool used whenever you need to perform calculations.


These calculations can involve mathematical, financial, or scientific data. Some
typical uses of spreadsheets are:

 Household taxes
 Grading system
 Income taxes
 Inventories
 Mortgage payments

11
THE STORY BEHIND SPREADSHEET

In 1978, a Harvard Business student named Dan Bricklin got tired of


adding up columns of numbers – and adding them up again after making a few
changes – just to assess the effect of the merger. Bricklin, who knew a little
about computers from summer jobs at Wang and other firms, came up with the
idea of a spreadsheet program running on a personal computer.

Bricklin’s teachers and a programmer friend, Bob Frankston, produced


VisiCalc. It is a program for Apple II Computer. This marked an important new
chapter in American enterprise, the Electronic Spreadsheet.

VisiCalc was a huge success. More than 700,000 copies of the program
were sold. It was almost single-handedly responsible for the success of the Apple
II personal computer. By 1984, it disappeared when IBM launched Lotus 1-2-3,
an integrated program that combines analytical graphics and database
management with what is clearly a clone of VisiCalc spreadsheet.

Many innovations did come out, especially during the 90’s when the
development of microchips was unstoppable, and there was rapid development in
various application programs. Finally, the year of the GUI’s (Graphical User
Interface) desktop arrived. The next decade now belongs to Microsoft’s Software
King – BILL GATES, who gave birth to Microsoft Office software such as
MICROSOFT EXCEL, which operates almost like Lotus 1-2-3 but is much faster
and more user-friendly. It works on a graphical desktop environment with its
electronic input device companion the witty-mouse.

12
ELEMENTS OF ELECTRONIC SPREADSHEET WORKBOOK

CELL C
O
ROW L
U
M WORKSHEET
N

ROW It is a horizontal block of cells running across the breadth of the


spreadsheet. Rows are numbered sequentially from the top.
COLUMN It is a vertical block of cells identified by a unique alphabetical
letter.
WORKSHEET It is made up of rows and columns where you enter labels,
numbers and formulas.
CELL It is the rectangle formed by the rows and columns. The
combination of the column letter and the row number is called
cell reference or cell address. You might choice a rectangular
highlight that indicates the location on-screen of the active cell.
This is called active cell indicator.
WORKBOOK It is called the file. It contains multiple worksheets and chart
sheets. You can switch between worksheets within a workbook
easily. You can also name the sheets separately to easily
distinguish them from one another.
RANGE It is a block of selected cells. It is also a selection of multiple cells.
CELL CONTENT This is any data entered into the cell. This can be numbers, letters,
formulas, date, and time.
DATABASE This is a collection of related information about a subject organized
In a useful manner

13
STARTING EXCEL
To start Excel 2010 in windows 7 OS, choose Start button then
type Microsoft Excel 2010. A new blank workbook appears, ready for you
to enter data.

14
PARTS OF MS EXCEL WINDOW

FILE TAB TITLE BAR


QUICK ACCESS TOOLBAR RIBBON

NAME BOX FORMULA BAR


COLUMN LETTERS

ACTIVE CELL

SCROLL BARS

ROW NUMBERS

SHEET TABS

STATUS BAR

File Tab

The File tab is new to Excel 2010 - Sort of. It is a replacement for the Office
Button in Excel 2007 which was a replacement for the file menu in earlier
versions of Excel.

Like the old file menu, the File tab options are mostly related to file
management such as opening new or existing worksheet files, saving, printing, and
a new feature - saving and sending Excel files in PDF format.

15
Quick Access Toolbar

This customizable toolbar allows you to add frequently used commands. Click on
the down arrow at the end of the toolbar to display the toolbar's options.

Title Bar

Located at the top of the screen indicating the name of the program

Ribbon

The Ribbon is the strip of buttons and icons located above the work area. The
Ribbon is organized into a series of tabs - such as File, Home, and Formulas.
Each tab contains a number of related features and options. First introduced in
Excel 2007, the Ribbon replaced the menus and toolbars found in Excel 2003
and earlier versions.

Active Cell

The active cell is recognized by its black outline. Data is always entered into the
active cell. Different cells can be made active by clicking on them with the
mouse or by using the arrow keys on the keyboard.

Name Box

Located next to the formula bar, the Name Box displays the cell reference or
the name of the active cell.

Formula Bar

Located above the worksheet, this area displays the contents of the active cell.
It can also be used for entering or editing data and formulas.

16
Column Letters

Columns run vertically on a worksheet and each one is identified by a letter in


the column header.

Scroll Bars

Used to scroll other parts of the worksheet.

Row Numbers

Rows run horizontally in an Excel 2007 worksheet and are identified by a


number in the row header.

Sheet Tabs

Switching between worksheets in an Excel 2007 file is done by clicking on the


sheet tab at the bottom of the screen.

Status Bar

Display information about a command or toolbar button, an operation in


progress, or the location of the insertion point.

EXITING MS EXCEL

Different ways to exit MS Excel:

 Clicking the Close button in the Title Bar


 Pressing Alf+F4 simultaneously
 Clicking File, then Exit

17
SAVING YOUR WORKBOOK

1. When you are ready to save your spreadsheet as an earlier version, click on
the File Tab in the upper left-hand corner of the screen.
2. In the resulting menu, roll your mouse over Save As…

3. A menu pane will appear. Choose Excel 1997-2003 workbook.

18
4. In the resulting dialogue box, select the location for your file, type your
file name into the file name box and click Save.

5. Your file will be saved on the location you choose to save your file and
will be readable by any version of Microsoft Excel since 1997.2010.

Create a New Workbook Using Templates

A template is a workbook that you create and use as the basis for other
similar workbooks. You can create templates for workbooks and worksheets. It
can contain text, formatting, formulas, and macros that speed up the creation
of a file.

19
To create a new workbook based on a template, follow these steps:

1. On the File Tab, click NEW and then Templates dialog box will appears,
choose any available templates it’s either in recent templates or you can
choose in office templates.

2. Click the tab listing your templates (office.com templates). Double-click


the template for the type of workbook you want to create. Then click
download if you want to create in your file in that kind of template

20
Example: Inventory Template

21
excel

A. Answer the following:


1. What is a spreadsheet?

2. Give at least five elements of the spreadsheet.

3. Who is Dan Bricklin? What I his contribution in the development of


spreadsheet?

22
excel

B. Crossword Puzzle

Across
3. Block of selected cells
1 1. A selected cell that is ready for
data entry
2 2. A vertical block of cell
3. It is also called a file
4 4. A rectangle formed by the
6 intersection of rows and
columns

5
7 8

3
9

Down
5. A program for Apple II Computer
6. A data entered into any cell
7. A horizontal block of cell running across
the breath of the spreadsheet
8. A collection of related information
9. It contains 256 columns and 65,536 rows.

23
excel

C. Label the parts of the MS Excel Window. Write your answer


inside the box.

1. 3.
2. 4.

5. 6.
7.

8.

SCROLL BARS

9.

10.

STATUS BAR

24
SELF CHECK

ACTIVITY 1C
1 File Tab 6 Formula Bar
2 Quick Access Toolbar 7 Column Headings
3 Title Bar 8 Active Cell
4 Ribbon 9 Row numbers
5 Name Box 10 Sheet Tab

25
excel

DATA AND CELLS

LEARNING OBJECTIVES

1. Enter labels and values in a cell


2. Move a desired cell by using keyboard shortcut
3. Identify forms of mouse pointer
4. Edit data with different formatting toolbar
5. Merge and center data

LEARNING SUMMARY

There are different ways to move around in the worksheet, mouse,


keyboard stroke, or the feature of MS Excel for navigating through the
worksheet. The cell indicator determines the location of the active cell. You can
also determine the exact location of the active cell by simply looking in the
name box.

26
MOVING AROUND THE WORKSHEET

In entering data, you must first select the cell. The default location of
the cursor upon opening MS Excel is cell A1 which is referred to as the cell
address. The cell address is the combination of column heading and the row
number. As the cursor is moved, the name box displays the new active cell. To
move around the worksheet, you can either use the keyboard or the mouse

Use the keyboard shortcuts to move to a desired cell.

To move right (one cell) Press right arrow key ( ) or tab


To move left (one cell) Press left arrow key ( )or tab
To move down (one cell) Press arrow down ( )
To move up (one cell) Press arrow up ( )
To specific Cell Press F5 then type the cell address
To the beginning of a row Home
To the end of a row End and arrow right or Ctrl+
To the beginning of a spreadsheet Ctrl + Home
To the end of a spreadsheet Ctrl + End

27
The different forms of Mouse Pointer in the Spreadsheet

Arrow – used to select a command


from the menu bar or toolbars.

Thick Cross – used to select a cell or


range of cells

I-beam – used to edit text within a


formula bar. This pointers appears
when your mouse pointer rests on the
name box and font box

Fill Handle – used to copy cell content

Double Arrow – allows you to adjust


the column width by dragging it to the
left and right and the row height by
dragging it up and down

28
ENTERING DATA

There are three types of entries namely: text, numbers and formulas. You
simply select a cell and then type. Whatever you type appears in both active cell
and the formula bar. You can enter your data in the active cell by clicking the
enter box (the box with a check on it) in the formula bar or by pressing
ENTER. You can cancel the entry by clicking the cancel box in the formula bar
or by pressing Esc. If you make a mistake while you are typing in a cell, you can
use the Backspace key or the arrow keys to move the insertion point. The
blinking vertical line indicates where you can enter text.

Text

On a worksheet, text is any set of characters entered in a cell that


Microsoft Excel does not interpret as a number, formula, time, logical value or
error value. As with constant numbers, Microsoft Excel does not change text
rules unless you select the cell containing the text and then edit it.

Given below is typical text entry.

29
Numbers

To enter text as a constant, you select a cell and type the text. Text
may contain letters, digits and other special characters that you can produce on
your printer. A cell can hold up to 255 characters of text. You can also create
text entries that include numbers and text or just numbers. If you want to
enter an airline flight number such as ―TWA394‖, you need only to type the
entry, because the entry contains non-numeric characters. Microsoft Excel
interprets it as text. However, you may want to enter a number, such as
postal code or phone numbers as text. To enter a number as text, precede it
with an apostrophe. You can also enter text in formulas and in charts. In
formulas, text includes those characters enclosed in double quotation marks (―‖).
In charts, the various labels that can be displayed are considered as text. To
enter a number as a constant, select a cell and type the number. Numbers can
include numeric characters (0 1 2 3 4 5 6 7 8 9) and any of the following
special characters:

+ - ( ) , / $ %. e E

Microsoft Excel ignores plus sign (+) that come before constant numbers.

To enter a negative number, either precede it with a minus sign (-) or enclose
it within a parenthesis (0). You can include commas in numbers you enter as
constants, such 1,000,000. Microsoft Excel treats a single period in a numeric
entry as a decimal point.

30
Create Borders

You can use borders to make entries in your Excel worksheet stand out.
You can choose from several types of borders. When you press the down arrow

next to the Border button , a menu appears. By making the proper


selection from the menu, you can place a border on the top, bottom, left, or
right side of the selected cells; on all sides; or around the outside border. You
can have a thick outside border or a border with a single-line top and a double-
line bottom. Accountants usually place a single underline above a final number
and a double underline below. The following illustrates:

Create Borders

1. Select cells B6 to E6.


2. Choose the Home tab.
3. Click the down arrow next to the
Borders button . A menu appears.
4. Click Top and Double Bottom Border.
Excel adds the border you chose to the
selected cells.

31
Merge and Center

Sometimes, particularly when you give a title to a section of your


worksheet, you will want to center a piece of text over several columns or rows.
The following example shows you how.

STEPS:

1. Go to cell B2.
2. Type Sample Worksheet.
3. Click the check mark on the
Formula bar.
4. Select cells B2 to E2.
5. Choose the Home tab.
6. Click the Merge and Center
button in the Alignment
group. Excel merges cells B2, C2,
D2, and E2 and then centers the
content.

32
Note: To unmerge cells:
1. Select the cell you want to unmerge.
2. Choose the Home tab.

3. Click the down arrow next to the Merge and Center button. A menu
appears.
4. Click Unmerge Cells. Excel unmerges the cells.

Add Background Color


To make a section of your worksheet stand out, you can add background color to
a cell or group of cells.

Add Background Color

1. Select cells B2 to E3.

33
2. Choose the Home tab.

3. Click the down arrow next to the Fill Color button .

4. Click the color dark blue. Excel places a dark blue background in the cells
you selected.

34
Change the Font, Font Size, and Font Color

A font is a set of characters represented in a single typeface. Each character


within a font is created by using the same basic style. Excel provides many
different fonts from which you can choose. The size of a font is measured in
points. There are 72 points to an inch. The number of points assigned to a font
is based on the distance from the top to the bottom of its longest character.
You can change the Font, Font Size, and Font Color of the data you enter into
Excel.

Change the Font

STEPS

1. Select cells B2 to E3.

2. Choose the Home tab.

3. Click the down arrow next to the Font


box. A list of fonts appears. As you
scroll down the list of fonts, Excel
provides a preview of the font in the
cell you selected.

4. Find and click Times New Roman in


the Font box. Note: If Times New
Roman is your default font, click
another font. Excel changes the font
in the selected cells.

35
Change the Font Size

1. Select cell B2.

2. Choose the Home tab.

3. Click the down arrow next to the Font Size box. A list of font sizes
appears. As you scroll up or down the list of font sizes, Excel provides a
preview of the font size in the cell you selected.

4. Click 26. Excel changes the font size in cell B2 to 26.

36
Change the Font Color

1. Select cells B2 to E3.

2. Choose the Home tab.

3. Click the down arrow next to the Font Color button .

4. Click on the color white. Your font color changes to white.

Your worksheet should look like the one shown here.

37
Move to a New Worksheet

In Microsoft Excel, each workbook is made up of several worksheets. Each


worksheet has a tab. By default, a workbook has three sheets and they are
named sequentially, starting with Sheet1. The name of the worksheet appears on
the tab. Before moving to the next topic, move to a new worksheet. The
exercise that follows shows you how.

Move to a New Worksheet

 Click Sheet2 in the lower-left corner of the screen. Excel moves to


Sheet2.

Bold, Italicize, and Underline

When creating an Excel worksheet, you may want to emphasize the


contents of cells by bolding, italicizing, and/or underlining. You can easily bold,
italicize, or underline text with Microsoft Excel. You can also combine these
features—in other words, you can bold, italicize, and underline a single piece of
text.
In the exercises that follow, you will learn different methods you can use
to bold, italicize, and underline.

38
Bold with the Ribbon

1. Type Bold in cell A1.

2. Click the check mark located on the Formula bar.

3. Choose the Home tab.

4. Click the Bold button . Excel bolds the contents of the cell.

5. Click the Bold button again if you wish to remove the bold.

Italicize with the Ribbon

STEPS:
1. Type Italic in cell B1.
2. Click the check mark located on the
Formula bar.
3. Choose the Home tab.
4. Click the Italic button . Excel
italicizes the contents of the cell.
5. Click the Italic button again if you
wish to remove the italic.

39
Underline with the Ribbon

Microsoft Excel provides two types of underlines. The exercises that follow
illustrate them.

Single Underline:

1. Type Underline in cell C1.

2. Click the check mark located on the Formula bar.

3. Choose the Home tab.

4. Click the Underline button . Excel underlines the contents of the cell.

5. Click the Underline button again if you wish to remove the underline.

40
Double Underline

1. Type Underline in cell D1.

2. Click the check mark located on the Formula bar.

3. Choose the Home tab.

4. Click the down arrow next to the Underline button and then click
Double Underline. Excel double-underlines the contents of the cell. Note

that the Underline button changes to the button shown here , a D


with a double underline under it. Then next time you click the Underline
button, you will get a double underline. If you want a single underline,

click the down arrow next to the Double Underline button and then
choose Underline.

5. Click the double underline button again if you wish to remove the double
underline.

41
Bold, Underline, and Italicize

1. Type All three in cell E1.


2. Click the check mark located on the Formula bar.
3. Choose the Home tab.
4. Click the Bold button . Excel bolds the cell contents.
5. Click the Italic button . Excel italicizes the cell contents.
6. Click the Underline button . Excel underlines the cell contents.

Alternate Method: Bold with Shortcut Keys

1. Type Bold in cell A2.


2. Click the check mark located on the Formula bar.
3. Hold down the Ctrl key while pressing "b" (Ctrl+b). Excel bolds the
contents of the cell.
4. Press Ctrl+b again if you wish to remove the bolding.

Alternate Method: Italicize with Shortcut Keys

1. Type Italic in cell B2. Note: Because you previously entered the word
Italic in column B, Excel may enter the word in the cell automatically
after you type the letter I. Excel does this to speed up your data entry.
2. Click the check mark located on the Formula bar.
3. Hold down the Ctrl key while pressing "i" (Ctrl+i). Excel italicizes the
contents of the cell.
4. Press Ctrl+i again if you wish to remove the italic formatting.

Alternate Method: Underline with Shortcut Keys


1. Type Underline in cell C2.
2. Click the check mark located on the Formula bar.
3. Hold down the Ctrl key while pressing "u" (Ctrl+u). Excel applies a single
underline to the cell contents.
4. Press Ctrl+u again if you wish to remove the underline.

42
Bold, Italicize, and Underline with Shortcut Keys
1. Type All three in cell D2.
2. Click the check mark located on the Formula bar.
3. Hold down the Ctrl key while pressing "b" (Ctrl+b). Excel bolds the cell
contents.
4. Hold down the Ctrl key while pressing "i" (Ctrl+i). Excel italicizes the cell
contents.
5. Hold down the Ctrl key while pressing "u" (Ctrl+u). Excel applies a single
underline to the cell contents.

43
excel

A. Give the name of the following command icons.


Encircle the letter of the correct answer.

1. a. cut b. paste c. copy d. gallery

2. a. left align b. right align c. centered d. justified

3. a. undo b. redo c. paste d. block arrow

4. a. italic b. underlined c. bold d. blocked

5. a. cut b. paste c. copy d. gallery

6. a. background b. font c. font d. font


color color style size

7. a. open b. merge c. copy d. folder

8. . a. italic b. underlined c. bold d. bold

9 a. background b. font c. font d. font


color color style size

10. a. cut b. paste c. copy d. drop

44
excel
B. Draw at least 5 forms of Mouse Pointer and identify the name and
its function. (2 pts. Each)

Drawing Name & Function


1.

2.

3.

4.

5.

45
SELF CHECK

ACTIVITY 2A
1 B 6 B
2 D 7 B
3 A 8 B
4 C 9 D
5 C 10 A

ACTIVITY 2B

Arrow – used to select a command from the menu bar or


toolbars.

Thick Cross – used to select a cell or range of cells

Double Arrow – allows you to adjust the column width by


dragging it to the left and right and the row height by
dragging it up and down
I-Beam - used to edit text within a formula bar. This pointer
appears when your mouse pointer rests on the name box
and font box.

Fill Handle – used to copy cell content

46
excel

FORMULAS AND FUNCTIONS

LEARNING OBJECTIVES:

1. Use formula
2. Enter formula in a cell
3. Use the function AutoSum

LEARNING SUMMARY

One of the most valuable features of Excel is its ability to store


mathematical formulas in individual cells. A formula is a data entry capable of
performing mathematical and logical operations automatically. Formula is a
sequence of constant values, cell references, names, functions or operators that
produce a new value from existing values.

47
excel

FORMULAS AND FUNCTIONS

Formulas always begin with an equal sign (=). A formula performs


operations, such as addition, multiplication and comparison, on worksheet values.

There are several ways of entering a formula namely:

1. Typing

2. Pointing

3. Functions

4. Ranges Names

5. AutoSum Tool

Perform Mathematical Calculations

In Microsoft Excel, you can enter numbers and mathematical formulas into
cells. Whether you enter a number or a formula, you can reference the cell when
you perform mathematical calculations such as addition, subtraction,
multiplication, or division. When entering a mathematical formula, precede the

48
formula with an equal sign. Use the following to indicate the type of calculation
you wish to perform:

+ Addition

- Subtraction

* Multiplication

/ Division

^ Exponential

In the following exercises, you practice some of the methods you can use
to move around a worksheet and you learn how to perform mathematical
calculations.

Addition

1. Type Add in cell A1.


2. Press Enter. Excel moves down one cell.
3. Type 1 in cell A2.
4. Press Enter. Excel moves down one cell.
5. Type 1 in cell A3.
6. Press Enter. Excel moves down one cell.

49
7. Type =A2+A3 in cell A4.
8. Click the check mark on the Formula bar. Excel adds cell A1 to cell A2 and
displays the result in cell A4. The formula displays on the Formula bar.

Note: Clicking the check mark on the Formula bar is similar to pressing Enter.
Excel records your entry but does not move to the next cell.

Subtraction

STEPS:
1. Press F5. The Go To dialog box appears.
2. Type B1 in the Reference field.
3. Press Enter. Excel moves to cell B1.
4. Type Subtract.
5. Press Enter. Excel moves down one cell.
6. Type 6 in cell B2.
7. Press Enter. Excel moves down one cell.
8. Type 3 in cell B3.
9. Press Enter. Excel moves down one cell.
10. Type =B2-B3 in cell B4.
11. Click the check mark on the Formula bar.
Excel subtracts cell B3 from cell B2 and
the result displays in cell B4. The formula
displays on the Formula bar.

50
Multiplication

1. Hold down the Ctrl key while you press "g" (Ctrl+g). The Go To dialog
box appears.

2. Type C1 in the Reference field.

3. Press Enter. Excel moves to cell C1

4. Type Multiply.

5. Press Enter. Excel moves down one cell.

6. Type 2 in cell C2.

7. Press Enter. Excel moves down one cell.

8. Type 3 in cell C3.

9. Press Enter. Excel moves down one cell.

10. Type =C2*C3 in cell C4.

11. Click the check mark on the Formula bar. Excel multiplies C1 by cell C2
and displays the result in cell C3. The formula displays on the Formula bar.

Division

1. Press F5.

2. Type D1 in the Reference field.

3. Press Enter. Excel moves to cell D1.

4. Type Divide.

5. Press Enter. Excel moves down one cell.

51
6. Type 6 in cell D2.

7. Press Enter. Excel moves down one cell.

8. Type 3 in cell D3.

9. Press Enter. Excel moves down one cell.

10. Type =D2/D3 in cell D4.

11. Click the check mark on the Formula bar. Excel divides cell D2 by cell D3
and displays the result in cell D4. The formula displays on the Formula bar.

When creating formulas, you can reference cells and include numbers. All of the
following formulas are valid:

=A2/B2 Division

=A1+12-B3 Addition and Subtraction

=A2*B2+12 Multiplication and Addition

=24+53 Addition

AutoSum

You can use the AutoSum button on the Home tab to automatically add a
column or row of numbers. When you press the AutoSum button , Excel
selects the numbers it thinks you want to add. If you then click the check mark
on the Formula bar or press the Enter key, Excel adds the numbers. If Excel's
guess as to which numbers you want to add is wrong, you can select the cells
you want.

52
excel

1. Create a new worksheet. Input 10 students’ name and their grade to the
following percentage. (Third Grading Grade in TLE).
2. Create a formula in column D, F, H, J, and M by multiplying its
percentage (example: column D = 89*.1)
3. Total the grade of each student in column N
4. Use the illustration below as your guide.
5. Format the text, merge and center some of the headings
Font size 12, Tahoma
Name is align to the left
Numbers is align to the right
6. Save as Worksheet no.3 Surname, First name, section

53
SELF-CHECK

Grade in TLE
Quizze s 10 % Ac tivitie s 2 0 % P e rforma nc e 2 5 % P roje c ts 2 0 % P . T. 2 5 % Gra de

1 Acuna, Mark John 89 8.9 90.00 18 87.00 21.75 90 18 96 24 91


2 Agliones, James 81 8.1 86.00 17.2 87.00 21.75 90 18 82 20.5 86
3 Andes, Jessy 80 8.0 83.00 16.6 85.00 21.25 91 18.2 87 21.75 86
4 Arquita, Wincy 89 8.9 84.00 16.8 82.00 20.5 90 18 95 23.75 88
5 Bacugan, John 90 9.0 86.00 17.2 88.00 22 95 19 86 21.5 89
6 Bacugan, Primo 76.5 7.7 83.00 16.6 81.10 20.28 95 19 87 21.75 85
7 Barcena, Angelyn 76 7.6 83.00 16.6 86.00 21.5 70 14 72 18 78
8 Barlaan, Catherine 90 9.0 88.00 17.6 90.00 22.5 90 18 84 21 88
9 Barte, Julie Ann 80.5 8.1 87.00 17.4 90.00 22.5 91 18.2 88 22 88
10 Buccat, Shelly 80 8.0 86.00 17.2 84.00 21 91 18.2 89 22.25 87

54
excel

A. TRUE OR FALSE: Write R if the statement is true and if it is false change the underlined
words that makes the statement false.

_________1.If the you were adding the cells B5, C5, D5, E5 & F5, the function would
read as =SUM(B5:F5).

_________2. There are two basic types of information you can enter in a cell. Labels and values

_________3. Task pane indicates the location of the active cell.

_________4. Fill Handle is used to select a cell or range cells.

_________5. Some typical uses of spreadsheets are grading system and inventories.

B. IDENTIFICATION: Identify the word or group of words being asked. Choose your answer
from the words inside the box.

Ribbon VisiCalc Spreadsheets Worksheet

Cell Content Bill Gates Range Dan Bricklin

Database Formula Bar Sheet Tab Column

1. It is the computer equivalent of a paper ledger sheet. It consists of a grid made from
columns and rows.

2. It is made up of rows and columns where you enter labels, numbers and formulas.

3. The one who created MS Excel.

4. It is a block of selected cells. It is also a selection of multiple cells.

5. This is a collection of related information about a subject organized in a useful manner.

55
6. Become best selling spreadsheet.

7. It is the strip of buttons and icons located above the work area. It is organized into a
series of tabs - such as File, Home, and Formulas.

8. Located above the worksheet, this area displays the contents of the active cell. It can
also be used for entering or editing data and formulas.

9. It is used to view a sheet.

10. This is any data entered into the cell. This can be numbers, letters, formulas, date, and
time.

C. COMPLETION TEST

STARTING EXCEL

To start Excel 2010 in Windows 7 Operating System, choose 1_________ button then
type Microsoft Excel 2010. A new blank 2_________ appears, ready for you to enter data.

ENTERING DATA

In entering data, you must first select the 3_________. The default location of the
cursor upon opening MS Excel is cell 4___________ which is referred to as the 5__________.
The cell address is the combination of 6_________heading and the 7________ number. As the
8_________is moved, the name box displays the new active cell. To move around the
worksheet, you can either use the 9___________ or the 10__________.

SAVING WORKBOOK

When you are ready to 11_________ your workbook as an earlier version, click on the
12_________ in the upper left-hand corner of the screen. In the resulting menu, roll your
mouse over 13__________. A menu pane will appear. Choose Excel 1997-2003 workbook. In
the resulting 14_________ box, select the location for your file, type your file name into the file
name box and click Save. Your file will be saved on the 15_________ you choose to save your
file and will be readable by any version of Microsoft Excel since 1997.

56
D. GIVE THE SHORT CUT KEYS FOR EACH COMMAND:

1. Copy____________________
2. Paste____________________
3. Save ____________________
4. Undo_____________________
5. Change the font style ____________________
6. Change the font size______________________
7. Underline the selected text_________________
8. Subscript______________________
9. Superscript____________________
10. Make the selected text bold____________________
11. To the beginning of a spreadsheet_________________
12. To the end of a spreadsheet______________________

Short cut key for exiting from MS Excel


13. _____________________
14. _____________________

Ways in creating new workbook


15. _____________________
16. _____________________

Create a simple valid formula for the following:


17. Addition_____________________________
18. Multiplication_________________________
19. Division_____________________________
20. Subtraction__________________________

57
SELF-CHECK

POST-TEST
1 R 6 VisiCalc 6 column 1 Ctrl+C 11 Ctrl+Home
2 R 7 Ribbon 7 row 2 Ctrl+V 12 Ctrl+End
3 Name Box 8 Formula Bar 8 cursor 3 Ctrl+S 13 Alt+F4
4 Thick Cross 9 Sheet Tab 9 mouse 4 Ctrl+Z 14 Ctrl+F4
5 R 10 Cell Content 10 keyboard 5 Ctrl+Shift+F 15 Blank Workbook
1 Spreadsheets 1 Start 11 save 6 Ctrl+Shift+P 16 Workbook Templates
2 Worksheet 2 Workbook 12 File Tab 7 Ctrl+U 17
3 Bill Gates 3 Cell 13 save as 8 Ctrl+= 18
4 Range 4 A1 14 dialogue 9 Ctrl+Shift++ 19
5 Database 5 Cell address 15 location 10 Ctrl+B 20

PLEASE READ!
This is how you are going to rate yourself after you finished answering the pre-test.
After checking, add 50 points on your total correct answer. (Example: 30 correct answer + 50 = 80%)
Then refer to the guide below regarding the interpretation of your score.

You are an extraordinary student!


95 – 100 %

You have done a great job


87 – 94 %

Keep up the good work.


80 – 86 %

Needs improvement.
75 – 79 %

Failed.
74 % and below
58
TABLE OF SPECIFICATIONS
Subject Area: MS Excel
(Year Level) THIRD YEAR

Compre- Appli- TOTAL


Topic/Learning Knowledge hension cation Analysis Synthesis Evaluation E M D
Competencies
I. Introduction to
Spreadsheet
1. define spreadsheet 2E 2M 1M 2 3
2. Enumerate the uses 1E 1
of spreadsheet
3. Identify parts of MS 1E 1D 3 1
Excel Window
4. Save workbook 1E 1E 2
5. Create Workbook 1E 1M 1M 1 2
using templates
II. Data and Cells
1. Enter labels and 1E 2M 3M 1 5
values in a cell
2. Move desired 2E 4M 1D 2 4 1
cell by using
keyboard
shortcuts
3. Identify forms of 1M 2M 3
mouse pointers.
4. Edit data with 3M 2M 2M 2D 2 7 1
different
formatting
toolbar
5. Merge and 1M 1E 1E 2 1
center data
III. Formulas and
Functions
1. Use Formula 1E 2D 1 2
2. Enter formula in 2E 2
a cell
3. Use function 1E 1
AutoSum

TOTAL 2 25 5
0

59
excel

references

Read more: How to Save a Microsoft Excel 2007 Document as an Earlier Version | eHow.com
http://www.ehow.com/how_4480210_save-microsoft-excel-2007-document.html#ixzz1LD9RjkZx

http://www.baycongroup.com/excel2007/02_excel.htm

http://new.psexam.com/ms-excel-multiple-choice-questions-and-answers-for-objective-exams.html

http://www.psexam.com/Multiple-Choice-Questions-from-MS-Excel/set1.html

http://www.ttc-inc.net/Excel.htm

http://www.google.com/imgres?imgurl=http://us.cdn2.123rf.com/168nwm/hlehnerer/hlehnerer0906/
hlehnerer090600067/5097136-cursor-arrow-f

http://spreadsheets.about.com/od/tipsandfaqs/f/excel_use.htm

www.eac.edu/Academics/wids/Cmp110x.pdf

Computer Literacy Program (MS Excel) Worktext in Computer Skills for High Schoolm, Whizkids
Computer Literacy Program II Frist Edition, published and distributed by Rex bookstore/
www.rexinteractive.com

60
excel

reflections

I felt blessed being part of Philippine Normal University Graduate School and my
heart is full of gladness every time I am on my way to school. This study brings big
impact to my life. Many things happened from the very first time I enrolled in this
course and it brings so much challenges. One of the great tasks that bring impact to
my entire life is this Module, this subject EDTECH 503 and this summer class.

The entire course brings me a stressful life and very hectic schedule. It really
upset me but on the other side of my mind, I am excited if I can really make a module
with my own. And now the time has come for me to submit this work, I felt so tired
for many sleepless night that I need to overcome just to finish this module. But on
the brighter side, I am very happy because of the challenges that I need to astound.
Though sometimes I am troubled and assumed that I cannot finish this module I thank
God for he allows me to accomplish the entire task that has been given to me. Though
there are many hardships, failures, trouble, uncertain and confusing moment that blocks
my way to finish this module, I am very glad that I am a great overcomer. I also found
out to myself that I can really do something for my future and for my professional
development. And all the credits and acclaims, I give it back to God. He is my strength
and my portion. I thank God for this module!

61