Principiile si practica Graphic Design-ului

SECTIUNEA 1 | Limbajul designului
Ce se intelege prin limbajul designului ? Asa cum un copil invata un limbaj pentru a comunica, designerul trebuie sa invete un alt tip de limbaj pentru a patrunde in lumea graphic designului. Acest mod de comunicare este de natura vizuala si incepe prin constientizarea sporita a felului cum arata lumea. Este o modalitate de a vedea ce anume difera de simpla existenta materiala. Limbajul designului este constituit din 3 parti fundamentale : forma, culoarea si conceptul. Forma Forma reprezinta compozitia elementelor fundamentale dintr-o lucrare/proiect, felul in care arata un obiect : configuratia, proportia, echilibrul si armonia partilor componente. Intelegerea formei porvine din dezvoltarea capacitatii de a distinge calitatile intrinseci ale elementelor si a relatiilor dintre ele. Culoarea Culoarea joaca un rol important in luarea de decizii in designul graphic, conferind varietate, atmosfera si spatialitate. Culorile alese vor determina nu numai reactii psihologice si emotionale ci ar trebui sa sustina sis a sporeasca aspectele de natura formala. Conceptul Termenul concept se refera la ideea sau viziunea ce sustine imaginea grafica. Procesele de gandire parcurse spre realizarea unei lucrari reprezinta o parte vitala din gasirea unei solutii grafice la o problema specifica. Forma si culoarea au putina valoare daca nu exista o gandire de calitate. Atunci cand conceptul si utilizarea formei si a culorilor se intregesc coerent, exista posibilitatea reala ca designerul sa isi atinga obiectivele.

5cm si decupand din hartie neagra un alt patrat cu latura de 1. Aceste doua patrate negre par sa patrunda dinspre stanga in formatul patratului trasat cu creionul-o impresie ce rezulta din conventia noastra de a citi de la stanga la dreapta. In acest mod se va obtine un alt efect.25cm). Ele constituie forta fundamentala a stimulilor vizuali. Daca un patrat negru este pozitionat intre latura de sus si patratelul negru central. . ochii nostri alimenteaza creierul in mod constant cu informatii vizuale. felul in care ochii si creieurl sau interpreteaza ceea ce vede. prezinta importanta cea mai mare. In situatia inversa si anume pizitionarea celui de-al doilea patrat negru intre extremitatile din dreapta ale patratului negru centrat si a formei desenate se va obtien senzatia deplasarii spre dreapta . ca si cum cele doua pete negre parasesc suprafata. Un spatiu necorespunzator aranjat poate accentua neintelegerea unei idei. Fiecare forma este vazuta in context si nu poate fi total izolata. o forma este considerata « pozitiva » iar spatiul din jurul ei este « negativ ». Toate aceste designuri sunt asimetrice. In general. Figura si fundatie (fond) Formele sunt intotdeauna percepute in asociere cu spatiul in care sunt amplasate si cu celelalte forme ce pot fi prezente in formatul respectiv. adica nu se echilibreaza perfect. Plasand patratetul negru in mijlocul patratului desenat se observa ce forma patrata desenata pare sa inainteze. O coala alba de hartie este o suprafata plana pana in clipa in care plasam un semn pe ea. intre latura stanga a patratului negru si extremitatea stanga a patratului desenat se mai adauga un patrat negru (latura1. deoarece ofera informatii importante despre forma care trebuie sa aiba in jurul ei o nonforma pentru a exista. Continuand experimentul. este un element important al oricarui design si nu ar trebui tratat superficial. ce sunt procesate si interpretate. Spatiu bidimensional Designul graphic se realizeaza in general in limitele a doua dimensiuni (inaltime si latime). astfle incat sa se afle in mijlocul sptaiului dintre cele doua extremitati. Rezultatul este o senzatie de nemiscare.25cm. liniste. pasivitate sau chiar plictis si este totodata un exemplu de simetrie. Experimentele se pot extinde prin adaugarea de mai multe elemente si ar trebui privit cu atentie si constientizate efectele vizuale ale fiecarei dispuneri.Modulul 1 | Principii de baza FORMA SI SPATIU Vederea este o experienta atat de banala incat i se acorda prea putina atentie. iar atunci devine scena unor forte vizuale ce devin tot mai complexe pe masura ce creste numarul elementelor. Spatiul trebuie organizat si controlat. cele doua par sa coboare. In mod constient sau nu. Simetrie si asimetrie Pentru a intelege experienta vizuala primara a spatiului se pot face cateva « experimente » desenand cu creionul pe hartie un patrat cu latura de 12. Pentru designer. stiul din interiorul unui format (numit uneori si fundatie/fond).

25cm. In aceste cazuri ochii au dificultati in a deosebi forma de fundal lucru care creeaza ambiguitate. o compozitie simetrica asigura o lucrare calma. Revenind la patratul desenat si patratul begru centrat se mai adauga un al treilea dar cu latura de 5 cm. SPATIU NEGATIV SI SPATIU POZITIV Trebuie analizata utilizarea eficienta a spatiului pozitiv si a spatiului negativ. elementele folosite in realizarea unei compozitii nu trebuie neaparat amplasate central pe hartie.. pe cand dinamismul este obtinut printr-o dispunere asimetrica. COMPOZITIA Compozitia se refera la structura si organizarea subiectului. in general. un tip de repzentare vizuala inventata la inceputul Renasterii italiene. iar intelegerea si explorarea practica a subiectului respectiv sunt esentiale pentru o comunicare vizuala eficienta. Pot aparea situatii in care un grup specific de elemente de reunesc pentru a se sustine reciproc si a concura astfel incat fundalul capata forma din partea elementelor pozitive. De-a lungul istoriei artei vizuale au fost propuse diverse teorii ale compozitiei. in vreme ce spatial negative este fundalul sau planul imaginii.. Totusi au fost concepute si alte teorii precum cea a pictorului Henri Matisse. Compozitia trebuie considerata la fel de importanta ca si elementele folosite pentru a construi imaginea in sine. Merita explorate efectele pe care acest spatiu “neutilizat” il are asupra senzatiei globale generate de o imagine. Efectul : patratul mai mare pare mai aproapiat decat cel central. Fiind situat in partea de sus a formatului el apare deasupra ochilor si astfel capteaza mai mult atentia. . ci pot parea ca ies din hartie sau intra dinspre margini etc. Astfel. prin modificarea raportului sinter spatiul pozitiv si cel negativ. Spatiul pozitiv este suprafata imaginii. Este important sa fie inteles faptul ca. conform careia compozitia reprezinta arta aranjarii diverselor elemente in scopul de a exprima sentimentele in mod decorativ.Forma tridimensionala Iluzia profunzimii si a volumului spatial parvine prin perspectiva. Ca si concluzie. Cea mai cunoscuta este insa SECTIUNEA DE AUR sau PROPORTIA DIVINA conceputa de arhitectul Vitruvius si se bazeaza pe un raport stabilit intre latura lunga si cea scurta a unui dreptunghi. pasnica. Acesta se va pozitiona in coltul din stanga sus al formatului incat sa se afle in centrul spatiului si latura de jos a fie aliniata cu latura de sus a patratului de 1. spatiul negative slujeste pentru a sustine suprafata imaginii si de aceea nu poate fi lasat sa se dezvolte ca spatiu active in sine.

Insa aceste elemente pot fi tratate si tipografic pentru a le spori intelesul. In felul acesta puteti vedea zona in care trebuie lucrat. Etapa a treia este trecerea propriu-zisa la treaba. Timpul necesar desenarii ideilor este infinit mai scurt decat incercarea de a crea lucrarile direct pe calculator. Aici un designer cu imaginatie isi poate folosi pe deplin talentele inainte de a trece la productie. Dupa ce ati trasat formatul puteti pregati cateva ciorne ale machetei. Informarea in producerea machetelor exista trei etape de baza.PRINCIPII DE BAZA ALE MACHETARII Termenul machetare se refera la modul in care organizam materialele disparate ce formeaza elementele unei lucrari. Presupunand ca lucrarea are mai multe pagini este indicat sa creati o desfasurare pe doua pagini(spread) cu dimensiunea finala reala.C pentru a le indica importanta relativa. In aceasta etapa trebuie ajuns la un acord in privinta stabilirii de ierarhii in text. In primul rand designerul este informat de client asupra materialelor ce trebuie utilizate. In unele cazuri unele elemente pot fi etichetate cu « buleturi » sau cu A. Ele pot fi miniaturi sau schite vizuale avand dimensiunea pe jumatate din cea reala incare sunt prezentate pentru prima data ideile. legende si imagini. Nu va grabiti direct la calculator. Calculatorul e doar un instrument si nu poate gandi in locul nimanui. care la randul ei va depinde de publicul tinta. Daca exista multe imagini si text care trebuie incadrate intr-o suprafata mica atunci aspectul machetei va fi afectat. Trebuie ca macheta sa para autoritara sau ticsita cu informatii ? curata si structurata cu multe spatii albe ? neconventionala sau ultramoderna ? In al doilea rand designerul trebuie sa inceapa sa se gandeasca la felul in care diversii factori practici. forma sau culoare.B. in care structura generala a paginii sa fie divizata in unitati de spatiu. Grila va arata dispunerea coloanelor. marginile si zonele pentru textul principal. este recomnadabil sa incepeti cu o grila. ca formatul paginii si culorile disponibile ii vor influienta abordarea. grosime. In mod normal acestea pot fi o combinatie de text | text principal| titluri| legende | si imagini precum fotografii| ilustratii | harti sau diagrame. cat si de a scoate in relief elementele importante. . Obiectivul este de a prezenta informatiile logic si coerent. Informarea ar trebui sa precizeze si aspectul dorit sau senzatia pe care intentioneaza sa o transmita. Pentru o organizarea mia usoara a materialului. adica a punctelor principale ce trebuie subliniate. Astfel se apeleaza la diferente de marime de font.