You are on page 1of 112

Kis-, és középvállalkozások reklámozási kézikönyve

Kis-, és középvállalkozások reklámozási kézikönyve
avagy Hogyan szerezz folyamatosan új ügyfeleket, és növeld a profitodat a régi vevőid által

Kis-, és középvállalkozások reklámozási kézikönyve

Első, limitált kiadás

copyright by Odrovics János, 2007 www.reklamklinika.hu

-2-

Kis-, és középvállalkozások reklámozási kézikönyve

A reklámozás nem művészeti ágazat! Sőt, még csak nem is szórakoztató műfaj! Kizárólag arra szolgál, hogy eladja a termékedet!
A gazdasági reklám célja, hogy valamilyen médiumon keresztül (televízió, rádió, újságok, Internet…stb.) felhívja a figyelmet egy adott termékre vagy szolgáltatásra, továbbá az, hogy elérje, az adott terméket preferálják a konkurenciával szemben.

-3-

és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Nyitány A titokzatos hatékonyság -4- .Kis-.

megbízható sikereket az ezeréves. könyörtelen. amitől garantáltan észrevétlen marad. amit még a multik által behozott komoly példák sem voltak képesek a gyógyulás útjára terelni. Tehát hatásos reklám igenis létezik! Csakhogy ehhez tudatosítanod kell egyvalamit. megéri nekem hirdetni?”. és jóval a várakozások alatt fog teljesíteni. hogy a profitod végre megérzi majd: igen. amelyek nélkül esélyed sincs a sikerre. Ezek a betegségek leginkább a kis-. amiket mindenképpen el kell felejtened. Vannak a múló divatok. profitgyilkos vírusokkal. amelyekről a könyvben részletesen olvashatsz majd. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve kilencvenes évektől a hazai reklámpiac bámulatos sebességgel nőtt fel gyermekből. netán százezres kiadás után sem lehettél nyugodt. vagy nem volt sikeres a reklámod. és akkor biztos. Egy divathullámot meglovagolni talán érdemes lehet. De azt pontosan lehet tudni. amikor több tízezres. Egy reklám sikerét előre megjósolni nem könnyű feladat. hogy mi az. Talán neked is volt már szerencséd megtapasztalni azt a bizonytalanságot. talán csak a piaci törvények teszik. mert egyáltalán nem tudtad eldönteni. kipróbált.Kis-. amely egy kisvállalkozást néhány hónap alatt visszahozott a csőd széléről. Te valóban elindultál a hatékony reklámozás útján. hogy nem sikerült a tökéletességhez közeli alakot felöltenie. és mik azok a technikák. A hatékony reklámozás egyáltalán nem mítosz Nekem volt már szerencsém olyan hirdetést írni. Neked csupán ezeket a hibákat kell elkerülnöd. Vajon hányszor futott végig a fejedben a kérdés: „Egyáltalán. Ez a kézikönyv ugyanis meg fogja mutatni neked. Talán a hihetetlen gyorsaság. olyan jellegzetes hiba eredménye. amely csupán néhány nap alatt sokmilliós bevételt produkált. Ez legtöbbször három. hogy most sikeres volt. mik azok a tévhitek. Készítettem olyan reklámlevelet. Rengeteg hibát. és gyermekbetegséget cipel a hátán. és az örökérvényű alapigazságok. Ha szem előtt tartod ezeket a A -5- . és garantáltan hatékony reklámtechnikák fogják hozni. és középvállalkozások reklámjait fertőzik kőkemény. de az igazi. egy kétszáz milliárdos „óriássá”.

ha felismerted a reklámozásban rejlő lehetőségeket. általánosan elfogadott beidegződésekkel. és ígéretes profitot rejt magában. A Te legféltettebb kincseddé válhat akkor is. Számtalan meglepő. és végre szeretnél kitűnni a sok szürke cég közül. ami a valóságban: egy állandó vevőtermelő gépezetnek. Minden sora neked szól. és elfogadod. hogy akár drasztikusan megváltoztatva a jelenlegi reklámtevékenységedet. amely csakis azoknak a cégvezetőknek fog áttörést hozni. amely folyamatos odafigyelést igényel. és esetleg nehezen elfogadható elemmel találkozol majd. és garantáltan működőképes technikákat tartalmaz. ha helyesen használják. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve sikerelemeket. Fontos! A könyv kizárólag az írott médiában történő hatékony reklámozást taglalja. ha minden vágyad az. amely szöges ellentétben áll a mostani. akik annak látják a reklámozást. és el kell fogadnod ezeket a tényeket.Kis-. és nem foglalkozik a hangos média egyetlen formájával sem. sokéves tapasztalaton nyugszik. Ezek jellemzően a sajtóhirdetések. Figyelem! Rengeteg olyan dologgal fogsz találkozni. és egy picit a weboldalak. akkor végre a reklámtevékenységed nem kidobott pénz lesz csupán. igenis képes lehetsz a csúcsig repíteni a vállalkozásodat. Nyitottá kell válnod. mert minden egyes elemük kipróbált. Odrovics János -6- . a szórólapok. hogy a számtalan konkurenseddel szemben piaci előnyre tehess szert. a direct mail-ek. Most egy olyan útmutatót tartasz a „kezedben”.

és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Bevezető A mai reklámhelyzetről -7- .Kis-.

pontosan a dupláját termeli vissza. Hogy ezek hibák-e? Igen! Kiküszöbölhetők? Egy kis előkészület után. amit érdemes eltanulnod tőlük. Legalább is eddig így volt.Kis-. könyv. Mit jelentene ez a cégednek? És ha a tízszeresét? Örömmel indítanád útjára a következőt ebben a tudatban? Akkor nézzük meg jelenleg mi a helyzet a kisvállalkozások körében. amit valamilyen reklámra áldoztál. hogy minden egyes eddig elköltött forint. A legtöbb vállalkozás reklámja egyszerűen képtelen mérhető eredményeket hozni. amelyek ellenállhatatlanná tennék. és egyáltalán nem. mert vannak dolgok. -8- . amely kizárólag a kisvállalkozások reklámozását segítené! Egyszerűen nem tudhatod. esetleg kiemelkedő példa. és nélkülöz mindenféle olyan hatáselemet. az ő reklámjukat elemzi. Minden századik reklám szól előre meghatározott célközönséghez. A témában fellelhető írások zöme a multiknak szól. A mai hirdetések zöme unalmas. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Most képzeld el. és ha meg is említek egy-egy multit. hogy milyen technikákkal érhetsz el sikereket. feltétlenül. Itt most a példák többségében a kisvállalkozások reklámjait vesszük górcső alá. és az összes többi mindenkinek el akar adni. hogyan? Ezért íródott ez a könyv. egyáltalán nem kelt érdeklődést. azt csak azért teszem. vagy csak érintőlegesen foglalkozik kis cégekkel. velük példázódik. Aggasztó hírek Csupán minden ezredik hirdetés képes az átlagosnál több embert megmozgatni. Te is megtanulhatod. Nem a Te hibád! Alig található a piacon olyan tananyag.

Hogyan teheted ezt meg szűkös reklámkerettel? Miként érheted el. -9- . akkor is csak igen ritka esetben készít sikeres.Kis-. ha egy cég egész évben odafigyel is a reklámozásra. ki úgy. Vajon valóban a hirdetéseik határozzák meg a szezonban elért forgalmukat? Tényleg csak ekkor érdemes áldozniuk reklámra? Ha hatásos a reklámjuk. ha megnyitják. és mit a reklámnak? Méri valaki közülük. és igenis joguk van olyan profin reklámozni. hogy mennyi forgalmat produkál a hirdetése? A gond az. hogy mégis. amit a „nagyok” már – több-kevesebb sikerrel – alkalmaznak. Szentül hiszem. jól működő reklámot. Ki így. És ezen feltétlenül érdemes változtatni. a csapból is Te csorogj elő? Mitől válik minden egyes kommunikációs anyagod profitgyárrá? Hogyan használd sikeresen a „fejőstehén módszert”? Ha továbbolvasol. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Mi a helyzet? Mit tesznek általában a vállalkozások? Amikor eljön a szezon. reklámoznak. Azonban itt felmerül néhány kérdés. De erre az időszakra tartalékolják a marketing keretük jelentős részét. akkor a szezon után. hogy minden kisvállalkozásnak joga van ismerni azokat a technikákat. mindenre választ kapsz. hogy mit köszönhetnek a szezonnak. miért nem termel forgalmat? Egyáltalán eldönthető-e világosan. ahogy azt a multik is teszik.

felvonás Mi a baj a reklámokkal? . és középvállalkozások reklámozási kézikönyve I.Kis-.10 - .

ügyes volt a szövege is. alacsony árak. amelyek folyamatosan mérgezik a reklámjaikat. Ez a hirdetés 14-szer eredményesebb volt elődjénél. hogy mennyire vagy megbízható. És ha már ezt tudja.11 - . 1. A cége. mint a korábbi hirdetése. Gyors kiszolgálás. Pedig mindkettő ugyanakkora felületen jelent meg. megbízhatóság. NEKI miért jó. mert a legtöbben fel sem ismerik annak a tényét. ha nem jól szólítod meg az olvasót. Nemrég egy kozmetikai vállalkozásnak írtam reklámot. miért vásárolnak tőled. profi. hogy a hirdető egyszerűen saját magát reklámozza. csak azért. minden ügyfeled csakis egyetlen dologtól jön lázba. minőség – ilyen. amik a piacodat mindennél jobban érdeklik. és ez olyan alapvető hibákat eredményez. terméke tulajdonságairól beszél.Kis-. és reklám között Azért ezzel kezdem. Ki szeret úgy hirdetni. ráadásul ugyanabban az újságban. amikor megkeresi őket egy médiaügynök. mint a többi? Az első hiba. ami tizennégyszer több ügyfelet hozott. így a legtöbbüket a frász kerülgeti. milyenek az áraid. ha téged választ. ha előlépetted magad lelkes reklámozóból. ha néha kifaggatod őket. Ha rossz dologra apellálsz. amit egy sikeres reklámkampány adhat a cégednek. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 1. akkor soha nem fogod megtapasztalni azt az örömöt. ügyfélbarát rendszer. és ha a reklámjaidban ezek hatására. kidobott pénz lesz ez is. és kezdi el érdeklődve olvasni a reklámodat: Ha RÓLA írsz. hogy közben úgy érzi.1 Valószínűleg (még) nem teljesen látod. Pedig a fogyasztót csak egyvalami érdekli mindennél jobban. mert a megfelelő dologra célzott . ha nem a megfelelő elemeket használod. és ehhez hasonló szavakat találni a legtöbb hirdetésben. milyen gyorsan szolgálod ki. végre megjelennek azok a jelek. micsoda különbség van reklám. Csupán egy „apró” különbség volt köztük. Hidd el. azután kezdi el érdekelni. sikeres reklámozóvá? Ha van egy listád minimum a legjobb vevőidről. Csakhogy a legtöbb cégvezetőnek nincs ilyen listája. az új változat a megfelelő dolgot firtatta. hogy egy rossz reklám akár csökkentheti is egy termék forgalmát.2 A 3+1 leggyakoribb hiba Tudod-e mi az első jele annak.

hogy széttárt karokkal állnak a kérdéseim előtt. akkor mi is ezt tesszük! Eredmény? Egy iparágon belül. vagy ha mégis. Neked nem grafikai remekművet kell alkotnod. Tálald a célpiacodnak a termékedet olyan izgalmasan. hogy reklámoznia kell. és ne a konkurenciát - . A legtöbb reklám mindenkinek el akar adni. és ezt hogyan oldja meg a terméke . Tehetnek mást? Naná! +1 A legtöbb hirdetés kusza.Kis-.miért őt válasszák. az esetek többségében azonnal előszedi a konkurens cég reklámját. és valóban hozzá beszélsz. ha profittermelő gépezetté akarod alakítani a reklámtevékenységedet. hogy Te aztán tényleg ismered őt. és jól érthetően a tudtára kell adnod. Amikor egy cégvezető eldönti. A harmadik hiba. Nem szólít meg senkit. melyik olcsóbb. A fogyasztó pedig nem tesz mást – mit is tehetne – megnézi melyik hirdető van hozzá a legközelebb. mit is vársz tőle! És egy gyakori. érthetetlen. Ehhez persze a tenyerednél is jobban kell ismerned a termékedet (ezzel is vannak gondok néha). amikor felkérést kapok egy-egy kampányra. vagy éppen melyiküknek szebb a reklámja. pl. Mit is hirdet XY? Nosza. nem a szépségdíjra hajtasz! Nem lehet túl sok.: mi a célja a hirdetésnek ki a célpiac mi volt az eddigi reklámjai eredménye mi a marketing stratégiája hogyan illeszkedik bele a reklámja ebbe a stratégiába . Vajon jó ez a cégeknek? Semmiképp.12 - . és az ideális vevődet. bonyolult.mi a célpiacának a legnagyobb problémája. és többféle információt közölnöd! Tilos összezavarni az olvasót. a másolás. ahogy csak tudod. láttad mindet. ha egy reklámot láttál. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve A második hiba is a lista hiányára vezethető vissza. akkor is túl általánosan teszi. amivel mindenképpen le kell számolnod. de másfajta hiba Gyakori jelenség. Éreznie kell.

Kis-. hogy egy kicsit tisztába tegyünk néhány emberi tényezőt. amiket neked is fel kell tenned magadnak.13 - . Pedig ez csak az első pár azok közül. ha igazán hatékonyan akarsz reklámozni. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Ezekre a kérdésekre szinte soha nem kapok kielégítő választ. Azért vagyunk most itt. Az első lépés. hogy mindenre fényt derítsünk. Vajon mi a cselekvésre ösztönzés legbiztosabb módja? Hogyan viszonyulnak az emberek a reklámodhoz? Mi határozza meg alapvetően a fogyasztói döntést? Mitől lesz igazán hatásos egy reklám? Lássuk… . Talán vágjunk is bele. Te sem tudsz most csípőből válaszolni rájuk? Semmi gond.

Kis-. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve II.14 - . fejezet Reklámpszichológiai gyorstalpaló .

mert a reklámod csakis ezt a célt szolgálhatja. akkor a pénztárcák is meg fognak nyílni előtted. Ha a saját oldaladra fordítod ezt a felismerést. Talán kiáltott is közben. Délre már kétszer ki kellett ürítenie a kalapot. néha siralmas. mivel is kell megküzdened ezért. . Fogalma sem volt mi történik. Ha tudta volna. ezért riadtan kapott utána. de még segítségért sem volt ereje kiáltani. Varázslatosan szép a világ. de ez a hang zene volt füleinek. És egy kedves hangot hallott kísérőként: „Talán így könnyebb lesz”. Valaki kiragadta a kezéből azt a papírt. Aztán csend lett. Néha jó napja volt.15 - . Egyszer csak megtörtént. annyira elkeseredett. Hálás volt a sorsnak. mint ez a mai is. hogy ilyen szerencse érte. cselekvésre kell buzdítania. hogy a felirat elé odabiggyesszen néhány szót. Enélkül. 12 éve történt. Kora reggel kijött a sarokra. És olyan dolog történt. Ez a Te érdeked.1 A Te érdeked Már hihetetlenül sajgott a térde. hogy a szerencsének ehhez semmi köze! A férfi. hogy délig elég pénze jöjjön össze egy szerény ebédre. A táblán a következő szöveg volt olvasható: „Csodás tavasz van. Ekkor ugyanolyan hirtelen. hogy elvesztette a szeme világát. egy reklámpszichológus volt. lélektanilag hatásos módszerekkel tudod. amire a szomszéd kisfiú kanyarította oda: „Vak vagyok”. és azért vette ki olyan nagy lendülettel a papírt a koldus kezéből. Már vagy két órája nem hallott egyetlen halvány pénzcsörrenést sem. de ebben nem volt biztos. újraéled a természet. a papír nélkül elveszett mára. mesésen virágzik minden – ÉS ÉN VAK VAGYOK!” Ez a történet a Te szempontodból hihetetlenül fontos dolgot sugall: Az embereket cselekvésre ösztönözni sokszor csak titkos. vissza is tolták oda. A következő fél órán belül megtörtént a csoda.Kis-. „Milyen emberek vannak!” – gondolta dühösen. többen papírpénzt is adtak neki. mert nem fért bele több pénz. amint pénz hull a kalapjába. Szinte kétpercenként hallotta. ahogy a papírt kiragadták a kezéből. Nem tudta mi történik. aki elvette tőle a papírt. Csakhogy előtte érdemes megtudnod. ami tíz éve soha. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 2. és két év múlva már koldulnia kellett.

Ő minden egyes nap küzd az őt érő reklámok ellen. Nézzük. De előtte… Létezik a tudatos ellenállás. vagy néz végig gyakran a kedvenc műsorát szakítják meg reklámokkal a postaládája naponta telik meg különböző reklámanyagokkal akármerre megy. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 2. Amikor a fogyasztó egy előre jól megfogalmazott ellenvetést állapít meg a reklámüzenetekkel szemben. hogy elérd a célod. 1. „ki” is az ellenség.Kis-. hogy az emberek hallani sem akarnak egy ember évente több ezer reklámot olvas. Hiszen a fő harcot ezek ellen kell megvívnod. amikor a reklámot. és 2. hogy veszít. mint műfajt. és tudomást sem kíván venni róla. hogy a fogyasztó csakis a Te üzenetedre vár. Van a nem tudatos ellenállás.2 A fogyasztói ellenállás a reklámokról? Gondolj csak bele: - Miért van az. és számodra mindegyik jelentőséggel bír. Mindkét esetben alaposan fel kell készülnöd. általánosan próbálja elkerülni. ami kétféle alakban is kísérti minden próbálkozásodat. ha Te akarsz lenni a nyertes. vagy „vidra effektus”. A fogyasztói ellenállásnak több szintje van. hamarosan fényt is derítünk rá miként. Miért? . Vívd meg a harcod Egyetlen percig sem szabad azt hinned. és csak utána következnek a versenytársak. akkor olyan lépéselőnyre teszel szert. ami komoly profitnövekedést jelent a számodra. Ugyanis.16 - . azonban gyakran előfordul. ha hatékonyan töröd át a fogyasztók „védelmi vonalát”. Ez egy viszonylag egyszerűen leküzdhető szint. Elsősorban „ők” az ellenségeid. mindig értékesítési üzenetekkel találkozik a telefonhívásainak jelentős hányadában valamilyen telemarkatinges van a vonal túlsó végén És neked ezen az állandó reklámzajon kell áttörnöd. Elég lehetetlen feladatnak tűnik. ami a fogyasztók érzékszerveinek automatikus bezárulását jelenti.

amelyeket kielégít. és természetesen vannak szükségletei is. csak félkarú óriás lehetsz. vagy máséval! Ugye ebben egyetértünk? A harc minden nap nyílt színen folyik. Döntés 4. amelyek áttörik a páncélját. Ennek a ténynek ismeretében felállíthatjuk azt a folyamatot. mert enélkül. hogy logikus döntést hoztak. . és a kor fejlett technikai eszközeinek köszönhetően. Cselekvés Érdekes.3 A döntési folyamat Figyelem! Meglepetés következik! „A döntéseink 90%-át érzelmi alapon hozzuk!” És ezt nagyon fontos. amikor megvásároltak valamit. És csak – figyelem! – a döntés UTÁN kapcsol rá a logikai központ is. Az első döntés elsősorban az érzelmek szintjén születik. amit neked is végig kell követned. Logikai alátámasztás 5.Kis-. 2. és csak később kezdjük racionalizálni. ha sikeresen akarsz reklámozni. A kulcsot is a kezedbe adom. hogy a győzelem élménye gyakran elérhessen téged is. A reklámpszichológia már nagyon régóta kutatja a döntési folyamatot. Érzelem 2.17 - . fény derült rá. hogy majd’ kiakadnak a mérőműszerek. Csak az nem mindegy. hogy a Te termékeddel. Elhatározás 3. 1. akkor – és csakis akkor – végre következhet a titokzatos megoldás is. és Te már most is kint vagy a harcmezőn. az agy érzelmi központja olyan aktivitást mutat. tehát alaposan fel kell szerelned magad. és a háttérben ott bújik az a „kis szerkezet”. nem? Sokan úgy gondolják. köréd kell gyűjtened minden lehetséges fegyvert. sőt nagyágyút. lehet akármilyen csúcsszuper fegyvered. hogy elfogadd. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Mert vannak üzenetek. pedig ezt csupán az agyuk hiteti el velük. hogy a döntés előtt. azonban előbb meg kell ismerned valami nagyon lényegeset. ami az agyat is ellátja energiával: a szív. Ha ezt elfogadod.

és alátámasztod a döntése helyességét. hogy amit a reklámod felvetett benne. amelyekre hatnod kell? Milyen húrokat pengess meg a maximális hatékonyság érdekében? Egyáltalán. amelyeket csakis pszichológiai segítséggel oldhatsz fel. azonban arról még nem győzted meg. Ennek a legbiztosabb módja. De vigyázat! Most még csak ott tart. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 2. hogy az olvasástól eljusson addig az elhatározásig. És csakis ezek után jöhet az a lépés. és olyan érzelmi állapotba hoztad az olvasót. hogy bár a legtöbb ember negatívan áll hozzá a reklámokhoz. akkor az első. És itt lép be a képbe a döntési folyamat A reklámpszichológia egyik nagy felismerése az érzelmi alapon hozott döntés ténye. hogy elkezdesz a logikára hatni. ami neki kell. és neked tényleg játszanod kell-e velük? Az érzelmekre ható reklámok átlagosan tízszer annyi embert mozgatnak meg. és legfontosabb lépést megtetted. az érzelmek mennyire célravezetőek. hogy vajon gyermeke mennyire könnyedén küzd meg az élet nagy buktatóival? Mit szólna hozzá. nem kérdés. ha azt mondanám. amit csak megtehetett? … Vajon melyik szülő ne olvasná odaadó figyelemmel ezeket a sorokat? És itt már Te kellesz neki. hogy ezt a félelmét egyetlen.Kis-. a Te kínálatod az. ami elősegíti a döntése – számodra – pozitív irányát. Ezután – továbbra is az érzelmekre hatva – érheted el azt. mint a logikára apellálók. könnyed döntéssel félresöpörheti? Ugyanis amikor már Ön is boldog tulajdonosa a „Két hatékony módszer a gyermeke sikeres jövőjéért” csomagunknak. akkor mindez a feledés homályába merül. Csakhogy ezekkel szemben olyan belső ellentmondásokat fogalmaz meg. És neked ezt a tényt kell első lépésben kihasználnod. Ha a reklámod képes a megfelelő érzelmeket kiváltani.4 A siker kulcsa Tudnod kell. Ugye csodás lenne abban a boldog tudatban élni.18 - . hogy „ez kell nekem”. hogy az olvasó úgy érezze. Tehát ez a kérdés. ha vágyat ébresztesz benne a terméked megszerzése iránt. senki más. el kell érned. Rád kíváncsi. egyedül rád . Megszerezted a figyelmet a termékednek. Ez a félelem titokban ott bújik minden szülő szívében Ön is gyakran aggódik azért. Mindezt hogyan? Az érzelmek színpadán Mik azok az érzelmek. Még mindig az érzelmekre hatva. Te vagy a megoldás számára! A döntéshez kell még egy lépés. hogy Ön megtette a legbölcsebb lépést gyermekéért. az őneki fontos. azonban azok egy része mindenképpen elér hozzájuk.

hogy ez jó neked. és könnyű elsüllyedni benne. hogy megmagyarázzam. Tegyük fel. Ha a termékedet erről az oldaláról mutatod be. A haszon Figyelem! Veszélyzóna következik. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve A húrok. Szépen elülteted az olvasóban. amit a terméked kínál. Ha igazán hatásos akarsz lenni. Ez egy ingoványos talaj. . Engedd meg. és itt nem csak az anyagiakra gondolok. Tehát végezni kell velük. Ha megvan. és megkülönböztetett figyelemmel jutalmazza. ha erősek azok a csavarok: nem szakadnak el. A gondok megoldására nagy figyelmet fordít mindenki. de ha átlátod a lényegét. Arra. és ez nem biztos. mert lehet. hogy miért jó. Ezeknek van egy tulajdonságuk: jó anyagból készültek. Ne hagyd. 2. Nincs mérgelődés az eldeformálódott csavarfejek miatt. és megkeserítik az életet.Kis-. hogy ez neki jó. akkor sokat lendíthet a kommunikációdon. hogy csavarokat árulsz. ami hihetetlenül fontos a vevőd szempontjából.19 - . és fel kell erősítened azt. hogy milyen problémára kínál megoldást a terméked. amit Te nyújtani tudsz. ha meghúzza őket. amikor a terméküket szeretnék bemutatni. amiken érdemes játszanod: 1. hanem arra az ígéretre. és általa felkínálod a lehetőséget a megoldásra. Neked csupán azt kell megvizsgálnod. hogyan profitál egy vevő abból. Az emberek szeretnek minden formában haszonra szert tenni. így nem kell bosszankodnia. Problématudat Mindannyian küszködünk különböző gondokkal. hogy ő gondolkodjon rajta. akkor azt a célpiacod megrendelésekkel. Az előny megnevezése csak sugallja azt. Ebből következik az előnyük: erősek. mivel ezek nyomasztanak. és megszűnnek a kilazíthatatlan csavarproblémák. akkor azt is mondd meg neki. hogy neki teljesen más eredmény jön ki. akkor már csak érzelmesítened kell. A legtöbben itt szoktak megállni. hogy bizony van itt egy problémája. Csakhogy van itt egy olyan dolog. és e probléma megoldása nem tűr halasztást. Tedd egyértelművé mi a haszna.

ha ezt akár el is kerülheti? Vagy: Ha Ön hamarosan nem küszöböli ki ezt az igen fontos tényezőt a cégautóinál. előny vagy haszon? Melyik tűnik jobbnak? Sokan összetévesztik az előnyt a haszonnal . Veszteségek elkerülése Bár ez inkább a problématudathoz tartozik. És ebből a legnagyobb haszon: nem kell 50 boltot végigjárnia. akkor akár el is veszítheti őket Vagy: Miért vesztette el István egyetlen hét alatt az állását. hogy még az ötödik alkalommal is foltos maradt a szőnyeg vagy Nincs többé fullasztó porzsákürítés. ha 20 ezer féle terméket kínálsz. vagy bírság-megelőzési tanácsadás. mert feltételezi azt a tényt. de akkor is tulajdonság --„Tömörpanelos bejárati ajtó” És ez mit jelent? És ha előnyt mutatnak be: Nagy hatékonyságú tisztítás. És azért is több szót érdemel. hogy veszteség érje. Éppen ezért olyan hatásosak a „Ne hagyja elveszni…” típusú mondatok egy reklámban. ugyanúgy. és az önbecsülését? Elég érdekesnek tűnnek? Pedig akár úgy is írhattam volna. hogy a porszívózás után még a portörléssel is bajlódnia kelljen --Az utolsó pillanatig rágódhat. mégis külön figyelmet szentelek neki. Csak egyszerűen közlik. A megelőzést pedig talán a legnehezebb reklámozni. ki ne örülne annak. mint megnyerni ugyanazt. hogy mivel foglalkoznak. vagy Nem poroz --Gyors hitelügyintézés --Stabil. Ez tulajdonság. ha éppen kifogyott az otthoni készlete. 3. az autóját. hogy melyik hitelkonstrukciónkat válassza. hogy rajtuk kívül még százan kínálják ugyanazt. ha terméked segít megóvni attól a fogyasztót. De ugyanez igaz arra az esetre is. ha a terméked segít elkerülni valamilyen veszteséget. de lényeget jól tükrözi) Egy aprócska hiba. Te ugye mostantól nem így teszel majd? Nos. vagy sikertanácsadás. és kész. esetleg személyi válságmenedzselés. Ezzel az a gond. mert ezzel az ajtóval még a „leghétpróbásabb” betörőnek is meggyűlik a baja (lehet. megbízható bejárati ajtó Talán egy fokkal jobbak. sokkal jobban félünk elveszíteni valamit. mert igazán hatékony lehet. esetleg Elfelejtheti. mint ahogy ez oly elterjedté vált a mai reklámokban. Az első három hirdetésben ezek szerepelnek: „Vízfürdős takarítógépek” Izgalmasan hangzik? --„Hitelek 3 nap alatt” Nem semmi. hogy energia-megtakarítás otthon. hogy nem ez a haszna. és a szekrényt félig a falon lógva kellett hagynia. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Ugyanígy igaz. Például: Most előkapok egy hirdetési újságot. tulajdonság. hogy itt megelőzésről is lehet szó. mert így sem kési le a határidőt --Félelem nélkül élhet. de nézzük a hasznokat: Nem kell bosszankodnia. Valamilyen különös oknál fogva. pont a gyerekek feje fölött. Előny: széles választék (hányszor olvashatjuk ezt).Kis-. amely egy háztartásnak 30 000 forintjába kerül évente Vajon. ha nem tékozolna el egy csomó pénzt.20 - .

kettőt kap akciók. Nincs is baj. Az első rossz példa. amelyek sokat segíthetnek: 1. ezért hívom fel rá a figyelmedet. akik félnek a problémától. A piac szereti az efféle akciókat. az egészég. hogy a terméked milyen esetleges vágyát elégíti ki a célpiacodnak. A biztonság. és rávilágítasz. 3. hogy ne váljon negatívvá az üzeneted. ez tényleg így van. a második viszont érdeklődést kelt mindazokban. 2. a biztonságos családi háttér. ha nem gondolkodik előre Ez így negatív. amely valószínűleg ott él a célközönségben. Ezeket gondolom Te is jól ismered. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Az érzelmek.” A különbség a két példa között óriási. akkor ezt az üzenetet örömmel fogadja majd Itt viszont már egy olyan félelemérzet kerül elő. Félelem Ez az az érzés. az anyagi stabilitás. Erre beindul bennük egy helyeslő reakció: „Hááát igen. a másodikat fél áron adjuk…stb. amit mindenki ismer. Vágy A vágy egy igencsak alapvető emberi igény. ha a reklámodban bizonyos félelmekre építesz. hiszen olyat állítunk róla. egyet fizet. A reklámok zöme a kapzsiságra alapozza az akcióit. Hamarosan öreg. hogy miként lelnek megvalósulást a kínálatod által. úgyhogy néha érdemes használni. . Megkeresed. és reszketeg lesz. és lekicsinylően hat. ami akár ítélkezésnek is tűnhet. hogy Te is építesz rá. hogy itt ne merüljön ki a reklámozásod. a bizonyos dolgok megszerzése utáni vágy erősen bennünk él. azonban arra figyelned kell. amit tehetsz. Árengedmények. Így a legjobb. de arra vigyázz. Azonban… Ha az öregedés tudata Önt is szomorúsággal tölti el.21 - .Kis-. Könnyű mellélőni. Kapzsiság Ez nem újdonság. és biztosan alkalmazod is. és nem is alaptalanul.

A kíváncsiság belénk van építve. oknyomozó műsor erre épít.Kis-. pont ezért. A fittness guru. Vajon hiba lenne-e. elő vele. A televízióban az összes sorozat. hogy Te mivel tehetnéd kíváncsivá a célpiacodat a kínálatoddal kapcsolatban. Vagy nézd csak a legtöbb hitelközvetítő céget. Nosza. Hogyan tehetünk meg valamit a lehető legkevesebb ráfordítással. Ha a kínálatod megkönnyít valamit. vagy erőfeszítés nélküli eredményt nyújt. és próbáld felhasználni a reklámjaidhoz. Fáradalmak. mert érdemes eltanulni) Norbi erre építette a módszere sikerét. Lustaság Az energiaáldozat nélküli dolgokat mindenki kedveli. Tudod miért? Na. ami gyors. éhezés nélkül. Gondolom. ha Te nem használnád ki? Méghozzá óriási! Ha szeret okosan vásárolni. ha azonnali. Kíváncsiság Ez az egyik kedvencem. A logika Tehát a fogyasztói ellenállás során felépült falon akkor tudsz rést ütni. „fájdalommentes” lehetőséget kínál. energiával. Gondold végig. és Önnek is fontos. hogy van neked is olyan elem a kínálatodban. És biztosan tudom. ha a reklámod az érzelmeket . és már építheted is be a következő reklámodba. Fogyókúra. nyűgös ügyintézés nélküli hitelfelvételt ígérnek. 5. akkor két lehetősége is adódik. ha erőfeszítések nélküli eredményt ígér. hogy igazán megbecsüljék a hűségét. munkával. mert nem tér ki a részletekre. (és most tedd félre az esetleges ellenérzéseidet. akkor ezt az érzelmet kötelezően ki kell használnod. Nagyon jól ki lehet használni. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 4.22 - . Az egyiket ezen az oldalon találja Ez a címsor kíváncsivá tesz. mégpedig „gyárilag”. ismered a módszer népszerűségét.

Lássuk őket egyenként. mert miután megszülettek. ha túl sokan térnek vissza hozzád a kételyeikkel. Ne hagyd. Biztosan Te is voltál már abban a helyzetben. még túl fiatalok. ezért meg is próbálják tényekkel alátámasztani azokat. Mivel „tápláld” a logikát? Több hatásos módszer is létezik eloszlatására. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve célozza meg. hogy meginogtál a döntésedben. hogy racionalizálni tudja a döntését. és nem az érzelmeik irányítják őket. mert senki sem kezelte a kifogásaidat. az másnapra már nem is látszott olyan fényesnek. és csak később kezdett rá az agyad is. és ott bujkál bennük a kétely. hogy ezt önmaguk tegyék meg. a kételyeidet. így magad kezdted el. Viszont csak azért bizonytalanodtál el. valamint felcsigáztad a fogyasztó érdeklődését a terméked iránt. hogy esetleg nem is annyira jó ötlet azt a lépést megtenni. még túl képlékenyek. Hogy meg tudja nyugtatni önmagát: „Igen. hogy a vásárlás után is jól érezzék magukat. Csak akkor gondolkodj el a dolgokon. Segítened kell neki. és megszületett az elhatározás. ez jó lesz nekem. a kételyek . átküldheted az üzenetedet. Az emberek képesek lebeszélni magukat a döntéseikről. elkezdtél gondolkodni rajta.Kis-. Ha engeded. Milyen lehetőségeid vannak erre? A logika „tápláléka” Mivel az emberek szeretik azt hinni. hogy ami ma még jó döntésnek tűnt.23 - . mert először a szíved „döntött”. Ez azért volt. de ez természetes. akkor a résen bebújva. akkor most táplálnod kell az ő logikai központját is. akire nem tudsz 100%-osan hatni. Ha erre jól érzel rá. Hallottál valamit.” Kezelned kell az esetleges kifogásait. aminek az lett az eredménye. Ez a folyamat gyakran tudat alatt indul be. Persze mindig lesznek olyanok. megláttál más lehetőséget. hogy ez a vevőiddel is előfordulhasson. akkor súlyos százalékokat fogsz elveszíteni a reagálók közül. amit a szív diktál. és egyáltalán nem akaratlagos. hogy racionális lények a döntéseikben. Már jó előre betonozd be magad a fejükben. Ha az üzenet célba ért. Akkor valamin változtatnod kell.

hogy felkészítetted rá a fogyasztót. Felállsz. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 1. Most ezt a megújulást Neked is felkínáljuk. Csak ülsz a tágas erkélyen. … Most hunyd el a szemed egy percre. Néha egy lágy fuvallat jóleső simogatását érzed az arcodon. hogy egy kicsit a tested. Belemerülni jakuzziba. Nos? Adsz önmagadnak ennyi kis kényeztetést? Ha igen. ahogy egy rövid időre kiszakadsz a hétköznapok könyörtelen világából. már csak hab lesz a tortán. Nem legyintgetnek. akkor utána jöhet az. és nem lehet velük vitatkozni. Ezek tények. És így? . a sok szakmában eltöltött év. Ilyen gyors. és a lelked is kapjon természettől néhány csodás napot. Az üzenetedet alátámasztó tények. Ugye nem is tűnt dicsekvésnek. Itt már bizonyítékok. körülötted miden csendes.Kis-. Amikor végzel. már készen áll a különterem. lesétálsz a szaunába. ahol valódi tisztulás várja a tested. ilyen megbízható. és azok az adatok. csodás megújulást. Ha az érzelmekkel sikeresen felcsigáztad az olvasót. hogy „Persze! Ez csak duma’”. a minőségi tanúsítványaid. ahol egy nyugtató masszázs lesz a jutalmad. A megújító hétvégénket az Országos Minőségi Üdülésért Szervezet külön gyémánt díjjal jutalmazta. amik a terméked minőségét bizonyítják. és képzeld el.24 - . mintha új éltet kapott volna ajándékba. ilyen színű. ennyire régóta működik. ne csak a kíméletlen világunk sanyargatása érjen el hozzá. hogy ennyi neked is járna? Akkor miért ne szakítanál rá időt? Mi garantálja azt. akkor kérjed ingyenes …stb. stb…És szükséges is közölnöd őket. ennyire kicsi. és nem dicsekvésként hatnak. Sokkal inkább a „hűha” meg az „ez igen” kifejezések jönnek elő. hogy tőlünk valóban felüdülve távozol? A Nyugalom Szigete Hotel már 15 éve nyújtja ezt az üdítő. amit jelenleg szinte minden reklámozó az első helyen használ – sőt csak ezt használják – a terméked tulajdonságai. de csakis azután. Eddig 237 421 ember távozott úgy tőlünk. Szívesen átélnéd mindezt? Csak egyetlen hétvégére is? Ugye.

hogy a piacod ne vegye dicsekvésnek. Ezt a kockázatot csökkentve. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve A Nyugalom Szigete Hotel már 15 éve áll az ügyfelei rendelkezésére. Ma már nem nagy szám 1 . ami fejében zajlik. áldozatot hoz azért. könnyebbé teheted azt a folyamatot.25 - . és külön masszázsterem. Mert a megfelelő pillanatban bizalomépítő hatása van a tényeknek. és előidézi a cselekvést. mert nagy hatással lehet a célpiacodra. és kérd meg őket. hogy miért szeretnek nálad vásárolni. mit adott nekik a terméked. A garancia A racionalizálás egyik alappillére az. és kérdezd ki a legjobb ügyfeleidet. De… Csak akkor van hatással a döntésre. szauna. Ha eddig gondolkodott. „Nem is rossz”. Várjuk szeretettel. 3. és melyik az. vagy akár visszatetsző hatással van a fogyasztókra. és meggyőzőbbé tehetik a reklámodat? Egy elégedett vevő véleménye felérhet akár 100 ténnyel is. milyen problémájuk oldódott meg általa. Ha eddig nem tetted volna meg. Érdemes minden reklámodban elhelyezni egyet. hogy idézhesd ezt a reklámjaidban. és hol azt. hogy megvegye a termékedet. Arany Gyémánt díjas szolgáltatásunkkal szívesen várjuk. amelyik öncélú dicsekvésnek tűnik? Hol érzed azt. akkor az szinte semmilyen. hogy vajon mit kockáztat a fogyasztó. ha melletted dönt. Pénzt ad ki.Kis-. amikor mások sokkal hihetőbbé. hogy „Na és”? Ezért annyira fontos a logikai időzítés. ha ez a garancia messze eltér a megszokottól. 2. Az elégedett vevő Miért kellene körmönfontan dicsérni önmagad úgy. A hotel kínálatában szerepel jakuzzi. akkor még ma állj neki. Szobafoglalás: 00 00/1111111 Melyik nyerné el jobban a tetszésedet? Melyik hirdetés építi a bizalmat. viszont ha már eleve a tényekkel indítasz. akkor ez az egy elem könnyedén átlendítheti a Te oldaladra. Ennek ékes képviselője a garancia.

úgy is megteszi. hogy mi lehetne az a garancia. Most. De vajon mennyivel fogsz több megrendelést begyűjteni. és kezd el hirdetni. hogy téged érdemes választania? Persze. És még nem is turbózta fel azzal. hogy segítsen jó pár vevőt elhalászni a konkurenciád orra elől. az iparágadban megszokhatták? Elárulom. nézzük meg együtt azt is. az így is. akkor visszaadod neki a vételárat. ha az elégedett vevőid idézete mellé. Ez mekkorát durrant volna! Csak hát egy multinál ez nehezen kivitelezhető lenne. még egy erős garanciát is odatennél. Hogyan állj neki? Hogyan találj rá a „nagy ötletre”? Milyen szempontok szerint válassz médiát? Hogyan érd el a célod? . Pedig aki élni akar vele. Mert Te sokkal rugalmasabb vagy. mint ahogy azt. ami az ígéretedben leírtál. Az eredmény lehet. gondold végig. a következő reklámodra. ha Te bevállalsz egy komoly garanciát? Esetleg egy kis mértékben. Mennyivel hatásosabb így! Csakhogy a legtöbben félnek erős garanciát vállalni. Gondolj csak bele. hogy túl vagyunk az alapvető hibákon. hogy ha a 6 év alatt csak egyszer is megfordul a fogyasztó fejében. sokkal többet.Kis-. A profitod növekedése jóval magasabbra ível majd. akkor a vételár 50%-át visszaadják. Meggyőzi-e. De ha azt mondod. hogy meg fog lepni. A Whirpool egyik legsikeresebb akciója volt. mint amennyivel az esetleges panaszok száma. amikor kihirdetett egy bizonyos időszakon belül vásárolt készülékeire 6 év garanciát. és ez a Te óriási előnyöd. hogyan készülj fel. ha a garanciád jóval izmosabb. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve éves garanciát adni egy gázkazánra. milyen hatása lenne. ha terméked nem nyújtja azt. Vajon meg fog-e nőni a panaszaid száma. és a pszichológiai elveken. Fogja-e mérni stopperrel az időt? Nem hiszem. és csak akkor. Szerinted megérné? Ha engem kérdezel: mindenképp. hogy „Ez bizony rossz vétel volt”. ami elég erős ahhoz. Nosza hát.26 - . hogy 45 másodpercen belül nem melegíti fel a vizet. hogy ha két éven belül csak egyszer is előfordul.

fejezet – Az előkészületek Mielőtt elkészítenéd az elsőt .Kis-.27 - . és középvállalkozások reklámozási kézikönyve III.

akik a legjobban ki tudják használni ezeket. és majd személyesen akarsz eladni nekik? Egy új terméket szeretnél bevezetni a piacra? A weboldaladat szeretnéd reklámozni? Határozd meg a célodat. 3. Most persze mondhatod. ami még sokat segíthet a későbbiekben. kik azok. ha téged választanak. hogy eldöntsed. Ha a hadvezérek nem vennék a fáradságot.1 Hogyan érdemes reklámoznod Minden az előkészületeken múlik. Egyszerűen mindenkinek el akar adni. hogy feltérképezzék a terepet. A sikeres reklámokat minden esetben meg kell előznie egy alapos felkészülésnek. miért is fogsz reklámozni. és a hatékonyságnak még az esélyét is száműzi. Most még ne szelektálj. Ez óriási tévedés! Hadd világítsak rá. 3. Milyen céllal küldöd ki a harctérre a reklámodat. akiknek fáj feje.Kis-. hogy „De hát mindenkinek szokott fájni feje!”. miért jó az embereknek. Csakhogy például… . aki érdeklődnek a céged iránt. az ő terméke mindenkinek jó. És igazad is van. milyen problémákat old meg.28 - . Mindjárt arra is kitérek. haditervet készítsenek.2 Legyen célod Most következik az. miért. A „hirdessünk valamit” elv csak felesleges pénzkidobást eredményez.3 Ki legyen célközönséged Ez az a pont. Készülj fel a csatára. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 3. Kinek fogod reklámozni? Talált! Azoknak. ahol a legtöbb cégvezető „elvérzik”. akkor egy szép kis lista kerekedik. azonban előtte lesz még néhány feladatod. Tegyük fel. Írj le mindent. hogy miért. Szedd elő a termékedet. és alaposan vizsgáld meg. Ha jól csinálod. hogy egy fejfájás ellenni gyógyszert forgalmazol. akkor vajon mekkora eséllyel indulhatnának neki a győzelemnek? Vajon nem küldenék-e vágóhídra a katonáikat? Te se tegyél másképp. Akárhonnan nézi. ami csak az eszedbe jut. Új vevőket szeretnél gyűjteni? Olyan embereket keresel. Milyen hasznokat kínál.

A reklámjaidat készítsd csak nekik. És ha ezt a piaci szeletet már biztonságosan uralod. hogy az ezzel járó problémákat megoldja. akkor – és csakis akkor – jöhet a következő célcsoport. akiknek állandóan fáj fejük. ismerd meg a szokásait. és hajts rá arra. és válaszd ki a legnagyobb erősségedet közülük. Kinek okoz álmatlan éjszakákat. De akár meg is fordíthatod az egészet. akik gyorsan akarnak megszabadulni a fájdalomtól. hogy képes leszel kiemelkedőt nyújtani benne. Tudd meg melyik piaci szegmens választja a legszívesebben ennek az igénynek az előnyeit.29 - . hol kutat információk után. és fókuszálj csak rá. aki soha nem vásárolna gyógyszert. A lényeg. akik szkeptikusak. Ha ezzel kész vagy. hogy őket a legtökéletesebben ki tudjad szolgálni. Tudd meg. Ő lesz az ideális vevőd. amelyikben Te vagy a legjobb. Keress a termékedhez kapcsolódó piaci igényt. amelyikről tudod. hogy a konkurencia milyen reklámokkal bombázza ezt a piacot. milyen témákról beszélget szívesen. ha odafigyelsz rá. Azt. hogy abban Te legyél a legjobb. vagy olyanoknak. Azt is nézd meg. akik …. milyen ígéret veteti meg vele a termékedet. hogy ki profitálhat ebből a leginkább. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve …nem fogja megvenni a termékedet az. kizárólag őket célozd meg a kommunikációddal. A lényeg a fókuszon van. akkor nézd meg. hogy fókuszálj. és csakis a már jól megszokott. amit a kínálatodról írtál. Törekedj rá. Nincs ilyen? Akkor keresd meg azt a pontot. tehát márkahűek Akkor miért akarnál nekik is eladni? Adj el azoknak. és masszázsmódszerek híveinek sem …nem érdekli azokat az embereket sem. De hogyan? Most tedd magad elé a listát. Ismerd meg ezt a szegmenst. vagy esetleg azoknak. bevált készítményt használják. Deríts ki mindent róla. mert a természetes készítmények híve …nem fog kelleni a terméked a különböző akupunktúrás-. . és mekkora sikereik vannak. És rendezkedj be arra. térképezd fel a körülményeit. milyen szavakat használ.Kis-.

mert ki kell választanod. más mozgatja meg őket. hogy Te valóban az ő partnerük vagy. és mindegyik szegmensnek külön üzenetet megfogalmaznod. és hamar kimerül a célpiacban rejlő aranybánya. és szerepéről. más üzenetre reagálnak. Mindegyik célcsoport más okból vásárolja meg az általad kínált portékát. Tehát a célpiacok meghatározására azért van szükséged. mert nem látják át. és mindegyik szegmens úgy fogja érezni. Van itt még egy lényeges dolog. és nem szívesen kezdenek el szűkíteni. hogy hosszútávon profitábilis működést tegyen lehetővé. miért is kellene kevesebb emberre célozniuk. Rengeteget hallani a marketinges könyvekben. mert még mindig túl drága elérni őket. a konkurenseid helyett. a célpiac meghatározására azért van szükség. De mindenkinek másért. akkor igazából nem jutottál sokkal előbbre.Kis-. hogy megértsd. Nagyon lényeges. akkor érdemes felosztanod a kínálatodat. . és leghatásosabb lehessen. Azonban a vállalkozások ezt sokszor félreértelmezik. konferenciákon a célpiac meghatározásának fontosságáról. és az üzeneted is túl általános lesz a sikeres reklámod megfogalmazásához. És így a legtöbbet hozhasd ki belőle. És nem azért. Más problémákkal küzdenek. hogy a nekik szóló üzeneted a lehető legpontosabb. hogy valóban nagyon széles rétegnek jó a terméked. hogy a lehető legtöbben részesítsenek előnybe téged. Ha túl szűkre sikeredik. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Fontos! Ha nagyon széles réteget célzol meg. és tényleg ismered őket. Ha széles réteg tudja kihasználni az általad kínált előnyöket. Így könnyebben átmegy az üzeneted a fogyasztóidhoz. Lehet. Ezért kell felosztanod a piacodat szegmensekre. akkor nem lesz elég potenciál benne.30 - . hogy kinek is jó a terméked. és ezért kell külön meghatároznod a nekik szóló üzenetedet is.

És egyszer csak megszületett az az ötlet. Talán egy-két példát tudnék csak felsorolni. Ez sem ment túl fényesen. vagy terméket tudsz mondani a hazai piacon? A környezetedben? Gondolkodnod kell? Nekem is. Nem az IBM gyártott először számítógépet. miért ne? . Próbált megélni. A pozícionálást. tehát megszereztek egy helyet az emberek koponyájában. akiknek a helyben étkeztetés mellett. ami az áttörést hozta. amiről egyből Te jutsz az eszükbe.4 Pozícionáld a termékedet Akárhány marketingest hallottam erről a témáról beszélni. hogy jól pozícionálták magukat. Ők hirdették magukról ezt először. hogy ők is kicsiben kezdték. de mégis ő lett „az igazi”. létezett ez a szolgáltatása is. Gondolj arra. de előkerült a kérdés: „Miért ne foglalkoznánk csak kiszállítással?” Igaz is. és gondold végig. Követve a többiek példáját. Az igazi – Coca-Cola Csomagszállítás másnapra – FedEx Gyors hamburger – McDonald’s Biztonságos autó – Volvo És még lehetne sorolni. Mivel tudtak ilyen óriásira nőni? Azzal. A nemzetközi piacon számtalan példát találni. És még valamivel. Ez az. mindegyik másként gondolt rá. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 3. de – mivel üzemeltetett egy kis bár részt is. elkezdett menüt árulni. Talán a legtalálóbb mind közül: „Harc a vevők fejében elfoglalt helyért”. de ő kommunikálta először. és melyik az a szó. A Coca-Cola sem az első szénsavas üdítő volt. Most próbáld meg egy pillanatra félretenni a multikat. Egy időben a környékünkön egy kis étterem nyitotta meg a kapuit.Kis-. Elkezdte házhoz szállítani az ebédet. vagy kifejezés. amit mindenképpen érdemes eltanulnod a multiktól. Ekkor még csak egy volt azok közül az éttermek közül. hány jól pozícionált céget. Ki tudja hogyan.31 - . Mit gondolnak rólad. és nem is a legjobb környéken volt – lassan kocsmai szintre küzdötte le magát. Aztán valamiért a tulaj fejében megszületett egy gondolat.

és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Hát belevágtak. A kommunikációd túl általános lesz. hogy a Te terméked sokaknak jó. hogy terméket érdemes pozícionálni. akkor biztosan többféle árkategóriát tartasz. dizájnos darab. hogy a tulajdonos mert szűkíteni. amikor a célpiac meghatározása szóba kerül. Ettől a perctől kezdve nem volt megállás. És elkezdett növekedni az üzlet. akiknek nincs idejük főzni. A jó pozíció A pozícionálásnak is megvan a maga fontossága. Ha volt elég potenciál abban a szegmensben. Ha valamilyen szolgáltatásod van. amit megcélzott. ha jól végezte el a szűkítést. és olcsó klíma. Ha cégedet pozícionálod például úgy. akkor nagy valószínűséggel valami ilyesmi jut az eszedbe: „Már így is küszködök a vevőszerzéssel.Kis-. Eddig ismerős? Most jön a lényeg. Ha szoftvereket adsz el. most vizsgáljuk meg a pozícionálást is erről az oldaláról. és csak azokra kezdett fókuszálni. Ha szétbontod a . de meglépte ez a fő. És elkezdett menni az üzlet. akkor azt is biztosan többféle csoportnak kínálod. régi autó helyére. Tudom jól. Arról már beszéltem. ahonnan elindultunk. és szinte mindenki ki tudja használni az előnyeit. És megszületett a pozícionálás szlogenje is: „A menő kaja”. és a multiktól? A félelem leküzdése Első alkalommal. akkor biztosan kínálsz többfélét. sehol máshol nem kommunikálta ezt. hogy megbánta volna. és házhoz kérik az ebédet. hogy a célpiac meghatározása a hatásosabb kommunikáció miatt lényeges. és már jóval messzebb juthatott volna. Azonban az első lépést nagyon ügyesen tette meg. akkor megint valahol ott vagyunk. Amit viszont elrontott. hogy a klímaszakértő. és az autóin kívül. vagy csak véletlen. és van kevésbé tetszetős. egy-két éven belül. Nem tudom. még szűkítsek is? Na azt már nem!” Pedig érdemes. Persze. Akkor nem ragadt volna meg ezen a szinten. A lerobbant. Ha fittness termékeid vannak. Nem tökéletesítette a kínálatot. senkiről sem tudok. hogy tudatos volt-e. Mi az.32 - . akkor sem ragadsz le egynél. amit neked is érdemes eltanulnod tőle. Eddig aki megtette. és a fókuszálás elméletével találkozol. Az én véleményem az. Mert van drága. van szép. Ha klímákat árulsz. 3 új került.

Garantált siker. Tudod egyáltalán. és sok eset bizonyítja. Ha mondjuk Te leszel az. aki olyan fotóalbumokat kínálnál.33 - . precíz. Az „észrevétlen hűvösség”. Vagy ha Te lennél az első. hogy itt se ess a túl kicsi szelet hibájába. Ha mondjuk. hogy amikor elküldik valakinek. akkor lehet. De van egy másik út is. most adnák el a legelső készülékeket a hazai piacon. Kiváló lehetőséget nyújt a pozícionálásra. vagy az olcsó klímák vásárlóit. Tudod mit mondana a konkurencia? „Ez meg van őrülve! Bele fog bukni! Ilyet. ahol erős a konkurenciák csatája. hogy melyik termékek az övéi? Már régóta nem hangzik el a neve a reklámokban. látványos klímák. ha mégis a termékeidet pozícionálod. ami nem csúfítja el a szobát. Pedig az egyik legsikeresebb reklámozó. amelyekhez képenként fel lehetne mondani egy üzenetet. Azonban célravezetőbb lehet. a biztonságos. és külön pozícionálod a csoportokat. ezért ha külön megcélzod a színes. hogy Te fogod eladni a legtöbb készüléket a környékeden. ha olyan piacon működsz. a számítástechnika korában?!” Pedig a kézzelfogható dolgoknak még mindig nagyobb hatása van. Mivel ez nem így van. És még a piac egy részéről sem kell lemondanod. Mert Te is profitból élsz. mert a cégednek létfontosságú a profit. Biztos piacvezető szerep. amire jelenleg nem kínál senki megoldást. akkor viszont igen erős üzeneteket fogalmazhatsz meg. hogy így több jut belőle. ezért szívesen látod ott a nevét a reklámjaidban. ha első vagy valamiben. Ha komolyabban megvizsgálod a piacodat. Csak arra vigyázz. akkor biztosan akad még ott néhány ilyen piaci rés. hiszen Te hoztad létre. Olyat. akkor tökéletesen jó lenne. Maradjunk a klímánál. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve kínálatodat típusok szerint. Ez főként akkor lényeges. . Ő a termékeit pozícionálja. mint a virtuálisnak. amelyek messze kiemelnek a versenytársaid közül. akkor kommentálva nézhetné meg a képeket.Kis-. Tudom. és az árverseny. Az egyik legjobb példa erre a Procter&Gamble. hogy a céged fontos neked. Te leheltél belé életet. ha klímaszakértőként pozícionálod magad. aki falba építhető készüléket kínál.

Milyen legyen ez az üzenet? Semmiképp se olyan. amelyek vevőket termelnek. aki nem ismeri a hazai mobilpiacot? Kétlem.Kis-. Fogalmazd át újra. Vizsgáld meg. kifejezéseket. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Az üzenet A pozícionálási üzenetedről pár szóval. mint a multiké. de termék. és újra addig. kinek. Egy olyan üzenetet. Neked sem lesz jó egy ilyen hangzatos szlogen. és azt is. ahol csak lehet. hogy melyik helyet szeretnéd kibérelni a vevő fejében. és hogy jól illeszkedik-e az elérni kívánt pozícióhoz. Az „igazi” csak úgy maradhat életben. Egy szolgáltatás ugyan. A „közel hozzád” mond valamit annak. A reklámjaidban főleg. Akkor hát mit tegyél? Ha már tudod. ami cégnév nélkül is megállja a helyét. Próbáld lerövidíteni. Nem elég kitalálni. ami segíthet. hogy mivel foglalkozom. Még nehézkes. Hacsak nincs neked is több százmilliós reklámkereted. Most keress rá különböző szinonimákat. De mit tehet egy kisvállalkozó. hogy évente dollár milliókat költenek a reklámjára. hogy mit várhatsz tőlem. még hosszú. Ha nehezen akar megszületni. Először írd le egy papírra – mit kínálok.34 - . íme egy recept. Milyen a jól pozícionált üzenet? Az enyém például ez: „Garantáltan vevőbeszippantó reklámok a marketinggel küszködő kisvállalat-vezetőnek. A klinika egy termék. . rokon értelmű szavakat. Imázst építeni csak óriási költségek árán lehet. hogy érhető-e önmagában. akkor jól érhetően meg kell fogalmaznod azt. Vegyél el belőle szavakat. Olyan reklámokat. Ebből összejön egy nyers változat. De elsőre megteszi. A Te üzenetednek is ilyennek kell lennie. ha neki nincs ekkora kerete a reklámozásra? Jól körülírt pozícionálási üzenetet kell megfogalmaznia. el is kell mondani mindenhol. az egyes kifejezéseket próbáld egy szóval mondani.” Ha ezt a Reklám Klinika nélkül hallod. És pozícionálva van. és miért leszek én a legjobb választás neki? Majd válaszolj rájuk. akkor is tudod. amíg nem kezd el tetszeni.

akkor most rátehetsz egy lapáttal. kiegészítheti ezt a pozícionálást egy jó márkanévvel. De a lényeg most jön: a”nagy ötlet”. „Nem félünk az APEH-tól” szolgáltatás. és könnyen megjegyezhetővé a kínálatodat. aki a második otthon megszerzésének a specialistájaként pozícionálta magát. és még márkásítottunk is. Ez lesz. az szívesen lemondana az ügyintézés fáradalmairól. még olajozottabban menjen az a fogyasztói fejekbe való befészkelés. 3. „Minek ide új tető” szolgáltatás az időtlen tetőfelújítás mesterétől. 3. „Bürokrácia nélküli költözés” csomag a második otthon megszerzésének specialistájától. Van cél. Ha kész a pozícionálás. a következő témával nem lesz sok gondod. Aki már egyszer átélte az új otthon megszerzésével járó rengeteg tennivalót.5 Márkásíts Ez egy nagyon jó kis fegyver lehet.6 Jöhet a nagy ötlet Eddig segítséget gyűjtöttünk ahhoz. Mi legyen az a reklámötlet. Egy ingatlanügynök. aki az asztalosok adóügyeinek a bírságmegelőző felelőse Egy jó márkásítás sokat segíthet abban. Színessé teszi kommunikációdat. De kell még egy lépés. ami ténylegesen . Ez már önmagában kiemel a konkurenseid közül. hogy még könnyebben. van célpiac. van pozícionálás. de megéri foglalkozni vele. Már nagyon jól állunk. hogy okoz pár álmatlan éjszakát.35 - . „Csak a fogkeféjét hozza” csomag. hogy könnyebben eladhasd a termékedet. ami ténylegesen eladja a portékádat. Ha külön pozícionáltad a termékeidet. a kosztümös nyaralások szállítójától. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Lehet. és erősebb piaci helyzetet építhess ki magadnak.Kis-. egy adótanácsadótól.

milyen üzenettel próbálkozik? Kiemeli-e valaki már azt. hogyan működik? Vagy a megvásárlása kis fájdalommal jár. Ehhez el kell végezned egy kis kutatást. és nem egy másikat? A konkurencia mit hirdet. és . és nem bonyolult hozzájutni. próbáld elkerülni ezt. David Ogilvy. vagy iktassunk be egy lépést elé? Ha egyből el akarsz adni Tehát a nagy ötlet az. a célpiac meghatározásához kellett használnod. akkor már a reklámmal azonnal is eladhatsz. hogy mi lesz az alap. Most azonban úgy kell tálalnod. amikor vevőd elkezdi használni a termékedet? Van-e olyan részlet. hogy az gondolkodás nélkül megfogja a célpiacod egy jelentős részét. a RollsRoyce autókat. az amerikai reklám atyja. Ha a korábban említett listát megírtad. akkor most ott kell lennie előtted. Ez a ritka. Kutatott. mint először egy egyszerűbb lépésre ösztönözni a fogyasztókat. El lehet-e adni a termékemet egy lépésben. Tehát mit reklámozzunk. kell belőle egy mintadarab. Eddig a terméked előnyös oldalát a pozícionáláshoz. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve cselekvésre bírja a „nagyérdeműt”. terméket. amit csak a Te terméked kínál? Miben különbözik a többitől? Miért érdemes azt választani. Megvizsgálta az autót minden oldaláról. ami eladja a termékedet. amit majd fel kell dobnunk. a márkásításhoz.36 - . vagy ki kell próbálni előtte. De most jön a lényeg. Előszedni. akkor is. egy igen hatásos üzenettel értékesítette.Kis-. nem túl nagy megterhelés egy összegben kifizetni. Pár kérdés következik. Ha teheted. Ha gyakorlatilag könnyű dönteni a terméked megvételéről. amire Te szeretnél alapozni? Ezeket a kérdéseket ugye már többször elő kellett szedned. Mi történik. látnia kell. és – ez most tényleg fontos – sokkal nehezebb. amit mindenképpen meg kell válaszolnod mielőtt az ötlet megszületne. könnyű dönteni a vásárlásról pár információ birtokában is? Ezekre a kérdésekre adott válaszok döntik el. többet kell megtudnia a vevőnek róla. és megnézni „működés” közben. Ha szolgáltatást árulsz. Meg kell vizsgálnod a termékedet.

Ha a megvásárlása nem egyszerű. akkor nosza. De mi van akkor. Ha a Te terméked is ennyire vonzó. mert a termék használata bonyolult. van még egy nagy előny. ha könnyű rá reagálni. aminek szintén csendes az utastere? Persze. Ha terméked újdonságnak számít. ahol az autó megnézhető. mint a többi hasonló portékáé. Az új Rolls-Royce-ban 60 mérföldes sebességnél a legnagyobb zajforrás az elektromos óra Ez volt az. Egyszerűen megadta a címet. vagy egyeztetni kell a részleteket. hogy mi van még. ami valójában sikeressé tette ezt a reklámot. miért magasabb. És akkor megszületett a nagy ötlet. Az azonnali eladás. Ha nehéz azonnal megvásárolni. Ha az árat fel kell építened. ez csak egy Ha a piacon már sokan hirdetnek egy előnyt. Ogilvy példája – bár azt mondtam. hogy a kényelem. de ezek csak alátámasztották az autó előnyeit. (A nagy ötlet bármi lehet. amit még senki nem hirdet. mert regisztrálni kell. amikor azonnali vásárlásra nehéz rávenni az embereket. hogy a legtöbb termék ilyen? példa volt) . és felmérésekre van szükség. Ha a működésének a megértése több magyarázatot igényel. hogy az alacsony árfekvés is fontos – azért tudta eladni a luxusautót. Ki kell találnod. itt azért működött. mert könnyű volt reagálni rá. a fő érv a címsor volt. és a megbízhatóság mellett. Ez sokkal gyakoribb.Kis-. és meg kell tanítani rá az embereket. mint gondolnád. több lépést el kell végezni előtte. ha nem megy ennyire könnyen? Mi lehet még olyan ötlet. De elég volt-e ezt az ötletet kommunikálni is? Igen. Persze ezután még felsorolt jó pár érvet. Egy szuper luxusautó. ezt csak akkor tudod megtenni.37 - . a magas ár ellenére. hogy az utastér rendkívül csendes. Hogy van-e olyan autó. ami sokat segíthet az eladásban? Ha egy lépésből nehéz Vannak olyan esetek. akkor neked keresned kell egy olyat. mert a termék már önmagában is igen vonzó volt. értékesítsd azonnal a reklámoddal. és csak kevesen ismerik. De ismétlem. kipróbálható. ami képes azonnali vásárlásra ösztönözni az embereket. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve végül eljutott oda. Ugye látod azt.

ami óriási eredményeket hozott. mert szükséged lesz rá. akkor toldd meg ezt egy nagy ötlettel. egy mintadarab. Minden idők egyik legsikeresebb hirdetése rátalált erre az ötletre. ami „eladja” neki – nem a termékedet – az első lépést. Keresd meg Te is. Csak másként. amiért megadja neked az elérhetőségét. és megadják neked az elérhetőségüket. egy próba. nem az adta el. Most jön a nagy ötlet. amit a szomszédos drogériában lehetett beváltani. ingyenesen elérhető lépést a vevőid számára. Nagyon eredményes lett. és az első bemutató lecke köré. Ez már önmagában elég lesz. oktató nélkül? Ugye. Egy levelező iskola távoktatású zenei képzést akart eladni. egy értékes tanulmány a termékedről. Ezt az ingyenes lehetőséget kell majd reklámoznod. hogy a szép külsőről írtunk. Egy olyan sztorit kerekített az ingyenes információs csomag. Tehát az iskola termékét egy sztori adta el. hanem az. Az egyik szépségszalon ingyenes „első lépés a varázslatos megjelenéshez” kezelését. És az ötlet a „hogyanhoz” szükséges. És a szórólapon lévő bón. hogy mi az az első lépés. És 45 éven keresztül. mi fogja jelenteni az első. hogy „Hogyan vásárolhat világhírű Coty kozmetikumot 20%-kal a bolti ár alatt”. és eljuttatja odáig az embereket. Bármi. Itt azt kell megvizsgálnod. amikor leültem a zongorához. hogy képtelen ötletnek tűnik? Mi adta el mégis? Egy gyakornok szövegíró. hogy felvegyék veled a kapcsolatot. és a pénztárgépedbe máris vehetsz egy doboznyi új szalagot. amit könnyen meg tud tenni a fogyasztó. Egy ingyenesen igénybe vehető lépés. Mi lesz az. Egy információs csomag. hogy egyáltalán érdeklődjön irántad. „Nevettek. .Kis-. hiszen csak az adataik ismeretében tudod vásárlásra ösztönözni őket a továbbiakban. De ha igazán sikeres kampányt akarsz. az ingyenes kezelés után érvényesítve lett. Hű! Ez aztán a feladat! Zenét tanulni. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Itt is el kell végezned a kutatást. ami ingyenes. Azt. John Caples előállt a nagy ötlettel. Ez fontos. A jelentkezők 80%-a ma is a szépségszalon vendége.38 - . de amikor elkezdtem játszani!” címsorral. Mi lehet ez? Ez sem lesz újdonság.

lövöldözöl. egy szelvény. és így bekerül az adatbázisodba. olyan. Ha több hirdetésed is fut egyszerre. Tudnod kell. mint a vak ember az íjászversenyen. hogy elsőre sikerül rálelned. hogyan írd meg a reklámjaid szövegét úgy. vagy elkéri az ingyenes csomagodat. Érdemes-e ott tovább hirdetned. rendkívül nehéz feladat. melyik hozta a legtöbb érdeklődőt. Ezért volt szükséged a célpiac feltérképezésére. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Nagy ötletet találni. akkor sincs semmi gond. Ha telefonon lehet reagálni. hogy a nagy ötlet nélkül is működjön a reklámod. és benézett? Neked ezek a kérdések a reklámjaid szempontjából igen jelentősek. Lövöldözöl. . hogy tudd.39 - . de hogy bele találsz-e a célba. hogy milyen eredményes. akkor az eredmények mérését is meg kell tervezned. akkor legyen a hirdetésedben egy bón. Ha el kell jönnie hozzád az érdeklődőnek. ha a címet beírják a böngészőbe. akkor kérdezd meg az érdeklődőt. Ha az internetre irányítasz. a pozícionálásra. Van még egy kis dolgunk a tervezéssel. Hogyan mérjed? Amikor valaki reagál egy-egy hirdetésedre akkor az vagy vásárol. De most melyik hirdetésedre reagált? Honnan érkezett hozzád? Lehet hogy csak hallott rólad valakitől? Erre járt. akkor készíts egy kampányoldalt. legfeljebb nem kerülsz bele a reklámrekordok könyvébe. hogy honnan lelt rád. Az ötlet a rekordeladásokhoz kell. amelyikről nem tudod. Ez a szelvény legyen megkülönböztetve újságonként. akkor annyi kampánycím legyen. és a márkásításra. vagy esetleg más lehetőség után kell nézned? Amikor megtervezel egy új hirdetést. hogy azok el is adják azt. az kétséges. Ha nem sikerül rálelned. ahány hirdetés. amit magával kell hoznia. 3. amit itt most gondosan megterveztél. hogyan méred majd az eredményt Az a reklám. milyen eredményeket hozott.Kis-. hogy melyik média. és jegyezd fel. Igen ritka. és utána megnézzük azt. amit csakis úgy érhetnek el.7 Találd meg.

Keresd meg azokat a reklámfelületeket. Rákapcsolod a „fejőstehén módszerre”. hogy neked nem is egy újság lesz a megoldás. vagy éppen plakát. Most pedig jöjjön a reklámod szövege. azt szüntesd be. Ilyenkor egyezz meg az üzlet tulajdonosával. hanem szórólap. De vigyázat! Ez nem úgy működik. De… Alapvetően ne így válassz médiát. amelyek a legjobb eredményeket hozzák. Ugye a célpiac meghatározásakor az is feladatod. akkor ott is feladod a hirdetésed! Először vizsgáld meg. Egy célközönség csak a legritkább esetben tájékozódik egyetlen csatornán keresztül. hogy csakis olyan üzletekben érdemes elhelyezned a reklámodat. 3. hogy ezek közül melyikek lesznek alkalmasak a folyamatos megjelenésre. a termékedhez kapcsolódó portékákat vásárolni. Lehet. és már kész is van a vevőszerző gépezeted.Kis-. Érdemes minden olyan tömegmédiában megjelenned. akkor már csak a média kiválasztása van vissza. hogy a kihelyezett reklámod forgalmából biztosítasz neki egy keveset. hogy mindig mérjed az eredményeket. A méréssel pedig kiderül. hogy ha éppen felhívott egy médiaügynök. Az is előfordulhat. vagy Te is reklámozod őt cserébe. Felesleges rá költened. és hirdess folyamatosan. Most kell ezt az információt felhasználnod. amelyiket olvassák. ahová a célközönséged jár más. hol kutatnak új információk után.8 Keress neki médiát Ha minden összeállt. és kész vagy az előkészületekkel. akkor egy próbát megér. hol tájékozódnak. Ha igen. . és középvállalkozások reklámozási kézikönyve A lényeg. A vevőszerzés egyetlen pillanatra sem állhat le.40 - . hogy a célpiacod egyáltalán a kezébe veszi-e azt a médiát. hogy kiderítsd. és amelyik reklámod nem éri meg.

és középvállalkozások reklámozási kézikönyve IV. felvonás – A szöveg Hogyan írj olyan szöveget. ami elad? .Kis-.41 - .

amelyik jó akcióval próbálkozik. mert nem a megfelelő dologra céloz.Hagyja szomszéd. Most ismét elővesszük. És ez a fogyasztók érdektelenségéhez. ha a kommunikációval elrontod. de a kanapé beszorul a bejárati ajtóba. mert soha sem kértél rá! .Kis-. úgy látom. hogy kifesti lakását.42 - . de az csak nem mozdul. Lehet. de felesleges robotolás volt az egész. Sok reklám van. ezt a kanapét. aminek a hatásával gyakran szembesülünk. Most már ketten húzzák-vonják a bútort.Kivinni?!? Ismerős? Vajon hányszor fordult már elő. valamint az üzenet hibás átviteléhez vezet. és mégis eredménytelen lesz. lehet. Igen ám. Az érzelmi alapon hozott döntés felfedezésében keresendő a válasz a kérdésre. hogy segítsen. az egyik barátja megkérdezte. akkor felkiáltott volna: „Ja. amikor ő azt gyárt.1 Az szöveg fontossága Talán már hallottad sokszor. Azért lesz a legtöbb reklám sikertelen. hogy erről van szó?!” Valahol olvastam egyszer. Bárhogy próbálkozik. Emberünk elkezdi szépen sorjában kipakolni a bútorokat a folyosóra. hogy félreértették a reklámodat. Miért? A reklámpszichológiai ismereteknél már szó volt a döntési folyamatról. hogy Hanry Ford-tól egy nap. hogy gondosan megterveztél mindent. lehet. Erre Ford válasza ez volt: . hogy a reklámod legfontosabb eleme a szöveg. vagy nem a megfelelő módon teszi. hogy jól pozícionáltál. egyedül az istennek sem boldogul vele. nem tudjuk kivinni… Mire a szomszéd: . Hívja hát a szomszédját. A kommunikációs zavar szinte mindennapos fogalom.Az ördögbe is. hogy mit is akarsz. hogy a média megválasztása is kiválóan sikerült. vagy kitűnő alapötlettel rendelkezik. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 4. és ha elmagyarázhattad volna az olvasónak. A hősünk feladja: . Egy férfi úgy dönt. miért nem tőle veszi a csavarokat.

mint amilyennek látszik. és mi az. és ez neked most nagyon jó hír. mégis a szavak ereje a legnagyobb. Hogyan ösztönözd cselekvésre a fogyasztókat? Mik azok a szabályok. Úgyhogy neked is meg kell tanulnod bánni velük. Egyszerűen nem kérik a fogyasztót semmire. Tel.43 - . a 99. Bár a 90%-a a kommunikációnknak nem verbális. Nem működik megfelelően a kommunikáció.Kis-. amiket be kell tartanod? Mitől lesz hatásos a reklámod szövege. akkor sem jól. Nem is kutattam tovább.9%-uk ilyen lesz. és adatokat közölnek. Hazánkban még nem terjedtek el az érzelmekre ható reklámok. és meg sem próbálnak az érzelmekre hatni. Mitől jó Idézzük csak fel a döntési folyamatot: . amit messze el kell kerülnöd? Mitől rossz egy reklám szövege? Tipikusan azok a reklámok vannak rosszul megírva. Nem kell megijedned. mert a többi is hasonló. Logo. Ha fellapozod bármelyik hirdetési újságot. amelyek kizárólag tényeket. és csak 20%-a tételez fel némi kreativitást. cégnév Ingatlanközvetítés Hitelügyintézés. vagy ha mégis. az első hirdetés. a reklámokkal is ez a helyzet. magazint. de abból sem kell fenomenális őstehetségnek lenned. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Nos. mert nem annyira ördöngös feladat. Jelzáloghitel Szabadfelhasználású hitel Kedvezményes hitelkiváltás Áthidaló hitel Több Bank ajánlatából választhat Cím e-mail www. vagy megnézed a postaládád tartalmát. A szövegírás 80%-a szabályokhoz kötött.: Ez volt a legelső oldalon.

és továbbolvasásra buzdítson. ha ezt a folyamatot végigköveti. Az érzelmi húrokat addig kell pengetned. Gondolj arra. Nem létezik olyan indok. amit aztán végképp tilos elkövetned. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 1. Elhatározás 3. de három újságot átkutatva feladtam. Egyesek szerint. de miért jó nekem. Logikai alátámasztás 5. amíg a racionalizálási pontot el nem éred. aki megtanul jó címsort írni. akkor az valódi hatással lesz a reklámod olvasóira. hogy rávegye az embereket a szöveg elolvasására. Ezt a feladatot két alapvető jellemzővel látja el: Nehezen olvasható. Ebből kettő kötelező. Szerettem volna keresni egy jó példát is. amit feltétlenül látnod kell. az már elsajátította a szövegírás 80%-át. ami alátámasztaná az elhagyását. Döntés 4.Kis-.44 - . hogy eladja a reklámodat. Viszont találtam egy olyat. ha hatásos szöveget akarsz írni. akkor sem.2 A mesterhármas Van három elem. Ez az. Cselekvés Ha a szövegeddel követed ezt a folyamatot. jöhet a cselekvés. Lássuk őket sorjában. Akkor jó a reklámod szövege. Érzelem 2. Vagyis. És végül. Hogy miért? A címsor egyetlen feladata. még ha bélyegnyi felületen hirdetsz. Egy biztos. Először az érzelmi központból kell kicsikarnod egy kis aktivitást. hogy egyszerűen nincs más mód. amelyet mindenképpen érdemes használnod. vagy egyáltalán nem írják meg. ha már minden kész. A legértékesebb helyet egy webcím foglalja el Az ötletvonal jó lenne. >>> 4. ha felhívom? . Ugyanis ez az elem csalogatja be az olvasókat a szöveg fő részébe. Hogy hogyan arra mindjárt rátérek. A címsor Akár kőbe is vésheted: A címsort soha nem hagyhatod ki a reklámjaidból. és nem hagyhatod ki egyetlen reklámodból sem. a címsor annyira fontos. ha rosszul. túl általános. hogy akár egy briliáns módon megírt szöveget is bukásra ítélhet.

hogy: „Ebből elég!” Érdeklődést. és a megvalósításnál folyton csak falakba ütközöl. vagyis a megszólítja célközönségedet. Ennek a könyvnek az értékesítési oldalán találkozhattál vele. Tudod milyen problémákkal küzd. ha valamilyen módon megszólítva érezzük magunkat. mint leírni neki. Minden. egy exkluzív ajánlat. Szinte hipnotizálva vonzza oda a tekintetüket. jól kell megírnod azt. hogy állandóan gyakorlat nélküli elméleti dolgokkal traktálnak. kíváncsiságot keltő címsorok Alapvető emberi ösztön. milyen megoldásban bízik. Azonban nem elég címsort írnod. amelyet csak át kell alakítanod a saját kínálatodra. Ha pontosan tudod ki az ideális vevőjelölted. akkor ez a „titkos fegyver” neked készült Ismerős? Igen. és kezdik el olvasni a reklámodat. akik érdeklődnek a mondandód tárgya iránt. mert már számos olyan példa létezik. hogy kíváncsiak vagyunk. Az olvasók közül kiválasztja azokat. szinte nevén tudod nevezni. A célpiacod figyelmét garantáltan megfogod. Nem kell mást tenned. egy hatásos megoldás. Értékes jutalmat ígér annak. Vegyük hát sorba azokat a címsor mintákat. Problémacentrikus címsor Emlékszel még a reklámpszichológiánál említett sikerelemekre? A problématudat volt az első. Ha Te is unod már.45 - . Ez az ígéret lehet egy fontos információ. ami a célpiacodat érdekelheti. én is szoktam a problémákra alapozni a szövegeimet. . ha a problémáikról írsz. így nagy segítségedre lehetnek. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 1. miközben az otthoni javítgatásokat végezte. Fel kell hívnia a reklámodra a figyelmet. Hogyan írj jó címsort? Szerencsére nem kell túl kreatívnak lenned. amelyek már beváltak. Hányszor kiáltott már fel.Kis-. Most erre alapozunk. Főleg. aki végigolvassa a szöveget. 2.

ha követi ezt a három egyszerű lépést Fogadja meg ezt az öt különleges tanácsot. hogy hónap végén még mindig vannak feladatlan csekkjei? Előnyt ígérő címsor Azzal is érdeklődést kelthetünk. ha sikerül gátat vetnünk a pazarlásnak.46 - . Mit szólna hozzá. akár 30 napon belül .Kis-. Egy igazi eredményt ígérünk. féltve óvjuk. Ez a hiba egy átlagos háztartásnak kétszázezres kárt okozhat évente Önt is megőrjíti a tudat. amivel Ön is 10 kilót fogyhat 5 hét alatt. ha azt ígérném: egy év múlva az Öné lehet élete első hőn áhított. és örömmel fogadjuk. ha valódi előnyöket csillantunk meg az emberek előtt. miközben cége piaci növekedésén dolgozik? Mi az a kevesek által ismert módszer. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Egy apró titok. amellyel könnyedén elkerülheti az APEH bírságokat? Negatív címsor Általában komoly érzelmeket társítunk valaminek az elvesztéséhez. amelyet a kínálatunk által érhet el az olvasó. mindenféle koplalás nélkül Vajon Ön is akaratlanul elköveti ezeket a hibákat. illetve amit eltékozlunk. és intsen búcsút a felesleges kilóinak. arra szívesen odafigyelünk. Amit már megszereztünk. tűzpiros sportautója? Az anyagi gondokon csak nevetni fog.

Kis-, és középvállalkozások reklámozási kézikönyve A „hogyan” típusú címsor Hihetetlen erővel bír, ha azt olvassuk, mit, hogyan tudunk megvalósítani. A hogyan szó nagyon erősen vonzza a tekintetet, és kíváncsiságot ébreszt.

Hogyan felejtheted el az izzasztó, emberpróbáló, szenvedésekkel teli reklámkészítést, és teheted ezt a tevékenységedet olyan egyszerűvé, amennyire mindig is szeretted volna? Hogyan szabadulhat meg örökre ezektől az idegesítő pénzügyi gondoktól? „Hogyan varázsolhatja el az embereket néhány egyszerű mondattal?”
Ezek közül biztosan Te is tudsz választani majd. Átalakítod a saját üzenetedre, és kész is vagy. Oké, most hogy a figyelem megvan, lépjünk egyet előbbre. Az alcím Ha címsorral rabul ejtettük az olvasót, akkor az alcímmel még inkább meg kell erősítenünk őt abban, hogy valóban a neki szóló üzenetet olvassa. És az alcímnek van még egy funkciója, összeköti a főcímet a szöveggel. Mintegy átvezeti az érdeklődőt a mondandónk első bekezdésébe. Ez azért lényeges, mert szinte észre sem veszi, és már akaratlanul is olvasni kezdi az üzenetedet. Itt is nagy hangsúlyt kell fektetned az érdeklődés fenntartására. A cím ígéretét kell folytatnod, mintegy megmagyarázva, hogy miért érdemes tovább olvasnia. Azonban az alcímet néha, hely szűkében el lehet hagyni, ha a címnek elég erős ígérete van. Viszont a következő elemet nem. Az első bekezdés Ha már az olvasó a cím, és az alcím hatására érdeklődve várja, hogy mi fog következni, akkor most megfogod, és odaszögezed a reklámod elé néhány percre. Az első bekezdést elolvasva azt kell éreznie, hogy most talált rá arra, amit keresett. Amikor írod ezt a

- 47 -

Kis-, és középvállalkozások reklámozási kézikönyve bekezdést, a lelki szemeid előtt kell látnod, hogy az embered ott ül, és hevesen bólogat: „Hát igen, ez pontosan rólam szól.” Ehhez az kell, hogy róla írj, hiszen Te pontosan ismered a problémáit, és azt is, hogy mi a megoldás. Azonban a kínálatod csakis az ő gondjainak tükrében lesz érdekes a számára. Ha csak kis helyed van, és maximum két mondatot tudsz csak áldozni erre az elemre, akkor sem mondhatsz le róla. Nem indíthatsz közhelyekkel, és unalmas tényekkel a cégedről. Itt még mindig a célpiacod a téma. Csak róluk írj, a problémáikról alaposan feltöltve érzelmekkel.

Ön is érezte már úgy, hogy szinte szétfeszíti a düh, amiért a könyvelője nem szólt időben az aktuális befizetésekről? Már látta a lelki szemei előtt, amint éppen bontja ki az APEH felszólító levelét?...
Lehet-e hatásosabban kezdeni, ha azokra a cégvezetőkre célzol, akik egy jobb könyvelőre vágynak?

Látta már szétesni a bútorát? Mit érzett akkor? Dühös volt, és megfogadta, hogy többé csak azért sem vásárol lapra szerelt bútordarabot? Elege volt az „ötévre-terveztük-azután-kidobhatja” típusú berendezési tárgyakból?...
Vajon érdekelni fogja-e ez azt az embert, aki már párszor megjárta egy olcsó bútordarabbal? Szerintem is. Hidd el, sokkal hatásosabb lesz a reklámod, ha így kezded. A problémák leírása nem vált ki negatív érzelmeket az olvasókból, sőt inkább egyetértő bólogatásba kezdenek, és úgy érzik, hogy Te vagy az aki, valóban ismered őket, ezért szívesebben fognak veled együttműködni, mint az unalmasan reklámozókkal. Most már ismered a három legerősebb elemet. De vajon ennyi lenne csak a szövegírás, és a reklámod többi részét úgy írod meg, ahogy tetszik? Tudom, hogy jó lenne, de sajnos nem így van.

- 48 -

Kis-, és középvállalkozások reklámozási kézikönyve

4.3 A hatásmechanizmus
A reklámok szövegének megírásakor alkalmaznod kell egy jól bevált, és egyszerű struktúrát, amivel végigviszed az olvasót a döntési folyamaton. Mindegy, hogy azonnali eladás a célod, vagy pedig az ingyenes anyagodat hirdeted csupán, ez a struktúra akkor is kötelező érvényű. Bármilyen írott reklámeszköz legyen, akár hosszú szöveget igénylő, akár rövidet, a szövegednek tartalmaznia kell a következő elemeket. 1. A figyelem felkeltése 2. Az érdeklődés felkeltése 3. Ígéret 4. Az ajánlat 5. A cselekvés Az első két elemmel nem foglalkozom, mert az előző részben már tárgyaltuk. A figyelem felkeltésére a címsor, és az alcím szolgál, az érdeklődés megszerzésére pedig az első bekezdés. De mi a helyzet a többivel? Az ígéret Miután a figyelem, és az érdeklődés már a tiéd, és az olvasó alig várja, hogy mit fogsz kihozni a reklámodból, akkor végre elmondhatod neki, hogy mi lesz az, amit most megkaphat. Mi az ígéreted az ő számára. Hogyan oldod meg azt a problémát, amit felvázoltál előtte.

Mit szólna hozzá, ha azt ígérném, hogy többé nem kell aggódnia azért, hogy… Nem lenne csodás, ha végre megszabadulhatna ezektől az őrjítő gondoktól, és csak arra kellene figyelnie, hogy… Szívesen érezné Ön is, hogy megkönnyebbülhet végre, mert…
Ha észrevetted, hogy van ezekben a mondatokban valami közös, akkor dicséretet kaptál. Igen, mindhárom érzelmeket vonultat fel, és vágyat kelt arra, hogy meg is akarják oldani azt a fránya problémát. Sőt az az óriási

- 49 -

hogy már a logikára is hatnod kell. Akkor már csak az van vissza. Vagy határidőt. akkor minél ellenállhatatlanabb.Kis-. Ha eljön velünk a „szellemes kalandtúra” utazásunkra. Cselekvés Ha már mindent elmondtál az érdeklődőknek. amit hirdetsz. hogy mit kínálsz. Végre letudhatnak valami nyomasztót. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve ígéretük. Mondd el. hogy ne érezze zsákbamacskának ajánlatunkat. Mert a többi a „soha”.50 - . Itt jön az. hogy . hogy közben igazán jól fogja érezni magát. Nem öt perc múlva. Az ajánlat Igen. Most. Most már beszélhetsz a terméked tulajdonságairól. Ez tulajdonképpen az akció. És most csak annyit kell mondania: „Talán” Ha kíváncsi rá. hogy végre cselekedjenek. egy mesés fogadó (félszmű csapossal). kell egy ajánlat. ha cselekvésre akarod bírni az embereket. Ha lehet. vagy darabszámot. csak más szavakkal. és kérje el minden kötelezettség nélküli „szellemes kikapcsolódás” információs csomagunkat. eljött az idő. ha akciót hirdetsz. Sőt. hogy valamilyen korlátot határozz meg. akkor ide tehetsz egy sürgetést. És szintén kötelezően betartandó. 2 kísértetkastély. akkor hívja most a 06 80/222 222-es ingyenesen hívható „rémvonalat”. egy olyan feledhetetlen élménnyel tér majd haza. akkor alapszabály. amit egy életen át a szívében fog őrizni. hogyan hozzuk Önre a „frászt” úgy. és egy vérfagyasztó szellemvonat garantálja Önnek az izgalmakat. és hogy miért lesz ez jó nekik. hogy ezt most valóban meg is tehetik. vagy majd amikor több idejük lesz. hogy felajánld nekik magad. Emlékszel? Itt már bizonyítékként szolgálnak. hanem azonnal. Ha marad még hely. nem két nap múlva. azaz hogyan oldod meg a gondjukat.

Még akkor sem. és még a „Talán”-ra sem marad lehetősége. és nem látszik! Viszont van egy kis gond! Csak 100db készülékünk van. akkor kérdezés nélkül. és csak jövőre indítjuk útjára ismét. ezért még most küldje el sms-ben a nevét a 30/111 1111-es számra. hogy „Ez aztán nem volt semmi”. és csak így tudjuk garantálni. és kérje csomagunkat. Miért gondolkodna? Kérje információs csomagunkat. akkor az esélyről is lemond. Nézzük meg hogy néz ki ez egy 9x9 cm-es felületen. Ha azonnal el akarsz adni: Hogyan juthat hűtőgéphez jóval a piaci ár alatt? Önt is elborzasztják az elektronikai szaküzletek árai? Mit szólna hozzá.Kis-. hogy semmiképpen ne vesszen el az előfoglalási joga! Ne feledje. hogy nem fogy ki a készlet az Ön orra előtt! . ezért érdemes sietnie. De ne feledd.51 - . csak akkor van ám meggyőző ereje. hogy biztosan legyen lehetősége választani közülük. mert a legtöbb gépen a hiba hátul van. Az érdeklődés óriási. megbeszéljük az időpontot. Ha még mindig van hely. ha nem hív. ha azt mondanám. akkor ide tehetsz egy garanciát is. A „rémvonalunk” száma: 80/222 222 (ingyenesen hívható) Ezt az 5 elemet mindenképpen érintened kell. 15 percen belül visszahívjuk. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve határidőt soha nem hosszabbítunk meg. Nincs szüksége kompromisszumra. még a reptéren visszafizetjük Önnek az utazás vételárát. Hívjon most. nehogy lemaradjon élete „legrémisztőbb” élményéről. És ha a hazafelé vezető úton nem úgy ül a gépen. és hogy hová jöjjön. és ráadásul garanciával? Hogyan lehetséges ez? Felvásároltuk a nagy gyártók kis szépséghibával rendelkező hűtőit. ha egyetlen forintot sem hozott. és feleslegesen készültél rá oly lelkesen. hogy akár 50%-kal kevesebbért lehet az Öné egy igazi márkás hűtőszekrény. mert így 5 napig előfoglalási jogot biztosítunk Önnek. Figyelem!„Szellemes kalandtúránkra” kizárólag 20 főt vihetünk magunkkal. ha izmos az a garancia. különben a reklámod könnyedén hatástalan marad.

mintha egy ingyenes anyagot reklámoznál. hogy az eladáshoz nagyobb felületre van szükséged. akkor nagyobb felületre lesz szükséged. Most első sorban az azonnal eladni képes reklámokat tartjuk szem előtt. és az érdeklődés óriási! Figyeld meg. ha azt mondanám. ezért szerepel a sürgetés. mert így könnyebb reagálni az ajánlatra. hogy a két hirdetés hogyan épül fel. csak a példa kedvéért írtam le. Azonban a példa egy nagyon vonzó akcióra hívja fel a figyelmet. és melyik a cselekvés helye. ha folyamatosan akarod termelni az új vevőket. Egyébként elég nagy sikerrel ment. így elég volt hozzá egy viszonylag kis felület is. Hol a figyelemfelkeltés. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Ha két lépésből akarod mindezt: Hogyan juthat hűtőgéphez jóval a piaci ár alatt? Önt is elborzasztják az elektronikai szaküzletek árai? Mit szólna hozzá. Az első esetben meg kellett magyarázni az ajánlatot.52 - . Figyelem Érdeklődés Ígéret Ajánlat . illetve a korlát. Mivel ez egy akció. és tudja meg. melyik az ígéret. Ami a különbség. melyik az ajánlat. Ami a hosszabb szövegekhez elengedhetetlen Az előbbi példában is láthattad. hiszen a csomag úgyis ingyenes. az nem jelent meg. hogy az első kétségeket kezeljük. 2. hogyan kötheti meg élete egyik legjobb üzletét! Érdemes sietnie. A második verzió csak illusztráció. hogy akár 50%-kal kevesebbért lehet az Öné egy igazi márkás hűtőszekrény. Minek kell szerepelnie egy ilyen reklámban? 1. mert készlet fogyóban van. és ráadásul garanciával? Hogyan lehetséges ez? Kérje most ingyenes információs csomagunkat a 30/111 1111-es telefonszámon. 4. Míg a második esetben elég volt érdeklődést kelteni. ha nem tudsz ennyire hatásos akciót szervezni.Kis-. Viszont ha a termékedet állandóan reklámozni szeretnéd. 3. melyik az érdeklődés-felkeltés.

akik amúgy megtették volna. mert ha az ajánlatod jó. Ha nem írsz árat. Nézzük sorjában. hogy így a konkurensek megismerik az áraidat. Viszont az ár leírása nélkül azok sem jelentkeznek. + Ár Garancia Vélemények Cselekvés Ajánlat megismétlése Ez a minimum. Az ajánlatod megtétele után rögtön el kell mondanod. Viszont innentől belépnek az új elemek. Az ár leírása pedig nagyon jó neked. és nem kell fárasztanod magad feleslegesen azokkal. aminek benne kell lennie. Csak az. A konkurensed bármikor megszerezheti az áraidat. akkor inkább reklámozz ingyenes anyagot. A terméked iránti bizalom megszerzésére a legjobb. Ha árat írsz. hogy az ajánlatod nem légből kapott ígéret csupán. Az áradat segít könnyebben elfogadtatni. akik amúgy sem adnának ki annyi pénzt a termékedre. hogy mennyire vagy „tökös”. a reklámpszichológia részben. ha ezután nem öndicséret következik. Ez ugye nem kérdéses. Én a helyedben ezzel nem törődnék. hogy enélkül nem fog döntés születni a lehetséges vevőd fejében. Talán megfordulhat a fejedben. mivel így szelektálod az érdeklődőket. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Eddig ugyanaz. Úgyhogy az árnak szerepelnie kell. 6. mert a döntéshez meg elengedhetetlen. vagy hogy a vevőt elriasztod. mert garantált. 7.Kis-. hanem legalább egy elégedett vevőd idézetét helyezed el ide. Akkor most ezt tisztázzuk. sőt valószínűleg már meg is tette. 8. akkor nincs mitől tartanod. és a racionalizálásnál jelentős szerepe van. A garancia hiteti el a vevőkkel. és komoly hatással lesz a . és csak feltartanának. 5. akkor garanciádnak is lennie kell. akkor nincs mitől tartanod. Ha megbízol a termékedben. hogy egy igazán erős garanciát vállalj. és ebben a sorrendben. és ez gond. hogy mennyiért kínálod a portékádat. Ezt már kifejtettem.53 - .

Ha már eléggé alátámasztottad a kínálatodat. Ígéret 4. ha igazán jól akarod megírni a szövegedet. akkor csak a telefonszámot adjad meg. hogy minden elérhetőségedet leírod. hogy valóban hatásos legyen. és kész. akkor még a cselekvésre is fel kell szólítanod. Ha másnak jó volt. Ha azt szeretnéd. de ehhez legalább egy fél oldalra lesz szükséged. hogy még könnyebben megtaláljanak. Tehát érthetősen. Küldjön e-mailt. Az ár rövid magyarázata 9. és jöhetnek folyamatosan a vevők. Tedd hihetővé 6 Ismételd meg az ajánlatot 7. Az elemeit használnod kell. vagy hívjon fel. ahol előzetesen érdeklődhet. akkor érdemes a következő struktúrát követned. Ha a weboldaladon tud rendelni. amire reagálni lehet. Azon fog gondolkodni. Kész a reklámod. akkor írd le a webcímedet. hogyan érhető el a terméked. akkor röviden. Ne zavard össze azzal.54 - . Esetleg mellékelj egy térképrészletet is. vagy küldjön egy sms-t. Csak ennyi. És ha még van helyed. a 8-as busz Kígyós utcai megállójától 120 méterre. 1. hogy felhívjon. Írd le más szavakkal. Mindig csak egy elérhetőség szerepeljen. mert azzal sok érdeklődőt veszítesz el. Cselekvés . és egy telefonszám. Azonban. Figyelem 2. Ajánlat 5.Kis-. hogy hol is találja meg pontosan: a Plaza mellett. Ár 8. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve döntési folyamatra is. akkor ide jöhet a cím. még ha csak pár szóval érinted is őket. és semmi több. a cím mellett mindig szerepeljen egy leírás. Ha az üzletbe kell bejönnie. pár szóval foglald össze az ajánlatodat. hogy ne önmagadat ismételd. Érdeklődés 3. Ez a struktúra elegendő egy közepes méretű hirdetéshez. Ezzel meg is vagy. akkor neki is az lehet. fogalmazd át egy kicsit. hogy most melyiket válassza. és tisztán ki kell fejtened. esetleg menjen be az üzletbe? Ami viszont fontos.

Kis-.55 - . A problémára felhívtad figyelmet. és az első bekezdéssel. Ezt már megbeszéltük. A szerkezetét a kötelező elemekből kell felépítened. Hasonlítsd össze valamivel. ha most nem dönt. A figyelem. . vagy világíts rá mennyit veszít. Így a szövegedből ki tudod hozni a legtöbbet. És itt egy fontos lépés következik. hogy miként tehet pontot a problémája megoldásának a végére. Építsd fel az áradat. Fejtsük ki ezt egy kicsit bővebben. és nem csak becsapás az egész. vagy egy erős garancia is. Ezután röviden. A reklámod szövegét tehát úgy kell megírnod. Ez lehet a címsor egy átírt változata. De jó lehet egy szakértői vélemény a termékedről. hogy így már könnyebben fog menni. hogy ez valóban így van. egy kicsit átfogalmazod az ajánlatod lényegét. és könnyebben el tudod készíteni. Jöjjön pár reklámozási forma gyakorlati megvalósítása. és kizárólag a célpiacodat szólítsa meg. Ezután ígéretet teszel arra. csak akarnia kell. hogy mennyibe kerül az. amit kínálsz. eladni képes reklámhoz ezt a kilenc lépést kell megtenned. Most néhány szóval megerősíted abban. Nem igaz? Akkor rajta. Akkor most vágjunk bele a technikai dolgokba. Az ár. hogy ez a probléma megoldódhat könnyedén. Ne csak egyszerűen leírd. Ugye. és az érdeklődés ugye megvan a címsorral. világíts rá arra is. hogy erősen érzelmi töltete legyen. így lényegesen kevesebb kreativitást igényel. Jöhet is az ajánlat. hogy miért ez lesz a legjobb ár a világon. És jöhet a cselekvés. és annyira megtöltötted érzelmekkel. Hiszen mit ér az elmélet megvalósítás nélkül. Ezt főként egy elégedett vevődtől idézve teheted meg. hogy szinte már fizikai fájdalmat érez az olvasó. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Az igazán ütős.

és középvállalkozások reklámozási kézikönyve V.56 - . felvonás – Akkor vágjunk bele A hirdetések sikerreceptje .Kis-.

amíg nem vásárol. vagy a weboldaladon meg lehet vásárolni. Most. Nem hirdethetsz akciót a régi vevőidnek. és ezt az ingyenes lehetőséget. hogy hagyd már békén. hogy felépíts egy olyan adatbázist. vagy eltűntté nem nyilvánítják.Kis-. hogy ezt tisztáztuk. vagy nem szól. ami: . Szóval: • ha termékedet egyszerűen.1 Mire jó egy hirdetés A tömegmédiában megjelenő reklám kizárólag az új vevők szerzését célozhatja meg! Ezt az alapszabályt mindig be kell tartanod. mert jól ismert. Minden egyéb esetben ingyenesen elérhető lépést kell közbeiktatnod az eladási folyamatba. és nincs szükség alaposabb magyarázatra. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 5. de ismételés a tudás anyja. vagy nem kapsz meghívót a temetésére. 5. Nem építhetsz imázst. és arról is beszélni fogunk. és közkedvelt dolog • vagy ha igazán különleges • esetleg. A tömegmédiát csak új ügyfelek toborzására használd. ha az akciód nagyon izgalmas.57 - . A cél. hogy mit kezdhetsz majd ezzel az adatbázissal. Ez lesz a sikered titka.2 Mit érdemes hirdetned Már volt róla szó. lássuk a sajtóhirdetésed sikerének a technikai részleteit. és egyszerű rá reagálni akkor azonnali eladással is megpróbálkozhatsz. kell reklámoznod. Felesleges megjelentetned hirdetést jókívánsággal megtöltve. egyetlen telefonhívással. de most még maradjunk egy kicsit a sajtóhirdetésednél. amit aztán folyamatosan ellátsz ajánlatokkal mindaddig. Az ingyenes anyagod lehet bármi.

mert kell mellé valami. illetve a cselekvésre késztetéshez kell. Hogy ez neked pénzbe kerül? Nos. hogy tudd pontosan mi is lesz benne.Kis-. ha az idény nem éppen kedvező? Igen. Amekkorára sikerül. Leállítják a reklámozást. És miután ez összeállt. miután megírtad a reklámodat. vagy inkább ingyen szerezni 10-et? Vajon mennyi pénzed megy el arra. hogy megnézed. amit ingyen oda tudsz adni. mit tesznek a cégek. csak kicsit nehezebb rájuk akadni. Ellenben mit tesz az a cég.58 - . amelyik sikeres reklámokat tud útjára indítani. Minden időszakban vannak olyan emberek. Kicsit rákapcsol a reklámozásra. akkor a hely miatt esetleg . és jól elősegíti az eladást. és eladhatóvá teszi a kínálatodat Egyszóval. De vajon mi éri meg jobban: kicsit magasabb összeget áldozni 500 új vevőre. Ezért ilyenkor több eszközre. Először beszéljünk a méretekről. bármi. Nincs mese. Mindig csak azután vásárolj reklámfelületet. amiről egy kicsit később beszélünk. De még ne reklámozd. igen. ha ínségesebb időszak jön. Pont. ami a meggyőzéshez. hogy veszteségesen reklámozol? A választ abban találod. És vannak dolgok. és jobb ajánlatra van szükséged. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve • segít jobban megérteni a kínálatodat • szakértőként állít be téged • eladja a portékádat • kipróbálási lehetőséget kínál • bemutatja a termékedet működés közben • mintát mutat be az árudról • egy erős.3 Rövid vagy hosszú Mekkora legyen az a fránya hirdetés? Egyszerű. Kezd el előkészíteni az ingyenes csomagodat még ma. tudod megmondani a médiaügynöknek. Ha nem így teszel. és előnyös tulajdonságát demonstrálja • felépíti az árat. hogy máris jönni fognak az új ügyfelek. 5. Hogy miért? Mert először is bele kell írnod mindent. mert pontosan tudja. amiket nem hagyhatsz ki. Talált. akik éppen a Te termékedet keresik. hogy mekkora helyre van szükséged.

Azért mégis csak így a legolvashatóbb. ki kell hagynod valamit a szövegből. és így olvashatatlanok. 5. akinek az élete múlik azon.Kis-. akkor még így is jobb lenne . és a sok színes hirdetés közül ki is lóg előtte utána Ha már mindenképpen ekkora felületről van szó. mert ami a kép fölé kerül. és alátámasztani a mondandódat. hogy eladj! És ehhez el kell tudni olvasni. Esküszöm. A képek Mindig ajánlatos képekkel illusztrálni.4 Néhány grafikai jó tanács Próbáld meg elolvasni azt a két hirdetést. és nem olvassák el. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve kompromisszumokra lesz szükséged. Mi velük a gond? Túl kicsik. vagy csak ingyenes anyagot reklámozol-e. vagy az olvashatóság kárára megy a dolog. hát vigyázz rá. A szövegnek mindig olvashatónak kell lennie. akkor inkább lemondanak róla. vagy alatta legyen. hogy a grafikai elemről. vagy nagy hely kell. a szem jobbra. Beszéljünk egy kicsit erről is. óriási a reklámzaj. az olyan. A szem mozgását vizsgálva. hogy azonnal el akarsz-e adni. Tehát miután kiderült. amit itt oldalt találsz. SOHA NE ÍRJ CSUPA NAGYBETŰVEL. Ezek után ki fog reagálni rájuk? Csak az. és ha valami fárasztó. Min múlik a méret? Ugye azon. A színes alapon elhelyezett írás nagy divat. ha valami balra. Az a hirdetésed lelke. Ez azt jelenti. A fekete alapon. MERT NEHÉZ OLVASNI! Zavaró. és jelentős mértékben romlik a reklámod hatékonysága. hogy kicsi. Kerüld az ilyen megjelenést. fehér betűket pedig egyenesen tilos alkalmazni. hanem arra. A kép vonzza a tekintet. az eredeti méret. A grafika. mintha nem is lenne. De van még egy szempont. Nem a szépségdíjra hajtasz. sok szöveggel. és azt nézik meg először. Éppen ezért a címsor lehetőleg a kép mellett. de megnehezíti az olvasást. vagy felette helyezkedik el. azután tárgyalj a hirdetésedről. bizonyítást nyert. hogy oda menjen vásárolni. és fárasztó visszatérnie.59 - . Ne feledd. mert nem elhanyagolandó tényező. Nehezen átláthatók. amit írtál. illetve lefelé indul felderíteni a hirdetésedet.

vagy magyarázd meg a képen látottakat. hogy lássa érdemes megoldania azt. A boldog mosolyt. amit az általad felvetett probléma okoz. ha csak lefotózod az árudat. Így jól fogja érzékelni a fogyasztó. . ha az a képtől balra. akkor a fenti elveket érdemes követned. hogy senki sem fogja elolvasni a szöveget. Hatásos lehet egy grafikus által készített kis rajz. Mit ábrázoljanak a képek? Ha egy mód van rá. A képeknél mindig alkalmazz képaláírást. Amikor láthatóvá teszed. „de hát annyira szép” képek alkalmazása nem ajánlott. És neked minden olvasóra szükséged van. Hatásosak az „előtte-utána” típusú illusztrációk is. vagy felette van. akkor a termékedet használat közben. Viszont a céltalan. Vagy azt a keserűséget. és ez lett belőle. Emeld ki a terméked legfőbb előnyét. így erősen javasolt ezt tenned. és az egyéb gyönyörű fotók nem fogják elérni a kellő hatást. ha vicces képet használsz. csak azt. hogy ilyen volt. Az sem baj. ami valamilyen módon tréfásan jeleníti meg a mondandódat.Kis-. ami elönti majd. de a tájképek. vagy fent helyezkedjen el a hirdetéseden. cselekményt ábrázol az illusztrációd. ha csak szöveget használsz. Tehát az elsődleges szempont mindig a szöveg olvashatósága legyen. Ha viszont képi elemet is alkalmazol. Ez nem jelenti azt. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve hogy a kép lehetőleg bal oldalt.60 - . Szolgáltatásnál pedig inkább az eredményt próbáld megmutatni. és kész! Csak akkor lesz igazán hatással a fogyasztóra. ha már érezni kezdi a hatását. hogy jóval kevesebben fogják megtenni. Az is lehet eredményes. ami akár egy mini képregény formájában illusztrálja a termékedet. Nem lesz ám jó. ha dinamikát. hogy mire számíthat.

de főként a fél oldalnál nagyobb hirdetéseknél hasznosak. Ha itt így tördeled a hirdetésedet. mert nem tűnik fel azonnal. téves adat lehet. alá a címet. mert kitűnik a többi közül. hogy mekkora példányszámban jelenik meg az adott lap. 5. hogy reklámról van szó.61 - . és jelentősen megnő az olvasóid száma. akkor kérd a tördelőt. és az így kapott szorzatot adják meg az olvasók számaként. a két sikeres hirdetési formátumra - - .5 A két legjobb grafikai forma Van két hirdetési formátum. Az első a szem mozgását követő rendszerben helyezkedik el. Az. Ezt az elvet alkalmazva.5 Hol hirdess? Ez mindig egy kényes kérdés.Kis-. A másik pedig a cikk formátum. hogy annyian el is olvassák. Márpedig az emberek az ilyen magazinokat a cikkek miatt vásárolják. a következő eredményt kapod. Ez a magazinokban azért jó. mert a médiaügynököd szépen kér. mivel éppen gondban van a helyek eladásával Ha kiszemeltél egy újságot. még nem jelenti azt. Általában az a trükk. Két tökéletes példa. Ha pedig hirdetési újságban jelensz meg. Ezek a formátumok minden felületen használhatóak. alá pedig a szöveget. Ha van rá mód. akkor garantáltan többen fogják elolvasni. A hirdetésed tetejére tedd a képet. Mi van akkor. hogy a példányszámot megszorozzák néggyel. úgy még jobban elkülönül az egyéb hirdetésektől. ha felét visszahordják az új szám megjelenésekor? Kérj eladott példányszámot. majd a szöveget nézik. Ez az előbbi pont miatt. Egyszerűen úgy tördeled a hirdetésedet. amelyik garantáltan jobban teljesít. mintha egy érdekes újságcikk lenne. mint bármilyen más dizájn. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 5. amit a hirdetésedhez használnál. akkor ne dőlj be az első adatoknak. akkor azért jó. hogy ne tegyen köré keretet. Csak annyival egészíteném ki: Soha ne hirdess azért. utána a címet. Az emberek először a képet. A „Keress neki médiát” részben volt róla szó.

Pedig a világ reklámkiadásainak 90%át az a piac termeli.62 - . Ha sikerül rálelned a „nagy ötletre”. akkor további engedményeket érhetsz el. akkor valami nem jól működik. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Körülbelül arra számíts. 15 -100 embert jelent. A médiaügynökkel úgy tárgyalj. . nagyon elterjedt - - Most pedig lássuk a másik. még az amerikai piacon is csak ez a reklámozási forma maradt életben. és nem akciót hirdet. amíg ki nem merül a mondandója. akkor ez akár 5-10 év is lehet. hogy az olvasók 10%-a fogja megnézni a hirdetésedet. és nullára nem redukálódik a jelentkezők száma. stabil hirdetési forma. és azok kb. Mindig készíts egy olyan hirdetést. reklámozási formát: a szórólapot. Ne feledd. ha már valóban bejött a lapban hirdetni.5%-a fog reagálni rá.Kis-. Ez a hirdetésed addig menjen. Valamint ez a szám akár a sokszorosa is lehet. és viszonylag egyszerűbb terméked van. hanem évtizedes tapasztalatokon alapuló. Később. ami képes állandóan termelni az új vevőket. hiszen úgyis állandó ügyfelük leszel. és aratott sikereket. Az elmúlt 50 évben. az ebben a könyvben leírt módszer nem egy divathullámot meglovagló rögtönzött klisé. amit egy jó ügyfélnek szokott. Szintén többre számíthatsz az ingyenes anyagod esetében. De ismétlem: ehhez jó hirdetést kell írnod. hogy hosszútávra tervezel. Ha ennél kevesebb. ha jó a hirdetésed. Ez egy 20 ezres lapnál kb. és olyan árat adjon. úgyhogy ott aztán van ám tempó. 1.

felvonás – A két másodperces titok Vagy a pénzed szórod.63 - .Kis-. vagy a reklámod – Te döntesz . és középvállalkozások reklámozási kézikönyve VI.

És ebből is címsorral. Hogyan? Természetesen első sorban a szövegeddel. mert amíg egy újságban. Mikor érdemes hozzányúlnod ehhez az eszközhöz? Ha a célpiacod elérése jól behatárolható földrajzilag. De ehhez meg is kell néznie. Ez sem egyszerű feladat. addig ebből az összegből jó pár szórólapot ki lehet hordani. Ő már garantáltan el fogja olvasni. hogy először elolvashatóvá kell tenned. hogy megfogjad azt.64 - . és rá kell őket venned. Ebben az esetben kiváló eszköz lehet a kezedben. míg egy szaklapban akár minden ötödik olvasó érdeklődve fordulhat a reklámod felé. hogy mi áll rajta. és jut el a fogyasztókhoz. hogy megfogd az olvasót. Legalább is első ránézésre.Kis-. hogy el is olvassák. ha jól készíted el. addig egy szórólap mindig földrajzi helyhez kötött.2 Az eldobhatatlanság titka Talán kezdjük azzal. szaklapban megjelenni akár több százezer forintba is kerülhet. De hogyan tedd eldobhatatlanná? 6. Meg kell szólítanod a célközönségedet. De ez lehet az előnye is egyben. Ha egy jól kiemelt. …2 másodperc. és nem közvetíti az üzenetedet a fogyasztó felé. vagy a panelházak lakóit akarod elérni. Ha mondjuk a kertes házak tulajdonosait szolgálod ki valamilyen módon. vagy kizárólag egy településen belül akarod a piac minél nagyobb szeletét kihasítani. A címsorod megfelelő kiemelése már önmagában elég lehet. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 6. akkor az a 2 másodperc pontosan elég arra. . Ez a két dolog azért egy kicsit más színben tünteti fel a szórólapot. de ha biztosra akarsz menni.1 Két másodperc és vége A szórólap nagyon közkedvelt reklámozási forma. akinek címezted. igazán ütős címsor virít a szórólapodon. Pontosan ennyi időd van arra. Ez érthető. akkor adhatsz hozzá egy ki extrát. Csakhogy… …míg egy újság akár országos szinten is megjelenik. vagy a reklámod a kukában végzi.

Nagyvonalakban az lenne ráírva. és a megszokott sárga. Mitől válik eldobhatatlanná? Akkor teheted „tapadóssá” a szórólapodat. mert a házában egy ilyen és ilyen . és hiába nézik meg többen. kék. ha tetszik. amiért érdemes megtartani. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve A szórólapod anyaga Ha nem olcsó. hogy meg is nézik. hogy a különleges formájú. De. ami egy igényes papírra lenne nyomva. Ha például én egy drága kültéri jakuzzit forgalmaznék. az már egy előny. De lehet figyelemfelkeltő az is. Mi lehet ez? Inkább példákkal élnék. használd.Kis-. ha esetleg minőségi. és fordulnak felé érdeklődéssel. egyedi megjelenésű szórólapokat lényegesen többen veszik kézbe. hogy „igen ez nekem szól”. hogy XY azért kapta ezt az oklevelet. vékony. és óriásit nőtt az esélyed. ha utána nehezen tudják elolvasni. A vége szintén a kuka. De egy dologra vigyázz! Az ilyen egyedi formák. ha nagyon gyenge. Ez az ötlet most pattant ki a fejemből. akkor nagyobb esélyed lesz rá. mint az egyszerű. és azokból a fogyasztó magára ismer. hagyományos társaikat. akkor a hatása nagyságrendekkel javulhat. és a tartalma szerint. A képek Ha a terméked „működés” közben látható a felhasznált képeken. akkor máris beljebb vagy lépéssel. ha hozzáteszel valami olyan értéket. szinte toalett papír vékonyságú anyagra nyomatod rá a reklámodat. vagy rózsaszín papírra nyomják. és az olvashatóság kárára mennek. A forma Statisztikák mutatnak rá.65 - . fényes papírra készül. gyakran a szöveg. ha már vásároltál tőlem. Ezt is jól kihasználhatod. akkor tehetnéd ki a faladra. De ha a forma nem megy az írás kárára. akkor valami ilyesmi lenne a szórólapom: Egy oklevelet formázna.

ami egyebek mellett elmondaná. Szintén eldobhatatlanná teszi a szórólapodat. Így jóval nagyobb eséllyel válik javíthatóvá a „baleset” nyoma. Szerinted mekkora sikere lenne a sok unalmas szórólap mellett? Láttam már kilincsre akasztható szórólapot. valamint a mintaoklevél eredeti példányát. Volt rajta egy átlátszó fólia. amiért kivívta az Igényes Vendéglátók Szövetségének elismerését. rokonainak olyan élménnyel tud szolgálni. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve jakuzzi található. A szórás az igényes lakóövezetekben történne. különleges szórólapod.2 A szórás Nagyon lényeges. erre a terjesztő embere . ha szórólapozásba kezdesz. hogy ki szórja ki a reklámodat. amiket neked is alkalmaznod kell. és célhoz érjen az üzeneted? Mindenképpen érdemes elgondolkodnod rajta. ami mindenképpen megoldásra vár. keretezéssel. A hátoldalon pedig ott virítana reklámszöveg. ami azért jó. ami szintén nagyon jó példa. Gondolj csak bele. így biztosan többen fogják kézbe venni. és aranyszegéllyel. ha megtörténik ez a kis malőr? Nos? Te milyen dolgot tudsz hozzáadni a szórólapodhoz. amit az esetleges kavicsfelverődés esetén csak felragasztasz a sérülésre. míg megszületett a nagy haditerv. 6. Ezek azok a kétmásodperces trükkök. hogy ez a szórólap mondjuk X extra bónuszt ér. vagy akár napokig törted a fejed. ha egy bónt helyezel el rajta. De lehet egy gondod. Te órákig. ami kedvezményre jogosít fel. ezért a vendégeinek.66 - . ahogy illik. hanem az ajtóra. mert a terjesztőnek megmondhatod. hogy ne koszolódjon el. hogy azt lehetőleg minél többen tartsák meg. mivel kőkemény forintokat ér. Az egyik marketinget tanító hírlevélben láttam egy szélvédő javítással foglakozó vállalkozás szórólapját. Így nagy valószínűséggel meg fogják tartani.Kis-. hogy ne a postaládába tegyék. és elkészült az egyedi. És vajon kit hívnak majd.

Kis-. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve fogja. a szövegírás. Vagy egy rendes ember hívta fel a lapon lévő számot. de csak akkor. Ha ügyes. Paff. és mi volt a véleménye róla. és ellenőrzési naplót vezet. hogy itt van egy szatyornyi reklámanyag. A dizájn. ez is tömegmédia. hogy mi a véleményük. Na ez egy mellbevágással is felér. És neked is érdemes pár – a szórt területen lévő – számot felhívnod. számtalan. és nem zavarsz sokáig. De ugye ezt nem szeretnéd. csakis az új vevők szerzését célozhatja. és a korábban tárgyalt szabályok igazak a szórólapodra is. ha Te saját magad szórod ki. és az egész cuccot. hogy az ellenőrzés ne egy hét múlva. Soha nem tudod meg. Arra is oda kell figyelned. Márpedig nem Te lennél az első. Hallottam számtalan esetről. hogy találkozott-e a reklámoddal. szúrópróbaszerűen történjen. A nagyszerű tervednek itt vége is szakad. És most jöjjön az írott reklámok királya. és mint olyan. tuti az eredmény. De ezt már úgyis tudod. Bumm. de itt már felmerül annak az esélye. hogy kerül belőle a kukába is.67 - . és a rendelkezésedre is bocsátja. elégeti. úgy ahogy van. . ha pontos szórási-. Aztán nem érted mi volt a gond. De itt még nem merül ki a dolog. amikor valaki a kukában lelt rá X ezer szórólapjára. hiszen van ennél fontosabb dolgod is. Kihordhatja egy embered is. Így elég jó eséllyel ki tudod deríteni. Mi tehetsz ellene? Először is. belevágja a kukába. hogy megtörtént-e a szórás. csak meg szeretnéd kérdezni. A terjesztő cég tűnik még jó ötletnek. hanem legfeljebb két nappal a szórás után. Ráadásul még kapsz egy kis visszajelzést is a piactól. hogy piackutatást végzel. akinek így hal hősi halált a próbálkozása. csak hogy tudjanak róla. Ne feledd.

felvonás – A Király maga A hatékonyság netovábbja .Kis-.68 - . és középvállalkozások reklámozási kézikönyve VII.

ha az ingyenes anyagod egy kicsit megnöveli a kiadásaidat. De amit minimum elvárhatsz tőle. Mert új vevők szerzésére is tökéletesen alkalmas 3. amit csaliként használsz. És van még egy előnye. Miért? 1.1 Egy új megközelítés Eddig főként arról beszéltünk. viszont a Te fegyvertáradból semmiképpen nem hiányozhat. az is jóval eredményesebb reklámozóvá tesz. amit azután küldesz ki. hogy kiküldhesd nekik a DM-edet. Mert a hatékonysága fényévekkel megelőzi a többi eszközét 5. Mert általa hozhatod ki a piacodból a legtöbbet 6. ahogy . hogyan szerezz új vevőket. Tulajdonképpen minden eszközöd. hogy a java csak most jön. és valódi vevőt generálj belőlük.69 - .Kis-. Úgy teszteled. és az összes egyéb eszköz. vagy e-mailben kiküldött közvetlen. akkor enélkül kárba vész 2. Az ingyenes információs csomagod. személyre szabott reklámlevél. És mert ez lesz a titkos fegyvered holtszezon idejére Mi ez az eszköz? Természetesen a direct mail. a terméked mintadarabja. ha értékesítési üzenetet is teszel mellé. Mert ha az ingyenes anyagodat kiküldöd. DM-é alakul. arra szolgál. valódi profittal megfűszerezve. Mert tudod. Most következzen az az eszköz. amit jelenleg csak igen kevés kisvállalkozás használ. és lehetséges vevőket a reklámjaiddal. hogy valaki megadta neked az elérhetőséget. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 7. hogy egy jól megírt direct mail 50%-os eredményt produkált. mint bármelyik másik reklámeszközöd. Míg a legtöbb eszköz eredményét kétséges megállapítani. addig a direct mail hozta profitot fillérre pontosan ki lehet számolni. amit erre a célra használhatsz. Mert a régi ügyfeleid vásárlásait csakis ezzel teheted irányíthatóvá 4. Ugyanis előfordult már nem egyszer. vagyis a postai úton. Be is mutattam két eszközt. a kipróbálási lehetőség. Ezért nem számít az.

hogy a vásárlóid legyenek 3. A célpiacodnak pedig a reklámüzenetedet. Kiaknázhatod a reklámszövegedben rejlő erőt a végletekig. hogy mindegyiknek külön megírod a neki szóló üzenetedet. hideg listára. Azóta akárhányszor kiküldik. hogy ez nem is mindig célravezető. Azért van rájuk szükséged. Azokról. vagy más termék megvételére. Megnézheted. ha más bónuszt ígérsz. Bár sajnos vannak ennek a „műfajnak” olyan művelői. mondjuk az ingyenes anyagodról. és mi az. akik előtte nem jelezték érdeklődési szándékukat a cég felé. akik aláássák a direct mail hírnevét. ha megvan a három listád. mindig hónapokra előre feltölti őket munkával. Tehát. soha többé nem akarja kiadni a kezéből többé ezt az eszközt. amivel vásárlásra bírhatod. vagyis a célpiacodról. 2. tehát ne kelljen folyton listákat gyűjtögetned a telefonkönyvből. Főleg. De mire. . Ez nem jelenti azt. máris nyomtatják ki. azért a legtöbb vállalkozás. és csak egy lökésre van szükségük.Kis-. hogy mi az. Sőt. ha megváltoztatod a címsort. A lehetséges vevőidről. Ha csak jön egy rosszabb időszak. akik elkérték az ingyenes anyagodat. változtatsz a fizetési feltételeken. akik már vásároltak valamit tőled. És egy idő után pontosan fogod tudni. Nekik lesz a legkönnyebb eladnod. és hogyan használd? Ha van listád Először is. hogy az egyéb eszközöket nem kell használnod. akkor azzal kell kezdened. Mindegyiknek azt.70 - . A régi ügyfeleidet egy újabb. A régi ügyfeleidről. természetesen az első vásárlásra. Tehát olyanoknak. ami hat. hogy a sikereidet alaposan feltornázhatod ezzel az eszközzel. kiről kell listát vezetned? 1. Te se tedd. ami nem. mivel már érdeklődést mutattak feléd. Csupán azt jelenti. Az ingyenes anyagodra reagálókat. Nekik a második legkönnyebb értékesítened. ha kedvezményt adsz. Ráadásul minden esetben egy ún. amelyik belekóstolt. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve akarod. mi történik. Tehát nem előzi meg egy tömegmédiás hirdetés. hogy kiküldhesd a direct mail-edet. Egy asztalosipari vállalkozást hoztam vissza a „sírból” egyetlen DM levéllel. és adják is postára.

Előszeded a számlatömböket. ha új terméket akarsz bevezetni. Először három dolgot tehetsz: 1. . ahol a célpiacod legalább egy részének az elérhetősége szerepel. ez baj. akkor ajánljanak téged az ismerőseiknek is. A weboldaladon beindítasz egy hírlevelet. mit éreztek előtte. vagy egy ingyenes letöltést. a piackutatás. Így sok lesz mellélövés. és azok alapján kigyűjtöd a vásárlóid elérhetőségét FIGYELEM! Itt megváltoztak a törvényi szabályozások! Mielőtt DM kampányba kezdenél. hogy ha elégedettek veled. Sárga oldalak. természetesen némi ajándékért cserébe. mondjuk egy telefonkönyvben. így csak ömlesztve találod meg őket. társadalmi szempontok. az ilyen listák nincsenek kiválogatva így nagy a meddőszórás esélye 4. ahhoz ők mit szólnak. mi az. mit szeretnek benned. A negyedik pedig. Ezt főként a régi vevőid között érdemes kiküldened. tehát egy ingyenes anyagot fogsz reklámozni 2. hogy mondják el. Megkéred az ügyfeleidet. Ezután kigyűjtesz párszáz nevet. hogy már megoldódott. és az imázsodat. mit gondolnak a termékedről. stb. a referenciamarketing. 3. Viszont a neten soha ne vásárolj címlistát. Feladsz egy hirdetést. miért vásároltak tőled. és hogyan jelentett megoldást. Ez cégeknél nem annyira nehéz. amin érdemes lenne változtatnod. Ha nincs listád Nos.71 - . amire használhatod. mivel nincsenek anyagi helyzet. másodszor. amire jól használhatod a direct mail-t. feltétlenül nézz utána. mert egyszer. Viszont nem végzetes. A harmadik dolog. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve A másik. cégadatbázisok. amivel címlistát építhetsz.…stb. és mi a helyzet most. hogyan építhetsz listát. és egyéb adatok szerint különszedve. Magánszemélyeknél macerásabb. amiért megkapod a regisztrálók elérhetőségeit. igen jelentősen rombolja az üzleti megítélésedet. és kiknek küldhetsz ki postai DM levelet. az az elégedett vevőid véleményének kérése.Kis-. hogy így nem fognak spam-ért feljelenteni. Fogod annak a gyűjteménynek egy példányát. Kiderítheted. és indulhat is a kampányod. harmadszor pedig. csak duma. milyen problémájukra. Tehát egyszerűen megkéred a vevőidet.

méghozzá rohamléptekkel.Kis-. A DM leveleidre is kötelezően érvényes a szövegírás részben tárgyalt struktúra. hogy hamarosan érkezik az az információ. mint az egyoldalasok. amiben vagy a hamarosan lejáró határidőre. és elmondod. mert már várni fogják. Mivel ezek a küldemények legtöbbször postai úton jutnak el a címzetthez. és újra felszólítasz a vásárlásra. vagy esetleg egy másik oldalról megközelítve röviden megismétled az ajánlatodat. és felkészíted az olvasót. sem ami azután jön. Tehát nem lesz benne ajánlat rész. Minimum három levelet kell megírnod. érzelmesíted. Az előkészítő levélben főként érdeklődést keltesz. vagy megerősíted a fő üzenetedet. . Most már van listád. pedig kicsit átfogalmazva. hiszen mindjárt vége a kampánynak.72 - . amiről az előbb volt szó. hogy hamarosan a megoldást is megismerteted vele. És legalább egy emlékeztetőt is kell küldened. Viszont. Ne félj terjedelmes szöveget írni. Akkor most egy kicsit beszéljünk a kampányodról. ami választ ad a problémájára. sokkal jobban. hogy el is olvassák. Egyet. Vannak 20-30 oldalas DM-ek. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve És máris épül a listád. akkor ezzel nem kell bajlódnod. hogy a beharangozó levelet csakis az érdeklődés felkeltésére kell használnod. hát jöhet az. ezért fel kell hívnod a figyelmet magadra. illetve a kifogyó készletre hívod fel a figyelmet. vagy megsürgeted a döntést. amivel előkészíted a terepet a fő üzenetednek. ha nem várják a leveledet. akkor Te is csak egy leszel a sok reklámozó közül. amelyek kiválóan teljesítenek. Egyszerűen felcsillantod a problémát. Több trükk is létezik erre. Az emlékeztetőben. Ezután jöhet a legfőbb mondanivalód. A fő üzeneted lesz a reklámod egy hosszú verziója. Annyi különbséggel. Egy DM kampány soha ne álljon egyetlen levélből. A boríték Ha az ingyenes anyagodat kérték el. ezért el kell érned.

Ha vaskos boríték érkezik. mi lehet benne. Például mostanában hallottam. és ki fogják bontani. . Tömd ki alaposan a levelet. Érdemes kipróbálnod többet is a fenti módszerek közül. és amelyik a legsikeresebb lesz. vagy formája is. vagy akár eltérő mérete. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 1. Most beszéljünk néhány szót a manapság legtöbbet emlegetett megjelenési formáról. A DM kampányod rendben van. 2. Ha túl macerás mondjuk 2000 borítékot megcímezni. Írj figyelemfelkeltő címsort a borítékra. akkor az emberek kíváncsian fordulnak feléje. Ez fontosabb. Ha a borítékot kézzel címzed meg.73 - . akkor a tárgymezőt kell érdekessé tenned egy jó címmel.Kis-. Vagy írj sokat. azt állandósítani. mint maga címsor. egyedi. Írj valami figyelemfelkeltőt a tartalomról. mert érdekessé válik. és elolvassák az üzenetedet 3. De lehet különleges színe. Ha a DM kampányt e-mailen küldöd ki. A boríték is lehet különleges. hogy kibontsák. aminek elég nagy az ígérete ahhoz. hogy teljesen átlátszó borítékban küldték ki a DM levelet. 4. akkor személyes levélnek fog tűnni. akkor használj kézírást utánzó fontot a nyomtatásnál. és az szerepeljen a tárgyban. a weboldalakról.

és középvállalkozások reklámozási kézikönyve VIII. felvonás – Az internetről A weboldaladról néhány szóban .Kis-.74 - .

1 A hatékony weboldal Mielőtt belekezdenénk.Kis-. Sokan túlmisztifikálják. hiszen eköré épül fel ez az egész könyv. És ráadásul szinte mindent automatizálni tudsz. ha jól optimalizáltál. ha nem tudod megfogni a látogatókat? És mi képes erre egyedül? Már megint csak a szöveghez lyukadunk ki. mint a vállalkozásod. de akkor is csak egy média. ami nélkül nem fog menni Mostanra már biztosan kitaláltad mi fog következni. A legtöbben nem jól használják ezt a reklámeszközt. ami nélkül az egésznek nem sok értelme van. és azt akarod. És itt vajmi keveset ér. Azonban van három dolog. . akkor őt csak egyetlen dolog érdekli. hogy a webes megjelenésedre fordított pénzed busásan megtérüljön. megoldást talál-e a saját problémájára. hogy interaktív kapcsolatot lehet létesíteni vele. de valódi eredményt nem hoz? Az első. így sokkal kevesebb idődet veszi el. Legalábbis. hiába van mindenféle modern. mit hogy akár megduplázhatod az üzletedet egy jól felépített honlappal. tanítás szól a hatékony weboldalakról Az online marketing. de már az első másodpercekben el is veszítetted. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 8. ami nélkül minden egyéb trükk csak hókusz-pókusz marad. Az internet is csak egy média. Tehát Te reklámozóként jelensz meg általa. Ugyanaz a helyzet itt is. Úgy van: a szöveg. és látványos technika az oldaladon. ha szeretnél profitot termelni. Hiába szerzel 1000 látogatót naponta.75 - . mind terelgetik a lelkes holnaptulajdonosokat a jobbnál jobb módszerek felé. Vajon eladja-e a portékádat egy briliáns fotó? És a html kódon végzett zseniális változtatások? És vajon nem kidobott pénz-e az Ad Words kampányod. a keresőoptimalizálás. mint a nyomtatott sajtóban. Pedig az ígérete nem más. Az óriási előnye. akkor mire volt jó az egész? Amikor valaki információra éhesen megérkezik egy site-ra. Miért? Mi az a három fontos elem. egy fontos dolog. Számtalan jó tanács. így gyorsabb és hatékonyabb kommunikációt tesz lehetővé. a különféle hirdetési módszerek. Rengeteg a rossz a weboldal. És a legtöbbjük nagyon okos dolgokat oktat. ha a legfontosabb elemek nincsenek rendben.

és legfontosabb eleme a honlapodnak a címsor. • egy zárt tartalom. és így tovább. akkor is legalább egy csali kötelező. Ragadd meg a figyelmet a címsorral. hogy ne hagyna elérhetőséget maga után. vagy hanganyag azoknak a problémáknak a felismeréséről. amíg ő nem kéri. Innen már nem ereszted. Utána jöhet minden más. Ha már mindent elkövettél azért. vagy az ingyenes anyagodat a szöveggel. ami regisztrációhoz kötött. A harmadik Az értékes tartalom. Először is. hogy vásárlókká redukáld őket. vagy • egy információs csomag. És ha ezt az éhségüket csillapítod. • egy mini tanfolyam. ami segít téged szakértőként elfogadtatni a látogatókkal. • egy hírlevél. Indulhat az online DM kampány.76 - . lehet több is. • egy mp3-as hanganyag. Ha el akarsz adni. a lényeg. nagyobb esélyed lesz arra is. ne csak nézelődjenek. ne elektronikus prospektust készíts. Mindegy melyik. és semmi más. vagy • egy mintadarab kérése. • egy teszt kitöltése. De hasznos lehet egy videó. másodszor olyan tartalomra. amikben nálad segítségre találnak. akkor adj is el nekik. akkor egyszer szükséged lesz értékesítő szövegekre. mehetnek az akciók. az értékes információk. és add el a termékedet. hogy látogassák az oldaladat. hiszen információra éhesen jöttek el hozzád. hogy ne távozzon úgy a többség. Aztán már a tiéd. Nekik már ez óriási segítség. ahol megosztod a tudásod egy részét az oldaladra érkezőkkel. és a szöveged lesz. A második Még ha az azonnali eladás is a legfőbb célod. Csak az. mert abból még nem lesz profitod. vagy • egy letölthető tanulmány.Kis-. az ajánláskérések. Tegyél fel olyan oldalakat. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Az első. .

klikk ide Ha a weboldaladhoz. amit alaposan meg kell tervezned. ami alkalmas lehet több célpiac kiszolgálására is. a többi úgyis a webmestered dolga. merre menjen tovább. mert azok is fontosak. . akkor jöhet minden. ami az online marketing témában szerepel. klikk ide Ha Ön könyvelőként a legjobb partnere szeretne lenni az ügyfeleinek. Ha több szegmensre célzol Az internetes megjelenésed végre az a média. klikk ide Ha Ön magánszemélyként az adóbevallásánál felmerülő adócsökkentési lehetőségekre kíváncsi.Kis-. Ha Ön cégvezetőként a leghatásosabb könyvelési trükkökre kíváncsi. az említett három dolgot rendbetetted.77 - . Viszont akkor már a főoldalon szelektálnod kell. hogy ki. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Ez a három elem az.

Kis-. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve IX. felvonás – Ha nem Te írod Az ügynökség .78 - .

és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 9. Te már találkoztál olyan ügynökséggel. Ha kész. Ráadásul. vagy egy internetes keresőt. Előtte neked is fel kell készülnöd. hogy több dologhoz Te is kellesz. akkor láthatod. amelyik az itt taglalt dolgokkal tisztában volt? Pedig van néhány. és főként arra mennek rá. és megbízod. amelyik szerinted követi a könyvben leírtakat. hogy szép legyen. a szakmai gyűjteményeket. és a problémákat.2 Mielőtt elkezdenél ügynökséget keresni Az. A házi feladatod az lesz. a pozícionálásodat. és keresel egy ügynökséget. Az nem lesz elég. a terméked legnagyobb előnyeit. A célpiacod leírását.79 - . 9. az hogyan fogja a Te termékedet? De van egy jó tippem. Azonban sokan nem ilyenek. hogy meghatározd a reklámod célját. Ezt nevezi a szaknyelv brief-nek. azt vágd . vagy akció lesz-e a megjelenés oka. vagy nem akarsz vele foglalkozni Előfordulhat az is.Kis-. Ilyenkor kerülsz bele abba a helyzetbe. aki elkészíti. 9. Fogj meg néhány reklámújságot. és embered sincs rá. magazint. aki ezt megtehetné. amit egyáltalán nem irigylek: reklámügynökséget kell keresned. Állandó ügyfélszerzés. Ha találsz olyan reklámot. és az majd megírja” módszer nem lesz ám jó.1 Ha nem érsz rá. hogy készítsen neked egy reklámot. még csak egy gondolat. hogy reklámozni akarsz. és unalmas reklámokat készítenek. ha csak felkeresed. Száraz. Ugye itt már lesz egy szűrőd. Amelyik ügynökség saját magát sem tudja jól reklámozni. és kutatsz egy kicsit.3 Melyik ügynökség mellett tedd le a voksodat? Fogod a telefonkönyvet. Pedig az már rég nem elég. Ezután összeszeded a legfontosabb irányelveket hozzá. hogy nincs időd a reklámod elkészítésével foglalkozni. jöhet a kutatás. Az „odaadjuk a médiaügynöknek. amelyekre megoldást kínál. Ezeket leírod. és alaposan nézd át őket. Ha már idáig eljutottál ebben a könyvben.

De. akkor lenne pár kérdésük. melyiküké tette a legnagyobb hatást rád. hogy szeretsz alkudozni. annál felmerül a kérdés. amiért olyan munkát fognak kiadni a kezükből. Hívd fel a céget. akkor még ők sem biztos. Ez egy kicsit fájdalmas lesz. nem szabad csak az ár alapján döntened. Márpedig Te jó reklámot akarsz. ki a célpiac. Inkább arra figyelj. képek – kérdezik meg az ajánlathoz. hogy miként reagálnak. de az árengedmény általában a minőség romlásával jár együtt. nos igen. ez már bevett szokás. amelyiknél ez a kettő a legközelebb van egymáshoz. és kérdezz rá. Jók a reklámjaik. ha egyáltalán több ügynökséggel is eljutsz idáig. hogy van-e brief-ed. akkor küldd el nekik. milyen problémákra kínálsz megoldást. Mondd el nekik. formája. szinte kötelező. Mondd meg nekik. hogy ha jó munkát végeznek. Enélkül nem lehet korrekt árat adni. méretét. hogy a legsikeresebb munkáik közül. De az is. vagy mindegyiknek elküldesz egy ajánlatkérést – de semmiképpen sem a brief legyen –. De ha csak a reklámod részleteit – mérete. melyek a legfőbb előnyeid. és ha van erről brief-ed. az már érdekes lehet a számodra. és az elkészítés módját. Ezután már. Ugyanis egyetlen reklámot sem lehet elkészíteni bizonyos információk ismerete nélkül. Azt bízd meg.Kis-. akkor két évre leszerződsz velük. hogy szeretnék megtudni. mert ha nincs. és járj utána ki készítette. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve ki. Ezek az információk határozzák meg a reklám típusát. amire büszkék lesznek. Ha ezeket a kérdéseket megkaptad. hogy jók lesznek. Amelyik ügynökség ezután megkérdi. Tudom. hogy tényleg jól végzik-e a dolgukat. és . akkor valószínűleg jó helyen jársz. Elkezdesz szelektálni. ha engem kérdezel. mi legfőbb célod a reklámmal. Az eredmény egy szép kis lista lesz. fontos szempont lehet az ár. Amelyik ügynökség csak egyszerűen elküldi az ajánlatát. akkor már csak az árak vannak vissza. és ezután céged minden reklámját ők fogják készíteni.80 - . Valamint kérdd el az öt legsikeresebb reklámjukat. ez már rajtad múlik. hogy olyan árat adjanak. Ha olyan levelet kapsz vissza.

ne neheztelj. Soha ne nyúlj bele az ügynökség által készített munkába. Most. és hidd el. lehet. egyetlen szó megváltoztatása óriási kárt okozhat. Most már csak egyetlen – megjegyzem nem könnyű – feladatod marad. Ha viszont elvetik az ötleteidet. ha .Kis-. akkor inkább közöld velük. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve az árukat is el tudod fogadni. Ha ötleteid vannak. hogy már ügynökséget is lelhetsz.81 - . és ők ezt jól fel tudják használni. mert annak valószínűleg nyomós oka van. induljunk neki az utolsó részeknek. szükséges. hogy ihletet adsz. Így elveszted az esetleges garanciájukat.

ha holtidőszak van . felvonás – A holtszezonról Mit tegyél.Kis-.82 - . és középvállalkozások reklámozási kézikönyve X.

Mi történik akkor. ha holtidőszakban lemennek az árak? Általában semmi. sokat segít majd. akkor az akár az iparágad halálához vezethet. és a szezonban is követelik majd rajtad. Legalább néhány órát. . Elkerülhetetlen.Kis-.1 A félelmetes holtszezon A legtöbb vállalkozás életében a holtszezon egy rendszeresen vissza-visszatérő fantom. Viszont ha harc kerekedik ebből.2 Az áraid Az árak csökkentése rövidtávú taktika. Amikor jól megy. Mire gondolok? A konkurenciád ilyenkor biztosan elkezdi csökkenteni az árait.83 - . egyet pedig a hűséges ügyfeleidnek. Ilyenkor súlyos károk érhetnek egy kisebb céget. hiszen ha nem teszed. hogy jó ötlet. hogy belemenj. Amikor javában tombol a vásárlási láz. Ez lesz az alap. Akkor mégis mit tegyél? 10. akkor annak valamekkora százalékát utald át egy „holtszezon a marketing jegyében” számlára. Tehát az áraiddal operálni. A sír ezzel el is készült. De vajon tényleg elkerülhetetlen? 10. Most fogod az ásót.3 Temesd el a holtszezont Van egy rossz hírem. ami szépen lassan elkezdi megfojtani a profitot. Hidd el. akkor tele vagy teendőkkel. rengeteg a munka. akiknek most nincs szüksége a termékedre. és akár egy egész iparágat is. Illetve mégis. Ki ér rá ilyenkor a jövőt tervezni? Igaz? Pedig muszáj. Szakíts időt rá. Ugyanez a helyzet recesszióban is. mert olcsóbban adod. akkor még tovább csökken a forgalmad. fel kell készülnöd rá. és szépen megásod a holt idény sírját. és jön egy kis extraprofit. így téged is erre kényszerít. Azonban a holtszezonban csak azért. egyáltalán nem biztos. Állíts össze egy haditervet a holtszezonra. Egyet az új vevők szerzésére. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 10. még nem fogod vásárlásra bírni azokat. és csakis egy-egy akció erejéig érdemes vele foglakozni. Vázolj fel akciókat. ami végzetes lehet a számodra. Az emberek hozzászoknak az alacsony árakhoz. A holtszezont nem lehet azonnal a pokolba küldeni.

Amikor elérkezik a rettegett „fantom” akkor már felkészülten várod. Küldd ki a listáidra. akkor hűségakciót indítasz köztük. és telelapátolod a holtszezon sírját az nagyon valószínű. és tesztelj. Elindul a harmadik front. Fogod a termékedet. Kísérletezz. és egy régi termékedből áll. finomíts. Az új ügyfeleket megcélzó kampányod következik. Nem mondom azt. Vagy összeraksz egy csomagot. Elő azoknak a listáját. de hogy ezzel átvészeled a nehéz időszakokat. és tesztelj. és megjelenteted.: egy év karbantartás). Elő a régi vevők listáját. Hirdess nyereményakciót. ha pedig fogyócikket. akkor most ajánlásokat gyűjtesz be tőlük. egy ingyenes szolgáltatás (pl. és a bányászbéka ülőgumójáig lealkudod a hirdetési felület árát.Kis-. És hogy ne támadhasson fel ismét. és ha tartós fogyasztási cikket árulsz. pontgyűjtő programot. Ez lesz a második front. Az első front. . mindig legyen egy terved a következő „szezonra” is. és egy kis hozzáadott értékkel feltupírozva elkészíted az értékesítési üzenetedet. Küldj a régi vevőidnek egy kis figyelmességet a hűségükért. És már az első lapát földet rá is szórtad a koporsóra.84 - . akik már elkérték az ingyenes anyagodat. szolgáltatás mellé egy termék. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Most belelökjük szépen a gonoszt a megásott sírba. Most már mindent tudsz a reklámozás legalapvetőbb dolgairól. ami az új. így próbáld minél inkább bevonni a küzdelembe. Az ingyenes csomagot kérőknek pedig egy jó akciót. Előszeded az ingyenes anyagod hirdetését. és mérj. Hozzáadott érték lehet egy promóciós ajándék. tökéletesítsd a technikádat. hogy ezek lesznek életed legsikeresebb órái. akiket megkereshetsz az ajánlatoddal. A lényeg az. hogy most egy kicsit több kell a szokásosnál. és mérj… Búcsúzóul pedig lássuk mit is értek én „fejőstehén módszer” alatt. egy értékes információs anyag. A legfőbb fegyvered most is a direct mail lesz.

felvonás – A Zárszó Búcsúzóul. a „fejőstehén módszer” . és középvállalkozások reklámozási kézikönyve XI.85 - .Kis-.

A régi öregek szerint a tehén tejének minősége. Miért mondtam el mindezt? Nos. akkor bízz meg egy pásztort (ügynökséget). amelyiknek az üzeneted szól. melyik fű a legjobb a tehened számára. Helyenként szép kövér fűszálak vannak. és kísérletezni. mert az ígérete nem más.1 A fejőstehén módszer Kezdjük talán egy kis háztáji ismerettel. annyira silány. néhol meg még ki is ég. akkor csak tejjé kell alakítani. és eredményes fejést kívánok . nagyban múlik a lelegelt fű minőségétől. És hagyd. Rajta hát. hogy igazán jó tehened legyen. Mindehhez azért egy kiváló tehénre is szükséged van. legkövérebb füvét. Ha már a gyomrában van. és jó minőségű tejet fejhess ki a tehenedből. Ha megkeresed a tehened számára a legjobb legelő. mint a fehér holló. hogy hozza ki ő a legtöbbet a tehenedből. Keresd meg. Ezért érdemes megkeresned a legjobb legelőt. a tehén a reklámod. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve 11. Ha nincs időd legelő után kutatni. Sok sikert. akkor estére ígéretesen fog dagadni a tőgye. hogy mindig bőséges. akkor mindig egyenletesen kiváló minőségű tejet fejhetsz ki belőle. Ismerd meg a titkát. Egy biztos a legkövérebb fűre feltétlenül szükséged van a minőségi tejhez. derítsd ki mitől lesz igazán szép. hogy a tehened lelegelje. még a nehéz időszakokban is egy állandó. Az öregek féltve őrzik ezt a titkot.86 - . Ha bármelyik tényező elmarad az elvártaktól. Jó füvet pedig kizárólag kiváló legelőkön találni. hogy bizony a legelő füvének minősége sem egyenletes. minden nap. A tej pedig a profitod.Kis-. magas színvonalú tejhozam. és hozd ki belőle a legjobb „fű megtaláló” képességét. Te viszont minden alapot megkaptál ahhoz. A legelő a terméked piaca. hogy a jó tehén ritka. mint mindig. Ha a kövér fűszálakat legelteted le az állattal. mert tudják. és azon belül is legkövérebb fűszálakat. A kövér fűszálak a célpiac. Viszont a titok abban rejlik. Nincs is jobb a friss tejnél. és kiváló minőségű tejet ad. akkor ezzel arányosan a tej minősége is csökkenni fog.

felvonás – Egy kis gyakorlat Egy kis segítség.87 - . és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Odrovics János XII. és néhány címsor példa .Kis-.

felejtsd el a nyelvi szabályokat. akkor nem is működik. Érdemes használni idézőjelet a címsorban. Ezeket a tanácsokat fogadd úgy. és többen fognak odafigyelni rá. Ez azt jelenti. Én gyakran 20-50 címsort is megírok. Legyél kicsit provokatív. A fotó vonzza a tekintetet. mert azt a legkönnyebb olvasni.88 - . A szövegírásra szánt időd 80 %. Ha értékesítési szöveget írsz. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve A szövegírók titkai Szeretnélek meglepni egy kis szakmai finomsággal. ha hangosan kimondod. A legtöbb szövegíró nem tölt elég időt a főcímek elkészítésével. A lényeg az üzenet átvitele. akkor egy pillanat alatt rengeteg olvasót veszíthetsz. és ne törődj mások véleményével. szerepeljen hát itt egy kis igazi finomság. az olvasók nem szeretik.át a fordítsad a hirdetés vagy DM levél címsorának az elkészítésére. ha nem tartalmaz egy erős főcímet. Ha a célközönséged nyelvtanilag helytelenül használ egy kifejezést. hogy az üzenet 80%-ban veszít a hatékonyságából. hogy néhányuk a szövegírók legféltettebb kincsei közé tartozik. ami miatt érdemes ezt az időt rááldozni. . Olvassd fel mindig hangosan is a szöveget. A fő szövegrészeknél kizárólag fekete színt használj.Kis-. Miért? A hirdetési szöveg sikerének 50-80 %-a abszolút a főcímen múlik. A színes betűk csak a dizájnerek vesszőparipái. hogy ki látható a fotón. Minden kép alá tegyél képaláírást. hangvételének és meggyőzőerejének tesztelésére. Egy másik fontos ok. mielőtt kiválasztom az egyetlen megfelelőt. Ha nem írod oda legalább azt. Egyéb színeket maximum főcímek és alcímek esetén próbálj ki. akkor írdd le úgy. A legjobb módszer a szöveg folyékonyságának. Ha a szöveged nem zavar vagy sért meg valakit. Mivel az ebben a könyvben tárgyalt téma alapja a szövegírás. hogy az ajánlat pozicionálását a főcím határozza meg. mert fontos üzenet hatását kelti.

és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Mindig úgy írd a szöveget. A három kevéssé ismert titok. hogy képzeld oda az ideális vevődet magad elé. hogy soha nem leled meg újra. és az üzleted komoly növekedését eredményezheti Ki gondolta volna. mintha az ő bőrében lennél. Nem teheted magad gyorsan túl rajta. és egyáltalán nem olvas tovább. ami szebbé teszi az Ön arcbőrét is Hogyan szerezzen 30 új ügyfelet 30 nap alatt? Hogyan szabaduljon meg a másnaposságtól néhány perc alatt? 16 jó ok. mert akár minden a címen áll. így az is előfordulhat. és az építőipar hat égető problémájára. és átírhatod őket a saját reklámodhoz. Ha elveszíted a fonalat. amelyek közül mazsolázhatsz. és nagy gondot kell rá fordítanod. és hozd magad olyan érzelmi állapotba. A szövegíráshoz nyugalomra van szükség. könnyen előfordulhat. Így olyan hangvételű lesz az írásod.89 - . A pont szünetre készteti az olvasót. az ideális otthonteremtés. Mindig úgy kezdj bele. Soha ne tegyél pontot a főcím végére. ezért jól kell megírnod. ami a jelöltgyűjtést „gyerekjátékká” varázsolhatja a számodra. vagy bukik. a válasz egyenesen az űrből érkezik majd? . vagy olyan helyen. és olyan hangvételt használj.Kis-. amit szívesen fognak olvasni. mintha csak hozzá beszélnél. Következzen hát ömlesztve jó pár címsor. hogy előtte átérzed a célpiacod helyzetét. ahol félbeszakíthatnak. 20 címsor példa A címsorod a reklámod lelke. Soha ne írd a reklámodat az irodában. hogy megáll. hogy az energia-megtakarítás.

hogy mindössze 3 perc alatt Ön is megoldhatja ezt az apró. Ön szerint ez véletlen? Gondolta volna. amiért Önnek sem lenne szabad elolvasnia ezt az üzenetet… … és egy. mert valaki bemegy hozzá jelmezt próbálni?! Eláruljam? Volt már úgy Önnel is. hogy a fájós dereka miatt nem tudott aludni? 12 jó ok. amelyek észrevétlenül emelik ki a pénzt az Ön zsebéből? Megismerhet egy olyan játszószert.Kis-. hogy otthona falainak nedvességtartalma öt olyan problémát okoz. és bizonyították a szülőknek rátermettségüket A profi festők hozzánk jönnek először vásárolni. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Gondolta volna. amiért igen! . hogy egy jelmezkölcsönző ajándékot adjon azért. de dühítő problémáját? Vajon milyen lesz családi háza homlokzata 10 év múlva? Varázsold El Te Is Kedvesedet Különleges Csípőtechnikáddal Miért adunk Önnek egy gyönyörű fülbevalót ajándékba? Lakáshitel 15 nap alatt? Ki halott már ilyet? Ki látott már olyat. amivel más vezető óvónők elvarázsolták az intézményükben elhelyezett gyermekeket.90 - .

feltétlenül mesélj róla! Az e-mail címem: info@reklamklinika.. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve Van két útja annak. Mennyire tetszett? Jól tudtad alkalmazni a leírtakat? Ha elkészítettél már egy reklámot a könyv alapján.91 - . Akarja hallani őket? 12 ötletes módszer. Sok sikert a következő reklámjaidhoz! Odrovics János vevőgyűjtő-. ha használt autót szeretne vásárolni. hogyan juthat Ön is könnyedén új számítógéphez. amivel 20%-al csökkentheti a havi kiadásait... . akkor az hogy prosperál? Kérlek.csak görgess tovább! .. akkor… ez az üzenet nem Önnek szólt Mielőtt végleg elköszönnék… Igazán kíváncsi vagyok a véleményedre. reklámspecialista És még mindig nincs vége! Egy kis plusz segítség. ha sikeresebben szeretnél hirdetni. hogy „Na végre!”. Ön melyiket választaná? Van három tippem.hu Ide írhatsz bátran.Kis-. A harmadik még engem is meglepett Ha három percen belül nem fog felkiáltani örömében.

ami megmozgatja a vevőidet. néhány perc alatt olyan reklámot.A „Reklám-konzervgyár” Hogyan készíthetsz könnyedén. és heveny vásárlási lázat generál? -Garantáltan hatékony formulák lelkes reklámozóknak .

jól használható segítségre van szükséged. Aztán megint mérgelődsz.Kedves Olvasó. de így legalább másokon segítesz. Képessé válsz arra. ha elakadsz. akkor az így „összedobott” reklámod újra csak siralmas eredményeket produkál majd. Ha magadon nem is. a reklámkampányodra való fontos előkészületek. ami lesz. Kitől tanulj. hogy csak ülsz. „De hát hogyan?!” A válasz megérkezett! És éppen most olvasod. Olyanok. vagy a sikerhez szükséges reklámpszichológiai irányelvek. akinek jól jönne az a pénz. Kiválasztasz egyet. mint a kínálatod színessé tétele. mert már minden részlete garantáltan bizonyított vagy itthon. Ezeket a „Kis-. Odrovics János . és azonnali. ez is kidobott pénz lesz. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve” című könyvemből ismerheted meg. Sürgősen szakítanod kell ezzel. meredsz az üres papírra. Biztosan veled is előfordul néha. Esetleg megnézel egy hirdetési újságot: ki.” Inkább add oda egy alapítványnak. közösen kifejlesztjük a „gyorsan valami ütőset” képességedet. A médiaügynököd meg félóránként hívogat. gyorsan összedobsz valamit. Most egy igazán izgalmas feladat előtt állsz. ha a reklámod elkészítésében. Azonban kiváló lehetőséget nyújt neked. Csak van. vagy a nemzetközi piacon. és még a kreativitás magasiskoláját sem kell kijárnod hozzá. Elkezdheted lerázni magadról az ijesztően kétségbeejtő „hogyan írjam meg a reklámom szövegét” szindrómát. és lemásolod. és többségüket a világ legnevesebb szövegírói készítették. Ez a segítség azért lesz 100%-osan minőségi. és mit reklámoz. ha csak nem történik valami csoda. Mert abban biztos lehetsz. ha már neked nem kell. Alig néhány órán belül Te leszel céged gyorsasági-reklám-készítő-bajnoka. Jó megvalósítást kívánok. Ilyenkor mit tehetsz? Lesz. mert itt a reklámod leadási határideje. hogy „Na. Itt most. és semmi izgalmas nem jut az eszedbe. Ez az írás nem fogja pótolni a céged reklámtevékenységéhez égetően szükséges alapkövetelményeket. hogy akár 20-30 perc alatt összehozz egy igazán tuti kis hirdetést. ha nem tőlük? Meglátod érdemes lesz. a terméked pozícionálása.

és mérhetővé tegyed a reklámodra történő reakciókat. Persze. És csak második. Menet közben azért segíteni fogok. megéri. amivel ráveheted a vevőjelölteidet. hogy mi a kínálatod legnagyobb előnye miért szeretnek nálad vásárolni a legjobb vevőid milyen problémákra kínálsz megoldást mi lesz a reklámod célja ki a célpiacod a célpiacod milyen problémákkal küzd. hogy valamilyen úton-módon külön tudd választani. és reklámozz inkább valami olyan dolgot. hogyan teljesített a reklámod. és esetleg milyen változtatásokra lesz szükséged az eredmény javításához. és a piacod ismeretére. A megvalósításhoz szükséged lesz a terméked. Így pontosan ismerni fogod. és ezek közül mit old meg a Te kínálatod mit fogsz reklámozni milyen médiában fog megjelenni a reklámod és hasonlókra. akkor mehet egyből élesben is. mert 1. . termékminta. Hidd el. 2. Az itt következő konzerv megoldások minden iparágra ráhúzhatók. két rövid instrukció 1. tedd félre a „De. Remélem. nem ijesztettelek el. harmadik lépésben akarj eladni nekik. úgyhogy előtte érdemes készülnöd egy kicsit.) a legtöbb terméket nagyon nehéz elsőre eladni. ++1 tanács Nagyon figyelj oda. Főként olyanokra lesz szükséged. Fókuszálj inkább arra. hogy felvegyék veled a kapcsolatot (ingyenes információs csomag.Mielőtt belevágnánk. stb. hogy miként tudod átültetni őket a saját gyakorlatodba. tehát alacsony árfekvésű. 2.). +1 tanács Amennyire lehetséges.) az embereket csak óriási erőfeszítések árán fogod tudni azonnali vásárlásra ösztönözni. ingyenes kipróbálási lehetőség. ha a terméked megvásárlása csak kis „fájdalommal” jár. így most kérlek. Akkor vágjunk is bele. Ez azért fontos. hát az én piacom nem ilyen!” és egyéb effajta előítéletedet. próbáld elkerülni az azonnali eladást.

és kellemes megvalósítást kívánok! Üdvözlettel. Bízom benne. mert megrendelted a „Hogyan szerezz folyamatosan új ügyfeleket. és növeld a profitodat a régi vevőid által. Természetesem. és közel sem teljes. avagy Kis-. és középvállalkozások reklámozási kézikönyve” című e-book-ot.Megjegyzés Ezt a könyvet most azért olvashatod. azonnal értesíteni foglak róla. A teljes írás. Ez a példány csak korlátozott számú konzerv szöveget tartalmaz. Odrovics János . Addig is … …számtalan üzleti sikert. csakis a piacra kerülésekor lesznek elérhetők. és sikerrel alkalmazod majd az itt található formulákat. amint ez a könyv elérhetővé válik. és a hozzá tartozó segédletek. hogy így is komoly segítséget kapsz belőle.

így az jobban építi a bizalmat. Például így: „A Karácsony minden embernek a meghittséget. hogy hogyan. esetenként egy jó alcím. Azt is érdemes tudnod… 1. hogy. Ha úgy döntesz. jobban 2. hogy nagyon jól kell őket megírnod. hogy el is olvassák az emberek. Nem kezdheted általánosságokkal. és a szórólapokat értem) Hátrányuk.” Ez így nem lesz elég. Lássuk… . hogy neked érdemes-e elkészítened egy hosszú reklámot. De az ígéret nem más. amelyek a valaha mért legfényesebb eredményt produkálták.A nagyob felületekre való reklámok Szabály: Először mindig a reklámot készítsd el. (nagyobb reklám alatt a fél oldalnál nagyobb újsághirdetéseket. mint a rövidebb társaik. Kell egy jó címsor. és a szeretetet jelenti. hogy a hosszú reklámok a legalkalmasabbak az azonnali értékesítésre a hosszú reklámok fontos üzenet hatását keltik az olvasóban. mint az. hogy a hosszú reklámok nagyságrendekkel teljesítenek. közhelyekkel. Az tehát egyetlen pillanatig sem kérdés. A reklám történetében szinte csakis ilyen példák léteznek. és egy hatásosan indító első bekezdés. és csak utána vásárolj reklámfelületet. akkor mindenképpen nagyobb felületben gondolkodj. és könnyebben ösztönöz cselekvésre 3. hogy egy ilyen típusú reklám meghozhatja a termékednek az átütő sikert. A kérdés csak az. ha azt szeretnéd. hogy az alábbiakban felsorolt reklámok közül használsz fel egyet.

Izgalmassá teszi a reklámot. ami ráadásul nem is úgy néz ki. hogy utánajárj. a Tiéd jobb is lehet . Ha megvan. Csodás. azért néhánnyal a segítségedre lehetek. Ez csak egy általam kreált minta. öndicsőítés nélkül emeli ki a legnagyobb előnyt. hogy milyen hatásosan. Ezt a példát kiválóan tükrözi David Ogilvy egyik reklámja. Ezután pontokba szedve leírja. és az első bekezdés. hogy mennyi minden szép és jó dolog van egy ilyen csodás autóban. az alcím. ami a Rolls-Rolyce autóit volt hivatott népszerűsíteni. Bár az összes ágazatra nem írhatok ide példákat. mint egy hirdetés.Az első sikerrecepted A fogyasztói ellenállás leküzdésének egyik biztos módja. a legnagyobb zajforrás az elektromos óra Mit kezdjél ezzel? Figyeld meg. jöhet a címsor. Itt van előtted a lehetőség. ha a reklámod ígérete a terméked használatával járó óriási haszonra irányítja a reflektorfényt. A címsor így nézett ki: „At 60 miles an hour the loudest noise in this new Rolls-Royce comes from the electric clock” azaz Az új Rolls-Royce-ban 60 mérföldes sebességnél. a te kínálatod legnagyobb ígéretének. A hirdetés formája pedig egy átlagos cikkre hasonlít.

határidővel érdemes. lépés Érdemes márkásítanod a termékedet. címért cserébe. Jöjjön be az üzletbe. Pontos instrukciók arra. ami emeli a bizalmat 4. akkor még két dolgot mindenképpen megtettem volna 1. kérjen mintadarabot. lépés Kitalálod mi lesz a végső lökés. 2. Halkan üzemel. és milyen cselekvést szeretnél kérni az emberektől. de tuti Te is kíváncsi lettél rá. „Suttogó” klíma 4. a próbaüzem. 2. lépés A termékednek van egy tulajdonsága. valamilyen kőkemény garanciát írtam volna oda. amelyek ehhez a haszonhoz vezetnek. Az általam készített példához még lehetne tenni egy bónt. Nem kell felhangosítani a tévét. akkor még lehet neki küldeni néhány meggyőző levelet. Persze névért. hogy vajon ez igaz-e) 3. ha bekapcsol. Ha most nem vásárolt. .Így indulj neki 1. egy kis apróságot. egy sürgető határidővel 3. Ebből adódik egy haszon. Ennek van egy előnye. A lényeg a gondolatmeneten van. akkor kedvezményesen vásárolhat klímát. kínáltam volna valamilyen bónuszt a rendelés mellé. próbálja ki ingyen. és addig jelenhet meg. De eladni csakis kampányszerűen. a tesztelés valódi otthonokban (persze nem így van. +1 tipp Ha rendelésre akartam volna kérni a célpiacot. Pár elégedett ügyfelem véleménye. amit ha kivág. A klímánál én az alacsony decibel szintet vettem alapul. lépés Összeszeded azokat a tényeket. hogyan tud rendelni. ami később is emlékezteti a cégre. amíg ki nem merül. A gondos zajszint mérés. és mi fog történni utána Ugyanis a fenti példa mehet folyamatosan. rendelje meg. Persze lehetett volna bármi más. és úgy jön be az üzletbe valaki. Vagy esetleg egy garantált ajándékot: egy tanulmányt a klímaválasztás titkairól.

hogy Ön is megismerje. Higgye el. mert … Persze lehet az áron kívül még sok mindenre építeni. Elvisszük egy izgalmas „szellemtúrára”. stb. ahol megismerheti Anglia „legijesztőbb” titkait. fillérekért” csomagunkat meglátja. amit még az unokáinak is mesélni fog? Miért? (állítsd össze. így kisebb mértékben terheli meg a csalási kasszát. hogy mindössze 4 órányi repülőúttal.Néhány példa – megvalósítási tippekkel Utazás Tulajdonság – mondjuk az alacsony árak Előny – olcsó Haszon – nem kell százezreket kiadnia. ami annyira izgalmassá teszi? Gondolta volna valaha is. már csak azon fog gondolkodni: „Mikor Induljak?” Mit tettünk bele ebbe a csomagba. és sorold fel az érveidet pontokba szedve) Végül kérjék el az info csomagodat. hogyan élheti át élete egyik legizgalmasabb élményét Ha lehetőséged van. és kérje információs csomagunkat. 2. egy olyan fantasztikus élményben lehet része. amiben további részletek vannak. Fapados járattal visszük.: biztosan hazahozzuk. hogy hamarosan ellátogat külföldre Az új „nem érek rá mindent intézni” szolgáltatásunk igénybevétele után Önnek feladatul már csak az összecsomagolás marad A biztonságra . mint ahogy azt Ön valaha is gondolná. Természetesen mindehhez hozzátettünk néhány exkluzív kedvezményt. és bónusz ajándékot azoknak. ha világot akar látni Amikor az izgalmas „Angliába. hogy minél egyszerűbb legyen elkérni 1. akkor bérelj egy ingyenesen hívható 80-as számot. pl. akik elkérik ingyenes információs csomagunkat. élvezni fogja 3. Hívja most az ingyenes számunkat. A kényelemre Ha Ön is tervezi.

Ha a „Mi biztosan haza is hozzuk” utazási ügynökség intézi külföldi útját. jöhetnek az érveid Vágja ki ezt a BÓN-t. hozza el a fotózásra. ezen nem tudunk változtatni. és a szép képek mellett. akkor a legnagyobb félelme csak annyi lehet. hogy élete legjobb képeit készítjük el Önről? Ön sem lesz már fiatalabb.ilyen lett” képet Ha eddig Ön is dugdosta az Önről készült képeket: A „mindenkiben lefotózzuk a szépet” szolgáltatásunk igénybevétele után garantáltan dicsekedni fog új portréival Miért vagyunk biztosak benne. hogy nem hagyta-e otthon az útlevelét fotózás Ide feltehetsz pár „ilyen volt . de azon igen. egy exkluzív képkerettel is meglepjük Ezt a szolgáltatást azonnal lehet értékesíteni: Smink + egyedi háttér + 10 db szép fotó=12 eFt Ingyenes ajándék képkeret bón . Mégis hogyan? 1. hogy a fotózás biztosan a legjobban mutassa be Önt.

felmerülő kérdést. esetleg végzetes félreértést a termékeddel kapcsolatban. szoktak felmerülni. hogy nem tűnik reklámnak. amikor látod. tévedések keringenek Ez tényleg egy fél órás munka. ha egy új információ megszerzésének a lehetőségét csillantjuk fel előttük. Tizenkét égetően fontos feladat. tudod. hogy a vásárlóidat becsapják. Mert utálnak rossz döntéseket hozni. A formáját érdemes követned. Ugye? És a legjobb benne. A mechanizmus: Ez a reklámtípus a kíváncsiságra. Nézzük hogyan. könnyedén Hiszen a termékedet hogy mik az előnyei. nagy sikerrel. vagy rossz terméket ad el nekik a konkurencia. mint összeszedni néhány lényeges. ami persze Te vagy. 7 kérdés. jól ismered. amit fel kell tennie mielőtt megbízást ad egy marketing tanácsadónak… …és egy kincset érő válasz minderre Ezzel a formulával megbirkózol Te is.A második sikerrecept Az embereket mindig érdekelni fogja. Biztosan Te is gyakran dühöngsz azon. Ezzel a reklámformulával. Pedig szeretnék. mint Te. a fogyasztókat segíted a helyes döntésben. milyen kérdések milyen tévhitek. amit a reklámod megírása előtt feltétlenül el kell végezned… …és egy milliókat érő megoldás Ennek a típusú hirdetésnek az egyik jeles képviselőjét Bob Bly amerikai szövegíró készítette. és az emberek tudás iránti vágyára épít – megjegyzem. és körülötte. A dolgod nem más. vagy másnál veszik meg azt. semmi több. amit már Te is kínáltál nekik. . érdekes érvet. bármikor. Ők nem ismerik úgy a termékedet. Pedig nem róhatod a szemükre.

és a legtöbb közvetítő iroda nem oszlatja el az Ön kételyét ezzel a dologgal kapcsolatban? Mert fel sem merül bennük. hogy még van több fontos dolog. csak egy ötlet volt. hogy Ön pillanatok alatt tévedés áldozata lehet. léteznek félreértések. Pedig sokszor óriási jelentősége lenne az Ön döntésével kapcsolatban.3 égetően fontos kérdés. vagy felhívod a figyelmét. Végül vagy eladod neki a szolgáltatást. a hitelszakmában eltöltött év. amit ha elkerülne. de egy hitelközvetítő biztosan. nyugodt szívvel állítom. ha nem ismeri a választ erre a 3 fontos kérdésre: 1. amit egy hitelközvetítőnek fel kell tennie. De mi is ez a tévhit? Nem tudom. hogy a bankok. Megmondom őszintén én sem ismerem. és ezt az ingyenes információs csomagodban találja Egy óriási tévhit az ingatlanhitelekkel kapcsolatban… …és a valóság. akkor garantáltan kevesebb idejébe. mielőtt megbízást adna neki… …és egy gazdaságos válasz rájuk 12. és – ami a lényeg – kevesebb pénzébe kerülne? Miért van az. és több tucat elkövetett hiba után. amit feltétlenül ismernie kell. és megválaszolni. . hogy meg fogja lepni Gondolta volna. tévhitek is. De nem csak felmerülő kérdések vannak. hogy szinte mindenki önhibáján kívül beleesik egy olyan tévhit csapdájába. de egy hitelközvetítő biztosan tud ilyenről. hogy esetleg Ön nem pénzügyi szakember. Fel kell tenni a három kérdést. ami lehet.

amiket elkövetünk. 10 hiba. „önhibáján kívül”. ellenkező esetben bezárulnak az üzeneted előtt. „véletlenül” kifejezések ott legyenek.Egy ártatlan félreértés a sportruházattal kapcsolatban. hogy ez nem az ő hibájuk. csak nem tudunk róla. amit ártatlanul követnek el. amikor az otthonuk párás levegőjét szeretnék rendbe tenni… …és egy könnyed megoldás Viszont arra oda kell figyelned az összes ilyen formulánál. ami szinte mindenkit tévútra vezet. hogy rendszeres testmozgásba kezd… …és a megnyugtató válasz Sőt vannak hibák. amit minden cégvezető ártatlanul követ el. hogy az „ártatlan”. amit senki sem szeret hallani – főleg nem egy hirdetésben. A fogyasztók 5 kétségbeejtő hibája. Tehát mindig emeld ki. . mert különben bírálat lesz belőle. amikor a vállalkozása adózását akarja „kíméletesebbé” tenni… …és egy kiváló megoldás a kiküszöbölésükre Egy adótanácsadó szerintem órákig tudna erről a témáról megszakítás nélkül beszélni. akiben egyszer is felmerült az a gondolat.

A harmadik sikerrecept

Nevettek, amikor azt mondtam nekik, hogy egy reklám ereje a szövegben rejlik, de amikor megérkeztek az első megrendelések!
Ennek a mintának az eredetijét John Cuples követte el 1925-ben, és 45 évig töretlenül termelte a dollárokat – most kapaszkodj meg – egy levelező iskolának, amely távoktatásban tanított zenét! A hirdetés, minden idők egyik legsikeresebb reklámja lett. A címsor így hangzott:

„They Laughed When I Sat Down At The Piano But When I Started to Play!”
vagyis

„Nevettek, amikor leültem a zongorához, de amikor elkezdtem játszani!”
Hogy miért volt ilyen sokáig sikeres ez a hirdetés? Mert a cím után azonnal egy sztorit kezd el mesélni. Már életünk kezdetétől táplálják belénk a történetek, a mesék szeretetét. Ennek köszönhetően, ezek ellen nem vagyunk felvértezve. A sztori tömören: Arthur éppen a Rosary szonátát játsza. Mindenki áhítattal hallgatja. Amikor végez, feláll, és jön Jack, aki ma debütál először. A háttérben különböző megjegyzéseket tesznek rá, mert senki sem hiszi el, hogy tud játszani. „Na ez jó lesz!” „Mit gondolsz, menni fog neki? „Erre mi is kíváncsiak vagyunk!” Aztán hősünk elkezd játszani, és mély csend üli meg termet. Mindenki Jack játékát hallgatja. Mikor végez, természetesen a többiek azonnal mennek oda hozzá, és kérdezgetni kezdik. Mikor, hol, hogyan tanult meg ilyen szépen zongorázni. És szépen lassan átsiklunk a zeneiskola reklámjába. De az utolsó pillanatig Jack szájából hangzik el minden, és csak az utolsó két bekezdés beszél arról, hogy ha Te is el akarod kápráztatni az embereket a tudásoddal, akkor kérd el – figyelem – az ingyenes kis információs füzetüket, és a bemutató leckéjüket. Még egy ilyen hatásos bevezető után sem akar azonnal eladni! Nézzük meg, hogyan használd fel ezt az információt.

Először nézz körül a házad táján, hogy van-e valami jó, példaértékű sztori elérhető távolban. Ha van, akkor már csak formába kell önteni. Ha nincs? Sebaj, kreálunk egyet. Elő a problémákat, amikre a terméked megoldást kínál. Utána alaposan átgondoljuk, hogyan lehetne ebből sztorit kerekíteni. Sajnos ennek a típusú reklámnak az a hátránya, hogy feltételez némi kreativitást. De ha végképp semmi nem jut az eszedbe, van három sztorifajta, amit szinte mindig elő tudsz húzni a varázskalapból: 1. Sikersztori – Amikor a terméked használatából származó haszon elkezd valóra válni. 2. Probléma-sztori – Itt csakis a problémáról sztorizol, és felkínálod a megoldást. 3. Egyszerű történetek – Mit olvastál, vagy láttál mostanában, ami érdekes, és jól kapcsolódik a termékedhez. Sztori recept: Először egy kis bonyodalommal, drámával indíts! Ezután jön a cselekmény, tehát leírod az esetet magát. És végül az eredmény. Vagy jó, vagy rossz, attól függően, hogy egy problémára, vagy egy nagyszerű megoldásra akarsz rávilágítani a sztoriddal. Te mit tudsz kezdeni vele? Milyen történetet tudsz elmesélni, ami garantáltan a célpiacodnak szól? Amitől felkiáltanak, „Ez akár történhetett volna velem is!”? A sikersztorira kiváló példa a Cuples-féle hirdetés. Egy drámai helyzettel indít, ami a „főhős” sikerével zárul. Ezt a formulát én is felhasználtam az egyik munkámhoz, amikor egy diszlexiás, és tanulási problémákkal küszködő gyermekeknek segítséget nyújtó programcsaládról írtam, csak a címsor volt más. A következő levelet kaptam utána: „Kedves János! Lassan már látjuk az általad készített reklámszöveg hatását. Az eredmény minden várakozásunkat felülmúlta. Soha egy hirdetésünknek sem volt még ilyen hatása. Nem győzzük készíteni a küldeményeket, a postáskisasszony már sírásra görbült szájjal kérdezte, hogy meddig tart ez még. Szóval köszönöm a segítséget, örülök, hogy együtt tudtunk dolgozni. Üdvözlettel és barátsággal: Kazal Kolos, www.varazsbetu.hu” Tehát sztorizni igenis megéri! Szerintem ne hagyd ki Te sem. Például így…

A sportruházat interneten történő megrendelése elég nehezen elfogadható még kis hazánkban. Talán így sikeresebb lehet egy ilyen eszközt használó cégnek. A sztori akár szólhatna arról is, hogy a hölgy az interneten rendelte a melegítőjét, és ezért került a szemrehányások kereszttüzébe, de amikor meglátták.

Először nevettek, hogy az interneten rendeltem az új tréningruhámat, de amikor meglátták rajtam…
De arra vigyázz, hogy a sztori a célpiacodat érintse, és ne csak egy speciális eset legyen, ami tízévente egyszer fordul elő, mert az nem biztos, hogy sikert arat ám. Érdekesnek kell lennie, és olyannak, ami a célpiacodnak szól, vagy a jövőben érintheti őket. Ez a formula annyira jó, hogy éppen azon gondolkozom, a szövegíróknak szóló tananyagomat így fogom reklámozni.

Először nevettek, amikor arról meséltem, hogy szövegíró leszek, de amikor meglátták a bankszámla kivonatomat!

nem a termékedet. Mert számára lényeges. ez abban különbözik a termékmintától. mit hirdess. csakis azért. hogy a felület már adott. hogy mondjuk egy szolgáltatást is elérhetővé tehet. de hidd el. Hogyan reklámozd ezt a „táncrendet”? . Ha a valaki reagál erre az ingyenes lehetőségre. hogy rávilágítsak mekkora jelentősége van a hatékonyság szempontjából ennek a momentumnak. Tehát. ajánlat nélküli reklámozás. Ha valóban eredményt akarsz kicsiholni a reklámjaidból. és neked oda kell készítened hirdetést. amit ingyen oda tudsz adni. ami értékes információkat tartalmaz a lehetséges vevőid számára. hogy egyáltalán értelme legyen? Mert egy kisebb felület csak igen ritka esetben képes eladni egy terméket. Flörtöltök. amiből mintát nem tudsz küldeni egy jó hírlevél ha a terméked havi előfizetéses. ha megvan az első táncba hívó anyagod. És ez a kisebb felületekre hatványozottan igaz. és megkönnyíti a döntést. nincs tényközlő. hanem az ingyenes lehetőséget.A kisebb felületekre való reklámok Gyakran fordul elő. és a célpiacod érdeklődve veti rá magát. nincs üres. akkor már csak reklámoznod kell. Nem a cégedet. akkor vele elkezdődik egy érdekes kapcsolat. Az ugye alapszabály. hogy a tömegmédiákban egy hirdetés csakis új vevők szerzése érdekében jelenhet meg. arra viszont mindenképpen. Leginkább az érdeklődők szerzésére lehet kiváló eszköz. Mi lehet ez a mézesmadzag? Tudom. Ilyen lehet: egy érdekes írás. termékkínálatot felsoroló lista. amit ingyenesen kínálsz. és téged szakértőként tüntet fel egy ingyenes termékminta egy ingyenes kipróbálási lehetőség. egy hónap próbatagság - Bármi. És egyre erősebb kapcsolat alakulhat ki belőle. Tehát a mézesmadzag lehet bármi olyan dolog. akkor ezeken a reklámhelyeken csakis a mézesmadzagot húzhatod el a lehetséges vevőid orra előtt. Mi fér bele. hogy folyton ismétlem önmagam. Kerülgetitek egymást. hogy – az elérhetőségéért cserébe – elkérje tőled. Nincs imázs építés. latolgatjátok az esélyeket. valamint egy nagy értékű terméket is bemutathatsz általa.

A címsor itt sem maradhat ki. Ösztönözz cselekvésre Mindezt egy kis felületen hogyan teheted meg? Akkor talán vágjunk is bele. ezért röviden. A „hogyan” ereje Az egyik kiváló eszköz a kezedben a „hogyan” szó. Van néhány értékes tény a reklámozásával kapcsolatban. Vagy fokozd a végletekig a kíváncsiságot. Szöget ütöttünk az olvasó fejében „Hm. Sokat lendíthet az eredményeiden. Ez érdekes lehet. Az első bekezdés. 4. 2. Ezzel rávilágítottunk a címsor ígéretére. Soha nem hagyhatod el. vagy kelts bizalmat. Most mélyebbre nyomjuk azt a szöget. 3. 5. ha pontokba szeded a legfontosabb dolgokat csak akkor használj képeket.”. amit először tisztáznunk kell: itt csak rövid címsorra lesz lehetőséged. és tömören kell fogalmaznod – a legjobb. Erősítsd meg az ígéretedet. Hogyan tanulj meg villámgyorsan angolul? Összeállítottunk egy hatékony 7 lépéses módszert. ha az nem megy a mondandód rovására itt a legnagyobb fegyvered a kíváncsiság felkeltése lesz. amitől az angol nyelvtudásod 2 hónapon belül drámai gyorsasággal gyarapszik majd. . Itt kell kifejtened a címsor ígéretét. ezért alaposan fel kell készülnöd a megírására nem lesz lehetőséged kifejteni az ajánlatodat. úgyhogy főként arra alapozz - A reklámod nélkülözhetetlen elemei a következők lesznek: 1.Az első tánc. amiből a házasság születik A kis reklámfelületek bajnoka tehát az ingyenes ajánlatod. és foglald össze a reklámod ígéretét 6. Tedd meg az ajánlatodat. Ez minden sikertényező közül a legfontosabb elem. Ezzel garantáltan kíváncsiságot keltesz. és vonzóvá tettük a lehetőséget.

98. hogyan válhatsz a nyelvtanulás gurujává mindössze 3 hónap alatt. 100. 100. ha belevágsz egy nyelv megtanulásába? Mi az a „hétperces módszer”? Miért lassul le a legtöbb ember az első három hét után. hogy holnaptól Te is beléphess a gyors nyelvtanulók egyre szélesedő táborába. és ismerd meg.…3. nehogy lemaradj róla! A csomagok percről percre fogynak. Szeretnéd megismerni a válaszokat? Kész. hívjad most a fenti számot.1.0 Ide teheted a logot. Jöhet a cselekvés – esetleg egy kis sürgetéssel. nehogy lemaradj róla! És ha még mindig van egy kis hely: A csomagok percről percre fogynak. ezért nem érdemes sokáig gondolkodnod.…52.99. ha belevágsz egy nyelv megtanulásába? • Mi az a „hétperces módszer”? • Miért lassul le a legtöbb ember az első három hét után.51.50… Mi tegyél. ha ennél is kevesebb helyed van? . hívjad most a fenti számot. Hívd most a 33/333 333-as számot. Hívd most a 33/333 333-as számot.Mi az első feladatod. és Te miért nem fogsz egy hatásos lépés megtétele után? Hogyan fokozd könnyedén a hatékonyságodat a végsőkig Kérd el az ingyenes „7 lépéses módszer a hatékony angol nyelvtudásért” csomagunkat. Ha van még egy kis hely: • Szeretnéd megismerni a válaszokat? Kérd el az ingyenes „7 lépéses módszer a hatékony angol nyelvtudásért” csomagunkat.2. hogyan válhatsz a nyelvtanulás gurujává mindössze 2 hónap alatt. Most feltesszük a nagy kérdést.98. • • • Mi az első feladatod. és az összefoglaló. Jön az ajánlat. és ismerd meg. hogy holnaptól Te is beléphess a gyors nyelvtanulók egyre szélesedő táborába. ezért nem érdemes sokáig gondolkodnod. amitől az angol nyelvtudásod 2 hónapon belül drámai gyorsasággal gyarapszik majd. és céged nevét Figyelem! Csak 100 db ilyen csomagot áll módunkban ingyenesen odaajándékozni. olyannyira mélyre került.99. Hogyan tanulj meg villámgyorsan angolul? Összeállítottunk egy hatékony 7 lépéses módszert. és Te miért nem fogsz egy hatásos lépés megtétele után? • Hogyan fokozd könnyedén a hatékonyságodat a végsőkig? • Már talán a szög feje sem látszik. Figyelem! Csak 100 db ilyen csomagot áll módunkban ingyenesen odaajándékozni.

és céged nevét Szeretnéd megismerni a válaszokat? Hívd most a 33/333 333-as számot.98. hívjad most a fenti számot. és az emberek nagyon jól reagálnak rá. és kérd el ingyenes az ingyenes „7 lépéses módszer a hatékony angol nyelvtudásért” csomagunkat.51. hogyan válhatsz a nyelvtanulás gurujává mindössze 2 hónap alatt. amitől az angol nyelvtudásod 2 hónapon belül drámai gyorsasággal gyarapszik majd. A „miért” hatása A másik nagyon jó kíváncsiságkeltő szó: a miért. mint a legtöbb hasonló méretű hirdetés. Mindig izgalmas dolog valaminek a miértjét firtatni. és Te miért nem fogsz egy hatásos lépés megtétele után? Hogyan fokozd könnyedén a hatékonyságodat a végsőkig • • Szeretnéd megismerni a válaszokat? Hívd most a 33/333 333-as számot. hogy folyton kutatni akarja a miérteket. és kérd el az ingyenes „7 lépéses módszer a hatékony angol nyelvtudásért” csomagunkat. nehogy lemaradj róla! A csomagok percről percre fogynak. ha belevágsz egy nyelv megtanulásába? Mi az a „hétperces módszer”? Miért lassul le a legtöbb ember az első három hét után. és Te miért nem fogsz egy hatásos lépés megtétele után? Hogyan fokozd könnyedén a hatékonyságodat a végsőkig Hogyan tanulj meg villámgyorsan angolul? Összeállítottunk egy hatékony 7 lépéses módszert. és ismerd meg. és az egyes jelenségek megismerésére! Miért ne használnád ki Te is a „miértek” erejét? . Gondolj csak arra. • • • Mi az első feladatod. de még így is jóval eredményesebb lesz. ha belevágsz egy nyelv megtanulásába? Mi az a „hétperces módszer”? Miért lassul le a legtöbb ember az első három hét után. és céged nevét Sajnos az egyre kisebb méret.50… Ide teheted a logot. ezért nem érdemes sokáig gondolkodnod. amitől az angol nyelvtudásod 2 hónapon belül drámai gyorsasággal gyarapszik majd. Egyszerűen az emberi természet alapja.…52. • • • Mi az első feladatod. hogy mennyit áldoznak a múlt. Ide teheted a logot.99. Figyelem! Csak 100 db ilyen csomagot áll módunkban ingyenesen odaajándékozni. 100. hogy holnaptól Te is beléphess a gyors nyelvtanulók egyre szélesedő táborába.Hogyan tanulj meg villámgyorsan angolul? Összeállítottunk egy hatékony 7 lépéses módszert. egyre kisebb hatékonyságot hoz magával.

de vagy elutasították.Mire.Hogyan hozza ki egy lehetőségből a legtöbbet? . vagy a sok rémhír hatására eddig bele sem mert vágni. . amit most ingyen megosztok Önnel. és én szívesen elküldöm Önnek a ’12 tipp sikeres fejlesztési pályázatok megszerzéséhez” információs csomagomat. hogy csak minden kétszázadik fejlesztési pályázatot bírálják el pozitívan? Van 12 tippem. még egy ajándékot is küldünk Önnek! és . ami nélkül szinte minden lehetetlen! Miért a Superman szemüveglencse a legjobb választás. és ha meg tudja karcolni a lencsét. kérje a tesztcsomagot. ami nélkül inkább bele sem kezdjen? . ha igazán sokáig át szeretne látni a szemüvegén? Végezze el Ön is a „csavarhúzó tesztet”! Kérje ingyenes bemutatócsomagunkat. hogy néha még minket is meglep! Hívja most a 80/222 222-es ingyenes számunkat.Miért utasítják el a legtöbb fejlesztési pályázatot? Ha kíváncsi rá. győződjön meg róla a saját szemével! A csomag tartalma: 1 db hagyományos lencse 1 db Superman lencse 1 db csavarhúzó 1 db segédletet a teszt elvégzéshez Vigyázat! Nem fog hinni a szemének! A Superman lencse olyan erős.Miért van az.Mi egy sikeres fejlesztési pályázat első. ha gondolkodott már fejlesztési pályázat elindításában. akkor hívjon most a 06 80/222 222 ingyen hívható telefonszámon. és egy zseniális trükköm a sikeres pályázatok elkészítéséhez. hogy ezekre a kérdésekre mik a legmegnyugtatóbb válaszok. Ne feledje: A tudás az. és legfontosabb lépése. és hogyan érdemes pályázni? .

mind tartalmilag sokat bővül. és a reklámozási kézikönyvvel együtt valóban értékes segítőtársra találsz benne.: Ez a példány csak egy előzetes. és néhány hónappal a piacra kerülés előtt kihasználhatsz néhány sablon reklámszöveg kínálta előnyt. és tökéletesedik majd. Mind grafikailag. ebbe az előzetesbe.i. hogy egy picit benézhettél a kulisszák mögé. mert mindegyik bizonyított már. amit majd ezután teszel velük. Talán így is – kiforratlan állapotban – sokat segíthet a következő reklámod megírásában. Ez már csakis rajtad múlik.Kedves Olvasó. hogy hogyan használod ki a megszerzett elérhetőségeket. Ebben az írásban található formulákat nyugodt szívvel használhatod. hogyan értékesítesz nekik. Az. . Odrovics János u. Ennyi fért bele. és még közel sem a végső formátum. és reklámírást kívánok! Üdvözlettel. Eredményes vevőszerzést. Te most olyan szerencsés vagy. Azonban az igazán lényeges az lesz. és érdeklődők gyűjtésére kiválóan alkalmas.