SVEUČILIŠTE U ZAGREBU FAKULTET PROMETNIH ZNANOSTI

RELEJI

Predmet: Voditelj predmeta: Mentor: Student:

Zagreb, 2010.

PRINCIP RADA RELEJA 3.4 Mercury-ovlaži relej polarized relej 4.3 4.1 Latching relej 4. UVOD .SADRŽAJ 1.6 Buchholz relej 4.UVOD 4.2 Reed relej 4.OSNOVNI DIZAJN I RAD 2.LITERATURA 1. Vrste releja 4.7 Prisilna-guided relejni kontakti Primjene Indukcijski disk relej overcurrent 5.5 Solid state relej dobavljač 4.

Relej kalibriran s operativnim karakteristikama. ponavljajući signal dolazi iz jedne u krug i re-emitira na drugi. ali druga operativna načela također se koriste. Mnogi Releji koriste elektromagnet za rad komutacijskog mehanizma. u modernom elektroenergetski sustavi te funkcije izvode digitalni instrumenti i danas to zovemo "releji zaštite" . Vrsta releja koji se može nositi velikih snaga potrebne za izravni pogon. Prvi releji su se koristili na dugim udaljenostima za sklopove telegrafa.Relej služi za elektronički pogon prekidača. a ponekad i više operacijskih zavojnica koje se koriste za zaštitu električnih krugova od preopterećenja ili kvarova. Releji pronalaze aplikacije gdje je potrebno kontrolirati sklop od male snage signala. elektromotor se zove dobavljač. odnosno gdje se nekoliko krugova moraju biti pod kontrolom jednog signala. umjesto koristeći poluvodič uređaj pokreće svjetlo za obavljanje prespajanja. Releji pronalaze opsežnu uporabu u telefonskim centralama i računalima za obavljanje logičkih operacija. Solid-state releje kontrolu snage sklopova bez pokretnih dijelova.

U donjem dijelu slike relej je uključen. Kontakti dalje od elektromagneta (žuti cilindar) su otvoreni. Princip rada releja. Desni par kontakata je dakle normalno otvoren.Kada se prekine struja kroz elektromagnet. Time električni kontakti prekidaju ili uspostavljaju strujno kolo.2. Dijelovi: 1) Elektromagnet 2) Kotva 3) Kontakti Slika 1. obično uz pomoć opruge. . Kotva nosi na sebi električne kontakte. relej je isključen. on više ne privlači željeznu kotvu. kotva pomjera srednji kontakt koji sad uspostavlja vezu sa desnim. U donjem dijelu slike. koji onda otvaraju ili zatvaraju sekundarno strujno kolo (strujni krug).PRINCIP RADA RELEJA Elektromagnet se obično sastoji od mnogobrojnih namotaja bakrene žice na željeznom jezgru. i ona sa vraća u polazni položaj. Kada struja teče kroz žicu (primarno strujno kolo). oko elektromagneta se stvara magnetsko polje koje privlači željeznu kotvu.

rezultirajuće je magnetsko polje koje privlači armatura.3. Kada se tekuća zavojnica je isključen. a krug staze. da troši energiju iz urušavanja magnetskog polja na deaktivacije. opruga (spring). poluvodički relej je napravio sa tiristorom ili drugog čvrstog stanja komutacijski uređaj. Armatura je jedra da jaram mehanički povezan pomičnim kontaktima. mali bakreni prsten može biti uvijen do kraja. Dijelovi tipičnog releja: kotva (eng. zavojnica je osmišljena kako bi se energijom sa AC. te postaviti. Većina Releja proizvedeni će djelovati brzo. i obratno. armature). jaram ili ram (yoke). koji osigurava nisku vodljivost put za magnetsku indukciju. onda pokret otvara kontakte veze. ovisno o njihovoj funkciji. pomična željezna armatura. je adaptacija elektromagneta. Jednostavan elektromagnetski relej. na tiskanih pločica (PCB) preko jaram. Ili mreža kontakt zaštite. koji se sastoji od kondenzatora i otpornika u seriju. koji je lemljeni na PCB. Kad je prošla električna struja kroz zavojnicu. ako su kontakti bili otvoreni. kontakte. ili postavlja. Ako se zavojnica napuni s DC. a time kretanje pokretnih kontakta ili kontakata čini ili prekida veze fiksnom kontaktu. poput one uzete iz automobila u drugoj slici. to jest smanjiti iskrenja. kontakti (contacts). Da bi se postigao električne izolacije optički sprežnik se može koristiti kao što je svjetlodioda (LED) zajedno s foto-tranzistor. OSNOVNI DIZAJN I RAD Slika 2. dva u releja na slici. U visoki napon ili struja visokih zahtjeva. Po analogiji s funkcijama originalnog elektromagnetskog uređaja. ovo je za smanjenje buke. . elektromagnet (coil). armatura se je vratila snagu. Ona se sastoji od namota žice okolnih jezgra željeza. željezni jaram.Ako je zatvoren skup kontakata kada je relej napunjen. Ostali releji imaju manje ili više sklpova kontakta. oko polovina jaka kao magnetska sila. Time se osigurava kontinuitet spoja između pokretnih kontakta na armaturi. dioda se često instalira preko zavojnice. koji inače generira naponski šiljak opasne za sklop komponenti. Relej na slici ima i žice za povezivanje armature jaram. Neki automobilski Releji već uključuju diodu unutar releja.U niskim naponima program. .

1 Latching relej Slika 4 Latching relej ima dva stanja opuštenosti (bistabilni). "držati".na primjer. Vrste releja 4. U dvije zavojnice. Top. a on zadržava svoje posljednje postavljanje preko nestanka struje. ili s remanenat jezgre.Slika 3. Remanent jezgra latching relej zahtijeva trenutni puls suprotnog polariteta za promjenu stanja. dok se prebacio. prvi impuls da zavojnica pretvara relej i na drugom puls ga isključuje. Ovi releji se nazivaju "impuls". jedan impuls okretće zavojnice releja i na puls na suprotnu zavojnica pretvara relej Ovaj tip releja ima prednost da troši snagu samo za trenutak. dna: reed relej 4. To se postiže s solenoid operativnim Ratchet i cam mehanizmom. Kada je trenutno isključen. dok je zavojnica opuštena. . middle: reed prekidači. relej ostaje u zadnjem stanju. ili s dva suprotna svica s overcentar ili permanentni magnet za držanje armatura i kontakta u položaju. primjerice. ili "ostati" releji.

zbog njihove niske otpornosti kontakta. Tranzistor-tranzistorska logika (TTL) izvora. 4. pa ih je trebalo prilagoditi za maksimalnu osjetljivost. uključujući potrebne za hlađenje.4 polarized relej Polarized relej služi među polovima stalnog magneta za povećanje osjetljivosti. ili za high-speed računajući i vrijeme aplikacije. 4.3 Mercury-ovlaži relej Mercury-ovlaži reed relej je relej u kojem su kontakti s medijima i žive. Stupovi su bili na vijacima. Nema pokretnih dijelova da se istroši i nema kontakta odbijajanja zbog vibracija. .Mercury releji su položaju-osjetljivih i mora biti montiran okomito kako bi ispravno funkcionirao. Oni su aktivirani za upravljačke signale AC ili DC upravljačke signale iz Programabilnih logičkih kontrolera (PLC). računala. Slika 5 .5 Solid state relej dobavljač Solid state dobavljač je vrlo težak-dužnost solid state relej. a zatim primijeniti pristranost proljeća postaviti kritične struje koja će djelovati relej. Takve releji koriste se za prijelaz niskonaponskih signala (jedan volt ili manje). gdje živa eliminira kontakt . ti releji su rijetko određenih za novu opremu. Reed releji su sposobni za brže prebacivanje brzine veće od tipova releja.koji štiti kontakte od atmosferske korozije. Stoljeća u telefonskim centralama za otkrivanje telegrafski izobličenja. Zbog toksičnosti i trošak tekućih živa. mali električni motori i za rasvjetu opterećenja. ali imaju niski prekidač struje i napona ocjene 4. ili drugim mikroprocesor i mikrokontrolera kontrole.4.2 Reed relej Reed relej ima niz kontakata unutar vakuma i punjenje inertnim plinom . Polarized releji su korišteni u sredini 20. a koristi se za prebacivanje električnih grijača. magnetsko polje nastalo kada struja prolazi kroz zavojnicu oko staklene cijevi. gdje često služi za uključivanje / isključivanje ciklusa. Kontakti su zatvoreni.

6 Buchholz relej Buchholz relej je sigurnosni uređaj za očitavanje nakupljanje plina u velikim uljnim transformatorima. "zarobljenik kontakte". Funkcija za prisiljeno vođeno kontakte je u mogućnosti provjeriti stanje releja. Slika 6 . ili "sigurnosnih releja". Prisilna-guided kontakti su također poznati kao "pozitivne vođeno kontakte".4. kontakt releja će se moći kretati. sve kontakte vezane premjestiti zajedno. Ako jedan set od kontakata u relej postane imobiliziran. 4. tako da kada je energized relej namota ili de-energized. koji će se alarm na usporiti nakupljanje plina ili isključiti transformator ako je plin što se proizvodi naglo prerastao transformator ulja. "zaključan kontakte".7 Prisilna-guided relejni kontakti Prisilno vođena-kontakti relej ima kontakte releja koji su mehanički povezani zajedno.

Oni isto tako moraju biti pod kontrolom popunjenosti detektora u nastojanju da biste uštedjeli energiju. Releji su mnogo otporniji nego poluvodiči nuklearno zračenje. što se često zna preseliti i treba mijenjati. kao što je pokretač solenoid od automobila. kao i u nekim tipovima modema ili audio pojačala. sklopke (releji zaštite). Kontrola visokih struja sklop s malom strujom signala.Primjene • • • • Kontrola visokonaponskih sklopa s low-voltage signalom. kao što su kontrolni paneli radioaktivnog otpada te rukovanje strojevima. .on se lako instalira na particijama. Potonji se često primjenjuje na kontrolu urđaja za rasvjetu kao niskog napona žica. o vakuum cijevi i tranzistori. kontrolni sklop s kontroliranim krugom. releja su korišteni kao logičan element u digitalnom računalu. o Sigurnosno-kritička logika. na primjer kada kontrolirani pogon uređaja s low-voltage sklopkom. oni su naširoko u koristi u sigurnosti.

K . overcurrent disk je dizajniran za elektroenergnetski sustav i radi s unaprijed određenim vrijemenom kada su neke odgode overcurrent granice koje su postigli. Stoga u stanju overcurrent vrijednost struje će biti postignuta da preskace kontrolu tlaka proljeće na vreteno i razbijanje magneta uzrokujući metalni disk rotirani kreće prema fiksnom kontaktu. Vrijeme potrebnog za rotaciju kako bi kontakte koji ne ovisi samo o trenutnoj poziciji. zbog dva toka okrenut je iz faze za 90 º. Magnetske indukcije su sustavni Releji. Taj odnos vrtložne struje i tokova stvara rotacioni moment proporcionalan jakosti struje primarnog namota. stoljeću. .Sekundarni namotaj ima veze na gornjem elektromagnetu koji uzimaju energiju iz primarnog namota i povezan je s nižim elektromagnetom. poznat i kao vrijeme množitelj (tm)Vrijeme množitelj je podijeljena u 10 linearnih podjela punim za vrijeme rotacije.Indukcijski disk relej overcurrent Ovaj robustan i pouzdan elektromagnetski relej koristi indukciju koju je otkrio Ferraris u kasnom 19.Ovaj početni pokretni disk također održava kritičnu pozitivnu vrijednost struje od strane malih utora koji su često rezati na strani diska.poznat kao plug postavljanje množitelj (PSM).konstanta je φ 1 i φ 2 su dva tokova θ je fazni kut između tokova Relej je primarni namot koji se opskrbljuje iz sustava vlastitim strujnim transformatorom koji se priključuje preko mosta. Varijacije u trenutnom okruženju obično su jednako razmaknute tappings ili operativnih bendova koji određuju osjetljivost releja.Nakon gornjeg i donjeg elektromagneti su oni koji proizvode energiju vrtložne struje koje su inducirane na metalni disk i protok kroz tok staze. Primarni namot se nalazi na gornjem elektromagnetu. Kako bi mogao funkcionirati. magnetski sustavni Releji su proizvodi rotacijskog momenta koja djeluje na metalni disk. što je također uobičajeno.

76-8060. ISBN 0-07-013932-6.  Westinghouse Corporation (1976). Vladimir (2005).7. ISB  Gurjevič. 58. Terrell Croft i Wilford Summers (ed) (1987). CR. Art & Science zaštitnih komutiranje. ^ Kenneth B. London . GE Consumer & Electrical [1]  Kenneth B. American Electricians' Handbook.org/sr-el/%D0%A0%D0%B5%D0%BB%D0%B5%D1%98 . Rexford and Peter R. Američki Elektroinstalateri 'Handbook. Library of Congress card no. Primijenjena zaštitna komutiranje. New York: McGraw Hill.wikipedia. Glava 2. Giuliani (2002). p.).  Terrell Croft and Wilford Summers (ed) (1987).com/books? id=5RkbwbYq1joC&pg=PA58&lpg=PA58&dq=silveroxide+relay+contact&source=bl&ots=P4QvEFgf8M&sig=XcF_4ed6DvucJvwck6Q 4fxIKjEM&hl=en&ei=8yHlSqH5H4SsswOM6rmwBA&sa=X&oi=book_result&ct=res ult&resnum=2&ved=0CBAQ6AEwAQ#v=onepage&q=silver-oxide%20relay %20contact&f=false . ISBN 0-07-013932-6 . p. 76-8060. Eleventh Edition . 58. Cengage Learning. http://sr. New York: McGraw Hill. London . Applied Protective Relaying . jedanaestog izdanja. Library of Congress kartice br. Electrical kontrolu za strojeve (6th ed.). Električni releji: Principles and Applications. Electrical control for machines (6th ed. Westinghouse Corporation (1976). Giuliani (2002).New York: CRC Press. ISBN 9780766861985 . Rexford i Peter R.google. Cengage Learning.New York: CRC Press.LITERATURA  Mason. http://books.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful