Antara objektif tugasan ini ialah: 1) Mengetahui otot atau tulang yang terlibat dalam pergerakan sukan badminton

2) Mengetahui sistem anatomi dan fisiologi dalam badan manusia 3) Mengenali sukan badminton

Pengenalan kepada Sukan Badminton Badminton merupakan sejenis sukan raket yang dimainkan oleh sama ada dua orang pemain bertentangan (perseorangan) ataupun dua pasangan bertentangan (beregu), yang mana posisi pemain ialah bertentangan di dalam sebuah gelanggang empat segi yang dibahagikan oleh jaring. Pemain dapat memungut mata melalui pukulan bulu tangkis menggunakan raket mereka jadi ia dapat melepasi atas jaring dan jatuh di kawasan pihak lawan. Pukulan rali berhenti selepas bulu tangkis jatuh di atas lantai, dan bulu tangkis hanya boleh dipukul sekali bagi setiap sisi sebelum ia melepasi atas jaring. Badminton ialah acara sukan Olimpik dengan lima disipin yang kompetitif perseorangan lelaki dan wanita, beregu lelaki dan wanita, dan beregu campuran, yang mana setiap pasangannya ialah lelaki dan perempuan. Bagi tahap tinggi permainan, sukan ini memerlukan penjagaan kesihatan yang cemerlang: pemain memerlukan stamina aerobik, ketangkasan, kekuatan, kelajuan, dan ketelitian. Ia juga merupakan sebuah sukan teknikal, yang memerlukan koordinasi badan yang baik, kemahiran teknikal, dan kecanggihan kemahiran penggunaan raket.

Sejarah dan Perkembangan Sukan Badminton Badminton telah diperkenalkan pada zaman silam; sukan ini mula dimainkan di Yunani silam dan Mesir. Di Jepun, sukan berkaitan iaitu Hanetsuki telah dimainkan seawal abad ke-16. Di kawasan barat, badminton muncul daripada sebuah sukan yang dipanggil battledore dan shuttlecock, yang mana dua atau lebih pemain memukul bulu tangkis di udara menggunakan raket kecil. Sukan ini dikenali sebagai "Poona" di India semasa abad ke-18, dan pegawai tentera
1

menerbitkan sebuah risalah iaitu. penjual anak patung London. sukan itu merujuk kepada "The Game of Badminton.a new game" pada 1860. Korea Selatan. Gloucestershire. tetapi malangnya tiada cetakan dilakukan. kejohanan badminton pertama di dunia.British mengaplikasikan versi India semasa kembali ke England pada 1860an. Pertubuhan Badminton Antarabangsa (IBF) yang kini dikenali sebagai Persekutuan Badminton Dunia telah ditubuhkan pada 1934 yang dianggotai Kanada. Bath Badminton Club mempiawaikan peraturan dan mengaplikasikan sukan ini dalam versi Inggeris. yang dimiliki oleh Duke of Beaufort. Isaac Spratt. nama rasmi sukan ini kemudian menjadi Badminton. "Badminton Battledore . Pada 1893. seakan-akan menyamai peraturan ketika ini. Perancis. Bagaimana Permainan Badminton dipermainkan 2 . badminton di peringkat antarabangsa mempunyai rekod tradisi yang didominasi oleh beberapa negara Asia. Sehingga 1887 sukan ini dimainkan di England di bawah peraturan yang terdapat di India. Undang-undang asas itu telah dicipta pada 1887. New Zealand. Belanda. dan secara rasmi dilancarkan sebuah peraturan iaitu "Dunbar" di 6 Waverley Grove. Badminton Association of England diterbitkan sebagai set peraturan pertama mengikut ketetapan. Denmark. yang mana ia dimainkan di rumah kediaman kebangsaan seperti kediaman kelas atasan. England. Portsmouth. Pertubuhan BWF kini merupakan sebuah badan badminton antarabangsa dan menguruskan sukan ini secara global. pada 1899. England pada 13 September tahun yang sama. Pada waktu itu. Mereka juga mula menganjurkan Kejohanan Badminton Terbuka Seluruh England. Meskipun asal-usul sukan terletak di England. termasuk Denmark dari Eropah." dan. dan Wales sebagai anggota pengasas. Indonesia. yang mana China sering menjadi pendominasi sejak kebelakangan ini. China. India menyertai pertubuhan ini pada 1936. Ireland. Sukan baru ini diperkenalkan pada 1873 di Badminton House. Scotland. dan Malaysia merupakan antara negara yang mempunyai pemain bertaraf dunia secara konsisten sejak beberapa dekad yang lalu dan mendominasi pertandingan peringkat antarabangsa.

Piala Uber Piala Uber ialah sebuah trofi yang dianugerahkan kepada pasukan badminton wanita ter-baik di dunia. Pasukan pertama yang berjaya memenangi 3 perlawanan per-tama mara ke pusingan berikut-nya. Sir George Alan Thomas yang menderma piala ini pada tahun 1939. Mulai tahun 1984. Piala ini dider-makan oleh H. lima perlawanan (3 perseorangan dan 2 beregu) pada setiap satu peringkat. beregu wanita dan beregu campuran.Permainan badminton dibahagikan kepada dua jenis iaitu permainan perseorangan dan beregu. Para pemain akan berbalas-balas pukulan dan berusaha untuk mengelakkan bulu tangkis jatuh di dalam kawasan gelanggang masing-masing. Kejo-hanan ini berlangsung setiap dua tahun. Pertandingan bagi berpasukan wanita pula diadakan pada tahun 1956 dan dikenali sebagai Piala Uber. Pertandingan badminton bagi berpasukan lelaki pula dikenali sebagai Piala Thomas. Jika pemain berjaya melakukan demikian. Uber. Begitulah seterusnya permainan berlangsung sehingga mata penamat dicapai. Kejohanan ini diberi nama Piala Thomas bersem-pena dengan nama bekas Pre-siden BWF. lima perlawanan (3 perseorangan dan 2 beregu) pada setiap satu peringkat. Permainan perseorangan dibahagikan kepada dua kategori iaitu perseorangan lelaki dan perseorangan wanita. Pusingan kalah mati menentu-kan juara. Pusingan kalah mati menentu-kan juara. Matlamat utama permainan ialah untuk mematikan bulu tangkis atau menjatuhkan bulu tangkis di gelanggang lawan. mata akan diperoleh dan servis kembali berjaya dirampas. Permainan beregu pula mempunyai tiga kategori iaitu beregu lelaki. Pasukan pertama yang berjaya memenangi 3 perlawanan pertama mara ke pusingan berikut-nya. Piala Thomas Kejohanan Piala Thomas ialah sebuah kejohanan utama bad-minton peringkat antarabangsa bagi berpasukan lelaki. kejohanan ini diadakan bersama-sama den-gan kejohanan Piala Thomas di lokasi dan masa yang sama. Juara bertahan Piala Thomas sekarang ialah China. 3 . Permainan badminton dimainkan dengan cara memukul bulu tangkis supaya sentiasa berada di udara. seorang pemain badminton wanita dari England pada tahun 1956-1957. Pertandin-gan pertama berlangsung pada tahun 1948-1949.S.

Anatomi dan Fisiologi Dalam Sukan Badminton 4 .

Gambar menunjukkan pukulan servis semasa permainan badminton. 5 . Gambar menunjukkan Teknik “Smash”.

Anatomi Tangan memainkan peranan penting dalam permainan badminton. Sendi bahu ialah bahagian tubuh di mana humerus terlekat pada skapula. 6 . Betis dan paha bergabung untuk menghasilkan pergerakan yang dikehendaki. Raket badminton akan di pegang dengan menggunakan jari dan telapak tangan untuk mendapatkan pegangan yang kemas. Ia seterusnya disokong oleh pergerakan kaki yang pantas. Lengan bertindak sebagai medan fleksibiliti kepada pergerakan tangan. Manakala bahu sebagai tuas yang menyokong tindakan lengan dan tangan. Kaki juga memainkan peranan penting dalam permainan badminton dimana menjadikan pemain bergerak pantas ke arah bola yang dibalas oleh pihak lawan. Mata pula digunakan untuk melihat dan seterusnya meramal pergerakan pihak lawan.Gambar menunjukkan Teknik “Back Hand”. Permainan badminton menumpukan kepada pergerakan tangan terutamanya. Kombinasi kedua-dua pergerakan memberikan satu permainan yang bagus dalam sukan ini. Bahu ialah kumpulan struktur di sekitar sendi itu.

netting dan lain-lain. • Sistem pernafasan. • Sistem saraf. sistem rangka. sistem saraf dan sistem kardiovaskular. hormon dan bahan buangan. Sistem ini berfungsi sebagai pembekal oksigen kedalam paruparu dan mengekalkan homeostasis dalam badan manusia. • Sistem kardiovaskular. menerima dan bergerak balas terhadap rangsangan yang diterima dan seterusnya mengawal dan menyelaras aktiviti tubuh badan. sistem pernafasan.Sistem yang bertindak sebagai tuas untuk pergerakan badan. Dalam permainan badminton.Mempunyai peranan dalam mengartikulasi antara otot dan rangka. Penjelasan Video Video ini menunjukkan pertandingan badminton diantara China dan Indonesia. Sistem saraf berupaya mengesan. sistem urinari. smash. Berikut merupakan fungsi setiap sistem di dalam badan manusia yang terlibat secara langsung dalam sukan ini. sistem endokrin. sistem yang banyak terlibat ialah sistem otot.Pemain memerlukan sistem pernafasan yang bagus untuk bertahan lama dalam permainan. sistem limfatik dan sistem pembiakan. sistem pencernaan. sistem saraf. Ralli yang panjang ini telah menunjukkan hamper kesemua teknik dalam sukan badminton seperti servis. nutrien. 7 . sistem kardiovaskular. menyediakan tempat untuk perlekatan otot-otot rangka dan menyokong berat badan. • Sistem rangka.Fisiologi Sistem fisiologi manusia terdiri daripada sistem otot. sistem integumentari.Memainkan peranan penting dalam seluruh tubuh manusia.Mengangkut gas-gas respiratori. • Sistem otot. menstabilkan sendi dan menghasilkan pergerakan. sistem rangka. sistem pernafasan. Sistem otot dan sistem rangka saling bekerjasama dalam menghasilkan pergerakan. drop.

Sistem anatomi dan fisiologi dalam badan kita memainkan peranan penting dalam pergerakan utama.Kesimpulan Sukan badminton merupakan senaman atau sukan yang mudah bagi semua lapisan umur. 8 . Senaman penting untuk mengekalkan kecergasan tubuh badan dan kesihatan kita.

Http://www.\ Rujukan Badminton England.crayonpedia._Tulang_Manusia11.tradgames.org/wiki/Talk:Human_physiology Masters. Human Physiology. Fitness Training in Badminton. Diakses pada 22 Julai 2010. Http://en. (2002). 9 .org/mw/1. (1997).org. Http://www. Diakses pada 29 Julai 2010.wikipedia.htm Tulang manusia. J. Badminton Association of England Ltd.uk/games/Battledore-Shuttlecock. "The Online Guide to Traditional Games". Diakses pada 22 Julai 2010.1 University of Southern Mississippi: The history of Badminton.

10 .Lampiran Teknik “Netting” yang memerlukan kawalan tangan yang tinggi.

Pukulan Smash yang mempunyai kelajuan rejaman bola tangkis ke pihak lawan 11 .

12 .Pasukan beregu negara semasa perlawanan menentang pihak lawan.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful