Lumea gândită fix pe dos

de: Alice Mogojan Titlu: Gândeşte fix pe dos Autor: Paul Arden Editura: Art Colecţia: Guerrilla de pe noptieră Categoria: Psihologie motivaţională Traducere: Mihaela Dobrescu An apariţie: 2010 Număr pagini: 144 Format: 12x18 cm Paul Arden (1940 – 2008) a fost un autor britanic cunoscut atât prin cărţile sale motivaţionale, cât şi prin celebra agenţie de publicitate Saatchi & Saatchi, unde a fost director. Mai mult decât atât, de la prima sa carte, It's Not How Good You Are, It's How Good You Want to Be (Nu contează cât de bun eşti, ci cât de bun vrei să fii), a devenit autorul cu cele mai multe cărţi vândute din lume, cartea sa fiind recomandată mai ales celor preocupaţi de advertising şi business, apărută în 2003 şi disponibilă doar în limba engleză.
NR. 113

14 Aprilie, 2011

După toată nebunia pe care a strânit-o cu prima sa carte, trei ani mai târziu Paul Arden ne explică drumul spre câştig, adică gândirea fix pe dos. O carte-hibrid, numită de alţii, în care împacă ilustraţiile inedite cu citate nonconformiste şi idei revoluţionare pentru a demonstra avantajele în luarea deciziilor greşite. Pentru a înţelege la ce se referă această gândire pe dos, autorul începe cu un exemplu de la Jocurile Olimpice din Mexic (1968). Până atunci, toţi atleţii obişnuiau să sară frontal şi paralel cu bară şi recordul a fost de 1,72 m, până când un atlet mai puţin cunoscut s-a apropiat de bară ridicată la 2,24m, "şi-a luat avânt, dar în loc să o abordeze frontal, s-a întors cu spatele la ea. Şi-a ridicat

Andre Kertesz (în anii '30) a fotografiat o lalea cu tulpina frântă. îţi spune "Nu am reuşit să găsesc o ilustraţie pentru această pagină". Însă. În prima fracţiune de secundă te gândeşti "Cum aşa?". odată cu ei. iar în paranteză. apoi îţi dai seama că prin aceasta tocmai ţi-a demonstrat totul.picioarele şi a sărit peste bară pe spate. tinând cont de circumstanţe. E un nume simplu. Cartea se încheie spunându-ţi că "Lumea este ceea ce crezi tu despre ea. Atletul acesta a sărit mai sus decât oricare altul. Nu pentru că iei decizii greşite. aranjat grijuliu şi cu puţină rouă pulverizată. În loc să aleagă un specimen perfect. frumos şi uşor de realizat.. dar ne e foarte greu să ne dezvăţăm de acest fapt. pentru că a gândit fix pe dos decât toţi ceilalţi. pentru că le iei pe cele corecte. Fiecare pagină are o ilustraţie potrivită. Partea proastă e că tot restul planetei face la fel. Nu era la fel ca celelalte imagini cu care erai învăţat. E adevărat. mic. În acel timp (1881) nu se dădeau nume la întâmplare şi a părut puţin ciudat. iar tu mergi odată cu valul. din contră. scurt şi care nu poate fi confundat cu nimic altceva. Aşa că priveşte-o altfel şi viaţa ta se va schimba". dar în clipa în care ai văzut-o nu ţi-a mai ieşit din minte.". Cea mai simplă şi de efect ilustraţie mi s-a părut la începutul capitotului Realizarea unui eşec: Titlul scris mare cu alb pe un fond negru. Toţi încercăm să luăm decizii raţionale. . aşa. la fel cum bătrânul experimentat jucător de golf pierde în faţa unui tânăr începător pentru că îşi face apariţia prudenţa. iar metoda lui se mai foloseşte şi în ziua de azi. dar acest nume rezistă şi acum.. sunt sigură că mi-ar reproşa: "Ai trecut peste pagina 20: Eşti blocat. aleasă cu grijă şi stil. Nu e chiar aşa. Dick Fosbury se numeşte acesta. La fel a procedat în gândire şi George Eastman. care a vrut să îşi deschidă propria firmă în domeniul fotografiei şi i-a pus numele de "Kodak". dacă m-ar auzi autorul. într-un colţ." Un alt exemplu de gândire fix pe dos s-a folosit în fotografierea florilor. ultimele pagini umplându-se cu mulţumiri pentru fiecare autor în parte. din cauza părţii negative pe care o cunoaşte deja. pentru ca aceleaşi lucruri şi aceleaşi feţe te înconjoară în continuare în fiecare zi. spre deosebire de novice. Pare simplu.

prin ilustraţiile potrivite perfect pe fiecare pagină alături de citate şi idei memorabile. uşor de răsfoit. Paul Arden explică modul în care ar trebui să gândim opus faţă de cei din jur. aşa se câştigă" (Paul Arden) . cum nesocotinţa e mai bună de multe ori decât chibzuiala şi te împinge să arunci zarurile cu încredere. dar inedită prin însăşi felul ei.Gândeşte fix pe dos e o carte simplă. Se recomanda pentru iubitorii cărţilor psihologice. cum să considerăm bune deciziile luate greşit. "Nu aşa se gândeşte. cum riscul garantează siguranţă în viaţă. de autoeducare şi pentru cei care au nevoie de un pic de amuzament într-o după-masă fără televizor.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful