Dante - BOŽANSTVENA KOMEDIJA (PAKAO) ŽIVOTOPIS: Dante Alighieri rođen je 1265. u Firenzi, a umro je između 13. i 14. rujna 1321.

godine u Ravenni od malarične groznice. Bio je političar, filozof, tvorac književnoga talijanskoga jezika i, prije svega, pjesnik. Zbog političke je opredijeljenosti bio prognan iz rodnoga grada. U progonstvu provodi 20 godina. Bio je zaljubljen u Firentinku Beatrice Portinari, koju je prvi puta vidio kao 9godišnjak i nakon desetak se godina ponovno zaljubljuje u nju. Beatrice 1290. umire, a tjelesna ljubav prema njoj postaje duhovnom u njegovom najpoznatijem djelu ''Božanstvena komedija''. Dante se 1295. oženio Gemmom Donati, s kojom je imao četvero djece. Od 1318. živi u Ravenni. Pisao je na talijanskom i latinskom jeziku. Djela: na latinskom jeziku ''Gozba'' (nedovršena knjiga filozofskih rasprava) i ''O monarhiji'' (politički traktat) te na talijanskom jeziku ''Novi život'' (zbirka pjesama) i ''Božanstvena komedija'' (pisana je od 1307. do 1321.) Tumačenje naslova Zove se komedija jer se prema srednjovjekovnoj poetici tako nazivalo pripovjedačko djelo u stihu napisano jednostavnim, svima razumljivim izrazom koje započinje tužno, a završava sretno. Atribut božanstvena, kojim se htjela naglasiti uzvišenost sadržaja, dodan je u jednom mletačkom izdanju iz 1555. godine. Jezik Djelo je pisano firentinskim narječjem, koje postaje temeljem talijanskog književnog jezika. Struktura djela Sastoji se od tri dijela: Pakao, Čistilište i raj. Svaki dio ima 33 pjevanja, a ukupno ih je 100 jer je jedno pjevanje uvodno. Dante se na početku nađe u mračnoj šumi, što je alegorija grješnoga života. Da bi se spasio od opasnih zvijeri koje su mu se ispriječile na putu, odluči slijediti Vergilija (rimski pjesnik koji vodi Dantea kroz pakao, a i sam se nalazi u paklu, u prvom krugu Limbu, gdje su nekršteni), koji je simbol razuma i Danteov uzor.

___PAKAO___ VRSTA DJELA: ep MJESTO RADNJE: pakao VRIJEME RADNJE: 14.ljubav prema vlastitom duhu Ljubav je za Dantea ''sila koja pokreće Sunce i ostale zvijezde''. Novo .epiteti: mrka. ANALIZA JEZIKA I STILA: . st.fizička ljubav: niži stupanj tjelesne.renesansno u djelu Narodni jezik kojim je pisano. najviša razina . ljut . tvrd. što dokazuje da se čovjekov svjetonazor oslobađa od srednjovjekovnih stega). najniža razina .srednjovjekovno u djelu Značajke koje djelo povezuju sa srednjim vijekom su oblik alegorijske vizije. Njegova putovanja počinju 1300.duhovna ljubav: ljuba prema mrtvoj Beatrice 3. Putovanje nastavlja kroz golem lijevak u podzemlju gdje se spušta kroz 9 krugova Pakla. a 7 broj savršenstva. Ljubav U Dantea nailazimo na tri različite ljubavi: 1. g.personifikacija: ''Ovi im lice šarahu do krvi. na neodređenom mjestu naše zemlje.'' KARAKTERIZACIJA LIKOVA: DANTE: Pjesnik koji putuje kroz Pakao gdje susreće duše grješnika. . prijeka.. Staro . gdje to beru meki gadni crvi.Simbolika brojeva Dante poštuje srednjovjekovnu simboliku brojeva prema kojoj je 3 sveti broj. razvrstavanje grješnika u skladu s religioznim poimanjem grijeha. gdje se nalazi u tamnoj šumi. viša razina . zemaljske ljubavi 2. 4 zemaljski broj. srednjovjekovna simbolika brojeva. kritičnost (osobito prema crkvenim dostojanstvenicima..

ljubavnicima iz Ravenne. Ovdje Dante priča s Farinatom i Cavalcantijem. lik iz Danteovog romana ''Vita nuova'' (''Novi život''). Šesti je krug krivovjeraca koji su zakopani u vatrenim grobovima. Pakao je Dante opisao kao devet krugova. a on ujedno i razvrstava teže grješnike. Čuva ih Flegija. U drugom se pojasu nalaze samoubojice. U ovom krugu Dante razgovara s Francescom i Paolom. Poslala ga je Beatrice. a čuva ih Pluton. U drugom se krugu nalaze duše ljubavnika. rasčetvoruje. te rasipnike. Vergilije. to su krugovi niži i uži. te dođe do nekog brijega. U trećem se krugu na užarenom pijesku nalaze nasilnici protiv Boga. U svakom krugu nalaze se duše grješnika. Njihove su muke da ih. gađaju strelicama. Rimski je pjesnik i Danteov književni uzor.što su grijesi teži. Krene prema vrhu.. leže nepokretni nauzak. mitski čuvar Hada. Dugo luta šumom i izađe iz nje. Peti je krug krug duša srditih i žestokih. a raspoređeni su po težini grijeha . koji su zagnjureni pri vrhu. Njihove se duše ne muče i jedina im je muka neispunjiva želja da vide Boga. lav i vučica. U prvom se pojasu nalaze nasilnici na bližnjega. šiba kiša i snijeg dok ih Kerber.Limbu nalaze duše nekrštenih. Vergilije vodi Dantea kroz Pakao i Čistilište u Raj. ali mu put zapriječe gepard.VERGILIJE: Dolazi iz Limba Danteu u pomoć. U prvom se krugu . rijeku od vruće krvi. koji su pretvoreni u otrovno granje. ali dođe Vergilije i povede ga za sobom. a čuvaju ih kentauri. polijegale po blatu. a lijeni se dave pri dnu. Homer. U četvrtom su krugu duše rasipnika i škrtaca. moraju trčati i protiv rada. koji gonjeni Harpijama trče kroz šume samoubojica. KRATAK SADRŽAJ: Dante se na polovici života nađe u šumi. koji ih. Sedmi je krug podijeljen na tri pojasa. dok su uronjeni u Flagetont. moraju sjediti. kojima vitla paklena oluja. Danteova nesuđena ljubav. Ovdje . Čuva ga Minos. Oni prsima guraju teške terete.. On krene natrag. protiv prirode. Vergilije mu objasni da ga je poslala Beatrice. Ovidije. U trećem se krugu muče duše proždrljivaca. Tu se nalaze djeca i antičke ličnosti koje su se rodile prije stvaranja kršćanstva.

Brut i Kasije. U devetom su rovu sijači nesloge. gdje rječitosti ključa rijeka prava?'' . koji mu opisuje svoje zadnje putovanje. ujedno i središtu zemlje. protivnika prirode. ono vrelo. koje vrag ranjava mačem. U sedmom su rovu lupeži koji trče progonjeni od otrovnih zmija.zona izdajica rođaka. Ima tri glave. Metabolge ili zle jaruge. Guidecca . te mu on proriče da će biti prognan iz Firence. gdje se po Danteovoj viziji nalazi čistilište u obliku brda. Taj je krug podijeljen na četiri zone: Kain . U prvom su rovu zavodnici žena (njih bičuju đavoli).Dante sreće Brunetta Latinija. glave okrenute naopaku. u drugom laskavci (zaronjeni u ljudsku nečist.zona izdajica gostiju. Antenori . naglavce zabodeni u šuplju stijenu. a ispod svake po par ogromnih krila kojima stvara hladan vjetar. Niz i Turn od smrtnih rana. Beatriče. ''Ta ti li si Vergilij. a čuvaju ih vrazi. ''Italiju će spasiti od zlih dana. prava Božja diko. U deveti krug Dantea i Vergilija prenese div Antej.zona izdajica svojih dobročinitelja. U osmom su krugu himbeni savjetnici. nalazi se gorostasni Lucifer. U središtu Kocita. U četvrtom se krugu nalaze vračevi i lažni proroci. U šestom su krugu licemjeri. Tolomeja . kažnjeni strašnim bolestima.'' ''O. U ustima su mu Juda. koji je do pola zaronjen u led. za koju pade djevica Kamila.zona izdajica domovine ili stranke. U trećem su rovu simonisti . a među njima Dante sreće Odiseja. U petom su krugu podmitljivci i varalice. prisiljeni da hodaju pod debelim pozlaćenim kabanicama. koji hodaju unatrag. sadržavaju deset rovova. zagnjureni u vrelu smolu. kako se još zove osmi krug pakla. Evrijal. Tamo Dante sreće Papu Nikolu III. Vergilije se s Danteom uspinje uz Luciferove noge do južnog pola i stiže do južnog pola. a u desetom su rovu krivotvoritelji. njegovog učitelja i uglednog književnika. jer te ljubljaše toliko!'' . pomozi onom.ljudi koji su prodavali ili kupovali crkvene časti. koji se istače nad mnoštvom.odvratih pognuv zastiđeno čelo.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful