PROIECT DIDACTIC

DATA : __________________________ EDUCATOARE: __________________ GRUPA : PREGATITOARE ACTIVITATEA : EDUCAŢIE FIZICĂ TEMA : 1. CONDUCEREA MINGII CU MANA SI CU PICIORUL - PREDARE 2. JOC DINAMIC – APLICATIV „ MINGEA LA PERETE” TIPUL DE ACTIVITATE: PREDARE – INVATARE (formare de priceperi si deprinderi) SCOPUL ACTIVITATII: - formarea si exersarea deprinderilor motrice de bază ( aruncare, prindere) si dezvoltarea spiritului de echipa in functie de un sistem de reguli acceptate OBIECTIVE OPERAŢIONALE: - sa execute corect exercitiile pregatitoare: “Ne trezim”; “Roata mare, roata mica”; “Foarfeca”; “Bate vantul”; “Hip-hop”; “Uriasul” - sa execute si sa exerseze corect, practic, deprinderea de aruncare-prindere; de conducere a mingii cu mana si cu piciorul - sa respecte regulile competitiei in jocul dinamic propus – “Mingea la perete” - sa mentina corect pozitia corpului in timpul executarii aruncarii-prinderii mingii - sa respecte regula de executie a aruncarii mingii la tinta

STRATEGII DIDACTICE : METODE ŞI PROCEDEE: conversatia, explicaţia, demonstraţia, exerciţiul, jocul MIJLOACE DE ÎNVĂŢĂMÂNT : mingi de dimensiuni medii (o minge pentru doi copii); marcaje – “tinte”; fluier; medalioane. DURATA : 30-35 MINUTE LOCUL DESFĂŞURĂRII : sala de sport sau curtea gradinitei – suprafata: 30 x 12 m EFECTIVUL DE COPII: FETE + BAIETI

bratele pe langa corp T1-4: rotirea mica a bratelor inainte T5-8: rotirea mare a bratelor inapoi Conversaţia 2. cu oprire la semnal. ghemuit. salutul-raportul. şi a sănătăţii. cu pas săltat. mainile pe umeri T2: bratele sus. Influenţarea selectivă aparatului locomotor Explicaţia Demonstraţia Exerciţiul .crt. mainile pe sold. fandat. cu joc de gleznă. Eveniment didactic Organizarea colectivului de copii Pregătirea organismului pentru efort Conţinut . “Papusa face gimnastica” 4x4 Pi: stand departat T1.2.1. 4 min. pe vârfuri. Mers: normal. apoi spre dreapta Ex. 1. Anunţarea temei activităţii. cu pendularea gambei. cu genunchii la piept.mijloace de acţionare Dozare Formaţii de lucru Metode /mijloace Observatii Alinierea. „ Roata mare. bratele indoite. 5’-6’: Se formează coloana de gimnastică din mers. Rotirea capului spre stânga.3: bratele indoite. Explicaţia Demonstraţia Exerciţiul 3. palmele orientate fata in fata T4: revenire la pozitia initiala Ex. a Ex. Exerciţii de relaxare a membrelor şi de respiraţie – se executa in timpul mersului: “mirosim floarea”. roata mica” 2x8 Pi: stand departat. “spargem baloane”. pe exteriorul şi interiorul piciorului.”Ne trezim” 10” Pi: stand departat. Alergare: uşoară. 3. verificarea ţinutei 2 min.Nr. pe călcâie.

mainile pe sold T1-2: indoirea laterala a trunchiului spre stanga cu arcuire T3-4: indoirea laterala a trunchiului spre dreapta cu arcuire Ex. 7.Ex. “ Hip-hop” Pi: stand T1: “Hip” – saritura departat cu bataie scurta din palme deasupra capului T2: “Hop” – revenire la pozitia initiala prin saritura Ex. “ Bate vantul” Pi: stand departat. bratele indoite. “ Uriasul” – fandari Pi: stand T1-2: fandare inainte pe piciorul drept cu arcuire T3-4: fandare prin intoarcere inapoi pe piciorul stang cu arcuire Se efectuează exerciţii de respiraţii şi inspiraţii. 4. 10” Explicaţia Demonstraţia Exerciţiul 4x4 2x5 2x4 . “Foarfeca” Pi: stand departat cu bratele intinse inainte Forfecari de brate. 5. 6. Ex.

aruncareSe distribuie materialul – mingile.respecte regulile jocului: copilul care a 2m .2’ 2.5m – 3m unul fata de altul. prin rostogolire si este prinsa cu doua maini de celalalt partener. Acestia . . . Generalizare prin joc – jocuri dinamice cu mingea 10’: .5m – 3m pasa a mingii cu doua maini de la piept si prinderea acesteia de catre partener cu doua maini.pozitia corecta de aruncare-prindere.3’ . copiii executa la comanda miscarile cerute.3’ trebuie sa: .1’ .4’ cu mana cu piciorul 3m Explicaţia Demonstraţia Exerciţiul • Se urmareste: .4. iar terenul se delimiteaza prin motrice: marcaje – se imparte in doua parti egale. Explicaţia Demonstratia Exerciţiul 5. Pe masura ce sarcinile sunt date. • Aruncare-prindere in perechi de sus concomitent cu joc de glezna. Mingea se transmite de la partener cu doua maini. • Conducerea mingii cu mana si cu piciorul Pana la jumatatea distantei dintre parteneri mingea este condusa cu o mana. executantii se afla la distanta de cu piciorul 2.respectarea regulilor si pastrarea disciplinei. Se mareste treptat viteza de executie a aruncarilorprinderilor. dupa care se executa pasa cu piciorul spre partener care prinde mingea cu doua maini.5m – 3m . prindere. pe jos. mingii cu mana si In perechi. Se distribuie sarcinile pe etape: conducerea • Aruncare-prindere in perechi de jos.indemanarea cu care este condusa mingea (fie cu mana. pe doua coloane la o distanta de 2m de perete. 6’ – 7’:  “Mingea la perete” – joc dinamic Copiii sunt grupati in doua echipe. Din pozitia stand fata in fata. fie cu piciorul). Formarea Se organizeaza efectivul de copii pe doua deprinderilor coloane. la distanta de 2.

Fiecare echipa este asezata in semicerc avand in fata un conducator de joc cu o minge.sa indeplineasca rolurile de arbitru. grupati in doua echipe. Echipa castigatoare primeste medalioane cu mingi. Explicaţia Demonstratia Exerciţiul .4’ Jucatorii. jucator. .executat pasa la perete preda mingea urmatorului copil si prin alergare usoara se deplaseaza la capatul randului. Castiga echipa a carei jucatori au pasat toti spre conducatorul de joc in timpul cel mai scurt. La semnal conducatorul striga un numar si arunca mingea. Revenirea organismului după efort 2’ – 3’ Se execută jocul liniştitor „Bate vântul frunzele”( cu text şi cânt). Doar jucatorul care poarta numarul strigat o prinde si o paseaza inapoi.  “Concurs de pase” – joc dinamic aplicativ . castiga echipa care termina mai repede de executat sarcina data . Jocul continua pana cand au pasat toti.sa puna in aplicare aruncarea si prinderea mingii. poarta cate un numar autocolant pe tricou. în formaţie de cerc. 6. capitan de echipa.

ro . 2001 . 6. “Deprinderi motrice la prescolari”. BARCAN-TICALIUC . V&I Integral .G “Educatie prin jocuri de miscare”.P . Sunt felicitaţi toţi copiii din grupă pentru felul în care au reuşit să execute aruncarea si prinderea mingii şi se face recomandarea de a încerca să repete acasă diferite pase. MATERIAL BIBLIOGRAFIC: 1. Bucuresti .Ed. 4. Ed.A-DRAGOMIR. CHIRITA. Bucuresti . 2005. Bucuresti . V&I Integral . Editura Sport-Turism .M “Laborator prescolar”. EZECHIL. Profesor I NEGRU EMILIA GHEORGHINA .L. 1980 . “1001 de jocuri pentru copii”.7. Internet Intocmit. Bucuresti . Ed. 3. Aprecieri concluzii Încheierea activităţii Se fac aprecieri asupra modului de execuţie a 2’ exerciţiilor pe parcursul activităţii.Ghid metodologic. 5. 2. Editura Sport Turism .V&I Integral . 1979 . Bucuresti . 1995 . www didactic. Programa activitatilor instructiv-educative in gradinita de copii . BARTA.PAISI.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful