SIMPULAN BAHASA

Abang angkat

Lelaki yang telah diakui sebagai abang, tetapi tidak mempunyai pertalian darah dengan orang yang mengakuinya. Suami kepada kakak sendiri; abang kepada isteri atau suami. Abang yang seibu sebapa.

Hamidah mempunyai seorang abang angkat bernama Hamzah.

Abang ipar

Hafiz ialah abang ipar Umar. Liza tinggal bersama abang kandungnya setelah kedua-dua ibu bapa mereka meninggal dunia. Kota yang melambangkan ketamadunan bangsa itu telah menjadi abu angin kerana diserang oleh tentera Tatar. Abu Jahal kampung ini telah diberkas polis awal pagi tadi kerana disyaki terlibat dalam beberapa kes rompakan.

Abang kandung

Abu angin

Telah musnah sama sekali.

Abu Jahal

Orang yang jahat dan tidak suka akan kebaikan. Orang yang jahat dan tidak suka akan kebaikan. Orang yang suka berhelah.

Abu Lahab

Abu Nawas

Kami memanggilnya Abu Nawas kerana dia pandai berhelah apabila ditanya tentang sesuatu. Syeila ada akal untuk menyelesaikan masalah kewangan yang dihadapi oleh ayahnya. Alin ada angin, ada kalanya dia peramah dan ada kalanya pula dia marah-marah. Izzah ada bakat menjadi penulis novel. Nampaknya ada can kita jadi orang kaya kalau perniagaan kita ini berjaya, kata Amin kepada Umair. Osman ada gaya menjadi pelakon filem kerana dia tinggi dan tampan. Walaupun berpendapatan kecil Jaya ada hati hendak membuka perniagaannya sendiri suatu hari nanti. Hamdan ada jalan untuk membiayai perbelanjaan anaknya di institusi

Ada akal

Cara menyelesaikan sesuatu masalah. Orang yang berperangai luar biasa pada masa tertentu. Berkebolehan dalam sesuatu lapangan seperti melukis, mengarang dan sebagainya. Ada peluang. Ada ciri-ciri yang memperlihatkan kebolehannya. Keinginan. Ada cara untuk menyelesaikan sesuatu perkara.

Ada angin

Ada bakat

Ada can

Ada gaya

Ada hati

Ada jalan

pengajian tinggi iaitu dengan membuat pinjaman di bank. Ada-ada Adat balai Ada sesuatu. Adat dalam istana raja. Seseorang yang telah diakui sebagai adik sendiri tetapi tidak mempunyai pertalian darah. Adik kepada isteri atau suami. Adik daripada ibu bapa yang sama; seibu sebapa. Bertinju. Melaga-lagakan seseorang atau kumpulan dengan seseorang atau kumpulan yang lain. Berhadap-hadapan muka. Ada-ada sahaja yang diceritakan oleh Abu sekembalinya dia dari bandar. Semasa di dalam istana kamu hendaklah menjaga adat balai. Jamilah adik angkat saya, ibunya menyerahkan dia kepada keluarga kami untuk dipelihara. Adik ipar saya seorang doktor. Sulaiman sedang mencari adik kandungnya, Hasnah yang telah terpisah sejak sepuluh tahun lalu. Samad beradu buku dengan Wahid. Pendatang baru di kampung itu suka mengadu domba pemuda di kampung ini dengan pemuda dari kampung seberang. Walaupun kami duduk beradu kening di majlis itu tetapi kami tidak dapat berbual-bual. Wira dan Jaka beradu lengan di hadapan gadis itu. Kamal datang dari seberang dan cuba mengadu nasib di negara ini kerana di sini banyak peluang pekerjaan.

Adik angkat Adik ipar Adik kandung Adu buku = Beradu buku Adu domba = Mengadu domba

Adu kening = Beradu kening Adu lengan = Beradu lengan Adu nasib = Mengadu nasib Adu untung

Beradu kekuatan.

Mencari rezeki. Mencari rezeki.

Air mandi

Sudah menjadi kebiasaan.

Bekerja mengangkat bata di bawah panas matahari sudah menjadi air mandi kepada Jeha kerana itulah tugas yang perlu dilakukannya setiap hari. a. Air muka Munirah menjadi muram apabila ibunya melarang dia bermainmain di padang. b. "Tidak baik mencemuh dan menjatuhkan air muka orang di khalayak ramai," kata Imad kepada Husin. Apabila air pasang, kawasan pantai itu akan ditenggelami air. Air sembilan disediakan sambil menunggu mayat tiba dari hospital. Ibu yang mengandung tujuh bulan itu dimandikan dengan air setaman. Kami berjalan-jalan di pantai sewaktu

Air muka

a. Wajah. b. Maruah.

Air pasang Air sembilan

Paras air laut yang meningkat. Air yang digunakan untuk memandikan mayat. Air yang bercampur bungabungaan dan limau untuk dibuat mandi. Paras air laut yang turun.

Air setaman Air surut

air surut. Ajak-ajak ayam Mempelawa secara tidak bersungguh-sungguh. Orang yang pandai tipu muslihat. Orang yang pandai tipu muslihat. Orang yang berasa dirinya lebih daripada orang lain. Dalam perbincangan itu dia selalu menggunakan akal sejengkalnya untuk menarik perhatian orang lain. Alas cakap yang disampaikan oleh pengerusi majlis forum itu menjadi pencetus kepada persoalan yang akan diperkatakan. Mujur dia tidak mahu mengikut saya kerana saya hanya ajak-ajak ayam. Dengan akal belutnya dia dapat membeli tanah di kawasan ini dengan harga yang murah.

Akal belut

Akal kancil

Akal sejengkal

Alas cakap

Kata pendahuluan sebelum persoalan utama diperkatakan. Kata pendahuluan sebelum persoalan utama diperkatakan. Makan sedikit. Berubah pendapat atau fikiran. Berpindah tempat tinggal. Menyamar.

Alas kata Alas perut Alih akal = Beralih akal Alih angin = Beralih angin Alih muka = Beralih muka

Lina makan sekeping roti sebagai alas perut sebelum ke sekolah. Dia beralih akal dan tidak jadi berpindah ke Sarawak. Setelah beralih angin ke Sarawak, penyakitnya beransur pulih. Dia beralih muka ketika menghadiri majlis itu supaya tidak dikenali. Si Dayan alim kucing di hadapan orang kampung sedangkan dialah yang menjadi dalang dalam kes-kes kecurian di kampungnya. Kita hendaklah melengkapkan diri dengan kemahiran teknologi maklumat sesuai dengan aliran masa kini. Aliran masyarakat masa kini lebih mencabar dan rumit. Persidangan itu tidak berhasil, masingmasing pulang ambil abu sahaja. Buat rujukan lanjut tentang projek kamu itu di perpustakaan, jangan ambil ada sahaja, kata Cikgu Ahmad kepada murid-muridnya. Keluarga Arsyad ambil angin di tepi pantai pada setiap petang. Asnida ambil bahagian dalam pertandingan pidato peringkat daerah. Ibu dan ayah sangat ambil berat

Alim kucing

Pura-pura baik.

Aliran masa

Perubahan masa.

Aliran masyarakat Ambil abu

Kehendak masyarakat. Maksud yang tidak kesampaian.

Ambil ada

Berpuas hati dengan apa yang ada. Bersiar-siar mengambil udara bersih. Menyertai. Beri perhatian.

Ambil angin Ambil bahagian Ambil berat

Encik Karupan menjadi anak emas syarikat itu kerana kejujuran dan kesetiaannya. a. Di dalam kebun ayah saya ada sebatang anak air yang digunakan untuk mengairi tanaman. memberi perhatian. Syarif pandai ambil muka apabila berada bersama-sama kaum keluarganya. Berasa tersinggung. Berhati-hati ketika ambil haluan supaya rancangan kita nanti akan memberikan hasil yang lumayan. . Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. Ambil haluan = Mengambil haluan Membuat keputusan dalam sesuatu perkara. b. Disuruh bersumpah. Ambil ingatan Ambil muka = Mengambil muka Ambil sumpah = Mengambil sumpah Ambil tahu = Mengambil tahu Membuat sesuatu supaya disukai. Anak emas Orang yang sangat disayangi. Anak angkat Anak baju Anak buah a. Ambil ibarat Menjadikan sesuatu sebagai teladan. Raju merupakan anak angkat kepada Encik Muthu dan Puan Selvi. Memberi perhatian tentang sesuatu perkara.terhadap prestasi pelajaran kami. Baju dalam. Anak Adam Umat manusia. Ambil hati = Mengambil hati a. Halim memikul tanggungjawab menjaga anak buahnya semasa kakaknya pergi menunaikan haji ke Makkah. Guru besar sedang memberikan taklimat kepada anak didiknya. Memikat hati. b. Orang di bawah jagaan kita. Hafsah pandai ambil hati ibu mentuanya dengan menolong membuat kerja-kerja dapur. Pekerja di bawah jagaan kita. b. Jangan ambil hati akan katakatanya kerana dia menasihati untuk kebaikan. Anak air Sungai kecil. Dia sentiasa ambil tahu tentang aktiviti surau di kawasannya. Anak bukit Anak didik Bukit kecil. Rumah Asma terletak berhampiran anak bukit itu. Kita patut ambil ibarat daripada kejadian yang berlaku pada tahun lepas. melakukan sumpah. Kerja-kerja itu telah disiapkan oleh anak buah saya siang tadi. Ibu sering menasihati saya supaya sentiasa memakai anak baju. sebab itulah dia disukai. b. a. Para pelajar perlu ambil ingatan akan nasihat guru besar dalam perhimpunan pagi tadi. Anak saudara. Azhar ambil sumpah bahawa dia menyaksikan kejadian itu. Penyakit AIDS akan memusnahkan semua anak Adam jika langkahlangkah pencegahannya tidak diambil. Dimasukkan ke dalam ingatan.

Anak perahu Anak piatu Anak pungut Anak tunggal Anak tut Angkat alis = Mengangkat alis Angkat bahu Setelah menjadi anak piatu Husin terpaksa tinggal di Asrama Bakti. Anak yang tidak mempunyai adik beradik lain. Anak yang telah kematian ayah dan ibu.Anak gahara Anak raja yang berbondakan keturunan bangsawan. . Anak haram Anak jantan Lelaki yang berani. Terkenal. Nadia melahirkan anak haram hasil hubungan sulitnya dengan Karim. Kehairanan. Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. Anak yang lahir di luar perkahwinan yang sah dari segi hukum agama. Anak kandung Anak sendiri. Kehairanan. Zainab merupakan anak kandung Pak Ali dengan isteri pertamanya. barulah dia berani angkat muka. Syamsul angkat kaki apabila Ali mengusiknya. nanti orang lain tidak mahu berkawan dengan kamu. Angkat diri Sombong. Tidak tahu atau tidak bertanggungjawab. saya berpeluang menjejakkan kaki di benua Eropah. Apabila ibunya pulang. Tengku Ahmad ialah anak gahara Sultan Sulaiman dengan Tengku Puteri Halijah. Zaleha tidak berani angkat mata ketika dileter ibunya. Orang yang bekerja dalam sesebuah kapal. Awie sudah angkat nama dalam bidang nyanyian. Angkat kaki Angkat kening Angkat mata Angkat muka Angkat nama Pergi meninggalkan. Anak orang yang dipelihara seperti anak sendiri. Era mengangkat alis apabila melihat hadiah misteri yang dimenanginya. Orang yang bekerja dalam sesebuah kapal. Anwar memang anak jantan kerana sanggup berjuang menegakkan kebenaran demi maruah keluarganya. Dimanja-manjakan. Menentang sesuatu tindakan. Jangan suka angkat diri. Ketika bekerja sebagai anak kapal. Anak negeri Selangor digalakkan menceburkan diri dalam perusahaan desa. kata Cikgu Karim kepada Khalid. Esah merupakan anak tunggal dan menjadi kesayangan ibu bapanya. Mei Lan hanya angkat bahu apabila ditanya tentang kucing yang mati itu. Anak kapal Anak negeri Penduduk di sesebuah negeri.

Atas angin Negeri-negeri di Timur Tengah dan Eropah. melakukan sumpah. Mendapat malu. Orang yang dipandang hina kerana kemiskinannya. Apabila tiba masanya kerajaan Daha pun angkat senjata menyerang musuh. Perselisihan antara negara yang biasanya boleh memulakan peperangan. Abdullah menjadi ayam tambatan pasukan bola sepak negeri Johor kerana kehandalannya menjaringkan gol. Orang jahat yang selalu menunjuk-nunjukkan keburukannya. . Hidup Rama seperti anjing kurap yang melarat ke sana ke mari. saya hanya penonton atas pagar kerana meminati kedua-dua pasukan itu. Tidak menyebelahi mana-mana pihak. Pulau yang menjadi rebutan keduadua buah negara itu boleh menyebabkan tercetusnya api peperangan. Perasaan cinta yang meluapluap. Angkat sumpah Anjing hitam Seng Hai telah lama menjadi anjing hitam yang sering memeras ugut masyarakat pelombong di situ. Pada musim cuti ini. jangan angkat suara apabila bercakap dengan mereka. Angkat suara Meninggikan suara. Dalam pertandingan ini. Hormatilah orang tua-tua. Atas nama Atas pagar Ayam jalak Orang yang berani. Mendapat malu. Sudin digelar ayam jalak Kampung Pegaga kerana telah berjaya menangkap buaya yang telah membaham dua orang penduduk kampung tersebut. kami sekeluarga bercadang untuk melawat negaranegara atas angin. Mendapat malu. Saya menghadiri mesyuarat ini atas nama Tuk Penghulu Kampung Jenerak. Menjadi wakil seseorang atau pertubuhan. Anjing kurap Api peperangan Api percintaan Arang di dahi Arang di kening Arang di muka Asam garam Terlalu banyak asam garam kehidupan yang telah dilalui oleh Pak Dollah.Angkat senjata Berperang. Terhapuslah arang di dahi Encik Roslan setelah pihak mahkamah membuktikan dia tidak bersalah. Pengalaman. Api percintaan sedang membara dijiwa Syakila dan Farid. Disuruh bersumpah. Ayam tambatan Orang yang banyak pengalaman dan menjadi harapan (biasanya dalam pasukan permainan).

Baik sangka Berpendapat yang orang lain baik. Nenek memang baik hati. Dia sering menghulurkan derma kepada rumah anakanak yatim. Bahasa pasar Bahasa Melayu yang tidak betul tatabahasanya. Kita hendaklah sentiasa bersikap baik sangka terhadap semua orang. Jangan menggunakan bahasa pasar apabila membuat karangan. Bahasa ibunda Mei Lin ialah bahasa Mandarin. Serangan yang membabi buta itu telah menyebabkan ramai orang awam terkorban. Baik hati Bersikap baik dan penyayang (suka menolong). Baik budi Baik hati. Hafiz seorang pemuda yang baik budi dan menghormati orang tua. Ratna mengeluarkan bahasa kasar semasa bergaduh dengan kakaknya. Balas budi Balas jasa dan berterima kasih.Babi buta = Membabi buta Berbuat sesuatu tanpa banyak berfikir. Jiman menyara Bahasa ibunda Bahasa yang dituturkan oleh sesuatu kaum. Bahasa kasar = Berbahasa kasar Bahasa yang tidak sopan untuk digunakan. .

Akibat rasa tidak puas hati terhadap ketuanya. Banting tulang = Membanting tulang Bekerja bermati-matian. Dia telah berbalik hati dan tidak jadi meninggalkan kampungnya. Halijah banyak cakap sehingga Balas guna Balik gagang = Berbalik gagang Berpihak kepada musuh. . Bangkai bernyawa Orang yang tidak berguna. Banyak cakap Orang yang suka berleter.= Membalas budi kos perubatan ibu angkatnya sebagai membalas budi keluarga angkatnya itu. Banyak akal Banyak helah. Bantal lengan = Berbantal lengan Kehidupan yang terlalu miskin. Kehidupan seorang penagih dadah ibarat bangkai bernyawa. Leman banyak akal apabila diminta membayar hutangnya. Ayah membanting tulang mencari rezeki untuk menyara kami sekeluarga. Balik hati = Berbalik hati Berubah pendirian. Ahmad telah berbalik gagang dengan membocorkan rahsia syarikatnya. Kehidupannya yang berbantal lengan menyebabkan dia jarang bergaul dengan jiran tetangganya. Balas jasa dan berterima kasih.

Langit gelap bawa alamat hari akan hujan. Bapa kandung Bapa sebenar. Saya mesti melawat Zainon apabila ke Terengganu kerana kami memang ada bau-bau bacang. Bapa angkat Orang yang mengaku sebagai bapa dan memelihara kita. Banyak mulut Orang yang suka berleter. Dalam pergaduhan itu Si Mamatlah batu apinya. walaupun tiada pertalian darah. Selepas makan tengah hari saya makan buah tembikai sebagai pembasuh mulut. Bau-bau bacang Persaudaraan yang jauh.kata Salmah kepada Karim. Batu loncatan Sesuatu yang dijadikan permulaan untuk mencapai hajat yang lebih besar. Bapa angkat saya memelihara saya seperti anaknya sendiri. Basuh mulut = Pembasuh mulut Sajian manis atau buah-buahan yang dijadikan hidangan selepas makan. Bawa alamat Memberi tanda. . Batu api Orang yang suka menghasut.pening kepala saya mendengarnya ." Bapa kandung saya tinggal di Perak. Kursus membuat makanan ini hanyalah batu loncatan sebelum saya bergiat cergas dalam perusahaan makanan.

Bawa hidup Merantau mencari penghidupan. Tiada siapa yang membawa sial. Rahul bawa hidup ke Malaysia untuk mencari pendapatan yang halal. a. Melarikan diri. Masing-masing bawa nyawa dengan lari bertempiaran ketika gempa bumi berlaku. Haris sering bawa mulut tentang kelakuan bekas kekasihnya. Bawa sial = Membawa sial Bawa tempurung Minta sedekah. Bawa tuah = Membawa tuah Mendatangkan malang. Tindakan Ahmad membeli anak syarikat itu membawa tuah Bawa nyawa Menyelamatkan diri. b. Bawa mulut Bercerita tentang keburukan orang lain. Penyakit kanser boleh bawa mati jika tidak diubati di peringkat awal. Semuanya telah ditakdirkan Allah.Bawa diri = Membawa diri a. Kita masih gagah dan kuat. Mei Ling pandai membawa diri apabila bertemu keluarga mentuanya. Bawa nasib Merantau mencari penghidupan. Dia membawa diri ke seberang untuk mencari pekerjaan. Setelah pinangannya ditolak. Kita tidak perlu bawa tempurung. Amar bawa hati dan belayar ke negeri orang. Bawa hati Merajuk. . Bawa mati Menyebabkan mati. b. Mendatangkan keuntungan. Pandai bergaul.

Bekas tangan Sesuatu yang diusahakan. Ketika zaman darurat. "Terendak yang cantik ini adalah bekas tangan Syamsiah. Bayar nyawa Mengorbankan diri. Belahan hati Orang yang sangat dikasihi. Bawah bendera Berada dalam perlindungan sesuatu kuasa. . Mak Long telah dibayang kata oleh ayah tentang sikap cemburunya itu. Semasa makan malam. Bawah angin Negeri-negeri di sebelah Timur. Pada suatu masa dahulu negerinegeri di Tanah Melayu berada bawah bendera Inggeris." kata Pak Mail memuji menantunya. Belah bumi = Membelah bumi Bunyi yang sangat kuat. Anak bongsunya itulah belahan hatinya. Bawah tanah Pergerakan rahsia atau pergerakan gelap. Kapal itu belayar ke negeri bawah angin. Mak Melur sanggup bayar nyawa untuk mendapatkan hak penjagaan anak lelakinya daripada bekas suaminya.kepada perniagaannya. Petir yang membelah bumi petang tadi amat menakutkan saya. Bayang kata = Dibayang kata Dikias. Usahlah berbelah hati untuk meninggalkan keluarga demi mencari masa depan yang lebih baik. Belah hati = Berbelah hati Tidak tetap pendirian dalam mengambil sesuatu keputusan. tentera komunis menjalankan pergerakan bawah tanah.

Berat hati saya melepaskan dia pergi seorang diri." nasihat ayah kepada abang. Tentera Siam terpaksa mengibarkan bendera putih kerana tidak sanggup menentang serangan kerajaan Melaka yang hebat itu. "Berusahalah dengan bersungguhsungguh. Berat lalat Pura-pura berani. Berat bibir Orang yang pendiam. Berat hati Kurang senang. Dia berani lalat sahaja apabila mengaku akan menjaga dusun durian pada waktu malam. Bengkak perut Berasa dengki atau sakit hati kerana sesuatu. Angkatan Tentera Malaysia berani mati dalam mempertahankan tanah air tercinta. Bendera putih Mengaku kalah. . supaya hidup kamu senang belakang hari. Orang yang sangat dikasihi.Belahan jiwa Belahan nyawa Orang yang sangat dikasihi. Dia berat kaki untuk ke pesta hari jadi temannya. Tidak dapat berkata-kata. Rajan bengkak perut apabila ibunya menghadiahkan abangnya sebuah rumah. Berat kaki Berat lidah Malas. Berani mati Tidak takut mati. Berat lidah Jimah Belakang hari Kemudian hari. Menantu saya berat bibir tetapi rajin ke dapur.

Datuk Kamarudin berbesar hati kerana diberikan sambutan meriah oleh orang bawahannya. Berat tulang Pemalas. Kalau kerap diberi muka. Kisah seorang kanak-kanak berumur lapan tahun yang bijak Matematik menjadi berita hangat dalam semua akhbar tempatan. Berat sebelah Tidak adil. Besar kepala Tidak mahu mendengar nasihat. Lijah menjadi besar kepala semenjak kematian ayahnya. Beri muka Memanjakan. Dia hanya tidur dan tidak mahu menolong kakaknya di dapur. degil. "Beri jalan untuk menyelesaikan masalah adik kamu ini. Baru pukul sembilan malam adik sudah berat mata. Sikapnya yang berat sebelah mengecewakan saya. Berat mata Berat mulut Mengantuk. Orang yang pendiam. Saedah memang berat tangan." kata ibu kepada abang. .hendak menceritakan hal sebenar kepada ibunya. Besar mulut Suka bercakap besar. Berat tangan Pemalas. Akmal besar cakap sahaja tetapi dia sebenarnya bukanlah orang yang berharta. "Jangan suka besar mulut menceritakan Beri jalan Beri pendapat atau fikiran dalam menyelesaikan sesuatu perkara. mereka akan menjadi malas. Besar cakap Orang yang suka bercakap sombong. Berita hangat Berita baharu yang menjadi perbualan. Besar hati = Berbesar hati Gembira.

Bongkar sauh Bersedia hendak belayar. dia berbintang terang kerana mendapat pekerjaan yang baik. sebab itulah orang suka mempermainmainkannya. Betul bendul Orang yang lurus dan ada kalanya bodoh. Nakhoda itu menyuruh anak buahnya bongkar sauh untuk belayar ke negeri seberang. Kehidupannya umpama bintang gelap setelah kakinya dipotong akibat kecederaan serius yang dialaminya dalam kemalangan tempoh hari.kekayaan keluarga kita yang tak seberapa. Besar perut Hamil. Pemuda yang Bintang gelap Bernasib malang. Rajoolah yang menjadi biang keladinya dalam kes kecurian lembu barubaru ini. Biang keladi Orang atau hal yang menjadi punca kejahatan. Bidan tarik Membuat sesuatu secara tiba-tiba. Sejak tamat pelajaran. Majlis keraian itu diadakan secara bidan tarik menyebabkan ramai yang tidak hadir. Bongkok sabut . Zahid berasa gelisah kerana bintang hatinya akan ke luar negara. Bongkok sedikit. Bintang terang Nasib baik. Bidan terjun Membuat sesuatu secara tiba-tiba. Kami bakal mendapat anak saudara kerana kakak sudah besar perut." kata kakak. Jamil memang betul bendul. Bintang hati Orang kesayangan kekasih.

Kita perlu buang adat yang menyalahi hukum agama. . Dalam mesyuarat. Mencari helah. Buang air kecil Kencing. Kami membawa buah tangan semasa melawat Zaini di hospital. Zalina dan Badariah suka berbual kosong di serambi rumah. Penyakit batu karang menyebabkan penghidapnya berasa sakit ketika membuang air kecil. Hasil tulisan atau karya. Buah cakap Buah fikiran Pendapat. Bual kosong Bercakap tentang perkara yang tidak penting. buah fikiran ahli yang hadir perlu diambil kira. Bongkok udang Terlalu bongkok kerana tua. Buah hati Buah helah Buah kalam Orang kesayangan kekasih. Perkara yang menjadi perbualan ramai. Hasil tulisan atau karya. Tidak menggunakan sesuatu adat lagi. Membuang anak merupakan perbuatan yang dikeji oleh Tuhan. Nenek yang bongkok udang itu masih kuat membuat kerja-kerja di kebunnya.bongkok sabut itulah suami saya. Buang anak = Membuang anak Menggugurkan anak. Buang adat Buang air besar Berak. Buah bibir Perkara yang menjadi perbualan ramai. Buah mulut Buah pena Buah tangan Hadiah. Novel itu adalah buah kalam Hamid yang pertama. Kisah pendakian Gunung Everest itu masih menjadi buah bibir rakyat Malaysia. Perkara yang menjadi perbualan ramai. Hari ini sudah tiga kali dia buang air besar.

Buang sial Berbuat sesuatu untuk menghilangkan malang. Buang diri = Membuang diri Merantau. Dia buat akal apabila Buang muka = Membuang muka Tidak suka. biasanya sewaktu sebelum meninggal dunia. Buat akal . Buang negeri = Dibuang negeri Diperintah keluar dari sesebuah negeri. kerana gagak yang ditembak tidak pun kena. Buang tabiat Berkelakuan atau bercakap yang aneh. dia memakai baju serba putih seolah-olah buang tabiat. Buang ubat Tembakan yang tidak kena pada sasarannya. Buang ubat sahaja. Buang lelah Berehat untuk meredakan kepenatan. Beberapa buah wakaf telah dibina dalam taman rekreasi itu sebagai tempat buang lelah.Buang arang di muka Menghilangkan malu. setelah didapati bersalah kerana menyertai kongsi gelap. Buang malu Menghilangkan malu. Tiga hari sebelum kematiannya. Kebiasaan penduduk di situ akan mengadakan adat mandi bunga sebagai usaha buang sial. Ken Long dijatuhi hukuman buang negeri. Kapal itu buang sauh di pelabuhan yang berhampiran setelah sebulan belayar tanpa henti. Mencari helah. Buang sauh Berlabuh. Dia membuang muka apabila bertemu dengan pemuda yang mengganggunya. Dia membuang diri setelah difitnah mengganggu anak dara orang. Pak Lah menjelaskan perkara yang sebenarnya kepada jemaah masjid di kampung itu bagi membuang arang di mukanya.

biasanya perkara yang tidak baik. Setelah Adi berjaya memperoleh Ijazah Sarjana barulah saudaramaranya buka mata. biasanya berkenaan hubungan lelaki dan perempuan. Menyedarkan atau menginsafkan orang lain. Buka mata a. Berkata-kata. Fuad buka langkah seribu apabila dikejar oleh Pak Mat. Mukanya yang bujur sirih itu bertambah ayu apabila dia memakai selendang sutera putih. Semua yang ada tidak berani buka mulut apabila melihat Pak Busu Berang. Uyob buat bodoh apabila orang lain heboh tentang kehilangan motosikal yang diletakkan di depan rumahnya. Bantuan modal itu telah membuka pintu kepada peniaga kecil Buka mulut a. Berbuat sesuatu. Bujur sirih Bentuk muka seolah-olah bentuk sirih. a. Buka langkah seribu Lari kerana takut disebabkan sesuatu. Mengadu untuk mendapatkan pertolongan. Perangai Pak Ya yang buaya darat itu telah dimaklumi jiran tetangganya. b. Buat bodoh Pura-pura tidak tahu akan sesuatu. Buat jahat = Berbuat jahat Melakukan kejahatan. b. . Melihat dan meluaskan pandangan. Dia dituduh berbuat jahat dengan anak gadis Tuk Penghulu. Salina terpaksa berhenti kerja kerana suaminya buat perkara. b. Kunjungan ke Kashmir telah membuka mata saya tentang keindahan alam semula jadinya. Saya terpaksa buka mulut untuk meminjam wang daripadanya. Buat perkara Buaya darat Orang yang suka memperdaya perempuan. b. Buka pintu Memberi peluang.disuruh membuat kerja sekolah. a.

Keluarga Khadijah telah bulat kata hendak mewakafkan tanah pusaka mereka untuk dijadikan tapak sekolah agama. Yunus naik marah lalu menunjukkan buku limanya ke arah Amran. Si Hamid telah membuka tembelang dengan mengatakan Si Guna yang mencuri kambing Kurupaya. Buku lima Penumbuk. Bunga bangsa Orang yang berjasa kepada negara. Dia telah bulat fikiran untuk meneruskan pelajarannya ke luar negeri. Bulan madu Pergi ke sesuatu tempat untuk berhibur sesudah berkahwin. Peneroka Felda telah buka tanah untuk mengusahakan tanaman kelapa sawit. Bala sentiasa buka telinga dan menerima nasihat orang yang telah lama bertugas di syarikat itu. Bulat kata Keazaman yang bersungguhsungguh. . Mukamu bagai bulan penuh. Saya suka menatapnya. Bulan kesiangan Berwajah pucat. Pengantin baru itu bercadang untuk berbulan madu di Langkawi. Buka telinga Mendengar baik-baik. Mukanya seperti bulan kesiangan apabila dia tidak bersolek.untuk memulakan perniagaan mereka. Bulan penuh Cantik. Buka tembelang Membocorkan rahsia. Jasa perajurit yang gugur di perbatasan akan sentiasa Buka tanah = Membuka tanah Mengusahakan tanaman atau membina kawasan kediaman di atas hutan atau tanah yang terbiar. Bulat fikiran Mengambil keputusan yang tetap.

Buruk laku Kelakuan tidak senonoh. Buruk makan Pelahap. Encik Azlan masih terus memburu pelajaran pada usia enam puluhan. Walaupun mahu memburu pangkat. Buruk mulut Percakapan yang kasar. Jangan terburu nafsu dalam mengambil keputusan. Bunga bibir Kata-kata yang manis. Jangan mudah terpengaruh dengan bunga bibirnya.dikenang sebagai bunga bangsa. Buru hutang = Diburu hutang Terdesak kerana berhutang. Tina laksana bunga dedap. membedal semua kuih-muih yang dihidang di atas meja. Buru pelajaran = Memburu pelajaran Berusaha mencari ilmu pengetahuan. Perempuan yang buruk hati itu tidak membenarkan anak saudaranya menumpang di rumahnya. . Buru nafsu = Terburu nafsu Melakukan sesuatu secara terburuburu. Hidup Chee An sentiasa diburu hutang kerana dia suka berjudi. Buruk hati Orang yang jahat. Sejak pulang daripada menunaikan haji. Perangai Ahmad yang buruk laku menyebabkan dia tersisih daripada masyarakat. Bunga dedap Orang yang cantik tetapi tidak berbudi bahasa. harapkan rupanya sahaja cantik tetapi tidak tahu menghormati jiran tetangga. perangai buruk mulutnya telah tiada. Buru pangkat = Memburu pangkat Berusaha mencari pangkat. tetapi janganlah melakukan perkara yang menyalahi undang-undang. Budak yang buruk makan itu. fikirlah baik buruknya.

Buta ayam = Rabun ayam Mata yang rabun menjelang senja. Agus buruk siku kerana meminta semula motosikal buruk yang telah diberikan kepada adiknya. dia sentiasa memastikan anakanaknya cemerlang dalam pelajaran. Buruk siku Meminta barang yang telah diberikan. Dia tidak dapat hadir dalam aktiviti rukun tetangga pada waktu malam kerana dia buta Buta malam Rabun pada waktu malam. Dia tidak boleh memandu kereta pada waktu senja kerana dia buta ayam. Walaupun Ah Seng buta huruf.sebaliknya dia bercakap dengan lemah lembut. Buta hati Bersikap kejam. Sikapnya yang busuk budi itu tidak disukai oleh saudara-maranya. . Pencuri itu buta hati kerana sanggup membunuh orang tua yang tidak berdaya itu. entahkan dia berniat baik. Buruk perut Kuat makan. Jauhkan amalan buruk selera dan makanlah makanan yang seimbang. Busung dada Sombong. Buta huruf Tidak tahu membaca dan menulis. Dia busuk hati walaupun dengan kakaknya sendiri. Busuk hati Orang yang berhati jahat. Buta kayu Tidak tahu membaca dan menulis. Busuk budi Perangai yang jahat. Orang yang buruk perut mudah mendapat penyakit. Buruk sangka Menaruh curiga. Buruk selera Makan apa sahaja. Azri bersikap busung dada sejak ayahnya dilantik menjadi wakil rakyat di daerah itu." kata Fairuz kepada Azri. "Jangan buruk sangka kepada kata-kata Zalina.

"Nampaknya perbuatan pegawai Inggeris itu seperti cacing naik ke mata. Buta perut Tidak bertimbang rasa. Tulisannya seperti cakar ayam dan sukar dibaca. Dia seperti cacing kepanasan apabil disoal polis.malam. Di kota besar banyak bangunan pencakar awan. Cakap angin Cakap-cakap yang tidak berfaedah. Bangunan-bangunan yang tinggi. Cakap besar Meninggi diri. Meninggi diri. perlulah fikirkan nasib mereka yang malang. Cabut nyawa Membunuh. Cacing naik ke mata Kelakuan atau perbuatan yang melampau." kata Tuk Penghulu. Kesakitan yang dialaminya menyebabkan dia seperti cacing gila. Buta warna Tidak dapat membezakan warna. Cacing gila Meronta-ronta. Daripada bercakap angin dan melepak di gerai baiklah kita ke perpustakaan. Cahaya mata Anak. Puan Hayati baru sahaja melahirkan cahaya mata yang kedua. Cakar ayam Tulisan yang buruk. . Cakap mulut Cakap tinggi Cakar awan = Pencakar awan Bahasa yang digunakan dalam percakapan harian. Cacing kepanasan Gelisah. Terdapat perbezaan antara bahasa tulisan dengan cakap mulut. "Janganlah kau cabut nyawaku. Uyub suka bercakap besar tentang kekayaannya." pinta Rashidah. Kita janganlah jadi orang yang buta perut. Satu daripada syarat untuk mengikuti program "Memandu Kapal Terbang" ialah peserta tidak buta warna.

Cari bala Membuat sesuatu yang akhirnya menyusahkan diri sendiri. Kebanyakan para nelayan menghadapi kesukaran untuk mencari makan kerana masalah pencemaran pantai yang semakin menjadi-jadi kebelakangan ini. Campur cakap Melibatkan diri dalam urusan orang lain. Limah sedang mencari ikhtiar untuk menyembuhkan penyakit anaknya. Siti Nurhaliza mencari nama dengan melibatkan diri dalam bidang nyanyian. Cari makan Bekerja atau mencari rezeki. Melibatkan diri dalam urusan orang lain. Cari fikiran Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Cari muka Mengusahakan sesuatu untuk mendapatkan pujian atau ganjaran. Cari jalan Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Cari fasal Mencari sebab untuk memulakan pergaduhan. ." kata ayah. Cari ikhtiar Berusaha bersungguh-sungguh. Ketua kumpulan samseng itu cari fasal dengan menendang kasut Kasim. Cari nama = Mencari nama Berusaha untuk menjadikan namanya dikenali ramai. Campur mulut Campur tangan Melibatkan diri dalam urusan orang lain. Dia sengaja cari muka ketika pengurus ada. Ah Lau cangkul angin sahaja kerana perniagaannya tidak membawa keuntungan.Cakar langit = Pencakar langit Bangunan-bangunan yang tinggi. Cari akal = Mencari akal Berikhtiar menyelesaikan sesuatu perkara. Cangkul angin Melakukan perbuatan yang sia-sia. Jangan cari bala dengan memberi perlindungan kepada pendatang asing. "Kamu jangan campur cakap kalau kamu tidak tahu perkara yang sebenarnya. Puan Ramlah mencari akal untuk menyelesaikan masalah perbelanjaan persekolahan anakanaknya.

Cari salah Berusaha untuk mengetahui kesalahan orang.Cari rezeki Bekerja atau mencari rezeki. Kalsom bercerai mati dengan suami pertamanya yang meninggal dunia dalam kemalangan jalan raya. Rambut anak gadisnya dibiarkan panjang hingga mencecah bahu. Sejak bercerai mata dengan ibunya. Cari seteru Cari susah Mencari sebab untuk memulakan pergaduhan. Sikap pengerusi mesyuarat yang cepat lidah menyebabkan kami berasa tersinggung. dia ditangkap polis. Cerai hidup Suami isteri yang bercerai ketika hidup. Pohon teratai tumbuh di air dan akarnya tidak mencecah bumi. Bayi itu telah diberikan makanan pejal sejak bercerai susu. Kamisah bercerai hidup dengan suaminya sejak sepuluh tahun lalu. Sikap Murni yang cepat mulut menyebabkan rakan-rakan menjauhinya. Cepat lidah Orang yang suka bercakap tanpa berfikir terlebih dahulu. Akibat perangainya yang cepat tangan. Cerai mati = Bercerai mati Suami isteri yang bercerai kerana salah seorang daripadanya meninggal dunia. Cerai susu = Bercerai susu Bayi yang telah berhenti menghisap susu. Cepat mulut Orang yang tidak tahan menyimpan rahsianya. Cepat tangan Orang yang suka mencuri. Cerai mata = Bercerai mata Berpisah. anak kecil itu sering menangis. Akibat bercerai kasih dengan tunangannya. dia membawa diri ke ibu kota. Membuat sesuatu yang akhirnya menyusahkan diri sendiri. Cecah bahu = Mencecah bahu Sampai ke paras bahu. Omar cuba cari salah Zainal dengan membuka semula laporan peribadi kawannya itu. Cerai kasih = Bercerai kasih Putus percintaan. . Cecah bumi = Mencecah bumi Jejak ke bumi.

Lenggang yang lembut.Cerita burung Berita yang tidak berasas. Semasa bercuti di Air Terjun Lasir dapatlah kami mencuci mata melihat keindahan alam semula jadi di sekitarnya. Cermin bangkai = Bercermin bangkai Menanggung malu akibat sesuatu kejadian. Cuci tangan Tidak bertanggungjawab atas sesuatu yang telah dilakukan. Gaya berjalan Mak Long bagai cupak hanyut. Doktor menyuruh saya cuci perut sebelum pembedahan dilakukan. Lebih baik mati daripada hidup bercermin bangkai. Cucur keringat Bekerja keras. Curi hati = Mencuri hati Memikat hati. b. Cuci mata a. Dabik dada = Mendabik dada Dagang piatu Orang asing yang tidak mempunyai saudara-mara. Melihat perempuan yang cantik-cantik. Curi tulang Pemalas. Cucur peluh Cupak hanyut Bekerja keras. a. Tingkah laku Ayu yang lemah lembut telah mencuri hati Hasyim. Jangan percaya dengan berita yang dikhabarkan oleh Si Husin kerana itu semua cerita burung belaka. Dia cuci tangan setelah melanggar kambing kepunyaan Mutusamy. Nasir terpaksa cucur keringat untuk mengisi perut anaknya yang lima orang itu. Kasim suka duduk-duduk di serambi rumahnya sambil mencuci mata melihat gadis yang lalu di hadapan rumahnya. b. . Orang lain sibuk bekerja di dapur tetapi dia curi tulang dengan berbual-bual di serambi. Dia mendabik dada dan mencabar sesiapa sahaja yang berani menentangnya. Cuci perut Membersihkan perut dengan julap dan lain-lain. Melihat pemandangan yang cantik. Ameer berasal dari Bangladesh dan dia dagang piatu di Malaysia. Menunjuk-nunjukkan keberanian atau kebanggaan.

Jusoh sering kelihatan tersenyum sendirian. Hidup mesti amanah. Saya dalam kekeringan bulan ini kerana terpaksa mengeluarkan wang yang banyak untuk membaiki kereta saya yang rosak. Dapat malu = Mendapat malu Menanggung malu. Anisa mendapat nama setelah memenangi hadiah pertama peraduan mengarang cerpen. jangan mudah terpengaruh dengan daki dunia. Darah baru setampuk pinang Masih muda. Pasukan Selangor berjaya ke perlawanan akhir bola sepak Piala Diraja. Walaupun Sira seperti darah baru setampuk pinang dia berani berhadapan dengan musuh di perbatasan. Sejak dapat hati daripada gadis sebelah rumah. Dalam tangan Sesuatu yang pasti akan dimiliki. sekurang-kurangnya untuk menjadi naib juara sudah dalam tangan. Dapat terpijak Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangkasangka. Darah daging Anak dan saudara-mara dari keturunan sendiri. Swee King tewas dalam pertandingan syarahan itu kerana dia darah gemuruh. Dapat khabar = Mendapat khabar Menerima berita. Pak Leman mendapat khabar anaknya menjadi pelajar terbaik di United Kingdom. Ah Hok mendapat malu apabila dia ditangkap kerana mengedar dadah. . Dapat nama = Mendapat nama Menjadi terkenal.Daki dunia Harta dunia. Zainon dapat terpijak hadiah bonus yang bernilai RM5000. Darah gemuruh Mudah gugup. Dalam kekeringan Sewaktu seseorang itu tidak mempunyai wang. Dapat hati Beroleh cinta. Rambut Rozita yang bagai dakwat tumpah itu sungguh cantik dipandang. Anak abang saya adalah darah daging saya. Dakwat tumpah Rambut yang hitam lebat. cinta yang berbalas.

Diam diri = Berdiam diri Tidak berkata-kata. Orang yang diam dan memudaratkan dirinya. Pada zahirnya nampak baik tetapi sebenarnya jahat dan berbahaya sekali. Diam penggali Diam-diam lepu Diam-diam ubi Orang yang diam tetapi pandai dan rajin. Lisa diam-diam ubi. Delima merekah Warna bibir yang cantik. Dia hanya berdiam diri dalam mesyuarat itu. Darah putih Keturunan bangsawan. Petua datuk nenek tidak harus dilupakan. Orang yang sedang bertunang dikatakan berdarah manis dan perlu sentiasa berhati-hati apabila melakukan sesuatu kerja. Bakul besar yang di depan hidung pun dia tidak nampak. Berhati-hati apabila bercakap dengannya kerana dia darah panas. Kalau tidak faham hendaklah bertanya. Detak hati Perasaan.Darah manis Mudah mendapat bahaya atau kecederaan. apalagi kalau disuruh mencari jarum. Detak hatinya mengatakan bahawa adiknya masih hidup. jangan jadi diam penggali. Kassim sebenarnya berdarah putih dan nama sebenarnya ialah Raja Kassim bin Raja Alauddin. kata hati. Jangan percayakan Azhar itu kerana dia diam-diam lepu. Dila dingin hati di majlis hari jadinya kerana ayahnya telah tiada lagi. . Depan hidung = Di depan hidung Terlalu dekat. Dingin hati Tidak riang. Datuk nenek Leluhur. Seakan terhenti detik jantung Ayu apabila mendengar berita kematian sahabat baiknya. Darah panas Cepat marah. nampak pendiam tetapi keputusan peperiksaannya sangat cemerlang. Detik jantung Bunyi degup jantung. Bibirnya yang bagai delima merekah itu sentiasa mengukir senyuman.

Puan Lim dingin tangan kerana sayur-sayuran yang ditanamnya menjadi belaka. Anak remaja sekarang gemar dengan fesyen rambut ekor lipas. Hamil. Ekor belangkas yang dipamerkan di muzium itu adalah hasil ukiran anak Kelantan. Cincin perkahwinannya yang diperbuat daripada emas putih itu berharga beribu-ribu ringgit. Embun betina Titis embun yang kecil-kecil. . Tanah di bahagian ekor pulau itu sangat subur. Dia memandang saya dengan ekor mata yang tajam. Emas tempawan Orang yang dikasihi. Anak tunggalnya Si Melati itulah emas tempawan baginya. Awal pagi. Bayaran tidak rasmi kepada seseorang sebagai upah. Ekor pulau Hujung pulau. Jalilah yang sentiasa elok budinya merupakan menantu kesayangan Mak Cik Puteh. Emas putih Campuran emas berwarna putih. Ekor mata Sudut mata. Dingin tangan Orang yang pekerjaannya selalu berjaya. Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangkasangka. biarlah ketika dingin kepala. Berfikiran politik yang radikal. Durian runtuh Ekor belangkas Pedang atau golok yang berbentuk ekor belangkas. Elok budi Berkelakuan baik."" kata Nordin. Aku berasa sejuk kerana embun jantan mulai turun. Embun jantan Faham kiri = Berfahaman kiri Fajar menyingsing Titis embun yang besar-besar. Embun betina yang turun mendinginkan lagi suasana malam itu. bersopan dan pemurah. Membuat sesuatu keputusan. Dia berfahaman kiri dan suka menentang kerajaan. Duduk perut Duit kopi Zali memberi RM50 sebagai duit kopi kepada Abu. Kami akan memulakan Ekor lipas Rambut pada lubang tengkuk.Dingin kepala Berfikiran tenang dan waras.

Gatal tangan Suka membuat yang bukan-bukan.ekspedisi mendaki Gunung Ledang sebelum fajar menyingsing. Gadai nyawa = Bergadai nyawa Meletakkan diri dalam keadaan yang boleh membawa maut. Tidak salah berbual-bual dengan jiran tetangga asalkan tidak gatal mulut. Fasih lidah Pandai berkata-kata. Dia memang fasih lidah dan dapat menjawab semua soalan yang dikemukakan dengan tepat. Walaupun gaji pokok saya kecil tetapi elaunnya lumayan. Gadis sunti Anak perempuan yang belum baligh. Semasa berada di rantau orang sudah tentu banyak garam hidup yang kita tempuhi. Garam hidup Pengalaman. Gaji pokok Gaji tanpa bayaran yang lain. Saya tidak mahu membawa Halizah ke rumah Mak Busu kerana dia suka gatal tangan sehingga habis bunga Mak Busu dirosakkan. Arfah bergadai bergolok untuk mengadakan kenduri kahwin anak tunggalnya. Ganti tikar Berkahwin dengan adik isteri setelah isteri meninggal dunia. Saya mesti menjalankan tugas dan tanggungjawab ini bersungguh-sungguh supaya tidak makan gaji buta sahaja. Arif rela ganti tikar daripada mengahwini perempuan lain tambahan pula anakanaknya amat manja dengan adik iparnya itu. Mei Kee bergadai nyawa untuk menyelamatkan anaknya dalam kebakaran itu. Gadis sunti itu sudah biasa membuat kerja-kerja di dapur apabila ibunya tiada di rumah. Kita patut menjadikan kejadian tanah runtuh itu sebagai gambaran hidup. Gaji buta Mendapat gaji tanpa perlu bekerja bersungguhsungguh. . Gatal mulut Suka bercerita keburukan orang. Gadai bergolok = Bergadai bergolok Berbelanja sehingga berhabis. Gambaran hidup Teladan.

Geli hati saya melihat telatah badut dalam persembahan sarkas itu. Gelora semangat Perasaan berkobar-kobar. Murid yang gelap hati dalam mata pelajaran Matematik akan diberikan bimbingan khusus. takut terjadi sesuatu yang tidak diingini. Pitam. Gelora hati Perasaan yang tidak tenang. Pekerja yang menggelapkan wang syarikat itu sekarang berada dalam tahanan polis. Gelap fikiran Tidak dapat berfikir lagi kerana terlalu marah. Tidak dapat berfikir lagi kerana terlalu marah. Musuh politiknya bergendang paha apabila tersebar berita dia dijatuhi hukuman penjara. jangan berjalan dalam gelap buta seorang diri. . Jabu terjatuh sebaik saja kakinya mencecah di garisan penamat dalam perlumbaan 500 meter itu kerana gelap mata. Geli hati Rasa lucu hendak tertawa. Gencatan senjata Memberhentikan peperangan. Gelegar buluh Bercakap besar tetapi kosong. Kedua-dua belah pihak yang berjuang telah bersetuju untuk mengadakan gencatan senjata. Saya tidak berminat mendengar ceramahnya kerana cakapnya lebih berbunyi gelegar buluh daripada tindakan sebenarnya. Gelap hati Sukar memahami pelajaran. b. Gelap pemandangan Gelap wang = Menggelapkan wang Pitam. Dia tidak dapat menahan gelora hati untuk bertemu dengan sahabat penanya dari Kashmir. Gelap mata a. Tamam mengamuk kerana dia menjadi gelap fikiran apabila melihat rumahnya dibakar. Menggunakan wang yang bukan hak. Gendang paha = Bergendang paha Bersuka ria kerana orang lain ditimpa kesusahan." nasihat Pak Mat kepada anaknya. "Salmah.Gelap buta Sangat gelap. Bergelora semangatnya untuk mempertahankan rekod dunianya di Sukan Olimpik kali ini.

Gila pangkat Sentiasa ingin mendapat pangkat. kelamkabut kami dibuatnya." nasihat Zakir kepada Daud. Temenggung yang gila kuasa itu sanggup memfitnah Raja Tengah. . Pasukan polis yakin bahawa penyeludupan itu dilakukan oleh gerakan gelap yang bergiat di bahagian sempadan. Gerak jalan Latihan berjalan sebagai satu pasukan. pinangan orang miskin tidak akan diterima. Jasiman gila angau kepada Jeha. Gigi hutan Tepi hutan. Gila harta Sentiasa mementingkan harta kekayaan. Tabiat gila judi akan menyebabkan orang menjadi papa. Penyakit sawan babi. Indah sungguh pemandangan di gigi air pada waktu senja. Gila bayang-bayang Berhajatkan sesuatu yang mustahil. Gila judi Orang yang suka bermain judi. bersyukurlah pada apa yang telah diperoleh. Gigi air Tepi air laut. Arsyad mencari kerbaunya yang hilang hingga ke gigi hutan. Apabila penyakit gila babinya menyerang. Ibunya gila harta. Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Gila kuasa Sangat ingin mendapat kuasa. Gerakan gelap Gerakan tidak sah yang dirahsiakan. Rumah Biru mengadakan latihan gerak jalan pada setiap hari Sabtu. "Beritahulah perasaan kamu kepadanya supaya kamu tidak dikatakan gila bayang.Gerak badan Bersenam. Gila isim Gila kerana tersalah menuntut ilmu batin. Gerak hatiku mengatakan aku akan berjaya dalam peperiksaan SPM kali ini. Usah gila bayang-bayang. Kasim gila isim sekembalinya daripada menuntut ilmu di Indonesia. Gila angau Gila babi Gila bayang Cinta kepada seseorang yang tidak tahu dia dicintai. Dia bekerja keras bukan kerana gila pangkat tetapi Gerak hati Perasaan. Setiap pagi pasukan kadet itu berkawad dan melakukan gerak badan di padang kem tentera tersebut.

Golok kayu Orang bodoh yang berlagak pandai. Dalam keadaan ekonomi negara yang gawat. Gunung hati = Menggunung hati Tersangat ingin. Bunyi letupan dari kuari batu kapur yang berhampiran dengan kampung itu seperti gunung runtuh. Habis bulan Mac ini. Dia memang gila perempuan sampai lupa akan anak isteri di rumah. Gunting hati = Menggunting hati Melukai perasaan. Gulung tikar Muflis. Habis akal Bingung setelah berusaha sedaya upaya. Gila talak Gila urat Gila-gila air Kurang sihat ingatan (fikiran). Gila perempuan Sangat berkeinginan kepada seseorang perempuan. Teringat-ingat akan bekas isteri atau suami setelah bercerai. Menggunung hati kami hendak bertemu ibu yang telah terpisah sejak kami kecil lagi. Hamid gila urat akan Asma sehingga sanggup mengekori Asma ke mana sahaja dia pergi. perniagaannya merosot dan dia akhirnya terpaksa gulung tikar. Gunung payung Orang kesayangan. Habis bulan Hujung bulan. Gunung runtuh Bunyi bergemuruh. Saya seolah-olah habis akal untuk mendapatkan biasiswa bagi melanjutkan pelajaran ke universiti pada tahun depan. Gila-gila bahasa Kurang sihat atau tidak panjang fikiran (cepat marah. Dia seperti golok kayu. Apabila dia mula gila-gila bahasa. dia akan berpindah ke Sarawak. pemberani. Sangat ingin kepada lelaki atau perempuan yang dicintainya. orang sukar untuk mempercayai cakapnya. Dialah cucu tunggal yang menjadi gunung payung kepada nenek. .ingin meningkatkan prestasi cemerlang jabatannya. Pak Leh gila talak setelah bercerai dengan Mak Leha. Perbuatan anak gadisnya yang lari dari rumah itu telah menggunting hatinya. kononnya dia tahu segalagalanya tentang perkembangan politik negara. tidak malu). Dia gila-gila air kerana ingatannya kadang-kadang tidak menentu.

b. Mati. Habis perkara Selesai. Cukuplah setakat sini. Habis tahun Penghujung tahun. Hangat hati saya melihat dia memijak-mijak batas sayur itu. b. Hangat hati Sangat marah. Saya sudah habis modal untuk meneruskan perniagaan ini. Hancur hati ibunya apabila menerima berita anaknya terlibat dalam kemalangan itu. Pertelingkahan semalam dianggap sudah habis perkara dan jangan dibangkitkan lagi. a. Hancur hati Sangat sedih. Tidak ada lagi modal yang tinggal. Habis modal a. b. saya pun telah habis modal untuk bercakap. . Habis jodoh Bercerai. Dia sanggup menghabiskan nyawa untuk memerangkap harimau yang telah membaham ayahnya. Pasukan Selangor gagal ke pertandingan akhir dan impian untuk bergelar juara habis jadi abu. Ramlan dan Ramlah telah habis jodoh setelah sepuluh tahun berkahwin. Menebus dengan nyawa. Dia pulang dengan hampa tangan apabila kalah dalam pertandingan bahas itu. Persembahan tarian tradisional pada malam meraikan ahli sukan negara itu telah menjadi halwa mata para penonton. Rancangan "Senandung Malam" yang sering ke udara di radio itu akan menjadi halwa telinga apabila saya bersendirian di rumah.Habis jadi abu Musnah. Habis tahun ini saya akan berpindah ke luar negeri kerana ayah telah dilantik sebagai duta negara. Habis nyawa = Menghabiskan nyawa a. b. Hampa tangan Tidak mendapat apa-apa. Halwa telinga Sesuatu yang baik untuk didengar. Ayam yang dilanggar oleh motosikal tadi sudah habis nyawa ketika saya menghampirinya. Halwa mata Persembahan yang mengasyikkan. a. Tidak ada lagi perkara yang hendak dicakapkan.

tetapi apabila dicampur dengan emas dan upah tukang menjadikan harganya bertambah mahal. Hati tawajuh Hati terbuka Hati yang semata-mata dihadapkan kepada Tuhan.Hangat-hangat kuku Suam-suam. b. Hati kecil Perasaan dalam batin. Jangan mengecewakan hati nurani anak kecil yang tidak berdosa. b. Perasaan hati yang murni. kemewahan dunia tidak lagi dihiraukan. Hangat-hangat tahi ayam Minat atau usaha yang tidak berpanjangan. a. Hati nurani a. Setiap pagi saya terpaksa menyediakan air yang hangat-hangat kuku untuk mandian adik. Harga pokok sebutir berlian ini RM5000. Hangus hati Harga diri Sangat marah. Zarina memang hati batu kerana dia tetap menyertai ekspedisi berkayak itu walaupun telah dilarang oleh ibunya. Semua barang di pasar raya itu dijual dengan harga mati. Ibu tiriku berhati berlian. Saya tidak suka berkawan dengannya. Walaupun sudah tua tetapi tetap berhati muda. Hati batu Degil atau mempunyai azam yang kuat. Ikhlas. Kalau berniaga atau mengusahakan apa jua biarlah bersungguh-sungguh jangan hangat-hangat tahi ayam. Dia menjaga kami adik-beradik bagai anaknya sendiri. Hati berlian = Berhati berlian Sangat baik hati. Dia berhati tawajuh. Maruah. Hati kecil saya sering berkata bahawa suatu hari nanti saya pasti akan bertemu dengannya. Harga pokok Harga yang belum dicampur dengan belanja lain. . Hati muda Rasa muda dalam hati. Kami menerima Harga mati Harga tetap. Hati yang telah mendapat petunjuk Tuhan. Harga diri mesti dijaga walau di mana pun kamu berada. Pendidikan agama dapat membentuk hati nurani manusia untuk menjadi insan yang sentiasa bersyukur.

Perangai Ghabi yang hidung belang menyebabkan dia dimarahi oleh bapanya. Hilang di mata jangan hilang di hati Walaupun tinggal berjauhan tetapi selalu dalam ingatan. Hilang harapan Sameon untuk memulakan perniagaannya kerana semua harta bendanya musnah dalam kebakaran itu. Hidung tinggi Orang yang sombong. Hidup terbuang Tersia-sia diri. Hilang ingatan Hilang lenyap Gila. Sejak berlakunya kemalangan yang mengorbankan anak dan isterinya. dia telah hilang akal. Hilang tanpa berita. Hilang nyawa Mati. Hentam kromo Melakukan sesuatu tanpa pertimbangan. Hati tungau = Berhati tungau Penakut. Berkat semangatnya yang berhati waja. Hilang semangat Terkejut. . akhirnya Salma menjadi seorang pengusaha yang berjaya. agar yang hilang di mata jangan hilang di hati pula. Hilang semangat saya apabila disergah begitu. Hati waja Terus berusaha dan tidak mudah putus asa. Hidung belang Lelaki yang suka mengganggu perempuan. Beberapa pekerja telah hilang nyawa dalam kemalangan itu. Semasa menjawab soalan peperiksaan fikir dahulu jangan hentam kromo sahaja.kedatangannya dengan hati terbuka. Meskipun kakak menetap di London. Lingkau nampak sahaja berani tapi sebenarnya berhati tungau. Hilang harapan Tiada mempunyai harapan lagi. selalu pula diserang penyakit. Sudahlah nasib dirinya hidup terbuang. Kalau kita bersikap hidung tinggi kita tidak disenangi oleh kawan-kawan. Hilang akal Gila. Badrun hilang lenyap setelah berlakunya kejadian amuk di kampung itu. tetapi kami sering berutus surat.

orang tengah tidak dapat hisap darah petani lagi. Hutang yang sudah lama tidak dibayar. kerana dia telah menyebabkan kematian adikku. Ismail berhutang darah denganku. Rina berhutang nyawa dengan Rini kerana Rini telah menyelamatkan Rina daripada lemas tempoh hari. Ibu angkat saya memelihara saya semenjak saya berumur tiga tahun. Sejak ditubuhkan syarikat koperasi. kata ibu. Hutang lapuk syarikat itu berjumlah RM0.8 juta. Hisap darah Memeras atau menindas orang. Hutang lapuk Hutang nyawa Ibu angkat Perempuan yang memelihara seseorang seperti anaknya sendiri. Hutang darah Menuntut bela atas sesuatu kejadian. Hina budi Berkelakuan buruk. Kemarau panjang tahun ini tidak dapat dielakkan kerana sudah menjadi hukum alam. lebih baik tolong ayah kamu berniaga. Hukum Allah telah menentukan kapal terbang itu meletup di angkasa. Biar rupa kita buruk tetapi jangan hina budi. Perangainya yang hilanghilang timbul semasa latihan drama diadakan menaikkan darah pelakon-pelakon lain. Hilir mudik Berjalan ke sana ke mari. kata Ehsan. Razlan terlambat menghantar borang permohonan untuk memasuki universiti tahun ini. kata Ah Seng kepada Ah Siew. menyebabkan dia terpaksa hisap jari. Hujung pangkal Asal mula.Hilang-hilang timbul Sekejap ada sekejap tiada. Ibu ayam Perempuan yang memperdagangkan pelacur. nasihat emak kepada kakak. Menjadi ibu ayam adalah pekerjaan yang dikutuk oleh Allah. Nyawa seseorang yang diselamatkan oleh orang lain. Hukum Allah Takdir Tuhan. Cuba ceritakan kepada saya masalah itu supaya saya tahu hujung pangkalnya. Hukum alam Sesuatu yang berkenaan kejadian alam. Janganlah hilir mudik sahaja. Hisap jari Kecewa. .

Latihan di pusat itu terlalu mengikat diri para peserta sehingga saya tidak ada masa untuk bersantai. Sesuatu yang terfikir dalam hati. Orang tua yang berkelakuan seperti orang muda. Orang lelaki yang berkahwin di sana sini dan tidak bertanggungjawab. Jadi bapa kuda Jadi bumi langit Jadi fikiran = Menjadi fikiran . Che Yan. Membuat perjanjian. Setelah lama mendiamkan diri. Ibu keladi Ibu pertiwi Ikat diri = Mengikat diri Ikat hati = Mengikat hati Ikat janji = Mengikat janji Ikat kata = Mengikat kata Terlalu berat. Intan baiduri Iri hati Orang yang dikasihi. Isi dada Sesuatu yang terfikir dalam hati. Jadi abu arang Basikal saya yang dipinjamnya telah menjadi abu arang. Penulis lirik lagu itu sangat pandai mengikat kata dalam lirik lagu yang ditulisnya. si ibu keladi itu memakai baju dan seluar berwarna oren. Dengki. ibu sendiri. Masalah yang harus difikirkan. Seluruh isi rumah itu masih berkabung atas kematian salah seorang ahlinya. Menawan. Tanah tempat kelahiran. orang yang tinggal di rumah berkenaan.Ibu kandung Perempuan yang melahirkan seseorang. Orang yang sangat diharapkan. Teruna telah mengikat janji dengan Dara untuk hidup bersama. Ikat perut Mengurangkan makan kerana kemiskinan. Ibu kandung saya meninggal dunia ketika melahirkan saya. Barang yang telah rosak. Menjadi bapa kuda memang mudah tetapi fikirkanlah masa depan anak-anak yang dilahirkan itu. dia mengeluarkan isi dada yang terpendam selama ini. Setiap hari saya terpaksa ikat perut kerana ayah uzur dan tidak dapat bekerja menangkap ikan di laut. Malaysia merupakan ibu pertiwiku yang dicintai. Senyumannya telah mengikat hati saya. Menggubah kata. Dia anak piatu. Mawar iri hati dengan kecantikan Dang Anum. Kenaikan harga barang-barang makanan menjadi fikiran kepada suri-suri rumah. sayalah yang menjadi bumi langit kepadanya. Isi hati Isi perut Isi rumah Sesuatu yang terfikir dalam hati. Keluarga.

Jalan fikiran Cara berfikir. Harith jatuh cinta kepada anak gadis Mak Gayah. Walaupun Shamsul berjawatan tinggi dan anak orang ternama tetapi perlakuan sumbangnya telah menyebabkan jatuh harga dirinya. Perselisihan antara Arief dan Haqeemie akhirnya menemui jalan damai apabila masing-masing telah memohon maaf dan mengaku kesilapan. Jalan buntu Jalan damai Menyelesaikan sesuatu menggunakan cara rundingan. Kemeja yang saya pakai ini milik Murad. Jatuh air muka Jatuh bangun Jatuh cinta Menjadi malu. Menaruh cinta (kasih). Latif berjalan kaki ke sekolah setiap pagi kerana jarak sekolah dari rumahnya tidak jauh. Jatuh hati Jatuh melarat Jatuh nama Menaruh cinta (kasih). Ahmad memperoleh lesen perniagaannya melalui jalan belakang. Menanggung malu. Apabila bersahabat hendaklah saling menjaga hati masing-masing. Jaga mulut apabila bercakap supaya tidak menyinggung hati kawan-kawan. Maju mundur. Jatuh bangun sesebuah syarikat terletak di atas kebijaksanaan pengurusnya. Penyelidikan ke atas penyakit berjangkit itu menemui jalan buntu kerana sehingga ke hari ini masih belum diketahui punca penyakit tersebut. Jatuh air muka Tuk Penghulu kerana kelakuan anaknya yang biadab itu. Berhati-hati bila bercakap. . Jarum halus Tipu muslihat. Jalan tengah Mengambil keputusan yang tidak berat sebelah. Menjadi miskin. Menggunakan cara yang tidak sah. Sesuatu yang tiada penyelesaian. Dia jatuh melarat dan ditinggalkan oleh kekasihnya setelah semua perniagaannya mengalami kerugian. Saya mengambil jalan tengah supaya kedua-dua pihak yang bertelingkah dapat didamaikan. Jalan fikiran kamu biarlah dapat membantu kita menyelesaikan masalah ini. Mendapat sesuatu dengan mudah atau tidak disangkasangka. Jatuh dari langit Jatuh harga diri Jatuh maruah. jadi umang-umanglah saya hari ini. Jalan kaki Berjalan tanpa kenderaan. Bertolak ansur dan saling menghormati. Amin menggunakan jarum halus sehingga Hamidah terpedaya dan menyerahkan semua wang simpanannya kepada Amin.Jadi umang-umang Jaga hati = Menjaga hati Jaga mulut Jalan belakang Suka menggunakan hak orang lain.

semua wangnya digunakan untuk membeli arak. Zainal sering diganggu oleh kumpulan kaki buli di sekolahnya yang diketuai oleh Hamzah. Ilham kaki bangku kerana dia tidak pernah bermain bola sepak. Mengikut kelakuan orang tuanya. Jejak keruh Perbuatan yang kurang baik. Orang yang pada zahirnya lembut tetapi hakikatnya tidak. Hafeezhat terpaksa berkaki ayam ketika pulang dari masjid kerana kasutnya telah hilang. Juling sedikit. Di bahagian permulaan gunung. Apabila memandang sesuatu. Kaki arak Kaki ayam = Berkaki ayam Kaki bangku Kaki botol Kaki buli Orang yang suka minum arak. Jejak orang tua Jinak-jinak lalat Jinak-jinak merpati Juling air Juling itik Kacang hantu Orang jahat. Orang yang suka bergaduh. Ikram seorang kaki gaduh dan sering menimbulkan masalah di kampungnya. Persahabatan yang tidak mesra. Hindari diri kamu daripada berkawan dengannya. Jejak langkah Mencontohi. Sampai ke paras bahu. Zaidah jinak-jinak merpati dan tidak mudah dipengaruhi. kepala disengetkan. Orang yang suka minum arak. Sejak Ah Cheong menjadi kaki arak. Dia mengikut jejak langkah ayahnya menjadi seorang perajurit. Tidak memakai kasut. Saya hanya jinak-jinak lalat dengannya walaupun kami sekelas. Dalam peperangan itu tentera Jawa telah jatuh semangat apabila ketua mereka dibunuh oleh musuh. Semasa saya duduk di kerusi empuk itu kaki saya jejak bara kerana kerusi itu tinggi dan besar.Jatuh sakit Mendapat sakit. Walaupun dia juling air. Jatuh semangat Jejak bahu Jejak bara Hilang keberanian. Pemuda-pemuda kacang hantu di kampung itu suka berkumpul di tepi jambatan dan mengganggu setiap gadis yang lalu di situ. kata Suzy. Saya dan rakan-rakan berkhemah di kaki gunung sebelum memulakan pendakian ke puncak. Dia jatuh sakit selepas memakan makanan yang dijual di gerai tepi jalan itu. Perangai Jamiah mengikut jejak orang tuanya yang berbudi pekerti dan suka menolong orang. kerana dia suka berbuat jejak keruh. wajahnya sentiasa berseri-seri. Tidak pandai bermain bola. Murni juling itik semasa memandang kerana lehernya pernah mengalami kecederaan semasa kecil. Sesuatu yang tergantung hampir mencecah tanah. Kaki gaduh Kaki gunung . Orang yang suka menyakiti dan menganiaya orang yang lemah.

Walaupun keluarga Ahmad hidup dalam kemiskinan tetapi dia kaya anak dan hidup bahagia. Kaki seribu Kaki umpat Cabut lari. Sejak dipukul orang kampung kerana disangkakan pencuri ketika sedang merayau. Orang yang suka menonton wayang. Orang yang suka mengumpat orang. Perkataan orang bijak pandai. Aishah berteduh di kaki lima kedai makan sementara menunggu hujan berhenti. Bahagian lantai di hadapan kedai atau rumah. Tidak dapat bercakap dengan lancar. Kampung tempat dilahirkan. Kaki rambu Orang yang suka merayau. Mesyuarat yang diadakan gagal mencapai kata putus kerana ahli-ahlinya bertelagah. Ahmad menjadi kaku lidah apabila disoal tentang penglibatannya dalam kes rasuah. Orang tua-tua sering menggunakan kata pujangga ketika memberi nasihat dan tunjuk ajar kepada orang muda. Fadzil kaki wayang. Lelaki yang suka mengganggu perempuan. Perasaan. Jali kaya hutang kerana Jauhi tabiat menjadi kaki umpat yang hanya menceritakan keburukan orang sahaja. Kaki wayang Kaku lidah Kambing hitam Kampung halaman Kata dua Aman diberi kata dua iaitu berhenti daripada membuat kekacauan atau dipindahkan ke daerah lain. Dia akan menonton setiap filem baru yang ditayangkan di panggung itu. Orang yang suka bermain judi. Orang yang dipersalahkan. Pemandangan yang indah di kaki langit dapat dilihat pada waktu senja. Langit di bahagian bawah. Pernyataan terakhir oleh sesuatu pihak yang mengemukakan tuntutan yang mesti diterima oleh pihak lain yang terlibat dalam perundingan. Dia menjadi kambing hitam apabila berlaku kecurian di kawasan perumahan itu.Kaki hutan Kaki judi Kaki langit Kaki lima Kaki perempuan Tepi hutan. Faisal tidak lagi menjadi kaki rambu. Kaya anak Banyak anak. Orang yang banyak hutang. Kaya hati Kaya hutang Pemurah. Kata hati Kata pujangga Kata putus Ketentuan yang terakhir. . Dia seorang yang kaya hati kerana sering menghulurkan derma. Arman seorang kaki judi dan telah banyak menghabiskan harta ayahnya di meja judi. Setelah lama belajar di luar negeri dia rindu hendak kembali ke kampung halamannya.

Pergi ke negeri lain. Pencuri itu kena tangan penduduk kampung ketika cuba mencuri di salah sebuah rumah di kampung itu. Kelas kambing Tempat duduk (wayang atau kenderaan) yang paling murah harganya. Syarikat itu mengembangkan sayap dengan menceburi industri berat pula. Kena tangan Dipukul. Kepala kain itu bercorak pucuk rebung. Tidak suka bergaul dengan orang lain. Susi menjadi seperti kera . Bedul bersikap kepala dua kerana dia telah memberitahu maklumat sulit syarikat ini kepada syarikat lawan. Kami membeli tiket kelas kambing semasa menonton wayang. Ikram perlu diajar perlahanlahan dan sedikit-sedikit kerana dia kepala berat. Bodoh. Kepala dua Orang yang tidak setia. Kepala dingin Penyabar. Semasa perahu kami dilanda ombak besar. Dia kepala dingin. Degil atau mempunyai azam yang kuat. Keliling pinggang Ke luar negeri Kembang hati Gembira. walaupun dimarah tetapi tetap tenang. Bodoh. terasa kecut hati saya. Kembang hati Noraini kerana anaknya dapat masuk ke sekolah berasrama penuh. Zaki ke luar negeri untuk melanjutkan pelajaran.mengikutkan kehendak isterinya yang gemar membeli baju berjenama. Takut. Kembang sayap = Mengembangkan sayap Meluaskan usaha. Sangat banyak. Kemalangan ngeri yang berlaku di lebuh raya itu telah menjadi kepala berita di hampir semua akhbar tempatan terbitan hari ini. Hutangnya keliling pinggang kerana dia boros berbelanja. Kecil hati Kecut hati Berasa tersinggung. Kepala berita Tajuk sesuatu berita. Kepala angin Kepala batu Kepala berat Orang yang berperangai luar biasa pada masa tertentu. Kepala kain Kepala udang Kera sumbang Bahagian kain (biasa kain batik) yang coraknya berlainan.

. Ah Lin keras lidah apabila bertutur dalam Bahasa Inggeris kerana dia kurang mahir. Terus berusaha dan tidak mudah putus asa. Dia diam dan hanya tersengih bak kerang busuk. Kerang busuk Keras hati Keras kepala Tersengih-sengih tanpa sebab. Ketawa raja Ketawa tetapi dalam kesedihan. Terkejut. Keluarga Dewi telah berkerat rotan dengan keluarga Saroja kerana tidak puas hati dengan pembahagian harta pusaka. Khabar angin Khabar burung Kucing bertanduk Kucing kurap Kuku besi Berita yang belum sah. dia pasti tidak akan mengerjakannya. Mengharapkan sesuatu yang tidak mungkin berlaku. Khabar angin mengatakan dia mati dibunuh. Orang yang tidak berguna. Walaupun ditunggu sampai kucing bertanduk. Berita yang belum sah. Raju tidak pernah menghulurkan derma kepada yang memerlukan kerana sikapnya seperti ketam batu. Takut. Pertukangan tangan. Memerintah dengan kejam. Keras mulut Tidak mahu kalah dalam perdebatan. Degil atau mempunyai azam yang kuat. Jamil tetap keras mulut dalam perbincangan itu walaupun pendapatnya tidak diterima oleh orang lain. Ketam batu Sangat kedekut. Tiada rasa belas kasihan. Dia menerima berita kemalangan itu tanpa rasa sedih kerana dia seorang yang kering hati. Keras lidah Tidak pandai bercakap.sumbang dalam majlis makan malam itu kerana dia seorang yang pemalu. Pemerintah yang mengamalkan kuku besi akan dibenci dan digulingkan oleh rakyat. Kerja tangan pelajar-pelajar sekolah vokasional dipamerkan dalam pameran kraf tangan itu. Rosna ketawa raja di hadapan tetamu untuk menyembunyikan kesedihan yang sedang dialaminya. Kerat rotan = Berkerat rotan Kering darah Kering hati Keringat dingin Kerja tangan Memutuskan perhubungan.

Tidak sopan. Tidak sopan. Dia mengunci diri di dalam bilik sejak pagi tadi. Mengurung diri. Tidak sopan. Kusut fikiran Haji Lamin memikirkan anaknya yang belum mendapat kerja di Kuala Lumpur. Tidak mendatangkan hasil atau tuaian yang banyak. Suatu masa dahulu kuku kambing digunakan untuk menanam padi.Kuku kambing Kunci diri = Mengunci diri Kunci hati Alat yang digunakan untuk menanam padi. kurang adab namanya. Roslina dikatakan kurang bahasa kerana dia suka bercakap dengan suara yang kuat dan menggunakan bahasa yang kasar. Tidak dapat berkata-kata kerana terkejut. Tidak sopan. Saya kurang hati dalam seni tekatmenekat kerana agak rumit untuk melakukannya. Rusli kutu embun dan hanya pulang ke rumah pada pukul 3 pagi. walaupun sampai ke langit . Terkunci mulut Pak Ngah apabila diberitahu anaknya yang bersalah. Tidak pandai. Kurang ingat Kurang jadi = Kurang menjadi Pelupa. Kurang bahasa Tidak halus budi bahasanya. Kurang hati Tidak berminat. Kusut fikiran Susah hati. Orang yang suka merayau. Sangat jauh. Kutu embun Kutu jalan Langit hijau Saya akan mencari adik kandung saya itu. Rahsia. Kunci mulut Kurang adab Kurang adat Kurang ajar Kurang akal Kurang asam Kalau bercakap dengan Senah perlu menggunakan bahasa yang mudah kerana dia kurang akal. Kurang fikir Tidak berhati-hati. Bercakap dengan meninggikan suara kepada orang tua. Saya mengalami kerugian kerana kebun langsat saya kurang menjadi tahun ini. Orang yang suka merayau pada malam hari. Mujurlah Riduwan tidak kurang iman dan menolak apabila ditawarkan wang yang lumayan untuk mengedar dadah. Melakukan sesuatu pekerjaan dengan kurang fikir akan membawa kerugian. Kurang iman Mudah terpedaya. Peristiwa itu tetap menjadi kunci hatinya dan tidak akan diceritakan kepada sesiapa pun. Jabu yang kurang ingat itu jangan dipesan apa-apa.

Adik berkahwin lebih dahulu dari kakaknya. Kami membuka langkah seribu apabila dikejar oleh orang gila itu. duitnya pula dicuri orang. permulaan yang baik. Kami langkah kiri hari ini kerana kereta kami rosak dalam perjalanan. Hari ini. Ikan paus itu berada di laut lepas. Lena ayam Belum tidur betul. Suzana langkah kanan kerana ketika dia tiba di rumah abangnya. Terkejut. Puan Rashidah berasa lapang dada setelah selesai menguruskan kemasukan anak sulungnya ke universiti. Anak muridnya sayang dan hormat kepadanya kerana dia seorang yang lembut hati. sudahlah keretanya rosak. Langkah baik Langkah bendul Langkah kanan Bernasib baik. Makan sedikit. Apabila ayahnya bertolak ke luar negeri. memujuk rayu. pengantin lelaki memberikan hadiah kepada kakak Suraya. Waktu yang paling sesuai untuk memulakan sesuatu pekerjaan. Cabut lari. Lembut gigi daripada lidah Lembut hati Penyayang. Semasa anaknya menjerit ketakutan. Pada pendapat saya. . Darwis lepas diri daripada kes rasuah itu kerana dia tidak tahu tentang hal itu. Oleh sebab Suraya langkah bendul. Nasibnya umpama lebai malang. Lepas diri Tidak melibatkan diri dalam sesuatu hal. bertuah. dia baru lena ayam. Pelajar baru itu perlu berlatih lagi kerana banyak langkah sumbang yang telah dilakukannya semasa bersilat tadi. hari Jumaat merupakan langkah baik bagi kita melangsungkan perkahwinan antara Zarina dan Amran. Lapang hati Lapik perut Lari semangat Laut lepas Lebai malang Perasaan lega. Langkah kiri Langkah seribu Malang. mereka sedang menikmati buah durian. Lapang dada Perasaan lega.hijau. Langkah sumbang Cara atau perbuatan yang tidak betul. Tengah laut. Orang yang selalu mengalami nasib malang. Pandai berkata-kata. Lepas angan-angan Membuat sesuatu yang diingini. Hamdan lepas angan-angan untuk membeli kereta baru. Salmah terpedaya dengan kata-kata suaminya yang lembut gigi daripada lidah.

Tidak dapat menyebut perkataan dengan betul. Lubuk akal lautan budi Mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat luas dan banyak. tidak jujur. Lupa daratan Lurus akal Mabuk darah . Salman mabuk darah kerana luka di dadanya mengeluarkan banyak darah. b. Tentera itu mabuk darah lalu melepaskan tembakan rambang. Pengsan kerana terlalu banyak mengeluarkan darah. c. Peniaga yang mengambil keuntungan yang terlalu tinggi. Jujur. hilang pertimbangan. Percakapan yang tidak boleh dipercayai kerana selalu berubah-ubah. Berbuat sesuatu yang melampaui batas. a. Hidangan tengah hari dapat disiapkannya dalam masa setengah jam kerana dia membuatnya seperti lipas kudung. Lintah darat Lipas kudung Membuat sesuatu kerja dengan pantas. Jalal seorang yang lurus akal kerana dia telah menjaga harta anak-anak yatim dengan sebaik-baiknya. c. Salmi mabuk darah apabila melihat keadaan adiknya. Gara-gara aktiviti lintah darat. a. Pening kerana melihat darah yang banyak. b. Hassan berhati-hati memilih kawan kerana dia takut terkena orang yang lidah tak bertulang. Dalam hati. Lubuk akal lautan ilmu Lubuk hati Jauh di lubuk hatiku terpendam rasa ingin maju bersama mereka. kehidupan penduduk di kampung itu masih lagi dalam kemiskinan. Lamin lidah bercabang dan cakapnya tidak boleh dipercayai.Lepas tangan Tidak bertanggungjawab atas sesuatu yang telah dilakukan. Luka hati Isma apabila mengetahui sahabat yang dipercayai telah membohonginya. Mengamuk seolah-olah hilang ingatan kerana melihat darah. Amir menjadi lupa daratan apabila sudah kaya. Lidah tak bertulang Mudah berjanji tetapi tidak ditepati. Penduduk kampung akan merujuk kepada Tuk Sidang jika menghadapi sebarang kemusykilan kerana beliau seorang yang lubuk akal lautan budi. Percakapan yang tidak boleh dipercayai kerana selalu berubah-ubah. Lidah bercabang Lidah biawak Lidah keras Lidah panjang Suka menghasut. Sikap Joyah yang lidah panjang itu menyebabkan rumah tangga Milah porak-peranda. Oleh sebab Rafiq lidah keras. Luka hati Pilu. dia gagal dalam ujian lisan yang diadakan. Mempunyai ilmu pengetahuan yang sangat luas dan banyak.

Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Raja. Mengadakan jamuan. Memberikan isyarat dengan mata. Mabuk kecubung Mabuk kepayang Mabuk laut Si Tanggang telah seminggu mabuk laut dan terlantar di geladak kapal. Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Mak Andak menemankan pengantin semasa makan beradap. Pada hujung minggu lepas kami sekeluarga makan angin ke Kota Bharu. Sesuatu yang dijual dengan harga yang Rahmah mabuk gunung semasa mendaki Gunung Kinabalu. Penjaja di kampung itu makan darah kerana kain yang dijualnya sangat Makan budi = Termakan budi Makan bunga Makan darah . Akibat termakan budi pak ciknya. Pening dan muntah semasa belayar.Mabuk gunung Mabuk ketika berada di tempat yang tinggi. Menerima pertolongan orang. Ceti itu makan bunga dengan mengenakan kadar faedah 20% daripada jumlah wang yang dipinjam. Makan bersama-sama buat pertama kali (pasangan pengantin). kekasih. Mengambil keuntungan daripada wang yang dipinjamkan. Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Berehat atau bersiarsiar. Mabuk selasih Mahkota hati Mahkota negeri Raja Nazrin telah ditabalkan menjadi mahkota negeri Perak Darul Ridzuan. Pembantu rumah saya makan angkat. Orang kesayangan. Orang yang suka dipuji. Main mata = Bermain mata Makan angin Makan angkat Makan beradap Makan berdamai Makan besar Jemputlah ke rumah kerana ada makan besar petang ini. Zali dipaksa berkahwin dengan sepupunya. Makan bersama-sama buat pertama kali (pasangan pengantin). kalau dipuji semakin rajin dia bekerja. Pemuda itu bermain mata untuk mendapatkan perhatian daripada Kak Leha.

Kami bermandi embun kerana berkawal di tapak perkhemahan sehingga dinihari. Perajurit itu mandi darah kerana cedera terkena tembakan musuh. Berasa segan. Dia mandi bunga setelah sembuh daripada penyakitnya. bekerjalah bersungguhsungguh. Berasa sedih yang teramat sangat sehingga merosakkan diri sendiri. hidupnya menjadi miskin dan melarat. Mempunyai banyak pengalaman dalam hidup. Mandi biar basah Kalau membuat sesuatu kerja biar bersungguhsungguh. dia makan diri sehingga menjadi kurus kering. Hasrom bekerja makan gaji dengan abangnya. Bekerja untuk mendapatkan upah. Mengambil wang secara haram.sangat mahal. Berasa sedih yang teramat sangat sehingga merosakkan diri sendiri. Pekerja yang makan duit syarikat telah dikenakan tindakan undangundang. Makan diri Makan duit Makan gaji Makan garam Makan hati Makan kawan Jabir makan kawan sendiri apabila dia memfitnah Jamil. Mendapat kesusahan setelah mengingkari sumpah. Semenjak ditinggalkan oleh suaminya. Rasida makan tanggung di rumah ibu saudaranya. rasuah. rasuah. nasihat Adi kepada Rahman. Roslan malu-malu kucing apabila bersua muka dengan Rokiah. Zainab malu-malu bahasa. Dengarlah nasihat orang tua kerana mereka telah lama makan garam. Membiarkan diri dibasahi embun. bak kata orang kalau mandi biar basah. Mandi bunga Mandi darah Mandi embun . Semasa bersua muka dengan pemuda itu. Hidup di bawah jagaan orang lain. Berlumuran darah. Makan suap Makan sumpah Akibat dimakan sumpah. Makan tanggung Malu-malu bahasa Malu-malu kucing Pura-pura malu. Mandi air perahan limau dan bunga-bungaan dengan tujuan tertentu. mahal berbanding dengan harga di bandar. Kalau kau mahu menjadi petani yang berjaya. Mencelakakan kawan sendiri. Mengambil wang secara haram.

Zainon mata duitan sebab itulah suaminya terpaksa bekerja bertungkus-lumus untuk mencari wang yang lebih. Sakit kerana kesejukan atau sebagainya. Apa yang dikata menjadi kebenaran. Basah kena ombak. Mata air yang terdapat di lereng bukit itu digali untuk dijadikan telaga. Mendengar nasihat. Perutnya masuk angin kerana tidak makan semalaman. Orang kesayangan. a. Berusahalah kalau mahu berjaya dan jangan menjadi seperti Mat Jenin. Semasa mengikuti Kursus Bina Semangat. Bekerja dengan sepenuh tenaga. Tidak mencapai apa yang dikehendaki. Apa yang dikata menjadi kebenaran. Orang yang tamakkan wang. Masin mulut Masuk ajar Masuk akal Jamilah cepat masuk ajar apabila kelakuannya ditegur oleh guru. Ditolak.Mandi kerbau Mandi yang tidak bersih. Rayuan penduduk kampung untuk membina jambatan baru telah masuk bakul sampah. peserta terpaksa mandi kerbau kerana kekurangan air. Segala hutang-piutangnya masuk buku. Dicatatkan ke dalam buku. Masuk angin keluar asap Masuk angin Masuk bakul sampah Masuk buku Masuk daun Mat Jenin Mata air Mata duitan Mata hati Mata keranjang Perasaan dalam hati. Mandi keringat = Bermandi keringat Mandi ombak = Bermandi ombak Mandi peluh Bekerja dengan sepenuh tenaga. Tempat air keluar dari tanah. Penduduk di kampung itu bermandi keringat untuk membina sebuah sekolah agama. Masin lidah Atikah menjadi guru dan masin lidah Mak Long yang selalu memanggilnya 'cikgu'. kekasih. Berita yang disampaikan itu masuk akal kerana ada kesahihannya. Samad diisytiharkan bankrap akibat perniagaannya yang masuk angin keluar asap. Nelayan itu sudah biasa bermandi ombak. Dapat diterima akal. Memperoleh peluang yang baik. Orang yang suka berangan-angan. Walaupun dia buta tetapi mata hatinya celik. Sangat berkeinginan kepada seseorang . b. Nampaknya perniagaan kita sudah masuk daun dan kita bakal menjadi orang kaya.

perempuan. Mata lembu Telur yang digoreng bulat-bulat. Saya makan nasi lemak berlaukkan telur mata lembu. Oleh sebab Halim mata petai permohonannya untuk menjadi tentera ditolak. Semua penduduk kampung itu menjadi mata telinga pihak polis untuk menangani masalah penyeludupan. Fitri menjadi bingung dan mati akal untuk menyelesaikan masalah rumah tangga yang sedang dihadapinya. Pihak polis mati angin kerana penyeludup itu telah lari ke negara jiran. Semenjak rakannya mati ayam dalam perlumbaan haram itu, dia tidak lagi bergaul dengan budakbudak nakal. Saya rasa seperti mati balik hidup kerana terselamat setelah terjatuh dari tingkat lima bangunan tersebut. Pak Ali mati beragan semenjak kematian isteri yang amat disayanginya.

Mata petai

Tidak dapat melihat dengan betul.

Mata telinga

Kakitangan yang diharapkan.

Mati akal

Buntu fikiran.

Mati angin

Tidak berkuasa.

Mati ayam

Mati dengan sia-sia.

Mati balik hidup

Selamat setelah mengalami bahaya besar.

Mati beragan Mati katak Mati kutu

Kelihatan seperti mati tetapi sebenarnya masih hidup. Mati dengan sia-sia. Tidak melawan.

Dia mati kutu apabila dimarahi oleh ayahnya kerana gagal dalam peperiksaan. Razif minta diri dari majlis itu kerana dia terpaksa menghadiri mesyuarat di pejabatnya. Kami terpaksa minta jalan untuk berjumpa pasangan pengantin yang diraikan kerana dewan itu telah penuh sesak dengan para jemputan. Pencuri itu minta nyawa daripada ahli rukun tetangga yang menangkapnya ketika sedang memecah masuk rumah Pak Jamal. Hadiah utama peraduan mengarang cerpen anjuran

Minta diri

Memohon diizinkan pergi.

Minta jalan

Meminta diberi jalan untuk lalu.

Minta nyawa

Memohon supaya tidak dibunuh; meminta belas ihsan.

Muka baru

Orang atau pemain yang baru melibatkan diri dalam sesuatu

bidang.

akhbar tempatan telah dimenangi oleh penulis muka baru. Hamzah bermuka dua kerana sekejap dia menyokong kita dan sekejap dia menyokong pihak lawan. Azean Irdawaty muka lama dalam bidang lakonan. Serambi rumah Zaki berhadapan dengan muka laut. Dia bercakap dengan muka manis kepada tetamu yang hadir. Dia bercakap dengan muka masam seolah-olah dia sedang menghadapi masalah. Dia memang muka papan kerana sering meminta duit daripada isterinya.

Muka dua

Tidak jujur.

Muka lama Muka laut

Orang atau pemain lama yang sudah berpenglaman. Permukaan laut. Menunjukkan muka yang gembira dan tersenyum. Menunjukkan muka yang muram atau benci. Orang yang tidak tahu malu; tidak menghiraukan teguran. Orang yang tidak tahu malu; tidak menghiraukan teguran. Orang yang tidak tahu malu; tidak menghiraukan teguran. Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Suka bercakap apa sahaja. Suka bercakap apa sahaja. Lemah lembut dan baik tutur katanya. Orang yang suka bercakap banyak. Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Orang yang tidak tahan menyimpan rahsianya. Pemurah. Ramah.

Muka manis

Muka masam

Muka papan

Muka tebal Muka tembok Mulut bisa

Akibat mulut bisa Mak Limah, jiran tetangga memulaukannya. Idham dikatakan mulut gatal kerana suka bercerita hal yang tidak senonoh.

Mulut gatal Mulut kotor Mulut manis

Fatima bukan sahaja jelita tetapi bermulut manis. Akibat mulut murai Kak Timah, rumah tangganya porakperanda.

Mulut murai

Mulut tajam Mulut tempayan Murah hati Murah mulut

Jiran yang baru pindah itu murah mulut. Murah rezeki ayah kali ini kerana dia telah memenangi peraduan teka kata yang dianjurkan oleh

Murah rezeki

Mudah memperoleh rezeki.

sebuah syarikat penerbangan. Murah tangan Pemurah. Rupa-rupanya Kim Seng adalah musuh dalam selimut pasukan tentera. Dia telah memberitahu semua rancangan kerajaan kepada pihak musuh. Dia naik angin apabila kawankawan mengusiknya.

Musuh dalam selimut

Musuh yang sangat dekat atau yang berada dalam lingkungan sendiri.

Naik angin Naik darah Naik geram Naik kepala

Terlalu marah. Terlalu marah. Menyampah. Berbuat sesuatu yang melampaui batas. Menjadi marah dan mengganas.

Naik geram saya melihat tingkah lakunya yang mengada-ada itu. Anak manja itu naik kepala apabila ayahnya ada di rumah. Semasa Ali naik minyak, semua barang-barang yang ada di dalam rumahnya dibaling dan dipecahkannya. Nenek naik pitam dan hampir pengsan kerana cuaca terlalu panas. Datuk Ali naik saksi dalam perbicaraan itu. Dali naik semangat apabila lawannya jatuh setelah ditumbuknya. Nama baik keluarga hendaklah dijaga, walau di mana pun kita berada. Pengantin baru dihidangkan nasi damai selepas mereka bersanding. Usah percaya cakapnya, dia sebenarnya Nujum Pak Belalang. Burung itu nyawa-nyawa ikan semasa ditemui Ali. Halaman rumahnya dihiasi dengan pokok nyiur gading. Ibu membawa beberapa helai kain batik dan pasu berukir sebagai oleholeh dari Indonesia.

Naik minyak

Naik pitam

Pening.

Naik saksi

Menjadi saksi.

Naik semangat

Bertambah berani.

Nama baik

Maruah. Nasi yang dihidangkan kepada pengantin sebagai tanda mesra setelah bersatu. Tukang tilik palsu. Hampir mati. Pokok kelapa kuning.

Nasi damai

Nujum Pak Belalang Nyawa-nyawa ikan Nyiur gading

Oleh-oleh

Hadiah. Cakap-cakap yang tidak berfaedah.

Omong kosong

Orang yang dicari kerana kesalahan jenayah. Orang asing yang tinggal di negeri ini diberikan layanan yang baik. pembesar. kata ayah kepada tetamu yang datang. Sarjan Haris menjadi orang harapan dalam misi yang berbahaya itu. Dia menjadi orang buangan dan tidak dibenarkan balik ke negerinya untuk jangka masa sepuluh tahun. Orang harapan Orang yang dipertanggungjawabkan dengan sesuatu tugas. Pihak polis berjaya menangkap orang buruan itu ketika mereka cuba melarikan diri ke negara jiran. Penduduk asal sesebuah negeri. Orang dapur Orang darat Orang gaji Orang galang Orang gaji saya berasal dari Filipina. Rakyat biasa. Hidangan ini disediakan oleh orang dapur saya. Orang dari negeri lain yang datang ke sesebuah negeri. Haliza menjadi orang kanan di syarikat itu setelah Pengurus Besarnya meletakkan jawatannya secara tiba-tiba. Dengarlah nasihat orang tua-tua kerana mereka lebih berpengalaman Orang halus Roh. pembesar. Ahmad sedia menjadi orang galang demi keselamatan majikannya. jin atau orang bunian. Seorang bomoh telah dipanggil untuk menghalau orang halus yang dikatakan telah mengganggu penduduk kampung. Orang tua-tua Orang bijak dan berpengalaman. Jamiah orang berada dan disegani di kampung ini. Orang buruan Orang dagang Orang dalam Orang dalam disyaki terlibat dalam kecurian itu. Pembantu rumah. Orang perempuan. Orang yang menjadi pelindung kepada orang lain. . Orang yang berpangkat tinggi. Penduduk asal sesebuah negeri. Orang buangan Orang yang dihukum buang negeri. Majlis itu akan dihadiri oleh orang atasan sahaja. Orang yang berharta. Orang asli Orang atasan Orang berada Orang besar Orang biasa Walaupun Tengku Kamal kerabat diraja dia tidak kekok bergaul dengan orang biasa.Orang asing Orang dari negeri lain yang datang ke sesebuah negeri. Orang yang bekerja dalam sesuatu jabatan. Orang kanan Orang yang diharapkan. Orang yang berpangkat tinggi. Kebajikan orang asli di negara ini dikendalikan oleh Jabatan Orang Asli.

Dia memang panjang ekor kerana murid lain ke sekolah tetapi dia berjalan-jalan di pasar raya. Orang yang suka mencuri. Tidak setia. Jangan panjang lidah nanti terjadi pergaduhan di kalangan teman-teman sekerja. Jaiman menjadi orang upahan dalam kes pembunuhan itu. Sikap Hamdan yang pak turut menyebabkan dia terjebak dalam sindiket penyeludupan. Orang upahan Orang yang dibayar untuk membuat sesuatu kerja biasanya yang tidak baik. Cerdik. Akhirnya dia berjaya menjadi seorang jutawan. Tidak setia. Otak beku Otak cair Otak udang Pacat kenyang Pandai. Pak turut Orang yang mengikut sahaja. Panjang akal Cerdik. para penyokongnya telah berpaling hati. Beberapa bulan selepas kematian isterinya. . Ajarlah dia secara berperingkatperingkat kerana dia otak beku. Akibat tidak menepati janji. Rahmat menjadi pak sanggup dengan mengahwini Aishah demi menjaga nama baik gadis itu. Pak Mail mula pasang badan. Pulau Langkawi telah disumpah menjadi padang jarak padang tekukur selama tujuh keturunan. Bodoh. Habsah otak cair dan dia dapat menjawab semua soalan dengan tepat. Suka mengadu atau menyampai-nyampaikan cakap. Paku belanda Paling hati = Berpaling hati Paling tadah Panas rezeki Harga tetap. Bodoh. Barang-barang di situ semuanya paku belanda dan tidak boleh ditawar lagi. Pulang segera sesudah makan.dalam hidup. Mengikut legenda. Panjang ekor Panjang fikiran Panjang lidah Panjang tangan Pasang badan Berani berbuat jahat. Rafeah seperti pacat kenyang kerana setelah dia makan segera hendak pulang. Zahari panas rezeki dan sudah tiga bulan dia menganggur. Sukar mendapat rezeki. Padang jarak padang tekukur Musnah. Pak sanggup Orang yang menyanggupi sebarang kerja yang diberikan. Berhias diri untuk memikat. Walaupun miskin tetapi dia panjang akal.

Setelah berumah tangga Mas Anizan patah semangat untuk bergiat dalam bidang seni. Getaran suara apabila menyanyi. Tidak dapat berkata-kata dengan lancar. Hidup yang tidak mempunyai cita-cita. hilang tempat bergantung. Keadaannya bagai patung bernyawa selepas ditinggalkan Rosli. Telah pecah khabar bahawa Puteri Nila Kesuma masih hidup. Dendangan lagu Siti Nurhaliza menarik perhatian saya. Pengawal keselamatan itu terpaksa pasang mata kerana barang kemas yang dipamerkan mahal-mahal belaka. Dalam pertempuran di sempadan Thailand. pihak komunis telah patah perang dengan tentera Malaysia. Tempat jual beli yang tidak sah. Kecewa. Pura-pura tidak mendengar. Mengintip atau mencuri dengar perbualan. Pecah khabar Pedih hati Pekak badak Pekak batu Tersiar berita. Pedih hati Azimah mendengar katakata tuan rumah yang menghinanya. Pasang mata Memerhatikan baik-baik. Ah Mun pasang telinga semasa abangnya berbual di telefon. Sesuatu yang bertambah sukar. Patah lagunya sungguh mengasyikkan. . Patah semangat Hilang kemahuan untuk berusaha. Pasang telinga Pasar gelap Patah arang = Berpatah arang Patah hati Patah kandar Patah lagu Patah lidah Patah perang Kalah perang. Sukar menasihati Si Kasim kerana dia pekak badak. Hidup Salmi patah kandar sejak suaminya tidak bekerja. Pilu. Sulaiman telah berpatah arang dengan keluarga Salimah setelah pinangannya ditolak. Perselisihan yang tidak dapat didamaikan lagi. Saidin dituduh pecah amanah apabila dia didapati menggunakan duit daripada tabung kebajikan untuk perbelanjaan peribadinya. Peniaga pasar gelap itu telah ditangkap kerana menjual barangan curi. Patung bernyawa Pecah amanah Melanggar amanah. Semasa perdebatan itu saya seperti patah lidah apabila hendak mengemukakan pendapat.Pasang kaki Mengadakan pengintip. Sudin tidak patah hati walaupun telah dua kali gagal dalam pertandingan itu. waspada. Pura-pura tidak mendengar. Pihak berkuasa terpaksa pasang kaki di pelabuhan-pelabuhan untuk membanteras kegiatan penyeludupan.

perang secara senyap-senyap. Pendekar yang pengecut dan mudah ditumbangkan. Perang saudara Perang antara orang sebangsa. Bergaduh atau berperang secara takut-menakuti (menggertak). Perang mulut Bertengkar. Bekerja bermati-matian. Manisan yang dihidangkan selepas makan. . Masalah kewangan adalah punca utama terjadinya perang dingin antara pasangan suami isteri. Orang yang pandai menulis rencana di surat khabar. Dia hanya berpeluk lutut dan berehat di rumah sementara isterinya sibuk bekerja. Ruangan 'Lidah Pengarang' di akhbarakhbar biasanya dikendalikan oleh pendekar pena. Selama tiga tahun rakyat di negara itu hidup dalam kesengsaraan akibat berlakunya perang gerila antara pihak tentera dengan para pemberontak. Farid memeras otak untuk menghadapi peperiksaan UPSR. Perang pena Pertengkaran melalui tulisan di akhbar. Daun pokok rambutan menjadi punca perang mulut antara Mak Siput dan Mak Siti. Dia makan pengat pisang sebagai pembasuh mulut selepas makan tengah hari. Berasa pening sedikit. Tidak bekerja. Dia memeras tenaga orang untuk mengerjakan ladangnya tetapi upah yang diberikan terlalu sedikit. Perang terbuka Perang secara besar-besaran. Peras otak = Memeras otak Peras tenaga orang = Memeras tenaga orang Peras tenaga Belajar bersungguh-sungguh. Orang yang pandai berpidato. Membuat orang bekerja untuk keuntungan dirinya. Perang terbuka antara Iraq dan Iran menyebabkan banyak nyawa terkorban. Orang yang pandai berpidato. Perang pena antara parti-parti politik di negara kita sering berlaku di akhbar-akhbar. Tidak bekerja. Pendekar sambal itu lari lintangpukang apabila dikejar anjing.Peluk lutut = Berpeluk lutut Peluk tangan = Berpeluk tangan Peluk tubuh Pembasuh mulut Tidak bekerja. Perang saudara yang berlaku di Afghanistan menyebabkan kerugian besar kepada negara itu. Para penonton terpesona mendengar ucapan pendekar kata itu. Ibu pening-pening lalat semasa memandu menaiki Bukit Fraser. Pendekar kata Pendekar lidah Pendekar pena Pendekar sambal Pening-pening lalat Perang dingin Perang gerila Perang secara bersembunyi.

Nadiera berputih mata untuk melanjutkan pelajaran ke universiti kerana kelewatannya menghantar borang permohonan. berpanas sekejap pun sudah merungut. Bahagian kapal yang di tengahtengah. Roslan tidak memilih bulu untuk berkawan. Wanita yang berpinggang kerengga sesuai memakai baju kebaya pendek. Salamah. Berat sebelah. seorang wakil rakyat yang mengamalkan sikap pintu terbuka sebab itulah rumahnya sering didatangi tetamu. Pisau cukur Perempuan yang suka mengikis kekayaan lelaki. Walaupun berjawatan tinggi. bangsa dan keturunan. . Putih hati Putih mata Terlepas peluang. Di perut laut terdapat pelbagai khazanah semula jadi. Perut kapal itu sangat luas dan boleh mengisi banyak barang. Potong jalan Putera mahkota Puteri lilin Orang yang tidak tahan lasak atau panas. Engkau ni seperti puteri lilin. Lapar. Pintu terbuka Sedia menerima tetamu. Bahagian laut yang dalam. Tanah di hujung kampung itu telah berpindah tangan kepada Ah Chong. Ketika membesarkan anak-anaknya ayah tidak pernah mengamalkan sikap pilih kasih. Semenjak kecil Arief telah dididik dengan sikap putih hati. Aku yang sepatutnya mendapat gerai berniaga di situ tetapi Si Bujal telah potong jalan. Putih tapak kakinya ketika melarikan diri apabia dikejar oleh anjing liar itu. Ikhlas dan jujur. Mendahului sehingga menyebabkan orang yang sepatutnya mendapat sesuatu tidak berpeluang. Pintu rezeki penduduk di sini terbuka apabila kilang kain itu memulakan operasinya. Pilih kasih Pindah tangan = Berpindah tangan Pinggang kerengga Bertukar milik. Ibu melarang kami pergi ke sekolah dengan perut kosong.Perigi buta Perut kapal Perut kosong Perut laut Pilih bulu = Memilih bulu Perigi yang tidak berair. Memandang kedudukan. Anak raja yang bakal naik takhta. kata ayah kepada kakak. Ramping. Putih tapak kaki Lari sekuat-kuatnya. Jangan dekati perempuan pisau cukur itu nanti habis semua wang kamu dikikisnya. Pintu rezeki Jalan untuk mendapat rezeki. Perigi buta itu dijadikan tempat membuang sampah. Putera sulung Raja Di Hilir telah ditabal menjadi putera mahkota negeri Pinang Sebatang setelah kemangkatan sultannya.

Tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam. Rabun ayam Rabun senja Raja bola Raja sehari Rambang mata Rangkai hati Retak tangan Mokhtar Dahari pernah menjadi raja bola pasukan Selangor. Ringan kaki Suka melawat atau berkunjung. Sukar mendapat rezeki. baiklah berputih tulang di medan perang. Ringan kepala Mudah memahami. Rezeki harimau Rezeki mahal Rezeki murah Makanan yang banyak dan berjenis-jenis. kekasih. sebab itulah dia tidak keluar pada waktu malam. Pengantin. Orang kesayangan. Tetamu yang datang ke majlis keraian itu dihidangkan dengan juadah bak rezeki harimau. Saya menjadi rambang mata apabila melihat baju yang cantik-cantik itu. Tidak dapat melihat dengan jelas ketika gelap atau pada waktu malam. Putus kata Mendapat kata sepakat.Putih tulang = Berputih tulang Putus akal Putus arang = Berputus arang Mati. Buntu fikiran. Pencemaran minyak di pantai ini menyebabkan nelayan di sini putus rezeki. Tidak tahu mana yang hendak dipilih. . Persahabatan yang putus sama sekali. Daripada menanggung malu kerana negara dijajah orang. Kedua-dua keluarga telah putus kata untuk melangsungkan perkahwinan antara Sabarudin dengan Sabariah pada bulan Ogos tahun ini. Keluarga Jehan mengadakan kenduri putus ubat setelah Jehan sembuh daripada sakitnya. Aku suka berkawan dengan Anis kerana dia ringan kaki dan mudah diajak berbincang. Putus rezeki Hilang mata pencarian. Rahman rezeki murah kerana baru dua hari di bandar dia telah mendapat pekerjaan tetap. Selalu mendapat keuntungan. Pemain bola yang handal. Peristiwa itu menjadikan mereka berputus arang. Saya akan menjadi raja sehari dua hari lagi. Ishak rabun ayam. Izyan memang bijak dan ringan kepala. Semua formula yang diajar oleh guru dapat difahaminya. Sudah retak tangan Kim Moi yang kehilangan ibu bapa pada usia yang begitu muda. Putus ubat Upacara menamatkan ubat selepas sembuh. Nasib.

Gila. Terseliuh atau terpelecok. Orang yang tidak berguna. Menderita. Izati seorang gadis yang ringan mulut dan berbudi bahasa. Memulakan sesuatu usaha tanpa rancangan yang teliti. Salah jalan = Tersalah jalan Salah kata = Tersalah kata Salah langkah Tersesat. kami telah tersalah jalan. Rosak hati Zaiton kerana ditinggalkan suaminya. Tuan Puteri Lelasari berasa rusuh hati kerana ayahandanya pergi berperang. Sagu hati Sakit akal Sakit angau Sakit hati Sakit otak Salah cakap Sakit hati saya apabila mendapat tahu dia telah menipu saya. Maklumat yang disampaikan tidak tepat. Zahira menjadi kesayangan mentuanya kerana dia rajin dan ringan tangan. Kami terlewat untuk menyaksikan persandingan Kamil kerana sewaktu kami hendak ke rumahnya. Dia salah urat semasa mengadakan latihan lompat tinggi semalam.Ringan mulut Peramah dan fasih. Marah kerana ditipu atau dihina. Salah mulut Salah urat Sampah dunia Sampah masyarakat Sampai ajal . Wang atau pemberian yang diberikan sebagai ganti rugi. Hasil usahanya yang ringan tulang berat perut dia hidup senang di waktu tua. Sekian lama dia menderita sakit dan kini telah sampai ajalnya. Ringan tangan Ringan tulang berat perut Ringan tulang Rosak hati Rosak nama Rusuh hati Suka menolong. Suzi telah dimarahi oleh ibunya. Disebabkan salah langkah hasil keluaran syarikatnya tidak mendapat pasaran yang baik. Maklumat yang disampaikan tidak tepat. Jangan cepat percaya pada cerita Salmi kerana dia selalu salah cakap. Meninggal dunia. Sangat kasih akan seseorang sehingga tidak menghiraukan hal-hal lain. Terlajak kata. Orang yang rajin bekerja dan memperoleh kesenangan. Gila. Sagu hati akan diberikan kepada semua penghuni setinggan apabila rumah mereka dirobohkan. Suka menolong. Akibat salah mulut. Mendapat malu. Orang yang tidak berguna. Gelisah. sebab itulah dia disenangi oleh rakan-rakannya.

b. Mariah memperoleh seorang saudara anjing bernama Mariana. Semenjak Jamil tinggal bersama kami setelah kematian orang tuanya. Salmiah Abdullah merupakan saudara baru dan kita perlu membimbingnya mendalami ilmu agama. Saudara pungut Saudara susu = Saudara susuan Dia menjadi saudara susuan saya kerana ibu telah menyusuinya sejak dia masih bayi lagi. Tergamak melakukan sesuatu. Saudara angkat a. b. Dia singgah tidak lama sekadar sekapur sirih sahaja. Senyum mengejek. Senang hati Mak Tijah kerana anaknya telah lulus dan menjadi seorang doktor yang bertauliah. kami menganggapnya sebagai saudara angkat kami. kata Lily kepada Ahmad. Kau senang cakap tetapi apabila disuruh. Kecil. Kami hanya senyum kambing apabila Sehelai sepinggang Sejuk hati Sekangkang kera Sekapur sirih Senang cakap Senang hati Sengkang mata = Bersengkang mata Senyum kambing Tidak tidur semalaman. Saudara -mara yang masih dekat pertaliannya. Persaudaraan yang jauh. Perasaan tenang setelah dinasihat atau dipujuk.Sampai akal Sampai hati Dapat diterima akal. Orang yang dipelihara oleh ibu bapa kita. . batang hidung kau pun aku tidak nampak. Pakaian yang ada pada tubuh. Seseorang yang diakui sebagai saudara sendiri. Kami saudara dekat kerana ibu kami adik-beradik. Hanya tanah sekangkang kera itulah hartanya. Setelah ibunya berkahwin lain. Sekejap. Saudara seibu sebapa. Saudara anjing Adik-beradik seibu berlainan ayah. Jamil menjadi saudara angkat saya semenjak dia masih kecil. Menjadi saudara atau adikberadik kerana menyusu daripada perempuan yang sama. a. Orang yang baru memeluk agama Islam. Mudah memperkatakan sesuatu tetapi sukar membuatnya. Orang yang dipelihara oleh ibu bapa kita. Mak Cik Ananti terpaksa bersengkang mata untuk menjaga anaknya yang sakit. Tidak sampai hati Tuk Ya hendak menembak rusa itu. Amir berasa sejuk hati setelah dinasihati oleh bapanya. Gembira kerana sesuatu. Saudara baru Saudara dekat Saudara jauh Saudara kandung Ibu terpaksa menyerahkan saudara kandung saya kepada Mak Piah kerana kesempitan hidup. Mangsa kebakaran itu tinggal sehelai sepinggang kerana semua harta benda mereka telah musnah.

Seri muka Fadhilah masih kelihatan. Senyum yang dibuat-buat ketika berdukacita. Senyum mesra Senyum raja Senyum simpul Senyum sumbing Senyum tawar Senyum-senyum siput Sepak kertas Senyum sedikit. Sikap Devi yang singkat akal telah merugikannya apabila dia menjual tanahnya dengan harga yang murah dan kini tanah itu bernilai berjuta-juta ringgit. Sudah dua bulan saya sepak kertas selepas syarikat tempat saya bekerja ditutup. Suzana tersenyum manis ketika diperkenalkan kepada keluarga bakal mentuanya. Mistijah digilai ramai pemuda semenjak menjadi seri panggung. Separuh mati Terlalu penat. Danial singkat umur kerana dia meninggal dunia ketika berumur 30 tahun. Jangan percaya cakapnya kerana dia setengah tiang. Pendapat yang bertentangan Banyak suara-suara sumbang yang . Senyum sedikit. Salina tersenyum simpul dan tersipu-sipu malu apabila dipuji oleh bakal mentuanya. maklumlah baru mejadi raja sehari. Setengah tiang Gila-gila. Separuh mati Zaharah membersihkan rumah yang telah dua bulan ditinggalkan itu. Senyum yang dibuat-buat. Kalau menuduh orang biarlah dengan buktinya jangan pakai serkap jarang sahaja. Senyum sedikit. Senyum manis Senyum yang menarik. Dia tidak berkata apa-apa hanya tersenyum raja apabila diminta memberikan pendapat. Serkap jarang Menuduh sembarangan.melihat gelagat Mona yang mengada-ada itu. Tali barut Jepun itu senyum kucing apabila memandang Salmah. Seri muka Seri panggung Cahaya muka. Salmah yang dalam kesedihan hanya tersenyum tawar apabila disapa oleh rakan-rakannya. Tidak mempunyai pekerjaan. Perasaan. Bintang bangsawan. Asha tersenyum mesra menyambut kepulangan anaknya. Singkat akal Tidak bijak. Singkat umur Suara hati Suara sumbang = Suara- Umur pendek. Senyum yang menunjukkan kemesraan. Senyum kucing Senyum yang ada muslihat.

Jika kamu tidak suka membaca buku. Walaupun sudah tua tetapi dia masih tajam pendengaran. Sisa kayu yang diketam. Tahu ada Mahukan sesuatu itu siap sedia. Cerewet. Cetek pengetahuan. Tidak pelupa. Titik atau tumbuhan kecil di kulit. didengari Zaki selepas dia mengambil keputusan untuk membuka kolam ternakan udang di kampungnya. Kanak-kanak yang tajam akal akan mendapat kemudahan menggunakan komputer secara percuma selama enam bulan di sekolah itu. Tajam akal Pintar. Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Tahi air Tahi arak Tahi ketam Tahi lalat Tahi minyak Tahu adab Berbudi bahasa. Gadis yang tahu adat itu telah dipinang orang. Tahu adat Tahu bahasa Tahu diuntung Sopan santun.suara sumbang dengan pendapat umum. Sedar akan kedudukan diri. Dia tahan hati menghadapi semua cabaran yang menimpa dirinya. Lekas dapat mendengar. kamu akan menjadi suntuk fikiran. Tahi ketam boleh digunakan untuk menanam pokok orkid. Kolam itu dipenuhi dengan tahi air yang dibuang oleh penduduk di kawasan sekitar. Mukanya bujur sirih dan bertahi lalat di tepi hidung. Cekal. Tajam lidah Tajam mulut Tajam pendengaran . Nenek yang berumur seratus tahun itu masih tajam ingatan tentang sejarah hidupnya. Linggam memang tahi minyak. Orang yang selalu mengeluarkan kata-kata pedas. Suntuk akal Suntuk fikiran Tahan hati Buntu fikiran. Tajam fikiran Tajam ingatan Pintar. Sampah yang mengapung di atas air. Dia seorang yang tahu adab dan penghulu memandang tinggi kepadanya. jangan tahu ada sahaja. Berbudi bahasa. Kita hendaklah berusaha memperoleh sesuatu yang dihajati. Orang yang suka minum arak. Husin tahu diuntung akan dirinya kerana itu dia tidak membangga diri. ada sahaja yang tidak kena pada pandangannya.

Encik Haidir mengingatkan para pekerjanya. Jangan tangkap buta sahaja. Tangan terbuka Tangkai hati Tangkai jering Tangkai kalbu Tangkap basah = Ditangkap basah Tangkap buta Jabu ditangkap basah ketika menyeludup beras dari negara jiran. Daripada cerita saksi. Taruh mata Melihat. Sejak kejadian kehilangan wang itu. Tangkap tangan Tangkap wap Tarik kesimpulan Tarik langkah seribu Tarik modal = Menarik modal Tarik muka dua belas Taruh hati = Menaruh hati Usahanya seperti tangkap wap kerana tidak mendatangkan sebarang hasil. Orang kesayangan. kata Pak Mail. Zakiah telah tawar hati kepada orang gajinya yang disangka jujur. Sangat kedekut. Tangan panas Selalu gagal. Perbuatan yang sia-sia. Orang yang membuat pekerjaan tidak baik untuk orang lain. Orang kesayangan. Membawa masuk modal. Dia tangan panas kerana semua rancangannya tidak menjadi. Dalam diam-diam Mamat menaruh hati kepada Minah. kekasih. Ditangkap ketika melakukan kesalahan. Tangkap muat Membuat sesuatu pekerjaan asalkan siap sahaja. Jangan tangkap muat sahaja semasa membuat projek itu. kita boleh tarik kesimpulan bahawa dia tidak bersalah. Orang yang diharapkan. Kita perlu menyelidiki dahulu tentang hal yang berlaku. Menuduh sembarangan. Khairul asyik taruh mata kepada Latifah yang sedang menyiram pokok bunga di halaman rumahnya. Membuat kesimpulan.Tajuk mahkota Tali barut Tangan kanan Tangan kosong Orang kesayangan. Cabut lari. Hampa. Bermuka masam. Tawar hati Sudah hilang kepercayaan. kekasih. Kasmini menerima tanggunggjawab membiayai pelajaran anak yatim itu dengan tangan terbuka. Si Hamzah menjadi tali barut Jepun sewaktu Perang Dunia Kedua. murah hati. Seman tarik muka dua belas apabila Abu menuntut hutangnya. Ditangkap ketika melakukan kesalahan. . Kerajaan berusaha menarik modal para pelabur asing untuk melabur di Malaysia. kekasih. Zainab pulang dari bandar dengan tangan kosong kerana dia masih gagal mendapat sebarang pekerjaan. Suka. Suka menolong orang.

Janganlah terpengaruh dengan katakatanya kerana dia tin kosong. Waktu matahari sudah tinggi. Mudah sungguh mengajar Rafeah menganyam tikar kerana dia terang hati. Tua-tua keladi Orang tua yang berperangai buruk. Telinga kuali Telinga lintah Telinga nipis Teman hidup Teman sejawat Terang hati Terang tanah Tidur mati Tidur yang sangat nyenyak. Dia tua-tua keladi walaupun sudah tua tetapi masih suka mengganggu perempuan. Orang yang semakin tua semakin baik perangainya. Ramlah bertikam lidah dengan Hazwani mengenai tugas mereka. Banyak orang tidak suka kepada Tumina kerana dia tinggi hati. Pak Ali bersikap seperti tua-tua terung masam. Orang yang tahan hati walaupun dimarahi. Dia amat menyayangi rumah pusaka yang didudukinya sekarang kerana ia didirikan dengan titik peluh ayahnya. Titik peluh Hasil usaha sendiri. Tidur-tidur ayam Tikam lidah = Bertikam lidah Tin kosong Tinggi hari Tinggi hati Tinggi rezeki Titi buih = Meniti buih Tidur yang tidak nyenyak. Rubiah tidur-tidur ayam sahaja kerana menunggu anaknya yang belum balik. Selepas bersara sikap Encik Salman bagai tua-tua kelapa kerana dia sering membuat kerja-kerja amal dan kebajikan. Tua-tua kelapa Tua-tua terung masam . Lekas pandai. Cepat marah. Suami atau isteri. Syamsiah hendak mencari teman hidup yang bertugas sebagai imam masjid. Pekerjaan menyelamatkan mangsa kebakaran dari bangunan yang tinggi sama seperti meniti buih. walaupun sudah tua dia masih suka ke kelab dangdut. Dia tidak menjawab dan hanya mendiamkan diri apabila dimarahi kerana dia telinga kuali. Melakukan pekerjaan yang sangat sukar. Mudah memperoleh rezeki. Sebelum terang tanah lagi Pak Jalal telah pergi ke kebunnya. Berbantah atau bertengkar. Waktu hampir-hampir siang.Tegar hati Degil atau mempunyai azam yang kuat. Biasakan diri bangun awal dan elakkan bangun di waktu tinggi hari. Teman sejawat saya saling memahami masalah kerja masing-masing. Lekas dapat mendengar. Megah dan sombong. Orang yang banyak cakap tetapi tidak berilmu. Orang tua yang berperangai muda. Rakan tempat bekerja. Jamilah tidur mati dan langsung tidak sedar semasa pencuri memasuki rumahnya.

Nakhoda itu mengalami untung batu kerana kapalnya telah diserang lanun. Zaman puntung berasap Zaman kuno. Setelah Zaiton meninggal dunia. Nakhoda Tanggang untung sabut kerana perniagaannya sangat menguntungkan. Gajah itu turun minyak dan memusnahkan banyak tanaman penduduk kampung. biasanya secara tidak sah. Tersenyum lebar Zakiah apabila menerima enam ratus ringgit sebagai ubat jerih menyulam baju-baju itu. Ismadi mendapat wang duka hasil daripada kutipan derma kakitangan pejabat ayahnya setelah ayahnya meninggal dunia. Upah. Pasukan penyunting yang baik menjadi tulang belakang kepada penerbitan majalah itu. hanya Rokiahlah yang menjadi pengubat hati Mak Tijah. Wang hantaran Wang kopi Wang suap Saya enggan membayar wang suap kepada pegawai yang berkenaan kerana perkara tersebut menyalahi undangundang. Ketika kami berada di kemuncak Gunung Kinabalu. Tulang dari lutut hingga pergelangan kaki. Menjadi berang atau ganas. Ubat jerih Ubat lelah Untung batu Untung sabut Upah. . Turun takhta Melepaskan jawatan raja. Barang-barang yang ditemui itu merupakan barang-barang zaman bahari yang mempunyai nilai sejarah yang tinggi. Tulang keringnya sakit kerana terpukul kayu hoki. Zaman bahari Zaman purbakala.Tulang belakang Punca kekuatan. Bayaran tidak rasmi kepada seseorang sebagai upah. Dia lebih banyak berehat daripada bekerja kerana dia tulang itik. Wang hantaran perkahwinan kakak berjumlah sepuluh ribu ringgit. Tulang itik Tulang kering Turun minyak Orang yang tidak kuat bekerja. Ubat hati = Pengubat hati Penghibur hati. Wang yang diberikan kepada keluarga pengantin perempuan. Bayaran yang diberikan kerana melakukan sesuatu pekerjaan. Wang duka Wang yang diberikan kepada waris yang meninggal dunia. Baginda dengan rela hati akan turun takhta memandangkan kesihatan baginda yang semakin tidak memuaskan. Nasib yang baik. Tulang hitam Sumsum. Nasib yang buruk. Manusia di zaman puntung berasap kebanyakannya bekerja sebagai petani dan nelayan. sejuknya terasa hingga ke tulang hitam.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful