UNIVERSITATEA ECOLOGICA BUCURESTI MANAGEMENT FINANCIAR AN I -TULCEA

REFERA T
ASIGURARILE DE PERSOANE

GIMBERGI CIPRIAN

Ele se incheie fie in mod individual. viata si sanatatea unui individ.Asigurari de accidente 1.CNP:1790603361691 Necesitatea cumpararii unei asigurari de persoane reiese din nevoia de protectie a oamenilor. avand la baza nevoile tot mai variate ale oamenilor. ducand la imposibilitatea desfasurarii unei activitati si deci a obtinerii unui venit. Formele concrete ale asigurarilor de viata difera de la o tara la alta si chiar de la o perioada la alta. asigurari de viata de tip unit –linked A.Societatile de asigurari ofera o gama larga de produse de asigurari de viata.Asigurari de sanatate 3.fie in grup. Asigurari de viata traditionale Asigurarile de viata traditionale sunt asigurari care ofera clientilor garantii considerabile.Asigurari de viata In prezent asigurarile de viata se practica in numeroase forme. Oamenii isi cumpara o asigurare de viata pentru ceea ce reprezinta ea pentru client si nu neaparat pentru ceea ce este in sine.fiecare acoperind alte riscuri si purtand denumiri comerciale diferite. capacitatea de munca sunt bunurile cele mai de pret si pot fi afectate de diferite evenimente nesigure viitoare.Asigurari de viata 2. asigurari de viata traditionale.de obicei un beneficiu fix garantat in caz de deces sau la maturitatea politei( la sfarsitul perioadei pentru care a fost incheiata). Asigurarile de viata se clasifica in: 1. integritatea lui fizica. Asigurarile de viata se impart in doua categorii principale si anume: A. majoritatea dintre acestea fiind aparute in ultimele decenii. Orice persoana poate incheia una sau mai multe asigurari de viata. 2 .din respect pentru client si ca cerinta a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor. in special in obligatiuni guvernamentale sau alte instrumented a plata sigure. Asiguratorul trebuie sa acorde aceste garantii indifferent de costurile pe care le implica sis a ramana solvabil. B.Pe langa toate bunurile detinute.In acest caz asiguratorul trebuie sa investeasca cu precautie sporita .importante fiind serviciul pe care il ofera produsul.siguranta si confortul implicate.

Asigurarea de viata pe termen nelimitat-acest tip de asigurare acopera riscul de deces al asiguartului pana la o varsta inintata a acestuia (95. cu conditia ca asiguratul san u depaseasca o anumita varsta( de obicei 75 ani) la expirarea contractului.presupune existenta posibilitatii de rambursare a primelor aferente riscului de supravietuire. In prezent exista sute de tipuri de asigurari de viata.Asigurari de viata pe termen limitat .Asigurarea de studii .in cazul decesului asiguratului.suma asigurata pe care o va incasa beneficiarul asigurarii este mult mai mare decat in cazul politei de asigurare de viata pe termen limitat.a asigurata asiguratului.Asigurarea de tip zestre .Asigurarea pentru ipoteca Asigurarea de viata pe termen limitat.Asiguratorul va plati la data expirarii contractului sum. Caracteristic acestui tip de asigurare este faptul ca suma va fi platita beneficiarului doar daca decesul asiguartului intervine in perioada de valabilitate stabilita prin contract. insa cele mai reprezentative si mai des intalnite asigurari de viata traditionale sunt: Asigurarile traditionale .100 de ani) conditia principala fiind ca primele de asigurare sa se plateasca pana la data pensionarii. Contractul de asigurare se incheie pe o perioada cuprinsa intre anumite limite (5-20 ani).Dezavantajul acesteia este ca in cazul in care asiguratul vrea sa retraga banii economisiti inainte de expirarea politei.Asigurarea de renta .daca acesta este in viata. Exista posibilitatea renuntarii la contract si primirii valorii de rascumparare .daca decesul a survenit pe perioada contractului.acest tip de asigurare este o asigurare cu capitalizare si deosebirea principala fata de cele doua tipuri prezentate este ca faptul ca acopera nu doar riscul de deces ci si riscul de supravietuire.Asigurarea mixta de viata . Riscul de deces este acoperit pe toata perioada cuprinsa intre momentul incheierii contractului si atingerea varstei respective. se incheie pe o perioada determinate de timp si acopera doar riscul de deces. sau va plati suma asigurata beneficiarului mentionat in polita de asigurare.va trebui sa renunte la polita.ramanad la asigurator doar prima aferenta 3 .Asigurarea mixta redusa .Clientul beneficiaza astfel de produse sigure.Asigurari de viata pe termen nelimitat . Asigurarea mixta de viata.In cazul decesului. Asigurarea mixta redusa.este cea mai simpla forma de asigurare de viata.

deosebirea constand in faptul ca suma se va acorda copiilor drept zestre. Asigurarea pentru ipoteca – este acea asigurare incheiata la cererea creditorului (banca . iar daca el decedeaza.In cazul decesului asiguartului pe parcursul perioadei de asigurare.el beneficiaza de suma asigurata. Asigurarea de renta (anuitatea) Anuitatea este o asigurare de tip renta.Este o asigurare de tip dota. In cazul decesului beneficiarului polita se transforma intr-o asigurare mixta de viata.in acest caz). Asigurarea de tip student (asigurare de studii). Asigurarea de tip zestre – este asemanatoare cu asigurarea de tip student.Prima pe care o plateste asiguratul este investita intr-unul sau mai multe fonduri de investitii puse la dispozitie de catre asigurator.acestea vor fi incasate de catre asigurat ca o suma forfetara sau tot periodic.Suma se plateste integral sin u esalonat iar in cazul decesului contractantului.asiguratorul va plati suma primelor de asigurare inregistrate pana la momentul decesului la care.Din aceasta asigurare se vor acoperi sumele restante neplatite de catre debitor (asiguratul. Printr-o asigurare de renta asiguratorul plateste o indemnizatie periodica.spre exemplu) atunci cand se doreste cumpararea unei locuinte sau a unui teren.are drept scop economisirea unor fonduri pentru perioada de studii a copiilor. asigurarea ramane in vigoare .asiguratul este in viata.ci si posibilitatea investirii.In cazul in care. beneficiarul primind suma asigurata la implinirea unei anumite varste(20-25 ani) sau atunci cand se casatoreste.renta care se plateste periodic pe timpul vietii asiguratului in schimbul unei sume platite o singura data sau in forma unei serii de prime. Anuitatea este un contract ce asigura o suma fixa incasata pe parcursul intregii vieti.polita devine o polita de asigurare mixta.asumandu-si obligatiile de plata a rentelor. in momentul casatoriei. urmand ca beneficiarul sa intre in posesia rentelor la varsta specificata in contract. de regula se adauga si cota corespunzatoare participarii la profit pentru partea din rezervele matematice investite.prin care se ofera protectie fata de riscul de deces al persoanei asigurate.iar in cazul decesului beneficiarului.copilul va beneficia de aceasta suma la la termenul convenit. din care asiguratul primeste apoi o cota parte. chiar in conditiile in care contractantul nu ar supravietui in momentul inceperii acestora.riscului de deces. Asigurarile de tip unit-linked Asigurarile de viata de tip unit-linked sunt asigurari pe baza de investitii. B.Asguratul are 4 . Asiguratorul va plati chiar daca una dintre parti va deceda.Primele de asigurare vor fi platite de asigurat pana la inceperea studiilor.fiind scutita la plata primelor de asigurare. care ofera nu numai protectia prin asigurare.Daca decesul beneficiarului are loc in perioada de plata a rentelor. la expirarea perioadei de asigurare.

3. -un numar de consultatii pe an effectuate de medici specialisti din reteaua de sanatate a companiei respective. Beneficarul asigurarii este persoana asigurata. La asigurarile unit-linked riscul investitiei apartine contractantului.poate fi o asigurare de sanatate de baza sau una extinsa. -nasterea.dreptul de a opta pentru fondurile si structura in care se vor investi primele platite de el.pe parcursul derularii asigurarii sa schimbe aceasta structura. 2.sunt acoperite: -total sau partial costurile de spitalizare. Primele de asigurare sunt diferite pentru barbate si femei si intre diferite categorii ocupationale.Asigurari de accidente Asigurarile de accidente intra in categoria asigurarilor de personae. Acoperirea incepe sa functioneze numai dupa o anumita perioada de asteptare (3-6 luni). -indemnizatii de spitalizare pentru insotitorul minorilor asigurati.Exista discount-uri pentru familii in cazul asigurarii concomitente a unei familii sau a unui grup.De asemenea pot exista bonusuri pentru cei care in anii anteriori nu au primit nicio despagubire.Conditia pentru a putea participa la aceste fonduri de investitii este de a cumpara o asigurare de viata. Acoperirea prin asigurare: . In functie de tipul de asigurare de sanatate dorit.in functie de limita de acoperire finanaciara pentru fiecare an calendaristic. -vizite la domiciliu etc. Asigurarea de sanatate.invaliditate permanenta din accident 5 .daca spitalizarea depaseste un numar de zile consecutive (spitalizare ca urmare a unei imbolnaviri. -consumabile medicale de calitate si medicamente. -transport medical de urgenta. -un control annual preventive. Riscul de deces nu este asigurat.determinate de maternitate).adica intra in categoria asigurarilor generale. -proceduri medicale.deces din accident .curatori).beneficiile obtinute din investitii depinzand de forma de performanta fondurilor de investitie create si puse la dispozitie de asigurator.Daca persoana asigurata este un copil minor. Asigurari de sanatate Asigurarile de sanatate sunt considerate asigurari generale (non-viata) intrucat riscurile asigurate nu se refera la deces ci la suferinte fizice sau de alta natura. -costul tratamentului medical ca rezultat al unei boli sau vatamari corporale in perioada respective.avand posibilitatea ca. a unui accident.tutori.beneficiarii asigurarii sunt reprezentantii legali ai copilului(parinti. in anul de asigurare current poate beneficia de o reducere a primei de asigurare.altele decat cele de viata. -examene de diagnostic.

recuperare). In caz de spitalizare sau de incapacitate temporara de munca ca urmare a unui accident.- incapacitate temporara de munca determinate de un accident spitalizare ca urmare a unui accident cheltuieli determinate de accident si care includ:cheltuieli de vindecare.tutori.beneficiari pot fi persoana asigurata si/sau contractantul asigurarii.beneficiarii sunt cei nominalizati de contractantul asigurarii la incheierea contractului de asigurare.curatori). beneficiar este persoana asigurata. de salvare si de recuperare. Daca persoana asigurata este un copil minor.beneficiar este persoana asigurata. Riscurile de deces si de invaliditate permanenta sunt considerate riscuri de baza. 6 .salvare.beneficiarii asigurarii sunt reprezentantii legali ai copilului (parinti. Orice contract de asigurare trebuie sa cuprinda cele doua riscuri de baza. In cazul cheltuielilor determinate de accident (vindecare. In caz de deces din accident. In caz de invaliditate permanenta din accident.

l57=75422 sa se calculeze procentul anual de dobanda.000 .suma de 1080000 u. l57 26 (1+i) l31 67. Cunoscand valorile functiei de supravietuire l31=94086. Pentru aceasta asigurare asiguratul plateste o prima neta unica in valaoare de 67.161=1.APLICATIE O persoana in varsta de 31 ani incheie o asigurare prin care urmeaza sa primeasca la implinirea varstei de 57 ani. daca este in viata.161 u.m. Relatia folosita este: ∏ nu =S∙ vⁿ .307.080. l x+n lx (1+i)ⁿ lx Inlocuind cu datele problemei rezulta: 67.161=1. 75422 26 (1+i) De unde rezulta i = 10% 94086 7 .307.m.080.000 . l x+n =S∙ 1 .307.

Sign up to vote on this title
UsefulNot useful